Červené krvinky nedostatek – vše o zdraví

Cítíte se často unavení, malátní a bez energie? Zadýcháváte se i cestou do sebemenšího kopečku? Na vině může být dlouhodobý nedostatek železa v krvi.

Co je to anémie a jak vzniká?

Anémie neboli chudokrevnost je snížené množství červených krvinek a/nebo červeného krevního barviva hemoglobinu. Červené krvinky mohou mít také změněný tvar, barvu nebo velikost. Tělo pak trpí nedostatkem kyslíku, který mají zdravé červené krvinky roznášet.

Výsledkem je únava, slabost, bledost a pocity na omdlení. Chudokrevností neboli anémií trpí častěji ženy se silnější menstruací, těhotné a kojící ženy.

Vzniknout ale může i jako příčina nedostatku vitaminu B12 či kyseliny listové u lidí, kteří se vyhýbají konzumaci masa nebo mají příliš jednostranný jídelníček.

Jak se připravit na schůzku s lékařem?

Anémii naštěstí rychle odhalí základní krevní obraz. Podle Mayo Clinic byste si před schůzkou měli sepsat:

  • Všechny, i zdánlivě nesouvisející, příznaky
  • Změny v životním stylu za poslední dobu
  • Informace o případném vystavení toxinů
  • Všechny užívané léky včetně doplňků stravy z lékárny

Doporučujeme

Prohlédnout si proměny klientů 

Přidejte maso i oříšky

Máte podezření na chudokrevnost? Na talíř přidejte červené maso, játra, korýše, ryby, fazole, sezamový olej, pšeničné klíčky, vejce a sýry. Při větším nedostatku železa v krvi můžete vyzkoušet potravinové doplňky. Železo v tabletkách kombinujte s vitaminem C pro lepší vstřebávání. Tvorbu červených krvinek podporuje i extrakt z třapatky nachové.

Železo v potravinách: Braňte se chudokrevnosti

Pondělí

  • Snídaně: Ovesné vločky s brusinkami, meruňkami a pistáciemi zalité sójovým mlékem
  • Svačina: Ananas
  • Oběd: Hovězí játra na houbách s celozrnnou rýží
  • Svačina: Tapiokový pudink s jahodami
  • Večeře: Losos s grilovanou zeleninou a hořčičnou omáčkou

Červené krvinky nedostatek - Vše o zdraví

Úterý

  1. Snídaně: Jáhlová kaše s para oříšky a jablkem
  2. Svačina: Kokosový jogurt, nektarinka
  3. Oběd: Kapustové karbanátky, uzený tempeh a bramborová kaše
  4. Svačina: Mrkvové špalíčky s hummusem
  5. Večeře: Kuskus s kuřecím masem na řecký způsob

Červené krvinky nedostatek - Vše o zdraví

Středa

  • Snídaně: Ořechová granola s mandlovým mlékem a borůvkami
  • Svačina: Hruška
  • Oběd: Vepřová panenka na kari s pikantní omáčkou a nudlemi
  • Svačina: Bílý sójový jogurt a hrst sušených meruněk
  • Večeře: Domácí pizza z cizrnové mouky

Červené krvinky nedostatek - Vše o zdraví

Čtvrtek

  1. Snídaně: Pohanková kaše s hruškou a kiwi
  2. Svačina: Kefír
  3. Oběd: Hovězí steak se zelenými fazolkami a vařeným bramborem
  4. Svačina: Banán a kostička hořké čokolády
  5. Večeře: Těstovinový salát s tuňákem

Červené krvinky nedostatek - Vše o zdraví

Pátek

  • Snídaně: Zdravé muffiny bez mouky
  • Svačina: Hrst sušeného ovoce a oříšků
  • Oběd: Těstovinový salát s kuřecím masem, čerstvou zeleninou a jogurtovou zálivkou
  • Svačina: Rajčata s mozzarellou a žitným chlebem
  • Večeře: Domácí játrová paštika z kuřecích jater s celozrnnou bagetkou

Červené krvinky nedostatek - Vše o zdraví

Sobota

  1. Snídaně: Ořechová bábovka s mrkví a semínky
  2. Svačina: Jablko
  3. Oběd: Kuřecí kousky s chilli, zázvorem, brokolicí a indiánskou rýží
  4. Svačina: Datlová tyčinka
  5. Večeře: Zapečená polenta s cherry rajčaty a mozzarellou

Červené krvinky nedostatek - Vše o zdraví

Neděle

  • Snídaně: Okurkové smoothie Supergreens se zázvorem a špenátem
  • Svačina: Banánové lívance s bílým jogurtem a malinami
  • Oběd: Pečená treska s chřestem a šafránovým rizotem
  • Svačina: Tvaroh s hruškou a pekanovými ořechy
  • Večeře: Ruský boršč

Pestrý jídelníček proti chudokrevnosti II. energie jídelníček únava zdravý jídelníček železo

Nedostatek železa – nejčastější příčina chudokrevnosti mladých žen

Železo je základním stavebním kamenem červených krvinek, přesněji hemoglobinu (červené krevní barvivo). Mladé ženy v plodném věku trpí nedostatkem železa nejčastěji.

Příčinou tohoto jevu jsou jeho zvýšené ztráty pravidelně se opakující menstruací (intenzivní krvácení), také těhotenstvím a porody. Pokud je zároveň málo železa ve stravě, vzniká chudokrevnost.

  • Červené krvinky nedostatek - Vše o zdraví
  • Jelikož je hemoglobin zodpovědný za přenos kyslíku krevním oběhem z plic do tkání a orgánů těla, při jeho snížení pod určitou minimální hodnotu (u žen 120g/l), dochází ke klinickým projevům chudokrevnosti.
  • PROJEVY:
  • ·         Zvýšená únava, zrychlený tep a zadýcháváníČervené krvinky nedostatek - Vše o zdraví
  • ·         Fyzický i duševně nižší výkony
  • ·         Bolesti hlavy, závratě i poruchy spánku
  • ·         I nadměrné vypadávání vlasů může ukazovat na sníženou hladinu železa
  • ·         Bledost kůže
  • ·         Trávicí potíže – nechuť k jídlu, pálení jazyka, zvýšená plynatost…

V KP clinic velmi často vidíme projevy chudokrevnosti především při Kapce krve a výživovém poradenství, kde pozorujeme snížený počet červených krvinek. Dále na červené krvinky může působit oxidativní stres – kdy „vypukávají“ a poté nenosí potřebné množství kyslíku…příčin je více, ty pojmenujeme při této metodě.

Dále při biorezonanční metodě v krevních buňkách vidíme snížené hladiny železa a k další kontrole nám slouží stav jednotlivých hladin minerálů. Velice často se shodujeme s výsledky klasických krevních testů.

  1. Následně pracujeme na individuálním doporučení přidání do stravy potravin bohatých na železo a vytestování vhodných doplňků stravy – u chronického stavu chudokrevnosti.
  2. ZAČNĚTE SE KONEČNĚ CÍTIT PLNÁ ENERGIE – PORADÍME VÁM, JAK NA TO!Červené krvinky nedostatek - Vše o zdraví
  3. Účinná prevence – potraviny bohaté na železo
  4. Při chudokrevnosti je velmi vhodné zvýšit příjem zeleniny a některých druhů potravinových doplňků, které jsou čistě přírodní – organismus je velice dobře využije.
  5. ČERVENÁ ŘEPA – díky bohaté škále minerálů vyrovnává zakyselení organismu
  6. Červené krvinky nedostatek - Vše o zdravíNajdeme v ní betakaroten, vitamíny C,B2,B9, velmi silný antioxidant vitamín E, draslík, vápník, ŽELEZO, hořčík, křemík, měď, cenný jód, selen a mangan.
  7. Obsahuje také pektin, který snižuje hladinu LDL-cholesterolu a upravuje peristaltiku střev.
  8. Řepnou šťávu lze podávat chudokrevných i chronicky nemocných lidem, podpoříme jí celkovou detoxikaci organismu.
  9. Často se doporučuje také během těhotenství, napomáhá totiž zdravému vývoji růstu děťátka a předchází vývojovým vadám.

V řepě je prostě síla. Toxiny a bakterie v našem těle moc jásat nebudou, ale každá buňka si s radostí povyskočí.

  •  ČERVENÉ A ČERNÉ OVOCE – jahody, třešně, višně, maliny, borůvky, ARÓNIE, ostružiny, černý rybíz, meruňky, datle…
  • OŘECHY – pistácie, kešu, lískové ořechy, mandle, kokos
  • ZELENINA – červená řepa, brokolice, mangold, chřest, celer, zelí, pórek nebo hlávkový salát, špenát.

MOŘSKÉ ŘASY a JEČMEN –  Barlej juice, Spirulina Barley, Hawaii Spirulina (vysoký obsah železa!!!) – k objednání na našem e-shopu

  1. MASO – hovězí maso
  2. Ke správnému vstřebávání železa je důležité konzumovat i vitamín C – ten podpoří rychlejší vstřebání železa. Vybírejte si kyselejší ovoce 🙂
  3. DOPLŇKY STRAVY K DOPLNĚNÍ ŽELEZA – TERAPEUTICKY VYZKOUŠENÉ
  4. V KP clinic pracujeme jen s přírodními doplňky stravy, které máme terapeuticky vyzkoušené, klientům je testujeme na biorezonančním přístroji a jsou cenově dostupné.

ORGANIC BETA – silně koncentrovaný extrakt z červené řepy, který podporuje krvetvorbu díky bohatému obsahu železa, potřebného na syntézu hemoglobinu. I pro ty, kterým chuť vymačkané šťávy z červené řepy přijde příliš zemitá. 1lžička rozmíchaná ve sklenici vody 1-2x denně.

KOROLEN – při chronické anémii spojené i s cévními potížemi a celkovou slabostí organismu obecně doporučujeme klientům tento bylinný koncentrát. Dávkování 2-3x denně 3 kapky rozpuštěné v malém množství vody, nejlépe 30 min. před jídlem.

DRAGS IMUN – má barvu krve, aktivuje kostní dřeň, regeneruje krevní buňky a posiluje činnost sleziny. 3xdenně 10 kapek.

SALUX FLORADIX ŽELEZO  – je tekutý doplněk stravy s obsahem dobře vstřebatelného železa ve formě glukonátu železnatého a dalších látek přispívajících například ke snížení míry únavy a vyčerpání.

ELEMVITALS FE – Přípravek obsahuje organické sloučeniny železa – životně důležitého prvku, který je zastoupen v pochodech přenosu kyslíku v organizmu. (v e-shopu jen při tel. objednání)

KUSTOVNICE ČÍNSKÁ, GOJI – doporučujeme pro rychlý restart organismu při únavě a doplnění potřebných vitamínů. Velice dobře působí na podporu krvetvorby. Pracujeme s práškem Organic Goji, kapslemi GOJI CAPS, 100% šťávou GOJI, plody GOJI. (v e-shopu jen při tel. objednání).

Anémie? Nenechte se zastavit nedostatkem železa

Chudokrevnost vás při sportu nemusí zastavit. Naučte se bojovat s anémií přírodními prostředky.

Červené krvinky nedostatek - Vše o zdraví

Chudokrevnost patří mezi časté příčiny zhoršení výkonů během tréninků a závodů. Člověk je pobledlý, unavený, rychle se zadýchává. Chudokrevnost znamená, že máte nízký počet červených krvinek nebo červené krvinky neobsahují dost hemoglobinu (to je bílkovina bohatá na železo, která je v červených krvinkách a přenáší kyslík z plic do celého těla).

Zajímavé:  Genitální opar u mužů - vše o zdraví

Červené krvinky nedostatek - Vše o zdraví

Možná jste už slyšeli o tvz. nepravé sportovní  anemii. Ta bývá způsobena větším rozmnožením krevní plazmy vlivem vytrvalostních tréninků, za nímž zaostává zmnožení červených krvinek a hemoglobinu. Tato anemie nemá vliv na zdraví ani na výkonnost.

Pravá anemie znamená, že nám klesne hladina hemoglibinu a hematoktitu (u mužů pod 13,5 g % a hematokritu pod 39 %, u žen je to 11,6 g % a 33 % ). Hematokrit je laboratotní hodnota popisující podíl červených krvinek na celkovém objemu krve.

Optimální hodnota hemoglobinu pro vytrvalostní výkon se pohybuje mezi 16-17 g % u mužů a 14-16 g % u žen, hematokrit by neměl přesáhnut u mužů 50 % a u žen 48 % (limit je dán antidopingovými pravidly).

Běžci přicházejí o červené krvinky především při tom, jak chodidlo dopadá na zem. Při otřesech dochází k biomechanickému stresu, při kterém se červené krvinky rozpadají (dochází k tzv. hemolýze).

Čím déle a čím intenzivněji dochází k otřesům, tím větší jsou ztráty.

Podobně dochází k hemolýze i při nárazech na cévní rozdvojení a hovoří se i o zvýšené lomivosti krvinek při zvýšení teploty těla při déle trvající zátěži.

Druhou významnou příčinou nedostatku železa je chybné stravování. Může jít o nedostatek železa v jídelníčku, případně o špatné kombinování potravin.

Další ztráty mohou být způsobené užíváním léků proti bolestem, nebo u žen třeba menstruací. Ale těmto příčinám anémie se teď věnovat nebudeme a povíme si spíš o tom, jak lze železo v případě nedostatku doplnit suplementací, nebo ještě lépe stravou bohatou na železo.

Jak poznám nedostatek železa

Lehký deficit většinou člověk moc nevnímá. Může dojít ke ztrátě chuti k jídlu, k zácpě a předrážděnosti.

U výraznějšího nedostatku železa začne obvykle docházet k padání vlasů, zhorší se kvalita nehtů, pokožka je bledá, dochází k opakovanými infekcím (zejména dýchacího traktu) a cítíme se unavení a nesoustředění. Při běhání si nevystačíme s kyslíkem a výrazně se zadýcháváme.

Pokud se situace neřeší, pak už se člověk cítí jako nevýkonná mrtvola, může docházet k výkyvům krevního tlaku, bolestem hlavy a začnou se objevovat mžitky před očima.

Vždy je samozřejmě dobré nechat se vyšetřit a udělat krevní obraz (zjistí se hodnoty  hemoglobinu, hematokritu a ferritinu).

Je důležité zjistit příčinu. Někdy může být problém ve špatném jídelníčku, jindy v nedostatku odpočinku a nadměrném stresu, ale může se jednat i o poruchu vstřebávání železa nebo o vážnější chorobu. Takže není úplně nejlepší nápad začít se hned cpát tabletami železa, jakmile  se cítíme unavení.

Když lékař diagnostikuje nedostatek železa, obvykle vyfasujete suplementaci železa, vitamínu C, kyseliny listové a B12.

Co můžete udělat v rámci jídelníčku

Zamyslete se, zda máte v jídelníčku dostatek železa.  Pokud na chudokrevnost trpíte, můžete železo ve stravě navýšit i v době náročnějších tréninků a častých závodů.

Kde železo najdete

Nejbohatším přírodním zdrojem železa je kromě hovězího masa a jater,  třtinová melasa, šťáva ze švestek, sušené meruňky, rozinky, mandle, semínka dýní a slunečnice, pšeničné klíčky, červená řepa a otruby.

Dále železo obsahují luštěniny (čočka, adzuki fazole), listová zelenina (špenát, kozlíček polníček, a petržel), datle, fíky, maliny, ostružina nebo třeba mořské řasy.

Červené krvinky nedostatek - Vše o zdraví

Je potřeba zdůraznit, že na rozdíl od ostatních minerálů je železo velmi špatně vstřebatelné – do těla přechází pouze 10 % nebo méně z celkového příjmu železa, přičemž lépe se vstřebává tzv. hemové železo obsažené v živočišných zdrojích (červené maso, ryby, játra…).

Vstřebávání non-hemového železa obsaženého v rostlinné potravě je silně závislé na zásobách železa v těle (lidé s deficitem železa vstřebávají non-hem železo lépe než osoby, které mají železa v těle nadbytek).

Co s čím kombinovat

Je důležité myslet na to, co železo pomáhá vstřebat a co naopak absorbci blokuje.

Jak už je zmíněno výše, vstřebávání železa pomáhá vitamín C a vitamín B12. Naopak nikdy železo nekombinujte s mléčnými výrobky (s vápníkem) . Ke snížení absorpce železa o 50 % stačí sníst spolu s jídlem 165 mg vápníku ( tj. asi 20 g sýra nebo vypít 1 sklenici mléka).

Také železo nikdy nezapíjejte kávou, kakaem nebo čajem!!! Například pití černého čaje k jídlu obsahujícímu železo snižuje jeho vstřebávání o 60 – 70 %.Vždy nechte alespoň hodinový (lépe 2 hodiny) odstup mezi zmíněnými potravinami.

Červené krvinky nedostatek - Vše o zdraví

Pomoc z přírody

Pokud ani přidání potravin bohatých na železo nestačí, můžete vyzkoušet bylinky, případně železité víno.

Z bylinek skvěle funguje kopřiva. Jiří Janča ve své knížce Herbář léčivých rostlin doporučuje pití šťávy ze syrových kopřivových listů. Čerstvé listy kopřivy rozmixujete s trochou vody a přecedíte. Následně užíváte 3x denně čajovou lžičku.

Co si ale počít v zimě, když venku kopřivy nerostou?

Naše babičky k tvorbě červených krvinek používaly železité víno. Železité víno obsahuje vyšší množství železa a navíc zlepšuje využití železa přijatého v ostatní stravě, případně i z potravních doplňků.

Víno Maltoferrochin se vyrábí podle originální receptury již od roku 1897 a jeho chuť připomíná portské víno. Maltoferrochin® je vyroben ze sladového vína obohaceného o extrakt z kůry tropického stromu chinovníku lékařského s ionty železa. Užívá se  1-2x denně 50 ml.

Víno lze koupit v lékárnách, někdy i v prodejnách zdravé výživy (a samozřejmě na internetu)

Pro krvetvorbu se také doporučuje kvalitní med, ideálně třikrát denně jednu lžičku. Lze užívat i včelí pyl, který dnes již běžně koupíte i v prodejnách zdravé výživy – můžete si ho přimíchat přímo do medu a přidávat třeba do kvalitního jogurtu.

Zdroje:

  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1406203
  • http://www.euro.who.int/document/WS_115_2000FE.pdf
  • Jiří Janča: Herbář léčivých rostlin
  • http://ktl.lf2.cuni.cz/med_sport/med_sport_2002_vol_11/1/Krevni_zmeny_pri_sportovnim_treninku.pdf

Někdo má výmluvy, naši studenti mají výsledky

Přestaň se ptát ostatních: „Tak co mám vlastně jíst?“ Nauč se sestavit si jídelníček na míru. Zjisti, jak efektivně hubnout, jak nabrat svalovou hmotu i zvýšit výkon.

Skoncuj jednou provždy s otázkami ohledně výživy. Přihlaš se naše oblíbené kurzy (nejen) sportovní výživy a získej všechny potřebné znalosti, které potřebuješ na své cestě za vysněnou postavou.

Více o kurzu a akční nabídce zde: Kurz sportovní výživy.

CERTIFIKOVANÝ KURZ (NEJEN) SPORTOVNÍ VÝŽIVY

ČPZP – Nezapomínejte na železo

Červené krvinky nedostatek - Vše o zdraví

Anémie sama není nemoc. Označuje se tak stav, kdy v krvi klesne pod určitou hodnotu počet červených krvinek, erytrocytů, a tedy i hladina červeného krevního barviva, hemoglobinu, které je v nich obsaženo. Mohlo by se zdát, že nejčastější poruchou krve je anémie (chudokrevnost). Je pravda, že lidé, kteří jsou bledí a cítí se vyčerpaní, o sobě prohlašují, že jsou „trochu chudokrevní‘. Jenže anémie není jedinou nemocí, nýbrž spíše příznakem nebo souborem  příznaků doprovázejícím nějakou poruchu. Při anémii vzniká problém s rozváděním kyslíku po těle. To je dáno nedostatkem nebo nějakou abnormalitou červených krvinek nebo hemoglobinu (krevního barviva) uvnitř nich. Čtyři hlavní typy chudokrevnosti jsou: chudokrevnost z nedostatku železa, zhoubná, percinózní chudokrevnost, megaloblastická chudokrevnost a srpkovitá chudokrevnost.

Co víme o krvi

Krevní obraz je nejzákladnější a nejběžnější krevní vyšetření. Ukazuje, v jakém stavu jsou jednotlivé složky krve.

  • Erytrocyty – červené krvinky. Když je jejich počet v normě, tělo je dobře okysličováno. Nižší počet erytrocytů signalizuje chudokrevnost, nedostatek železa nebo vitaminu B12.
  • Leukocyty – bílé krvinky, které zabíjejí cizorodé látky. Je-li člověk nemocný, bílé krvinky se mobilizují. Extrémní nárůst může také znamenat zhoubné onemocnění krve – leukémii. Snížené hodnoty poukazují i na nižší obranyschopnost.
  • Trombocyty – krevní destičky, které slouží ke srážení krve. Kdyby se krev nesrážela, vykrváceli bychom i při malém poranění. Když je ale trombocytů moc, hrozí vznik nebezpečných krevních sraženin.
  • Hemoglobin – krevní barvivo, které transportuje kyslík do těla. Na tomto procesu se významně podílí železo.
  • Hematokrit – tato hodnota ukazuje podíl krvinek v celkovém množství odebrané krve. Vyšší hematokrit může značit dehydrataci, nižší chudokrevnost, šok nebo třeba těžký průjem.

Červené krvinky koblížkovitého tvaru se vytvářejí v rosolovité dřeni určitých kostí. V krvi jsou biliony červených krvinek, ale zpravidla přežívají pouze 120 dní, potom odumírají a rozpadnou se. Nové červené krvinky musí být vytvářeny průběžně, každou sekundu jich vznikne přes dva miliony. Nové krvinky nahradí krvinky staré a opotřebované.

Zajímavé:  Dyshidrotický ekzém - vše o zdraví

Každá červená krvinka obsahuje přes 200 milionů molekul hemoglobinu, které na sebe vážou kyslík a roznášejí ho. Hemoglobin obsahuje železo, takže k produkci červených krvinek je potřebný přísun železa stejně jako vitaminů (B12, B6, kyseliny listové) a dalších látek. Stává se, že člověku některá z těchto látek chybí, například když jich má nedostatek v potravě nebo se špatně vstřebávají.

Jindy tělo nevytváří dostatek červených krvinek v důsledku choroby, například při onemocnění kostní dřeně nebo selhání ledvin. Některé nemoci, jako jsou chronická onemocnění zažívacího traktu jsou provázeny dlouhodobou ztrátou krve, tedy úbytkem erytrocytů. V určitých situacích, třeba při velké ztrátě krve, nedokáže tělo dostatečně rychle tvořit nové červené krvinky.

Někteří lidé trpí poruchou jejich tvorby. Výsledkem je pokles hladiny hemoglobinu v krvi.

Hodnoty hemoglobinu

Normální obsah hemoglobinu v krvi je u mužů 135 až 175 g/l, u žen 120 až 168 g/l. Pokud se při krevním rozboru zjistí hladina hemoglobinu nižší než 110 g/l, hovoříme o anémii. Ale už při hodnotě 120 g/l u mužů se zahajuje léčba.

Za těžkou anémii se považuje stav, kdy hodnota hemoglobinu klesne pod 79 g/l. Tento stav již vyžaduje transfúzi. Hemoglobin na sebe váže v plicích kyslík a přenáší jej do buněk celého těla.

Bez dostatečného přívodu kyslíku nemohou svaly a orgány dobře pracovat.

Nedostatečné okysličování se projeví příznaky, které jsou nejprve mírné, ale postupně se zhoršují. Patří mezi ně:

  • dlouhodobá únava a slabost, závratě
  • bledost, také sliznic a nehtových lůžek
  • hučení v uších a bolest hlavy
  • poruchy soustředění a spánku
  • afty v ústech nebo na jazyku
  • snížená citlivost a brnění v nohou a lýtkách, otoky dolních končetin
  • nevolnost a průjem

Zásobárna železa

Tělo si železo dokáže ukládat především v játrech, ale zásoby v nich dlouho nevydrží. Jestliže člověk nedodává tělu dostatek železa prostřednictvím potravin, může nakonec dospět k chudokrevnosti. Potraviny bohaté na železo jsou především játra, ryby a mořští živočichové a ze zeleniny hrášek, fazole a zelí.

Pokud se o někom řekne, že je chudokrevný, pravděpodobně nás napadne, že má málo železa. Máme ho v těle běžně čtyři gramy a většina z toho se podílí na  vázání a přenosu kyslíku. Při nedostatku kyslíku začne tělo čerpat ze zásob. Zpočátku se nic neděje, ale jak se zásoby železa snižují, klesá i schopnost organismu tvořit zdravé červené krvinky. Jejich úbytek se pak projeví anémií.

Úbytek železa

Nejvíce železa se z těla ztrácí při krvácení. To se může stát ženám, které mají dlouhodoběji silné menstruační krvácení, nebo jedincům, kterým krvácí žaludeční nebo dvanáctníkový vřed či nádor. Může se to stát ale i při krvácejících hemeroidech (vnější nebo vnitřní krvácivé žilní uzliny v konečníku).

Krvácení do žaludku může způsobit i dlouhodobé užívání acylpyrinu nebo nesteroidních antirevmatických léků. Nedostatek železa se může projevit u žen v době těhotenství, protože si dítě bere železo od matky pro svoji krev. V těhotenství se navíc zvyšuje objem krve v těle a potřeba železa je automaticky vyšší. Při kojení se zase část ztrácí do mléka.

Nedostatkem železa mohou trpět i osoby s poruchou vstřebávání a vegetariáni v důsledku nevhodné stravy.

Kyselina listová a B12

Kostní dřeň potřebuje pro výrobu hemoglobinu železo, ale také přísun dvou vitaminů – B12 a kyseliny listové. Vitaminu B12 přijímáme většinou dost vzhledem k tomu, že je součástí mnoha potravin. Problém však může nastat při absorbování vitaminu z procesu trávení.

Vitamin B12 se dostane do těla pouze v případě, že žaludek produkuje svoji zvláštní bílkovinu, která vstřebávání vitaminu B12 umožňuje. V případě tzv. perniciózní (zhoubné) anémie si z důvodů, které nejsou zcela jasné, žaludek tuto bílkovinu nevytváří.

Zejména alkoholici, kuřáci lidé nad padesát let, ale také osoby s některými chorobami zažívacího traktu mají zhoršené vstřebávání vitaminu B12. Nedostatek této důležité látky může být spojen s užíváním některých léků.

Nedostatek vitaminu B12 se projeví tím, že se člověk stává chudokrevným. Kromě běžných typických příznaků pro anémii trpí pacient ještě „brněním‘ rukou a nohou, krvácením z nosu, případně selháním srdce. Léčení spočívá v přísunu vitaminu B12 ve formě injekcí.

Dostatek kyseliny listové zbezpečíme tím, že jíme dostatek listové zeleniny, oříšky, ovoce a maso, zejména pak játra. Nedostatek tohoto vitaminu bývá poměrně vzácný – ohroženy jsou opět lidé s poruchami vstřebávání, ale i těhotné a kojící ženy.

Dědičná anémie

Při nemoci zvané talasémie neboli středomořská anémie, například v důsledku poškození genetické látky DNA, vytváří kostní dřeň abnormální hemoglobin. Znamená to pomalé uvolňování kyslíku a rychlý rozpad.

Existují dvě základní podoby této nemoci, talasémie velká a talasémie malá. Rozlišují se podle toho, jaké geny člověk zdědil po rodičích. Léčení malé formy spočívá obvykle v transfuzích.

Velká forma vyžaduje přísun antibiotik, jiné léky, krevní transfuze a další formy léčení.

Srpkovitost je anémie, jejíž příčinou je rovněž abnormální hemoglobin. Má původ v genetické vadě, kdy je narušen tvar, pružnost a odolnost červené krvinky. Krvinka má místo obvyklého tvaru tvar půlměsíce. Funguje sice normálně, ale za jistých okolností, například při prochlazení, infekcích nebo nedostatku kyslíku, se může ještě více zdeformovat.

Změněná krvinka je tuhá, neohebná, čímž se ztěžuje dodávka kyslíku do tkání. Výsledkem je trvalá anémie, která se projevuje mimo jiné nevysvětlitelnými bolestmi na různých místech těla.  Srpkovitou anémií trpí nejvíce lidé afrického původu, objevuje se i u Asiatů. Příznaky nemoci se objevují v dětství a zahrnují žloutnutí pokožky a očního bělma, horečku a slabost po fyzické námaze.

Podávání železa u tohoto typu anémie nepomáhá.

Léčba anémie

Pokud není anémie rozpoznána včas a neléčí se, může ohrozit život. Určit příčinu anémie bývá dost obtížné. Lékař se vás nejprve vyptá, jak se stravujete, a pak se bude snažit zjistit, zda anémie není projevem nějakého onemocnění. Pokud tomu tak je, bude lékař léčit především toto onemocnění.

Nedostatek vitaminů a železa se upravuje tabletami a injekcemi, krevní transfuze se provádějí jen při těžké anémii se závažnými příznaky. Potravinové doplňky je třeba užívat několik týdnů nebo měsíců.

Nikdy však neužívejte železo bez konzultace s lékařem, a pokud je berete, nechte si pravidelně kontrolovat krevní obraz.

Předepisuje se hojnost potravin bohatých na železo: tmavě zelená listová zelenina, ořechy, rozinky, pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, jahody, petržel, kopřivy meruňky, semena tykve, játra a ledvinky.

Anémie: celé tělo chátrá. Většinou jde o nedostatek železa

Foto: metamorworks, Shutterstock.com

Anémie neboli chudokrevnost není ve skutečnosti nemoc, ale následek nějakého problému v organismu, který se projevuje poklesem počtu červených krvinek. Nejčastěji následkem nedostatku železa.

Nedostatek železa a následná anémie (= chudokrevnost) trápí častěji ženy než muže. Důvod? Pravidelné menstruační krvácení, tedy ztráta krve. Způsobit ji ale může třeba i krvácení do stolice. Častou příčinou je také nedostatek železa v potravě nebo porucha vstřebávání železa – ta může souviset například s průjmy, ale i s neléčenou celiakií či Crohnovou nemocí.

Proč nemoc vzniká? Červené krvinky, respektive červené krevní barvivo hemoglobin, přenášejí po těle kyslík, a když je jich málo nebo jsou slabé, tělo není dostatečně prokrveno: soustředí se totiž jen na klíčové orgány, jako je srdce a mozek.

Chudokrevní těhotné mají častěji děti s autismem a ADHD.

Nedostatek prokrvení vede k tomu, že je člověk bledý a unavený. Tělo není správně zásobeno kyslíkem a to je vyčerpávající, protože svaly nemohou podávat správný výkon. To platí i pro mozek: chudokrevnost se může projevit motáním hlavy, omdléváním, spavostí.

V případě srdce se potíže manifestují zvýšenou srdeční frekvencí, tedy rychlým tepem. Anemičtí pacienti mají kvůli nedostatku hemoglobinu také bledé sliznice. Zjistitelné je to například na spojivkách – mívají je bíle. Snadno vznikají modřiny a takzvané petechie – malé červené skvrny vzniklé krvácením drobných cév.

Někdy potíže provází brnění končetin související s poškozením nervového systému.

Zajímavé:  Hiv - vše o zdraví

Problémy se obvykle rozvíjejí postupně a zvolna. Organismus se totiž nedostatku železa dokáže do jisté míry přizpůsobit a často se na anémii přijde náhodou při běžném odběru krve. Normální hladiny hemoglobinu jsou 140 až 170 g/l u mužů a 110 až 160 g/l u žen.

Pozná se z krve rakovina? Co všechno lékaři vyčtou z odběrů?

Foto: Shidlovski, Shutterstock.com

Zjistit chudokrevnost je docela snadné. Stačí odebrat krev

Koncentrace hemoglobinu se zjišťuje z krve, následně se pak hledá, proč k ní dochází. Obvykle se předpokládá souvislost s hladinou železa, na jejíž stanovení existuje test. Zásadní vliv má strava: má být vyvážená s vysokým obsahem potravin bohatých na železo.

Patří mezi ně jednak maso (nejvíce játra), ale také luštěniny, mléčné výrobky, kvasnice, listová zelenina či vejce. K vstřebávání železa kromě toho potřebujete dostatek vitaminu C, B12 a E.

V případě, že změna stravy nepomůže, podávají se preparáty s obsahem železa.

Maxizdroj železa za pár korun. Proč jíst játra?

Některé vzácnější druhy anémií spojené s nedostatečnou tvorbou červených krvinek mohou být již vrozené nebo souviset s vážnějším onemocněním, jako je třeba akutní leukemie.

Problémy může způsobovat i drobné chronické krvácení uvnitř těla (např. při žaludečních vředech, hemoroidech či rakovině střeva), je tedy třeba řešit příčinu ztráty krve.

Chudokrevnost je do jisté míry dědičná, potížím se proto nelze vždy vyhnout, nejlepší prevencí je vyvážená strava.

Jak doplnit pět minerálů, které lidem nejčastěji chybějí?

Foto: Yulia Furman, Shutterstock.com

Chudokrevnost z nedostatku železa lze v některých případech vyřešit vhodnou stravou

  • Jiný název – Chudokrevnost
  • Popis – Stav, kdy se sníží množství krevního barviva hemoglobinu v krvi, nejčastěji v souvislosti s nedostatečnou hladinou železa.
  • Příznaky – Únava, bledost, spavost, tendence k tvoření modřin, problémy s dýcháním, zvýšená srdeční frekvence
  • Léčba – Změna jídelníčku, případně preparáty s obsahem železa, léčba základní nemoci, která chudokrevnost způsobila
  • Prevence – Vyvážená strava

Způsobili jste nehodu? Anémie vás zachrání!

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Anémie: Záludná nemoc umí způsobit značné problémy

Anémie, česky též chudokrevnost, je onemocnění krve, které souvisí s červenými krvinkami.

Jejich hlavním úkolem je transport kyslíku do tkání celého těla a odvod oxidu uhličitého a zplodin metabolismu.

Tuto transportní funkci zajišťuje červené krevní barvivo hemoglobin, který je nedílnou součástí každé červené krvinky a má schopnost vázat na sebe jak kyslík, tak oxid uhličitý.

Anémie je vždy způsobena nižší koncentrací hemoglobinu ve srovnání s hodnotami zdravých jedinců. Přitom počet červených krvinek může, ale nemusí být snížený.

Dochází k nedostatečnému prokrvení celého organismu a tělo začne jako kompenzační mechanismus přednostně prokrvovat orgány, které jsou na nedostatek kyslíku nejvíce citlivé (mozek, srdce).

Ostatní orgány tak trpí nedostatkem kyslíku o to víc.

Anémie většinou nastupuje pozvolna

Hlavními příznaky je bledost kůže a sliznic následkem nedostatečného prokrvení a únava spojená se svalovou slabostí a sníženou výkonností. Nemocní se rychle unaví i po zcela běžné činnosti. Dalším příznakem je zvýšená srdeční frekvence, spavost, závratě, mdloby, může se vyskytnout i dušnost, u starších osob zmatenost.

Při anémii také snadno vznikají modřiny a na kůži se mohou objevit tzv. petechie, což jsou malé červené skvrny vzniklé krvácením drobných tenkých cév v kůži. Časté je i brnění končetin jako následek poškození nervového systému.

Projevy i jejich závažnost jsou velmi individuální. Organismus se na nedostatek kyslíku dokáže do určité míry adaptovat a mírnější formy anémie bývají často náhodným nálezem při lékařské prohlídce.

Normální hladiny hemoglobinu jsou 140 až 170 g/l u mužů a 110 až 160 g/l u žen. Hodnoty pod spodní hranicí již označujeme za anémii.

ANÉMIE Z NEDOSTATKU ŽELEZA (sideropenická anémie) je v našich podmínkách nejčastějším typem anémie. Krvinky jsou menší a je v nich méně hemoglobinu, pro jehož tvorbu je železo nezbytné. Nedostatek železa je způ- soben buď následkem chronického krvácení (např.

silné menstruační krvácení, žaludeční vředy, nádory trávicího traktu, hemoroidy), jeho nedostatečným příjmem (špat- ná výživa), nebo při poruše vstřebávání železa z trávicího traktu (onemocnění tenkého střeva, resekce žaludku). Kromě obvyklých příznaků mají pacienti křehké, lámavé vlasy a nehty a vyhlazený jazyk.

Léčba spočívá v odstranění příčiny, která anémii vyvolala, a v podávání přípravků s obsahem železa a vitaminu C, který podporuje vstřebávání železa z trávicího traktu.

ANÉMIE MEGALOBLASTICKÁ je způsobená nedostatkem vitaminu B12 nebo kyseliny listové, které jsou pro tvorbu červených krvinek nezbytné. Jedná se o anémii makrocytární, při které jsou krvinky velké a nevyzrálé, protože mají narušenou syntézu DNA.

Příčiny nedostatku vitaminu B12 tkví často ve špatné výživě. Vitamin B12 je obsažen zejména v potravinách živočišného původu (maso, mléko, vejce), takže nedostatkem trpí například vegani.

Kyselina listová je součástí vitaminů skupiny B a je obsažena v kvasnicích, játrech a zelené zelenině. V těhotenství je její potřeba vyšší a je nutno ji dodávat v tabletách, aby se zabránilo možným defektům plodu.

Snížený příjem obou vitaminů může nastat i u starých osob (méně pestrý jídelníček), u alkoholiků nebo při špatném vstřebávání při onemocnění střeva.

PERNICIÓZNÍ neboli ZHOUBNÁ ANÉMIE je zvláštní případ anémie z nedostatku vitaminu B12, ke kterému dochází následkem poškození žaludeční sliznice autoimunní poruchou. V žaludku se nevytváří tzv. vnitřní faktor, který je nezbytný pro vstřebávání vitaminu B12 z žaludeční sliznice.

Nedostatek vitaminu B12 je tak velký, že kromě anemických příznaků mají pacienti i neurologické obtíže, např. poruchy reflexů, změny citlivosti, pálení jazyka, narušené mentální funkce. Léčba spočívá v injekčním podávání vitaminů B12, které je doživotní, protože tento typ anémie je nevyléčitelný.

Častěji se objevuje u starších pacientů.

HEMOLYTICKÁ ANÉMIE je onemocnění, při kterém dochází k předčasnému rozpadu červených krvinek ve slezině a zároveň je zvýšena i tvorba krvinek. Krvinky mají normální velikost. Příznaky hemolytické anémie jsou kromě bledosti i žloutenka a zvětšená slezina.

ANÉMIE U CHRONICÝCH ONEMOCNĚNÍ se vyskytuje jako jeden z příznaků u vleklých zánětlivých onemocnění, chronických infekcí, zhoubných nádorů, selhání ledvin a jater. Při této anémii

je snížená životnost červených krvinek a hladina hormonu erytropoetinu, který stimuluje jejich tvorbu. Léčit je třeba onemocnění, které anémii způsobilo.

APLASTICKÁ ANÉMIE je způsobena útlumem kostní dřeně. Vzhledem k tomu, že v kostní dřeni dochází k tvorbě všech složek krve, jsou snížené hladiny krevních destiček i červených a bílých krvinek. Podobný typ anémie vzniká i jako nežádoucí účinek některých léků. Nepodaří-li se odstranit příčinu, je u těžkých případů indikovaná transplantace kostní dřeně.

Prevence? Vyvážená strava

Anémie tvoří poměrně pestrou skupinu onemocnění a někdy mohou signalizovat závažnou chorobu. Typické příznaky anémie bychom proto neměli brát na lehkou váhu, a pokud se vyskytnou, je potřeba navštívit lékaře. Anémie se dá poměrně snadno diagnostikovat rozborem krve, ale určit její příčiny vyžaduje obvykle ještě další vyšetření.

Preventivně si můžeme pomoci vyváženou stravou s dostatečným obsahem železa a vitaminů skupiny B. Železo obsahují kromě masa i luštěniny, listová zelenina a různé druhy semínek. Vitamin B12 je obsažen v mléčných výrobcích, kvasnicích, obilí a v mase.

MUDr. Kateřina Uxová

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *