Játra v těhotenství – Vše o zdraví

V těhotenství více než kdy jindy záleží na vašem stravování a některé potraviny a nápoje byste měla ze svého jídelníčku zcela vyloučit. Budoucí maminka by si určitě měla hlídat složení stravy a zvýšit příjem některých vitaminů a minerálních látek.

„Jíst doplňky stravy v těhotenství není nutné, ale je doporučované. V případě pestré stravy by těhotná žena měla svému tělu dodat optimální množství vitaminů, ale mnohdy tomu tak není.

Určitě je tedy vhodné, aby těhotná žena přijímala v doplňcích stravy navíc hlavně kyselinu listovou (vitamin B9), vitamin B12, C a E, železo, zinek, vápník nebo hořčík,“ radí nutriční specialistka Světa zdraví OneLife Kamila Novotná.

A kterým potravinám by se měly budoucí maminky naopak vyhnout?

Játra

Paštiky a další výrobky z jater jsou velmi bohaté na vitamin A. To je obvykle pozitivní věc, nicméně těhotné ženy by se měly podle serveru naturalon.com výrobkům z jater vyhnout, a to zejména v prvním trimestru těhotenství.

Vypočítejte si plodné dny, datum porodu nebo svůj body mass index

Nadměrná konzumace potravin bohatých na vitamin A je totiž spojována s vrozenými vadami. Těhotné ženy by tak rovněž neměly užívat doplňky stravy s rybím olejem nebo multivitaminy obsahující vitamin A. Pokud máte pochybnosti, váš lékař by vám měl poradit, jaké množství vitaminu A je dobré pro vás a vaše dítě.

Kamila Novotná rovněž v těhotenství nedoporučuje nadměrnou konzumaci jater nebo paštiky. „Jsou sice dobrým zdrojem důležitého železa, ale také obsahují poměrně vysokou koncentraci vitaminu A, který by mohl vyvíjejícímu se děťátku uškodit. Beta-karoten, tzv.

provitamin A, je ale vhodnou variantou tohoto vitaminu. Je důležitý pro růst buněk, zdravou kůži a pozitivní vliv má i na oči.

Najdete ho ve všech paprikách, mangu, mrkvi, sladkých bramborách, rajčatech nebo třeba meruňkách,“ řekla Novotná a dodala, že podle nových studií je také dobré dávat si pozor na přijímání nadměrného množství vitaminu D.

„Vysoká hladina vitaminu D v těhotenství může mít u dětí na svědomí pozdější přecitlivělost a alergii na některé potraviny. Důležité je, aby nastávající maminka užívala vždy preparáty vhodné pro těhotné ženy. Běžné doplňky stravy by mohly totiž obsahovat menší či větší poměr jednotlivých vitaminů, což by mohlo plodu v těch nejhorších případech i uškodit,“ varovala Novotná.

Syrová nebo nedovařená vejce

Domácí majonéza či vejce na hniličko sice patří mezi delikatesy, ale pokud jste zrovna těhotná, měla byste na pokrmy obsahující syrová nebo nedostatečná uvařená vejce raději zapomenout. Vejce totiž mohou obsahovat bakterie salmonely, které mohou způsobit onemocnění zvané salmonelóza. To se projevuje těžkým zvracením a průjmy, které mohou ovlivnit i vaše nenarozené dítě.

Vejcím se samozřejmě nemusíte v těhotenství vyhýbat úplně, důležité je však dbát na to, aby byla řádně uvařena. Po přípravě pokrmů z vajíček si také důkladně umývejte ruce, jelikož salmonela se může nacházet i na skořápkách.

Alkohol

Co se týče konzumace alkoholu v těhotenství, prakticky neexistuje bezpečný limit, i když názory odborníků se různí. Někteří lékaři dokonce povolují těhotným ženám skleničku vína jednou týdně. Nicméně neoddiskutovatelným faktem je, že prostřednictvím placenty se alkohol dostává i do tkání a orgánů plodu.

Navíc alkohol nepříznivě ovlivňuje vývoj plodu nejen v prvním trimestru, ale po celé těhotenství. A čím více a čím častěji žena v těhotenství pije alkohol, tím se zvyšuje riziko potratu, vrozených vad, duševních poruch a poruch vývinu. V extrémních případech hrozí také těžké poškození známé jako fetální alkoholový syndrom.

Nezralá papája

Lahodné exotické ovoce by málokdo řadil jinam než mezi superzdravé potraviny a víceméně by měl pravdu. Ovšem je rozdíl mezi zralým plodem papáji a nezralým plodem tohoto ovoce, které může být pro těhotné ženy nebezpečné.

Játra v těhotenství - Vše o zdraví

Vysoký obsah latexu v nezralé a polozralé papáji totiž vyvolává kontrakce dělohy, což může vést až ke spontánnímu potratu. Pokud se snažíte otěhotnět, nebo už těhotná jste, raději si toto sladké ovoce odpusťte úplně. Nebezpečná je sice jen nezralá papája, ale v našich končinách se s tímto ovocem ani v jeho plně zralé podobě nepotkáváme.

Ryby s vysokým obsahem rtuti

Není ryba jako ryba. I když obecně platí, že ryby jsou skvělým zdrojem srdci prospívajících omega-3 mastných kyselin, některé druhy obsahují více nebezpečné rtuti než jiné.

Rtuť patří mezi nejjedovatější prvky vůbec a kromě akutních otrav doprovázených bolestmi břicha a střevními obtížemi může způsobit i dlouhodobé zdravotní problémy.

Rtuť totiž zůstává v ledvinách celá desetiletí a může způsobovat vypadávání vlasů a zubů, změny chování, chudokrevnost či poruchy oběhové soustavy.

Těhotné ženy by si měly dát pozor na ryby, které obsahují velké množství rtuti, jako jsou mečoun, žralok, candát a velká makrela královská. Rtuť totiž u nenarozených dětí zpomaluje vývoj mozku a nervové soustavy.

Měkké sýry

Co nejíst v těhotenství, řeší maminky na webu eMimino.cz.

Velké potíže vám v těhotenství mohou přivodit i nepasterizované potraviny, jako jsou hlavně měkké sýry typu brie, feta, camembert, hermelín a plísňové sýry. Nepastarizované výrobky totiž mohou obsahovat choroboplodné zárodky, jako je například listeria, která může způsobit potrat, porod mrtvého plodu nebo předčasný porod. Pasterizací se tyto nebezpečné bakterie ničí.

Těhotné ženy jsou k nákaze listeriózou náchylnější a příznaky jsou podobné běžné viróze či chřipce.

Listerióza se u těhotných žen léčí vysokými dávkami antibiotik, proto je rozhodně lepší tomuto onemocnění předejít a měkkým sýrům se vyhýbat.

Výživová poradkyně Novotná těhotným ženám nedoporučuje konzumaci plísňových a tavených sýrů také proto, že obsahují fosforečné soli, které snižují vstřebávání vápníku.

Syrové nebo nedovařené maso

Těhotné ženy by se měly mít na pozoru i při návštěvě restaurace a před zakousnutím do plátku masa či kuřecího stehna zjistit, zda maso není narůžovělé či dokonce krvavé. Syrové maso a drůbež totiž mohou obsahovat mikroskopického parazita zvaného Toxoplasma gondii. Následné onemocnění toxoplazmózou sice obvykle není pro člověka nebezpečné, to se však nevztahuje na těhotné ženy.

Infekce se pak může přes placentu dostat až k plodu a způsobit těžké poškození. Infekce toxoplazmózou je o to závažnější, že probíhá takřka bez příznaků, nebo jen s lehkými, nachlazení podobnými příznaky. Infekce může způsobit těžká postižení nervové soustavy, v nejtěžších případech pak úmrtí plodu v děloze nebo krátce po narození.

Káva, čaj a kolové limonády

Všechny tyto nápoje mají jednoho společného nepřítele budoucích maminek a tím je kofein.

„S kofeinem v těhotenství to není tak jednoduché. Není obsažen jen v kávě, ale také v čajích, kolových nápojích a dokonce i v některých potravinách. Jeho hlavním účinkem je stimulace a odstraňování únavy a v malém množství nepředstavuje velký problém.

Důležité je si uvědomit, že s postupujícími týdny těhotenství se zpomaluje schopnost těla kofein odbourávat, což znamená, že v krvi koluje stále déle. Někteří odborníci tvrdí, že ke konci těhotenství to je až 18 hodin,“ uvedla Novotná, která podotkla, že sice neexistuje důkaz, že by byl kofein pro plod nebezpečný, ale určitě na něj má vliv.

Kofein totiž prostupuje placentou do krevního oběhu plodu a dokáže zrychlit i tepovou frekvenci plodu. Navíc tyto stimulační účinky vydrží v těle plodu až 20x déle než v těle maminky.

„Množství kofeinu by v těhotenství nemělo překročit denní hranici 300 mg, což odpovídá dvěma menším šálkům kávy. Náhradou za kávu může být Caro nebo melta,“ řekla Novotná, která také v období gravidity varuje před redukčními dietami a očistnými kůrami.

Strava v těhotenství – PharmDr. Margit Slimáková

Na sítích a mezi maminkami žijí svým vlastním životem různé rady, které se týkají výživy v těhotenství. Některá tvrzení jsou nesmyslná, některá doporučení zase úplně zbytečná. Na stravu a i mnohá nevýživová doporučení v období těhotenství se mě také velmi často ptáte, a proto jsem připravila video, ve kterém téma dopodrobna vysvětluji. V tomto textu přidávám shrnutí toho nejdůležitějšího z videa.

Těhotenská dieta neexistuje

Těhotným ženám prospívá úplně stejná zdravá strava jako všem ostatním. Ideální je, když žena dlouhodobě jí kvalitně a ve své zdravé stravě pokračuje i v těhotenství a při kojení.

Svým vlastním chováním a vlastními návyky později zdravou stravu přirozeně zprostředkuje svým dětem.

V případě, že se vyskytnou zdravotní potíže, je třeba stravu vždy individuálně vyhodnotit a případně cíleně upravit.

Těhotenské nevolnosti a chutě

Ani pro jedno neznáme příčiny. V případě nevolností v těhotenství se uvažuje o vlivu hormonálních změn, které mohou být způsobeny také změnami hladiny cukru v krvi, resp. změnami v hladině inzulinu.

Zmíněné teorii napovídá i o něco častější výskyt těhotenských nevolností u žen diabetiček.

Proto je vhodné zkusit omezit sacharidy, tedy místo pojídání keksů, které se obvykle doporučuje, si na svačinku třeba dát kousek tvrdého sýru.

Těhotenské chutě jsou obvykle krátkodobé a nebývají riskantní. Je skvělé, když se těhotná žena snaží zdravě jíst, jak to jen zvládá, ale nemá smysl se trápit, když všechno zrovna nejde podle nejlepších představ.

Důležité je, aby se maminka zbytečně nestresovala. Proto prosím nemějte zbytečné výčitky. Každá žena dělá vždycky to nejlepší, co může, chutě jsou běžné u mnoha těhotných žen a téměř vždy jsou pouze přechodné.

Těhotenské mýty

Jaké jsou nejtradovanější mýty? Všechna uvedená tvrzení jsou nesmysly, nad kterými není třeba dále ztrácet čas:

  • Jsem těhotná, můžu jíst za dva.
  • Klidně se můžu přejídat a ládovat sladkým, je třeba jíst podle chutí.
  • Placenta funguje jako filtr, a tak si můžu dopřávat i nezdravé potraviny. K děťátku se nic nedostane.
  • Nemůžu se hýbat nebo nějak sportovat. Je to v těhotenství nevhodné.
  • Těhotné ženy v žádném případě nesmí játra (bývá odůvodňováno rizikem předávkování vitamínem A, což v občasné přiměřené konzumaci nehrozí) a běžně dostupné čerstvé a plísňové sýry (odůvodňuje se rizikem nákazy listeriózou, ale ta hrozí u nepasterizovaných mléčných výrobků, které se v Česku běžně nenabízejí).
  • Těhotné ženy, které kouří, nemají okamžitě s kouřením přestat, lepší je odvykat cigaretám postupně.

Obecné zásady zdravé výživy

Ze všemožných doporučení mě nevíce zaujala ta z webu Těhotenská cukrovka. S drobnými úpravami platí pro úplně každého a jsou zcela v souladu s mými dlouhodobě předávanými doporučeními.

Když zdravě jíte, vařte si jako doposud. Vařte jedno jídlo, které je vhodné pro vás, a ostatní ať se solidárně přizpůsobí. Totiž co je vhodné pro vás, je vhodné a zdravé i pro ně. Nejedná se o žádnou speciální dietu.

Pro všechna jídla platí tyto obecné zásady:

  • neslaďte a omezte vše, co obsahuje jednoduché cukry (výjimkou je ovoce v rozumném množství)
  • omezte konzumaci výrobků z bílé mouky a bílé rýže, snažit se je nahradit celozrnnými
  • zeleninu si dávejte ke každému jídlu, může částečně nebo i zcela nahradit tradiční přílohu
  • nejezte žádné dietní výrobky a výrobky určené pro diabetiky
  • vynechejte uzeniny (kromě kvalitní šunky od kosti)
  • nedojídejte se mezi jídly (pro zahnání chutí je možné zakousnout něco, co neobsahuje sacharidy: nesladkou zeleninu, plátek šunky od kosti, kousek sýru atd.)
  • jezte kvalitní přirozené potraviny a poctivou domácí stravu, nejezte polotovary, průmyslově vyrobené hotové výrobky s řadou pochybných ingrediencí a fast food
  • používejte kvalitní přirozené tuky (máslo, za studena lisované oleje), vyhněte se průmyslově upraveným tukům (margariny, rafinované oleje, ztužené a částečně ztužené tuky)
Zajímavé:  Pigmentové skvrny - Vše o zdraví

Testování na těhotenskou cukrovku

Jednoznačně doporučuji nechat se otestovat. Rizika testu jsou pouze přechodná a nezávažná, zatímco rizika těhotenství s nediagnostikovanou, a tedy neřešenou těhotenskou cukrovkou jsou pro dítě velmi závažná. O testu stále panuje mnoho mýtů, a proto předávám detailnější vysvětlení od diabetoložky MUDr. Hanky Krejčí:

V povědomí většiny z nás je, že vyšší riziko vzniku těhotenské cukrovky mají zejména ženy s nadváhou či obezitou, nedostatkem pohybu, nevhodnou stravou atd. Těhotenská cukrovka ale nezřídka postihuje i ženy štíhlé, ženy, které se stravují zdravě a sportují. Velkou roli totiž hraje také vrozená dispozice a věk. Po 30. roku postihuje cukrovka až pětinu těhotných žen.

Je test na cukrovku škodlivý?

Kolem testu na cukrovku, tzv. OGTT, koluje řada pochybností, zda není pro ženu a miminko nebezpečný. U zdravé ženy bez cukrovky nepředstavuje vypití sladkého roztoku žádné riziko. U žen, které cukrovku mají, je test zatím jediným způsobem, jak ji odhalit.

Ani ony se ale nemusí obávat, protože jednorázově vyšší hladiny cukru jim ani dítěti neublíží. Riziko představují opakovaně zvýšené hodnoty.

U více než poloviny žen se dá navíc cukrovka zjistit na základě opakovaně vyšší hodnoty krevního cukru nalačno – těmto ženám by sladký roztok neměl být podán.

Proč je důležité mít jistotu, že cukrovku nemám? Jaká jsou její rizika

Neléčená cukrovka může způsobit nejen komplikace v těhotenství a bezprostředně po porodu, ale pro dítě může mít také dlouhodobé následky. Tyto děti mohou mít od dětství sklon k nadváze a obezitě, vyšší riziko cukrovky 2.

 typu, vysokého krevního tlaku a dalších poruch, které zvyšují riziko srdečně-cévních onemocnění.

Je pozorován také vyšší výskyt specifických poruch učení, poruchy pozornosti a hyperaktivity (ADHD) nebo poruch autistického spektra.

Jak má test probíhat, aby se na výsledky dalo spolehnout:

Test se správně provádí ráno po 8hodinovém až 10hodinovém nočním lačnění. Pití vody nebo nesladkého čaje není omezeno. Pár dnů před testem není vhodné výrazně měnit způsob stravování, žena má jíst tak, jak se obvykle stravuje – test jí řekne, zda se tak může stravovat i nadále.

Pokud probíhá viróza nebo jiné akutní onemocnění, je vhodné test odložit, protože hodnoty by mohly být falešně vyšší. Pro přesnost výsledků je nutné nabírat žilní krev, nikoliv krev z prstu. Po dobu celého testu má žena v klidu sedět (fyzická aktivita rovněž zkreslí výsledek).

Nejprve se nabírá krev nalačno a čeká se na výsledek glykémie, proto je vhodné, aby test probíhal přímo v laboratoři. Je-li zvýšená, v testu se nepokračuje a vyšetření má být zopakováno následující den. Opakovaně vyšší glykémie nalačno potvrzují cukrovku. Je-li glykémie nalačno v normě, žena vypije 75 gramů glukózy. Krev se znovu odebírá v 60. a 120.

 minutě po podání roztoku a cukrovka je vyloučena, jsou-li obě hodnoty v normě. Na vyšetření je dobré vzít si něco na čtení a svačinu – po posledním odběru je vhodné se najíst.

Více na webu Těhotenská cukrovka a ve videu.

Ryby: výhody versus rizika

Příjem dvou až tří porcí mořských ryb týdně převyšuje případná rizika a můžu ho jen doporučit. Jestliže konzumujete ryby častěji, střídejte druhy a vyhýbejte se těm s vyšším obsahem rtuti, jako je žralok, mečoun, makrela, tuňák, štika, candát nebo okoun.

Terapeutické diety

Jestliže žena dlouhodobě prospívá i na zdravé alternativní stravě, jako je třeba vegetariánství, nebo terapeutické dietě, jako je třeba nízkosacharidová strava, je zpravidla nejvhodnější v takové stravě pokračovat. A naprosto nejlepší by bylo specifika své výživy sdílet i s lékařem a společně domluvit vhodné sledování. Například u veganů a vegetariánů je vhodné stanovit krevní hodnoty vitamínu B12, železa a kyseliny listové.

Suplementace

Aktuálně se za nejvhodnější považuje suplementovat pouze individuálně potřebné živiny, ideálně při klinicky ověřeném deficitu nebo při riziku deficitu na základě stravovacího omezení či nemoci. Příklady, kdy je vhodné zvážit suplementaci:

  • Železo: v případě zjištěného deficitu, u vegetariánek a veganek, při nechutenství k masu
  • Jód a omega-3 mastné kyseliny: když maminky nekonzumují pravidelně ryby
  • Kyselina listová: když maminka dlouhodobě a dostatečně nejí salátovou zeleninu
  • Hořčík: při předčasných stazích; zvážit v kombinaci s vitamínem B6, ale je třeba mít na vědomí, že suplementace hořčíkem může zvyšovat vylučování vápníku; bezva výživovou náhradou kombinace hořčík + B6 může být banán s hořkou čokoládou
  • Multivitamin pro těhotné: když žena dlouhodobě trpí nevolností a jí omezeně

Bylinky v těhotenství

Doporučení, které bylinky těhotné mohou a kterým se mají vyhýbat, je také spousta. Mnohá z nich si rozporují tak, že nastalému zmatku někdy nerozumí ani odborníci. Už jsem zachytila i doporučení, ať těhotná žena raději vůbec nepije bylinkové čaje.

Ve skutečnosti naprostá většina obdobných doporučení není výsledkem rigorózního testování, protože na těhotných se testuje jen zcela výjimečně. Zákazy a omezení jsou proto zpravidla pouhé odhady podle známého působení bylin. Uklidňující je, že neexistuje žádná běžná česká bylina, která by měla tak silný účinek, že může ukončit těhotenství.

Je ale mnoho bylin, které zejména při dlouhodobém nebo nadměrném užívání způsobují překrvení pánevních orgánů nebo ovlivňují děložní činnost.

Co mohu doporučit, jsou běžné bylinky v běžných množstvích: občas jemný heřmánkový čaj nebo rajčatová omáčka s oreganem budou naprosto v pohodě.

Riziku se těhotné ženy nejlépe vyhnou, když se vyvarují nadměrnému a opakovanému užívání bylinek. Bylinkové čaje je vhodné střídat, vařit jemné výluhy.

A pokud má žena potřebu jakoukoli bylinku užívat intenzivněji nebo dlouhodobě, je vhodné se předem poradit se specialistou.

Používání adaptogenů a superpotavin

Situace je podobná jako u bylinek. Použití naprosté většiny tzv. superpotravin není testováno na těhotných.

Mnohá zdravotní tvrzení u těchto specialit jsou však pouze reklamní vyjádření výrobců a prodejců, která slibují zázračné účinky bez rigorózního potvrzení.

Téměř jistě nevadí, když si maminka občas zobne chlorelly, když bude do kaše přidávat kustovnici anebo když bude občas popíjet koktejl ze zeleného ječmene. Dlouhodobé intenzivní užívání těchto doplňků ale spíše nedoporučuji.

Strava po císařském řezu

Obvykle, a bohužel i v nemocnicích, se ženám po zákroku podávají jenom výživově nepřínosné suchary a piškoty. Místo toho se připojuji k našim babičkám, které tradičně doporučovaly kvalitní slepičí vývar. Zajímavé je, že vývar pro nabrání sil po porodu ženám doporučuje i tradiční čínská medicína.

Šestinedělí a kojení

Mnohé kojící maminky se na základě nesmyslných doporučení zbytečně moc omezují. Přitom právě v době kojení potřebuje žena maximum živin.

V případě nevysvětlitelných potíží u miminka, které by mohly souviset s výživou maminky, doporučuji detailně si zapisovat jídelníček a aktuální zdravotní potíže dítěte.

Jen tak je možné vysledovat případné souvislosti a testovat vliv jednotlivých potravin.

Vypadávání vlasů a nehtů po porodu

V průběhu těhotenství dojde pod vlivem hormonálních změn k omezení vypadávání vlasů. Efekt přetrvává i první měsíce po porodu. Zhruba 4 až 6 měsíců po porodu se stav vrací k běžnému vypadávání vlasů. Ženy vnímají jen tuto změnu a neuvědomují si, že jde o jen relativní ztrátu vlasů.

Jídlo nestačí

Zdravé jídlo je skvělé a určitě prospívá, ale potřebujeme více než jen jíst. Mnohé maminky by určitě dokázaly napsat dlouhý seznam všeho, co by si přály. Odhaduji, že na prvních místech by pro mnohé byl dostatek spánku a času pro sebe. Sama svoji obrovskou potřebu spát ještě nyní, 13 let od posledního porodu, vysvětluji jako dohánění roků, kdy jsem kojila.

Moc doporučuji se v rámci rodiny a bližšího okolí zamyslet a nastavit režim, který pomůže nově nastalé situace zvládnout. Do programu je nutné zařadit prostor pro odpočinek, pobyt venku a pohyb.

Tohle všechno posiluje naše zdraví a zlepšuje náladu. Bez zdraví a dobré nálady nemůže dlouhodobě fungovat vůbec nikdo. Zajistit si klid a dobrou náladu znamená zajistit pohodovou maminku svému dítěti.

Chcete zdravé děti? Vše začíná v těhotenství

Úvod

Ženy, které otěhotní nebo uvažují o tom, že by chtěly otěhotnět, se často ptají, zda by měly používat specifické výživové postupy ve svém těhotenství.

Je výživový program doporučený z analýzy vlasů během těhotenství  bezpečný?

Ze zkušenosti laboratoře pro analýzu z vlasů se stovkami těhotných žen vyplývá, že program je nejen bezpečný, ale také často zlepšuje nejen zdraví matky, ale hlavně narozeného dítěte.

Kvalitní a přírodní výživové doplňky mají velmi nízkou úroveň toxicity a jsou bezpečné těhotným ženám. Ve skutečnosti je to jeden z mála případů, kdy lékařské úřady souhlasí s tím, že by vitaminy a minerály měly být užívány během těhotenství.

Jediný vitamin, který má určitou toxicitu pro vývoj plodů, je vysoká dávka syntetického vitaminu A/retinolu/. Nicméně vitamín A v programech vyvažování výživy pro těhotné ženy se udržuje v bezpečném množství 4 000 až 8 000 IU denně.

Pokud není ještě žena těhotná, měla by začít s výživovým programem?

Jednou z nejdůležitějších rolí doplňkových vitamínů a minerálů je prevence vrozených vad. Vrozené vady se celosvětově od roku 1950 zdvojnásobily.

I když to může být částečně způsobeno zhoršeným životním prostředím a toxickými chemikáliemi, bezpochyby hraje důležitou roli výživa ženy.

Zinek a kyselina listová například pomáhají předcházet poruchám neurální trubice, což je častá, ale velmi závažná vrozená vada.

Mnohokrát  žena ani neví , že je těhotná už několik týdnů. A právě tyto počáteční týdny těhotenství jsou nejdůležitější pro správný základ vývoje plodu.

Doba před tím, než žena otěhotní anebo je časně těhotná je čas, kdy potřebuje doplňky nejvíce! Tento problém byl v mnoha primitivních kulturách řešen tak, že po svatbě mladá žena dostávala speciální potraviny, které obsahovaly kyselinu listovou zinek , vápník a hořčík a ryby.

Dalším problémem je, že podle zkušeností laboratoře pro analýzu vlasů je, že korekce těla může trvat od několika měsíců až do několika let výživové terapie. Pokud si žena přeje, aby se cítila dobře a měla zdravé děti, čas na zahájení programu zjevně není, když je těhotná, ale nejméně půl roku předtím, než otěhotní. Provedená analýza z vlasů zavčas odhalí nedostatky a je čas na nápravu.

Zajímavé:  Cysta pod kolenem - vše o zdraví

Analýza vlasů a program vyvažování výživy jsou vynikajícími nástroji pro začlenění do programu budování zdraví, který by měl začít mnohem dříve, než mladá žena zvažuje těhotenství. Je potom velmi pravděpodobné, že matka i dítě mají zdravé těhotenství a porod.

 Potřebuje žena příjem  extra vitaminů a minerálů?

Pro těhotnou ženu je  nejdůležitější výživa . Existuje totiž zvýšená potřeba všech vitamínů a mnoha minerálů. V mnoha případech poskytne vysoce kvalitní výživa a doplňkové živiny v programu výživové rovnováhy vše, co je potřeba. V některých případech může být během těhotenství doporučeno několik změn ve výživovém programu.

Například kyselina listová je považována za velmi důležitou pro těhotné ženy a denní příjem kyseliny listové 400 mcg. dvakrát denně je doslova nezbytný. Dietní zdroje kyseliny listové zahrnují listovou zeleninu, arašídy, ledviny a játra. Vaření může snížit obsah kyseliny listové v potravinách.

Vápník a hořčík je pro těhotné ženy také velmi důležitý. Pokud je vápník nebo produkt vápníku / hořčíku zařazen do programu výživy, není třeba vápníku navíc.

Železo je také důležité pro těhotné ženy. Železo by mělo být přidáno do programu – denně až 25-30 mg  nebo podle pokynů lékaře. Potraviny, které také pomáhají dodat železo, zahrnují maso z organů a tmavě zelenou listovou zeleninu.

Fosfor je dalším důležitým minerálem pro těhotné ženy. Fosfor lze získat z bílkovinných potravin, ořechů a semen a celých zrn. Doplňky fosforu nejsou potřeba.

Jiné živiny byly zjištěny jako nedostatečné u mnoha těhotných žen, včetně vitamínu C a stopových minerálů. Doplňování se může vyhnout těmto nedostatkům, které mohou způsobit malé porodné por, poruchy učení a další problémy.

Může nadbytek z některých minerálů nebo vitamínů uškodit?

V počátku těhotenství, pokud je množství zinku  vyšší než 50 mg, může být potřeba tento příjem  snížit. Těhotenství vyžaduje měď pro udržení těhotenství. U malého počtu žen by nadměrný příjem zinku mohl snížit hladinu mědi a zvýšit riziko potratu. Později v těhotenství, kdy je potrat mnohem méně pravděpodobný není třeba žádné omezení zinku.

Příjem vitaminu A by neměl přesáhnout 4 000 – 8 000 IU denně.

Ovlivňuje vylučování toxických kovů  plod?

Během programů vyvažování výživy není neobvyklé, že se člověku navrací zdraví a probíhá hojivá reakce a její součásti je také vylučování toxických kovy .

Naší zkušeností je, že eliminace toxických kovů, které se vyskytují během těhotenství, neovlivňuje plod. Toxické kovy jsou vylučovány normálními cestami – to je játry, ledvinami a střevem.

  Pokud matky vylučují více toxických kovů, může to zabránit tomu, aby toxické kovy zasáhly plod.

Jaké změny mohou nastat v metabolismu v důsledku těhotenství?

Během těhotenství může dojít k řadě metabolických změn. Obecně vzrůstá celkově činnost žláz s nárůstem hormonů štítné žlázy, adrenálních a ženských pohlavních hormonů. Během těhotenství zůstanou hladiny estrogenu a progesteronu nadále zvýšené a nadále se zvyšují v průběhu těhotenství.

Ženy, které mají měděnou nerovnováhu, často postihuje nevolnost a zvracení brzy v těhotenství. To je známá raná nemoc těhotenství. To je stav, který je důsledkem nárůstu estrogenu a mědi, ke kterému dochází brzy v těhotenství. Vitamin B6 , vitamín C a další antagonisté mědi mohou být užiteční pro potlačení této nevolnosti.

Preeklampsie nebo eklampsie jsou vážnější komplikace těhotenství zahrnující retenci soli a vody, edém a cévní křeče, které mohou ohrožovat život matky. Podle našich zkušeností se tyto příznaky nevyskytují  u žen, které provádějí cílenou těhotenskou suplementaci.

Nárůst hmotnosti u ženy je normální jev v těhotenství. Většina tohoto nárůstu by měla být v posledních 2 trimestrech. U zdravé ženy by  přírůstek hmotnosti měl být v rozsahu 10-15 kg

Dietní návrhy pro zdravé těhotenství

Neexistuje žádná zvláštní strava pro těhotenství. Dieta by však měla zdůrazňovat vysoce kvalitní potraviny a odpovídající výživu.

Příjem bílkovin a kalorií se musí poněkud zvýšit, aby se vykompenzovaly větší potřeby těla.

Doporučuje se zvýšení bílkovin o 20-40 gramů a zvýšení kalorií o 500-1500 za den v závislosti na fyzické aktivitě ženy. Jednoduché, ale důležité nutriční poradenství zahrnuje:

  • Správná výživa vám pomůže udržet optimální zdraví a umožní správný vývoj vašeho dítěte.
  • Nejdůležitější principy výživy
  • Pravidlo 1:
  • Jezte pravidelně a rozmanité pokrmy
  • Během dne byste měli jíst 4-5 jídel.
  • V těchto  jídlech musí být :
  • -Celozrnný chléb, cereálie, těstoviny, rýže, obilí nebo obiloviny ( jsou zdrojem vlákniny, vitamínů      skupiny B, železa, manganu, selenu).

-mléčné výrobky – čerstvé mléko (vyhnout UHT) , smetana, přírodní jogurt, kyselé mléko (přísun aminokyselin, je zdrojem acidofilních bakterií a laktózy potřebné k rozvoji správné bakteriální flóru ve střevech). Dejte si pozor na rady, abyste pily hodně mléka.

Mnoho žen má určitý stupeň intolerance laktózy, nebo jiné alergie na mléčné výrobky. Pokud se nebudete cítit dobře při konzumaci mléka, existuje mnoho dalších vysoce kvalitních zdrojů bílkovin a vápníku. Zdroje vápníku zahrnují sezamová semínka, mandle, tmavou zelenou zeleninu a sardinky.

  1. -různá jídla z masa, ryb nebo vajec se zeleninou, ovocem.
  2. – rostlinné tuky – alespoň jedna lžíce denně různé oleje: olivový olej, olej z hroznových semen, řepky,  slunečnice, atd
  3. Vyhněte se silným stimulantům :
  4. cigarety a alkohol (absolutně), silná černá káva, černý čaj.
  5. sycené nápoje a sladkosti (obsahují umělé konzervační látky, barviva a vůně).

Pokud máte pocit žízně pijte kvalitní pitnou vodu/ 2.litry/, přírodní čerstvé ovoce a zeleninové šťávy, bylinné čaje, ovocné čaje, zelený čaj a kávu z obilovin.

  • Vyhněte se kořením a potravinám, které jsou velmi aromatické a pikantní.
  • Pravidlo 2.
  • Vždy začněte den  snídaní

Pokud pravidelně nesnídáte je to důvodem nízké hladiny glukózy v krvi, což může vést k  závratím a  nebo k mdlobám. Snídaně poskytne sílu po celý den pro vás a vaše dítě.

Na snídani si můžete vychutnat mléčnou polévku s müsli, ovesné vločky se sušeným ovocem. Vejce v jakékoli formě a také kvalitní mléčné výrobky. Stejně často byste měli jíst ryby v kombinaci s mléčnými výrobky. Pokud pijete kávu používejte obilnou kávu, zelený čaj nebo černý čaj s mlékem.

  1. Pro druhou snídani můžete jíst pečené ovoce (jablko, hrušku, švestku) s několika ořechy (všechny druhy ořechů je nutné spařit vřelou vodou k usmrcení hub a plísní).
  2. Pravidlo 3.
  3. Nejdůležitější doplňky:
  4. http: //
  5. Kyselina listová

Je  velmi důležitá k spojení spermie a vajíčka/ fertilizace/ . Její nedostatek způsobuje defekty neurální trubice dítěte (rozštěp ). Tyto vady vznikají v prvních 3-4 týdnech života plodu, když žena kolikrát neví , že je těhotná. Nedostatek kyseliny listové v těle může způsobit potrat nebo jiné nebezpečné komplikace.

Kyselinu listovou  lze nalézt v játře , vejcích, v celozrnném chlebu , ovoci (např. banány), zelenině (např. růžičková kapusta, špenát, chřest, brokolice, květák a v menších množstvích v hlávkovém salátu, okurkách a paprikách). Potřeba kyseliny listové v prvním trimestru těhotenství je tak velká, že je nutno stravu podpořit doplňky, které obsahují až 400 až 1000 μg kyseliny listové.

Železo

Nedostatek železa je nejčastější výživovou nedostatečností u dětí a nejčastější příčinou anémie. Doporučená profylaxe u kojenců je doplňování železa v potravinářských produktech nebo ve formě doplňků stravy.

Anémie u těhotných žen více než 2-násobné zvyšuje riziko vzniku anémie u dětí ve srovnání s dětmi matek, které měly železo v normě. Nejlepší získání železa dosáhnete z živočišných produktů, např. červené maso nebo játra.

Horší zdroje jsou v rostlinných produktech, jako jsou ořechy, dýňová semena, slunečnice a celozrnný chléb.

Bohužel železo je špatně absorbováno z jídla. Vitamin C spotřebovaný před jídlem má příznivý vliv na jeho vstřebávání. Měli byste se vyvarovat spousty silného čaje, kávy, rebarbory, nápojů z koly.  Sloučeniny obsažené v těchto látkách, tj. taniny, oxaláty, fosfáty, prakticky brání absorpci železa.

Nedostatek železa vede k anémii, kterou trpí mnoho těhotných žen, zejména ve třetím trimestru. Stojí za to zajistit si před těhotenstvím doplňky železa s kyselinou listovou a vitamínem C. Pozoruhodné jsou doplňky zn.

Nutrilite.

Buďte ale opatrní při užívání jiných ne tak kvalitních produktů, protože příliš mnoho  nevhodného železa nepříznivě ovlivňuje  střeva, zejména bakteriální flóru (může se objevit černá stolice a dokonce i krev ve stolici).

Hořčík

Nedostatek hořčíku během těhotenství vede k patologickým stavům. Procesy tvorby placenty a plodu u těhotných žen jsou normální pouze tehdy, když má tělo matky správné množství hořčíku. Čtyřměsíční plod zvýší svou hmotnost do porodu 20 x, zatímco obsah hořčíku a vápníku se zvyšuje  40 x .

Nedostatek hořčíku vede k předčasnému porodu a porodům dětí s příliš nízkou tělesnou hmotností. Tyto nedostatky jsou také základem patologických stavů oběhového systému, neurologických onemocnění, metabolických poruch a komplikací během těhotenství.

Budoucí matka by během těhotenství měla konzumovat až 300 mg hořčíku denně.

Získat denní příjem hořčíku ze stravy je dnes prakticky nemožné. Potraviny se supermarketů, které obsahují glutamát a aspartam obsažené v těchto produktech urychlují ztrátu hořčíku z těla matky.

Nedostatek hořčíku v těle je také způsoben dlouhodobými stresovými reakcemi, pitím kávy, alkoholu a konzumace přebytečných sladkostí.

Dokonce i lidé, kteří jsou přesvědčeni, že vedou zdravý životní styl, jsou vystaveni zjevnému nebo latentnímu nedostatku hořčíku.

Vápník

Vápník patří do skupiny nejdůležitějších „stavebních materiálů“ pro naše tělo. Vyskytuje se hlavně v kostech, ale asi 5% vápníku je velmi důležitým prvkem ovlivňujícím udržení  metabolické rovnováhy. Vápník je potřebný pro to, aby si dítě vybudovalo silné kosti,  správný vývoj svalů, srdce a nervového systému.

Pokud čekáte dítě nezapomeňte,že nedostatek vápníku má nepříznivý vliv na vývoj plodu. Dítě bude mít nízkou porodní hmotnost a mohou také nastat vývojové vady.

Během těhotenství byste měli užívat 1000 – 1200 mg vápníku po celý den.

Aby se vápník dobře absorboval, měli byste konzumovat vitamín D. V slunečných dnech je půlhodinová chůze dostatečná k tomu, aby tělo vytvořilo potřebné množství tohoto vitamínu.

Na podzim a v zimě musíte jíst mastné mořské ryby, vejce a mléčné výrobky. Perfektní pro doplnění hořčíku a vápníku v těle budoucí matky jsou přípravky v poměru 2/1 nebo 3/2 vápníku k hořčíku s vitamínem D .

To velmi dobře splňuje preparát společnosti Nutrilite  Ca/Mg +vit.D

Omega 3

Konzumace omega 3 je nezbytná, aby dítě bylo zdravé a bylo chytré. Přítomnost těchto kyselin ovlivňuje správný vývoj těla dítěte, zejména nervového systému. Teprve potom se může dítě správně rozvíjet intelektuálně a mít všechny funkční smysly.

DHA má zvláštní význam pro správný vývoj mozku a zraku. Od čtvrtého měsíce těhotenství se DHA staví do sítnice dítěte a podílí se na transformaci světelných signálů na nervové impulsy, které se přenášejí do mozku.

Více nenasycené mastné kyseliny jsou rozděleny do dvou skupin: omega 3 a omega 6.

Zajímavé:  Pigmentové skvrny - Vše o zdraví

Pro lidi jsou obě skupiny kyselin nezbytné, ale omega 3 hraje zvláštní roli v lidském vývoji. Patří zde  ALA, DHA a EPA. Doporučený denní příjem je 2 g ALA,

Jediným zdrojem DHA pro dítě je jeho vlastní matka. Tělo těhotné ženy však není schopné produkovat dostatek DHA samostatně. Denní potřeby DHA během těhotenství se zvyšují čtyřikrát.

DHA předává matka dítěti nejprve skrze placentu a pak kojením v mléce.

Do konce třetího měsíce těhotenství  shromažďuje matka odpovídající dávky DHA, které dítě používá ve druhé polovině těhotenství a během kojení.

Budoucí matka má dvě možnosti výběru:

Příjem  DHA rostlinného nebo rybího původu. Ryby samy nevyrábějí omega-3 kyseliny, ale vytváří je z řas, které jedí. Proto jsou nejlepší mořské ryby, jako je makrela, losos, treska, tuňák, sleď, sardinky aj. Ve vědecké literatuře je věnována velká pozornost možnosti toxických sloučenin, např.

těžkých kovů, v produktech pocházejících z ryb. Těhotné ženy a děti do čtyř let by si měli proto dobře vybírat zdroje těchto ryb. Měly by to být ryby s otevřeného moře a ne s farmových chovů, kde jsou tyto ryby  průmyslově krmeny a léčeny.

Pokud nevíte, odkud ryby pocházejí, je lepší brát kvalitní doplňky omega 3.

Lecitin

Lecitin je směs fosfatid, fosfatidylcholinu, fosfatidylserinu, fosfatidylethanolaminu a fosfatidylinositolu, získaných z rostlinných olejů nebo vaječných žloutků. Fosfolipidy se nacházejí ve všech buňkách a tvoří součást buněčných membrán. Jsou zapojeni do metabolismu lipoproteinů.

Doplnění lecitinu je indikováno:

V degenerativních procesech nervového systému (je to nejčastěji v membránách a strukturách intracelulárních neuronů). Během zvýšené duševní a fyzické námahy, oslabené koncentraci a  poruchách paměti.

Lecitin je prekurzorem acetylcholinu, – neurotransmiter ovlivňující vazodilatace, snížení krevního tlaku, snížení srdeční frekvence, posílení bronchiálního hladkého svalstva, střev a močového měchýře. Lecitin chrání člověka před tukovou játrou, posiluje  ledviny  a myokardiem; Pravidelné doplnění lecitinu zlepšuje lipidový profil, což snižuje riziko infarktu.

Nezapomeňte, že lednička budoucí matky má být plná různých jídel v malých porcích. Čím více budete diverzifikovat vaši dietu, tím nižší je riziko výskytu chyb.

Vyhněte se všem potravinám obsahujícím cukr. Diabetes se může vyvinout během těhotenství a zhoršuje se spotřebou rafinovaných sacharidů.

Může pokračovat výživový program při kojení?

Ženské výživové potřeby jsou větší během laktace než kdykoli jindy. Budoucí zdraví dítěte je velmi ovlivněno kvalitou mateřského mléka a jeho časnou výživou. Nutriční obsah mateřského mléka přímo ovlivňuje zdraví dítěte. Aby bylo zajištěno vysoce kvalitní mateřské mléko, lze během laktace pokračovat v programu výživové rovnováhy.

Závěr

Provedená analýza z vlasů před těhotenstvím nebo během těhotenství je skvělý nápad. Nejlepší je zahájit program několik měsíců nebo rok předtím, než chcete otěhotnět.

Matka zlepší své zdraví a poskytne maximální ochranu plodu před vrozenou vadou. Nejen, že program pomůže předcházet vrozeným vadám, ale dítě se narodí s méně toxickými kovy, vyspělejší v dobré zdravotní kondici.

  Stejně tak je to u matky, která v poporodním období může plně kojit v dobrém zdraví.

Chci dostávat zajímavé články z oblasti zdraví a hubnutí

Jak strava ženy ovlivňuje těhotenství a zdraví dítěte

Jídelníček těhotné ženy by měl být co nejpestřejší. Foto: Profimedia.cz

„Nemusí jíst za dva, ale spíš dvakrát zdravěji,“ řekla odbornice. „Samozřejmě že by měla zvládnout o něco více jídla než běžně, ale ne o moc. Zhruba o 1100 kJ denně. To je přibližně 1 houska a 5 dkg šunky. Nebo dalamánek a 150 g jogurtu s 3,5 % tuku.“

Pokud je zdravá, může během těhotenství přibrat 11,5–12 kg, 14 kg je už strop. Další kila navíc představují obvykle problém při jejich shazování. Obézní pacientky by měly přibrat jen 4–7 kilo, naopak ženy podvyživené se mohou dostat až na 18 kg.

Váhu ženy v těhotenských poradnách pečlivě sledují. Pokud je nízká nebo příliš vysoká, představuje to riziko. Například obézním pacientkám hrozí častěji těhotenská cukrovka, ale i diabetes 2. typu.

Navíc děti, které byly v prenatálním věku vystaveny příliš vysoké hladině krevního cukru, ohrožují v dospělosti daleko častěji nejen nadbytečná kila a cukrovka, ale i vysoký krevní tlak.

V každém případě je rozumné, když si žena ještě předtím, než otěhotní, zapisuje po určitou dobu to, co jí. Navíc si zkonzumované potraviny i zváží. Získá tak daleko přesnější představu o tom, co jí. A také kolik toho je.

Pomocí kalorických tabulek (www.kaloricketabulky.cz) si pak snadno spočítá energetickou hodnotu jídla. A svůj jídelníček může konzultovat i s nutriční terapeutkou. To bývá velice přínosné. „Je přitom důležité, aby to udělala právě v době, kdy ještě není těhotná,“ říká doktorka Hlavatá.

„Bude tak daleko přístupnější racionálním změnám, ale i tomu, aby je opravdu uskutečnila. Později se už vznáší na obláčku těhotenství a emoce v tomto období mohou hrát příliš velkou roli. Navíc tato doba není ideální pro velké změny.“

S pomocí nutriční terapeutky může žena odhalit chyby, kterých se dopouští.

Naučí se, jaká jídla jsou největší kalorické bomby, ve kterých potravinách bývá hodně skrytých cukrů i tuků, a zjistí spoustu dalších užitečných věcí.

V tu dobu si může nechat udělat i rozbory, které zjistí, jak je na tom s hladinami vitamínů, minerálů a dalších látek, které budou v době těhotenství velice důležité pro ni i její dítě.

Častým problémem těhotných jsou ranní nevolnosti a také pálení žáhy. Na nevolnosti doporučuje doktorka Hlavatá sníst hned po ránu banán nebo pár piškotů, prostě trochu sacharidů. Některé ženy zahánějí nevolnosti kolou. To je racionální, pokud si dají pár polévkových lžic. Ale určitě ne celou láhev.

Ta představuje kalorickou bombu, provokuje pálení žáhy a obsahuje hodně kofeinu, který lékaři radí těhotným jen v omezené míře. A jako by to všechno nestačilo, je ve většině kolových nápojů kyselina fosforečná, která odbourává z kostí vápník.

Problém s pálením žáhy vyvolává obvykle tlak rostoucího miminka na žaludek, a tedy i na jeho svěrač. Snáz pak dojde k nežádoucímu vzestupu žaludečních šťáv směrem k jícnu. Odborníci na výživu proto doporučují nastávajícím maminkám, aby jedly menší porce a častěji (5krát denně).

Měly by se vyhýbat i příliš těžkým, mastným a přehnaně sladkým potravinám, které samy o sobě zvyšují sklon ke zmíněným problémům. A podobné je to se smaženými, grilovanými nebo hodně kořeněnými jídly. Naopak vhodnou tepelnou úpravou bývá vaření, dušení a zapékání.

Pokud jde o jídelníček, měl by být co nejpestřejší. A určitě není chyba, když žena navíc užívá i některý z přípravků s vitamíny a minerálními látkami. Ty jí obvykle doporučí její gynekolog.

Co organismus nevyužije, snadno vyloučí, navíc tak může srovnat případné nižší hladiny některých látek. Je však důležité, aby šlo o přípravek určený speciálně těhotným.

Bývá sestavený s ohledem na jejich potřeby a má i svá specifika.

Například v něm není vitamín A, který by ve velkých dávkách mohl poškodit plod. Místo něj obsahuje neškodný beta karoten, tedy polotovar, z kterého si organismus umí vitamín A vyrobit. To, co nevyužije, vyloučí.

Cílem správné výživy je to, aby matka byla v dobré kondici a plod optimálním tempem rostl a vyvíjel se.

„Největší vliv má výživa prvních 1000 dní, které se počítají od početí až téměř do tří let věku dítěte,“ vysvětluje doktorka Hlavatá. „Právě v tomto období výživa ovlivňuje průběh těhotenství a jeho případné komplikace, ale také zdraví budoucího děcka v dospělosti. Třeba jeho pozdější sklon ke štíhlosti nebo naopak k obezitě, hypertenzi, cukrovce a podobně.“

Správná strava však může v časném věku pozitivně naprogramovat i jeho imunitu, mozkové funkce a metabolismus, podobně jako stravovací návyky nebo chuťové preference. I ty budou ovlivňovat zdravotní stav dítěte.

Pro těhotné je velice důležité to, aby měly ve stravě dost bílkovin. Ty jsou podstatné pro tvorbu tkání, vývoj imunitního systému, fungování hormonů a spoustu dalších procesů. Kvalitním zdrojem bílkovin je maso, nejlépe libové nebo lehké bílé či rybí.

Ale také méně tučné sýry, zakysané mléčné výrobky a vajíčka (pokud žena nemá problémy s cholesterolem, může sníst bez obav jedno až dvě vejce denně), která kromě bílkovin obsahují i spoustu dalších důležitých látek.

Značný počet žen v ČR trpí nedostatkem jódu. „Zvyšuje riziko potratů, nízké porodní váhy a poporodní úmrtnosti,“ upozorňuje doktorka Hlavatá. „U dítěte pak nebezpečí toho, že mu bude špatně fungovat štítná žláza.“ Jód je hlavně v jodizované soli a v mase mořských ryb.

Velmi podstatný bývá rovněž dostatek kyseliny listové. Pokud jí má žena málo, hrozí větší nebezpečí potratu a předčasného porodu, dítěti pak větší pravděpodobnost vrozených vad. Proto lékaři doporučují, aby ji budoucí maminky užívaly alespoň měsíc před otěhotněním ve formě vitamínového doplňku.

Přirozeným zdrojem je kapusta, brokolice, zelený salát, špenát, kvasnice, sója, fazole nebo celozrnné obiloviny. Další životně důležité látky, které by měla obsahovat strava těhotných, najdete v přehledném rámečku…

Pokud jde o životosprávu, neměla by žena v těhotenství pít alkohol, ale ani kouřit. Zvyšuje se tak riziko problémů v těhotenství i zdravotních potíží dítěte.

Kofeinu lékaři doporučují jen 300 mg, což jsou dva šálky silné kávy. Dobré je si uvědomit, že hodně kofeinu je i ve většině kolových nápojů, zvlášť ve velkých lahvích.

Co v jídelníčku nesmí chybět
Omega 3 nenasycené mastné kyseliny. Ovlivňují správný vývoj mozku, nervů a zraku, ale i další věci. Najdeme je především v tučných mořských rybách a v mase pstruhů, ve lněném semínku a v kvalitním řepkovém oleji.
Vápník. Potřebujeme ho pro správnou stavbu kostí a pro průběh těhotenství i porodu (je hlavně v mléce a mléčných výrobcích, v sardinkách, včetně jejich kostřiček, v máku a v kapustě).
Železo. Při jeho nedostatku hrozí chudokrevnost. Hodně ho obsahuje maso, vnitřnosti, vaječný žloutek, méně luštěniny. Biologickou dostupnost železa z potravy zvyšuje vitamín C, proto je vhodné zapíjet jídlo třeba pomerančovým džusem.
Vitamín D. Obsahují ho tučné mořské ryby, játra, vaječný žloutek, mléko a mléčné výrobky.
Hořčík. Najdeme ho v luštěninách, ořeších, masu, ovoci a zelených natích. Ve výčtu důležitých látek bychom mohli pokračovat. Jejich nedostatku obvykle předejdeme díky pestré stravě.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *