Sójové mléko je dobrým zdrojem energie, dodává tělu vyvážený poměr bílkovin, cukru, vlákniny a tuku. Z minerálů obsahuje vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík a zinek. Z vitaminu zde najdete vitaminy D, E, K a vitaminy skupiny B. Obsahuje také nasycené, mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny.
Co to je sójové mléko?
Sojové mléko či sojový nápoj je označení pro nápoj vyráběný ze sóji namáčením, drcením, vařením a následným přecezením. Vedlejším produktem výroby sojového mléka je okara. Sojové mléko ve skutečnosti pravým mlékem není, ani jej neobsahuje.
V čem je lepší sojové mléko?
Na vaření se hodí i rostlinné smetany. Jsou výbornou náhražkou klasické smetany a hodí se do polévek, na přípravu omáček nebo zmrzliny. Nejčastěji se prodává sójová, mandlová, rýžová a kokosová smetana. Jejich nevýhodou je však vyšší cena, což platí i pro rostlinná mléka, a často i vyšší obsah tuků.
Proč pít sojové mléko?
Co obsahuje sója a sojové mléko:
Vynikající bílkoviny, které díky úpravě jsou dobře stravitelné a zabudovatelné do našeho organizmu. Obsahuje fytoestrogeny – to jsou přírodní látky podobné hormonům, které mají tu specifickou vlastnost, že harmonizují hladinu pohlavních hormonů u mužů i u žen.
Na co je zdravá sója?
Zdravá sója
Fermentovaná sója je bohatým zdrojem bílkovin, probiotik a v našich dietách vzácného vitamínu K2. Vitamín K2 je základem správného využití vápníku v těle a pevných kostí. Nově se zjišťuje jeho role ve zpomalení projevů stárnutí a podpoře imunity.
Které mléko je nejzdravější?
Na svačinu sahejte raději po polotučných, do kávy se hodí nejvíce to tučné. Nízkotučné mléko má 0,5 procenta tuku a u mléka polotučného hovoříme o 1,5 procentu tuku. Není mezi nimi velký rozdíl, ale na chuti je to znát. Vápník, a bílkoviny se ukrývají i v mléku s nízkým obsahem tuku.
Jak chutná sojové mléko?
Obecně sójová mléka můžeme rozdělit do dvou skupin: Neslazená – většinou obsahují jen sójové boby a vodu, případně sůl. Jsou chuťově neutrální nebo mírně (či silněji) cítit sójou a většinou se spíše používají k vaření a pečení a dalšímu dochucení, než jen tak k pití.
Co se sojovým mlékem?
- 4.8 24x. Fazolové brownies.
- 4.9 28x. Sójové nudličky se zeleninou.
- 4.4 19x. Veganská banánová bábovka.
- 4.4 20x. Banánový pudink z chia semínek.
- 4.7 13x. Brownies z červené řepy s čokoládovou polevou.
- 3.7 3x. Sójová ledová káva.
- 4.8 16x. Bábovka bez vajec.
- 4.5 8x. Horká čokoláda se sojovým mlékem a hnědým cukrem.
Jaké rostlinné mléko do kávy?
Baristický speciál: Jaké rostlinné mléko použít?
Jak dlouho vydrží sojové mléko?
Jak dlouho vydrží kokosové mléko? Doba použitelnosti všech těchto mlék je popsána níže.
↑ Datum expirace mandlového mléka.
(Neotevřeno) | Spíž |
---|---|
Sójové mléko vydrží | 7-10 dní |
Rýžové mléko vydrží | 7-10 dní |
Mandlové mléko vydrží | 7-10 dní |
Kokosové mléko vydrží | 7-10 dní |
Co je Rostlinne mleko?
Rostlinné mléko není produktem mléčných žláz savců a nejde tedy o mléko jako takové. Jedná se o rostlinný nápoj, který má stejné využití jako klasické mléko. Je to rostlinná alternativa běžného kravského (kozího, ovčího) mléka s lepší stravitelností.
Jak se vyrábí sojové mléko?
Příprava sójového mléka:
Dá se použít i metoda hrníčků: 1 hrnek bobů a 4 hrnky vody. Mixujeme aslespoň 5-6minut, dokud se nevytvoří pěna a nevznikne jemná, hladká směs. Obsah mixéru přelejeme do hrnce a na mírném ohni (nižší teplotě) postupně vaříme asi 15-20minut, pěnu, která se začne tvořit občas odstraníme.
Co znamená bez laktózy?
Díky nepřítomnosti enzymu laktázy, který má na starosti štěpení mléčného cukru na jednoduché cukry, tenké střevo nedokáže laktózu zpracovat a tělo se s ní pak těžce potýká. Mezi příznaky nesnášenlivosti laktózy patří průjem, pocit plnosti, bolest břicha, podráždění kůže, opruzeniny či nadýmání.
Proč je sója škodlivá?
Rizika konzumace sóji
Většina lidí jí bohužel sóju v takové podobě, že jim může i škodit – zvlášť ve větším množství. „Obsahuje totiž například goitrogeny, které potlačují funkci štítné žlázy, nebo fytáty, které omezují využití vápníku, hořčíku a železa ze stravy. Antinutrienty v ní zase omezují trávení bílkovin.
Jak často jíst sóju?
„Luštěniny do zdravého jídelníčku patří, a tedy i sója. Pokud si ji dáme dvakrát týdně, nevadí a v mnoha směrech má na náš organismus pozitivní dopad,“ míní dietoložka Karolína Hlavatá.
Jak je zdravé tofu?
Výhoda tofu je také v tom, že neobsahuje nasycené mastné kyseliny a cholesterol jako právě maso živočišné. A tak je pro zdraví mnohem vhodnější. Naopak obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. Také se v tofu ukrývají vitaminy skupiny B a minerální látky, jako je vápník, železo a hořčík.