Alergie Na Lepek Jídelníček?

Vhodné potraviny při bezlepkové dietě

  • mléko, tvrdé sýry.
  • maso, vnitřnosti.
  • vejce.
  • ovoce a zelenina.
  • rýže, kukuřice, sója.
  • rýžová mouka.
  • Co to je bezlepková dieta?

    Bezlepková dieta je dieta spočívající ve snaze po eliminaci konzumace potravin obsahujících lepek (neboli gluten) ze stravy dotyčného, zpravidla ze zdravotních důvodů. Konzumace potravin obsahujících lepek osobami nemocnými celiakií nebo alergií na lepek by mohla vést k vážným zdravotním komplikacím.

    Jak se projevuje bezlepková dieta?

    Po požití lepku má celiak velké bolesti břicha a zažívací potíže, jako jsou nadýmání, průjem, někdy i zácpa, nechutenství a zvracení. Atypické příznaky jsou chudokrevnost, podvýživa a ztráta vitální energie, řídnutí kostí, deprese, neplodnost u mužů i žen a opakované potraty, a tzv. Duhringova dermatitida.

    Co to je lepek?

    Lepek, jinak také gluten, je všeobecný název pro skupinu složitých glykoproteinů (prolaminů), které se vyskytují ve většině rostlin z čeledi lipnicovité (Poaceae), jako například pšenice, ječmen, žito, oves a mnohé další obilniny.

    Které potraviny obsahují lepek?

    Lepek je obsažen v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu. Je tedy nutné vyřadit veškeré potraviny, které jsou z těchto obilovin vyrobeny. Lepek neobsahují brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, sója, pohanka, jáhly, amaranth a proto je možné používat je jako náhradu za potraviny obsahující lepek.

    Co jíst na bezlepkovou dietu?

    Při bezlepkové dietě je zakázáno konzumovat obiloviny, které obsahují lepek tj. pšenici – všechny druhy rodu Triticum (špalda, jednozrnka, dvouzrnka, khorasan – obchodní název kamut), žito, ječmen, jejich křížence – např. triticale (žitovec) nebo tritordeum, oves a veškeré potraviny, které jmenované obiloviny obsahují.

    Jak začít s bezlepkovou dietou?

    Bezlepkové: Brambory, rýže, kukuřice, pohanka, sója, čočka, hrách, fazole, cizrna, amarant, jáhly, maso, ryby, zelenina, ovoce, mléko, tuky, vejce, med, cukr, semena, ořechy. Zakázané lepkové: Pšenice, ječmen, žito, oves a všechny výrobky, které je obsahují. Pozor lepková je i pšenice špalda, žitovec – triticale.

    Zajímavé:  Zánět Střev Příznaky Vitalion?

    Jak se delaji testy na lepek?

    Pomocí domácího testu Veroval® – Nesnášenlivost lepku rychle a spolehlivě zjistíte, zda jsou vaše obtíže zapříčiněny nesnášenlivostí lepku, a můžete je okamžitě zmírnit změnou stravovacích návyků. Stačí jedna kapka krve ze špičky prstu a deset minut vašeho času. Hodnotící studie potvrzují až 98% přesnost.

    Jak probíhá vyšetření na lepek?

    Screening celiakie se zakládá na vyšetření protilátek proti tkáňové transglutamináze a endomysiu v krvi (případně protilátek proti deamidovaným gliadinovým peptidům). V případě pozitivního výsledku následuje biopsie tenkého střeva – pacientovi je odebrán vzorek sliznice tenkého střeva k mikroskopickému vyšetření.

    Co se stane když sním lepek při celiakii?

    Pokud celiak lepek přijme, pak dojde k podráždění sliznice a zánětu tenkého střeva, který se projevuje celou řadou negativních projevů. Mezi ty patří například nechutenství, únava, nadýmání, průjem, nevolnost, někdy i bezvědomí a značný úbytek hmotnosti.

    Co je to gluten?

    Lepek je bílkovina, která se vyskytuje v obilovinách, jakými jsou pšenice, špalda, žito a ječmen. Jiný název pro lepek je gluten a sestává ze dvou proteinů gliadinu a gluteninu. Nežádoucí reakce u citlivých jedinců vyvolává gliadin.

    V čem je nejvíce lepku?

    klubu Schär. Mezi potraviny obsahující lepek patří mouka, pšeničný škrob, strouhanka, těstoviny, müsli a všechny druhy pečiva, od sušenek až po preclíky. Lepek se ale do mnoha potravin dostává také během zpracování nebo je do nich přidáván jako pojivo.

    Jak vzniká lepek?

    Lepek (gluten) je z pohledu cereální chemie gel – trojrozměrná viskoelastická struktura – která vzniká při hnětení pšeničného těsta. Skládá se zejména z proteinů endospermu (moučného jádra) pšeničného zrna, které jsou tvořeny dvěma frakcemi prolaminy a gluteliny.

    Jak nahradit lepek?

    2. Bezlepkové knedlíky, knedlíčky a noky

  • Mouku v klasických knedlících nahraďte pohankovou nebo kukuřičnou.
  • Část mouky také můžete nahradit hraškou nebo luštěninovou moukou (např.
  • Knedlíky nebo noky můžete udělat z celých uvařených obilovin, které již vychladlé.
  • Zajímavé:  Příznaky Rakoviny Slinných Žláz?

    Který alkohol obsahuje lepek?

    Lepek totiž obsahuje i pivo nebo některé druhy tvrdého alkoholu (např. whisky). Pozor také na kosmetiku nebo žvýkačky, které obalují v mouce.

    Kdy začít s lepkem?

    zavedení lepku do stravy dítěte je vhodné již po 4. měsíci, a to právě kvůli prevenci proti vzniku alergie na lepek a celiakii. Vhodné jsou pro to obilné kašičky s ovocem.

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector