Cholesterol hodnoty – vše o zdraví

Cholesterol hodnoty - Vše o zdraví

Co je to cholesterol ?

Pro lidské tělo je cholesterol absolutně nezbytný a bez něho by nemohlo dobře fungovat. Je potřeba při vytváření  vitamínu D, hormonů…

Podílí se na tvoření buněčných membrán. Velkou část cholesterolu si naše tělo vyrobí samo, menší část pak přijmeme z naší potravy.

Cholesterol není jen špatný, problém s ním nastává až ve chvíli kdy je cholesterolu v krvi nadbytek.

  • Cholesterol hodnoty: – Celkový
  •                                      – LDL
  •                                      – HDL
  • Celkový cholesterol

– což je všechen cholesterol v krvi. Nerozlišuje se LDL a HDL.

  1. Správná hodnota cholesterolu: pod 5,16 mmol/l
  2. Hraniční hodnoty cholesterolu: 5,16 – 6,18 mmol/l
  3. Vysoký cholesterol v krvi: více než 6,18 mmol/l
  4. LDL cholesterol

– LDL se někdy  označuje jako zlý cholesterol. Je nadbytečné množství v krvi způsobuje usazování cholesterolu v cévách. Tvoří se tam pak sklerotické pláty.

Správná hodnota LDL cholesterolu: pod 3,4

HDL cholesterol

HDL někdy se označuje jako hodný cholesterol. Je příznivý pro náš organismus. Krev zbavuje nadbytečného cholesterolu. Působí proti tvorbě sklerotických plátů.

Správná hodnota HDL cholesterolu: nad 1,4 (dá se říci, čím více tím lépe)

Statistika

Cholesterol hodnoty - Vše o zdraví

Cholesterol hodnoty - Vše o zdraví

 

OK Omega-3 Complete

  • koenzym Q 10 významně ovlivňuje produkci energie v těle
  •   a příznivě působí na tlak
  • nenasycené mastné kyseliny omega-3 a rostlinné steroly
  •   napomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu
  • kyseliny DHA a EPA podporují normální činnosti srdce
  • kyselina DHA a koenzym Q 10 pomáhají udržovat správnou
  •   činnost mozku
  • kyselina DHA přispívá k udržení normálního stavu zraku
  • pupalkový, brutnákový a rybí olej pomáhají udržovat
  •   dobrou pružnost  a pohyblivost kloubů
  • brutnákový a pupalkový olej pomáhají udržet dobrou
  •   kvalitu kůže a vlasů
  • rýžový a pupalkový olej přispívají ke zdraví srdce a cév
  • vitamín E chrání buňky před oxidačním procesem
  • vitamín A přispívá ke správné funkci imunitního systému
  • – bylinky na cholesterolu napomáhají upravit hladinu cholesterolu ( LDL a HDL )
  • Produkt je zcela bez chemické stabilizace !
  • Cholesterol hodnoty - Vše o zdraví
  • Produkt obsahuje mimo jiné rostlinné steroly, které prokazatelne upravují hladinu cholesterolu a nejkvalitnější omega 3 mastné kyseliny.

Factor Base NO      

  1. – doplněk stravy pro srdce, cévy a na vitalitu s oxidem dusnatým
  2. – vitalita, zdravé srdce a cévy….

    tak trochu jinak

  3. – revoluce v oblasti zdraví srdce a cév

‚Oxid dusnatý je zázračný přírodní lék na kardiovaskulární onemocnění, který si tělo nedokáže samo vyrobit.

  ( dr. Louse Ignnaro, nositel nobelovy ceny za medicínu, 1998 )

  • Základní účinné složky produktu:
  • arginin a citrulin velmi důležité složky metabolismu, účastní se mj.
  •   syntézy oxidu dusnatého
  • vitamín C podporuje energetický metabolismus, snižuje únavu,
  •   posiluje správné funkce nervového a imunitního systému
  • ibišek dodává vitalitu a energii, napomáhá snížení pocitu ‚ těžkých nohou‘
  • kyselina listová podporuje krvetvorbu, psychickou činnost,
  •   funkci imunitního systému, pomáhá udržovat normální
  •   hladinu homocysteinu
  • Produkt je zcela bez chemické stabilizace !
  • Cholesterol hodnoty - Vše o zdraví

Rozhovor s objevitelem NO Dr.Louisem Ignarrem

Pevne věříme, že produkty OK Omega-3 Complete a Factor Base NO podstatně napomůžou zlepšit stav v oblasti  kardiovaskulárního systému ( srdce, cévy, žíly )

Vysoký cholesterol: Jaké jsou ideální hodnoty cholesterolu?

Vysoký cholesterol: Jaké jsou ideální hodnoty cholesterolu?

Cholesterol se nachází v každé buňce našeho těla a je pro fungování organismu nezbytný.

Bez cholesterolu v krvi by se tělo nebylo schopné uzdravovat, regenerovat, jeho absence by působila na paměť, správné fungování nervů, vytváření vitamínu D a negativně by ovlivňovala mnoho dalších funkcí v těle.

Cholesterol je dokonce základním stavebním kamenem pro některé hormony. Nezískáváme ho jen z potravy, větší část cholesterolu si tělo vytváří v játrech a v trávicím ústrojí.

Problémem se cholesterol stává, pokud je ho v krvi příliš mnoho, avšak ani v tomto případě nedokáže číslo hodnoty cholesterolu podat komplexní informaci o vašem zdravotním stavu. Hodnoty celkového cholesterolu nejsou důvodem pro léčbu cholesterolu.

Jaké mají být správně hodnoty cholesterolu?

Cholesterol hodnoty - Vše o zdravíAčkoli je cholesterol běžnou součástí našeho těla, pokud je ho příliš mnoho, může být nebezpečný a přispívat ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění, infarktu nebo mozkové příhody. Jaké hodnoty cholesterolu jsou již vysoké?

Lékaři hovoří o třech základních hodnotách:

  • optimální hodnota cholesterolu v krvi u dospělého člověka by neměla přesáhnout 5,2mm / l
  • za zvýšenou hladinu cholesterolu se v lékařských kruzích považuje hodnota od 5,2 do 6,2 mmol / l
  • hodnoty nad 6,2 mmol / l se označují jako rizikové

Cholesterol má dvě základní složky:

HDL cholesterol je znám jako tzv. dobrý cholesterol. Pomáhá udržovat cholesterol mimo tepen a dostávat jej zpět do jater, kde je recyklován a využíván tam, kde ho tělo potřebuje. Tento typ cholesterolu má ochranné účinky před rozvojem onemocnění cév, srdce a mozku.

LDL cholesterol nebo také ‚špatný cholesterol‘ – je cholesterol, který zoxidoval a je předpoklad, že může způsobovat zanášení tepen. Snížená průchodnost tepen je důvodem pro vznik aterosklerózy, která může vést k infarktu nebo mozkové příhodě.

  • Koncentrace dobrého cholesterolu (HDL) a špatného cholesterolu (LDL) v organismu se dají zjistit jednoduchým testem, který se dělá nalačno.
  • Podle nejnovějších poznatků není důležitá celková hladina cholesterolu v krvi, ale jeho struktura a poměr jednotlivých složek.
  • Poměr HDL k LDL by neměl být menší než 1: 3, ideálně 1,5: 3

Jaké jsou příznaky vysokého cholesterolu?

Cholesterol hodnoty - Vše o zdraví

Cholesterol se nehlásí výraznými příznaky, v čem právě spočívá jeho nebezpečí. Většinou je vysoký cholesterol odhalen z krve při běžné kontrole u lékaře. Příznaky zvýšeného cholesterolu se obvykle ukáží až ve chvíli, kdy se v těle rozvine ateroskleróza jako následek vysokého cholesterolu. Tehdy může docházet například ke zvýšení krevního tlaku.

Co je ateroskleróza?

Ateroskleróza je onemocnění, kdy je ve stěnách cév usazeného příliš špatného LDL cholesterolu. To způsobuje její špatnou průchodnost a také zvyšování krvního tlaku.

Při ateroskleróze hrozí další komplikace:

  • srdeční infarkt,
  • mozková mrtvice,
  • nedokrvení dolních končetin,
  • postižení ledvin,
  • poruchy erekce u mužů

 

Jak SNÍŽIT cholesterol?

Ke snížení vysokého cholesterolu se jako farmakologická léčba používají nejčastěji léky s názvem statiny. Tyto léky se užívají dlouhodobě, často do konce života.

Léčba vysokého cholesterolu statiny je zaměřena na snižování LDL cholesterolu, méně na zvyšování HDL cholesterolu. Navzdory dlouhodobému užívání statinů se u velkého procenta pacientů neprokázalo žádané snížení cholesterolu.

Statiny jsou rizikové také z pohledu velkého výskytu nežádoucích účinků – hlavně bolesti svalů, kloubů, svalové křeče, poškození jater, endokrinní poruchy, problémy se spánkem a pamětí.

Jako nejúčinnější terapie vysokého cholesterolu se ukazuje prevence a celková změna životního stylu. Tehdy se vysoký cholesterol dá snížit i bez léků.

Snížení cholesterolu bez léků

Přestože vysoký cholesterol je vážné onemocnění, které je vstupní branou ke vzniku dalších onemocnění srdce a cév, je jeho vznik často jen vinou špatných návyků. Strava významně přispívá ke zvyšování cholesterolu.

Úpravou stravy a nasazením správné diety je možné efektivně cholesterol snížit.

Právě při snižování cholesterolu mohou být nápomocné i různé bylinky, nebo výživové doplňky, které svým léčivým působením snižují cholesterol přírodní cestou bez hrozby vedlejších účinků.

Cholesterol hodnoty - Vše o zdraví

Pokud jste se rozhodli, že odpovědnost za své srdce a cévy vložíte do vlastních rukou, vyzkoušejte tyto tipy a potraviny na snížení vysokého cholesterolu:

  • snižte příjem sacharidů – rafinovaný cukr doporučujeme vysadit z jídelníčku úplně. Pod pojmem cukr však nemyslíme jen sladidlo. Snažte se o celkové snížení příjmu potravin s vysokým glykemickým indexem. Mezi ty patří i potraviny s obsahem bílé mouky – pečivo, těstoviny, jídla z kynutého těsta. Bílé mouce se během terapie snažte zcela vyhnout.
  • Dieta při vysokém cholesterolu – Jak upravit stravu při vysokém cholesterolu? Zapomeňte na nízkotučnou dietu. Nejnovější výzkumy ukazují, že příjem zdravých tuků je pro náš organismus velmi důležitý. Zdravé tuky mají vliv i na cholesterol – dokáží snižovat špatný LDL cholesterol a posilovat dobrý HDL cholesterol. Zdroji zdravých tuků jsou například domácí vajíčka, máslo, ryby, či kvalitní slanina. Pro vaše zdraví je důležité živočišné tuky doplňovat stejným množstvím rostlinných tuků. Jejich zdroji jsou: ořechy (vlašské ořechy, para, mandle, Makadamové ořechy), avokádo, olivový a lněný olej. Při tepelné úpravě používejte domácí sádlo, kokosový a rýžový olej nebo přepuštěné máslo (tzv. Ghee). Používání slunečnicového a řepkového oleje omezte na minimum. Úplně se vyhněte tukům v polotovarech a fast foodech, ztuženým rostlinným tukům a margarínům.
  • Zvyšte příjem Omega 3 mastných kyselin. Snězte denně lžičku rybího nebo lněného oleje, nebo za hrst mletých lněných semínek. Podpoříte tak zdraví vašeho srdce a snížíte riziko kardiovaskulárních onemocnění. Investujte do kvalitního panenského olivového oleje a denně ho používejte.
  • Zajistěte si pohyb – zařaďte cvičení alespoň 2x týdně 1 hodinu, snažte se co nejvíce chodit pěšky a trávit čas na čerstvém vzduchu.

Tyto rady vedou k postupnému zvýšení dobrého cholesterolu a také k úpravě hladin celkového cholesterolu. Snížený celkový cholesterol je předpokladem ke zdravému stavu srdce a cév pro další roky vašeho života.

Cholesterol hodnoty - Vše o zdraví

Záznamy nebyly nalezeny…

Cholesterol – kde je pravda? – PharmDr. Margit Slimáková

V šedesátých letech minulého století našli lékaři u lidí se srdečně cévními onemocněními zúžené cévy kvůli tzv. plakům, které obsahují cholesterol s některými nasycenými tuky. Z nálezu vyvodili teorii spojující konzumaci potravin o vyšším obsahu cholesterolu s vyšším rizikem vzniku srdečně cévních (kardiovaskulárních) onemocnění. Kardiovaskulární onemocnění (KVO) jsou celosvětově nejčastější příčinou úmrtí.Nejběžnější formou KVO je ischemická choroba srdeční (ICHS). Podstata ICHS spočívá v aterosklerotickém zúžení věnčitých tepen, které vede k nedostatečnému prokrvení srdce a omezení jeho funkce. Dalším možným projevem KVO je mozková mrtvice, která postihuje především starší pacienty. Dochází při ní k náhlému uzávěru mozkové tepny a následné nedokrvenosti mozku za uzávěrou. Ischemická choroba dolních končetinje další běžnou podobou KVO. Jedná se o onemocnění tepen dolních končetin. Dlouhodobá nedokrevnost vede ke vzniku kožních defektů, které se špatně hojí, a v případě úplného tepenného uzávěru je dolní končetina ohrožena odúmrtí tkáně s následnou infekcí.

Na základě této cholesterolové teorie nás lékaři a časopisy už několik desítek let varují před nadbytkem cholesterolu ve stravě a žilách. Výrobci potravin se bez potíží přizpůsobili volání po nízkocholesterolové dietě a hbitě zaplnili pulty obchodů stovkami dietních nízkocholesterolových a nízkutučných potravin.

Populární média a dietologové teorii přebrali a vesele šířili dále (mnozí vlastně stále šíří). Sama jsem na základě studií vykonaných a prezentovaných lékaři upozorňovala na zvýšení rizika KVO při vyšším příjmu cholesterolu a nasycených mastných kyselin, tj. potravin živočišného původu.

Dnes je však čím dál jasnější, že souvislost mezi cholesterolem ve stravě a KVO není ani zdaleka jednoznačná.

Podle odborníků je samotný cholesterol nevinný a skutečným problémem jsou mnohé potraviny, které jsou doporučovány pro zdraví cév. Chlesterol není primární příčinou srdečních onemocnění. Cholesterol je v organismu nezbytný pro tvorbu buněčných membrán, hormonů, vitamínu D a žluči, jež napomáhá trávení tuků.

Cholesterol je zásadní součástí mozkových buněk a je nezbytný pro správné fungování mysli. Mnohé studie zjistily souvislost mezi velmi nízkou hladinou cholesterolu a zvýšením rizika výskytu rakoviny, hormonálních poruch a deprese.

Cholesterol se stane problémem v okamžiku, když se v důsledku primárního poškození cév zánětem začne společně s některými druhy tuků usazovat v poškozených cévách a snižovat jejich průchodnost. Snížení až ucpání průchodnosti cév je následně příčinou jednoho z KVO. Samotné snižování cholesterolu v potravě anebo krvi proto neřeší příčinu potíží.

Uvedená fakta vysvětlují, proč po mnohaleté masivní konzumaci nízkocholesterolových a nízkotučných diet se statiny (léky snižující hladinu cholesterolu, které dnes v určitých vyspělých zemích užívá až čtvrtina dospělé populace) stále přibývá KVO.

Cholesterol se přitom neusazuje na stěnách zdravých cév, ale plní v organismu mnohé nezbytné funkce, pro které je určen. U člověka se zdravými cévami nepřispívá cholesterol ke vzniku KVO. Faktem ale je, že poškozený zoxidovaný cholesterol je škodlivý, a právě ten se přednostně stává součástí cévních plaků.

Na tato nová fakta doposud nezareagovala velká část lékařů, výrobci potravin ani běžná média. Články o cholesterolové lži se však čím dál častěji objevují v alternativních médiích, zejména se šíří cestou internetu.

Za nejděsivější považuji, že své “pravdy” (teorie o cholesterolu a KVO) se stále pevně drží farmaceutický průmysl a nadále tvrdě prosazuje předepisování statinů, tj. léků snižujících hladinu cholesterolu.

Poslední kreativní myšlenkou farmaceutů je doporučovat pravidelné pojídání statinů dokonce zdravým jedincům coby prevenci.

V médiích se objevuje i návrh na bezplatné přidávání balíčku statinů k hamburgerům ve fast food restauracích a farmaceutický gigant Pfizer právě připravuje k uvedení na trh žvýkací dětskou formu Lipitoru, léku ze skupiny statinů.

U statinů je jasné pouze to, že snižuji hladinu cholesterolu, ale neexistují jednoznačné studie, které by prokazovaly, že by snižovaly riziko vzniku KVO, a především úmrtnosti na KVO. Současně patří mezi nežádoucí účinky statinů např. bolest až ochrnutí svalů a poruchy paměti.

Nejběžnější příčiny zánětů

Nezdravá a nepřirozená strava, tj. nadbytek průmyslově upravovaných potravin, v tomto případě zejména jednoduchých cukrů, a paradoxně i velkého množství průmyslově upravovaných rostlinných olejů.

U cukrů je dnes snad největším problémem excesivní konzumace fruktózy v podobě tzv. high fructose corn syrup (HFCS), jenž je základem snad všech průmyslově upravovaných potravin.

Fruktóza se nepřenáší do buněk s pomocí inzulinu, což se může zejména z krátkodobého pohledu zdát jako prospěšné, a to zejména  pro diabetiky, ale z dlouhodobého hlediska je vysoce nevýhodné pro všechny. Fruktóza se totiž při nadbytečném příjmu urychleně přeměňuje na nevýhodné tuky a organismus zatěžující metabolity.

Cukry navíc díky depleci minerálních látek v organismu podporují vznik tzv. kyselinotvorného prostředí, které je příznivé pro rozjvinutí zánětlivé reakce.

Z tuků se na vzniku KVO podílejí především margaríny s trans mastnými kyselinami (ano, právě produkty, které nám byly potravinářským průmyslem a lékaři léta nabízeny jako řešení KVO potíží), ale také nadměrná konzumace rafinovaných rostlinných olejů, která vede k excesivnímu příjmu jinak prospěšných omega 6 mastných kyselin (MK), a takto i velmi nezdravému poměru v příjmu omega 6: a omega 3 MK. Některé omega 6 mastné kyseliny navíc v organismu metabolizují za vzniku kyseliny arachidonové, která se podílí na vzniku zánětlivých reakcí. Oleje s omega 6 MK jsou oblíbené u výrobců potravin, protože jsou stabilnější, zatímco oleje s citlivějšími omega 3 MK potravinářský průmysl téměř vůbec nepoužívá a nabízí jen minimálně.

Tuto výbušnou kombinaci jednoduchých cukrů a rafinovaných olejů doplňte koktejlem chemických aditiv se zbytky chemie z konvenčního zemědělství a recept na katastrofu nejen pro naše cévy je hotov.

Shrnutí řešení, které nám nabídly potravinářské a farmaceutické firmy

  • Margaríny s trans mastnými kyselinami.
  • Široká nabídka nízkotučných potravin, ve kterých byl tuk většinou nahrazován škroby (cukry).
  • Statiny (léčiva snižující hladinu cholesterolu v krvi) s celou řadou závažných nežádoucích účinků.
  • Doporučení dopřávat si rafinovaných rostlinných olejů s převahou omega 6 mastných kyselin.

Cholesterolová teorie vedla k masívní konzumaci nízkotučných potravin, včetně zvýšení příjmu jednoduchých cukrů a rafinovaných olejů, které významně podporují vznik zánětů v organismu.

Výsledkem jsou neustále stoupající počty KVO, ale navíc i obezity a diabetu. Všechny jsou přímo propojené s uvedenými nevhodnými doporučeními.

Prevence zánětů

Přirozená strava s dostatkem vitamínů, minerálních látek, enzymů, fytochemikálií a vlákniny.

Jak je možné, že vegetariáni a další příznivci rostlinné stravy mají nižší riziko vzniku KVO* než konzumenti dnes běžné masité stravy, když by konzumace cholesterolu (živočišných potravin) neměla ovlivňovat KVO? Podle mne je vysvětlením, že zdravotní prospěšnost rostlinného stravování je dána typickou přednostní konzumací přirozených potravin s mnoha cennými ochrannými živinami před jakýmikoliv polotovary. Mnozí zástupci vegetariánů a spol. vedle zdravého stravování navíc vedou zdravý životní styl spojený s dostatkem pohybu, nekuřáctvím, vyhýbáním se drogám, zdravým spánkovým režimem apod. Potřebný cholesterol není nezbytné přijímat ve stravě, organismus si jej sám produkuje, a proto nikomu nehrozí deficit cholesterolu.

Je řešením mléko, vejce a maso?

Příjem mléka byl a skutečně je rizikem pro vznik KVO, ale dnes už podle mne lze usuzovat na to, že viníkem není mléko samotné, ale jeho nepřirozené technologické úpravy, jako např. pasterizace a homogenizace.

Nepasterované mléko nejen že není příčinou alergie, ale nezvyšuje ani riziko vzniku KVO.

Pasterované mléko je totiž nejběžnějším potravinovým alergenem, a v případě, že alergie není řešena kauzálně (naprostá eliminace pasterovaného mléka včetně všech výrobků, ve kterých se nachází) způsobuje chronické zánětlivé reakce v organismu, a tím podporuje ukládání cholesterolu a tuků v cévách. Podávání antihistaminik alergikům není řešení příčiny problému, ale pouhé potlačování zevních projevů alergie. Pasterizace navíc ničí v mléce přirozeně přítomná probiotika, a následkem toho (na rozdíl od nepasterovaného mléka) nepřináší žádný prospěch trávícímu traktu.

Vejce se zdají být bezproblémová, přestože (vzhledem k jejich produkci) sama doporučuji jen ta z organického chovu anebo místních tržnic, kde farmáře znáte. Zásadní je však stále jejich šetrná úprava, to znamená spíše krátké povaření než smažení na rostlinných olejích, při kterém cholesterol obsažený ve vejcích snadno oxiduje, a navíc rostlinné oleje příjem vajec obohatí o omega 6 MK.

Maso je na vrcholu potravinového řetězce, což prakticky znamená, že se v něm hromadí veškerá rezidua z konvenčního zemědělství. Maso dnešních zvířat je díky nepřirozenému nezdravému krmení podstatně nižší kvality, než tomu bývalo dříve.

Podle mne jsou proto výživové směry upřednostňující rostlinnou stravu (plant based diets) stále velmi zdraví prospěšné, a to nejen pro lidi.

O ekonomické a ekologické výhodnosti rostlinného stravování jsem však už vícekrát psala, a proto nyní detailněji popisuji pouze zdravotní stránku problematiky.

Výborným příkladem prospěšnosti příjmu potravin z rostlinných zdrojů oproti živočišným jsou například vlašské ořechy, které dodávají omega 3 mastné kyseliny, ale na rozdíl od mořských ryb bez rizika současné konzumace těžkých kovů (zejména rtuti).

Nízkocholesterolová dieta

Dodržování nízkocholesterolové diety má stále význam ve vzácných případech genetického defektu metabolismu cholesterolu (familiární hypercholesterolemie), při kterém jeho hladiny v krvi dosahují extrémních hodnot, a také možná u tzv.

cholesterol senzitivních jedinců, ale odhady počtů takových jedinců nejsou jednoznačné, objevují se dokonce pochybnosti o tom, zda vůbec existují. Donedávna se doporučovala nízkocholesterolová dieta všem, dnes běžněji asi třiceti procentům tzv. citlivé populace.

Vzácná genetická porucha ani určité procento na cholesterol senzitivních jednotlivců však nedokáže ospravedlnit plošné doporučování zdraví neprospěšných diet, a už vůbec ne léků se závažnými vedlejšími účinky.

Pravidelná konzumace nezdravých průmyslově upravovaných potravin s nadbytkem jednoduchých cukrů, trans mastných kyselin a omega 6 MK zvedá riziko výskytu KVO mnohonásobně více než samotný přijem cholesterolu. Tato nová teorie dobře vysvětluje i jinak paradoxní fakta:

  • Proč eskymáci netrpí epidemií KVO navzdory jejich stravě s extrémně vysokým příjmem cholesterolu a nasycených mastných kyselin (živočišných tuků). Cholesterol samotný není příčinou KVO.
  • Proč záliba Francouzů v tučných sýrech a krémových dezertech není doprovázena vyšším výskytem KVO oproti zemím, ve kterých jsou ženy pravidelně na dietách. Francouzi jedí především kvalitní přirozené potraviny s dostatkem ovoce a zeleniny, mnohem menší množtví polotovarů, vaří čerstvá jídla z kvalitních surovin namísto pouhého přihřívání polotovarů, nevečeří ve fast food restauracích.
  • Studie, ve kterých nízkotučná a nízkocholesterolová strava vedla až k reverzi cévních plaků. V těchto studiích se vedle nízkotučné diety podávala zejména zdravá, přirozená, převážně rostlinná strava s mnoha ochrannými faktory, režim byl navíc doplněn pohybem a psychoterapií.

Moje doporučení:

  • Maximálně upřednostňujte přirozené potraviny s převahou rostlinných zdrojů.
  • Omezujte (a nejlépe úplně vylučujte) konzumaci průmyslově upravovaných potravin, a to zejména potravin s obsahem jednoduchých cukrů a rafinovaných olejů.
  • V případě konzumace živočišných potravin upřednostňujte ty z organického zemědělství; u mléka ideálně to nepasterované.
  • Denně do jídelníčku zařazujte nejrůznější druhy zelenin s důrazem na tmavé listové saláty.
  • Vyhýbejte se margarínům s trans MK a potravinám obsahujícím margaríny a HFCS.
  • Příjem rostlinných olejů bohatých na omega 6 MK vyrovnávejte příjmem zdrojů omega 3 MK. Upřednostňujte kvalitní máslo před margaríny, především mazání chleba čímkoli nahraďte zálivkami a dipy z prospěšného olivového oleje, který je nejlepším zdrojem omega 9 MK.
  • Z jídelníčku zcela vyřaďte soft drinks s nadbytkem kukuřičného sirupu (HFCS), sladké pečivo, které kombinuje zdroje trans mastných kyselin a jednoduchých cukrů, smažená jídla v restauracích, která se přednostně připravují z rostlinných olejů bohatých na omega 6 MK.

* Effects of a long-term vegetarian diet on biomarkers of antioxidant status and cardiovascular, Nutrition. 2004 Oct;20(10):863-6.

Důležité doplnění: V případě geneticky dané hypercholesterolémie jsou léky zpravidla potřebné a prospěšné, ale jedná se pouze okolo jednoho procenta ze všech případů.

Vysoký cholesterol a tuky

Na začátku je třeba říci, že v otázce cholesterolu je mnoho zavádějících informací. Co je důležité, ukazuje se,  že cholesterol ve stravě (např. vajíčka) má pramalý vliv na vaše hodnoty cholesterolu v krevních testech.

 Také je třeba vědět, že naše tělo  cholesterol potřebuje a pokud ho nemá ve stravě, tak si ho samo vyrobí.  Zde je odpověď těm, kteří úzkostně omezují ve své stravě vajíčka a špek, a hodnoty se jim přesto nelepší.

Stravu je totiž třeba koncipovat úplně jinak. 

Ještě než začnu mluvit o metodě, jak dosáhnout dobrých hodnot cholesterolu, musíme si vlastně říci, jaké hodnoty považujeme za dobré. Zde bych chtěl zmínit, že např.

americká přírodní medicína upozorňuje na skutečnost, že stávající interpretace výsledků testování cholesterolu (klasické hodnoty tj.

celkový cholesterol, LDL, HDL a triglyceridy), není správná a spíše slouží zájmům farmaceutických firem k tomu, aby prosadili vyšší užívání léků na cholesterol.

  • Pohled americké přírodní medicíny na klasické hodnoty cholesterolu:
  • a/ hodnota celkového cholesterolu není významná z hlediska ohrožení srdce. Ale orientačně by měl být asi pod následující hodnoty:
  • ženy 250 mg/dL = 6,5 mmol/L
  • muži 220 mg/dL= 5,7 mmol/L
  • Ani vyšší hodnoty by neměly být léčeny léky na cholesterol, rozhodující jsou hlavně HDL a triglyceridy.  

b/ hodnota LDL – měla by být pod hodnotou 130 mg/dL = 3,4 mmol /L, ale ani vyšší hodnota nemusí nutně znamenat ohrožení srdce. (Poznámka: V ČR jsou tyto referenční meze: muži 2,20 – 3,30 mmol/l,  ženy 2,20 – 3,51 mmol/l).

Americká přírodní medicína nebere tuto hodnotu za bernou minci, protože ve skutečnosti není měřena, ale je jen dopočítávána podle tzv. Friedewaldovy rovnice (tj.

 LDL cholesterol = Celkový cholesterol – Triglyceridy*0,4537 – HDL cholesterol) z ostatních měřených složek cholesterolu. Uvádí se, že tato hodnota může mít až 50% chybu. Proto američtí naturopaté dávají přednost pokročilejšími testy LDL skutečně měřit, a ne dopočítávat.

Tyto pokročilejší testy měří kolik velkých (pěnových – neškodlivých) a malých (škodlivých) částic tato hodnota LDL ve skutečnosti obsahuje. Malých částic by mělo být méně než 20%.

c/ hodnota HDL – měla by být vyšší než 50mg/ dL = 1,3 mmol/L , ale nad 70mg/dL =1,8 mmol/L je lepší

d/ hodnota triglyceridů by měla být nižší než 100mg/dL = 1,1 mmol/L  (optimum je pod 70mg/dL = 0,8mmol/L

V podstatě by běžného člověka měly zajímat ze standardního lipidového panelu pouze dvě hodnoty: HDL a triglyceridy, které mají skutečně vypovídající hodnotu. Tyto hodnoty se dají velice dobře ovlivnit životosprávou a výživou (viz dále)  a vůbec není potřeba používat léky na cholesterol. 

V tomto článku se budu zabývat tím, jak vám můžeme pomoci zvýšit hodnoty HDL, snížit hodnoty LDL a triglyceridů. To je důležité a těmito hodnotami cholesterolu má smysl se zabývat a o nich hovořím dále v článku jako o snižování cholesterolu.  A tyto hodnoty zlepšuje metoda německých lékařů.  Samozřejmě, že lepších hodnot cholesterolu dosahujeme bez léků a bez jakýchkoliv bylinek.

Pokud již berete léky na cholesterol, případně i na vysoký tlak, můžete se jich zbavit také. A natrvalo.  Pomáhají k tomu  německé lékařské regenerační metody. Navíc se celkově ozdravíte a zbavíte dalších problémů (většinou i vyšší hladiny cukrů, vysokého tlaku a pokud budete chtít i nadváhy). Naším cílem je zbavit vás závislosti na lécích.

Nejde to sice ze dne na den, ale za pár měsíců se toho dá dosáhnout. Klasická medicína tento zdravotní problém neumí uspokojivě vyřešit. Léky na snížení cholesterolu (především statiny), nejsou řešení, se kterým byste mohli být dlouhodobě spokojeni. Tyto léky nejsou pro organismus při delší době užívání nic dobrého, stačí si přečíst příbalové letáky.

 Navíc pokud začnete brát léky, tak běžný vývoj je takový, že se u vás zdravotní situace bude jen a jen zhoršovat. Léky totiž mohou pomoci krátkodobě, ale dlouhodobě většinou vypínají nebo omezují některé další funkce buněk v organismu, což přináší další zdravotní problémy. A k jednomu léku se přidá další, pak další.

Zeptejte se lidí ve svém okolí, kteří léky užívají, jaký byl jejich vývoj v příjmu léků…Určitě znáte někoho, kdo jich bere více najednou. Začali většinou jedním lékem…

Možná vás to překvapí, ale němečtí lékaři přírodní medicíny (a obecně přírodní lékaři na celém světě) jdou na zdravotní problémy jinak. Snaží se léků vyvarovat, zbavit vás jich. I takový postup je možný. K normalizaci hladiny cholesterolu (a nejen k tomu) úspěšně používají kombinaci dvou metod: 1/ úvodní hlubokou detoxikaci organismu.

Ta má za cíl zvýšit citlivost buněk a snížit inzulinovou rezistenci buněk. (To je jedna z příčin vysokého cholesterolu, ale i vysokého krevního tlaku, zvýšeného cukru i nadváhy). K tomu se používají zásadité – odkyselovací ozdravné programy nebo lékařské půsty), 2/ upravenou  plnohodnotnou výživu.

Tato výživa obsahuje všechny nezbytné živiny, které jsou nutné pro správné fungování organismu. Tato plnohodnotná výživa je založena na běžných potravinách, ale je potřeba omezit některé složky, které způsobují jak vysoký cholesterol, tak většinou i vysoký tlak.  Tyto regenerační metody jsou již lékařsky prověřeny a úspěšně fungují.

 My jsme tyto lékařské postupy vystudovali v Německu a připravili pro české podmínky. A máme s nimi dobré zkušenosti. Určitě je zajímavé i to, že si celý regenerační program provádíte sami doma v běžném pracovním rytmu. Na normalizaci vašeho cholesterolu, případně i vysokého tlaku budete potřebovat dodržovat náš program plnohodnotné výživy přibližně 3 měsíce.

Za tuto dobu se váš organismus výrazně ozdraví. A samozřejmě naučíte se, jak s plnohodnotnou výživou správně zacházet, aby se vám situace v budoucnu neopakovala. 

Proč tyto regenerační metody pomáhají při vysokém cholesterolu?

Většina chronických problémů má více příčin, které se musí odstranit najednou. Zde se budeme zabývat jen hlavními příčinami. 

Především je třeba si uvědomit, že cholesterol není nějaký neřád, organismus ho potřebuje a sám si ho vyrábí a reguluje, pokud ho nedostane ve výživě.

Dokonce organismus sám vyrábí mnohem více cholesterolu, než ho přijímáme ve stravě (denně si ho vyrobí cca 4000 mg, pro srovnání ve stravě ho přijímáme průměrně 300 mg/den).  Ke špatným hodnotám triglyceridů a HDL přispívá zejména značný objem konzumace tzv.

rychlých sacharidů (všech potravin s vysokým glykemickým indexem včetně alkoholu). S těmito potravinami souvisí také jiné zdravotní problémy (cukrovka, vysoký krevní tlak i obezita) a tak ve všech těchto případech pomáhá vždy výrazná redukce těchto potravin.

Proto tato regenerační metoda pomáhá se zbavit nejen vysokého cholesterolu, ale pomůže současně upravit i vysoký tlak, vyšší hodnoty cukru, případně upravíte i váhu. 

Další příčinou vysokého cholesterolu je špatný poměr mezi nasycenými, mononenasycenými a polynenasycenými tuky, které přijímáte ve své potravě. I toto  se dá poměrně snadno řešit výraznou změnou struktury tuků ve stravě. Plán bude součástí vaší plnohodnotné výživy. 

Německá přírodní medicína přičítá vysoký cholesterol  také tzv. překyselení organismu. To vždy narušuje veškerou regulaci organismu, včetně regulace hladiny cholesterolu i regulace krevního tlaku. Překyselení organismu je stav,  kdy mezibuněčný prostor je znečištěn, tzv. překyselen (špatné pH).

Toto nepřátelské prostředí narušuje činnost hormonů a enzymů, které vznikají v buňkách a přes toto znečištěné prostředí nemohou procházet.  A za regulaci cholesterolu i krevního tlaku jsou odpovědné právě hormony a enzymy.

Pokud je mezibuněčný prostor překyselen, enzymy a hormony špatně fungují a nemohou nic regulovat.

K překyselení organismu dochází vlivem dlouhodobě zvýšené konzumace tzv. kyselinotvorných potravin – masa, uzenin, sýrů, mléčných výrobků, pečiva a sladkostí. K překyselení přispívá také nedostatek pohybu a stresové situace.

Při dlouhodobém působení těchto vlivů se organismus nestačí zbavovat svých kyselých metabolitů a ty se postupně ukládají v mezibuněčných prostorech. To jsou svého druhu mezisklady, které organismus využívá, aby v krvi udržel acidobazickou rovnováhu. Navenek je tedy všechno v pořádku, ale tato tzv.

skrytá acidóza, způsobuje celou řadu zdravotních problémů a celkově ovlivňuje mnohé pochody v organismu. Odhaduje se, že problém překyselení se v našich končinách může v nějaké míře týkat 80% obyvatelstva. 

Takže překyselení je vždy jedna z příčin vysokého cholesterolu i vysokého tlaku. Potěšitelnou zprávou pro všechny, kdo vysokým cholesterolem trpí je to, že překyselení organismu je poměrně snadno řešitelné a dá se snadno během 14 dnů odstranit.

Provádí se vždy na začátku regenerace. Naše společnost podle vzoru německých klinik přírodní medicíny klientům nabízí 14 denní Zásaditý ozdravný program, případně Půst pro zdraví, které napomáhají celkové regeneraci.

 Program je určen pro domácí užití v běžném pracovním rytmu. 

Za další příčinu vysokého cholesterolu se považuje špatný způsob stravování a nedostatek některých esenciálních živin, které se podílí na metabolismu tuků a cholesterolu. Proto pomáhá přejít na speciální typ zdravé výživy tzv. plnohodnotnou výživu. To je německý lékařský koncept zdravé výživy.

Jeho podstatou je zajištění všech 46 esenciálních živin, které organismus potřebuje a neumí si vyrobit. Každá esenciální živina  je pro činnost organismu důležitá, protože esenciální živiny jsou nedílnou součástí hormonů, enzymů, které ovlivňují regulaci organismu.

V našich končinách lidé netrpí totálním nedostatkem některých živin, ale protože se většinou stravují nahodile, dost často mohou trpět jen částečným nedostatkem živin.

Systém plnohodnotné výživy je „plnokrevná“ výživa. Nebudete trpět hlady. Jen z důvodu vysokého cholesterolu budou omezeny některé potraviny, které tento zdravotní problém způsobují. Po úvodní detoxikaci (Půst nebo Zásaditý ozdravný program) od nás dostanete plán, jak se lépe stravovat.

 Žádná esenciální živina vám nebude chybět a vlastně vás to nijak nezatíží.  Jde hlavně o úpravu proporcí, ve kterých konzumujete jednotlivé skupiny potravin. V potravě budou omezeny především sacharidy a některé typy tuků. Budou posíleny některé živiny.

Při této šetřící plnohodnotné výživě se výrazně zlepší fungování buněk a celkově to pocítíte. 

Tento přístup se široce uplatňuje i v jiných školách západní přírodní medicíny. Např. podle odzkoušených Protokolů amerických lékařů přírodní medicíny je výhodné při léčbě tohoto zdravotního problému používat nejen plnohodnotnou výživu, ale u některých živin používat mnohem vyšší dávky živin (tj. nad rámec 100% DDD). Užívají se proto doplňky stravy.

V Protokolech se také používá princip eliminace některých potravin. Tento přístup může urychlit regeneraci.  Proto v doporučeních, která našim klientům dáváme ohledně plnohodnotné výživy, vycházíme také z těchto Protokolů. Blíže se o Protokolech amerických lékařů přírodní medicíny dozvíte na našich nových webových stránkách po kliknutí na tento odkaz.

.

Přesný plán takové plnohodnotné výživy od nás dostanete v písemné podobě. Zahrnuje v sobě i německou metodu hubnutí, pokud budete chtít současně se snižováním cholesterolu také hubnout. Vše je prověřeno.

Ještě důležitá poznámka. Každý pro sebe vždycky hledá to nejlepší řešení svého zdravotního problému, to je pochopitelné. Na internetu se popisují různé doplňky, čaje, bylinky, tinktury, které pomáhají ke snížení vysokého cholesterolu.

Některé z nich skutečně mohou nakrátko pomoci, podobně jako léky.

Zde bych chtěl všem hledačům jednoduchých řešení cholesterolu vzkázat: Pokud se řešení, které si nakonec zvolíte pro svůj vysoký cholesterol, nezabývá celkovou strukturou vaší výživy a citlivostí vašich buněk, určitě vám trvale příliš nepomůže, pouze zbytečně utratíte peníze.

To mohu garantovat. Metoda německých lékařů přírodní medicíny se odlišuje právě v tom, že řeší podstatu problému. Zbavíte se současně nejen vysokého cholesterolu, ale i jiných zdravotních problémů. Ozdravení je totiž celkové. A navíc je to dlouhodobě odzkoušeno. Chcete ještě více…?

V Centru řízené regenerace s.r.o. v Praze používáme stejné metody jako němečtí lékaři přírodní medicíny. Tyto metody jsou v Německu schváleny jako léčebné, to znamená, že byly řádně testovány a jsou používány lékaři přírodní medicíny s titulem MUDr.

  Pracujeme jako poradna tj. ambulantním způsobem pro klienty z celé České republiky. Naši klienti od nás dostávají přesné písemné návody. Na začátku s klientem vždy vyjasníme jeho konkrétní zdravotní stav a navrhneme postup regenerace.

S klienty jsme v kontaktu pomocí e-mailu, telefonu, Skype, v případě potřeby i osobně v naší kanceláři v Praze. Ale nemusíte nikam jezdit. Veškeré ozdravování i konzultace k němu probíhají i na dálku, pro vás v pohodlí domova v běžném pracovním rytmu.

Nepotřebujete na to žádnou dovolenou.

Pokud se chcete zbavit vysokého cholesterolu a ještě třeba navíc i jiných zdravotních problémů, které můžete mít (zejména vysoký krevní tlak, nadváha, zvýšený cukr apod.), pak tato metoda je pro vás správnou volbou. Nejrychlejší cestou, jak zahájit regeneraci, je absolvovat 14 denní odkyselovací Zásaditý ozdravný program (klikněte zde). Pak vám pomůžeme dále

 

Pokud potřebujete ještě něco vysvětlit nebo probrat, zda je tento postup pro vás vhodný, kontaktujte nás v pracovní době od 10.00 do 17.00 na tel. 777 143 283 nebo 7777 44 247 nebo nám napište mail. Případně nám pošlete sms, ozveme se vám sami.

Autor článku: Ing. Vladimír POPOV, Copyright, 2015

Poznámka o autorovi: Autor je lékařsky certifikovaným specialistou na oblast plnohodnotné výživy a lékařsky řízených půstů (Německo 2013). Oblastí zdraví a výživy se zabývá více než 30 let, z toho 15 let profesionálně.

Řídí Centrum řízené regenerace s.r.o. Publikuje především na internetu. K datu copyrightu zveřejnil více než 50 odborných článků o souvislostech mezi plnohodnotnou výživou, překyselením organismu a pravou příčinou nejrůznějších zdravotních problémů.

O autorovi se více dozvíte v článku Náš tým.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector