Olej – Vše o zdraví

Olej - Vše o zdraví zdroj: shutterstock.com

Olivový olej je jedním z nejvíce oblíbených olejů nejen v kulinářství, ale také v lidovém léčitelství a kosmetické péči. Ne nadarmo se mu říká “tekuté zlato”, protože jde o velmi rafinovaného lékaře, plného antioxidantů, který dokáže zlepšit zdraví nejen pleti, ale i těla. Poskytuje ochranu, léčí a zkrášluje již po tisíce let. Stačí si vybrat ten pravý a zamilovat se.

Olivový olej jako tekuté zlato

Olivový olej se získává mechanickým lisováním (v horším případě hexanovou extrakcí nebo rafinací) z plodů olivovníku. Olivovník má botanický název Olea europea a roste hlavně v evropském Středomoří.

V lidovém léčitelství, přírodní kosmetice a alternativní farmacii poskytuje mnoho zdravotních výhod, proto je velmi oblíbenou součástí výrobků pro pěstění pleti i zdraví. Olivového oleje je několik druhů.

Rozlišujeme je následovně:

  • Extra panenský olivový olej je lisovaný za studena, nejlépe za teploty 25 °C pomocí šnekového lisu. Jedná se o vůbec nejkvalitnější olej, který můžete koupit a používá se v kulinářství a bio kosmetice. Je poměrně drahý. Má nejvýraznější chuť a vůni.
  • Panenský olivový olej se lisuje za teploty do 40 °C. 97 % jeho složení jsou tuky. Obsahuje polyfenoly, vitamin E, beta karoteny. Jeho aroma i chuť nejsou tak výrazné jako u extra panenského. Má také menší obsah kyselin.
  • Jako olivový olej se může nazývat směs rafinovaných olejů a není vhodný pro vaření. Lze jej použít v kosmetice, ale ne v té bio. Procesem rafinace prakticky přijde o veškeré prospěšné živiny. Je využíván nepoctivými obchodníky k pančování panenského olivového oleje. Může pocházet z pokrutin. Lampádový olivový olej je olej, který se používá do lampád, v Řecku i jinde se jím svítí při pravoslavné liturgii.

Olivový olej v kosmetice

Už od nepaměti se olivový olej používá při zkrášlovacích procedurách. Ve starém Řecku a Římě byl neodmyslitelnou součástí lázeňství. Jeho úžasné účinky si můžeme užívat i dnes.

Jedná se o jeden z nejlepších hydratačních činitelů, který se stará o zdraví pokožky. Olivový olej obsahuje tři hlavní antioxidanty vitamin E, polyfenoly a fytosterol.

Díky vitaminu E činí kůži poddajnou a pružnou, poskytuje jí ochranu před povětrnnostními vlivy a zabraňuje jejímu vysoušení. Jeho používání není vázáno jen na určitý typ pleti.

Olivový olej je vhodný jak pro pokožku stárnoucí, tak pro problematickou, mladistvou. Dá se výborně použít pro odličování i metodu OCM neboli olejové čištění pleti.

Má silné antioxidační vlastnosti a napomáhá vylučování škodlivin z pleti a následně podporuje tvorbu nových kožních buněk. Má potvrzené protirakovinné účinky a funguje i jako prevence vzniku kožních nádorů.

Na rozdíl od v komerčním kosmetickém průmyslu často používané vazelíny neucpává póry a nevytváří na pokožce neprodyšný film, takže nebrání jejímu přirozenému dýchání a vylučování škodlivin z těla.

Olivový olej je výborný pro vaše vlasy. Navrací jim zdraví, lesk, pomáhá proti výskytu lupů a vykazuje protiplísňovou aktivitu, vlasy zceluje a hydratuje, pomáhá omezit vypadávání.

Pokud jste si zapomněli koupit balzám na rty anebo vám právě došel, ale máte doma kvalitní olivový olej, nezoufejte. Smíchejte ho s trochou hnědého nebo kokosového cukru a můžete ho použít na rty jako superzměkčovač.

Nejlepší je směs aplikovat před tím, než jdete spát.

Olivový olej je také výborný při popraskaných a bolavých patách. Pokud si uděláte teplou vodní lázeň s citronovou šťávou a následně nohy ošetříte olivovým olejem, uvidíte, že vám vaše nohy poděkují. A pokud potřebujete nohy jenom oholit, ale zrovna jste zapomněli koupit svůj oblíbený holicí krém, jděte do toho s olivovým olejem. Poslouží stejně dobře jako klasické krémy nebo gely.

Olivový olej se také používá v péči o nehty. Zlepšuje jejich pružnost a pevnost, dodává jim chybějící vitamíny a minerály. Ať už chceme nebo ne, na nehtech se nejvíc pozná naše zdraví.

Každá žena nesnáší, když se jí nehty lámou a nemají dobrou strukturu. Než zajdete do salonu, kde si necháte udělat umělé, dopřejte jim olivovou péči.

Aplikujte olivový olej na tampónek a přetřete jím nehty nebo je přímo do oleje ponořte. Olej by měl působit na nehtech půl hodiny.

Růžový olej a jeho jedinečné vlastnosti na tělo i mysl

Z okvětných lístků růže se získává ten nejvzácnější olej na světě – růžový olej – používaný pro pěstění pokožky celého těla, v aromaterapii a leckdy se mu připisují i léčebné schopnosti.

Kdo by mohl růži vytknout jakoukoli vadu na kráse? Pro její nezvyklý půvab a omamnou vůni byla zasvěcena bohyni Afrodité a od té doby je spojována s ženstvím a jeho nejhlubší podstatou. Olej z růží hýčká vaši pokožku, ale i mysl. Různé zdroje uvádějí, že navozuje pocit štěstí, povzbuzuje psychiku, nelze také opomenou afrodiziakální účinky a působení na ženské orgány.

Hedvábný dotek růže pokožce prospívá

Pro jeho krásnou a jemně nasládlou vůni bývá růžový olej velmi oblíbený. Pokožka pěstěná růžovým olejem bude voňavá, hebká, získá pružnost a vláčnost.

Ačkoli je přidávaný hlavně do výrobků určených pro zralou pokožku či případně u prvních vrásek, musíme podotknout, že jeho jedinečné účinky ocení každá pleť bez ohledu na věk.

Výborným zkrášlujícím produktem je nálev z okvětních lístků růže (například šípová růže). Prospěje při podrážděné a suché pokožce nebo dodá lesk matným vlasům.

Ten nejcennější růžový olej pochází z růže damascénské (Rosa Damascena flos), říká se jí také růže bulharská podle lokality pěstování, a růže stolisté (Rosa centifolia). Největšími producenty jsou Bulharsko a Francie.

Pojedete-li do Bulharska, výrobky z růžového oleje naleznete téměř v každém obchodě a v obchůdcích podél promenád u pobřeží. Růžový olej se získává Olej - Vše o zdravíz neporušených květů a na jeden kilogram je potřeba asi čtyř tun květů. To vysvětluje, proč je cena pravého růžového oleje tak vysoká. V kosmetice se proto používá jen malé množství a obvykle jen ve směsi s jinými oleji. Pokud si rovnou nechcete zakoupit 100% růžový olej, jehož cena je přímo astronomická, poohlédněte se po výrobcích, kde růžový olej bývá kombinován s palmarosou nebo gerianem, oba oleje mají podobné složení a vůni.

Zkoušeli jste už Weleda růžový pěstící olej na pokožku celého těla? Jsem si jista, že si ho zamilujete. Opomenu-li skutečnost, že už po prvním použití je pokožka viditelně krásnější, dokonale hydratovaná bez pocitu mastnoty, dýchá a snadno se regeneruje, už samotná vůně dodává jakési univerzální kouzlo přitažlivosti.

Značka přírodní kosmetiky Weleda nabízí také hydratační pleťový krém, je lehký a perfektně pokožku pěstí. Pleť je čistá, zásobena přirozeným tukem bez nechtěných nerovností. V nabídce je rovněž  denní i noční pleťový krém.

Před několika týdny se mi dostal do rukou Saloos Bio obličejový olej růže, jehož základem jsou růže bulharská, růže marocká a další. Obsahuje dále jojobový, brutnákový a šípkový olej. Je hutnější, výživný, vhodný spíš na sušší pleť a při prvních vráskách.

Mojí sousedku navíc zaujala informace výrobce, že „esenciální olej z růže může příznivě působit na sebevědomí a příjemně naladit“.

Wow! Kosmetika Saloos nabízí toho s olejem z růží mnohem víc, například květinovou obličejovou vodu, odličovací pleťový olej, luxusní tělový olej.

Saint-Exupéryho růže

Upřimně, pokud mluvíme o charakteru této rostliny, neznám výstižnější popis, než je tento:

„Keřík však náhle přestal růst a začal hnát do květu. Malý princ, který byl při tom, když vyrazil obrovský pupen, dobře tušil, že z něho vypučí něco zázračného, ale květina se ve svém zeleném příbytku krášlila nekonečně dlouho. Pečlivě si vybírala barvy. Oblékala se pomalu, upravovala si okvětní plátek jeden po druhém. Nechtěla se ukázat celá pomačkaná jako vlčí máky.

Chtěla se objevit teprve až v plné kráse. Ó ano, to byla koketka! Její tajemná toaleta trvala mnoho a mnoho dní. Až jednoho rána se ukázala právě při východu slunce.

A květina, která se tak pečlivě připravovala, řekla zívajíc: Ach, právě jsem se probudila… promiňte, prosím… jsem ještě celá rozcuchaná… Malý princ nemohl v tu chvíli skrýt svůj obdiv: Jak jste krásná!“

Zajímavé:  Dimexol Na Krční Páteř?

Autor: © JK

Foto: fotolia, redakce

Tújový olej a jeho účinky na naše zdraví – co všechno dokáže?

Olej - Vše o zdraví

Tújový olej může pomoci v mnoha oblastech našeho zdraví.

Zdravotní přínosy tújového oleje se hodí zejména při léčbě revmatismu, působí jako astringent, pomáhá zlepšovat metabolismus a syntézu hormonů, pomáhá zmírnit příznaky premenstruačního syndromu a také si poradí s různými chorobami, které způsobuje hmyz. Ale tím nekončíme. Další výhody zahrnují zmírnění nosní kongesce (překrvení v nose), pomáhá při kontrole hmotnosti, odstraňuje parazitické červy a pomáhá při péči o pleť. Není to na jeden esenciální olej hodně? Čtěte dále, tújový olej si určitě zamilujete.

Co je tújový esenciální olej?

Tújový esenciální olej pochází samozřejmě z tújí. Ty jsou nazývány také stromem života. Jsou původem na severu a východní Kanady, ale pomalu se rozšířily i na další místa na světě.

Tújový esenciální olej je extrahován parní destilací listů stromu. Tento esenciální olej je používán i v tradiční čínské medicíně k léčbě různých problémů.

TOP výhody a benefity tújového oleje

Nyní si představíme největší výhody tohoto oleje pro naše zdraví a krásu.

1. Může poskytnout úlevu při revmatismu

Revmatismus se může objevit kvůli zablokování krevního a lymfatického toku do svalů a kloubů v důsledku nárůstu kyseliny močové v těle nebo může být způsoben autoimunitní poruchou, která způsobuje, že imunitní buňky napadají klouby a svaly. Tújový esenciální olej může být schopen poskytnout úlevu od revmatismu, neboť je schopen detoxikovat tělo, zvyšovat potřebu močení (diurézu) a vylučovat škodlivé látky z těla močí.

Je přirozeně diuretický, a tím zrychluje vylučování toxických látek močí. Může působit také jako stimulant zvýšením průtoku krve a lymfy do svalů a kloubů a inhibuje působení a akumulaci kyseliny močové v kloubech. Tímto poskytuje opravdu pěknou úlevu při revmatismu.

2. Působí jako astringent

Tújový esenciální olej má výborné stahující a svíravé vlastnosti, pomáhá tedy stahovat nebo smršťovat tkáně těla.

Tento esenciální olej při konzumaci má protizánětlivý účinek, protože smršťuje tkáň, která může být zanícená (například hemoroidy), ale současně může způsobit vazokonstrikci (stažení) cév.

Vasokonstrikce se ale musí držet pod kontrolou, zvláště pokud pacient trpí poruchami krevního oběhu nebo hypertenzí.

Kromě toho, použití tújového oleje lokálně na kůži je skvělé pro minimalizaci jizev od akné a pro snížení velikosti pórů.

3. Může pomoci zlepšit syntézu metabolismu a hormonů

Tújový esenciální olej se ukázal jako užitečný při stimulaci endokrinních žláz k vylučování hormonů – to přispívá k celkovému blahu těla, a může mít také regenerační vlastnosti, čímž iniciuje regeneraci buněk a tkání.

Toto působení esenciálního oleje může zvýšit rychlost metabolických aktivit téměř ve všech tělesných systémech, včetně trávicího a nervového, což může vést ke zdravému a správnému růstu a vývoji těla. To je také patrné na štítné žláze, která do značné míry diktuje rychlost metabolismu.

Zvýšená produkce hormonů štítné žlázy zapříčiní efektivnější hubnutí, zvyšuje hladinu vaší energie a zlepšuje funkci mozku.

4. Pomůže zmírnit příznaky premenstruačního syndromu (PMS)

Tújový esenciální olej má bohatou směs přísad, které pomáhají zmírnit nepříjemné pocity před začátkem menstruace.

Když se jemně masíruje do oblasti, kde pociťujete bolest (typicky břicho) nebo se přidá do vody ke koupání, je pravděpodobné, že je schopen efektivně odstranit nebo zmírnit nepříjemné příznaky tohoto syndromu. Je plný látek, které mohou zmírnit bolesti, křeče nebo pocity slabosti a nevolnosti.

Vůně tújového esenciálního oleje může také pomoci při zlepšování nálady a eliminuje všechny známky emoční nerovnováhy nebo změny nálad, které se také často vyskytují před a během menstruace.

5. Může pomoci odstranit nemoci způsobující hmyz

Tújový esenciální olej je přírodním insekticidním repelentem.

Tento esenciální olej má vysokou úroveň toxicity (pro lidi absolutně bezpečnou), což může vysvětlovat, že je schopen udržet hmyz, jako jsou komáři, blechy, klíšťata a štěnice, mimo domácnost nebo mimo jednotlivce.

Další skvělou správou je to, že umí zabránit šíření hmyzích chorob, jako je horečka dengue či malárie. Ve skutečnosti může být i levnější náhražkou drahých chemických repelentů na trhu, které dnes obsahují mnohem více škodlivých látek, než je zdrávo.

6. Pomáhá udržovat pevné zdraví – zejména když stárneme

Tújové silice účinně působí jako tonikum a pomáhají obnovit celkové zdraví – například tím, že chrání tělo před útoky cizích útočníků, které způsobují infekci, a také zlepšují chemické reakce, které řídí náš metabolismus.

Při pravidelném používání zlepšuje esenciální tújový olej celkové funkce orgánů a systémů v těle včetně žaludku, jater, vylučovací soustavy a nervového systému – zajišťuje, aby při výkonu jejich funkcí nedošlo k žádnému zpoždění a k žádnému problému.

Optimální fungování těchto orgánů se stává ještě důležitější, když stárneme a tyto procesy se zpomalují.

7. Může pomoci zmírnit napětí v nose (zduření, překrvení)

Nosní kongesce nastává v důsledku zduření (nebo dilatovaných) cév – vyžaduje to pak použití vazokonstriktoru (látka způsobující stáhnutí cév).

Za účelem řešení nosní kongesce lze použít i různé přírodní zdroje, jako je třeba esenciální thújový olej. Při vdechnutí může tento esenciální olej pomáhat odstranit přebytečný hlen z nosních dýchacích cest, a tím usnadnit dýchání.

Ale je to také vazokonstriktor, jak již bylo zmíněno dříve, který smršťuje naduté žilky a cévy, které brání snadnému dýchání.

Upozornění: Tújový esenciální olej také obsahuje látku thujon, toxickou sloučeninu, která je spojena s mnoha negativními účinky, takže se ujistěte, že získáte vyčištěnou verzi oleje bez této sloučeniny.

8. Pomáhá odstranit parazitní červy

Množení infekčních červů v těle může způsobit chronické onemocnění a nedostatek živin v těle. Je tedy potřeba eliminovat tyto neřády ještě předtím, než mohou způsobit onemocnění. Tento esenciální olej může zabránit rychlému dělení těchto infekčních červů díky jeho zmíněné vysoké toxicitě.

Zmíněná látka thujon, známý jed, je zodpovědný za toxickou úroveň esenciálního oleje – její přítomnost zabíjí různé parazity a červy v těle, třeba i včetně tasemnice, která může způsobit nepříjemné chronické zdravotní stavy, pokud není řádně léčena. Tújový olej tak může být atraktivní volbou pro někoho, kdo hledá přirozené a přírodní antihelmintikum.

9. Pro krásnou pokožku

Tújový esenciální olej může působit jako stimulant při aplikaci na kůži, protože je schopen vyvolat mírné zarudnutí, které podporuje dilataci kapilár a cirkulaci krve na povrchu kůže.

Proto může být označován jako rubefacient (způsobuje zčervenání pleti). Když se tújový esenciální olej aplikuje místně, aktivně podporuje tvorbu nových kožních buněk, které nahrazují starší povrchové buňky.

Pleť pak vypadá krésně mladistvá.

10. Může posílit funkce imunitního systému

Tújový esenciální olej může pomoci zlepšit funkci imunitního systému, zejména v období stresu. To může dělat zvýšením produkce T-lymfocytů, které pomáhají chránit tělo před škodlivými činidly regulací produkce bílých krvinek v těle. Tento olej má také antimikrobiální vlastnosti, které snižují expozici těla infekčním organismům, což přináší další úroveň bezpečnosti.

11. Perfektní na bradavice

Homeopaté obecně používají lokálně látku obsahující Thuja occidentalis k léčbě bradavic. A dokonce hlásí mnoho úspěchů s tímto lékem – zvláště pozoruhodné výsledky má při genitálních bradavicích, které se pro konvenční praktiky ukázaly jako nejtěžší forma léčby bradavic. A na bradavice je super i esenciální tújový olej. Podívejte se na tento výzkum, který to dokazuje.

Už věříte, že tento esenciální olej je pro zdraví i krásu opravdu super? Doufáme, že jsme vás o tom přesvědčili. Máte s tújovým olejem nějaké svoje vlastní zkušenosti? Budeme moc rádi za komentáře a vaše tipy.

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zdravé oleje: který patří do salátu a který na pánev?

Podle způsobu výroby se rostlinné oleje dělí na rafinované a nerafinované. Rafinované oleje se vyrábějí rafinací za vysokých teplot.

Zajímavé:  Show Jana Krause Lékař?

Během tohoto procesu přicházejí o část vitamínů, chuť, barvu a vůni. Mají tedy méně pro lidské tělo prospěšných látek a zároveň vyšší kouřový bod.

Vyznačují se také dlouhou trvanlivostí, nevýraznou chutí a průsvitností.

Oproti tomu nerafinované oleje (jinak také za studena lisované či panenské) si díky šetrnému procesu výroby zachovávají živiny. Typická je pro ně výraznější chuť a vůně, vyšší hustota a zakalení.

Současně však mívají nižší kouřový bod a jsou tedy vhodné především pro přípravu studených pokrmů. U nerafinovaných olejů se musí dodržovat správné podmínky skladování. Jsou totiž citlivé na oxidaci, a proto by měly být chráněny před světlem a slunečním zářením.

Z tohoto důvodu se prodávají v tmavých lahvích.

Velmi důležitou vlastností olejů na vaření je tzv. kouřový bod (jinak také bod přepálení, bod zakouření či tepelná stabilita tuků). Ten totiž předurčuje, které oleje jsou vhodné k tepelné úpravě a které nikoliv. Kouřový bod je vyjádřením teploty, při které se z oleje začne kouřit.

Pokud se z oleje kouří, dochází k jeho znehodnocení a ničení cenných látek. Oleje s nízkým kouřovým bodem by se zahřívat neměly vůbec a jsou vhodné pouze pro studenou kuchyni či dochucování.

Jiné druhy olejů naopak snášejí i velmi vysoké teploty dobře a jsou proto vhodné i na smažení, grilování či pečení v troubě.

Blahodárné účinky olivového oleje jsou lidstvu známé již po tisíce let. Už Homér ve svém slavném eposu Odyssea označoval olivový olej za tekuté zlato.

My máme dnes navíc na rozdíl od Homéra k dispozici mnoho studií, které prokazují jeho blahodárný vliv na lidský organismus. Vědecké výzkumy potvrdily příznivé účinky olivového oleje v oblasti prevence cukrovky, rakoviny a metabolických poruch.

Přispívá také k regulaci hladiny cholesterolu a ke správnému fungování krevního oběhu.

Z celých 97 % je olivový olej tvořen tuky. Díky 75% podílu mononenasycených mastných kyselin (s největším zastoupením kyseliny olejové) se jedná o nejbohatší přírodní zdroj těchto zdravých tuků.

Za zdravé tyto tuky označujeme, protože přispívají k regulaci hladiny cholesterolu a podporují správné fungování srdce.

Zlepšují také schopnost koncentrace, fungování paměti a dalších kognitivních funkcí.

Olivový olej je nepostradatelnou součástí především středomořské kuchyně, kde je jeho použití opravdu široké: od zeleninových salátů přes těstoviny a rizota až po masitá jídla.

Díky vysokému kouřovému bodu je i extra panenský olivový olej vhodný prakticky pro jakoukoliv techniku vaření, a to včetně smažení.

Jeho výrazné aroma a chuť se zároveň skvěle hodí pro přípravu studené kuchyně a dochucování nejrůznějších druhů pokrmů.

Výrazné aroma olivového oleje se skvěle hodí do salátů.

Kvůli obsahu zdravotně nežádoucí kyseliny erukové lidé řepkový olej dříve zatracovali a upozaďovali. To už ale v dnešní době není potřeba! Od 80. let minulého století se totiž šlechtí tzv.

nízkoerukové odrůdy s velmi nízkým podílem této kyseliny. Zároveň v Evropské unii platí velmi přísná legislativa, podle které může řepkový olej obsahovat maximálně 2 % kyseliny erukové (oproti dřívějším 45 %).

Dnes tedy můžete řepkový olej bez obav zařadit do svého jídelníčku.

Vybírat byste ale měli stále pečlivě. Nejlepší volbou je za studena lisovaný nerafinovaný řepkový olej, který si díky šetrné metodě výroby zachovává cenné látky a přírodní vitamíny. Podle vědeckých studií je v současnosti řepkový olej považován za jeden z nejzdravějších rostlinných olejů s příznivými účinky na lidský organismus.

Jídelníček většiny lidí obsahuje nadbytek nasycených mastných kyselin a naopak nedostatek omega-3 mastných kyselin. Řepkový olej svým složením tento nepoměr kompenzuje. Obsahuje totiž z běžných olejů nejmenší podíl nasycených mastných kyselin – zhruba 8 %, což je dvakrát méně než v olivovém oleji a dokonce pětkrát méně než v tucích živočišného původu.

Řepkový olej obsahuje omega-3 i omega-6 mastné kyseliny a to ve skvělém poměru 1:2, což je příznivější než u spousty jiných rostlinných olejů.

V běžné stravě většina z nás konzumuje nadbytek omega-6 mastných kyselin a naopak nám schází omega-3 mastné kyseliny.

To přispívá mimo jiné ke chronickým zánětům, a tak je důležité mezi těmito dvěma složkami udržovat právě maximální poměr 1:2. V realitě je to ale často až 1:20!

Nejvíce zastoupena (kolem 55 %) je v řepkovém oleji omega-9 kyselina olejová, která tělu přináší řadu zdravotních benefitů včetně regulace hladiny cholesterolu v krvi.

Řepkový olej je navíc oxidačně stabilní, a je tedy odolnější vůči tzv. žluknutí, které má za následek pokles výživných látek i chuťových vlastností oleje.

Díky tomu je řepkový olej všestranně použitelný na kuchyni studenou i teplou včetně krátkého smažení.

Avokádový olej má vysoký kouřový bod, a tak si všechny důležité živiny zachovává až do 271 °C.

Exotické ovoce avokádo se v posledních letech stalo pro vysoký obsah zdravých tuků, vitamínů a minerálů velmi populárním i v našich končinách. Abyste vaše tělo získalo cenné látky, které avokádo obsahuje, nemusíte konzumovat celé plody – vyrábí se z něj totiž i skvělý olej.

Avokádový olej je jedním z mála druhů rostlinných olejů, které se nevyrábějí ze semen. Výchozí surovinou je dužina ovoce. Výsledný olej je opravdu bohatý na zdravé tuky. Z téměř 70 % je tvořen kyselinou olejovou, která se řadí mezi mononenasycené omega-9 mastné kyseliny a přispívá k regulaci hladiny cholesterolu v krvi.

Snižování hladiny špatného cholesterolu v krvi snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, a prospívá tak zdraví srdce. Další výzkumy spojují konzumaci oleje z avokáda se snižováním krevního tlaku. Velmi slibné jsou také závěry několika studií zkoumajících vliv konzumace směsi avokádového a sojového oleje na zdraví kloubů.

Při využití v kuchyni je avokádový olej velmi univerzální. Vyznačuje se nazelenalou barvou typickou i pro samotné avokádo. Jeho chuť je velmi jemná, ale zároveň koncentrovaná. K ochucení tak stačí malé množství. Avokádový olej ale zároveň nepřebíjí  chuť pokrmu.

Ve studené kuchyni jej využijete do zeleninových salátů, dresinků, majonéz, pomazánek či tatarské omáčky. V teplé kuchyni je jeho využití ještě pestřejší – hodí se na smažení, vaření, restování, grilování i pečení. Má vysoký kouřový bod, a tak si všechny důležité živiny zachovává až do 271 °C.

Olej z vlašských ořechů obsahuje vysoký podíl vitamínu E!

Ačkoliv patří olej z vlašských ořechů k těm méně známým, jeho nutriční profil ho řadí mezi vysoce kvalitní zdroje zdravých tuků a dalších prospěšných látek. Vlašské ořechy svým tvarem připomínají lidský mozek, a tak jsou od pradávna považovány za zdroj energie pro naše myšlení.

Dnes už díky vědeckým studiím víme, že olej z vlašských ořechů je bohatým zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin, a zejména kyseliny alfa-linolenové. Tyto zdravé tuky podporují mozkovou činnost, kognitivní funkce i nervovou soustavu.

Dále obsahuje olej z vlašských ořechů vysoký podíl vitamínu E, vitamínů ze skupiny B a dále minerální látky včetně často deficitního hořčíku a zinku.

Kuchyňské využití oleje z vlašských ořechů do značné míry limituje jeho nízký kouřový bod (asi 160 °C). Je proto vhodný zejména pro přípravu studené kuchyně. Jeho jemná chuť s příměsí dřevitých a ořechových tónů skvěle souzní se zeleninovými i ovocnými saláty, omáčkami a dresingy. Výborně se také hodí ke konečnému dochucení vařené rýže, těstovin či ryb.

Dýňový olej se oproti ostatním olejům poznáte snadno. Má výrazně tmavou barvu, stejně jako dýňová semínka! Z více než než 70 % je tvořen nenasycenými mastnými kyselinami. Dále obsahuje zhruba 18 % nasycených mastných kyselin a ukrývá v sobě také vitamíny A, B, D a E.

Další významnou složkou jsou minerály. Především vysoký obsah zinku je důvodem, proč se dýňový olej doporučuje při problémech s prostatou, při menopauze a také pro zlepšení kvality vlasů, nehtů a pokožky.

Nedávné výzkumy British Journal of Psychiatry poukazovaly na pozitivní vliv na duševní zdraví a antidepresivní účinky.

Stejně jako většina druhů rostlinných olejů vyráběných ze semínek, se i dýňový hodí především pro přípravu studené kuchyně. Velkou parádu s ním uděláte při závěrečném dochucení dýňové polévky či pyré.

Zajímavé:  Pigmentové skvrny - Vše o zdraví

Zakápněte s ním salát či pomazánku, nebo ho použijte jako základ do zálivek. Dýňový olej má poměrně nízký kouřový bod (160 °C), a tak se jeho používání v teplé kuchyni nedoporučuje.

Ztratil by totiž většinu cenných látek a to by byla velká škoda.

Dýňový olej používejte ve studené kuchyni. Neztratí tak cenné látky.

Je sice pravda, že smažení se rozhodně neřadí k nejzdravějším metodám přípravy jídla, ale k některým receptům zkrátka neodmyslitelně patří.

Jak to tedy udělat, aby bylo smažení co nejvíce zdravé? Důležité je množství použitého oleje stejně jako jeho druh. Některé druhy rostlinných olejů se na smažení hodí, jiné naopak vůbec.

Ač může být konkrétní produkt svým složením považován za zdravý, pokud ho není vhodné tepelně upravovat, během smažení o většinu prospěšných látek přijde.

Hlavní parametrem při výběru oleje vhodného na smažení je jeho kouřový bod. Pomalejší a šetrnější smažení probíhá při teplotách nad 150 °C, jinak počítejte s teplotou smažení přibližně 180 až 190 °C.

Oleje s vysokým kouřovým bodem jsou většinou rafinované, protože z nich byly látky citlivé na teplo odstraněny tepelným zpracováním již během výroby. Také myslete na aroma daného oleje.

Pokud nechcete přebít chuť smaženého pokrmu, vybírejte spíše neutrální oleje.

Nejlepší oleje na smažení jsou tedy ty, které mají vysoký kouřový bod. Z našeho výběru zdravých olejů je to především avokádový, řepkový a olivový.

Avokádový olej má na své rafinované podobě kouřový bod 271 °C, v nerafinované a panenské pak zhruba 190–207 °C. Hodnoty řepkového a olivového oleje jsou kolem 200 °C.

Další oleje vhodné na smažení jsou pak například kokosový, arašídový (oba v rafinované verzi kouřový bod 232°C) či slunečnicový (rafinovaný 227 °C).

V našem jídelníčku by měly dominovat za studena lisované oleje, které během výroby neprošly rafinací.

Protože se ale jednotlivé druhy olejů mohou v množství prospěšných látek zásadně lišit, je potřeba pečlivě vybírat nejen podle výchozí suroviny, ale také podle způsobu zpracování. V našem jídelníčku by měly dominovat za studena lisované oleje, které během výroby neprošly rafinací.

Při výběru druhu oleje byste vždy měli zohlednit i to, k jakému účelu jej v kuchyni budete používat.

Zvláště pokud vám má olej posloužit při vaření za velmi vysokých teplot (smažení, pečení, restování), měli byste vybírat produkty s vysokým kouřovým bodem.

Jen tak zajistíte, že tepelnou úpravou olej nepřijde o živiny, chuť a vůni. Pokud oleje do své kuchyně vyberete správně, budou vaše jídla nejen chutnější a zajímavější, ale také výživnější.

Chcete dozvědět více o tucích a jejich roli v našem jídelníčku? Přečtěte si náš článek! Dozvíte se například, ve kterých potravinách najdete zdravé tuky a proč jsou pro tělo nezbytné.

Palmový olej a jeho účinky na vaše zdraví – Emco spol. s r. o

Palmový olej patří celosvětově mezi nejpoužívanější rostlinné oleje. V roce 2012 představoval palmový olej téměř třetinu veškeré celosvětové produkce olejů a tuků a překonal na prvním místě do té doby vedoucí sójový olej.

Vyrábí se z plodu africké palmy Elaiis guineensis, a to ve dvou formách, buďto jako palmojádrový olej ze semen plodu, nebo jako palmový olej z oplodí palmy.

Oba druhy oleje se poměrně významně liší svým složením jednotlivých mastných kyselin.

Ekologická pohroma v Malajsii a Indonésii

Největšími producenty palmového oleje jsou Malajsie a Indonésie (původně africká palma sem byla dovezena portugalskými kolonisty), které jsou zodpovědné za 86 % celosvětové produkce palmového oleje. V těchto oblastech představuje výroba palmového oleje také největší ekologický problém, neboť zde dochází k drancování původního deštného pralesa.

Ten je vypalován a nahrazován palmovými plantážemi. Problém je to opravdu gigantický – podle údajů z roku 2015 se stala Indonésie těmito aktivitami největším producentem emisí na světě a předčila dokonce i Spojené státy či pětkrát lidnatější Čínu.

Druhým, v poslední době velmi často diskutovaným problémem palmového oleje, je jeho nutriční složení.

Jaké jsou výhody palmového oleje?

  1. Palmový olej je považován za nejbohatší zdroj vitaminů A a E.
  2. Palmový olej, vzhledem k jeho vysokému obsahu nasycených mastných kyselin, je vhodnou náhradou ztužených tuků, při jejichž výrobě dochází ke vzniku zdraví škodlivých trans nenasycených mastných kyselin. Za výhodu lze také považovat, alespoň z pohledu srovnání s tuky živočišnými, že neobsahuje žádný cholesterol – toto ovšem platí pro všechny rostlinné tuky.

Proč je zdravotní hrozbou?

Fakt, že díky vysokému obsahu nasycených mastných kyselin lze palmovým olejem úspěšně nahrazovat ztužené tuky, je ovšem ve svém důsledku potenciální zdravotní hrozbou. Vysoký obsah nasycených tuků v naší stravě je dlouhodobě dáván do souvislosti s vysokým výskytem nadváhy, obezity, metabolického syndromu a obecně nemocí srdce a cév, ale i některých nádorových onemocnění.

Palmový olej obsahuje zhruba 50 % nasycených tuků, palmojádrový olej dokonce téměř 85 %! Což činí z palmového oleje spolu s kokosovým olejem suverénně nejhorší tuk po stránce zastoupení nasycených mastných kyselin, a to dokonce i ve srovnání s tolik kritizovaným vepřovým sádlem.

Dokonce i původní argument o vhodnosti náhrady ztužených tuků palmovým olejem dostal v poslední době velké trhliny, když se prokázalo, že konzumace palmového oleje vede ke zvýšení koncentrací škodlivého LDL cholesterolu v krvi, podobně jako u trans nenasycených mastných kyselin.

Experimentální údaje navíc ukazují, že zvýšený příjem nasycených tuků v naší stravě může ovlivňovat dokonce i vznik cukrovky a usnadňovat vznik a propagaci chronických zánětlivých změn v organismu, stejně tak jako nádorových onemocnění.

Máme zatím jen nepřímé důkazy. Je třeba nicméně dodat, že současná klinická medicína nemá dostatečně kvalitní a přesvědčivá data o škodlivosti palmového oleje, důkazy jsou spíše nepřímé. Je to dáno zejména faktem, že dosud nebyly provedeny kvalitní, robustní, dostatečně velké, dlouhodobé a nezávislé klinické studie, které by takové důkazy mohly přinést.

Přesto však existují velmi seriózní vědecké studie, které poukazují na potenciální nebezpečí palmového oleje. Za všechny lze jmenovat alespoň práci amerických a britských vědců publikovanou v prestižním časopise British Medical Journal v roce 2013.

Na základě složitých výpočtů dospěli tito lékaři a ekonomové k závěru, že pokud by se uvalila na palmový olej v Indii 20 % daň, vedlo by to k takovému snížení jeho spotřeby, že by toto opatření zabránilo během 10 let 363000 úmrtí v důsledku srdečního infarktu.

Výrobci zdravé výživy na to reagují

Za velmi chvályhodné lze pak v těchto souvislostech hodnotit snahy některých českých výrobců potravin.

Kupříkladu společnost Emco ve svých klíčových produktech zdravé výživy (müsli, ovesné kaše a sušenky) palmový olej za olej řepkový a snížila tak zhruba na polovinu obsah nasycených mastných kyselin.

Celá problematika je však ještě složitější, neboť z výše uvedeného by se mohlo zdát, že nahradíme-li nasycené mastné kyseliny tuky nenasycenými, máme vyhráno. Ovšem záleží ještě velmi na tom, jaké nenasycené mastné kyseliny použijeme.

Polynenasycené mastné kyseliny rozdělujeme na omega-3 a omega-6, přičemž jen ty první lze považovat za zdravé. Přitom západní strava obsahuje mnohem více omega-6 mastných kyselin, než je vhodné (často 10-15:1 v neprospěch omega-3 mastných kyselin).

Co z toho vyplývá?

Je třeba vědět, které rostlinné oleje jsou nejzdravější – z pohledu zastoupení omega-3 mastných kyselin je to jednoznačně lněný olej. Je třeba si ale také hlídat svůj celkový příjem tuků – v České republice tvoří příjem energie z tuků více než 40 %, ačkoli toto číslo by mělo být menší než 30 %.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector