Nevolnost od žaludku – Vše o zdraví

Nevolnost od žaludku - Vše o zdraví

Nevolnost je pocit na zvracení a často samotnému zvracení také předchází. Termín zvracení znamená vypuzení obsahu žaludku ústy ven z těla. Příčin nevolnosti je mnoho a v řadě případů lze tomuto stavu předejít s pomocí vhodných preventivních opatření.

Příčin nevolnosti je celá řada, od fyziologických stavů (například těhotenská nevolnost), přes různá onemocnění a potraviny, až po nežádoucí účinky některých léčiv.

Nejčastější příčiny nevolnosti popisujeme níže.

Pálení žáhy a refluxní choroba jícnu

Pálení žáhy je hlavním příznakem takzvané refluxní choroby jícnu, což je onemocnění, při kterém se kyselé žaludeční šťávy dostávají zpět do jícnu, což způsobuje řadu potíží, jako jsou nepříjemná pachuť v ústech, dlouhotrvající kašel, pálení v krku, bolesti a tlaky na hrudi, pocit nafouklého břicha a také nevolnost, která vzniká v důsledku podráždění (poleptání) sliznice jícnu kyselým žaludečním obsahem.

Bakteriální nebo virové infekce

Baktérie a viry mohou napadnout žaludeční sliznici a další části trávicího traktu, což může vést ke vzniku nevolnosti.

Baktérie nebo jejich toxiny v potravinách mohou způsobit takzvanou alimentární intoxikaci (otravu jídlem), která se projeví nevolností a zvracením.

Nevolnost bývá také častým příznakem virových infekcí trávicího traktu, jako jsou například norovirové nebo rotavirové infekce.

Léky

Nevolnost je také častým nežádoucím účinkem některých léčiv, jako jsou například léky užívané při chemoterapii nádorových onemocnění nebo některá antibiotika.

Proto je vždy nutné pečlivě číst příbalové letáky ke všem lékům, které užíváte a pokud se u vás nežádoucí účinky v podobě nevolnosti objeví, vyhledejte lékaře a požádejte ho o náhradu léků, které nevolnost způsobují, jinými léky.

Mořská nemoc a nevolnost z cestování

Nevolnost z cestování trápí řadu lidí, včetně dětí.

Příčinou tohoto typu nevolnosti je skutečnost, že mozek při jízdě v dopravním prostředku (například v zatáčkách nebo při jízdě po hrbolaté cestě) nedokáže správně synchronizovat přijímané signály ze smyslových orgánů, což vede k nevolnosti, závratím a zvracení. Na stejném principu vzniká mořská nemoc, kdy je vyvolávajícím příznakem houpání lodi na vlnách.

Způsob stravování

Kořeněná a tučná jídla dráždí žaludek a mohou způsobit nevolnost. Nevolnost mohou také způsobit potraviny, které obsahují látky, na něž jste alergičtí (například konzumace mléka a mléčných výrobků při nesnášenlivosti laktózy). Stejně tak přejídání nebo konzumace velkého množství jídla najednou, mohou způsobit nevolnost.

Silná bolest

Prudká bolest je jedním z vyvolávajících faktorů nevolnosti. Proto je nevolnost a zvracení častým příznakem chorob trávicího traktu, u kterých je krutá bolest dominujícím příznakem (například zánět slinivky břišní, žlučové kameny nebo ledvinová kolika).

Žaludeční a duodenální vředy

Vředy na sliznici žaludku a duodena (část tenkého střeva navazující na žaludek) se, mimo jiné,mohou projevit také náhle vzniklou nevolností, zejména po jídle.

Nevolnost je také příznakem některých dalších onemocnění a stavů, jako jsou:

  • těhotenství
  • záněty středního ucha
  • infarkt myokardu
  • ileus (neprůchodnost střevní)
  • selhání nebo rakovina jater
  • zánět mozkových blan (meningitida)
  • migréna
  • benigní paroxysmální polohové vertigo (BPPV), což je lidově řečeno onemocnění, které se projevuje náhlou nevolností a závratí v závislosti na poloze (například když pacient prudčeji otočí hlavu, dostane závrať a nevolnost, které jsou někdy doprovázeny zvracením).

Kdy vyhledat lékařskou pomoc?

Pokud je nevolnost doprovázena příznaky jako jsou svíravá bolest na hrudi vystřelující do dolní čelisti, paže, břicha nebo třísel a vegetativními příznaky jako je silné pocení, zvracení nebo závrať, je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, protože by se mohlo jednat o infarkt myokardu.

Stejně tak je nutné neprodleně volat lékaře, pokud se spolu s nevolností objeví prudká bolest hlavy, ztuhnutí šíje, dušnost nebo zmatenost.

Pokud je nevolnost spojena s dyspeptickými příznaky (nechutenství, pocit nafouklého břicha, průjmy, zácpy, apod.) nebo vám brání přijímat potravu a nápoje po dobu delší než 12 hodin, je rovněž nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Pokud příznaky nevolnosti neodezní do 24 hodin poté, co se poprvé objevily, opět si pamatujte, že je nutné kontaktovat lékaře.

Obecně platí, že byste lékaře měli vyhledat vždy pokud máte obavy, že by se mohlo jednat o akutní stav.

Jak se nevolnost léčí?

  • Léčba nevolnosti závisí na vyvolávající příčině.
  • Můžete zkusit některé babské rady, ale vždy je předem nutné poradit se s vaším lékařem.
  • Kromě jednoduchých postupů, jako je například sezení na předních sedadlech v autě, které může zmírnit projevy nevolnosti z cestování, je někdy nutné užívat léky ze skupiny antiemetik (léky proti nevolnosti).
  • Na úlevu od těhotenské nevolnosti nebo nevolnosti z cestování lze užívat léky s účinnou látkou dimenhydrinát.
  • Dalšími antiemetiky jsou například antihistaminika, což jsou mimo jiné, i léky užívané v léčbě alergií.
  • Úlevu od nevolnosti při mořské nemoci může přinést náplast napuštěná rostlinnými alkaloidy (například skopolamin).
  • Pokud je nevolnost způsobena nějakým základním onemocněním, musí se nejprve léčit toto základní onemocnění.
  • Například v případě nevolnosti spojené s refluxní chorobou jícnu nebo pálením žáhy vám lékaři doporučí užívání léků na snížení kyselosti žaludku (například omeprazol nebo pantoprazol) a v případě silných bolestí hlavy nebo migrén pak budete užívat léky proti bolesti.

Při léčbě nevolnosti je důležité nezapomínat na dostatečný příjem tekutin. Nejlepší je pít čistou vodu nebo iontové nápoje. Nepijte hltavě velké množství najednou, ale spíše usrkávejte malé množství tekutiny nebo pijte po lžičkách.

Co se týče potravin, při nevolnosti je vhodné jíst potraviny s antiemetickým účinkem, které nedráždí žaludek, jako jsou banány, rýže nebo jablečný kompot), a to až do doby než příznaky nevolnosti odezní a rozbouřený žaludek se zklidní.

Prevence nevolnosti a co si z článku odnést?

Někdy prevence nevolnosti není možná, ale v řadě případů lze riziko nevolnosti a zvracení snížit.

Mezi opatření, která se v prevenci nevolnosti uplatňují, mimo jiné, patří:

  • vyhněte se prostředí s blikajícími světly nebo záblesky, které mohou spouštět migrénu
  • vyhněte se prostředí s vysokou teplotou a vlhkostí
  • pokud nemusíte, necestujte lodí po moři
  • vyhněte se silným vůním, parfémům a pachům vznikajícím při vaření

Pokud trpíte nevolnosti z cestování, vezměte si před cestou antiemetikum (lék proti zvracení), jako je například skopolamin.

Úlevu od nevolnosti může přinést i změna stravovacích návyků. Nejlepší je jíst menší porce častěji. Těsně po jídle byste neměli cvičit, sportovat ani provádět jiné namáhavé činnosti a stejně tak byste neměly jíst tučná a mastná jídla.

Mezi jídla, která vám pomůžou uklidnit rozbouřený žaludek po nevolnosti a zvracení, patří například želatina, celozrnné potraviny banány a poctivý hovězí nebo drůbeží vývar.

Jak léčit průjem

Pokud jsou nevolnost a nucení na zvracení vyvolány požitím nevhodné potravy, příliš toho nezmůžete. V tomto případě zvracení funguje jako přirozený reflex těla, které se snaží škodlivých látek zbavit.

Při nevolnostech v důsledku nemoci, těhotenství, kinetózy, chemoterapie nebo stresu však mohou pomoci následující potraviny.

Banány

Lahodné žluté plody jsou snadno stravitelné a nedráždí žaludek. Pektin, který je v banánech hojně obsažen, pomáhá přirozenému pohybu střev a zklidňuje podrážděný žaludek.

Banány, které  jsou rovněž bohatým zdrojem draslíku, jsou i velmi vhodnou potravou při průjmech. Pozitivní účinky při žaludeční nevolnosti však mají jen zralé žluté banány, zelené jsou naopak při potížích se žaludkem nevhodné, protože jsou hůře stravitelné a způsobují plynatost.

Papája

Dalším tropickým ovocem, které pomáhá při zažívacích obtížích, je papája. Její konzumace podporuje zažívání, upravuje poruchy trávení a také pomáhá při zácpě.

Tyto schopnosti má sladký plod díky enzymům papain a chymopapain, které pomáhají rozkládat bílkoviny a uklidňovat podrážděný žaludek tím, že vytvářejí zdravé kyselé prostředí. I když v našich zeměpisných délkách není toto ovoce samozřejmostí, můžeme si jeho prospěšné vlastnosti dopřát ve formě tablet s výtažkem z papáji.

Bílá rýže

Když je vám špatně od žaludku, držte se pokrmů s nevýraznou a mdlou chutí, jako jsou třeba suché pečivo nebo bílá rýže. Tyto potraviny nedráždí citlivý zažívací systém a pomáhají při průjmu, protože absorbují tekutiny a dodávají stolici objem.

Pokud je vám tak špatně, že do sebe žádné jídlo prostě nedostanete, zkuste alespoň vlažný rýžový odvar (voda, ve které se vařila rýže). Odvar pijte po lžičkách po celý den.

Brambory

Suché vařené brambory jsou velmi vhodnou potravou při žaludeční nevolnosti, protože neutralizují žaludeční kyselinu a jsou lehce stravitelné. Podle některých studií obsahují brambory také přírodní sedativa, která zklidňují žaludek.

Vařené brambory jsou nejstravitelnější v podobě pyré, někteří odborníci však při žaludečních potížích doporučují i syrovou bramborovou šťávu, která je bohatá na zásadité látky a pomáhá tak při překyselení žaludku.

Zázvor

Blahodárné vlastnosti zázvoru, které znali už naši předkové, potvrzují i nejnovější studie. Zázvor funguje jako lék proti nevolnosti a zlepšuje celkové zažívání. Pokud se rozhodnete léčit zázvorem, neměli byste překročit doporučovaný denní limit, který je čtyři gramy.

Zázvor podporuje trávení, je proto vhodný, pokud se přejíte. Pomáhá také proti kinetóze a při ranních nevolnostech v těhotenství. Zázvor můžete žvýkat čerstvý nebo kandovaný, nebo si ho můžete vylouhovat v horké vodě a pít jako čaj. V lékárnách jsou také k dostání tobolky s výtažkem ze zázvoru.

Jablka

Stejně jako banány i jablka jsou skvělým zdrojem pektinu, který pomáhá při zažívacích obtížích a průjmu. Jablko můžete najemno nastrouhat a po celý den po troškách ujídat, nebo vyzkoušejte účinný recept našich babiček, který je ideální hlavně pro podrážděné dětské žaludky.

Zajímavé:  Poplicnice - Vše o zdraví

Jablka oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte. Vařená jablka jsou totiž mnohem lépe stravitelná a navíc dětem chutnají.

Bylinný čaj

Už samotný šálek teplého čaje má uklidňující schopnosti, ale při zažívacích problémech jsou nejúčinnější čaje z heřmánku, máty a fenyklu.

Nápoje připravené z těchto bylinek pomáhají při žaludeční nevolnosti, zlepšují trávení a navíc doplňují tekutiny ztracené při zvracení a průjmu. Nedávná studie ukázala, že máta může ve střevech fungovat podobně jako analgetikum proti bolesti.

Jogurt

Při podrážděném žaludku se většina mléčných výrobků vůbec nedoporučuje, výjimkou je jen neochucený bílý jogurt, který dokáže podrážděný žaludek zase zklidnit.

Při trávicích obtížích však pomůže jen jogurt s obsahem živých kultur. Tyto kultury totiž zvyšují množství prospěšných bakterií ve střevech, pomáhají zažívání a snižují nepříjemný pocit plnosti a nafouknutí.

Nejčastější příčiny nevolnosti a žaludečních potíží

Hlavní obsahNevolnost a žaludeční potíže mohou mít na svědomí kromě těhotenství také léky nebo nadměrný stres.
Foto: Profimedia.cz

Vzhledem k tomu, že nevolnost sama o sobě je velmi nespecifický symptom, může být indikátorem hned několika věcí. A jelikož nemusí jít pouze o projevy těhotenství, doporučují lékaři nevolnost rozhodně nepodceňovat.

„Může jít klidně jen o následek toho, že jste si dali k obědu něco špatného, stejně tak ale může jít o příznak rakoviny slinivky břišní,“ uvedla Chavi Eve Karkowsky, gynekoložka a odbornice na porodnictví a zdraví žen z Montefiore Medical Group-Comprehensive Care Center.

„Pokud jde o déle trvající stav, který nesouvisí se změnami v jídelníčku, měli byste vždy vyhledat lékaře,“ dodala.

Server Women´s Health magazine přinesl několik nejčastějších důvodů, které mohou způsobovat uvedené problémy.

Pokud člověk trpí na migrény, je dost možné, že se k nim mnohdy bude přidávat i celková nevolnost. „U některých lidí se dokonce mezi migrénou a nevolností utvoří pevné spojení, kdy jedna potíž pravidelně doplňuje druhou,“ uvedla lékařka.

Jednou ze stále nedostatečně diagnostikovaných, ale častých příčin bolestí břicha a nevolnosti u žen může být i tzv. syndrom pánevní kongesce.

„Příčinou je žilní nedostatečnost v oblasti pánve. Stejně jako mohou ženy trpět křečovými žilami na nohách, mohou se vyskytovat i abnormálně rozšířené žíly v oblasti pánve. Tyto žíly jsou větší, než je běžné, mohou tak tlačit na střeva, vaječníky nebo dělohu, což může způsobovat celou řadu příznaků,“ popisuje možné příčiny lékař Christopher C. Hollingsworth z NYC Surgical Associates.

Další možnou, a v poslední době i stále rozšířenější příčinou uvedených problémů je stres.

Pro lidi, kteří se setkávají se stresem ve velké míře, doporučuje rodinná lékařka Deepa Iyengarová najít si něco, při čem se dokážete uvolnit a odreagovat, pomoci mohou také mnohé formy meditace nebo terapie. Jinak v opačném případě při častých žaludečních potížích ze stresu může hrozit i zánět žaludku.

„Nevolnost a zvracení mohou být dva velké příznaky žlučových kamenů,“ říká Sandra Fryhoferová, internistka a bývalá prezidentka American College of Physicians. Pokud se u potíží vyskytuje bolest převážně v pravém horním kvadrantu břicha, a je navíc doprovázena vysokou horečkou, je třeba vždy vyhledat lékaře.

Fryhoferová zároveň poukázala, že pocity na zvracení mohou být často vedlejším efektem při užívání některých léků – antikoncepce, vitamínů a dalších volně prodejných tablet. Pokud to jde, radí podobné léky užívat vždy s jídlem.

I těhotenství je možnou příčinou nevolností a zvracení. Zatímco některé ženy mají to štěstí, a podobné potíže je v požehnaném stavu netrápí, jiné se s nimi mohou potýkat řadu týdnů.

Hlavní zprávy

Žaludeční nevolnost | Příčiny a jak ji odstranit

Žaludeční nevolnost může obtěžovat, ale ve skutečnosti je velmi užitečná. Je to jasný varovný signál, který vašemu tělu oznamuje, že něco není v pořádku. Když výstražnou kontrolku spustí žaludek nebo první části tenkého střeva (například v důsledku dráždivých látek ve stravě), může se to projevit ve formě žaludeční nevolnosti. Postiženému je špatně a uvědomuje si, že se něco neobvyklého děje, Tomu, co mu podráždilo žaludek, by se měl v budoucnu vyhýbat. Žaludeční nevolnost v mnoha případech předchází zvracení.

Tělo si tuto citlivost gastrointestinálního traktu uvědomuje.

Aby se chránilo před škodlivými vlivy, vytvořilo si mechanismy, jejichž pomocí se dokáže co nejrychleji zbavit škodlivin, patogenů a nepříjemných stimulů.

Škodlivý obsah trávicího traktu se sice dá podle možností co nejdříve odstranit průjmem, ale škodlivé látky lze z těla dostat ještě dříve, než se dostanou do procesu trávení – zvracením.

Žaludeční nevolnost nemusí hned znamenat, že budete zvracet. Podráždění, které upozorní žaludek a střeva, často spontánně vymizí. V opačném případě může v žaludku rychle vzniknout nepříjemný pocit. Když je zvracení nevyhnutelné, obvykle se ohlásí jasnými příznaky:

  • bledost obličeje
  • sílící pocit žaludeční nevolnosti
  • studený pot
  • prudce se zvyšující tvorba slin – tělo takto chrání zuby před agresivními žaludečními kyselinami

Hlavně poslední projev se vyskytuje jen těsně před tím, než postižený začne zvracet.

Žaludeční nevolnost a zvracení jsou nezbytné ochranné funkce organismu. Spouštěče a vnitřní procesy jsou v organismu přesně koordinovány. Když například ucítíme nějaký nepříjemný zápach, čichové nervy v nose tuto informaci rychle předají centru zvracení v mozku. Když se nervy v žaludku a tenkém střevě dostanou během trávení do kontaktu s podezřelými látkami, udělají přesně to samé.

Okamžitě vyšlou nervové signály do centra zvracení a postiženému začne být špatně. Když dojde k překročení určité hranice, centrum zvracení zareaguje – je zahájen proces koordinace s centrem dýchání a kardiovaskulárním systémem, který nařídí břišnímu svalstvu a bránici, aby se prudce stáhly. Obsah žaludku a tenkého střeva je proto z těla velkou silou vytlačen ven – postižený zvrací.

Existuje velké množství spouštěčů a příčin žaludeční nevolnosti, a dokonce i zvracení – od mírných, které lze snadno odstranit, až po závažné příčiny – s potřebou okamžité lékařské pomoci:

  • nechutenství
  • stres
  • cestovní nevolnost
  • kofein, nikotin a alkohol
  • migréna
  • infekce
  • gastritida (zánět žaludku)
  • potravinová intolerance
  • funkční gastrointestinální poruchy
  • kolika
  • pyelonefritida (zánět ledvinné pánvičky a ledviny)
  • apendicitida (zánět slepého střeva)

A další..

Všechny tyto faktory a mnohé další mohou být zodpovědné za vznik žaludeční nevolnosti. Žaludeční nevolnost a zvracení jsou v každém případě projevem toho, že v těle něco není v pořádku. Proto tyto varovné signály neignorujte.

Chronická, přetrvávající nebo opakovaná žaludeční nevolnost může mít mnoho příčin. Nejčastěji se zmiňuje žaludeční nevolnost v těhotenství. Opakovaná žaludeční nevolnost však může být spojena i s alergiemi, potravinovou intolerancí nebo funkční dyspepsií.

K žaludeční nevolnosti často dochází po jídle, což je důvod, proč se lidé s chronickou žaludeční nevolností začnou obávat se najíst. Někteří lidé v důsledku chronické žaludeční nevolnosti velmi zhubnou a okolí je může považovat za anorektiky, ačkoli jimi nejsou.

Na vině však není vždy jen gastrointestinální trakt. Kromě častých spouštěčů mohou žaludeční nevolnost vyvolat i nemoci ledvin, srdce nebo vysoký krevní tlak. Proto je při opakované žaludeční nevolnosti důležité se poradit s lékařem.

Chronická žaludeční nevolnost je diagnostikována tehdy, když platí následující podmínky:

  • Žaludeční nevolnost pacienta obtěžuje (je dostatečně závažná na to, aby měla vliv na obvyklé aktivity). Vyskytuje se alespoň jeden den v týdnu a/nebo během týdne dojde k jedné nebo více jejím epizodám.
  • Je vyloučeno zvracení vyvolané samotným pacientem, poruchy příjmu potravy, regurgitace (zpětný pohyb tekutého obsahu dutých orgánů) nebo ruminace (zvracení vyvolané určitými pohyby úst a jazyka, kdy se část žaludečního obsahu zvrátí a část se nanovo spolkne).
  • Při běžných vyšetřeních (včetně endoskopie horní části trávicího traktu) nejsou zjištěny žádné důkazy o organických, systémových nebo metabolických onemocněních, které by mohly vysvětlovat symptomy pacienta.

Žaludeční nevolnost je symptom, který může souviset s celou řadou dalších symptomů v zažívacím traktu, jako jsou reflux žaludeční kyseliny, říhání apod.

Reflux znamená „zpětné proudění“. V tomto případě to znamená, že obsah žaludku se částečně vrací zpět do jícnu. Žaludeční nevolnost je často spojena s refluxem, závisí však na mnoha faktorech a individuální toleranci.

Pacient může mít byť i mírně, nedovíravý svěrač mezi žaludkem a jícnem. Vracející se žaludeční šťáva může podráždit nervová zakončení, která mohou také přenášet signál do centra zvracení.

Když jsou vaše nervy zvláště citlivé, budou reagovat ještě výrazněji.

Žaludeční nevolnost se často vyskytuje v kombinaci s jinými žaludečně-střevními onemocněními a obtížemi, jako jsou:

  • reflux kyseliny (jak jsme ho popsali výše)
  • říhání
  • tlak v žaludku

Tyto symptomy mohou, ale nemusí, být příčinou žaludeční nevolnosti. Pokud žaludeční nevolností trpíte déle (vyskytuje se alespoň jeden den v týdnu a/nebo během týdne dojde k jedné nebo více jejím epizodám) nebo je spojena s jinými symptomy, například se silnou bolestí v oblasti žaludku a střev, poraďte se s lékařem. Lékaři určí příčinu a začnou vám podávat nejvhodnější léčbu.

U žaludeční nevolnosti (která nemá vážnou příčinu) se vyplatí vyzkoušet úpravu stravování a životního stylu.

Zkuste omezit kávu, alkohol, nikotin a kyselé šťávy, například pomerančový džus. Fenykl může zklidnit žaludek. Když je příčinou žaludeční nevolnosti plnost, cenné látky v kmínu mohou problémy se žaludkem odstranit.

  • Vařená mrkev obsahuje velké množství vlákniny a v lidovém léčitelství se předpokládá, že váže toxiny ve střevě, proto může přispět k rychlejšímu zmírnění žaludeční nevolnosti.
  • Pomoci může i pití většího množství tekutin – dejte si šálek teplého mátového, heřmánkového nebo zázvorového čaje nebo si zkuste do sklenice s vodou vymačkat čerstvě rozkrojený citron.
  • Při žaludeční nevolnosti může pomoci i čerstvý vzduch – jděte na procházku nebo si alespoň otevřete okna.
Zajímavé:  Pigmentové skvrny - Vše o zdraví

Vždy je samozřejmě nejlepší vyhnout se příčinám žaludeční nevolnosti, pokud víte, co ji vyvolává. Postiženým však nepomáhají všechny domácí recepty. Každý člověk je jiný a reaguje odlišně. Proto se vyplatí je vyzkoušet a když zjistíte, který domácí lék vám zabírá, užijte ho už při prvních příznacích žaludeční nevolnosti.

Doporučujeme vám navštívit lékaře, když se symptomy zhorší, trvají několik dní nebo je doprovázejí jiné příznaky, například silná bolest v oblasti žaludku a střev. Popis průběhu onemocnění a tělesné vyšetření pomohou určit přesnou příčinu žaludeční nevolnosti.

Během následné léčby se nesnažíme dosáhnout pouze úlevy od symptomů, zaměřujeme se i na spouštěče a příčiny. Léčba přípravkem Iberogast zmírňuje žaludeční nevolnost při funkční dyspepsii. Rostlinný přípravek zklidňuje přecitlivělé žaludeční nervy, chrání sliznici žaludku a normalizuje pohyby svalů v oblasti žaludku a střev.

Poruchy gastrointestinálního traktu jsou obvykle spojené s mnoha nepříjemnými projevy, které často komplikují přirozený každodenní život. Naštěstí je tu Iberogast: kombinace devíti bylin, který léčí základní příčiny i nepříjemné příznaky zažívacích potíží.

Vše o přípravku Iberogast

Gastritida: příznaky, léčba (zánět žaludku)

Gastritida je onemocnění žaludku. Tento termín se
používá na popis skupiny stavů, charakterizovaných zánětem nebo
drážděním výstelky (sliznice) žaludku.

Gastritida se může objevit náhle (akutní gastritida),
nebo se může rozvinout pozvolna, v průběhu delší časové periody
(chronická gastritida).

Termín akutní znamená, že
příznaky se vyvinou rychle a trvají krátce (1-2 dny), ale nemusí být
bezpodmínečně těžké a závažné.

Chronická se rozvíjí pomalu a může
mít málo příznaků (symptomů), nebo vůbec žádné (asymptomatická
gastritida).

Příčiny vzniku gastritidy

Může být způsobená řadou faktorů zahrnujících bakteriální či
virovou infekci, stres, nadměrnou konzumaci alkoholu, kouření, dlouhodobé
užívání některých léků, stavy po chirurgickém výkonu, úrazech,
případně spojená s autoimunitním onemocněním, návratem (refluxem)
žluče do žaludku.

Nadměrná konzumace alkoholu, kávy, kouření vede
k dráždění sliznice žaludku. Zvyšuje se náchylnost k účinkům
trávicích žaludečních šťáv.

Těžko stravitelná strava, hlavně živočišné tuky,
nevhodná a nezvyklá úprava, teplota jídla, koření, může vyvolat akutní
gastritidu. Potíže, které takto mohou vzniknout, se označují jako
syndrom čínského restaurantu.

Stres je další faktor uplatňující se v pozadí
gastritidy. Stresová gastritida je akutní gastritida vyvolaná stresem po
operačních zákrocích, úrazech, popáleních, či spojená se závažnými
infekcemi.

Přibližně 90% gastritid (převážně chronických) je vyvoláno
infekcí bakterií Helicobacter pylori. Je to
bakterie, která je přizpůsobená životu v kyselých podmínkách žaludku.
Udává se, že asi polovina lidské světové populace je infikovaná touto
bakterii, nejvíce v rozvojových zemích.

U většiny osob nakažených bakterií H. pylori se ale neprojeví žádné
příznaky. Důvod, proč tomu tak je, není zcela objasněn. Předpokládá se
vliv dědičnosti, ve smyslu zvýšené náchylnosti k této
infekci a také životní styl– alkohol, kouření, vysoká
zátěž stresem.

Gastritida vzniklá na podkladě infekce H. pylori se nazývá
Gastritida typu B (B=bakteriální). Má
úzký vztah ke vzniku žaludečního a dvanáctníkového
vředu.

Nesteroidní protizánětlivé léky proti bolesti typu
aspirin, ibuprofen, mohou při dlouhodobém
užívání vyvolat jak akutní, tak chronickou gastritidu. Mají dráždivý
účinek na žaludek.

Toto onemocnění žaludku může způsobit i návrat žlučových
šťáv
a jiných složek střevního sekretu do žaludku. Žluč je
tekutina, která nám pomáhá trávit tuky. Je tvořená játry a
uskladňována v žlučníku. Ze žlučníku se dostává do tenkého
střeva.

Za normálních okolností prstencovitý svěrač na přechodu mezi žaludkem
a tenkým střevem zabraňuje průniku žluče do žaludku, ale když svěrač
nefunguje jak má, nebo byl chirurgicky odstraněn z různých důvodů,
dostane se žluč do žaludku a může způsobit podráždění a zánět
žaludeční výstelky vedoucí k chronické gastritidě. Gastritida vyvolaná
chemickými látkami, např. refluxem žluče nebo léky se nazývá
Chemická gastritida, gastritida C.

Asi 3-6% případů chronických zánětů žaludku vzniká na podkladě
autoimunity- Autoimunitní gastritida, gastritida A. Lidské
tělo tvoří protilátky proti vlastnímu žaludku, hlavně proti tzv.
parietální buňkám. Postihuje tělo žaludku a způsobuje
zmenšení, ztenčení normálně vyvinuté sliznice (atrofii) s vymizením
parietálních buněk.

Tyto buňky tvoří HCl (kyselinu chlorovodíkovou), což je
základ kyselé žaludeční sekrece a dále tyto buňky produkují
vnitřní činitel (intrinsic faktor).

Je to látka
nepostrádatelná pro vstřebání vitaminu B12 v tenkém
střevě. Nedostatkem vitamínu B 12 vzniká chudokrevnost (perniciózní
anémie).

Vitamin B12 je totiž jednou z látek potřebných k správné
tvorbě červených krvinek (erytrocytů).

Nakonec je třeba zmínit gastritidy vznikající jako součást jiných
onemocnění, zahrnujících např. AIDS/HIV, Crohnovu chorobu, parazitární
infekce, onemocnění jater a ledvin.

Rizikové faktory gastritidy

Mezi rizikové faktory patří kromě výše zmíněných
(infekce H. pylori, autoimunitní onemocnění, alkohol, kouření, stres,
těžko stravitelná kořeněná jídla, některé léky, atd.)
věk.

Starší lidé jsou obecně více ohroženi zánětem
žaludku. Žaludeční výstelka má se stoupajícím věkem tendenci se
ztenčovat a také se zvyšuje pravděpodobnost nákazy Helicobacterem pylori,
nebo rozvinutí autoimunitních procesů.

Musíme zohlednit i individuální odolnost jedince, která
bývá ovlivňována onemocněním trávicího ústrojí, vlivy psychickými
(emoce, nálada, výchova) i celkovým stavem organizmu (období zotavování
se z nemoci-rekonvalescence, únava, jiná onemocnění).

Příznaky a projevy gastritidy

Patří k nim tlak až bolest v nadbřišku (epigastrium), nechutenství
až odpor k jídlu, říhání, pocit nevolnosti a nutkání ke zvracení
(nauzea), zvracení, nadmutí, plynatost (flatulence), břišní kolika,
průjem, tmavá stolice, úbytek hmotnosti. Když obtíže trvají týden nebo
i déle, měli byste navštívit svého lékaře.

akutní gastritidy trvají obtíže většinou krátce,
několik hodin až dnů s rychlým návratem k původnímu
stavu nebo pozvolným dozníváním příznaků.

Způsobuje spíše
nauzeu, pálivou bolest a pocit nepohodlí
v nadbřišku. Někdy mohou být přítomny i bolesti hlavy. Horečka
(tělesná teplota nad 38°C) nebývá.

Maximálně se mohou vyskytnout krátce
trvající zvýšené teploty mezi 37 °C a 38°C.

Chronická gastritida se rozvíjí postupně a způsobuje
spíše tupou bolest, pocit sytosti nebo ztrátu chuti
k jídlu.

Občas se může vyskytnout krvácení do žaludku. Je to
ale zřídka závažné krvácení, které se pak může projevit
zvracením krve, nebo odchodem černé dehtové
stolice
. V takovém případě je potřeba vyhledat ihned
lékařskou pomoc.

Vyšetření gastritidy

Definitivní diagnóza gastritidy je výlučně
histologická. To znamená, že kus tkáně ze žaludku musí
vidět patolog pod mikroskopem. Tento kus tkáně (bioptický vzorek) získá
lékař při endoskopickém vyšetření.

Při tomto vyšetřeni se pacientovi, který leží na boku, zavede skrz
ústa přes jícen až do první části tenkého střeva flexibilní,
trubicovitý, osvětlený optický přístroj (endoskop). Před zavedením
endoskopu se hrdlo pacienta většinou umrtví.

Lékař má přes endoskop
možnost prohlédnout si stav výstelky trávicích orgánů pacienta.
V případě, že tam vidí něco podezřelého, může pomocí speciálních
instrumentů zavedených přes endoskop odebrat vzorek tkáně a ten poslat do
laboratoře.

Odběr tkáně není bolestivý, neboť ve sliznici žaludku nejsou nervy
vedoucí bolest. Vyšetření trvá přibližně 20-30 minut, ale pacient by
neměl opustit lékařské zařízení dříve, než vyprchá účinek léků.
Rizika vyšetření jsou vzácná.

Převážná většina pacientů, kteří si
po výkonu stěžují na nějaké obtíže, pociťuje pouze mírnou přechodnou
bolest hrdla z polykání endoskopu, kdy může dojít k podráždění tohoto
místa při jeho vsouvání.

Vzácnou komplikací je krvácení nebo
proděravění stěny žaludku.

Rentgenové vyšetření žaludku- sledují se známky
zánětu, případně další změny na žaludku. Vyšetření se většinou
provádí s použitím kontrastní látky, která se polyká.

Na vyloučení infekce Helicobacterem pylori existují ještě i jiné
vyšetřovací metody.

Rychlý ureázový test– prokazuje enzym (ureázu), který
produkuje H. pylori pomocí speciálních barevných indikátorových proužků.
Provádí se přímo na odebraném vzorku tkáně žaludku.

Kultivace– vyžaduje speciální podmínky odběru
i transportu vzorku tkáně žaludku do laboratoře, kde se bakterie (pokud je
ve vzorku přítomná) vypěstuje.

Dechový test– provádí se nalačno. Po vypití označené
látky se sledují ve vydechovaném vzduchu zbytky podané látky, která byla
rozštěpena přítomným Helikobakterem. Test vyžaduje spolupráci
pacienta.

Stanovení H.pylori v stolici– za použití imunologických
metod se hledá přítomnost H. pylori v stolici. Test je vhodný pro
vyšetření dětí.

Vyšetření krve– v odebraném vzorku krve se hledají
protilátky proti H. pylori.

Léčba gastritidy

Vyléčení gastritidy závisí na odstranění (vyléčení) vlastní
konkrétní příčiny. Pokud jde např. o gastritidu vyvolánu léky nebo
alkoholem, doporučuje se omezit přísun těchto látek.

Vhodný postup u náhle vzniklých potíží, které si můžeme vyléčit
sami, bez pomoci léků, zahrnuje klid na lůžku a také
dietní režim, podle tíže stavu.

První 1-2 dny by se měly pít jenom tekutiny (dobrý je
vlažný černý neslazený čaj), popř. sníme dietní suchar. Na druhý den
můžeme sníst starší pečivo. Další den se přidávají obilninové
polévky ( krupková, rýžová, z ovesných vloček). Přechod na normální
stravu má probíhat pozvolna, asi za týden.

Při léčbě vážnějších stavů se uplatňuje použití některých
léků. Jsou to jednak léky proti bolesti, tzv.
spazmoanalgetika, případně léky proti
zvracení
a léky, které snižují kyselost žaludku za účelem
zmírnění příznaků a potíží a pomáhají urychlit proces hojení.

Podávají se antacida (př. Hydrogenuhličitan sodný-
soda bikarbona). Jsou na snížení kyselosti. Užívají se spíše
při mírnějších zánětech žaludku. Způsobují rychlou úlevu od bolesti.

Zajímavé:  Achondroplazie - vše o zdraví

Antagonisté H2 receptorů ( antihistaminika – ranitidin), nebo
inhibitory protonové pumpy (př.

omeprazol, Helicid) tlumí
nebo zabraňují tvorbě žaludeční kyseliny, na rozdíl od první skupiny-
antacida , které přítomnou kyselinu na sebe naváží a tím zabrání
jejímu dráždivému působení na zánětem změněnou stěnu žaludku.

Úspěšné může být i tradičně podávané živočišné
uhlí
.

Zvláštní případ představuje gastritida vyvolána bakterií Helicobacter
pylori. Odstranění bakterie může významně zlepšit až navrátit původní
stav výstelky žaludku. Když se H. pylori najde náhodně u pacienta bez
obtíží, není zvykem zahájit léčbu.

Ta se ale vždy zahajuje, když je již přítomný dvanáctníkový nebo
žaludeční vřed. Nejčastěji se používá tzv.
trojkombinace. Tvoří ji kombinace dvou
antibiotik
(př. amoxicilin, metronidazol) a jednoho inhibitoru
protonové pumpy
(omeprazol).

Někdy se přidávají ještě bizmutové přípravky (
De-Nol).

Léčba autoimunitní gastritidy není známa. Jelikož je u ní porušeno
vstřebávání vitaminu B12 ze žaludku (možnost vzniku
perniciózní anemie), vitamín se do těla dodává jinou formou (ve formě
injekcí).

Komplikace gastritidy

Neléčena gastritida, hlavně ta, která je způsobena infekcí Helicobacter
pylori, může vést ke vzniku žaludečních a dvanáctníkových
vředů
.

Další nebezpečí pak představuje riziko krvácení do
žaludku.

Některé gastritidy zvyšují riziko vzniku rakoviny
žaludku
. Jsou to většinou gastritidy, které trvají dlouho
(chronické, např.

autoimunní, helikobakterová) a vedou ke ztenčování
výstelky žaludku, s postupným vymizením typických žaludečních buněk a
jejich náhradou za buňky typické pro střevní výstelku (to se nazývá
intestinální metaplazie).

Vznik této přestavby je předstupněm
při vzniku žaludečního karcinomu.

Prevence gastritidy

Ačkoli je těžké předejít infekci Helikobakterem pylori, existuje
několik rad, které mohou snížit riziko vzniku gastritidy, nebo zmírnit
její příznaky. Patří mezi ně především dodržování správné
životosprávy
.

Vyhýbání se jídlům, které se nám zdají dráždivá, jako např.
hodně kořeněná, tučná, smažená, nebo kyselá jídla. Měli bychom jíst
pomalu, u jídla relaxovat a jíst menší porce, pravidelně vícekrát přes
den, abychom zabránili nadměrnému působení žaludečné kyseliny na
žaludek v době hladovění.

Udržovat si hmotnost, pravidelně cvičit a hlavně omezovat stres.

Omezení nadměrného pití alkoholu a kouření. Kouření nejen že
podporuje tvorbu žaludeční kyseliny, také poškozuje ochrannou vrstvu
výstelky žaludku, která ho v zdravém žaludku chrání před účinkem
kyselé šťávy. V neposlední řadě je kouření rizikovým faktorem pro
vznik rakoviny žaludku.

Pokud to jde, pokuste se nahradit užívání volně prodejných léků typu
aspirin, ibuprofen jinými. Třeba látkami s paracetamolem
(Paralen, Panadol).

Jak si mohu pomoci sám

Když už gastritidou trpíte a nemáte pocit, že léčba zabírá jak má,
nebo ani nebyla zahájená, je tady několik typů, které by mohli prospět.
Patří mezi ně např. praktikovaní dechových a jiných lehkých
cvičení např. procházky, plavání.

Lidé popisují úlevu po vypití šťávy z nastrouhaných
syrových brambor
(na lačno).

Můžete zkusit také kokosové mléko, rýžovou kaši, měsíčkový
čaj, mléko.

Diskuse

Další názvy: zánět žaludku, akutní gastritída, chronická gastritida, gastritis, bakteriální gastritida, chemická gastritida, autoimunitní gastritida

Zvracení – důvody a způsoby, jak ho zastavit

Reflexní obranný mechanismus, při kterém se naše tělo snaží odstranit obsah žaludku (například škodlivou látku nebo jiný stimulant, ale i normální obsah žaludku třeba při migréně či nervozitě), je velmi přesnou souhrou stahů svalstva od žaludku až po ústní dutinu. Provází ho obvykle nevolnost a následně úleva, ale může být i varovným signálem závažného onemocnění.

Pokud se zvracení opakovaně vrací, měli byste vždy navštívit specializovanou gastroenterologickou ambulanci.

Celý proces vylučování obsahu žaludku z organismu řídí a koordinují společně mozek a nervová centra v prodloužené míše. Předchází mu většinou nevolnost (pocit na zvracení, nauzea), zrychlený dech, často zvýšená tvorba slin.

Následuje hluboký nádech a křečovité stahy svalstva, které vedou k vyloučení obsahu žaludku z těla ven. Začíná křečemi a prudkými stahy bránice. Tím se zmenší objem žaludku a uvolní se dolní jícnový svěrač.

Cesta k vyloučení obsahu žaludku (například škodlivin) z těla ven je otevřená a postupuje jícnem, hltanem až do ústní dutiny.

Co vyvolává zvracení

Mohou se pohybovat od téměř „nevinných“ důvodů, jakými je obyčejné přejedení, při němž si příliš roztáhneme trávicí trubici, přes požití zkažené potravy, příliš ostrých, tučných, smažených a kořeněných jídel, velkého množství alkoholu a dalších toxických látek, přes psychické potíže (deprese, úzkosti, bulimie) až k signálům těla o závažných nemocech či stavech. Mezi ně patří například:

  • zhoubná onemocnění trávicího ústrojí (typicky žaludku)
  • záněty žaludku, slinivky, žlučníku
  • žaludeční vředy nebo vředy v trávicím ústrojí (takzvaná vředová choroba žaludku a dvanáctníku)
  • otravy, včetně otrav potravinami
  • úrazy hlavy (otok mozku, krvácení do hlavy)
  • onemocnění mozku (meningitida, encefalitida)
  • migrény (migrenózní cefalea)

Jak se chovat při zvracení

Odpočívejte vleže, ve tmě, v tichu bez zvuků, bez puštěné televize. V pokoji důkladně vyvětrejte. Uleví studený obklad na čelo, vypláchnutí úst či vyčištění zubů, aby zmizel palčivý a dráždivý kyselý zápach. Ten totiž může vyvolávat další ataky nevolnosti. Podložte si hlavu, pokrčte nohy. Na podrážděný žaludek pomáhá přiložit obklad (např.

termofor). Dodržujte odpovídající dietu a doplňujte tekutiny. Ty jsou velmi důležité, protože při opakovaném zvracení dochází k výraznému poklesu množství tekutin v těle – k dehydrataci organismu. Doporučují se proto rehydratační roztoky, které doplní nejen tekutiny, ale i důležité minerály, které se z těla zvracením vylučují.

 

Při zvracení a nevolnosti uleví odpočinek v tichu a tmě a postupné doplňování tekutin. Foto: Mehrpouya H, Unsplash

Co pít a jíst při zvracení

K pití jsou vhodné vlažné čaje, minerální a rehydratační roztoky.

Na počátku intenzivnějšího zvracení pijte pouze po velmi malých dávkách, stačí čaj po lžičkách (nevhodný je zelený či černý čaj, vhodnější jsou čaje bylinkové, „žaludeční“). Po několika hodinách, podle tolerance, zkuste zařadit suché bílé pečivo (stačí obyčejný den starý rohlík) nebo dietní suchar. Jezte po minimálních dávkách, ale častěji.

Když zjistíte, že váš žaludek potravu snese, můžete začít zařazovat např. vařenou rýži či těstoviny, později nemastné kaše (bramborové pyré), vařenou mrkev. Poslední v řadě jsou masové vývary či vařené maso, které dráždí žaludek nejvíce. Rozhodně není na místě nic uspěchat.

„Pokud se zvracení opakovaně vrací (bez zjevné příčiny a nejedná se o jednorázové zvracení), trápí vás bolesti, tlak nebo nevolnosti žaludku po jídle, měli byste vždy navštívit některou z našich specializovaných gastroenterologických ambulancí, kde vám lékaři provedou základní vyšetření zažívacího traktu a doporučí nejvhodnější léčbu,“ vysvětluje MUDr.

Jaroslav Kalina, praktický lékař pro dospělé a lékař pracovnělékařských služeb EUC PLS.

Co pomáhá proti zvracení

  • sladké nápoje (dle preferencí) po lžičkách
  • zázvorové kapky (pro ty, kterým pomáhají. Obecně zázvor dráždí žaludek.)
  • zázvorová lízátka (ideální pro děti na cesty) – opět pouze pro ty, které nedráždí
  • mátový nebo heřmánkový čaj na zklidnění žaludku
  • rehydratační roztoky (k dostání v lékárnách)
  • inhibitory protonové pumpy (například omeprazol, pantoprazol, k dostání v lékárnách)

Úlevu při zvracení mohou přinést bylinné čaje nebo zázvorový výluh. Foto: Maria Tyutina, Pexels

Kdy jít k lékaři?

Zvracení u dětí

U dětí je zvracení poměrně častý jev, provází i virová (rotavirová) onemocnění zažívacího traktu – tzv. letní rotavirový průjem, bakteriální infekce trávicího ústrojí, ale i například infekční záněty středního ucha. Typické je zvracení při horečce.

Často je příčina zcela prozaická: přejedení. Dítěti se po vyzvracení uleví a nevolnost neprovází horečka ani zvýšená teplota.

Kojenci mohou trpět takzvaným gastroezofageálním refluxem (strava a žaludeční šťávy se vrací do jícnu).

Pokud dítě zvrací opakovaně, je malátné, jeho stav se nelepší, má nafouklé a citlivé bříško, horečku, bolesti hlavy a potíže s dýcháním, volejte ihned záchranku. Pokud není situace tak závažná, můžete konzultovat jeho obtíže s pediatrem i telefonicky.

Pozor: U dětí dochází k dehydrataci daleko dříve než u dospělých, není proto na místě cokoli zanedbat.

Dbejte na dostatek tekutin, dítě po celou dobu nevolností hlídejte, aby nevdechlo zvratky, a podkládejte mu dostatečně hlavu.

Zvracení u dospělých

Jednorázové zvracení většinou nebývá problém, zejména pokud je známa příčina.

Ve všech ostatních případech vyhledejte lékařskou pomoc, a to jak neakutní (praktický lékař), tak akutní, vždy podle tíže onemocnění (např.

zvracení se nedaří zastavit ani po 48 hodinách nebo je velmi intenzivní či objevíte ve zvratcích krev apod.).

Uvedený stav může být i náhlou příhodou břišní, která ohrožuje na životě, či příznakem jiné nemoci (např. meningitis – zánět mozkových blan).

Zvracení v těhotenství

Je zcela častý fyziologický stav, který prováží většinu budoucích maminek. V prvních týdnech se objevuje v souvislosti s bouřlivými hormonálními změnami v organismu. Nevolnosti a zvracení jsou nejčastější po ránu, spojené s pocity „žaludku na vodě“ a slabostí. Obvykle po prvním trimestru odezní. Pokud se stav nelepší, je nutná konzultace s gynekologem.

Trápí vás zvracení? Můžete se obrátit na odborníky z EUC:

Praktičtí lékaři EUC

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *