Jídlo – Vše o zdraví

Naše jídlo není jen krabičková dieta, nabízíme také programy zdravého stravování pro každodenní hodnotnou stravu i aktivní život. Každý den Vám přivezeme 5 porcí čerstvého jídla pro zdravý a vyvážený jídelníček.

Přesvědčte se, že zdravé stravování může být chutné a zároveň syté. Náš jídelníček sestavuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková (Masarykova univerzita, lékařská fakulta, obor výživa člověka) a pro přípravu využíváme kvalitní suroviny.

 Přečtěte si více informací o přípravě a složení našich jídel.

Novinky

Jídlo - Vše o zdraví

Nejste si jistí, jaký stravovací program vám bude chutnat nejvíce, nebo jen rádi v jídle experimentujete? V tom případě je právě pro vás ideální krabičková dieta programu KOMBI WEEK, která se dá považovat za testovací.Více zde »

Jídlo - Vše o zdraví

Zdravé stravování vám uvaří a doveze lahodné a menu složené ze snídaně, oběda a večeře. Vybírat můžete ze 3 programových variant, a to „S“, „M“, „L“ a „XL“, které zasytí jednočlenou domácnost, dvoučlennou, tříčlennou, nebo čtyřčlennou rodinu. Těšit se můžete na jídla inspirovaná českou i zahraniční gastronomií. Více zde »

Jídlo - Vše o zdraví

Krabičková dieta programu FLEXI IN nabízí zdravý jídelníček postavený na hojném množství ovoce a zeleniny, jídel z luštěnin a obilnin, která částečně doplňují masité pokrmy. Naší snahou navíc je, pokud situace dovolí, odebírat vstupní suroviny především od českých farem a z eko chovů. Více o programu FLEXI IN.

Jídlo - Vše o zdraví

PROTEIN EXTRA

Extra řešení pro extra hubnutí – 14denní program pro rychlý start redukce tuků. Pro všechny, kteří chtějí redukovat nadbytečný tuk a neúspěšně vyzkoušeli běžnou stravu i různé diety s omezením tuků a celkové energie. Více zde »   

Jídlo - Vše o zdraví

Trápí vás přebytečná kila nebo chcete jen jíst zdravě a pravidelně? Připravíme pro vás na celý den plnohodnotné a chutné jídlo. Vyzkoušejte naši krabičkovou dietu!Více zde »

Jídlo - Vše o zdraví

K nejoblíbenějšímu programu PRO ZDRAVÍ přiložíme ještě více zeleniny a ovoce Přidáme salátek, nakrájenou zeleninu, ovocná a zeleninová smoothie, prostě plody naší flóry v rozmanitých variantách. Více zde »

Jídlo - Vše o zdraví

Limitovaná nabídka letních obědových salátů pro ty, kteří v létě preferují lehčí jídla. Pro letní saláty připravujeme i nové dresingy plné zajímavých chutí.Více zde »

Jídlo - Vše o zdraví

Nemáte rádi maso? Nahradíme ho rostlinnými bílkovinami (sója, tofu apod.) Na vaše přání jídelníček rádi doplníme o ryby.Více zde »

Jídlo - Vše o zdraví

Chcete odlehčit svůj jídelníček? Vegan je specifický a zcela odlišný. Nenajdete zde maso a masné výrobky, mléko a mléčné produkty, vejce, ale ani med, želatinu a sádlo. Veškeré suroviny jsou tedy rostlinného původu. Více zde »

Jídlo - Vše o zdraví

Program speciálně vytvořený pro kojící maminky. Z jídelníčku jsme vynechali potraviny nevhodné v prvních 4 měsících věku miminka (kvůli bolení bříška a alergickým reakcím).Více zde »

Program LAKTO – se sníženým obsahem laktózy obsahuje speciální mléčné výrobky, zároveň je pestrý, vyvážený a splňuje potřebné nutriční parametry. Je vhodný pro klienty s intolerancí na laktózu a všechny, kteří se z jakéhokoliv důvodu vyhýbají určitým druhům mléčných výrobků.

Pro seniory, kteří se chtějí stravovat pravidelně, chutně a vyváženě. Pouze osvědčené recepty, bez specialit zahraničních kuchyní. 

Jsou určené pro aktivní zákazníky. Vyberte si podle typu vašeho tréninku a cíle, kterého chcete dosáhnout.

Jsou určené pro aktivní zákazníky. Vyberte si podle typu vašeho tréninku a cíle, kterého chcete dosáhnout. Tato varianta krabičkové diety je navržena speciálně pro všechny, kteří upřednostňují silový tréning. Použité suroviny Vám zajistí potřebnou energii a dostatek kvalitních bílkovin na následnou regeneraci a nárůst svalové hmoty. Více zde »

Program pro ty, kteří chtějí zlepšit svůj výkon, zhubnout pár kilogramů, tak aby prospěli svému zdraví. Správná kombinace programu FIT+ a  aerobního tréninku, zrychlí a zlepší váš metabolismus. Skladba jídelníčku nezapomíná na dostatečnou regeneraci a přípravu na další trénink. Více zde »

DETOX PRO

Nastartujte a očistěte svůj organismus. DETOX program poskytuje potřebné vitamíny, minerály a vlákniny, strava je bohatá na antioxidanty. Obsahuje čerstvou zeleninu a ovoce, semínka, oříšky a vejce. V závěru týdne jsme zařadili rybu, aby byl jídelníček dostatečně pestrý. Více zde »  

Máte zvýšenou hladinu cukru v krvi? Připravíme vám menu bez přidaných cukrů: nahradíme cukr, med a jiné nevhodné potraviny náhradními sladidly nebo vhodnými potravinami. Tuto výjimku lze přiřadit k libovolnému programu krabičkové diety zdarma!

Nevyhovuje vám některá potravina nebo trpíte alergií či nesnášenlivostí na některé produkty? O tyto potraviny lze upravit jídelníček.Podrobnosti o výjimkách »

Hubnutí s krabičkovou dietou funguje! Proč?

  • Připravená zdravá výživa nezatěžuje organismus a dodává tělu vše, co potřebuje.
  • Jíte přiměřenou energetickou hodnotu vhodně rozloženou během dne.
  • Vytváříte si správné stravovací návyky.

Důvody proč zdravě jíst právě s námi!

Zdraví, krása, paměť… Co vše může ovlivnit jídlo

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

Psychická rovnováha, kvalitní spánek, pocit únavy… To všechno mohou ovlivnit potraviny, které konzumujete. Nezapomínejte proto, že zdraví i pohoda začínají u jídelního stolu. Ukážeme vám, na jakou stravu se zaměřit, když chcete být nejen ve fyzické, ale také v duševní kondici.

Tyrosin = Dobrá nálada ukrytá v sýrech

Co je tyrosin? Jedná se o aminokyselinu, která zvyšuje paměťové schopnosti a mentální připravenost. Navíc hraje významnou roli při produkci dvou důležitých neurotransmiterů: dopaminu a noradrenalinu, které aktivně působí na pocity slasti.

Jídlo - Vše o zdraví

Dopamin podporuje motivaci a vyvolává potěšení, noradrenalin zase stimuluje stav bdělosti, pozornost a sebevědomí.

V jakých potravinách tyrosin najdete? Zejména ve zralých sýrech, jako jsou Gran Moravia či Pecorino romano. Často je také možné v těchto sýrech při kousání rozpoznat krystalky tyrosinu, které jsou důsledkem dlouhého zrání. Dále látku obsahuje také maso, luštěniny a olejnatá semínka.

Syrovátkové bílkoviny = Figura snů

Co jsou syrovátkové bílkoviny? Tyto proteiny hrají důležitou roli při regulování chuti k jídlu, příjmu potravy a zachování svalové hmoty v případě diet na hubnutí. Držet tělesnou váhu na uzdě je důležité nejen kvůli krásné figuře, ale i pro zdraví. Nadváha totiž způsobuje celou řadu komplikací od bolavých kloubů až po kardiovaskulární choroby.

Jaké potraviny snižují obezitu? Obzvláště příznivý vliv mají zejména jogurty a čerstvé kysané mléčné výrobky. Výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace těchto potravin je spojená se snižováním rizika obezity a s menšími výkyvy tělesné hmotnosti a obvodu pasu.

Zajímavé:  Klimakterium - Vše o zdraví

Jídlo - Vše o zdraví

Tryptofan = Klid a spánek

Co je tryptofan? Jedná se o aminokyselinu, považovanou za nejmocnějšího přírodního spojence spánku. Navíc je základem pro syntézu serotoninu, tedy neurotransmiteru klidu a štěstí. Proto má zásadní vliv na náladu, depresi, strach a nespavost. Je natolik důležitý, že jeho nedostatek způsobuje impulzivnost, agresivitu a stavy úzkosti.

Tryptofan také reguluje chuť k jídlu a pocit sytosti.

V jakých potravinách tryptofan najdete? Naleznete jej v bramborech, čerstvých a zralých sýrech, hořké čokoládě, banánech a ananasu. Doporučená dávka je alespoň 250 mg denně.

Vitaminy A a D = Zbraně proti nemocem

K čemu jsou vitaminy A a D? Vitamíny jsou obecně pro zdraví a účinnost našeho imunitního systému velmi důležité, jelikož představují účinnou zbraň proti nemocem. Zejména vitamín A pomáhá udržovat integritu sliznic představujících první obrannou linii, je důležitý pro vrozené imunitní buňky, jako jsou makrofágy a neutrofily, a pro lymfocyty T a B.

Jídlo - Vše o zdraví

Vitamín D je velmi důležitý díky své imunomodulační činnosti, a navíc reguluje zánětovou odpověď. Navíc tento vitamín zasahuje také do složení mikrobiomu a udržuje účinnou jeho imunologickou funkci.

V jakých potravinách vitamín A a D najdete? Oba se hojně vyskytují v mléčných výrobcích, zejména v másle. Vitamín D je také v sýrech, tučných rybách a vaječném žloutku.

Vápník = Zatočí se stresem

K čemu je dobrý vápník? Tato látka je důležitou součástí kostí a zubů a jeho dostatečný přísun zvyšuje jejich pevnost. Navíc také zlepšuje náladu a zmírňuje nervozitu a napětí – a tím zlepšuje spánek. Jídla, která jej obsahují, napomáhají lepšímu odpočinku a zatočí se stresem.

Jídlo - Vše o zdraví

V jakých potravinách vápník najdete? Dejte si tři porce mléka či jogurtu denně a alespoň tři porce sýrů týdně, a to od čerstvých až po ty zralé. Jde o výrobky, které jsou tím nejlepším zdrojem vápníku. Je v nich přítomen ve vysokém množství a ve snadno vstřebatelné formě. Další zdroje tohoto minerálu jsou menší ryby, jako třeba sardinky, dále rukola a mandle.

Vitamín B12 = Konec s únavou!

Jak vitaminy skupiny B pomáhají? Přispívají k fungování nervového systému, pomáhají nalézt klid a soustředění a chrání před depresí. Týká se to zejména vitamínu B12. Navíc se při správném denním přísunu tohoto vitamínu cítíme méně unavení, pomáhá lépe stárnout a udržovat silný nervový a imunitní systém.

V jakých potravinách najdete vitamín B12? Je přítomen například v brokolici a v mléčných výrobcích, zejména v mléce.

Kyselina glutamová = Pohoda, žádný stres

K čemu je potřebná kyselina glutamová? Lidský organismus díky ní může syntetizovat kyselinu gamaaminomáselnou (GABA), tedy neurotransmiter, který podporuje klid a pomáhá kontrolovat úzkost. Pozitivně navíc působí na střevní mikrobiom a pomáhá tím snižovat stres a výkyvy nálad, napomáhá také ke kontrole tělesné hmotnosti.

Jídlo - Vše o zdraví

Existuje velmi úzká vazba mezi střevními bakteriemi a schopností čelit úspěšně obtížným situacím.

V jakých potravinách najdete kyselinu glutamovou? Je obsažena v mase, v sýrech a zejména v jogurtu a kysaných mléčných výrobcích.

Frozen jogurt = Dobrota pro dobrou náladu

Zdravé ovoce, jogurt, bohatý na vápník i kyselinu glutamovou, mléko a k tomu ještě skvělé osvěžní v teplých dnech… Skloubit lehkost, skvělou chuť, a ještě pomoci zdraví nemusí být tak složité. A zmražený jogurt navíc připravíte během pár minut…

Co budete potřebovat na 800 gramů frozen jogurtu: 500 g bezlaktózového jogurtu, 80 g moučkového cukru, 120 ml mléka a 100 g zmraženého ovoce zvoleného dle chuti.

Jak na to: Nejprve dejte mléko i jogurt na 20 minut do mrazáku a poté je rozmixujte se zamraženým ovocem a s cukrem do ledového krému. Pokud chcete, vložte ho před podáváním na hodinu do mrazáku.

Podávejte ozdobené čokoládovou polevou (v hořké čokoládě je obsažen tryptofan), nasekanými oříšky (jsou považovány za „potravu pro mozek“ i dobrou náladu) nebo nakrájeným čerstvým ovocem (bohatým na vitamíny).

opz, ŽenyproŽeny.cz

Posedlá závislost na zdravém jídle. Co všechno může způsobit orthorexie?

V poslední době jsme všichni obklopeni velkým množstvím informací o potravinách. Mnozí díky tomu začali omezovat příjem nezdravých potravin a našli cestu ke zdravému životnímu stylu. Vést aktivní a zdravý životní styl je bezpochyby dobře, avšak vše by mělo být s mírou.

Pokud máte chuť na zákusek, zdravý člověk si ho dá bez výčitek. Osoba, která trpí orthorexií striktně odmítá všechny potraviny a jídla, která odporují jeho formě zdravého životního stylu. Tato porucha naštěstí neohrožuje jedince na životě, přesto pro něj může mít fatální důsledky.

Jídlo - Vše o zdraví

Jak odlišit orthorexii od přirozené touhy být zdravý?

Skutečně rozeznat orthorexii, může být pro normálního člověka obtížné. Přesto existují rady odborníků, jak včas poznat první příznaky poruchy. Orthorexie dotyčného silně omezuje ve svém reálném životě i v jeho duševním zdraví.

Jeho styl řídí jeho život, nikoliv naopak, jak by to mělo být. Osoba, která má orthorexii, trpí silnými výčitkami svědomí, pokud poruší své stravovací návyky.

Zdravý životní styl by měl být doplněk pro váš zdravý duchovní život, nikoliv jeho nástrojem.

Jídlo - Vše o zdraví

Je prokázáno, že touto poruchou trpí častěji ženy než muži. Dále se potvrdilo provázání mezi ostatními poruchami příjmu potravy. To znamená, že osoba, která v minulosti trpěla anorexií nebo bulimií, bude více riziková k orthorexii. V současné době je tato porucha bohužel mnohem více na vzestupu.

Jídlo - Vše o zdraví

Jak proti ní bojovat?

V první řadě je třeba si být svého problému vědom a opravdu chtít proti této poruše bojovat. Ať už začnete vést svůj život radikálním směrem v oblasti zdravé výživy, práce nebo naopak fast foodů, nikdy to nevěstí nic dobrého. Samozřejmě to hned neznamená, že se musíte vzdát všech zdravých potravin.

Vést zdravý životní styl bez chemických přísad a polotovarů je správné. Jen se nesmíte stát otrokem svého stylu. Pokud máte chuť na něco nezdravého, musíte dokázat si to dát bez výčitek. Orthorexie se může samovolně zvrhnout až v bulimii nebo anorexii, proto je důležité ji zavčasu řešit.

Zajímavé:  Předčasná menstruace - Vše o zdraví

Pokud nemáte vůli na to, skoncovat s tím samotní, musíte navštívit odborníka.

Vše na téma: Jídlo a zdraví

Jídlo a vaše zdraví spolu obrovsky souvisí. Neuvěřitelně moc. Jste tak zdraví, jakým stylem jíte.

Jídlo, které jíme, dává našemu tělu “informace” a materiál, které potřebuje k tomu, aby správně fungovalo. Pokud nedostane naše tělo ty správné informace a ten správný materiál, naše metabolické procesy trpí a náš zdravotní se zhoršuje.

JPokud dostaneme příliš mnoho jídla nebo jídlo, které dává našim tělům špatné pokyny, můžeme jen díky tomu být obézní, trpět nadváhou, ale podvýživou a vystavujeme se riziku vývoje onemocnění a stavů, jako je artritida, cukrovka a srdeční onemocnění.

Stručně řečeno, to, co jíme, je pro naše zdraví klíčové. Potraviny působí jako lék – k udržení, prevenci i k léčbě onemocnění. Klíčem je vybírat ty správné a zdravé potraviny, to si pamatujte. Řiďte se podle toho a budete dlouho zdraví.

Co dělá jídlo v našem těle?
Živiny v potravinách umožňují buňkám v našem těle provádět potřebné funkce. Živiny v potravinách jsou tedy nezbytné pro naše fyzické fungování.

Výživové látky v potravinách jsou nezbytné pro růst, vývoj a udržování tělních funkcí. V podstatě to znamená, že pokud v těle není přítomna živina, dochází k poklesu lidského zdraví. Pokud příjem živin je dlouhodobě špatný, může to zpomalit nebo dokonce zastavit metabolické procesy.

Jinými slovy, živiny dávají našim tělům instrukce, jak má fungovat. V tomto smyslu může být potravina považována za zdroj “informací” pro tělo.

Místo toho, abychom viděli potravu jako nepřítele, měli bychom se na potravu dívat jako na způsob, jak podpořit naše zdraví a snížit množství chorob tím, že pomáháme tělu udržovat jeho funkci.

Jaká je souvislost mezi jídlem a chorobai?
Jako společnost čelíme významným zdravotním problémům. Až 78 procent výdajů na zdravotní péči je určeno k léčbě chronických onemocnění.

Mnoho vědců nyní věří, že tyto problémy jsou částečně spojeny se stravou.

Zatímco dříve věřili, že onemocnění – jako je diabetes typu II, obezita, srdeční onemocnění, mrtvice a některé druhy rakoviny – mohou být způsobeny spíše mutacemi genů, nyní se tyto problémy obecně připisují na vrub síti biologické dysfunkce. A jídlo, které jíme, je důležitým faktorem této dysfunkce, a to zčásti proto, že v naší stravě chybí potřebná rovnováha živin.

Abychom zabránili nástupu těchto onemocnění, potřebujeme vědět, jak živiny ve stravě interagují a ovlivňují funkce lidského těla. Například skvělá funkční medicína je dynamický přístup k hodnocení, prevenci a léčbě komplexních a chronických onemocnění pomocí výživy.

Přečtěte si o potravinách některý z našich článků:

Pokud občas také zabrousíte mezi regály supermarketů, ať už s cílem zahnat hlad nebo se rozmazlit něčím dobrým na zub, možná jste už narazili na potraviny s označením Lactose free. A jestli vás při pohledu na takto označené výrobky napadlo, …

Přečíst..

Pravidelní návštěvníci potravin se zdravými potravinami už jistě o nopálu slyšeli. A ti, kteří ne určitě možná alespoň zaslechli slovo Opuncie. Řeč je o kaktusu, ale ne tak ledajakém. Nopál je běžný španělský název pro rostlinu z čeledi kaktusovité – …

Přečíst..

Možná se budete divit, ale hemoroidy nejsou ani zdaleka vzácným onemocněním a umí potrápit různé věkové skupiny. Přesto jsou hemeroidy v našich zeměpisných šířkách nedostatečně diskutovaným a delikátní tématem. A my se v dnešním článku budeme hemeroidům věnovat z pohledu …

Přečíst..

Možná jste slyšeli tvrzení, že některé běžné potraviny nebo přísady v nich jsou pro nás a pro naše tělo “toxické”. Naštěstí musíme říct, že většina z těchto tvrzení není podpořena žádnými vědeckými důkazy. I když znáte to – na každém …

Přečíst..

Potravinový botulismus je nejběžnější formou botulismu, což je vzácné onemocnění se sestupnou paralýzou způsobené otravou botulinovými neurotoxiny, které produkuje bakterie Clostridium botulinum. K otravě dochází při konzumaci kontaminovaných potravin, zejména konzervovaných výrobků, které obsahují dostatek vody a naopak nedostatek kyslíku. …

Přečíst..

Zjistili jste, že šmejdíte ve spíži nebo v ledničce vždy, když se cítíte na dně nebo jste nějak naštvaní? Hledání pohodlí v jídle je relativně běžné a je součástí praxe zvané emoční stravování. Lidé, kteří emocionálně jedí, sáhnou po jídle …

Přečíst..

Akné je problémový stav kůže, který způsobuje, že se na povrchu kůže tvoří různé druhy pupínků a hrbolků. Mezi tyto pupínky patří: bílé tečky, černé tečky a různé další pupínky. Akné nastává, když se póry pokožky ucpou odumřelou pokožkou a …

Přečíst..

Roztroušená skleróza (Sclerosis multiplex) je jednou z nejčastějších neurologických poruch. Roztroušenou sklerózu, tedy chronické zánětlivé onemocnění centrální nervové soustavy, má v Česku podle odhadů přibližně 22.000 lidí, a více než 2,2 milionu lidí na celém světě. Toto onemocnění je dvakrát …

Přečíst..

Dnes se podíváme na recept sypné rýže Basmati. Co je to vlastně ta basmati rýže? Rýže Basmati je druh bílé rýže běžně pěstované v Himalájích, Indii a Pákistánu – přičemž Indie produkuje asi dvě třetiny světových dodávek. Jedná se o …

Přečíst..

Dnes si ukážeme recept na asijskou čočku – Toor Dal (Tuvar dal). Také známá jako: Tuvar dal, Arhar dal, Split Pigeon Pea, Tovar Dal, Tur Dal. Toor dal je jedna z nejpoužívanějších luštěnin v indické kuchyni, také nazývána jako Thuvaram …

Přečíst..

V tomto článku se dozvíte: Jak přesně vláknina v organismu funguje Skrytá nebezpečí vlákniny Jak efektivně vlákninu využívat při hubnutí? Jaké produkty jsou vhodné? Takže pojďme si říct o vláknině důležité informace. Jak vláknina v organismu funguje? Vláknina má hned …

Přečíst..

Co je to diabetická dieta? Diabetická dieta je velmi obecný a široký pojem, protože každý diabetik je vlastně tak trochu jiný, je jedinečný a většinou je nutné sestavit jídelníček diabetikovi přímo na míru. Diabetická strava je vlastně jakýmsi stravovacím plánem …

Přečíst..

Hlavní přísadou, díky níž jsou hranolky a hamburger chuťově dokonalé, je majonéza. Jak je to s majonézou z pohledu zdraví? Rádi ji používáme nejen u hranolek a hamburgerů, ale je také moc dobrá do salátů, k masu nebo volskému oku. …

Přečíst..

Zajímavé:  Osteoartritida - Vše o zdraví

Kečup je u nás tak běžné “dochucovadlo”, že je zbytečné ho nějak představovat. Kečup používáme pro ochucení všeho – od těstovin (to někteří lidé, třeba Italové, neradi slyší), přes párků v rohlíku, až po hranolky. Nebo bývá i v hamburgerech, …

Přečíst..

Základy zdravého stravování – 5 jednoduchých tipů, se kterými můžete začít hned teď

19.1.2018 Moštěk Paja Výživový speciál 0

Chcete-li změnit vaše tělo k lepšímu, ať už zhubnout, nebo nabrat svaly, každý vám řekne, že musíte začít v kuchyni. Dokonce se udává poměr, že k úspěšné změně postavy je potřeba odvést 80% práce v kuchyni, a jenom 20% pohybem. Ale tohle záleží na hodně okolnostech a každý to má jinak. U mě je to určitě kolem 60-70% strava a ostatní pohyb.

Dodržováním následujících pravidel zdravé výživy se zlepší nejen váš zdravotní stav, ale také se budete cítit mnohem lépe psychicky.

Tuto radu jste už určitě slyšeli nesčetněkrát. Ale tento druh otázky je velice individuální. Já osobně doporučuji začátečníkovi spíše jíst víckrát za den.

Mám ale zkušenosti i s lidmi, kterým vyhovuje spíše větší objem jídla 2x nebo 3x za den. Hlavní věc je nevymlouvat se na určitý druh věcí. I když si myslíte, že to pro vás např.

kvůli práci není možné, tu müsli tyčinku, nebo jakékoliv jídlo do sebe určitě dostat dokážete.

Mnoho lidí se o téma zdravého stravování zajímá proto, aby zhubli. Hodně z nich se ale ke svému cíli snaží dostat tak, že drží hladovku. Hlad vám ke zhubnutí nepomůže. Z dlouhodobého hlediska určitě ne. 

Naopak, připravíte tak tělo o většinu živin, a když se potom pořádně najíte, vaše tělo se pro příště bude bránit tím, že si toho uloží více do tuků – na horší časy, až jej budete znovu trápit hladem. 

Vyvážená strava

Není to vůbec nic těžkého. Není nutné hned u každého jídla vypočítávat kalorické hodnoty. Já se držím základním pravidlem třetin.

K obědu či večeři se snažím, aby můj talíř obsahoval vždy z 1/3 bílkoviny s tuky (maso, ryby, mléčné výrobky, vejce). Další třetinu tvoří příloha (brambory, rýže, luštěniny, nebo pečivo). Poslední třetinou je pak zelenina.

Znám se s několika lidmi ze států na jich od nás, a jsou až překvapeni, jak málo zeleniny se u nás jí. Přitom nemusí zůstat u klasicky českého „rajče a okurek“. Brokolice, bílá ředkev, různé saláty… Možností je spoustu. Dostaňte je na talíř! 

 

Věnujte se přípravě svého jídla. I když pracujete ve 12ti hodinových směnách, zvládat se to dá. Najit si hodinku denně (místo sledování televize), a uvařte si na další den. Dnes jsou i firmy, které za vás uvaří, a nic kolem kuchyně nemusíte řešit. Dávejte si ale pozor! Určité firmy často dává opravdu málo jídla.

Stačilo se podívat na celodenní složení jídel a nestačil jsem se divit. Za celý den jste toho snědli opravdu hodně málo. Hluboko pod svým bazálním metabolismem. Ano, zhubnete, ale pak vás určitě čeká nepříjemný „jojo efekt“…Některé firmy na našem trhu mají opravdu skvělí výběr potravin a složení na cely den.

Přesně tak jak si přejete. Nemůžeme všechny házet do jednoho pytle. Často také slýchávám, že to určitě bude finančně náročné. Zejména záleží na výběru potravin. Když budete každý den konzumovat lososa, hovězí svíčkovou a další takový druh potravin, tak to bude finančně náročné.

Ale určitě se také dá vymyslet levnější variantu a také hodně prospěšnou pro naši věc.

Můj kamarád si téměř denně kupuje na oběd do práce 20 dkg vlašáku a rohlíky, nebo nějaký nekvalitní salám. Ve finále dá za tento „oběd“ stejné peníze, co já za zdravější jídlo. 

 Jako většina lidí po vánočních svátcích chce spíše zhubnout, takže snažte se omezit váš denní příjem cukrů na co nejmenší množství. Mnoho lidí si to neuvědomuje, ale právě jednoduché cukry jsou tím, co dělá naši populaci čím dál obéznější. Výčtem zdravotních rizik se teď ani nebudu zabírat.

 Schválně jsem napsal omezte cukry, nikoliv omezte tuky. Tuky jsou naopak mnohdy prospěšné (olivový olej, ořechy, máslo…atd), a podle mě i ty „klasické“ tuky nejsou takovým rizikem, jako cukr.

Chleba se sádlem asi taky není pro vaše tělo to nejlepší, ale na druhou stranu, jak často si ho někdo dá? Doba, kdy se jedl denně už je pryč. Naopak znám hodně lidí, kteří by bez několika čokoládových tyčinek denně nemohli existovat. 

Pokud si myslíte, že vaše chuť na sladké nejde překonat, možná vám pomůže následující tabulka:

Voda, i to je jeden ze základních pilířů zdravé výživy. 

Rozhodně byste měli zapomenout na slazené limonády. Podívejte se, kolik dostanete do sebe cukru v jedné flašce. Když si to přepočítáme na kostkový cukr, tak se určitě budete divit. Stejně tak nemá cenu kupovat si vodu balenou, za 15 Kč, když stejně dobře poslouží váš kohoutek (mimochodem, obyčejná balená voda je podle mě nejchytřejší byznys, s jakým kdo přišel).

Pozor si dejte i na džusy. Ano, na etiketě uvidíte, jak moc jsou zdravé, plné vitamínů, ale také cukrů. Určitě je spousta i těch zdravích variant ale jsou o dost dražší. Určitě vás neodrazuji od toho, aby jste si doma sami neudělali domácí džus.  

A jak jste na tom s přístupem ke zdravé výživě vy? Už jste se sebou začali něco dělat? A co sladkosti, dopřáváte si? 

Zdroje:

https://www.bbcgoodfood.com/recipes/category/healthy http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002822308015575

https://vtechworks.lib.vt.edu/handle/10919/18682

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *