Otrava – Vše o zdraví

LN Pokud se chystám na dovolenou, co by mi nemělo chybět v příruční lékárničce na žaludeční potíže?S přípravou na dovolenou a prevencí případných zažívacích obtíží je vhodné začít s předstihem. Čím lepší bude před odjezdem stav našeho zažívání a střev, tím větší máme šanci, že se nám zažívací obtíže vyhnou nebo budou jen mírné.

Rozhodně nám prospějí probiotika spolu s rozpustnou prebiotickou vlákninou, které bychom si měli vzít také s sebou na dovolenou a po celou dobu i nějaký čas po návratu je užívat. Pokud se chystáme do míst, kde bývá problém s pitnou vodou, vyplatí se přibalit tablety na úpravu vody, případně si třeba i pořídit kvalitní filtr na úpravu vody, může se nám to vyplatit.

Pro zmírnění již vzniklých akutních žaludečních obtíží je vhodná jedlá soda. Tlumí přílišnou tvorbu kyseliny chlorovodíkové. Pro zmírnění střevních obtíží v případě otravy z jídla je vhodné živočišné uhlí, ale poraďte se v lékárně o tom, které nebrání odchodu stolice.

Pro případ střevní infekce je vhodné přibalit Imodium nebo Endiaron, ale poraďte se opět v lékárně ohledně vhodnosti a použití.

LN Častým příznakem otravy je průjem, který mimo jiné způsobuje i dehydrataci. Přesto se radí zvláště v prvních dnech neužívat lék proti průjmu. Proč?Pokud dojde k otravě (jakékoli), je vždy nejdůležitější co nejdříve a v maximální možné míře dostat vyvolavatele otravy pryč z organismu.

Proto také reaguje tělo zvracením a poté průjmem, v některých případech se také zvyšuje teplota a pocení. Když v této fázi začneme působit proti průjmu, zabráníme organismu, aby se toho zbavil, a prodloužíme působení vyvolavatele otravy.

V indikovaných případech se dělá výplach žaludku, u závažných otrav, jako je například otrava houbami, může dojít i na speciální „čištění krve“. Podáním živočišného uhlí se snažíme zabránit vstřebávání původce otravy, ale není žádoucí zabránit průjmu.

Na druhou stranu je potřebné hradit ztráty vody a minerálů ideálně pitným režimem, v závažných případech infuzemi.

Otrava - Vše o zdraví

LN Proč je dehydratace pro člověka tolik nebezpečná?Podle toho, kolik tekutin člověk ztratí, se projevují více či méně závažné příznaky. Méně nápadná je dehydratace u dětí a starých lidí, dochází k ní však rychleji.

Při ztrátě vody okolo jednoho procenta tělesné hmotnosti se snižuje výkonnost, schopnost termoregulace a chuť k jídlu. Při vyšších ztrátách může docházet k poruchám koncentrace, bolestem hlavy, ospalosti, zvyšuje se tělesná teplota a tepová frekvence.

Při déletrvající dehydrataci se vysoušejí rty, kůže, objevuje se zácpa, mohou vzniknout ledvinové kameny. V nejtěžších případech dochází ke kolapsu krevního oběhu.

LN Čím je nejlépe doplňovat tekutiny?Protože prvotním krokem je náhrada nejen ztracených tekutin, ale také minerálů, jsou vhodné zejména lehce slazený čaj, balené nesycené minerální vody, iontové nápoje a slané polévky kvůli náhradě sodíku.

V domácích podmínkách se dá připravit speciální roztok k ústnímu podání: 8 lžiček cukru, 1 lžička soli, šťáva ze dvou pomerančů nebo grepů (pro obsah draslíku), doplnit do 1 litru převařenou vodou. Dávka pro dospělého 250–500 ml za hodinu, pro děti 125–250 ml během hodiny.

Základem je, že příjem tekutin by měl být častý, ale po velmi malých množstvích.

Lékař, který v současnosti působí jako člen Vědecko-lékařské rady ve společnosti Svět zdraví (www.svet-zdravi.cz) a který je viceprezidentem Aliance výživových poradců ČR. Dříve pracoval na kardiochirurgickém oddělení v pražském Institutu klinické a exprimentální medicíny (IKEM).

LN Jsou i nějaké speciální roztoky, které si nemusím dělat, ale mohu si je volně koupit v lékárně?Řada firem dělá produkty přímo určené k rehydrataci. Některé firmy se specializují také na výrobky pro děti.

Kvalitní rehydratační produkty lze vybrat v lékárně nebo na specializovaném e-shopu, vždy je ale vhodné se poradit s odborníkem, co má smysl si koupit, pro koho je to určeno a za jakých podmínek se to dá použít.

LN Jak dostat do postiženého tekutiny, když zvrací?Pokud dotyčná osoba zvrací, většinou v první fázi není ani schopná přijmout tekutiny, respektive po napití jakéhokoli množství vyzvrací více, než do sebe dostala.

Je tedy vhodné nějakou dobu vyčkat a nedávat prozatím nic. Když byl dotyčný před začátkem zvracení v dobrém stavu a dobře hydratován, zvládne to. Ideální je asi půl dne vydržet a teprve poté začít velice pomalu s příjmem tekutin.

V té době se již většinou žaludek zklidní a dotyčný tekutiny bez problémů přijme.

LN Je nutné při otravě jídlem vyhledat lékaře?Pokud již k nějakým obtížím dojde (nejčastěji se jedná o průjem, vzácněji zvracení), pak je potřeba v prvé řadě zachovat klid, doplňovat tekutiny s minerály a omezit fyzickou aktivitu. Ve většině případů se s tím naše tělo dokáže vypořádat.

Lékařskou pomoc je však vhodné vyhledat, když průjem, případně se zvracením, trvá více dnů a postižený nezvládá doplňovat tekutiny (nebo nejsou dostupné nezávadné tekutiny v dostatečné míře).

Stejně tak bychom měli zamířit k lékaři, pokud se k předchozím příznakům přidá horečka, případně s třesavkou, objeví-li se silnější alergické projevy ve formě rozsáhlejší vyrážky, otoků či obtíže s dýcháním, je-li postižená osoba nadměrně unavená a spavá, případně se objeví známky zmatenosti.

To vše mohou být příznaky závažné dehydratace, infekce nebo život ohrožující alergické reakce. Více opatrní bychom měli být v případě, že se symptomy objeví u dětí, nebo naopak u starých lidí. Obě tyto skupiny mají snížené vnímání žízně a snadněji u nich dochází k dehydrataci.

Dalšími rizikovými skupinami, které by neměly váhat s vyhledáním lékařské pomoci, jsou kardiaci, astmatici a lidé s poruchami funkce ledvin.

Otrava - Vše o zdraví

Otrava arsenem (arsenikóza) – vše co potřebujete vědět

  • Arsen je přirozeně přítomen v relativně vysokých hladinách v podzemních vodách v řadě zemí.
  • Arsen je ve své anorganické formě vysoce toxický.
  • Arsenem znečištěná voda používaná k pití, přípravě potravin a zavlažování potravinářských plodin představuje největší riziko pro zdraví lidí.
  • Dlouhodobé vystavení arsenu v pitné vodě a potravinách může způsobit rakovinu a kožní léze. Bylo také spojováno s kardiovaskulárními chorobami a cukrovkou. Expozice in utero a raného dětství byla spojena s negativními dopady na kognitivní vývoj a zvýšeným počtem úmrtí mladých dospělých.
  • Nejdůležitější akcí v postižených komunitách je prevence dalšího vystavení arzenu zajištěním bezpečného zásobování vodou.
  • Vystavení nižším hladinám arsenu po delší dobu může způsobit kožní změny, poškození jater a ledvin a nedostatek červených a bílých krvinek, což může vést k únavě a zvýšenému riziku infekcí.

Otrava - Vše o zdraví

Arsen ve vodě sice moc rozpustný není, zato už pár desetin gramu stačí zabít dospělého člověka.

Jak toxický a nebezpečný je arsen?

Otrava arsenem neboli arsenikóza nastává po požití nebo vdechnutí vysokých hladin arsenu. Arsen je typ karcinogenu šedé, stříbrné nebo bílé barvy. Arsen je pro člověka extrémně jedovatý. Arsen je obzvláště nebezpečný tím, že nemá chuť ani vůni, takže mu můžete být vystaveni, aniž byste o tom věděli.

I když se arsen v přírodě přirozeně vyskytuje, přichází také v anorganických (neboli „umělých“) vzorcích. Používá se v zemědělství, těžbě a výrobě.

Otrava arsenem má tendenci se vyskytovat nejčastěji v oblastech industrializace, ať už tam pracujete nebo žijete. Mezi země, které mají vysokou hladinu podzemní vody obsahující arsen, patří Spojené státy, Indie, Čína a Mexiko.

Arsenikóza je velkým zdravotním problémem třeba v Bangladéši.

Arsen – organické a anorganické sloučeniny

Arsen je přírodní prvek, který se nachází v půdě, ve vodě, ve vzduchu a v rostlinách a zvířatech. Lidé mohou být také vystaveni arzenu v životním prostředí z některých zemědělských a průmyslových zdrojů.

Ačkoli se někdy vyskytuje ve své čisté formě jako ocelově šedý kov, arsen je obvykle součástí chemických sloučenin. Tyto sloučeniny jsou rozděleny do 2 skupin:

  • Anorganické sloučeniny (arzen v kombinaci s prvky jinými než uhlík): Tyto sloučeniny se vyskytují v průmyslu, ve stavebních výrobcích (jako jsou některá ošetřená dřeva) a ve vodě kontaminované arzenem. Má tendenci být toxičtější formou arsenu a souvisí s rakovinou.
  • Organické sloučeniny (arzen v kombinaci s uhlíkem a dalšími prvky): Tyto sloučeniny mají tendenci být mnohem méně toxické než anorganické sloučeniny arsenu a nepředpokládá se, že by byly spojeny s rakovinou. Organické sloučeniny se nacházejí v některých potravinách, jako jsou ryby a korýši.

Příznaky otravy arsenem

Příznaky otravy arsenem mohou být následující:

  • červená nebo oteklá kůže
  • různé kožní změny, jako jsou nové bradavice nebo léze
  • bolest břicha
  • nevolnost a zvracení
  • průjem
  • abnormální srdeční rytmus
  • svalové křeče
  • brnění prstů na rukou a nohou

Dlouhodobé vystavení arzenu může způsobit i vážnější příznaky. Pokud se u vás po podezření na expozici arsenu vyskytne některý z následujících stavů, měli byste vyhledat odbornou pomoc:

  • ztmavnutí kůže
  • neustálé bolesti v krku
  • přetrvávající problémy s trávením

Podle Světové zdravotnické organizace se dlouhodobé příznaky obvykle objevují nejprve na kůži a mohou se projevit do pěti let po expozici. Případy extrémní otravy mohou vést k smrti.

Anorganický arsen je potvrzený karcinogen a je celosvětově nejvýznamnějším chemickým kontaminantem v pitné vodě. Arsen se může také vyskytovat v organické formě. Anorganické sloučeniny arsenu (například ty, které se nacházejí ve vodě) jsou vysoce toxické, zatímco organické sloučeniny arsenu (například ty, které se nacházejí v mořských plodech), jsou méně škodlivé pro zdraví.

Akutní účinky arzenu na zdraví

Okamžité příznaky akutní otravy arsenem zahrnují zvracení, bolesti břicha a průjem. Následuje extrémní otupělost a brnění končetin, svalové křeče a smrt.

Dlouhodobé účinky arzenu na zdraví

První příznaky dlouhodobého vystavení vysokým úrovním anorganického arsenu (například pitnou vodou a potravinami) jsou obvykle pozorovány v kůži a zahrnují pigmentační změny, kožní léze a tvrdé skvrny na dlaních a chodidlech (hyperkeratóza). K nim dochází po minimální expozici přibližně pěti let a mohou být předzvěstí rakoviny kůže.

Kromě rakoviny kůže může dlouhodobá expozice arzenu také způsobit rakovinu močového měchýře a plic. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) klasifikovala arsen a sloučeniny arsenu jako karcinogenní pro člověka a rovněž uvedla, že arsen v pitné vodě je pro člověka karcinogenní.

Mezi další nepříznivé účinky na zdraví, které mohou souviset s dlouhodobým požitím anorganického arsenu, patří vývojové účinky, cukrovka, plicní onemocnění a kardiovaskulární onemocnění.

Zejména infarkt myokardu vyvolaný arzenem může být významnou příčinou nadměrné úmrtnosti. V Číně (provincie Tchaj-wan) byla expozice arzenu spojena s „chorobou černých nohou“, což je závažné onemocnění krevních cév vedoucí ke gangréně.

Toto onemocnění nebylo v jiných částech světa pozorováno a je možné, že k jeho rozvoji přispívá podvýživa.

Arzen je také spojován s nepříznivými výsledky těhotenství a kojeneckou úmrtností, s dopady na zdraví dětí (1) a expozice v děloze a v raném dětství byla spojena se zvýšením úmrtnosti u mladých dospělých v důsledku vícečetných rakovin, plicních chorob, infarktu a selhání ledvin (2). Četné studie prokázaly negativní dopady expozice arsenu na kognitivní vývoj, inteligenci a paměť (3).

Nejčastější příčiny otravy arsenem

Znečištěná podzemní voda je nejčastější příčinou otravy arsenem. Arsen je již přítomen v zemi a může prosakovat do podzemních vod. Podzemní voda může také obsahovat odtok z průmyslových zařízení. Pití vody s vysokým obsahem arsenu po dlouhou dobu může vést k otravě.

Zajímavé:  Léčba Prašiviny U Psů?

Mezi další možné příčiny otravy arsenem patří:

  • dýcháte vzduch, který obsahuje arsen (např. v průmyslových areálech a podobně)
  • kouření tabákových výrobků
  • dýchání kontaminovaného vzduchu z dolů, kde používají arsen
  • žijete poblíž průmyslových oblastí
  • vystavení skládkám nebo místům odpadu
  • vdechování kouře nebo prachu ze dřeva nebo odpadu, který byl dříve ošetřen arsenem
  • konzumace potravin, které jsou kontaminované arzenem – to není u nás v ČR samozřejmě běžné, ale některé mořské plody a živočišné produkty mohou obsahovat malé množství arsenu

Diagnostika otravy arsenem

Otravu arsenem musí diagnostikovat lékař. To vám pomůže nejen získat správnou léčbu, ale lékař vám také pomůže zjistit základní příčinu, abyste mohli omezit budoucí expozici.

Existují testy k měření vysokých hladin arsenu v těle pomocí:

Testy moči se nejčastěji používají v případech akutní expozice, ke které došlo během několika dní. Všechny ostatní testy měří dlouhodobou expozici po dobu nejméně šesti měsíců.

Nevýhodou některého z těchto testů je, že mohou měřit pouze vysoké množství arsenu v těle. Nemohou určit žádné bezprostřední nepříznivé účinky expozice. Znalost toho, zda máte v těle vysokou hladinu arsenu, vám přesto může v případě potřeby pomoci změnit váš životní styl.

Léčba otravy arsenem

K léčbě otravy arsenem neexistuje žádná konkrétní metoda. Nejlepší způsob, jak tento stav léčit, je eliminovat expozici arsenu. Úplné uzdravení nemusí nastat po týdny nebo i měsíce. Vše záleží na tom, jak dlouho jste byli arsenu vystaveni. Svou roli může hrát také závažnost vašich příznaků.

Jako alternativa k omezení účinků expozice arsenu se používají doplňky vitaminu E a selenu. Předpokládá se, že tyto látky se navzájem ruší. Stále je však zapotřebí více studií na podporu vitaminu E a selenu jako vhodných léčebných metod.

Komplikace při otravě arsenem

Dlouhodobé vystavení arzenu může způsobit rakovinu. Nejběžnější typy rakoviny související s arsenem jsou spojeny s těmito orgány:

Otrava arsenem může vést k dalším zdravotním komplikacím. Po dlouhodobé expozici je možné mít cukrovku, srdeční choroby a neurotoxicitu. U těhotných žen může otrava arsenem vést ke komplikacím plodu nebo k vrozeným vadám. U dětí, které jsou pravidelně vystavovány arzenu, se mohou objevit vývojové problémy.

Výhled pro pacienty s otravou arsenem

Krátkodobá otrava arsenem může způsobit nepříjemné příznaky, ale výhled zůstává celkově dobrý. K nejzávažnějším problémům obvykle dochází po dlouhodobém vystavení působení arzenu.

To se může stát při každodenní práci nebo pravidelným jídlem nebo dýcháním kontaminujících látek. Čím dříve expozici arsenu zachytíte, tím lepší bude výhled.

Můžete také snížit riziko rakoviny, když ji chytíte brzy.

Jak zabránit otravě arsenem

Podzemní voda je i nadále nejběžnějším zdrojem otravy arsenem. Jedním z nejúčinnějších preventivních opatření proti otravě arzenem je zajistit, abyste pili čistou filtrovanou vodu. Ideálně musíte také zajistit, aby všechna jídla byla připravována v čisté vodě.

Pokud pracujete v průmyslových odvětvích, která používají arsen, proveďte zvláštní bezpečnostní opatření. Přineste si třeba vlastní vodu z domova a noste masku, abyste omezili náhodné vdechování arsenu. Každá firma pracující s arzenem musí toto bezpodmínečně řešit.

Při cestování zvažte pití pouze balené vody.

Arsen a rakovina – způsobuje arzen rakovinu?

Na základě dostupných důkazů vyhodnotilo několik odborných agentur potenciál arsenu způsobovat rakovinu.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC)

IARC je součástí Světové zdravotnické organizace (WHO). Jedním z jejích hlavních cílů je identifikovat příčiny rakoviny.

IARC klasifikuje arsenové a anorganické sloučeniny arsenu jako „karcinogenní pro člověka“. To je založeno na dostatečných důkazech u lidí, že tyto sloučeniny mohou způsobit:

  • Rakovinu plic
  • Rakovinu močového měchýře
  • Rakovinu kůže

IARC také zaznamenává odkazy v některých studiích na:

  • Rakovinu ledvin
  • Rakovinu jater
  • Rakovinu prostaty

IARC klasifikuje organické sloučeniny arsenu, kyselinu dimethylarsinovou (DMA, také známou jako kyselina kakodylová) a kyselinu monomethylarsonovou (MMA), jako „pravděpodobně karcinogenní pro člověka“.

A co si ještě na toto téma přečíst?

Zdroje článku a odkazy na studie

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Otrava alkoholem: příznaky a první pomoc

Otrava - Vše o zdraví

Vydali jste se s partou přátel do baru, kde jeden alkoholický nápoj rychle střídal druhý? Na začátku se popíjení většinou zdá jako dobrý nápad, protože díky alkoholu lidé ztrácí zábrany a mohou se cítit opravdu báječně. Pokud to ale člověk s pitím přežene (ať už naschvál, či nechtěně), může se dostavit otrava alkoholem, která v některých případech končí i smrtí.

Příčiny otravy alkoholem

Že se člověk čas od času opije, považuje společnost za poměrně normální věc.

Kromě zvracení, pořádného bolehlavu, mlhavých vzpomínek a pocitu studu navíc takové situace většinou nekončí nijak tragicky. Hranice mezi běžnou opilostí a nebezpečným stavem je ovšem velice tenká.

Proto je důležité umět rozeznat příznaky otravy alkoholem a vědět, jak se v dané situaci případně zachovat.

Příčiny intoxikace přitom mohou být různé. Zatímco někteří lidé neumí odhadnout míru alkoholu, kterou je jejich tělo schopné zvládnout, jiní si tuto společensky tolerovanou drogu dopřávají ve velkém množství naprosto záměrně. Kromě alkoholismu pak může být důvodem intoxikace třeba pokus o sebevraždu nebo náhodná záměna (hlavně v případě seniorů nebo dětí).

Tolerance a toxicita alkoholu

Otrava alkoholem představuje akutní stav, který je způsobený nadměrnou konzumací etanolu (etylalkoholu).

V menších dávkách tato bezbarvá kapalina obsažená v různých alkoholických nápojích způsobuje krátkodobou euforii a pocit uvolnění, ve větším množství však snižuje reaktivitu, zhoršuje koordinaci pohybů, tlumí rozumové schopnosti a vyvolává deprese či agresivitu.

Lidský organismus je schopný odbourávat pouze určité množství alkoholu za hodinu, přičemž pokles hladiny alkoholu o 1 ‰ obvykle trvá 7 hodin.

Konzumace většího množství alkoholických nápojů v krátkém časovém intervalu proto může být velice nebezpečná.

Z toho důvodu by si lidé měli dávat dobrý pozor na to, co a jak rychle pijí, aby se otravě alkoholem v ideálním případě vyhnuli.

Pokud jde o alkoholovou toleranci, je typické, že s rozvojem závislosti zpočátku dochází k jejímu zvyšování, takže člověk může vypít víc, aniž by se to na něm výrazně projevilo. Postupem času však dochází k výraznému snižování této tolerance, kdy i malé množství alkoholu dokáže u postiženého jedince rychle vyvolat příznaky těžké opilosti.

Ačkoliv se tedy akutní otrava alkoholem často vyskytuje u lidí, kteří s alkoholem pouze experimentují nebo to zkrátka jednorázově přehnali, stejně tak může potkat osoby, které holdují nadměrnému pití dlouhodobě. Alkoholici na tom totiž bývají špatně po psychické i fyzické stránce a jejich organismus postupně ztrácí schopnost etanol z těla odbourat, protože již došlo k poškození jater.

Obsah ethanolu ve vybraných alkoholických nápojích:

Druh alkoholu Podíl alkoholu v nápoji Množství alkoholu v nápoji
10° pivo 4 % 16 gramů v 0,5 litru
12° pivo 5 % 20 gramů v 0,5 litru
víno 10 – 14 % 16 – 22 gramů v 0,2 litru
destilát 40 % 16 gramů v 0,05 litru

Toxicita alkoholu je nicméně velice variabilní a odvíjí se od celé řady různých faktorů. Sem patří především věk člověka, který alkohol konzumuje (například děti do 15 let jsou v tomto ohledu mnohem citlivější než dospělí), pohlaví, tělesná hmotnost, zdravotní stav, tolerance alkoholu (kolik alkoholu člověk snese), ale i způsob konzumace alkoholických nápojů.

Rychlost vstřebávání požitého alkoholu pak výrazně závisí také na tom, zda je žaludek pacienta prázdný, nebo naopak plný.

V prvním případě se etanol vstřebává již ze žaludku, takže může na organismus velice rychle zapůsobit.

V druhém případě se etanol mísí s jídlem, které se v žaludku nachází, a jeho vstřebávání je proto o něco pomalejší. Část alkoholu se dostane do střeva a nevstřebá se (10-30 %).

Mezi další faktory, které při otravě alkoholem hrají roli, patří i skutečnost, zda bylo větší množství alkoholu požito najednou, nebo opakovaně a v menších dávkách. U jednorázové konzumace (například když se lidé sázejí o to, kdo rychleji vypije láhev tvrdého alkoholu) probíhá otrava velice rychle a během několika hodin může nastat smrt pacienta.

Při opakované konzumaci menších dávek alkoholu závisí klinické příznaky opilosti hlavně na tom, jakou hladinu alkoholu má dotyčný danou chvíli v krvi. Způsob, jakým alkohol jeho chování ovlivní, je velice individuální. Při nižších dávkách působí spíše stimulačně, rychlejší konzumace většího množství alkoholu však přináší spíše útlum.

Alkohol a léky

Pokud pacient navíc souběžně užívá také jiné látky, může se efekt alkoholu ještě znásobit a ke smrtelné reakci může dojít již při poměrně nízké hladině alkoholu v krvi. Tlumivé účinky na centrální nervový systém zesiluje například kombinace s různými léčivy, jako jsou hypnotika, antiepileptika, sedativa, trankvilizéry, kanabinoidy či morfinové deriváty.

Zatímco při nadměrné konzumaci alkoholu s antidiabetiky nebo s inzulinem hrozí riziko těžké hypoglykémie, kombinace s psychomimetiky či analeptiky zase může způsobit rozvoj křečí nebo epileptického záchvatu. Nebezpečné je také souběžné užívání alkoholu s disulfiramem (Antabus), kdy dochází k rozvoji tzv. antabusového syndromu (zvracení, bolesti břicha, zmatenost, tachykardie…).

Jaké má otrava alkoholem příznaky?

Lidé se samozřejmě obvykle nejvíce zajímají o to, jak poznat otravu alkoholem a kdy je nutné začít situaci urychleně řešit.

Akutní intoxikaci nicméně lékaři rozdělují do několika různých stádií, která souvisí s tím, jaké množství alkoholu má pacient v krvi.

Tyto kategorie jsou ale pouze orientační, protože stupeň opilosti ovlivňuje celá řada různých faktorů zmíněných výše.

1. Subklinické stádium neboli podnapilost

O podnapilosti lékaři hovoří ve chvíli, kdy se hladina alkoholu v krvi pohybuje v rozmezí od 0,2 do 0,5 .

V takovém případě je sice alkohol cítit z dechu pacienta, ale žádné další výrazné příznaky většinou nebývají patrné.

U někoho se projeví dobrá nálada (lehká euforie), a pokud se jedná o mladší pacienty, dochází také k celkovému uvolnění a dostavit se může lehká porucha koordinace.

2. Euforické stádium neboli lehká opilost

Jak již samotný název napovídá, během euforického stádia lidé zažívají pocity lehké euforie, zároveň stoupá jejich sebedůvěra a často dochází k odstranění zábran. Tento stav, který se objevuje ve chvíli, kdy se hladina alkoholu v krvi pohybuje od 0,5 do 1 (u alkoholiků až 3 ‰), se ovšem pojí i s celou řadou negativních projevů.

Sem patří například lehká ztráta svalové koordinace, zpomalení reakce zornic nebo prodloužení reakční doby. S tím také souvisí celkové snížení pozornosti, což může být v některých případech nebezpečné. U dětí pak bývá euforické stádium poměrně krátké, přičemž velice rychle dochází k útlumu a ochabnutí svalů (svalová hypotonie).

3. Excitační stádium neboli střední opilost

V tuto chvíli již u pacientů převažují poruchy koordinace či rovnováhy a zároveň dochází ke ztrátě sebekontroly. Kromě toho se střední opilost, která se objevuje u osob s 1 až 2 ‰ alkoholu v krvi (zhruba 3-4 obvyklé alkoholické nápoje), vyznačuje také emoční labilitou, celkovou podrážděností a ztrátou kritického úsudku.

Zajímavé:  O Ochraně Zdraví Před Škodlivými Účinky Návyk. Látek?

Mezi další typické příznaky excitačního stádia, které lékaři někdy označují také jako hypnotické, se pak řadí také výrazné vzrušení (excitace), poruchy řeči a vnímání nebo problémy s chůzí. U dětí, které mají v krvi 1 ‰ alkoholu, bývá patrná porucha hybnosti (ataxie), a pokud se hladina alkoholu pohybuje kolem 2 ‰, dostaví se zmatenost a spavost.

4. Konfuzní stádium neboli těžká opilost

Pokud hladina alkoholu v krvi dosáhne na 2 až 3 (u alkoholiků až do 5 ‰), lékaři hovoří o těžké opilosti.

Toto stádium, které se označuje jako konfuzní nebo narkotické, již rozhodně není radno podceňovat. Převažuje zde zmatenost, neschopnost koordinace pohybů a výrazná porucha chápání.

Dále jsou typické problémy s chůzí a se zrakem (diplopie neboli dvojité vidění).

Dalším nebezpečným znakem těžké opilosti je pokles vnímání bolesti. To znamená, že i když je opilý člověk zraněný, nemusí si toho vůbec všimnout.

Kromě toho se objevuje i celková apatie, kdy pacient jen minimálně citově reaguje na vnější podněty.

Co se týče dětí, u těch může nastat například pokles tělesné teploty či kóma a objevují se i křeče způsobené nízkou hladinou cukru v krvi.

5. Stuporózní stádium neboli vážná otrava

Jedná se o velice závažnou intoxikaci, kdy se hladina alkoholu v krvi pacienta pohybuje v rozmezí od 3 do 4 a opilý člověk se nachází v bezprostředním ohrožení života. Mezi typické příznaky v tomto případě patří neschopnost chůze, nevolnost, zvracení (někdy i průjem) a hlubší poruchy vědomí (letargie, nadměrná strnulost a ztuhlost) nebo dokonce spánek.

Výjimkou pak nejsou ani počínající symptomy ochabnutí nervového centra, které je zodpovědné za normální fungování dechu a krevního oběhu. Dále může dojít ke krvácení do gastrointestinálního traktu a pacienti mívají problémy s udržením moči a stolice. K typickým projevům se ovšem řadí i pokles teploty (hypotermie), pokles krevního tlaku, tachykardie nebo cyanóza.

6. Komatózní stádium

Jak se pozná otrava alkoholem v posledním stádiu? Kritický stav, kdy pacient ztrácí vědomí a objevuje se kóma, se rozvíjí u jedinců, kteří mají v krvi více než 4 ‰ alkoholu (u alkoholiků více než 5 ‰). Kromě bezvědomí (také označované jako alkoholová narkóza) jsou typické následující příznaky:

  • hyporeflexie či areflexie – omezená reaktivita nebo úplná ztráta reflexů,
  • extenční rigidita – ztuhlost natažených končetin,
  • spazmy – nekontrolovatelné křeče svalstva,
  • trismus – křeč žvýkacích svalů,
  • povrchní dýchání,
  • cyanóza – zmodrání,
  • hypotermie – pokles teploty,
  • snížení hladiny cukru v krvi,
  • kolaps krevního oběhu,
  • oční problémy – nystagmus nebo konjugovaná deviace bulbů,
  • hypokalémie, hypofosfatémie či hypomagnezémie při nedostatečné výživě,
  • rozvrat vnitřního metabolismu – metabolická acidóza, u dětí či alkoholiků také laktoacidóza a dále ketoacidóza s hyperventilací.

V nejhorších případech může způsobit otrava alkoholem smrt pacienta.

Příčinou je většinou zástava dechu, ale může to být také zástava srdeční činnosti, zápal plic vyvolaný vdechnutím zvratků (aspirační pneumonie), edém plic (otok) nebo třeba těžké podchlazení. Letální dávka etanolu je u dospělých pacientů asi 5-6 g/kg (u alkoholiků to však může být dokonce až 13 g/kg).

Jestliže pacient přežije, přechází do hlubokého spánku. Poté většinou následují zdravotní komplikace v podobě zvracení, silných bolestí hlavy, bolesti svalů (myalgie) a nervových zánětů (neuritida). Člověk si také nepamatuje, co se s ním dělo, což se označuje jako retrográdní amnézie.

První pomoc při otravě alkoholem

Spousta lidí se ptá, jak zareagovat, pokud to někdo s pitím alkoholických nápojů přežene, a jakou vyžaduje otrava alkoholem první pomoc.

Pokud vidíte, že někdo z vašich příbuzných či přátel pije jednu skleničku za druhou, v první řadě se mu v tom pokuste zabránit, aby k otravě alkoholem vůbec nedošlo.

Vždy ale myslete na svou vlastní bezpečnost, jelikož podnapilí lidé mohou být agresivní.

Jestliže se pak u daného člověka skutečně projeví příznaky otravy, měli byste co nejrychleji jednat, a to i v případě, že se jedná o cizí osobu, na kterou jste třeba náhodně narazili v baru. Včasným zásahem jí totiž můžete zachránit život.

Co DĚLAT při otravě alkoholem?

  • zkontrolujte, zda pacient normální dýchá,
  • pokuste se pacienta udržet vzhůru a vsedě,
  • pokud není opilý člověk schopný sedět, položte ho na bok, do stabilizované polohy,
  • je-li osoba při vědomí, podejte jí sladký nápoj,
  • zajistěte postiženému volné dýchací cesty (například povolte kravatu),
  • snažte se udržet postiženého v teple (zajistěte mu tepelný komfort),
  • pokud opilý člověk reaguje, pokuste se zjistit, jaký alkohol a v jakém množství vypil,
  • zkontrolujte, jestli nemá daná osoba nějaká přidružená zranění a případně se pokuste zastavit krvácení,
  • kontaktujte Toxikologické informační středisko (224 91 92 93, 224 91 54 02), kde vám poradí, jak dále postupovat,
  • v nejhorším případě zajistěte příjezd ZZS (155).

Jestliže postižený nereaguje na oslovení či zatřesení, ale dýchá normálně, držte mu hlavu v záklonu a zavolejte ZZS, přičemž mezitím budete pravidelně kontrolovat stav vědomí až do příjezdu záchranářů. Začne-li pacient mezitím zvracet, přetočte ho na bok, nechte zvratky spontánně vytéct a opět zkontrolujte průchodnost dýchacích cest. Pokud ovšem pacient normálně nedýchá, je nutné zahájit resuscitaci.

Co NEDĚLAT při otravě alkoholem?

  • u pacienta, který nereaguje na oslovení nebo zatřesení nikdy nevyvolávejte zvracení – hrozí totiž riziko, že by mohl zvratky vdechnout a začal by se dusit,
  • nepodávejte postiženému aktivní uhlí ani kávu, která tělo dehydratuje,
  • nenechávejte opilého člověka, aby se „z toho vyspal“ a neopouštějte ho, ani pokud se jedná o někoho cizího, jelikož by se jeho stav mohl rychle zhoršit,
  • nenuťte dotyčného vstát a chodit, protože alkohol zpomaluje fungování mozku a způsobuje problémy s rovnováhou, což by mohlo vést ke zranění,
  • nesnažte se pacienta probrat studenou koupelí ani sprchou, protože by snadno mohlo dojít k podchlazení.

Zdroje: tis-cz.cz, alkohol-skodi.cz, lekarnickekpaky.cz, nzip.cz

Otrava jídlem: Jak ji poznáte a co všechno ji může způsobit?

Zhruba jeden ze šesti Američanů nebo přibližně 48 milionů lidí v USA prožije (podle Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv – FDA) během jednoho roku otravu jídlem. Onemocní tedy nějakou chorobou přenášenou potravinami.

Jestliže příliš neřešíte, co konzumujete, můžete se snadno nakazit nějakým virem, bakterií nebo parazitem, kteří ve vašem těle způsobí nepříjemnou spoušť. Na vině nemusí být jenom konkrétní potravina, ale také způsob jejího skladování nebo zpracování.

Jak ovšem rozeznáte otravu z jídla od běžného onemocnění nezpůsobeného tím, co pozřete? A jak se zase můžete dostat do původní kondice?

Symptomy signalizující otravu

Příznaky otravy jídlem, které prožijete, se budou lišit podle toho, čím přesně bylo vaše jídlo kontaminováno (např. bakteriemi salmonely nebo listerie).

Nejvyšší riziko otravy potravinami mají velmi mladí nebo naopak staří lidé a také ti, kteří mají oslabený imunitní systém.

Během několika hodin, nebo dokonce až dnů se projeví některý z těchto příznaků, případně jejich kombinace, které signalizují, že jste snědli něco kontaminovaného:

  • nevolnost nebo ztráta chuti k jídlu
  • křeče v břiše
  • zvracení
  • průjem (vodnatý nebo krvavý)
  • horečka
  • únava
  • známky dehydratace (žízeň, sucho v ústech nebo závratě)

Dá se vůbec nějak poznat, že má vaše nedobrovolné nové přátelství se záchodovou mísou příčinu v tom, že jste snědli něco špatného? Na základě vašich příznaků se to nedá na 100 % určit, ale nejspíše si pamatujete, co jste jedli v posledních hodinách a pár dnech. A to vás může utvrdit v tom, že jste se něčím přiotrávili.

Jaké jsou nejčastější příčiny otravy jídlem?

1. Jídlo neprošlo správnou teplotou

Neměli jste nedávno nějaký těstovinový salát s majonézou? Nebo cokoliv s vejci? Případně grilované kuřecí maso? Nebo něco, co je určeno k rychlé spotřebě? Mějte na paměti, že je třeba sledovat teplotu vašich potravin. Co má být horké, udržte horké, co naopak studené, nenechte zteplat.

Co udělat lépe: Potraviny, které rychle podléhají zkáze, uchovávejte mimo lednici maximálně dvě hodiny. Jestliže si nejste jistí, kdy někdo jiný vyndal potravinu nebo jídlo z lednice, raději to vyhoďte. Lepší být trochu hladový než přiotrávený.

2. Na kuře jste použili pouze jeden talíř – před grilováním a po něm

Pokud si připravujete maso, zacházejte s ním opatrně až do servírování. Je důležité ho nejen dobře tepelně upravit (např. vnitřní teplota pro hotová kuřecí prsa by měla být alespoň 77 °C), ale dávat pozor i na to, abyste ho nedávali na stejný talíř, kde je nebo bylo maso syrové. To je celkem rychlá cesta do spárů bakterie E. Coli.

Co udělat lépe: Kromě různých talířů na syrové a grilované maso mějte alespoň dvě prkénka, kdy jedno použijete na krájení masa, druhé na zeleninu. Při skladování masa si dávejte pozor, aby z něj šťávy (s obsahem bakterií) nekapaly na ostatní potraviny a nekontaminovaly je. Proto raději dávejte maso v lednici do speciální přihrádky, kde už nic dalšího nebude.

3. Pijete vodu tehdy, když byste zrovna neměli

Nepijte vodu tam, kde si nejste jisti jejím původem, což je leckdy poměrně náročné určit. Alespoň se vždycky zeptejte, zda je voda pitná. Některé vody mohou mít vysoké riziko bakteriální kontaminace. Raději si v nich ani neomývejte žádné ovoce a zeleninu. Občas se vyplatí připlatit si za balenou vodu.

Co udělat lépe: Než se vydáte na cesty, zásobujte se probiotiky. Kombinace cestování a konzumace špatně zvolených potravin může podráždit střevní stěnu. Probiotika tento jev mohou snižovat a zároveň urychlit proces zotavení.

4. Zbytky, které jste si ohřáli, byly ještě trochu chladné

Nakazit vás mohou dokonce i potraviny které kdysi prošly varem, vy jste je dali do lednice a pak znovu ohřáli. A to v případě, že nejsou dostatečně prohřáté. Jídlo se totiž v lednici může kontaminovat přes noc.

Co udělat lépe: Chcete-li zneškodnit jakékoli potenciální bakterie, ohřívejte jídlo alespoň na 74 °C. Poté ho nechte ještě několik minut odstát, aby bylo všechno rovnoměrné zahřáté.

Kdy byste raději měli navštívit lékaře?

Většina případů otravy jídlem je velmi mírná a trvá jen jeden nebo dva dny. Abyste se z ní dostali rychleji, pijte hodně tekutin. Není nutné připomínat, že je nejlepší voda, samozřejmě nekontaminovaná, a neslazené čaje. Pomůže také dietní strava typu suchý toustový chléb a odpočinek, klidový režim.

Pokud vás ale neopouští průjem, máte ve stolici krev, cítíte svalovou slabost, máte rozmazané vidění nebo máte pocit velké dehydratace trvající déle než tři dny, s návštěvou lékaře určitě neotálejte. V takovém případě by totiž vaše otrava jídlem mohla způsobit další zdravotní potíže.

Zajímavé:  Alergie Na Lepek U Kojeného Dítěte?

-šp-

Mohlo by vás taky zajímat:

OTRAVY – jedy, houby, léky, plyny aj

Jde o otravy látkami, které mohou při dostatečné dávce dočasně či trvale poškodit tělesné orgány. Mohou se dostat do těla různým způsobem: polknutím, vdechnutím, injekcí pod kůži, mohou se vstřebávat kůží.

Příznaky

  • Postižený může být ospalý, nebo i v bezvědomí,
  • poblíž postiženého mohou být obaly od jedovaté látky, ztracené tablety nebo jedovatá rostlina,
  • popáleniny kolem úst, když postižený požil žíravinu,
  • je možné zvracení nebo průjem v pozdějším stadiu,
  • mohou být i křeče.

Některá zásadní opatření

  1. Nenechávejte postiženého samotného,
  2. když postižený spolkl žíravinu, nikdy se nepokoušejte pomoci mu ke zvracení: cokoliv, co způsobilo popáleninu cestou dolů, způsobí ji i cestou zpět,
  3. jedy a léky zamykejte a ukládejte z dosahu dětí!
  4. Nedovolte dětem přibližovat se k jedovatým rostlinám nebo k rostlinám s jedovatými plody.

První pomoc

  1. Je-li postižený při vědomí, bez otálení se ho zeptejte, co snědl a v jakém množství, protože může kdykoliv ztratit vědomí,
  2. přivolejte lékaře nebo sanitku, sdělte zdravotníkům, co si myslíte, že postižený snědl,
  3. ten, kdo přijímá vaše hlášení, vám může poradit, co dělat, než přijede lékařská pomoc,
  4. je-li postižený v bezvědomí a dýchá, uložte ho do stabilizované polohy a ošetřujte ho stejným způsobem, jak je popsáno při bezvědomí,
  5. je-li nutné dýchání z úst do úst, buďte opatrní, aby se jed nedostal i do vašich úst,
  6. je-li to možné, smyjte jed z tváře postiženého a použijte dýchání z úst do nosu,
  7. když jste si jisti, že postižený nepožil žíravinu, ale snědl pouze tablety, můžete mu pomoci ke zvracení podrážděním zadní části hrdla prstem,
  8. zajistěte všechny léky, prázdné obaly, zbytky jedu nebo plodů u něho nalezených, a také vzorky jeho zvratků – pro laboratorní rozbor.
  • Obr.: Dýchání z úst do úst
  •    
  • Dětem „ochutnávajícím svět“ se mohou dostat do pusy i jedy. Jsou všude kolem nás – v čisticích prostředcích, okrasných rostlinách, domácích lékárničkách…

Otrava léky a drogami

Příčiny: předávkování, náhodné požití, sebevraždy.

Příznaky: poruchy vědomí, bezvědomí, zástava dechu, zástava srdce.

První pomoc:

  1. Je-li postižený po užití léků při vědomí, podejte mu vypít osolenou vodu a vyvolejte zvracení (mechanickým drážděním kořene jazyka),
  2. dále mu podejte několik rozdrcených a ve vodě rozpuštěných tablet živočišného uhlí (nikdy nepodávejte mléko, černou kávu, alkohol),
  3. uložte postiženého do stabilizované polohy,
  4. přivolejte odbornou lékařskou pomoc,
  5. sledujte dech a tep a v případě jejich selhávání zahajte resuscitaci, do příjezdu odborné lékařské pomoci se snažte zjistit, co postižený požil, a případně zajistěte obal od požitých léků a části biologických exkrementů (zvratky, sliny, moč).

Platí obecná pravidla:

  1. zjistit druh a množství,
  2. zajistit balení,
  3. kontaktovat lékaře nebo TIS (155),
  4. bezprostředně (ne déle) po požití se můžete u dětí starších ½ roku a dospělých pokusit vyvolat zvracení podrážděním kořene jazyka, např.

    prstem nebo rukojetí lžíce,

  5. jakmile se začnou projevovat účinky léku, je zvracení nebezpečné. Ať se postižený vyzvracel nebo ne, podejte mu aktivní uhlí – několik tablet rozdrťte a smíchejte s vodou, čajem nebo džusem,
  6. vyhledejte odbornou pomoc.

 

Otrava alkoholem

Alkohol je také součástí parfémů, ústních a pleťových vod, čističů na sklo…

Příznaky:

  • od 0,5 ‰ zarudnutí kůže, ztráta zábran, euforie,
  • od 1 ‰ poruchy řeči a rovnováhy, poruchy vnímání,
  • od 2 ‰ zmatenost, zvracení, pomočení, rozšířením cév dochází k poklesu tělesné teploty, bezvědomí s rizikem vdechnutí zvratků a udušení, hladina alkoholu v krvi
  • dávka nad 5 ‰ může být smrtelná.

První pomoc při otravě alkoholem:

  1. Opilého uložte do stabilizované polohy na boku, případně na břicho – tím se zabrání vdechnutí zvratků,
  2. pravidelně jej buďte a kontrolujte úroveň vědomí, zejména nelze-li vyloučit úraz hlavy,
  3. v případě hlubokého bezvědomí (nereaguje na bolestivý podnět) volejte záchrannou službu – tel. 155 nebo 112,
  4. dejte postiženému pít sladký čaj,
  5. v případě požití většího množství alkoholu, zejména dítětem, kontaktujte lékaře.

Požití rtuti z teploměru

Rtuť z teploměru není po požití jedovatá, nebezpečné je dlouhodobé vdechování rtuťových par. Proto je třeba v případě rozbití teploměru:

  1. důkladně uklidit, vyvětrat,
  2. kuličky rtuti nasát do stříkačky a uzavřít do skleničky s vodou, a tu pak odevzdat v lékárně.

 

Požití jedovaté rostliny

Otravy rostlinami mají většinou příznivý průběh.

  1. Když víte nebo máte podezření, že dítě snědlo jedovatou část rostliny, odstraňte zbytky z úst,
  2. podejte několik tablet aktivního uhlí a kontaktujte lékaře nebo TIS (155),
  3. pokud si nejste jistí, jak se rostlina jmenuje nebo jestli je nebo není jedovatá, vezměte ji s sebou k identifikaci: odeberte poměrně velkou část s několika listy, velkou částí stonku, a pokud možno i s květy nebo plody.

Požití jedovaté houby

Zde hrozí obvykle větší nebezpečí než při požití jedovaté rostliny.

  1. Nelze váhat a otálet, těžké otravy houbami mohou končit smrtí!
  2. Pokuste se vyvolat zvracení, podejte několik tablet aktivního uhlí a hodně tekutin a co nejrychleji vyhledejte lékařskou pomoc.
  3. Uchovejte zbytky jídla i stolice nebo zvratků. K nasazení specifické léčby či vyvrácení podezření slouží mikroskopický rozbor právě tohoto materiálu. A čím dřív je léčba zahájena, tím větší je naděje na uzdravení.

Pozor na záludnost naší nejjedovatější houby – muchomůrky zelené: příznaky otravy nastávají až 6–24 hodin po požití!

 

Otrava oxidem uhelnatým a oxidem uhličitým

Příčiny: svítiplyn, kouřové a výfukové plyny (nedostatečné spalování).

Příznaky: zčervenání, bolesti hlavy, zvracení, závratě, poruchy zraku, zrychlený dech a tep, poruchy vědomí až bezvědomí.

První pomoc:

  1. Zajistěte technickou první pomoc (s ohledem na vlastní bezpečnost) – vyneste postiženého ze zamořeného prostoru, nebo se pokuste prostor dokonale vyvětrat,
  2. přivolejte odbornou zdravotnickou pomoc,
  3. při zachovaném dýchání uložte postiženého do stabilizované polohy – viz samostatný návod v této sekci,
  4. při nedostatečném dýchání zahajte podpůrné či úplné umělé dýchání – viz samostatný návod v této sekci,
  5. při srdeční zástavě zahajte resuscitaci, souběžně vždy zajistěte přivolání odborné lékařské pomoci (i když se postižený probírá z bezvědomí) – viz samostatný návod v této sekci.

Otravy průmyslovými škodlivinami

Příčiny: požití jedu omylem, nadýchání se výparů.

Příznaky: poruchy vnímání, vědomí, dechu.

První pomoc:

podání antidota (protijedu), tj. látky velmi rychle působící proti nebezpečným jedům.

Jedy a jejich antidota

Otrava nemrznoucí kapalinou (Fridex, etylenglykol)

Za toxicitu v nich je odpovědný etylenglykol. Ten má příjemnou nasládlou chuť, a tudíž může dojít k vypití velkého množství kapaliny s následkem těžké nebo i smrtelné otravy!

  • Jako protijed se podává zředěný alkohol: např. podáme-li pivo, může dítě o váze 10 kg dostat až 150 ml desetistupňového piva. Destilátu se podává 1,5 ml na 1 kg tělesné váhy, ředí se čtyř- až osminásobkem čaje nebo džusu,
  • (výjimečně) podejte asi 2 dl tvrdého alkoholu (více než 45% obsah alkoholu),
  • tuto první pomoc je třeba vždy konzultovat s lékařem nebo TIS (155).

Požití benzínu a nafty či aromatických uhlovodíků (benzen, toluen, …)

Podejte postiženému parafinový olej (Lafinol) či rostlinný olej (olej na smažení).

Snědené cigarety

Snědené cigarety dítě většinou vyzvrací.

  • Jinak se můžete hned po požití pokusit vyvolat zvracení, podat aktivní uhlí, zapít vodou nebo šťávou. Nikotin nepodceňujte, u malých dětí může ovlivnit srdeční činnost a dýchání, způsobit křeče nebo bezvědomí.

Vteřinové lepidlo

Neodstraňujte je z pokožky násilím!

  • Nejlépe je potřít místo olejem, teplem vyvolat pocení, dokud nedojde k odloupnutí lepidla.
  • Slepená víčka, zalepený zvukovod nebo nosní dírka patří samozřejmě k lékaři.

Požití saponátů

Nepodávejte nic ústy ani nevyvolávejte zvracení!

Ostatní případy

Je-li postižený při vědomí, podejte rozdrcené živočišné uhlí s vodou.

Poznámka: Existuje již nová řada lékařských postupů či metod jako např. hyperbarická oxygenoterapie (viz odkaz HBOx Kladno) a jiné léčebné terapie.

 

Pokousání psem

Ročně u nás dojde v průměru asi ke 30–40 případům pokousání psem na 100 tisíc obyvatel. Velcí psi mohou tlakem zubů – až 40 kg/cm² – způsobit amputace drobných částí těla, zejména dětem. Pokud pes někoho pokouše, je povinností majitele nechat psa okamžitě vyšetřit u veterináře a výsledek do 24 hodin sdělit ošetřujícímu lékaři poškozeného.

První pomoc:

  • Ránu důkladně vydezinfikujte, nebo alespoň vymyjte mýdlovou vodou, a sterilně přikryjte.
  • Vyhledejte lékařské ošetření rány max. do 6 hodin, často bývá nutné zajištění antibiotiky, případné přeočkování proti tetanu, nebylo-li provedeno v posledních 5 letech.
  • Zjistěte, zda je pes očkován proti vzteklině.
  • Při nejistém nebo neznámém výsledku je nutno zahájit léčbu proti vzteklině do 3 dnů.

Vzteklina

Je to virové onemocnění napadající nervový systém, přenášené kromě psů též liškami, kočkami, hlodavci nebo lesní zvěří. Může se přenést například i prsknutím sliny do oka nebo poškrábáním. Pouze asi 2 % infekcí jsou způsobena domácími zvířaty, od roku 2002 nebyl v České republice registrován žádný takový případ.

Zvíře je nebezpečné jen tehdy, má-li samo příznaky nemoci.

 

Některé výjimky z uvedených postupů

Výplach úst, voda (čaj) a aktivní uhlí – a některé zajímavosti

  1. Aktivní uhlí se nepodává v případě otravy:
  • odstraňovačem usazenin v potrubí na bázi hydroxidu sodného (znesnadnilo by to hodnocení lékařského nálezu),
  • odstraňovačem vodního kamene,
  • přípravkem do myček nádobí,
  • vodou pleťovou, kolínskou, zubní nebo po holení,
  • alkoholem.
  1. Je doporučováno rozhodně podat aktivní uhlí při otravě pesticidy (přípravky k hubení plevele, hmyzu, hlodavců, …) a hnojivy.
  2. Rozpouštědla (ředidla), jako je např. xylen, toluen, aceton nebo benzín, ovlivňují vědomí podobně jako alkohol! Nepodávejte mléko, tuky a alkohol, zjistěte vypité množství a druh chemikálie a volejte lékaře. To samé platí v případě lampových olejů.

Samoléčba při podezření na otravu

  1. Zjistěte, co a kolik toho vlastně dítě/postižený snědl nebo vypil, jaké jedovaté látky, rostliny, houby, najděte původní obal s etiketou…
  2. Volejte lékaře nebo Toxikologické informační středisko (TIS) – tel.: 224 919 293 nebo 224 915 402 – nebo NONSTOP 155.

  3. Pomoc při otravě chemickými prostředky používanými v domácnosti: Nevyvolávejte zvracení! Mohlo by dojít ke vdechnutí chemikálie do plic, nebo může způsobit zánět středního ucha. Navíc látky s leptavými účinky, jako je např.

    louh (hydroxid) sodný, který je součástí většiny přípravků určených k čištění odpadů, by při zvracení poleptaly sliznice vlastně podruhé.

  4. Ve většině případů otrav „domácí chemií“ prospěje důkladné vypláchnutí úst, podání vody nebo vlažného čaje.

  5. Podání aktivního (živočišného) uhlí: obvykle 3–5 tablet.

Důležitou úlohu hraje předcházení otravám…

Nejdůležitější opatření:

  1. Uchovávejte všechny produkty v jejich originálních baleních nebo nádobách, a hlavně z dosahu dětí.
  2. Chemické látky uchovávejte odděleně od potravin.
  3. Léky uchovávejte v originálních baleních se speciálními uzávěry proti otevření dětmi a z jejich dosahu.
  4. Uchovávejte zvlášť kosmetiku, laky na vlasy a nehty a barvy na vlasy (z dosahu dětí).
  5. Nepoužívejte léky, které nejsou předepsány lékařem (např. od souseda farmakologa-amatéra).
  6. Při aplikaci látek hubících rostliny a hmyz používejte ochranný oděv, brýle, event. respirátor.
  7. Pasti s jedy na hubení hlodavců dávejte na místa nepřístupná dětem.
  8. Naučit se znát rostliny a živočichy ve svém okolí a neustále poučujte děti o nebezpečí otravy rostlinami nebo houbami.

Je nutné mít na paměti, že dítě, které začne lézt a batolit se, začíná být ohrožené otravou nejen v domácnosti, ale i na zahradě a v přírodě, pokud se ocitne bez dozoru.

Zdroj:

weby ezsp6.estranky.cz,  web ordinace.cz – Irena Waldhauserová,  vitalia.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector