Antikoncepce azalia – vše o zdraví

Antikoncepce azalia - Vše o zdraví

Budu mít problém otěhotnět? Jak dlouho mám po vysazení antikoncepce vlastně počkat? Nebudu…

Antikoncepce azalia - Vše o zdraví

Svou každodenní pilulku pro bezstarostný sexuální život polyká ve vyspělých zemích téměř…

Dobrý den, je mi 16 let a začala jsem užívat antikoncepci azalia. První pilulku jsem nasadila hned první den menstruace a s přítelem jsem spala po 7. pilulce. Měla už dostatečný účinek? Zároveň bych se chtěla zeptat jaký je rozdíl mezi normální antikoncepci a minipilulkami. Děkuji za odpověď Zobrazit více

Antikoncepce azalia - Vše o zdraví Odpovídá lékař:

Dobrý den, pokud jste antikoncepci nasadila první den menstruace a užívala prášky pravidelně, denně,… Celá odpověď

Dobrý den, je mi 32 let, antikoncepci beru od 18 let s dvouletou pauzou. O dítěti zatím neuvažuji. Od zhruba 18 nebo 19 let mám problémy s otékáním nohou, resp. lýtek a koyniků. Po všech možných vyšetřeních jsem dospěla k závěru, že otoky mám z HA. Jelikož po dobu dvou let kdy jsem HA nebrala jsem měla… Zobrazit více

Antikoncepce azalia - Vše o zdraví Odpovídá lékař:

Dobrý den Ilono, jelikož se jedná o dotaz na specialistu, přeposílám vaši otázku gynekologovi. Proto… Celá odpověď

Antikoncepce azalia - Vše o zdraví Odpovídá lékař:

Vážená paní, nehormonální pilulky neexistují i Azalia je hormonální přípravek obsahující gestagen a… Celá odpověď

Dobry,den mám zjištěnou endomeriózu.14.5.2016 jsem byla operována-neprůchodnost střev.Měla jsem nádor-endometria.Doktor mi předepsal vissane,ale to jsem musela přestat brát,padaly mi vlasy.14.112016.Jsem měla gynekologickou operaci praskla mi cysta,a doktoři mi řekli že jsem měla hodně ložisek.Nešla… Zobrazit více

Antikoncepce azalia - Vše o zdraví Odpovídá lékař:

Dobrý den, Váš dotaz zodpoví komplexně specialista, gynekolog v naší konzultační ambulanci, do té doby… Celá odpověď

Antikoncepce azalia - Vše o zdraví Odpovídá lékař:

Vážená slečno, Visanne je skutečně lék na endometriózu ale když ještě nebyl poměrně s úspěchem se používalo… Celá odpověď

Hezký večer. Mám dotaz. Dnes jsem si vzala 28 tabletku antikoncepce Azalia. Ze začátku sem krvácela nebo jsem měla hnědý výtok. Před cca týdnem možná více to bylo v pořádku a občas tam byl ten výtok ale s tím počítam. Dnes jsem začala krvácet. Neni to moc ale i tak se ptám. Zítra bych měla dostat menstruaci… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, pokud užíváte kontinuálně antikoncepci poprvé, pak by to špinění mohlo být v souvislosti s… Celá odpověď

Antikoncepce azalia - Vše o zdraví Odpovídá lékař:

Vážená slečno, při gestagenní antikoncepci jako je Azalia může k slabému nepravidelnému krvácení dojit,… Celá odpověď

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Od 16ti let beru antikoncepci Azalia neustále v kuse. Před pár měsíci jsme se s přítelem rozhlodli, že by jsme chtěli miminko. A tak jsem Azalii vysadila. Je to již 4 měsíc, menstruace se mi dostavuje cca s 6-10denním spožděním, trvá 6,7 dnů. Chci se jen zeptat, nemá… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, slečno Lucie, užívání antikoncepce v brzkém období, kdy žena ještě dospívá, tak může mít v… Celá odpověď

Dobrý den, před dvěma lety mi byla diagnostikována a odstraněna endometrioza, následně byla nasazena antikoncepce Azalia, kdy cca rok bez menstruace, bez bolestí, bez problémů. Po cca roce jsem dostala první menses, který trval cca 14 dní, skončil až po nasazení ascorutinu, toto se opakovalo za další… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, Váš dotaz bude zpracovávat konzultační ambulance v nejbližší možné době. U preparátu Azalia… Celá odpověď

Odpovídá lékař:

Vážená paní, krvácení 15 dní jistě není normální zajděte na vyšetření a pravděpodobně bude nutná hormonální… Celá odpověď

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné při gestagenní antikoncepci Azalia používat zároveň Pharmatex globule. Jestli nemůže pharmatex náhodou účinnost antikoncepce nějak snížit. Moc děkuji za odpověď Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den. Pharmatex je antikoncepční prostředek, proto není důvod užívat současně tabletovou antikoncepci… Celá odpověď

Většina onemocnění srdce neklade ženám na poli pohlavního života žádná zvláštní omezení….

Dobrý večer, mám dotaz, před týdnem jsem vysadila antikoncepci (Azalia, brala jsem ji neustále dva roky po porodu, při kojení, bez menstruace, občas jsem ale čištění nebo slabé krvácení měla, maximálně den) ještě ten den mě začalo bolet v podbřišku, (do teď) bolest je to stálá, nepříjemná a hodně… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den Renato, podle mého názoru by se mohlo jednat o gynekologický zánět, čili nemusí být žádná souvislost… Celá odpověď

Dobrý den, lékař mi po porodu předepsal antikoncepci Azalia, protože jsem kojila. Nyní již ale nekojím. Je tato antikoncepce dost bezpečná na to, aby mě ochránila, když už nekojím, ale nadále ji užívám? Děkuji mnohokrát za odpověď. Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, Azalia obsahuje malé množství jednoho druhu ženského pohlavního hormonu progestogenu, desogestrelu…. Celá odpověď

Dobrý den, přibližně od začátku užívání hormonální antikoncepce pozoruji v pochvě takový bílý docela hustý hlen bez zápachu. Žádné pálení, bolení břicha nebo něco takového nemám. Mohl by to být třeba jen zhuštěný poševní sekret, nebo něco jiného? Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, hormonální antikoncepce mohla způsobit změnu charakteru i objemu poševního sekretu, pokud… Celá odpověď

Dobrý den, užívám antikoncepci Azalia kvůli migrénám. Nejsem po porodu a nekojím, díky antikoncepci nemám menstruaci. Se současným přítelem neužíváme jinou antikoncepci než tuto, proto mám jisté obavy ohledně účinnosti této antikoncepce. Antikoncepci se snažím užívat co nejpravidelněji, s max rozptylem… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Milá Evo, samozřejmě žádná antikoncepce, krom takové, že nebudete mít vůbec pohlavní styk, není 100%…. Celá odpověď

Pálení, štípaní, svědění. Bakteriální záněty pochvy představují nepříjemné a často se…

Většina žen užívajících hormonální antikoncepci tuší, že jejich pilulky (nitroděložní…

Pilulky proti početí jsou bezpochyby obrovským objevem druhé poloviny 20. století. Moderní,…

Skutečnost, že hormonální antikoncepce zabraňuje nežádoucímu otěhotnění, je známý fakt….

Užívání antikoncepce může být spojeno s určitými zdravotními riziky. Gynekolog, který…

Přestože je hormonální antikoncepce užívána především jako účinná metoda plánovaného rodičovství,…

Hormonální antikoncepce je v současnosti velmi účinnou a bezpečnou ochranou proti neplánovanému…

Hormonální antikoncepce nepředstavuje pouze účinnou ochranu proti neplánovanému otěhotnění….

Pokud máte problémy s každodenním užíváním antikoncepčních prášků, možná by byl pro vás…

Menopauza je významným rizikovým faktorem pro rozvoj osteoporózy. Úbytek ženských pohlavních…

Hormonální antikoncepce patří k základním metodám plánovaného rodičovství, ale používá…

Dnes existuje opravdu mnoho různých hormonálních přípravků, které zajišťují téměř stoprocentní…

Média poslední dobou plní zprávy o tom, že dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce…

V poslední době se objevily výzkumy, které udávají sníženou efektivitu hormonální antikoncepce…

Hormonální antikoncepce je světově vůbec nejvíce užívaným léčivem v preventivní péči….

Světový den antikoncepce spadá každoročně na 26. září, a to už od roku 2007. Tato celosvětová…

Životní styl adolescentů a případné dopady na jejich zdraví se rozhodli prozkoumat australští…

Vědci z londýnské King’s College identifikovali účinné látky, které by mohly působit jako…

Источник: https://www.ulekare.cz/nemoci-vysetreni/antikoncepce-azalia

Antikoncepce – je to skutečně ta nejlepší cesta?

Hormonální antikoncepce je v současnosti už celkem běžná záležitost. Jedná se o nejvíce spolehlivou formu ochrany, protože před otěhotněním vás ochrání na 99 %. Jakou reakci však ve vašem těle antikoncepční pilulky vyvolávají a co ve skutečnosti dělají s vašimi hormony?

Po spolknutí pilulky se do vašeho těla dostávají hormony, které vyvolávají podobný pocit jako v těhotenství. Díky tomu se tedy vajíčko z vaječníku neuvolní a spermie nebude mít co oplodnit. Jedná se tedy o takové menší „ošálení“.

Antikoncepce má své jisté výhody, které některé ženy preferují. Nicméně jako každý lék má také své nevýhody a vedlejší účinky. Základní „pro a proti“ se dozvíte v následujícím článku.

VÝHODY

To je asi největší výhoda antikoncepčních pilulek. Stačí si je vzít každý den ve stejnou hodinu a nic jiného nemusíte řešit. Navíc se jedná o nejvíce spolehlivou metodu ochrany před otěhotněním.

Ale pozor, pilulky musíte užívat skutečně správně. Pokud jen jednu jedinou tabletku vynecháte, mohla byste narušit celý systém a také je tu velké riziko otěhotnění.

Obezřetná musíte být také ve chvíli, kdy vám lékař předepíše antibiotika. Ty jsou mnohem silnější než antikoncepce a tím pádem snižují její účinnost! Nejlepší by bylo se pohlavního styku na pár dní vzdát, dokud antibiotika nedoberete.

Díky antikoncepci získáte menstruaci přesnou jako hodinky. To ocení především ženy a dívky, které ji předtím příliš pravidelnou neměly a dělalo jim to problémy.

Menstruace také bývá o dost slabší, takže se netrápíte takovými bolestmi. Navíc je i o něco kratší, což je pro mnoho žen zkrátka výhra.

A pozor, pokud se chystáte třeba na dovolenou a v ten samý termín máte mít měsíčky, můžete lehce zařídit, aby se tomu tak nestalo. Zkrátka načnete další platíčko prášků a začnete jej užívat bez přestávky. Předtím se ale rozhodně poraďte se svým doktorem, aby zhodnotil, zda je to právě ve vašem případě vhodné.

Zajímavé:  Duodenogastrický reflux - vše o zdraví

A poslední základní výhoda antikoncepce je, že dokáže vyvážit některé vzhledové nedostatky. Hormony v antikoncepci mohou být záchranou pro děvčata, které trápí akné. Po pár měsících by se vám měla pleť vyhladit.

Říká se, že vlasy jsou korunou ženy, a my nemůžeme nesouhlasit. Pokud jsou tedy vaše kadeře slabé, řídké či lámavé, po antikoncepci by měly o něco zesílit a zlepšit svou kvalitu.

A rozloučit se také můžete s dennodenním holením, protože díky antikoncepci vám chloupky budou růst o něco pomaleji.

NEVÝHODY

Antikoncepce u žen také vyvolává nežádoucí vedlejší účinky. Ty se projevují například změnou nálad, bolestí hlavy, nevolností, napětí v prsou, bolest v kříži, zvracení.

Každá žena je jiná a každá na antikoncepci může reagovat jinak. Proto je velmi důležité se pečlivě poradit se svým gynekologem, aby vám předepsal takovou antikoncepci, která vám bude vyhovovat.

Pokud vás při braní hormonální antikoncepce trápí některé z vyjmenovaných nežádoucích účinků, rozhodně se nebojte to gynekologovi sdělit. Může vám předepsat jinou.

I když je antikoncepce v dnešní době velmi pokročilá, některé ženy by se měly jejímu užívání vyvarovat. Konkrétně jde o ty, které si prošly následujícími onemocněními:

  1. prodělaná trombóza
  2. cévní mozková příhoda
  3. srdeční choroba
  4. nádor (stačí podezření na nádor)
  5. prodělané jaterní onemocnění
  6. neléčitelný vysoký krevní tlak

Pokud jste prodělala některé z výše zmíněných onemocnění, antikoncepci vám váš lékař pravděpodobně nepředepíše. Mohla by totiž vyvolat další onemocnění nebo zhoršení vašeho stavu.

Источник: https://www.babyweb.cz/antikoncepce-skutecne-ta-nejlepsi-cesta

Chat: Martina Novotná — Sama doma — Česká televize

Biki: „Ráda bych se zeptala, zda antikoncepce nezhoršuje onemocnění související s imunitou – např. alergie, atop. ekzém nebo pásový opar. Děkuji.“

Martina Novotná: „dobrý den, studií, které by se zabývaly konkrétně tímto problémem je minimm.Nicméně zhoršení v těchto oblastech není hlášeno jako nežádoucí účinek.Dá se tedy říct, že efekt by neměl být žádný nebo minimální Pěkný den“

Pavla Řeháčková: „Dobrý den, prodělala jsem Hellp syndrom a někde jsem zaslechla, že tuto nemoc mohla zapříčinit antikoncepce, kterou jsem dlouhodobě užívala a krátce po jejím vysazení (2 měsíce) jsem otěhotněla. Je na tom něco pravda?“

Martina Novotná: „Dobrý den, toto tvrzení se nezakládá na pravdě. Můžete klidně v antikoncepci pokračovat. Pěkný den“

Lenka: „Dobrý den,moc prosím o odpověď.Beru antikoncepci Depro veru,jednou za tři měsíce formou injekcí už pátým rokem.Na tu tuto antikoncepci slyším spoustu názorů,např.nemít menstruci že je špatné a v pozdějším řídnou kosti.Prosím o váš názor,jelikož mě antik.vyhovuje.Děkuji Lenka“

Martina Novotná: „Dobrý den, bohužel je pravdou, že ve srovnání s např.kombinovanou hormonální antikoncepcí, bude vaše kostní hmota při depo proveře více ‚trpět‘. proto bych mladé ženě bez rizik tuto formu antikoncepce dlohodobě nedoporučovala. Zkuste to znovu probrat se svým gynekologem Pěkný den“

Lucie Andrýsková: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho před plánovaným otěhotněním je dobré vysadit antikoncepci a jak moc je špatné otěhotnět při užívání antikoncepce. Děkuji.“

Martina Novotná: „Dobrý den, pokud otěhotníte při antikoncepci – nic se nestane. Poškození děťátka nehrozí. Před otěhotněním není nutné vysadit antikoncepci dlouhodobě. nevadí když otěhotníte v 1. cyklu po vysazení. V literatuře se udává vyšší riziko vícečetného těhotenství. V praxi se stím nesetkáváme Pěkný den“

Alena D.: „Dobrý den, antikoncepci jsem brala od 16 let dva roky v kuse, poté jsem na 3 mesíce vynechala a od té doby jsem s jakoukoliv antikoncepcí měla problémy. Většinou se jednalo o tloustnutí a absolutní nechut k sexu. Proto antikoncepci už 5 let neberu. CHtěla bych se zeptat, zda je pro mě vhodný nějaký jiný druh kromě nitroděnožního tělíska. Mám už dítě. Moc děkuji za radu.“

Martina Novotná: „Dobrý den, pokud si nepřejete tělísko, ještě bych dala ‚tabletám‘ šanci. Zkuste vybrat buď straší typ trojfázových perparátů nebo zvlit antikoncepční vaginální kroužek“

Luci: „Dobrý den. Jsem ted tehotná ve 20 týdnu. jak brzo můžu po porodu brát antikoncepci. nechci hormonální ant. protože po ní jsem přibrala 20 kg. uvažovala jsem o vnitro děložním tělístku. Děkuji“

  • Martina Novotná: „Dobrý den, tělísko doporučujeme zavádět po šestinedelí, kdy je již děloha po porodu zmenšena zpět na původní velikost a zavedení je pakméně rizikové. Pěkný den“
  • Zdenka: „dobrý den už 2 roky mám tělísko Mirena vše dobré jaký je váš názor na tuto antikoncepci moc děkuji“
  • Martina Novotná: „Dobrý den, S Mirenou mám velmi dobré zkušnosti a ráda ji doporučuji Pěkný den“

Kateřina Černochová: „Jaká jiná než hormonální antikoncepce je pro mě vhodná, mám dvě děti, další nechci. Začala jsem brát hor.ant. Triquilar, není to zbytečně zatěžující? Děkuji.“

Martina Novotná: „Dobrý den, záleží na vašem věku, zdravotním stavu, životním stylu. Jiná forma než hormonální antikoncepce může být např. nitroděložní tělísko, bariérová antikoncepce, chemická antikoncepce (čípky, krém). pěkný den“

Olga Jehlářová: „Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, jestli existuje vhodná antikoncepce i když trpím migrénou. Zkoušela jsem znovu po přestávce z důvodu těhotenství Cilest a hlava mě úporně začala bolet třeba i 3 krát v týdnu a tak jsem ji přestala brát. Nejsem zrovna příznivce nitroděložního tělíska. Děkuji“

Martina Novotná: „Dobrý den, mohla byste ještě zkusti velminízce dávkovanou antikoncepci v tabletách neboanikoncepční kroužek. Ale velmi také záleží na charakteru migrény-některý typ může být kontraindikací – zákazem hormnální antikoncepce Pěkný den“

Alena: „Dobrý den, měla jsem v dětství menší hormonální problémy a 1 případ neplodnosti u ženy se již v naší rodině vyskytl. Je možné, aby antikonce zhoršila hormonální problémy? Může antikoncepce snížit možnost otěhotnět?“

Martina Novotná: „Dobrý den, správně zvolená antikoncepce hormonální situaci nezhoršuje – naopak ji po dobu užívání zlepšuje. po vysazení se ‚tělo vrací k původnímu vzorci chování‘. pokud jste problémyměla, nelze problém s otěhotněním vyloučit. Doporučuji edy raději těhotnětdříve ( do 3O let) a pokud budete mít problémy vyhledat odborníka“

Iva: „Dobrý den. Je špatné, abych brala antikoncepci hlavně kvůli pravidelnosti menstruance i když neplánuji pohlavní styk? Děkuji“

Martina Novotná: „Dobrý den, pokud jste zdráva, nemáte žádné rizikové faktory a antikoncepci snášíte dobře, není to žádný problém.“

Hanka: „Dobrý den, existuje nějaká hormonální anti., s kterou by se snáze udržela váha. Před dětmi jsem brala Triquilar – dobrý, po nich Logest, bylo mi na zvracení a přibrala jsem 6 kg za 3 měs., ten jsem vyměnila za Cilest, ale váha šla stále nahoru. Děkuji“

Martina Novotná: „Dobrý den, problém s váhou je zmiňován často, ale bohužel většinou nesouvisí jen santikoncepcí – jde o celý životní styl. Za prostředky optimálníz hlediska udržení hmotnosti jsou považovány preparáty obsahují drospirenonnebo vaginální kroužek“

Petra: „Plně kojím a užívám antikoncepci Azalia, ale dost často špinim. V měsící srpen 3x. Je to normální nebo bych měla změnit antikoncepci?“

Martina Novotná: „Dobrý den, je to ‚bohužel‘ normální. Je to nežádoucíúčinek čistě gestagenní antikoncepce. S délkou užívání se situace výrazně zlepšuje – ale může to trvat až rok. Pokud vás topříliš neobtěžuje,můžete bez zdravotních rizik pokračovat“

Martina Vanišová: „Dobrý den paní Novotná. Zajímalo by mě váš pohled na dlouhodobé užívání antikoncepce. (cca 10 let). Může to mít vliv na ženské onemocnění? …srůsty a pod?“

Martina Novotná: „Dobrý den dlouhodobé užívání hormonlní antikoncepce vede naopak k redukci rizik zánětu v pánvi – tedy i srůstů. Sníženo je také riziko nádoru vaječníku i sliznice děložní dutiny. Sporné zůstává ovlivnění nádoru prsu a čípku – pokud zde však zvýšení přece jen připustíme m je minimální“

Dita: „Dobrý den, brala jsem před pár lety dlouhodobě cca 9let antikoncepci Mercilon a snášela ji velmi dobře. Poté jsem na několik let vysadila. Nyní je mi 32, bez zdravotních problémů a chtěla bych opět užívat HA, mám pokračovat s Mercilonem, který mi vyhovoval nebo už je na trhu něco šetrnějšího a mám zkonzultovat se svým gynekologem? Děkuji“

Martina Novotná: „Dobrý den, pokud jste byla skopojena,klidně pokračujte vpůvodním preparátu“

Iva: „Dobrý den, poslední dobou mám zvýšenou hodnotu amylázy v krvi, může to být způsobené perorální antikoncepcí? Děkuji.“

Martina Novotná: „dobrý den, amyláza je projevem poruchy funkce slinivky břišní, antikoncepceby ji neměla nijak ovlivňovat“

Lucie: „Dobry den, beru uz 4 roky antikoncepci Regulon. A chtěla bych nějakou antikoncepci která je i na akne.. Slyšela jsem o Diane 35, chtěla bych vědět jestli je to dobra antikoncepce.. jinak jsem zdrava.. na internetu jsem se docetla ze tahle antikoncepce ma strasne hodne hormonu a neni doporucovana dlouhodobe, tak jestli je na tom neco pravda.. dekuji za odpoved“

Martina Novotná: „Dobrý den pokud jste zcela zdráva mlžete klidně tuto antikoncepci vyzkoušet. Dávka hormonů opravdu patří k vyšším, a proto doporučujeme po nějakem čase (po dosažení kosmetického efektu) změnu na níže dávkovanou formu“

Eva: „Dobrý den, užívám antikoncepci Belara asi rok. v posledních asi 2měsících mě chytají křeče do nohou a mám pocit těžkých nohou. Je to způsobené antikoncepcí? Už sem s tím problémem byla u své lékařky a ta mi řekla, že to HA není. chtěla jsem změnu prášků,ale paní doktorka mi řekla, že všechny prášky mají na žíly a těžké nohy stejný vliv.. Je to pravda?“

Zajímavé:  Bulka u konečníku - vše o zdraví

Martina Novotná: „dobrý den, tyto potíže s antikoncepcí souviset nemusí ,ale někdy mohou. Pokud nezabírá doplnění minerálů (vápník, hořčík), zkuste antikocepci vysadit, nebo snížít dávku obou hormonů nebo zkusit preparát s drospirenonem“

Jitka: „Hezký den, měla bych dotaz,zda mohu užívat hormonální antikoncepci, když jsem prodělala po normálním porodu trombozu lýtka? Děťátku je nyní rok a půl a dosud nic nepoužívám, ale chtěla bych, pro klid duše. Další dítě plánujeme tak za rok až dva. Děkuji za odpověď.“

Martina Novotná: „Dobrý den, kombinovanou antikoncepci byste užívat neměla – bylo by tosvysokým rizikem opakováním trombózy. Ale můžete užívat čistě gestagenní antikoncepci nebo nitroděložní tělísko“

Helena Rosická: „Dobrý den nyní jsem zaslechla že hovoříte o braní kys.listové v době vysazení prášku, máme 2 syna a v červnu jsme vysadila antikoncepci …pokud vyjde na druhé miminko..mám tedyuž nyní začít s užíváním děkuji za vaši odpověd kys. listové..při prvním těhotenství jsme brala až na začátku těhot do 3 měs.“

Martina Novotná: „Dobrý den, ano optimální je brát kyselinu listovou minimálně 3 měsíce před otěhotněnm a první 3 měsíce těhotenství“

Iva: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je možné , že jsem otěhotněla přes HA, brala jsem ji přesně a žádné zdrav. problémy nemám, mohu se zeptat jestli jsou nějaké rizika vzhledem k děťátku, jsem 3 týdnu těhotenství .Děkuji“

Martina Novotná: „Dobrý den , rizikonehrozí žádné. Můžete rychleji metbolizovat, nebo jste měla poruch vstřebání ( průjem, zvracení)“

Источник: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/310292320130014/chat/2408-martina-novotna/

Diskuze Antikoncepce Azalia?

Velikost písma:

Je to strašně individuální. Můžeš mít nepravidelný cyklus (tato HAjej neudrží), můžeš špinit a jinak jako u jíných HA.

Za mě dobré, nedělala mi žádné potíže, MS jsem neměla, dostavila seaž jsem přestala kojit a vysadila.

Já ji beru zhruba týden, jsem po porodu a kojím, takže mi byla nabídnutatato. Včera večer mě lehce pobolívalo břicho a dnes mám špinění, je tonormální? Při této HA nejsou měsíčky vůbec?

10 měsíců max. spokojenost, ale od léta špinění, která trvá jedenden nebo i týden nebo i několik týdnů. Nějak extra mě toneobtěžuje.

@Adriana O ja jibrala asi 2 mesice a pak jsem ji vysadila a radeji byla bez antikoncepcie.Protoze jsem snad kazde 2 tydny jsem krvacela…

Příspěvek upraven27.02.13 v 13:33

@Adriana O Špiněníje u této HA normální. A měsíčky s antikoncepcí po porodunesouvisejí. To záleží jen ta tvém těle. Některé ženy po porodunemenstruují hodně dlouho a některé začnou hned po šestinedělí.Nezáleží na antikoncepci. Ale pokud začne žena mestruovat, tak cykly mohou,ale nemusí být pravidelné. Tatao HA neumí udržet pravidelné cykly, jakokombinované přípravky.

@mimma.on A kojila jsipři tom?

@Adriana O ano kojilajsem a kojim teda jeste i tedka a to ma holka 22 mesicu 

@mimma.on Tak to jsi měcelkem uklidnila Já jsem někde slyšela, že kdyžženská dostane MS, tak se jí ztratí mlíko. Já teda MS nemám, je to jenšpinění, ale opravdu bych nerada o mlíko přišla. 

@gabriela82 a to jsizačla špinit, hned co jsi jí začla brát, nebo až dýl?

Источник: https://www.emimino.cz/diskuse/antikoncepce-azalia-141571/

AZALIA 75 MIKROGRAMŮ POTAHOVANÉ TABLETY – souhrnné informace

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

Azalia 75 mikrogramů potahované tablety

Jedna potahovaná tableta obsahuje desogestrelum 75 mikrogramů.

Pomocná látka se známým účinkem: 52,34 mg laktosy (ve formě monohydrátu laktosy). Úplný seznam pomocných látek viz bod 6.1.

  • Potahovaná tableta.
  • Bílá až téměř bílá, kulatá, bikonvexní, potahovaná tableta o průměru asi 5,5 mm.
  • Na jedné straně je vyraženo “D“, na druhé straně “75“.

Dávkování

Pro dosažení kontracepční účinnosti se musí přípravek Azalia užívat podle pokynů (viz body „Jak přípravek Azalia užívat“ a „Jak začít přípravek Azalia užívat“).

  1. Porucha funkce ledvin
  2. Nebyly provedeny žádné klinické studie u pacientek s poruchou funkce ledvin.
  3. Porucha funkce jater

Nebyly provedeny žádné klinické studie u pacientek s insuficiencí jater. Protože u pacientek se závažným onemocněním jater může být narušen metabolismus steroidních hormonů, není použití přípravku Azalia u těchto žen indikováno až do té doby, než se hodnoty jaterních funkcí nenavrátí do normálu (viz bod 4.3).

Pediatrická populace

Bezpečnost a účinnost přípravku Azalia u dospívajících mladších 18 let nebyla dosud stanovena. Nejsou dostupné žádné údaje.

Způsob podání

Perorální podání.

Tablety se užívají každý den přibližně ve stejnou dobu tak, aby byl interval mezi užitím dvou tablet vždy 24 hodin. První tableta se užívá první den menstruačního krvácení. Poté se trvale užívá každý den jedna tableta bez ohledu na případné krvácení. Nový blistr se načíná hned další den po dobrání předchozího.

Bez předchozího užívání hormonálního kontraceptiva (během posledního měsíce)

Užívání tablet musí žena začít první den přirozeného cyklu (tj. první den menstruačního krvácení).

V tomto případě není nutné použití jiné kontracepční metody.

Užívání je možno zahájit i 2. – 5. den, ale po dobu prvních sedmi dnů užívání tablet se během prvního cyklu doporučuje současně použití bariérové metody kontracepce.

Po potratu v prvním trimestru

Po potratu v prvním trimestru se doporučuje užívání zahájit ihned. V takovém případě není potřeba používat ještě další metodu kontracepce.

Po porodu nebo potratu ve druhém trimestru

Ženě má být doporučeno začít s užíváním 21. až 28. den po porodu nebo potratu ve druhém trimestru. Jestliže začne později, má jí být doporučeno používat navíc bariérovou metodu, dokud nedokončí prvních 7 dní užívání tablet. Nicméně jestliže již proběhl nechráněný pohlavní styk, má být vyloučeno těhotenství před začátkem užívání přípravku Azalia nebo má žena počkat na první menstruaci.

Další informace o užívání u kojících žen viz bod 4.6.

Přechod z kombinované hormonální kontracepce (kombinovaná perorální kontracepce (COC); vaginální kroužek nebo transdermální náplast).

Žena má začít s užíváním přípravku Azalia nejlépe následující den po užití poslední aktivní tablety (poslední tablety s léčivými látkami) předchozího COC nebo v den odstranění vaginálního kroužku nebo transdermální náplasti. V těchto případech není třeba používat další kontracepční metodu. Všechny kontracepční metody nemusí být dostupné ve všech státech Evropské unie (EU).

  • Žena může také začít s užíváním tablet nejpozději v den následující po intervalu bez užívání tablet, intervalu bez náplasti, intervalu bez vaginálního kroužku nebo po intervalu užívání placebo tablet své předchozí kombinované hormonální kontracepce, ale během prvních 7 dní užívání tablet je doporučeno používat ještě bariérovou kontracepční metodu.
  • Přechod z kontraceptiva obsahujícího pouze progestogen (minipilulka, injekce, implantát) nebo nitroděložní tělísko uvolňující progestogen (IUS)
  • Při přechodu z minipilulky může žena začít užívat přípravek Azalia kterýkoli den (při přechodu z implantátu nebo IUS v den jeho odstranění, při přechodu z injekčně podávaného kontraceptiva v době určené pro další injekci).

Při uplynutí více než 36 hodin mezi užitím dvou tablet může dojít ke snížení kontracepční ochrany. Opozdí-li se žena s užitím tablety o méně než 12 hodin, vezme si zapomenutou tabletu ihned a další tabletu pak v obvyklou dobu.

Opozdí-li se o více než 12 hodin, zachová se jako v předchozím případě, nicméně je třeba v následujících 7 dnech používat současně ještě další metodu kontracepce.

Pokud k vynechání tablety došlo v prvním týdnu a k pohlavnímu styku došlo v týdnu před vynecháním tablety, je třeba vzít v úvahu možnost otěhotnění.

Doporučení v případě gastrointestinálních potíží

  • V případě závažných gastrointesti­nálních potíží nemusí být absorpce kompletní, a proto má být současně použita další kontracepční metoda.

Před předepsáním přípravku má být zjištěna kompletní anamnéza a doporučuje se důkladné gynekologické vyšetření k vyloučení těhotenství. Před předepsáním přípravku je třeba vyšetřit poruchy krvácení, jako je oligomenorea a amenorea.

Frekvence kontrolních vyšetření je individuální a závisí na okolnostech. Pokud je možné, že by předepsaný přípravek ovlivnil latentní nebo manifestní onemocnění (viz bod 4.

4), je třeba frekvenci kontrolních vyšetření této skutečnosti přizpůsobit.

Poruchy krvácení se mohou vyskytnout i přesto, že je přípravek Azalia pravidelně užíván. Pokud je krvácení velmi časté a nepravidelné, je třeba zvážit použití jiné metody kontracepce. Pokud příznaky přetrvávají, je třeba vyloučit organickou příčinu.

Opatření v případě amenorey během užívání tablet závisí na tom, zda byly tablety užívány podle návodu či nikoliv a může zahrnovat těhotenský test.

Ženy by měly být upozorněny, že přípravek Azalia nechrání před infekcí HIV (AIDS) a jinými pohlavně přenosnými nemocemi.

  • Hypersenzitivita na léčivou látku nebo na kteroukoli pomocnou látku uvedenou v bodě 6.1.
  • Potvrzené nebo suspektní těhotenství.
  • Aktivní venózní tromboembolická choroba.
  • Závažné onemocnění jater v současnosti nebo v anamnéze, pokud nedošlo k normalizaci hodnot jaterních funkcí.
  • Potvrzené nebo suspektní malignity senzitivní na pohlavní hormony.
  • Vaginální krvácení s nediagnosti­kovanou příčinou.
Zajímavé:  Ekg holter - vše o zdraví

Jestliže jsou přítomny některé příznaky/rizikové faktory níže uvedené, prospěch použití progestogenu má být uvážen proti možnému riziku u každé ženy individuálně a předem se ženou projednán, než se rozhodne začít užívat přípravek Azalia. V případě zhoršení, exacerbace nebo prvního objevení se těchto příznaků, má žena kontaktovat svého lékaře. Lékař by měl rozhodnout, zda má být užívání přípravku Azalia přerušeno.

Riziko výskytu karcinomu prsu obecně narůstá s přibývajícím věkem. Při užívání kombinovaných perorálních kontraceptiv (COC) je riziko diagnózy karcinomu prsu mírně zvýšeno.

Toto zvýšené riziko postupně mizí během 10 let po ukončení užívání COC a nemá vztah k délce užívání, ale k věku ženy užívající COC.

Očekávaný počet diagnostikovaných případů na 10 000 žen užívajících COC (do 10 let po ukončení užívání) oproti ženám, které ve stejném období života COC nikdy neužívaly, byl vypočten pro následující věkové skupiny a je uveden v tabulce níže:

věková skupina očekávané případy u uživatelek COC očekávané případy u žen, které COC neužívaly
16– 19 let 4,5 4
20–24 let 17,5 16
25–29 let 48,7 44
30–34 let 110 100
35–39 let 180 160
40–44 let 260 230

Riziko u žen užívajících kontraceptiva obsahující pouze progestogen (progestogen-only contraceptives – POC), jako je přípravek Azalia, je možná podobného rozsahu jako riziko spojené s COC. U POC jsou však doklady méně průkazné.

V porovnání s rizikem vzniku karcinomu prsu během života je zvýšené riziko spojené s užíváním COC nízké. Případy karcinomu prsu diagnostikované u žen užívajících COC bývají v méně pokročilém stádiu než u žen, které COC neužívaly.

Zvýšené riziko pozorované u žen užívajících COC může být způsobeno časnější diagnózou, biologickými účinky COC nebo kombinací obou aspektů.

Vzhledem k tomu, že nelze vyloučit biologické účinky progestogenů na karcinom jater, je potřeba u žen s karcinomem jater individuálně zvážit poměr mezi prospěchem a rizikem.

Jestliže se objeví akutní nebo chronická porucha funkce jater, má být žena doporučena k vyšetření a poučení ke specialistovi.

Epidemiologický výzkum ukázal souvislost užívání COC se zvýšeným výskytem venózní tromboembolie (VTE, hluboká venózní trombóza a pulmonální embolie).

Přestože klinická relevance tohoto zjištění pro desogestrel používaný jako kontraceptivum za nepřítomnosti estrogenní složky není známa, má být užívání přípravku Azalia v případě trombózy přerušeno.

Vysazení přípravku Azalia má být uváženo rovněž v případě dlouhodobé imobilizace z důvodu chirurgického zákroku nebo nemoci. Ženy s údajem o tromboembolické chorobě v anamnéze je třeba upozornit na možnost rekurence.

Ačkoli mohou mít progestogeny vliv na periferní insulinovou rezistenci a glukosovou toleranci, není prokázána potřeba úpravy terapeutického režimu u žen s diabetem, které užívají kontraceptiva obsahující pouze progestogen. Během prvních měsíců užívání mají však být ženy s diabetem pečlivě sledovány.

Jestliže se během užívání přípravku Azalia objeví přetrvávající hypertenze nebo signifikantní zvýšení krevního tlaku, které adekvátně neodpovídá na antihypertenzní léčbu, je třeba vzít v úvahu přerušení užívání přípravku Azalia.

Užívání přípravku Azalia má za následek snížení plasmatické hladiny estradiolu na hladinu odpovídající časné folikulární fázi. Není dosud známo, zda má toto snížení klinicky relevantní účinky na kostní minerální denzitu.

Ochrana před ektopickým těhotenstvím není u tradičních, čistě progestogenních kontraceptiv tak účinná jako u kombinovaných perorálních kontraceptiv.

Tato skutečnost je spojována s častým výskytem ovulace při použití kontraceptiv obsahujících pouze progestogen.

Přestože přípravek Azalia ovulaci trvale potlačuje, v diferenciální diagnostice amenorey nebo bolesti břicha u žen, je třeba brát v úvahu ektopické těhotenství.

Ojediněle se může vyskytnout chloazma, zvláště u žen s údajem o chloasma gravidarum v anamnéze. Ženy, které mají sklon k tvorbě chloazmatu, se mají během užívání přípravku Azalia vyhnout působení slunečního nebo ultrafialového záření.

Následující příznaky byly hlášeny během těhotenství a během užívání steroidních pohlavních hormonů, ale nebyla prokázána spojitost s užíváním progestogenů: žloutenka a/nebo pruritus související s cholestázou; tvorba žlučových kamenů; porfyrie; systémový lupus erythematodes; hemolyticko-uremický syndrom; Syndenhamova chorea; herpes gestationis; otoskleróza vedoucí ke ztrátě sluchu; (dědičný) angioedém.

Přípravek Azalia potahované tablety obsahuje 52,34 mg laktosy (ve formě monohydrátu laktosy) a proto pacientky se vzácnými dědičnými problémy s intolerancí galaktosy, vrozeným deficitem laktasy nebo malabsorpcí glukosy a galaktosy by tento přípravek neměly užívat.

Interakce mezi perorálními kontraceptivy a jinými léčivými přípravky mohou vést ke krvácení z průniku, nepravidelnému krvácení a/nebo ke snížení účinnosti kontraceptiva. Následující interakce byly popsány v literatuře (převážně u kombinovaných kontraceptiv, ale příležitostně také u kontraceptiv obsahujících pouze progestogeny).

Jaterní metabolismus: Mohou se objevit interakce s léčivými přípravky indukujícími mikrosomální enzymy, což se může projevit zvýšenou clearence pohlavních hormonů (je tomu tak u hydantoinů (např. fenytoin), barbiturátů (např.

fenobarbital), primidonu, karbamazepinu, rifampicinu a možnost je také u oxkarbamazepinu, rifabutinu, topiramátu, felbamátu, ritonaviru, nelfinaviru, griseofulvinu a přípravků obsahujících třezalku tečkovanou (Hypericum perforatum)).

Maximální enzymatická indukce nemusí být zaznamenána v prvních 2–3 týdnech užívání, ale může přetrvávat ještě nejméně 4 týdny po vysazení.

Ženy, které jsou léčeny některým z těchto léčivých přípravků, mají současně s přípravkem Azalia dočasně používat metodu bariérové kontracepce.

Bariérová metoda má být používána během doby současného užívání léčivých přípravků indukujících mikrosomální enzymy a dále ještě 28 dní po jejich vysazení. U žen, které jsou dlouhodobě léčeny přípravky indukujícími jaterní enzymy, se má zvážit nehormonální metoda kontracepce.

Při léčbě aktivním absorpčním uhlím může dojít ke snížení absorpce steroidů obsažených v tabletách, a tím i účinnosti kontracepce. Za takových podmínek platí opatření používaná při vynechání tablety, jak je uvedeno v bodě 4.2.

Hormonální kontraceptiva mohou interferovat s metabolismem jiných léčivých přípravků. Na základě toho se jejich plasmatické a tkáňové koncentrace mohou buď zvýšit (např. cyklosporin) nebo snížit.

Poznámka: Popsané informace o současně podávaných léčivých přípravcích mají být brány v úvahu pro zjištění možných interakcí.

Údaje získané při užívání COC prokázaly, že kontracepční hormony mohou ovlivňovat výsledky některých laboratorních testů, včetně biochemických parametrů jaterních funkcí, funkce štítné žlázy, nadledvinek a ledvin, sérových hladin (vazebných) proteinů, např.

kortikosteroidy vázajícího globulinu a lipidové/lipo­proteinové frakce, parametrů metabolismu glycidů a parametry koagulace a fibrinolýzy. Obecně platí, že změny zůstávají v rozmezí normálních hodnot.

Není známo, do jaké míry tato zjištění platí i pro kontraceptiva obsahující pouze progestogen.

Těhotenství

Přípravek Azalia není indikován během těhotenství. Jestliže dojde k otěhotnění během užívání přípravku Azalia, mělo by být další podávání ukončeno.

Studie u zvířat prokázaly, že velmi vysoké dávky progestogenních látek mohou způsobit maskulinizaci plodů ženského pohlaví.

Rozsáhlé epidemiologické studie nezjistily žádné zvýšené riziko vrozených vad u dětí matek, které před těhotenstvím užívaly COC, ani teratogenní účinky v případech, kdy byla COC nechtěně užívána během těhotenství. Ani údaje z farmakovigilance pro různá COC obsahující desogestrel nesvědčí o zvýšeném riziku.

  1. Kojení
  2. Desogestrel neovlivňuje tvorbu nebo kvalitu mateřského mléka (koncentrace bílkovin, laktosy nebo tuku), nicméně malá množství etonogestrelu (metabolit desogestrelu) se do mateřského mléka vylučují.
  3. V důsledku toho může dítě požít 0,01 – 0,05 mikrogramu etonogestrelu na kg tělesné hmotnosti za den (na základě odhadovaného požití 150 ml mléka/kg/den).

Jsou k dispozici omezené údaje o dlouhodobém sledování dětí, jejichž matky začaly užívat přípravek Azalia během 4. až 8. týdne po porodu. Děti byly kojeny 7 měsíců a sledovány do věku 1,5 roku (n=32) nebo do věku 2,5 roku (n=14).

Hodnocení růstu, fyzického a psychomotorického vývoje nevykazovalo žádné rozdíly ve srovnání s kojenými dětmi, jejichž matky používaly IUD s mědí. Vzhledem k dostupným údajům může být přípravek Azalia užíván během kojení.

Vývoj a růst kojených dětí, jejichž matky užívají přípravek Azalia, má však být pečlivě sledován.

Fertilita

Přípravek Azalia je indikován k zabránění otěhotnění. Pro informace o návratu k fertilitě (ovulaci) viz bod 5.1.

Desogestrel nemá žádný nebo má jen zanedbatelný vliv na schopnost řídit nebo obsluhovat stroje.

Mezi nejčastěji uváděnými nežádoucími účinky v klinických studiích bylo nepravidelné krvácení. Některý typ nepravidelného krvácení byl zaznamenán až u 50% žen užívajících desogestrel.

Protože desogestrel inhibuje ovulaci téměř ve 100%, na rozdíl od jiných pouze progestogenních tablet, nepravidelné krvácení je častější než u ostatních progestogenních tablet.

U 20–30% žen se krvácení objevuje častěji, u 20% může být méně časté nebo vymizet úplně. Krvácení může trvat i déle.

Po několika měsících užívání má krvácení tendenci ustupovat. Informovanost, konzultace a záznamy o krvácení může vést k přijetí jiného typu krvácení.

  • Mezi nejčastěji uváděnými nežádoucími účinky v klinických studiích s desogestrelem > 2,5% bylo akné, změny nálady, bolesti v prsou, nevolnost a nárůst tělesné hmotnosti.
  • Nežádoucí účinky jsou uvedeny v tabulce níže.
  • Všechny nežádoucí účinky jsou seřazeny podle tříd orgánových systémů a frekvence výskytu; časté (>1/100 až 1/1 000 až 1/10000 až 1/100 až 1/1 000 až 1/10000 až

Источник: https://nonstop-lekarna.cz/azalia-75-mikrogramu-potahovane-tablety-794/souhrn-udaju

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *