Konzumací hovězího či jiného vývaru získáme mnoho vitamínů, minerálů, aminokyselin a významně podpoříme trávení (takže doporučuji pití nebo spíše usrkávání malého množství teplého vývaru během jídla). A tím, že podpoříme trávení, podpoříme např. i spalování tuku, imunitu a v neposlední řadě pomůžeme kloubům a vazům.
Který vývar je nejzdravější?
Pokud chceme silný vývar, měli bychom použít nejlépe hovězí maso a v ideálním případě i s morkovou kostí. Kosti jsou totiž bohaté na vápník a fosfor, obsahují i sodík, hořčík, draslík, síru a křemík. Kostní dřeň, neboli morek, je zase zdrojem vitaminů A, C a K a železa, fosforu, zinku, selenu, bóru a manganu.
Jak na vývar z kostí?
Pečlivě omyté a rozsekané kosti vložíme do vhodné nádoby, zalijeme vodou, uvedeme pomalu do varu, omezíme příkon tepla, mírně osolíme, přidáme celý pepř a cibuli a pozvolna vaříme nejméně 2 – 3 hodiny. Nakonec do hovězího vývaru z kostí přidáme očištěnou, opláchnutou, nahrubo nakrájenou zeleninu a uvaříme doměkka.
Na co je dobrý hovezi vývar?
Hovězí vývar vás nejen zahřeje na těle i na duchu, ale dodá tělu spoustu vitamínů a minerálů, které potřebujeme! Obsahuje kolagen, aminokyseliny a minerály glukosamin a chondroitin. Má protizánětlivé účinky, pomáhá při léčbě artrózy nebo chronických onemocnění kostí a chrupavek.
Co s Morkem z kostí?
Kostní dřeň, lidově morek, je měkká tkáň, která vyplňuje vnitřky kostí savců. Morková kost, kterou si koupíte v řeznictví, má celou řadu využití. Vývar, morkové knedlíčky, pečená morková kost, morková pomazánka na topinku. Z morku naše prababičky pekly i sladké řezy.
Proč jíst vývar?
Vývar je nízkokalorický, plný živin a minerálů a má blahodárný vliv na zažívání. Snad neexistuje oblíbenější a známější polévka, než je klasický vývar. Nezáleží na tom, zda je hovězí, zeleninový či drůbeží. Vždy je chutný, zasytí, pohladí po duši a pomůže i při nachlazení a chřipce.
Na co je dobrý kuřecí vývar?
Kuřecí vývar s kořenovou zeleninou a petrželovými nudlemi
Základem je maso s kostmi, na kuřecí vývar se nejlépe hodí skelet, skvěle také poslouží hřbety, křídla nebo stehna.
Jak udělat poctivý vývar?
Pokud chcete dosáhnout opravdu poctivého vývaru, vložte před přípravou maso a kosti do předehřáté trouby na 180°C na přibližně 20 minut. Maso se zatáhne a zezlátne, čímž ovlivní chuť i barvu výsledného vývaru. Poté vložte maso a kosti do velkého hrnce a zalijte studenou vodou.
Jak dlouho vařit vývar z kosti?
Ne vždy platí, že čím déle je vývar na plotně, tím lépe. Hovězí a vepřové můžete nechat táhnout klidně až 12 hodin, kuřecímu masu bohatě stačí 4 až 5 hodin a zelenině dokonce jen 1 až 2 hodiny. A ryby vařte nejdéle hodinu, po delší době se totiž z kostí začne uvolňovat vápník a vývar má pak nahořklou chuť.
Jak se redukuje vývar?
Jak na koncentrát
Vzniklý vývar pak můžete redukovat. Když vezmete litr vývaru a zredukujete ho jeden decilitr, dostanete čisté glace. Redukovat můžete klidně na silný plamen, proces by měl být během hodinky hotový. V žádné fázi přípravy i redukování je třeba vývar nesolit, protože po redukci by byl příliš slaný.
Na co použít vývar?
5 tipů, jak využít zbylý vývar: Vylepšíte jím chuť omáčky, rizota, těstovin i dušeného masa!
- Do kostiček. Také se vám stává, že vaříte maso a kosti na polévku a na konci je z toho „kotel“ vývaru, který nezvládnete spotřebovat?
- Lepší omáčky.
- Fantastické risotto.
- Výrazné přílohy.
Co s masem z hovězího vývaru?
Moje mamka dělává pomazánku, já dělám hašé, nebo namelu do sekané, karboše, holandský řízek, k rajské, koprovce. Udělala bych k tomu nějakou omáčku, kam se dává hovězí – např. rajská, koprová nebo bych maso zapekla s bramborami a smetanou. Tak to my si ho s manželem vždycky jenom osolíme a opepříme a ještě horké sníme.
Co udělat s masem z vývaru?
Pokud jako já často řešíte, co s obraným masem z vývaru, tady je jeden geniální a přitom úplně snadný recept na trhané maso. Maso pak můžete jíst jen tak se zeleninou nebo ho použít třeba na květákové placičky, podobně jako se dělají tacos.
Co obsahuje morek z kostí?
Až do morku kostí
Morek je vlastně kostní dřeň, která zvíře vyživuje. Obsahuje přibližně 97 % tuků. Z nich i tzv. alkyglyceroly, které podporují imunitu, dále obsahuje železo, fosfor, vitamíny A a K2.
Co s vepřovou kosti?
Postup přípravy
- Do hrnce naskládáme kosti, zalejeme je vodou, osolíme a dáme vařit.
- Postupně tam přidáme zeleninu a koření.
- Vaříme 1,5 hodiny na mírném ohni.
- Mezitím připravíme nočky tak, že smícháme vajíčka s moukou a trošku osolíme- směs uděláme trošku hustší.
- Když je vývar hotový, scedíme ho.
Co je morek kosti?
Kostní dřeň, lidově morek, je měkká tkáň, která vyplňuje vnitřky kostí savců. Morková kost, kterou si koupíte v řeznictví, má celou řadu využití. Vývar, morkové knedlíčky, pečená morková kost, morková pomazánka na topinku. Z morku naše prababičky pekly i sladké řezy.