Dieta při dně – vše o zdraví

Dna, známá také jako pakostnice, je nepříjemné onemocnění, které mělo v minulosti přívlastek “nemoc králů”. Tento přívlastek si získala hlavně kvůli tomu, že její příčina je v nesprávném stravování a v konzumaci příliš velkého množství masa, které si kdysi mohli dovolit jen bohatí lidé.

Dnes se tato nemoc vyskytuje stále častěji a kromě léků je při její léčbě mimořádně důležité dodržování diety. Pokud chcete vědět, jaká je dieta při dně, jaké potraviny jsou při ní zakázány a jaké jsou vhodné, ale také se chcete naučit zajímavé recepty, přečtěte si náš článek. Přinášíme vám v něm i tipy na přírodní prostředky vhodné pro boj s dnou a také tip na jídelníček.

Co je dna

Jak jsme již v úvodu napsali, dna byla v minulosti považována za nemoc těch bohatších a je způsobena hlavně nevhodnou stravou. Pokud vám bylo doporučeno držet dietu při dně, určitě vám padne vhod dozvědět se o této nemoci co nejvíce.

Dna je forma artritidy způsobena v první řadě nesprávným stravováním, přičemž počet pacientů trpících tímto onemocněním v současnosti stále narůstá. Častěji jí trpí muži, u kterých je dna nejčastější příčinou zánětu kloubů.

Jednou z příčin jejího vzniku jsou i genetické faktory, avšak nejdůležitější úlohu při této nemoci sehrává strava, a to hlavně maso, vnitřnosti, mořské plody, alkohol a slazené nápoje.

Zánět v kloubech a měkkých tkáních u dna vzniká v důsledku ukládání krystalků kyseliny močové.

Příznaky a průběh

Toto onemocnění má poměrně jednoznačné příznaky, které vůbec nejsou příjemné. Typický je takzvaný dnový záchvat, který přichází v noci.

Bolest prý nemá konkurenci a doprovází ji náhlý otok jednoho nebo více kloubů. Kromě toho je pokožka na kloubech horká, lesklá, červená a klouby jsou velmi bolestivé na dotek. Velmi často bývá jako první postižený palec na noze.

Dna se však může projevit i na dalších prstech, na zápěstí i na koleně.

Dieta při dně - Vše o zdraví

Velmi často bývá jako první postižený palec na noze.

Následně se zánět rozšiřuje do šlachových obalů a měkkých tkání, ale nevynechává ani vnitřní orgány, především ledviny a srdce. V případě, že byste se neřídili přísnou dietou při dně, mohli by se u vás vytvořit močové kameny.

V případě, že vás potrápí akutní záchvat, lékaři vám mohou předepsat antirevmatika a pomohou i léky proti bolesti. Kromě toho jsou vhodné také vysoké dávky vitamínů C a B-komplexu. Ulevit od bolesti mohou studené či tvarohové obklady.

Dieta při dně – hlavní zásady

Při dně je podstatné, aby byla vaše strava založená na potravinách s nízkým obsahem purinů a omezeném příjmu masa, ryb a alkoholu, ale i například nealkoholického piva. Právě alkohol, maso, ryby a vnitřnosti obsahují velmi vysoké množství purinů, a tak byste je při dietě při dně měly buď zcela vyloučit nebo alespoň výrazně omezit.

Tabu je také bílá mouka a výrobky z ní, cukr, polotovary a různé zvýrazňovače chutí, ale dokonce i fruktózový cukr. Nepříliš vhodné jsou luštěniny, jejichž konzumaci byste měli snížit na minimum.

Dieta při dně - Vše o zdraví

Maso třeba při dietě při dně výrazně omezit.

Tyto potraviny byste měli proto nahradit mlékem, čerstvým ovocem a zeleninou, oříšky, zdravými tuky či vejci. Při dietě u dna je velmi podstatný i pitný režim, přičemž se doporučuje vypít denně minimálně dva litry vody, případně bylinného čaje, samozřejmě bez cukru.

Nevhodné potraviny

Obecně se při této dietě doporučuje výrazně omezit konzumaci masa a vnitřností. To však nestačí, a tak vám přinášíme seznam dalších nevhodných potravin (samozřejmě, v první řadě je třeba řídit se pokyny lékaře):

  • všechny vnitřnosti: mozeček, játra, ledviny, srdíčka, Plucky
  • maso
  • masné výrobky: salámy, uzeniny, konzervy, párky
  • ryby, rybí konzervy – výjimkou jsou sladkovodní ryby, ovšem jen v omezeném množství
  • čokoláda
  • mořské plody: ústřice, krevety, kaviár, krabi
  • slazené nápoje
  • káva
  • alkohol
  • pivo, i nealkoholické
  • potraviny s vysokým obsahem cukru, i med, kukuřičný sirup, nektar z agáve

Dieta při dně má svá jasná pravidla a na to, abyste zmírnili příznaky tohoto onemocnění, je důležité se jí řídit. Samozřejmě, občas si můžete dopřát menší prohřešek, ovšem myslete na to, aby to nebylo příliš často. Může se vám to totiž vymstít v podobě probdělé noci ve společnosti dnového záchvatu.

Nemusíte se obávat, že byste během této diety hladověli. Jíst můžete celou škálu potravin. Zde je jejich seznam:

  • Dieta při dně - Vše o zdravíTřešně jsou výborné na odbourávání kyseliny močové.ovoce: povolené jsou všechny druhy ovoce, přičemž mimořádně vhodné jsou třešně, ty chrání před záchvaty dny, protože pomáhají snižovat hladinu kyseliny močové v krvi.
  • zelenina: vhodné jsou všechny druhy zeleniny kromě špenátu, zeleného hrášku a chřestu
  • luštěniny: konzumujte je však jen v malém množství a sporadicky
  • mléčné výrobky: všechny druhy, nejvhodnější jsou však ty nízkotučné
  • vejce
  • ořechy a semena
  • celozrnné potraviny: hnědá rýže, ovesné vločky
  • pohanka, quinoa, jáhly
  • všechny druhy bylinek a koření
  • čaj
  • rostlinné oleje: kokosový, řepkový, olivový, lněný

Pokud trpíte dnou, kromě léčby a dodržování dnového diety byste měli také pravidelně cvičit. Důležité je udržet si zdravou hmotnost a díky sportu si zajistíte pevnější svaly a odolnější klouby.

Dieta při dně - Vše o zdraví

Při dnové dietě nezapomínejte na pohyb.

To nejmenší, co můžete pro své tělo v rámci pohybu udělat, je každodenní alespoň půlhodinová procházka ve svižném tempu. Vhodné je však také plavání, cyklistika, turistika, běh, ale i posilování či tanec. Podstatné je, abyste vykonávali sportovní aktivity pravidelně.

Jídelníček na 5 dní

Vhodné a nevhodné potraviny jsme si už jmenovali, ale pokud budete držet dietu při nemoci dna, určitě vám padne vhod tip na jídelníček. Pokud se tedy ptáte, jaká je dieta při dně, vězte, že může být velmi pestrá a chutná. Zde máme pro vás něco na inspiraci.

1. den

  • snídaně: nízkotučný bílý jogurt, maliny, lněná semínka
  • svačina: oříšky
  • oběd: pečené brambory s brynzou
  • svačina: vejce natvrdo, zelenina
  • večeře: grilovaný losos, pečená zelenina

2den

  • snídaně: celozrnné pečivo, mrkvová pomazánka
  • svačina: ovocný salát s bílým jogurtem
  • oběd: pohanka s dušenou zeleninou
  • svačina: kefír
  • večeře: brokolicová polévka s krutony

Dieta při dně - Vše o zdraví

Omeleta se zeleninou je chutná a sytá.

3. den

  • snídaně: rýžový chlebíček s cottage cheese
  • svačina: třešně
  • oběd: kuřecí prsa plněné sýrem, pečené celerové hranolky
  • svačina: smoothie s acidofilním mlékem a malinami
  • večeře: celozrnný toast s vaječnou pomazánkou a rajčetem

4. den

  • snídaně: omeleta s ředkví a grahamovým rohlíkem
  • svačina: mrkovovo-jablečná šťáva
  • oběd: dýňový prívarok s volským okem
  • svačina: tvaroh s ovocem
  • večeře: zapékaný květák s vařenými bramborami

5. den

  • snídaně: tofu, zelenina, sojový rohlík
  • svačina: banánové smoothie s kefírem
  • oběd: grilovaný pološtěpek s grilovanou zeleninou
  • svačina: celozrnný chléb s řepnou pomazánkou
  • večeře: grahamové těstoviny s bazalkovým pestem a parmazánem

Tipy na recepty

Pokud musíte držet dietu při dně, určitě se vám sejde nějaká kniha s recepty pro vás určenými. Receptů však najdete poměrně dost i na internetu, no a my vám tři chutné a snadné recepty přinášíme také.

Salát s pohankovými vločkami

Dieta při dně - Vše o zdraví

Pohankové vločky a ovoce jsou ideální snídaně.

Potřebujeme: 30 g pohankových vloček, 60 ml řeckého jogurtu, 80 ml mléka, 15 g chia semínek, 30 g bobulovitého ovoce, vanilkový extrakt

Jak na to: Vše jednoduše smícháme a necháme odstát na noc v chladničce. Ráno máme zdravou a vyváženou snídani.

Plněné kuřecí prsa s celerovými hranolky

Dieta při dně - Vše o zdraví

Celer je při dnové dietě výborný.

Potřebujeme: 500 g kuřecích prsou, jeden celer, sůl, pepř, sýr podle chuti nakrájený na plátky

Jak na to: Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, jemně naklepeme, osolíme a opepříme. Do každého kousku vložíme na plátky nakrájený sýr a zarolujeme. Propíchneme párátkem, opečeme zprudka na pánvi a pak dáme péct. Celer nakrájíme na hranolky a pečeme doměkka.

Mrkvová pomazánka

Dieta při dně - Vše o zdraví

Mrkvová pomazánka je plná vitamínů.

Potřebujeme: 50 g másla, hořčice, 100 g uvařené mrkve, 1 vařené vejce, sůl, pepř, citrónová šťáva

Zajímavé:  Prostata U Mužů Příznaky?

Jak na to: Mrkev a vejce nastrouháme nadrobno, smícháme, osolíme, opepříme a přidáme citrónovou šťávu. Následně přidáme máslo a hořčici a dobře vymícháme. Podáváme s celozrnným pečivem nebo čerstvou zeleninou.

Zdroje informací:

Jak se vám líbil tenhle článek? Článek byl publikován 19. července 2018 a upraven 26. února 2020 Článek je zařazený do kategorie: Klouby, Záněty

Mohlo by vás zajímat

Autor článku

Komentáře

Dieta při dně volá po střídmosti. Co si naservírovat, když trpíte na dnu?

I když je dna složitá nemoc, úpravou životosprávy můžete věci rozhýbat správným směrem. Co vařit a čemu sa vyhnout, pokud držíte dietu při dně, odpovíme podle nejnovější rady odborníků.

JAK STRAVA OVLIVŇUJE DNU?

Důvod, proč sa dna ozývá, je zvýšení hladiny kyseliny močové. Hlavním spouštěčem jsou potraviny s obsahem purinů, jichž je běžně součástí. Lidský organismus při trávení purinů vytváří odpadovou látku, kterou je právě kyselina močová.

Tento vedlejší odpad trávení zdravý organismus vyloučí. Situace je však jiná při těch, kteří mají problém s vylučováním kyseliny močové a mají náběh na dnu.

Jejich tělo nedokáže přebytečnou kyselinu močovou odstranit. Jídelní lístek plný purinů tak spěje k propuknutí dny.

 Dobrou zprávou je, že správný jídelní lístek (s minimum purinů) spolu s doporučenou léčbou mohou zabránit záchvatům dny.

CO VYLOUČIT ZE STRAVY PŘI DNĚ?

Tuto otázku s vámi řeší dalších tisíce nemocných. Hlavní je vyvarovat se potravinám, které mají více než 200 mg purinů na 100 g jídla. Odborníci se shodli na tom, že je třeba omezit a možná i úplně vyloučit maso. Zejména:

  • vnitřnosti
  • červené maso včetně zvěřiny
  • ryby: sleď, pstruh, makrela, tuňák, sardinky, treska
  • mořské plody: lastury, kraby, krevety a jikry
  • živočišné tuky a bílkoviny (včetně másla nebo šlehačky)

K tomu se zdržte alkoholu i piva. Stejně jako maso obsahuje mírné až vysoké množství purinů. Příčinou jsou kvasinky. Proto platí zákaz i pro nealkoholické pivo. Když už alkohol, tak raděje volte víno. Naservírovat si porci čokolády nebo kakaa také není dobrý nápad. Pro pochopení kakaový prášek má v sobě až 1 800 mg purinů na 100 g.

Dieta při dně - Vše o zdraví

VĚDĚLI JSTE?

Zelenina, která má v sobě mnoho purinů, nezhoršuje dnu a nespouští dnavé záchvaty. Výjimkou jsou špenát, křen, česnek, brokolice nebo květák. Těm se raději vyhněte. I přesto, že patří k zelenině, dokáží podlomit zdraví drcené dnou. Omezte se i při okurkách, zelí nebo červené řepě.

A víte, jak je to s cukrem při dně? Cukr neobsahuje puriny. Na první dojem skvělá zpráva, ale… Vaše potěšení musíme zastavit. Fruktóza, cukr a slazené nápoje zvyšují riziko výskytu dny.

Potvrzují to i výsledky studie se 125 000 účastníky, kde bylo vědecky dokázané, že častá konzumace fruktózy zvyšuje riziko dny. Jak při všech dietách ani v dietě při dně nejezte sladké potraviny.

Dokonce to platí i pro zdravé cukry jako je med nebo agávový sirup.

Nezapomeňte se vyvarovat v stravě také rafinovaným sacharidům. Bílé pečivo, kynuté koláče, sušenky… Neobsahují ani puriny ani fruktózu, ale mají nízký obsah živin. A i to je důvod, proč se zvyšuje hladina kyseliny močové.

CO JÍST PŘI DNĚ?

Je pravdou, že se musíte vzdát mnoho potravin, ale stále je co vychutnávat. Strava při dně musí být nízkopurínová. Potraviny mají nízký obsah purinů tehdy, když mají na 100 g jídla méně než 100 mg purinů. Jídelníček kvůli dietě při dně obohaťte o:

  • Ovoce: všechny druhy ovoce jsou povolené. V létě si dopřejte zejména třešně. Dokáží dokonce snížit hladinu kyseliny močové. Stejně působí i višně, jahody, rybíz a borůvky.
  • Zelenina: téměř ve všem máte zelenou – obzvlášť celer, listová zelenina, mrkev  a rajčata. Jako přílohu určitě použijte brambory.
  • Ořechy a semena
  • Obiloviny: oves, ječmen, hnědá rýže
  • Mléčné výrobky: obzvlášť prospěšné jsou nízkotučné mléčné výrobky a zakysané výrobky (nedoporučují se tučné sýry – plísňové, uzené)
  • Rostlinné tuky a oleje: olivový, řepkový, kokosový, lanový
  • Koření: kmín, kopr, petržel, majoránka (vyhněte se soli)
  • Vejce: vařené, ale na talíř si jej servírujte jen občas

S velkou opatrností si můžete dopřát i maso. Přibližně 120 – 170 g masa párkrát za týden. Největší jistotu vám dá kuřecí, telecí, jehněčí maso nebo losos. Ale nepřehánějte to. Příliš mnoho masa vyvolává dnavý záchvat. Vařit nebo dusit je nejlepší způsob přípravy.

Pitný režim hraje důležitou úlohu pro organismus bez ohledu jestli trpíte nebo netrpíte na dnu. Pijte vodu aspoň 1,5 l denně. Dopřejte si kromě vody zejména zelený čaj, nízce mineralizované vody a čerstvé šťávy. Kávičkáři své návyky kontrolujte. Šálek milovaného nápoje je sice povolený, ale vše s mírou.

Dieta při dně - Vše o zdraví

Během dne popíjejte bylinkový čaj na dnu. Nejlepší jsou kopřivové listy, listy břízy a pampeliška. Čaj z kopřivy dokonce snižuje kyselinu močovou. Tělu pomůžete i močopudnými bylinkami. Výborný je pýr plazivý. Z těla doslova musíte vyplavit svůj problém.

STŘÍDMOST A PRAVIDELNOST

Nemoc dna si vyžaduje v první řadě úpravu životosprávy. Dietní režim při dně stojí na střídmosti ve stravě a pravidelnosti. 4x denně menší porce bude určitě správná volba. Sledujte hlavně jídla, která obsahují vitamíny E a C.

Kromě toho si kvůli dně dejte záležet i na pravidelném cvičení, dodržování pitného režimu, omezování alkoholu a celkově udržení zdravé váhy. Jen tak můžete předcházet kolísání kyseliny močové, která dokáže vyvolat dnavý záchvat.

Jídelníček při dně

Jídelníček dodržovaný u dny (vhodné potraviny) dovoluje jíst například mléko a mléčné výrobky (všechny kromě pikantních sýrů), zeleninu (všechnu mimo zakázané druhy, jako je špenát, chřest, zelený hrášek) a ovoce (všechno kromě fíků).

Z tuků můžete oleje, máslo, margarín a z koření lze používat petrželovou nať, majoránku, pažitku, kmín, kopr. Běžně můžete konzumovat pekárenské výrobky, mouku, těstoviny, rýži, brambory, pokud tedy nemáte redukční dietu.

Všechny výše uvedené potraviny jsou u onemocnění dnou povolené, jelikož obsahují běžně ve 100 g méně než 50 mg purinových látek. Tento výčet je pouze obecný, velmi záleží na individuálním stavu a doporučení lékaře.

výběr z naší tvorby

Dieta při dně - Vše o zdravíDieta při dně - Vše o zdraví

Dieta by u onemocnění dnou či cukrovkou vždy měla být sestavena odborníkem, aby strava byla pestrá, vyvážená a obsahovala patřičné množství živin dle individuálních potřeb daného člověka s ohledem na daná onemocnění. Jídla byste měli konzumovat po menších porcích 5–6x denně.

Na dnu omezte nebo vynechte poživatiny jako vnitřnosti, mladou drůbež, uzeniny, masové vývary a silné vývary a šťávy, mořské ryby, slanečky, sardinky, hrách, čočku, fazole, špenát, chřest, zelený hrášek, fíky, čokoládu, kakao, černý čaj, kávu, alkoholické nápoje. U cukrovky se snažte dodržovat dietu doporučenou lékařem.

Doporučení:

  • Jezte pravidelně 3–6x denně, svačiny zařazujte, pokud máte mezi hlavními jídly velký hlad a poté konzumujete velké porce. Svačiny jsou také vhodné pro jedince, kteří vstávají brzo do práce či mají náročnější pracovní podmínky.
  • Snídejte půl hodiny od probuzení, večeřte 2 hodiny před spaním.
  • Vyřaďte bílé pečivo – rohlíky, housky a veky. Vhodnější je žitný, pšeničnožitný a celozrnný chléb, grahamové pečivo a knäckebroty.
  • Jezte dostatečné množství zeleniny a ovoce. Minimální příjem by měl být 500 g za den – 300 g zeleniny a 200 g ovoce.
  • Omezte tuky živočišného původu (tučné maso, sádlo, máslo, plnotučné mléčné výrobky a sýry), preferujte rostlinné tuky (olivový olej, avokádo, nesolené a nepražené ořechy).
  • Omezte porce příloh u hlavních jídel – talíř si rozložte na třetiny, z čehož 1/3 bude obsahovat sacharidovou přílohu (brambory, luštěniny, rýži, těstoviny a podobně), na 1/3 talíře dejte zdroj bílkovin (maso, vejce, mléčné výrobky) a zbytek talíře doplňte zeleninou jakékoliv tepelné úpravy kromě smažení.
  • Maso (drůbeží, velmi omezeně hovězí libové a vepřové libové) zařazujte 1x denně, asi 90 g před kuchyňskou úpravou. Vyřaďte vnitřnosti a masa mláďat kvůli vysokému obsahu purinů.
  • Bílkoviny doplňte z jiných zdrojů – polotučné mléko a mléčné výrobky, vejce, ryby, tofu, šmakoun a robi.
  • Mléko vybírejte s obsahem 1,5 % tuku, jogurty neslazené 3–4 % tuku, nízkotučný či polotučný tvaroh, nízkotučné kefírové mléko.
  • Vyřaďte veškeré uzeniny – salámy, párky (včetně „dietních“), klobásy a paštiky. Ke konzumaci je naopak vhodná šunka nejvyšší jakosti.
  • Vyřaďte masové vývary a extrakty. Používejte čerstvé bylinky a koření s nízkým obsahem soli.
  • Potraviny s vyšším obsahem purinů (maso, vnitřnosti a luštěniny) předvařte ve větším množství vody. Puriny se vyvaří do vody a tím se zmenší jejich množství na porci.
  • Vhodná tepelná úprava je příprava na páře, vaření, dušení, pečení, grilovaní na sucho. Smažením ztrojnásobíte kalorickou hodnotu pokrmu.
  • Vyhýbejte se sladkostem – místo mléčné čokolády si dejte hořkou čokoládu, místo kalorických sušenek si dopřejte kvalitní sušenky bez náplně a polevy, místo čokoládového máslového dortu zkuste tvarohový dort s ovocem.
  • Dodržujte pitný režim – 2–2,5 l čisté vody denně. Lze také pít slabé čaje a vodu s citronem. Nejsou vhodné ovocné džusy, sirupy a limonády.
  • Vyřaďte alkohol – zvyšuje riziko dnavého záchvatu. Maximální možné povolené množství je 125 ml bílého suchého vína či 300 ml 10° piva, a to velmi výjimečně. Tvrdý alkohol je lepší vyřadit úplně.
  • Kávy lze zařadit až 5 malých šálků denně. Vyvarujte se kávám typu 3 v 1 a podobně.
  • Přestaňte kouřit.
  • Věnujte se pro vás vhodné pohybové aktivitě každý den.
Zajímavé:  První Příznaky Zápalu Plic?

Dieta v léčbě cukrovky a dny není krátkodobou záležitostí. Tato onemocnění bohužel nevyléčí speciální dvoutýdenní dieta či různé léky a doplňky stravy podporující redukci hmotnosti, o kterých se s oblibou píše v některých časopisech. Po krátkodobé dietě se totiž většina jedinců vrátí zpět k původním návykům a tím dochází k nechtěnému jo-jo efektu.

V běžném životě to znamená, že si můžete s klidným vědomím a svědomím občas dopřát i některé ze „zakázaných“ oblíbených potravin, pokud je započítáte do celkového denního příjmu a výdeje energie.

Jednoduše, pokud máte večer v plánu například oslavu narozenin a víte, že tam bude spousta lákavých pokušení, vykompenzujte je pohybovou aktivitou ještě ten samý den před oslavou nebo den poté.

Také můžete tentýž den či den poté omezit celkový příjem energie v průběhu dne, například k hlavnímu jídlu si dát pouze zeleninový salát nebo si nedopřát zbytečně kalorické svačiny.

A pokud se jeden den zapomenete a zhřešíte, nezoufejte, nic není ztraceno, výše uvedeným způsobem to můžete zachránit další den. Co je důležité si zapamatovat především, je, že neexistují zdravé a nezdravé potraviny, ale pouze jejich nezdravé množství. A to platí obecně pro vše!

Při onemocnění dnou je také nutné dodržovat všechna pravidla zdravé výživy. Požívat menší porce jídla, ideálně 5–6x denně, zaměřit se na vhodnou úpravu pokrmů, zejména vaření a dušení. Nezapomínat na pitný režim.

Omezit dochucování pokrmů, zcela vynechat nadměrně sladká jídla. A nejdůležitější je naprosto odbourat alkohol. Na internetových portálech také naleznete kuchařky (kuchařka), například Kuchařku při onemocnění dnou.

U dny se doporučuje konzumovat hodně bobulovitého ovoce, třešní, borůvek, jahod, švestek a višní. Tyto potraviny podporují rozpouštění a vylučování kyseliny močové a výrazně tak zmírňují projevy nemoci. Ideální je jíst je každý den v podobě čerstvého ovoce, kompotů či šťáv bez cukru. Pro letní dny se můžete inspirovat třeba vhodnými smoothie recepty.

Příklad vzorového jídelníčku na jeden den:

  • snídaně: celozrnná bageta, tvarohová pomazánka s paprikou
  • přesnídávka: nektarinka
  • oběd: rizoto s masem a zeleným hráškem, mrkvový salát
  • svačina: kefír s ovocnou příchutí
  • večeře: bezvaječné těstoviny se sýrem, dýní, cibulí, česnekem, provensálské koření

Příklad vzorového jídelníčku na pět dní

1. den:

  • snídaně: nízkotučný bílý jogurt s ovesnými vločkami, maliny
  • svačina: oříšky
  • oběd: vařená kuřecí prsa s celerovými hranolky
  • svačina: vejce natvrdo, zelenina
  • večeře: grilovaný losos, pečená zelenina

2. den:

  • snídaně: celozrnné pečivo, mrkvová pomazánka
  • svačina: ovocný salát s bílým jogurtem
  • oběd: pohanka s opékanými kuřecími prsy a zeleninou
  • svačina: kefír
  • večeře: brokolicová polévka s krutony

3. den

  • snídaně: rýžový chlebíček s cottage sýrem
  • svačina: třešně
  • oběd: kuřecí prsa plněná sýrem, pečené celerové hranolky
  • svačina: smoothie s acidofilním mlékem a malinami
  • večeře: celozrnný toast s tuňákovou pomazánkou a rajčetem

4. den:

  • snídaně: omeleta s ředkví a grahamovým rohlíkem
  • svačina: mrkvovo-jablečná šťáva
  • oběd: dýňový prívarok s volským okem
  • svačina: tvaroh s ovocem
  • večeře: zapékaný květák s vařenými bramborami

5. den

  • snídaně: tofu, zelenina, sójový rohlík
  • svačina: banánové smoothie s kefírem
  • oběd: dušený losos s grilovanou zeleninou
  • svačina: celozrnný chléb s řepnou pomazánkou
  • večeře: grahamové těstoviny s bazalkovým pestem a parmazánem

Důležitou součástí jídelníčku při onemocnění dnou jsou sacharidy, které dodají tělu dostatek energie. Ty bychom měli zařazovat především k snídani.

Ke snídani si tedy například připravte dva plátky celozrnného chleba, potřete ho lučinou a uvařte si k tomu bylinkový čaj. Další variantou slané snídaně je obložit chléb libovou a kvalitní šunkou s vysokým obsahem masa – tu si čas od času dovolit můžete.

Pro sladkou snídani zvolte jogurt s pečivem nebo ovesné vločky se sušeným ovocem a mlékem. Nezapomeňte vypít také sklenici vody.

Oběd při dně

Oběd by se neměl obejít bez bílkovin. Ty najdeme v mase a mléčných výrobcích. Konzumaci červeného masa bychom ale měli při onemocnění dnou omezit, vhodné je nahradit ho masem bílým (ovšem pozor na mořské plody a ryby – vhodnější jsou sladkovodní). Z příloh se doporučují brambory, rýže, kuskus nebo pohanka či jáhly.

Večeře při dně

Dieta u onemocnění dnou není redukční (pokud cílem není zároveň i snížit váhu). Řídit byste se určitě neměli nesmyslnými radami, že večer není dobré jíst sacharidy (pečivo, přílohy). Protože je třeba vynechat maso, tvoří sacharidy důležitou část stravy. Zařaďte do své stravy cenné potraviny, jako jsou jáhly nebo pohanka, připravit si je můžete podle následujících receptů.

Salát s ovesnými vločkami

Ingredience: 30 g ovesných vloček, 60 ml řeckého jogurtu, 80 ml mléka, 15 g chia semínek, 30 g bobulovitého ovoce, vanilkový extrakt

Postup: Vše jednoduše smícháme a necháme odstát na noc v chladničce. Ráno máme zdravou a vyváženou snídani.

Sladký jahelník

Ingredience: 2 lžíce jáhel, 2 lžíce krup, trochu olivového oleje na vymazání, 100 g ovoce (meruňky, švestky nebo jablka)

Postup: Jáhly uvařte společně s kroupami (poměr si zvolte podle chuti, například 1 : 1). Do vymazaného pekáče dejte vrstvu jáhel s kroupami a na ni ovoce (například meruňky, švestky nebo jablka). Vrstvy vystřídejte a pečte v troubě asi 20 minut.

Sekaná z cukety

Ingredience: ½ kg cukety, 15 dkg libové šunky nebo tofu, 4 vejce, 15 dkg tvrdého sýra, 1 cibule, 2 dl krupice, 1 dl olivového oleje, ½ prášku do pečiva, špetka soli

Postup: Cuketu a tvrdý sýr nastrouháme, cibuli a šunku nakrájíme na malé kousky. Na kousku másla zpěníme cibuli. Vše promícháme v misce a přidáme krupici, olej, žloutky a prášek do pečiva. Může přidat různé bylinky. Jako poslední do směsi vmícháme ušlehané bílky a připravenou směs vlijeme do zapékací misky. Pečeme do zlatova a podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.

Brambory s pikantní omáčkou

Ingredience: 750 g brambor, 1 najemno nakrájená šalotka, 2 rajčata, bazalka

Ingredience na dresink: 1 nadrobno nakrájeno rajče, 4 nasekané olivy, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce vinného octa, špetka soli a pepře

Postup: Brambory uvařte ve slupce doměkka nebo je můžete upéct v troubě. Hotové je nakrájejte, přidejte nakrájenou šalotku a rajčata. Připravte si dresink a jemně jej vmíchejte k bramborům a zelenině. Nakonec posypte bazalkou.

Přírodní krůtí plátek s kuskusem

Ingredience: 1 plátek krůtích prsou, 1 lžíce olivového oleje, bylinky na ochucení, kuskus, 1 mrkev, kousek celeru, 1 petržel, 1 polévková lžíce rozinek, 1 lžíce zakysané smetany

Postup: Krůtí prsa naklepejte a zprudka orestujte na kvalitním olivovém oleji. Solí šetřete, ale okořeňte maso bylinkami. Kuskus připravte dle návodu. Na pánvi orestujte zeleninu (mrkev, celer, petržel), přidejte hrst rozinek a promíchejte s kuskusem. Na talíř dejte dva až tři kopečky kuskusu, přelijte kysanou smetanou a přidejte přírodní plátek.

Pohankové karbanátky

Ingredience:25 dkg spařených jáhel, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, vejce, majoránka, strouhanka, uvařená zelenina (například mrkev nebo brokolice)

Postup: Do misky dejte nakrájenou cibuli, dva stroužky prolisovaného česneku, pohanku, vajíčko a povařenou zeleninu. Okořeňte solí, majoránkou a pepřem. Zahustěte strouhankou. Vše dobře promíchejte. Vypracujte ze směsi karbanátky a opečte je na olivovém oleji. Podávejte s bramborovou kaší a mrkvovým salátem.

Zajímavé:  Léčba Žloutenky Typu E?

Těstovinový salát

Ingredience: 500 g těstovin, 150 g kukuřice, 100 g sterilovaných okurek, 1 cibule najemno pokrájená, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 1 kelímek bílého jogurtu, olivový olej, šťáva z citronu, petrželka a sůl

Postup: Těstoviny uvaříme dle návodu a promícháme se zeleninou. Vedle připravíme dresink, důkladně jej vmícháme do salátu a posypeme sýrem a petrželkou.

Plněná kuřecí prsa s celerovými hranolky

Ingredience: 500 g kuřecích prsou, jeden celer, sůl, pepř, plátkový sýr podle chuti

Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, jemně naklepeme, osolíme a opepříme. Do každého kousku vložíme na plátky nakrájený sýr a zarolujeme. Propíchneme párátkem, opečeme zprudka na pánvi a pak dáme péct. Celer nakrájíme na hranolky a pečeme doměkka.

Tvarohový dortík

Ingredience: 500 g nízkotučného tvarohu, 3 bílky, 2 sáčky želatiny, šťáva z jednoho citronu, 4 lžíce hroznového cukru nebo umělého sladidla, 1 hrst jahod

Postup: Bílky vyšleháme na tuhý sníh. V jiné míse rozpustíme želatinu dle návodu na obalu a na závěr přilijeme šťávu z 1 citronu. Smícháme s tvarohem a podle chuti osladíme.

Vmícháme ušlehané bílky a celou směs nalijeme do misky a necháme v chladničce ztuhnout. Nakrájíme na kousky a ozdobíme jahodami nebo část jahod můžeme také zamíchat do směsi.

Necháme ztuhnout v mrazáku po dobu asi 1 hodiny.

Mrkvová pomazánka

Ingredience: 50 g másla, hořčice, 100 g uvařené mrkve, 1 vařené vejce, sůl, pepř, citronová šťáva

Postup: Mrkev a vejce nastrouháme nadrobno, smícháme, osolíme, opepříme a přidáme citronovou šťávu. Následně přidáme máslo a hořčici a dobře vymícháme. Podáváme s celozrnným pečivem nebo čerstvou zeleninou.

Autor: © Mgr. Světluše VinšováFoto: © Slim

Dieta při dně

Dieta při dně - Vše o zdraví

Nebude nutné vyřadit do budoucna maso zcela, ale spíše se postarat o jiný procentuální poměr masa a zeleniny a pitný režim zpřísnit. Z tabulky v článku na linku si vyberete potraviny s nižším obsahem purinů. Návrh jídelníčku si přečtěte níže.

Tabulky naleznete v článku Dna a dieta.

Nutný přísun vody

Je potřeba začít pilně vyplavovat z těla to, co tam nepatří. Bolavé klouby to pocítí celkem rychle a přestanou tolik bolet, tj. signalizovat bolestí množství krystalků usazenin. Proto musíme zkontrolovat a posílit průběžný přívod tekutin, tj. vody, čajů a alkalických minerálních vod.

Začněme tedy informacemi o pravidelném pitném režimu

Váží-li např. člověk trpící dnou 105 kilogramů, měl by tuto svoji hmotnost vynásobit 30 mililitry vypité vody na každý kilogram své hmotnosti.

Dostane se k číslu 3,15 litru vody denně, množství, které bude nutné k udržení “pracovního režimu těla” a k jeho průběžnému čištění.

A v létě, nebo při zvýšené fyzické aktivitě bude spotřeba vody i vyšší! To usnadní i vyčištění kloubu, který je plný různých usazenin, purinů z masa ad., aby došlo k úlevě.

Začněte si vodu měřit 1/4 litrovými pohárky, kde je ryska (nakupte v domácích potřebách). Pro začátek dne bude potřeba si připravit tuto odměrku s vyznačeným 1/4 litrem a dělat si čárky, kolik jste jich vypili za dopoledne a za odpoledne.

Před snídaní vypijte alespoň dva tyto 1/4 litry, během dopoledne dopijte postupně až do množství jednoho litru vody, např. vlažného čaje, po oddělených locích a zvolna. Pokud vypijete např.

jednu kávu po obědě, je potřeba ji nahradit jedním 1/4 litrem vody, protože vás káva o vodu ochudila a z buněk ji vyhnala pryč. Tuto vodu si proto nezapočítáte… Odpoledne vypijete zbývající množství vody, jak jste si podle hmotnosti spočítali, tj.

jeden až dva litry tekutin. U polévky si započítáte také 1/4 litru.

Výživa

Při akutním stavu onemocnění dnou je vhodné si udělat ovocný – zeleninový den:

  • Budete střídat vodu, vodu s vymačkaným citrónem, minerálku, čerstvé džusy z jablek, hrušek, jahod, pomerančů a grepů a jíst banány, třešně, ovocné saláty a v jinou dobu vypít třeba smoothie z okurek / nebo sníst nakrájené salátové okurky, hlávkový salát s ředkvičkami / s vodnicí (s černou ředkví, bílou ředkví). V letním období a teplém počasí je to možno střídat např. s dření z jahod zředěnou minerálkou.
  • K večeři snězte už třeba podstatnější jídlo, pečené brambory s máslem a pažitkou a vypijte pohár kefíru / acidofilního mléka.
  • Zvykněte si vypít po částech konvičku slabého bylinného čaje po jakékoli večeři – pomůže to změnit aciditu vaší moči a zbavit se kyselého vnitřního prostředí, které nahrává vzniku zánětů v těle, což se týká i dnového onemocnění kloubů.
  • V další dny jezte potraviny bez purinů, nebo s jejich nižším obsahem.

Zpočátku vřazený (třeba několikadenní) půst bez masa pomůže ulevit od bolesti, později volte jídla s malým podílem masa nebo ryb, z ryb je nejvíce vhodný losos.

(Použijte tabulku potravin a jejich obsahu purinů ve výše uvedeném článku na linku.

) Kyselinotvorné součásti stravy (maso, obilniny, vejce, tuky) je potřeba vyvážit zásadotvornými, a tím zamezit vzniku zánětů jako počátku různých onemocnění včetně dny.

Příklady stravování při dně:

2. den (po ovocném-zeleninovém dnu) Snídaně: kukuřičné lupínky s rozinkami a jogurtem, čajOběd: zelené fazolové lusky na smetaně, hnědá rýže, snítka koriandru nebo petrželeVečeře: pórková polévka a arabský chléb s měkkým sýrem
3. den Snídaně: 1 – 2 vařená vejce, plátek chleba s máslem, teplý pohankový nápoj, plátky kedlubnyOběd: zadělávaná kapusta s bramborem, pažitkaVečeře: palačinky s jahodami / jahodovým džemem a lžící zakysané smetany
4. den Snídaně: jogurt, müsli, sušené meruňky, čajOběd: povidlové taštičky s máslem a strouhaným tvarohemVečeře: bramborové placky s mozarellou a salátem z bílého zelí
5. den Snídaně: jáhlová kaše s máslem a bobulemi červeného hroznového vína, čajOběd: losos dušený na másle, snítka kopru, pečené brambory, okurkový salátVečeře: bramborový guláš s plátky ohřátého lahůdkového tofu, na ozdobu „zpocená“ červená cibule (tj. půlka malé cibulky nakrájená na plátky a posypaná mořskou solí, přiklopená v porcelánových talířích 10 minut; je chutná a ztratí štiplavost)
6. den Snídaně: teplý jablečný kompot čerstvě uvařený, křehký chlébOběd: ledový/římský/hlávkový salát – s nudličkami krůtího masa, vařenými těstovinami, černými olivami, zálivkou s olivovým olejem, bazalkovým octem i sekanou bazalkou zelenou či tmavočervenouVečeře: hustší zeleninová polévka „miliónová“ (s krupicí a rozmíchaným vejcem) s libečkem a lžičkou sezamu, bílé pečivo
7. den Snídaně: chlebíčky s avokádovou pomazánkou (citrón a sůl), petržel / nebo některé nadrobno nasekané domácí bylinyOběd: houby na smetaně s knedlíkem, přízdoba ze zelené, červené a žluté papriky nakrájené na tenké proužky (malé množství)Večeře: kapustové karbenátky, bramborová kaše, „zpocená“ bílá cibule na plátky (polovina malé cibulky)
8. den Snídaně: cibulová omeleta, plátky okurek, čajOběd: krůtí nudličky na másle, těstoviny, salát z bílého zelíVečeře: orestované plátky „knedlíku“ polenty (ztuhlé kukuřičné kaše) s polevou z borůvek a kopečkem zakysané smetany
9. den Snídaně: zeleninový (nebo ovocný) den – Dopoledne i přes den pijeme vylisované šťávy ze zeleniny, např. odstředěnou šťávu z kysaného zelí, silně zředěnou vodou k příjemné jemné chuti. Jíme různé zeleninové saláty s bylinami a semeny (dýňová, slunečnicová, sezamová, lněná). Zálivky střídáme sladkokyselé, nebo olivový olej, nebo jogurtový přeliv s mořskou solí apod.Oběd: zelňačka s bramborami a rozmíchaným vajíčkemVečeře: polévka – brokolicový krém, pečivo
10. den Snídaně: kukuřičná kaše, teplý jablečný kompot uvařený s rozinkami/se švestkamiOběd: bramborové knedlíky s cibulkou (jen podušenou), vejce „volské oko“, bazalka/koriandr/kopr, anebo šišky s mákem/s vlašskými ořechyVečeře: olomoucké syrečky, pečivo (s amarantem, s dýňovým semínkem apod.) s máslem a zelenou petrželí, kyselé mléko

K mlsání:

Sušené meruňky, švestky, datle, čerstvé/kompotované/kandované třešně, plátky rozkrojeného čerstvého kokosu, lžička medu, rozinky nabobtnané ve šťávě z citrónu, banány, kuličky mozarelly, měsíčky oloupaného pomeranče, čerstvé mandle, vařená kukuřice, křehký rýžový chléb, medailonky z rýžového chleba s karobem/s jogurtem na povrchu, rýžový pudink, lístečky karobové čokolády, jakákoliv bílá bábovka bez kakaa a čokolády – třeba s karobovou polevou.

Poznámka: Hnědá rýže, čerstvé mandle a kukuřice poskytnou bílkoviny (a aminokyseliny) jako maso, ale bez purinů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector