Stob – Vše o zdraví

 

Věra Boháčová, DiS., nutriční terapeut, Fórum zdravé výživy

Je důležité vědět a dle toho jednat!

Statistiky v České republice jsou totiž neúprosné. Jen když se budeme dívat na tzv. civilizační onemocnění, zjistíme, že:

  • … téměř tři čtvrtiny dospělé populace mají vyšší hladinu cholesterolu v krvi.
  • … zhruba každý druhý dospělý Čech má vyšší tělesnou hmotnost, než by měl mít (tedy nadváhu nebo obezitu). U dětí se nadměrná hmotnost objevuje u jedné pětiny až čtvrtiny a počty stále stoupají.
  • … diabetiků už je dnes registrovaných více než 860 tisíc a z více než 91 % se jedná o diabetiky 2. typu.
  • … i když se procenta úmrtí na nemoci srdce a cév snižují, stále se jedná o nejčastější příčinu úmrtí u nás, která se na počtech úmrtí podílí více než 40 %.

Jedná se o onemocnění, ve kterých sehrává svou roli genetická dispozice, nicméně daleko zásadnější roli hraje naše životospráva, tedy jak se staráme o své zdraví. Genetická dispozice je jedna věc, ale druhá věc je, jak se k ní postavíme a jak ji řešíme.

Zásada č. 1: Důležité je vědět

Znát všechna svá zdravotní rizika je klíčem k jejich včasnému ovlivnění. Základem je nezanedbávat preventivní lékařskou péči.

V rámci české legislativy je určeno, na co všechno máme nárok v rámci preventivních lékařských prohlídek, které jsou plně hrazené zdravotními pojišťovnami.

Je to tedy možnost, jak odhalit případná více či méně závažná onemocnění ve stádiu, kdy jsou léčitelná, kdy jsou v začátcích, a tak jejich včasným ovlivněním předejít jejich často více závažným následkům.

Stob - Vše o zdraví

K tomu je potřeba jediné – na preventivní lékařské prohlídky a kontroly chodit.

Netýká se to pouze výše uvedených onemocnění, ale také některých typů rakoviny, kde je jejich včasný záchyt mnohdy tím rozhodujícím. V České republice existují organizované screeningy zhoubných nádorů – nádorů prsu, nádorů tlustého střeva a konečníku, nádorů děložního hrdla.

Zásada č. 2: Jsme-li mimo normy, není nač čekat

„Mám to jen trochu vyšší“, „Zatím to není nic hrozného“, tak zní časté reakce na naměřené hodnoty „mimo tabulky“. Jestliže se objeví jakákoli anomálie, není dobré na nic čekat. Navíc, jednotlivé v úvodu uvedené zdravotní problémy/rizikové faktory se často vyskytují společně, čímž se ale zdravotní rizika nesčítají, ale rovnou násobí.

Kam bychom se s hodnotami měli vejít?

Hodnoty tělesného tuku – doporučené hodnoty:

méně než 30 let 30 – 50 let více než 50 let
muži 9 – 15 % 11 – 17 % 12 – 19 %
ženy 14 – 21 % 15 – 23 % 16 – 25 %

Pozn.: Možná vám tato čísla přijdou až moc přísná.

Platí však, že ze zdravotního hlediska je lepší být v dobré kondici, dbát na správnou životosprávu a klidně při tom mít i pár kg tuku navíc, než být hubený (a plnit tedy normy), nesportovat a na správný jídelníček nedbat.

A pokud trpíte obezitou, i 10% úbytek vaší hmotnosti přinese mnoho pozitiv. Zde tedy platí, že není nutné se vždy vejít do „tabulkových“ hodnot. Pozor, neplatí to ale všude! 

Využijte akce ku příležitosti Evropského dne obezity a nechte si udělat analýzu složení těla zdarma! Zbývá posledních pár volných míst! Více informací zde.

Stob - Vše o zdraví

Doporučené hladiny krevních tuků:

Osoby s nízkým a středním rizikem* Osoby s vysokým rizikem* Osoby s velmi vysokým rizikem*
LDL cholesterol ˂ 3 mmol/l ˂ 2,6 mmol/l ˂ 1,8 mmol/l
HDL cholesterol ˃ 1 mmol/l u mužů; ˃ 1,2 mmol/l u žen
Triglyceridy ˂ 1,7 mmol/l

* Cílové hodnoty LDL cholesterolu v krvi se hodnotí také podle aktuálního zdravotního stavu a výskytu/či nevýskytu dalších rizikových faktorů či onemocnění.

Výši rizika určuje lékař, například osoby ve velmi vysokém riziku jsou ty, které mají současně těžkou hypertenzi (vysoký krevní tlak) nebo familiární hyperlipidémii. Do vyššího rizika se dostává každý, kdo má zároveň se zvýšenou hladinou cholesterolu také např. zvýšenou hladinu cukru v krvi.

Pokud se u někoho vyskytne více rizikových faktorů nebo již nějaké srdečně-cévní onemocnění, doporučené hodnoty LDL cholesterolu v krvi jsou přísnější.

Definice a klasifikace jednotlivých kategorií krevního tlaku (v mm Hg):

Kategorie Systolický tlak Diastolický tlak
optimální < 120 < 80
normální 120–129 80–84
vysoký normální 130–139 85–89
hypertenze 1. stupně (mírná) 140–159 90–99
hypertenze 2. stupně (středně závažná) 160–179 100–109
hypertenze 3. stupně (závažná) ≥ 180 ≥ 110
izolovaná systolická hypertenze ≥ 140 < 90

 

Zásada č. 3: Některá rizika si můžu zjistit sám/sama

S některými parametry rizikových faktorů musí pomoci odborníci, některé si můžeme vzít do vlastních rukou sami. Např. obyčejný krejčovský metr může pomoci stanovit případný rizikový obvod pasu, index tělesné hmotnosti také není těžké vypočítat.

Index tělesné hmotnosti (BMI):

podváha < 18,5 kg/m²
norma 18,5 – 24,9 kg/m²
nadváha 25,0 – 29,9 kg/m²
obezita ≥ 30,0 kg/m²

BMI si můžete spočítat zde.

Hodnocení obvodu pasu:

norma zvýšené riziko vysoké riziko
muži < 94 cm 94 – 101 cm ≥ 102 cm
ženy < 80 cm 80 – 87 cm ≥ 88 cm

Řadě zdravotních problémů můžeme velmi účinně předcházet tím, jak se postavíme ke své životosprávě.

Nekouření, pravidelný (i nesportovní) pohyb a často jednoduché zásady ve stravování, kvalitní spánek a odpočinek pomohou přebít třeba i ne příliš lichotivou genetickou dispozici.

Úpravy životosprávy jsou také první „na pořadu dne“, pokud už se mezi nelichotivé statistiky výskytu civilizačních onemocnění zapíšeme.

Zásada č. 5 shrnující: Vím, jak na tom je mé zdraví

… a chovám se podle toho.

  • Každý si sáhněte do svého svědomí – víte, jak na tom je vaše zdraví?
  • Tento článek vznikl ve spolupráci s EASO (The European Association for the Study of Obesity) ku příležitosti Evropského dne obezity. 
  • Stob - Vše o zdraví

Sdílet:

Obezitoložka Iva Málková: Hubnutí se nerovná dieta. Je třeba si jídlo vychutnat

Lidem s nadváhou jste se začala věnovat hned po studiu psychologie. Co vás přivedlo do jejich světa?Vlastní obezita. Byla jsem dítě s nadváhou, kterému nadmíru chutnalo. Rodiče už byli nešťastní. Učitelkám ve školce doporučili, aby mi nedávali svačiny…

To bylo trošku kruté, ne?Máma byla taky psycholožka a nechtěla, abych si zbytečně komplikovala život. Tak se snažila můj apetit krotit. Někdy to byl boj. Vždycky vzpomínala, jak jsem se dožadovala stejných porcí, které dostával můj o tři roky starší bratr. Občas mu dávali tajně večeři navíc, abych to neviděla. Mysleli to dobře…

Přečíst článek ›

Experimentovala jste s dietami?Často. Už na základní škole maminka vymyslela, že nějaký čas nebudu chodit na obědy a budu si nosit „krabičky“ z domova. Později samozřejmě přišly různé „zaručené“ diety, takže jsem chvíli ujížděla na vajíčkové, chvíli zkoušela zase nějakou jinou. Naštěstí mě bavil sport, tak se ta kila nikdy nepřelila ve vyslovenou obezitu.

Stob - Vše o zdravíZdroj: Jaroslav Jiřička

Psycholožka a zakladatelka STOB (STop OBezitě) Iva Málková. Foto: Jaroslav Jiřička

Kdy jste byla nejtlustší?Asi ve třinácti. Maminka tehdy nějaký čas pracovala v Anglii a já tam byla s ní. No a oni tam v práci měli obrovskou ledničku, kde si každý bral, co chtěl. Dovedete si asi představit, jak jsem byla nadšená. V mrazáku například byly vaničky se zmrzlinou, které tu u nás nikdo v životě neviděl… Tehdy moje váha překročila 70 kilo.

Byla už tehdy nadváha tak stigmatizovaná jako dnes?To v žádném případě. Ani já v podstatě nijak netrpěla. Vadilo mi to třeba jen u sportu, když jsem nevytáhla prdelku do výmyku.

Nicméně záhy jste dospěla k poznání, že jde o větší problém a začala jste se obézním lidem věnovat profesionálně.

Po vysoké škole jsem nastoupila na dětskou psychiatrii, věnovala jsem se diagnostice a psychoterapii a zakladatel české obezitologie profesor Šonka mi posílal své pacienty, se kterými si nevěděl rady. Těm jsem se věnovala po práci.

Ukázalo se, že obézním se tehdy u nás v podstatě nikdo po psychologické stránce nevěnoval. Například klasické emoční jedení jsme neměli podchycené.

Vy jste si rady věděla?U nás v té době psychologie neznala termín „kognitivně behaviorální“ a já začala právě s touto terapií pracovat. Ještě předtím jsem posbírala pár zkušeností. Tatínek byl zaměstnán v bance, a tak pro mě nebyl takový problém získat příslib a vycestovat ven. Navštívila jsem i USA a nejvíc mě zaujalo, že tam mají na každém rohu tzv.

Weight Watchers, tedy cosi jako strážce váhy. Pobočky měli v každém malinkém městečku. Už tehdy mě napadlo, že by bylo hezké něco takového mít doma. Metodiku už jsem rozpracovala ve své diplomové práci. Každopádně dělám to už čtyřicet let a ani po téhle dlouhé době nejsem úspěšná v tom, aby většině lidí místo slova dočasná dieta naskočilo trvalá změna životního stylu.

Přečíst článek ›

Proč?Všichni mají v hlavě vzorec „hubnutí rovná se dieta“. Diety se přitom co chvíli mění a každý řeší, co jíst. Teoreticky to i víme, ale jen obtížně přenášíme do praxe.

Jíme pod těžkým vlivem emocí a myšlenek. Proto tedy právě kognitivně behaviorální přístup by měl pomoci.

Behavior (chování) je, jednoduše řečeno, co jíme a jak se k tomu hýbeme, s čímž pracuje většina z nás…

A jaký vliv má kognitivní složka?Tam už jde o práci s tím, jak jíme a proč jíme. Lidé občas potřebují naučit jíst – pomalu, vychutnávat si každé sousto, naslouchat potřebám těla. Zní to možná humorně, ale mnozí z nás tohle v současné době opravdu zapomněli.

Metodika, kterou jsem vypracovala, pomáhá v prvé řadě uvědomit si spouštěče k jídlu navíc oproti plánu, jako je třeba vůně čerstvého pečiva, zapnutí televize nebo stres. Potom nabízíme klientům různé techniky, které je učí reagovat na tyto spouštěče vhodněji než jídlem. To vše se učí v 10týdenních kurzech rozumného hubnutí.

Někdy pomohou napoprvé změnit životní styl, jindy, jsou-li nevhodné návyky zažité desítky let, jde o běh na dlouhou trať a lidé se vracejí opakovaně.

Pracuje se lépe s muži, nebo se ženami?Když už muž přijde do kurzu, má tak silnou motivaci, že zhubne hned napoprvé. Navíc u nich nehraje zas takovou roli emoční jedení.

Ženy mají za sebou obvykle už třeba desítky, ba snad stovky zhubnutých kilogramů, které pak zase postupně nabyly zpět, takže jejich metabolismus je úplně rozházený.

Chlap má většinou jasný problém, třeba že pije dva litry coly za den, a je svolnější k pohybu. U většiny stačí opravdu prostá úprava jídelníčku.

Zajímavé:  Léky Proti Horské Nemoci?

Co všechno za vaši čtyřicetiletou praxi byly ženy schopné udělat, aby zhubly?Často ty největší nesmysly. Jenže dříve byly nesmysly, které až tak neškodily tělu. Třeba „kouzelné“ náušnice. Lékárny zase prodávaly zázračná mýdla, v jejichž příbalovém letáku varovaly před tím, aby si s ním ženy mydlily prsa, protože by jim asi mohla zmizet.

Tuk měl po umytí tímto mýdlem odcházet jak tající sníh. Historie hubnutí je historií těch největších absurdit. Není to tak dávno, co jsme si měli za rytmu bubnů ozařovat břicho červenou žárovkou. No každopádně malá revoluce přišla s Herbalifem. Vzpomínám, když tu přede mnou seděli lidé ze společnosti a přesvědčovali ke spolupráci.

Dneska jsem mohla sedět v jejich čele a být miliardářka.

Přečíst článek ›

Taky tu byl Leoš Středa se zázračnými strojky…Středa byl obchodník, ale nebyl hloupý.

Pamatujete ty obrovské fronty na myostimulátory? Dávalo to malé impulsy svalům, na žádné hubnutí to nebylo, ale aspoň stoupl v mých očích, když jsem viděla, že je dává zadarmo do nějakých léčeben.

Ochablé svalstvo na ruce se tím možná mohlo maličko zpevnit, ale váhový úbytek? Nesmysl. Všechny tyhle záležitosti fungují jako placebo efekt. Když si koupíte drahou věc, chvíli se zamýšlíte i nad tím, co jíte.

Co frčí dnes?Strašně moderní jsou různé nízkosacharidové bílkovinné diety, i když už jde také o starší záležitost, které se vždycky legračně chopí nějaká známá osobnost. Tam samozřejmě zhubnete ohromně, protože radikálně snížíte příjem.

Ale když vám nikdo neřekne, co máte dělat dál, naberete zase vše zpátky, což je dost nebezpečné. Správné je snižovat pomalu a postupně. Když snížíte radikálně, je větší nebezpečí, že stejně radikálně naberete.

Jsou firmy, které vám tuhle dietu prodají jen po konzultaci s odborníkem, který dbá i na postupné fáze přidávání potravin a snižuje riziko jojo efektu. Ale mnohé ketodiety si můžete objednat jen tak po internetu.

Mají diety ještě kam jít?Vidíte sama, že ta škála je snad nevyčerpatelná. Dnes máte bezlepkovou stravu, syrovou stravu, paleodietu, diety v současné době spočívají ve značném zúžení výběru potravy.

Když jste dříve měla náušnici v uchu, samotná náušnice nic nedělala, ale možná jste jedla méně a rovnoměrně – zamyslela jste se nad tím, co jíte, když už máte tu zázračnou náušnici za drahé peníze.

Dnes se lidé nesmyslně trápí: musí to být bio, nesmí to být zdaleka, nesmí tam být tuk, nesmí tam být mléko, nesmí tam být mouka… Tohle dřív nebývalo. Nebo si vezměte, jak jsou teď lidé skoro posedlí tzv. nibblingem.

Co to je?No takové to uždibování, co vám radí kdejaký výživový poradce. Lidé mají jíst třeba šestkrát denně a oni pak sklouznou k tomu, že jedí každou chvíli malinké porce a úplně se jim vytrácí hlavní chody – snídaně, oběd, večeře.

Nedávno jsem měla jednání s pánem, který si během rozhovoru otevřel kufřík, v něm srovnaných mnoho krabiček, a stěžoval si, jak tím trpí, že musí pravidelně každé dvě hodiny uzobávat. To je přece tak zbytečné.

Co se děje ve výživě dnes, je naprosto proti přirozeným potřebám těla.

Jak často máme jíst?Tak, jak to bylo vžité vždy. Třikrát až pětkrát denně. Samozřejmě, že když někdo trpí výkyvy glykémie, bude jíst častěji, zatímco většině tři jídla denně stačí. Je to individuální. Nejhorší na současných dietách je, že člověk je drží, protože někdo něco řekl.

Co na tom, že jeho organismu vůbec nevyhovují, že se celou dobu těší na to, až s nimi skončí. Stačí, že vystoupí nějaký guru, který prohlásí, že zhubnul dvacet kilo, protože jedl syrovou stravu, a rázem vyvolá pozitivní emoce, jak je syrová strava úžasná.

Ty však vydrží jen do doby, než začne člověk syrovou dietu držet a zjistí, že si v zimě nemůže dát teplou polévku.

V čem je jiný přístup, který prosazujete vy?Jakýkoliv postup musí být příjemný, nebo alespoň ne nepříjemný. Jen v takovém případě může jít o změnu dlouhodobou, ba trvalou.

Přečíst článek ›

Je pro vás jednoduché si udržovat váhu?Každopádně se nijak přehnaně nehlídám. Mám ráda sladké a o Vánocích přiberu dvě tři kila, která ale později zase zhubnu. Znám své tělo. Teď odjíždím s klienty na Srí Lanku.

Tam vždycky jíme všichni úplně stejně, máme k dispozici lékaře, kteří nám vše vysvětlují. Ten, kdo doma jí hodně, špatně a má dost kil navíc, zhubne za měsíc i 10 kilo, já dvě kila, přestože se hýbu více než ostatní. A když přijedu, zase je naberu.

Říká se tomu „kritický bod“, tedy váha, která je svým způsobem člověku daná a je jen velmi obtížné dostat se pod ni. Nebo pouze za cenu velké oběti. Lidé mají často magické hranice, třeba že zhubnou na 80 kilo. Jenže váha se zastaví na 82 a níž už nejde.

To je realita a člověk by se s ní měl do jisté míry smířit. Snažit se, ale ne za cenu utrpení.

Měl by se tedy za těchto okolností smířit i s nadváhou?Jistě. Je to jako s inteligencí – někteří jsou nad průměrem, jiní pod. Někteří jsou vychrtlí, i když se cpou, jiní mají opačný problém. Bazální metabolismus je do značné míry dán geneticky.

My ho můžeme zpomalit častými výkyvy váhy nebo zrychlit pohybem. Navíc pokud člověk nemá třeba artrózu, škodí nadváha daleko víc psychicky než fyzicky. Je velmi smutné, když vidíte, jak někteří lidé v podstatě prohubnou celý život. K tomu jim všichni kolem slibují, že teď už to konečně půjde a velmi rychle.

Zastánce paleodiety vás bude donekonečna přesvědčovat o škodlivosti luštěnin, zatímco vegetariáni o škodlivosti masa. Co je zdravé a nezdravé? Vše je o množství. Důležitý je příjem. A ten si naplňte, jak chcete, jen si ohlídejte dostatek důležitých živin.

To je vlastně i princip našeho poslání – naučit lidi, jak si naplnit jídelníček potravinami, které mají rádi.

Jak se díváte na byznys s obezitou?To je obrovský kolos. Obchod s emocemi. Reklama na léky být nemůže, ale na předražené neúčinné preparáty ano. Přijdete do knihkupectví a všude regály s výživou a dietami.

Ty skutečně fundované se přitom krčí někde vzadu. Kdy tohle bylo? A to vůbec nemluvím o nejrůznějších franšízách, „firmách na hubnutí“. Tam by mohl být i odborný potenciál, bohužel ale vesměs stojí na prodeji drahých doplňků.

Přečíst článek ›

Funguje vůbec nějaký doplněk stravy na hubnutí? Může něco ovlivnit hlad a chuť?Věčně hladovému možná může pomoci vláknina, ale proč kupovat drahé ananasové dropsy, když lze pořídit levné psyllium? Ale na hubnutí jako takové opravdu nic není. Co by vám mohlo zrychlit metabolismus?

Příští rok slavíte 30 let STOBu. Je něco, co byste dnes dělala jinak, než bylo v začátcích vzniku společnosti?Možná bych volila jiné jméno. Postupy jsou stále stejné – jde především o práci s myšlenkami a emocemi lidí.

Dnes už firmu přebírají moje děti, mohou přinést vlastní pohled a přínos, ale to hlavní stejně zůstává.

Jedinou velkou změnou je fakt, že čím dál více lidí chce hubnout po internetu, takže dnes pacientům s nadváhou a obezitou pomáháme nejen přímo v kurzech, ale i prostřednictvím našeho komunitního webu STOBklub.

Velmi efektivní je program Sebekoučink, který učí si zábavnou a tvořivou formou sestavit jídelníček, kdy vám dávají semaforky zpětnou vazbu, jak si vedete. A když si nevíte rady, jak docílit, aby se vám třeba zazelenal bílkovinný semaforek, pomůže vám odborník nebo podporující diskusní skupina. STOBklub je i velkou oporu hubnoucím v udržení váhy.

Známé jsou vaše každoroční aktivity ke květnovému Evropskému dnu obezity. Co chystáte na letošní rok?Letos se můžete se STOBem vydat na Svatojakubskou cestu do španělského Santiaga de Compostela. Zástupci některých evropských zemí jdou naživo, my nabízíme virtuální pochod, kde se na našem komunitním webu budou od 1.

 dubna do 18. května sčítat kroky všech uživatelů. Přidány budou i zajímavosti o Svatojakubské cestě do Santiaga a dozvíme se, že i v ČR je spousta svatojakubských cest, které stojí za to prošlápnout. A protože STOB sdružuje odborníky z celé ČR, nabídnou vám v těchto dnech zdarma možnost analýzy těla na bioimpedančních přístrojích.

Součástí měření bude i krátká konzultace, jak pokračovat dále ve zlepšování životního stylu. Každý účastník zároveň obdrží dle svého problému jednu z praktických brožurek, týkající se správné motivace nebo již samotné změny pohybových či stravovacích návyků. Informace o všech aktivitách pořádaných k tomuto dni najdete na www.stob.cz.

JUDITA BEDNÁŘOVÁ, Týdeník Květy

Přečíst článek ›

Při hubnutí je psychika zásadní

O výživě, potravinách a o tom, jak je důležitá psychická pohoda, s odbornicí na výživu a hubnutí Hanou Pávkovou Málkovou

Dnes se podíváme pod pokličku STOBu – rodinné firmy, která se od svého založení v roce 1990 specializuje na zdravý životní styl, zdravé hubnutí a celkovou fyzickou i psychickou pohodu.

V rozhovoru s Hanou Pávkovou Málkovou se podíváme na to, jak se měnily trendy v dietách, jak poznat, co ze všech těch dobrých rad na internetu je v pohodě a co ne, nebo třeba jak a kam pokročila věda a v čem nám mohou pomoci aplikace jako AXA Health Keeper.

Hanko, můžeme vás na úvod poprosit o pár slov o vás a o vaší úloze ve STOBu?

STOB je rodinná firma, a byl tedy vždy součástí rodiny (jak říkala máma – zakladatelka STOBu – je to její třetí dítě), funguje už téměř 30 let, základní myšlenky zůstávají stále stejné, jen se vše snažíme dělat trochu moderněji.

Moje práce je vzhledem k vystudovanému oboru zaměřená převážně na výživu, i když se samozřejmě snažím aplikovat také psychologické postupy, které jsou základním pilířem STOBu.

Starám se především o odbornou činnost včetně psaní článků, tvorby brožur i internetových projektů. Jsem milovnicí dobrého kvalitního jídla a ráda zdravě vařím i peču.

Zajímavé:  Alergie Na Kravské Mléko U Kojeného Dítěte?

Své zkušenosti pak předávám klientům při individuálním poradenství i prostřednictvím edukačních materiálů a projektů společnosti STOB.

Jak konkrétně tedy STOB funguje?

Hubnutí a zdravý životní styl jsou multidisciplinárními obory, a proto již od založení společnosti dbáme na sdružování odborníků napříč všemi souvisejícími obory a na propojování jejich znalostí a zkušeností. Všechny tyto znalosti a zkušenosti se odrážejí v naší komplexní metodice.

Vlajkovou lodí naší společnosti jsou skupinové kurzy hubnutí, které realizují vyškolení lektoři v mnoha městech ČR.

Protože ne každý může nebo chce absolvovat skupinový kurz, nabízíme i řadu dalších služeb a pomůcek pro zdravé hubnutí a zdravý životní styl.

Individuální poradenství, knihy, brožury, e-booky, online kurzy, vzdělávací semináře, konference, workshopy, provozujeme komunitní web STOBklub plný užitečných a kvalitních informací včetně nutričního programu Sebekoučink.

Naše služby jsou rozšířené o pohybové aktivity a zájezdy tuzemské i zahraniční, kde jsou zdravý pohyb a vyvážená strava samozřejmostí.

Od hubnutí ke zdravému životnímu stylu – jak se změnil pohled na hubnutí od 80. let dodnes?

Já v oboru pracuji naplno teprve pět let, tak na tuto otázku nechám odpovědět Ivu Málkovou, která má více zkušeností právě s historií a vývojem v oblasti hubnutí.

V 80. letech se vyměňovaly diety typu vajíčková apod. spíše jen po sousedsku. S rozvojem soukromého podnikání přišel v 90. letech boom diet a hubnoucích pomůcek ze světa, kdy se lidé pokoušeli hubnout pomocí různých náušnic, náplastí, mýdel, čajů apod.

U těchto hubnoucích zázraků (pochopitelně zcela neúčinných) trpěla duše, ne však tělo, protože se většinou neovlivňoval jídelníček. S novým tisíciletím se pak přidaly stovky různých diet. Některé byly vcelku rozumné, ale některé extrémnější diety už jsou spíše hazardem se zdravím.

Dnes už se hubnutí mnohdy neříká hubnutí, ale lidé „mění životní styl“.
V praxi ale dále zkoušejí všemožné diety, různé výživové styly, superpotraviny apod.

Pokud bych měla srovnat situaci, ještě před 10 až 20 lety jsme národ učili jíst zeleninu, hýbat se a v jídelníčcích jsme nahrazovali hermelín, bůček, vysočinu, majonézové saláty, smažené minutky apod. Stačilo opravdu nahradit kalorická jídla méně kalorickými a volit vhodné kulinární úpravy.

Klienti byli lační po informacích a po aplikování našich rad krásně hubli. Dnešní typický klient přichází poté, co vyzkoušel desítky různých diet a výživových směrů, které jej metabolicky a často i zdravotně poškodily, a o psychice ani nemluvě. Klient je přehlcený všemi možnými informacemi a ve výsledku neví, co má dělat.

Největší a zásadní změny přinesl internet, který zintenzivnil džungli názorů na hubnutí.

Naše práce je pak složitější, neb vyvracíme různé mýty a dáváme klienty „do kupy“ po neúspěšných hubnoucích pokusech.

V dnešní době je také mnohem častější tzv. emoční jedení – dříve lidé jedli jídlo, když ho měli, a ne když ho chtěli. Dnes v rozhodování, kolik, co, proč a jak hubnoucí snědí, hrají roli kromě bohaté nabídky především emoce. Jídlo se stává záplatou na emoce.

Jednoduchá, zázračná řešení neexistují

Jaké jsou největší mýty spojené s hubnutím, které si s sebou obecně naše společnost nosí?

STOB se již desítky let snaží upozorňovat na fakt, že se nestačí zabývat pouze samotným jídelníčkem a pohybem, ale zásadní roli hraje také naše psychika.

Při hubnutí většinou lidé řeší, co jedí, ale neberou v úvahu psychologický pohled na hubnutí, tedy proč jedí a jak jedí. Problém s hubnutím nevyřeší pouze získáváním kvalitních nutričních znalostí, ale je třeba se naučit, jak tyto teoretické znalosti realizovat v praxi.

Jinými slovy, každý hubnoucí ví, že při hubnutí není to pravé si dát každý den k odpolední kávě dortík nebo večer k televizi sušenky.

Ale jak dosáhnout toho, aby si ten dortík nebo sušenky opravdu nedal, když na ně má takovou chuť? A ještě lépe, jak dosáhnout toho, že si oblíbený dortík dá, ale jen občas a v menším množství a nebude si to nijak vyčítat? Tohle žádná z diet bohužel neučí.

Lidé často nejedí z hladu, ale v důsledku emocí (ať už pozitivních, nebo negativních) nebo podlehnou podnětům z vnějšího okolí. S těmito spouštěči k jídlu je potřeba se naučit pracovat a reagovat na ně vhodnějším způsobem.

Další stále se opakující chybou je to, že diety se zaměřují pouze na samotný proces hubnutí a zapomíná se na to, co dělat po zhubnutí, abychom si váhové úbytky udrželi.

Ve STOBu se tedy nehubne pomocí diet, ale cílem je dlouhodobá změna životního stylu.

Každý si musí (s pomocí odborníka) najít takový režim a takový jídelníček, při kterém mu bude dobře a bude schopný u něj dlouhodobě vydržet.

Populární „jednoduché“ diety tedy nedoporučujete? Jaké jsou trendy dnes?

Dnes je populární například lowcarb, paleo, raw, cukrfree a další. A stále oblíbené jsou také ketodiety. Je to až neuvěřitelné, jaké množství diet už bylo vymyšleno a kolik to hubnoucí lid stálo, nejen financí.

Přesto počet obézních paradoxně neustále narůstá.
Což opět pouze potvrzuje fakt, že diety opravdu nejsou řešením.

A dnes je bohužel trend takový, že nenarůstá jen počet obézních, ale i těch, co trpí poruchami příjmu potravy, jako je mentální anorexie, bulimie nebo ortorexie.

Pozor na univerzální návody

Různé vědecké objevy a výživová doporučení si často protiřečí – například v 90. letech byl velký trend nízkotučných a odtučněných produktů, naproti tomu dnes se uvádí na pravou míru, že šlo spíše o marketingový tah. Co dělat, když si nové objevy nebo odborníci protiřečí? Jak se v nejrůznějších radách orientovat?

Ono to na první pohled vypadá, že se doporučení neustále mění a že se vědci v mnohém mýlili.

Ve skutečnosti ale v doporučení odborníků k tak radikálním změnám nedošlo a těch opravdových „omylů“ bylo jenom pár.

Jako příklad můžu uvést „zakazování“ vajíček, doporučení fruktózy jako sladidla vhodného pro diabetiky nebo neznalost škodlivosti transmastných kyselin, které byly dříve obsaženy v margarínech.

K určitým změnám v názorech samozřejmě dochází, a to díky tomu, že věda se neustále vyvíjí, máme k dispozici mnohem sofistikovanější analytické přístroje, programy a tak dále.

Nicméně lidský organismus je natolik složitý, že je na něj občas i věda krátká, a uvidíme, jaké poznatky ještě přinese budoucnost.

V současnosti je například velmi intenzivně zkoumán střevní mikrobiom a přichází se na nové a nové spojitosti a zajímavé poznatky.

Pokud bychom měli dát jedinou radu, tak sledujte relevantní zdroje a zapojte kritické myšlení. Uvědomme si, že dnes na internetu publikují miliony lidí a sdílet své názory nebylo nikdy jednodušší.

Spousta různých prodejců má ale jen velmi silný a lákavý marketing, jejich produkty a názory se však neopírají o relevantní zdroje.

Pak jsou tu tací, kteří propagují svůj „styl“ s čistým svědomím, třeba jim opravdu mohl pomoci, čímž nabrali (sebe)vědomí, že jejich postup je univerzálním lékem na všechny problémy a že mohou radit ostatním.

Skutečný odborník by měl mít relevantní vzdělání, praxi a nebude vám vnucovat jeden výživový směr nebo lék na všechny potíže. Odborník má mnoho vědomostí a zkušeností a vždy respektuje individualitu svého klienta.

Jak se tedy podle vás vyhneme experimentům s vlastním zdravím, tělesným i duševním?

Vždy je potřeba na vše nahlížet se zdravým rozumem a nadhledem. Každý extrém je určitým způsobem škodlivý a rizikový. Pokud se tedy dočteme o nějaké senzační novince či dietě, která striktně něco zakazuje či naopak přikazuje, vylučuje některou základní skupinu potravin a velmi tak zužuje pestrost stravy, je potřeba zbystřit a raději se do dodržování takových doporučení nepouštět.

My vždy klientům doporučujeme pestrou a vyváženou stravu s ohledem na jejich zvyklosti a potřeby – bohužel to nezní tak lákavě a senzačně jako univerzální rada „vyřaďte z jídelníčku lepek/cukr/mléko, a zhubnete“.

Od klienta to v začátku vyžaduje trochu více snahy, ale ve výsledku pak zjistí, že se tato investice vyplatí a že je to opravdu jediný možný dlouhodobě udržitelný způsob, jak zhubnout zdravě, natrvalo a bez zbytečného trápení.

Každý by se měl napojit na potřeby svého těla, být aktivním tvůrcem svého jídelníčku a nepodléhat tlakům z vnějšku. Jen člověk sám ví, co potřebuje jeho tělo.

Jaké jsou výhody aplikací jako AXA Health Keeper pro naši fyzickou a psychickou pohodu?

Kvalitní aplikace mohou být skvělým pomocníkem. Je třeba ale mít na paměti, že je to stále jen pomocník, a nikoli řešení. Ať už je náš cíl jakýkoli, vždy se musíme aktivně sami zapojit a žádná aplikace to za nás neudělá.

Cestu si ale díky různým aplikacím můžeme zjednodušit a zpříjemnit.
Mohou nám dobře posloužit jako podpora motivace, abychom vydrželi ve změně co možná nejdéle.

Dávají nám zpětnou vazbu a oceňují náš úspěch, což je také velmi důležité a žene nás to dopředu.

Kvalitní aplikace nám mohou na jednom místě poskytnout i plno informací, návodů a praktických rad. Zde je ale třeba mezi aplikacemi dobře vybírat a dát pozor na relevantnost a správnost informací.

Pokud se rozhodneme žít zdravě a něco ve svém životě změnit, kvalitní aplikace, jako je např. AXA Health Keeper, nám může leccos usnadnit a podpořit naši motivaci.
To všechno jsou důvody, proč se STOB rozhodl zapojit do aplikace AXA Health Keeper, neboť v jejím vývoji určitě vidí smysl.

Hlavní smysl činnosti – podpořit lidi na cestě za zdravým životním stylem a psychickou pohodou – máme myslím stejný.

Stob - Vše o zdraví

Čo je STOB?
Společnost STOB (Stop obezitě) se dlouhodobě zabývá zdravým hubnutím bez striktních diet, doplňků a preparátů. Vzdělává klienty i širokou veřejnost nejen v oblasti výživy a pohybu, ale i psychiky. Zakladatelkou společnosti a autorkou metodiky je psycholožka PhDr. Iva Málková.

Základní kameny STOBu jsou postavené na psychologii – na znalostech lidského chování, myšlení a emocí.

Díky postupným změnám, a to nejen v chování, ale i v myšlení a emocích, lze jednoduše a nenásilně měnit nevhodné návyky vedoucí k nadváze či obezitě a nahrazovat je vhodnějšími, jež prospívají tělu, zdraví i duši.

Tento přístup vychází z kognitivně-behaviorální psychoterapie, která byla ověřena na desítkách tisíc hubnoucích a celosvětově je považována za jeden z nejefektivnějších způsobů nejen pro hubnutí, ale především pro udržení si nové tělesné hmotnosti.

Sebekoučink – chytrá aplikace pro zdraví

Jsme společnost STOB. Název STOB vznikl spojením začátků dvou slov, které ve zkratce vyjadřují i náš hlavní cíl: STop OBezitě.

Zajímavé:  Rozinky Vliv Na Zdraví?

Jako jedni z prvních v České republice jsme začali aktivně prosazovat racionální přístup k hubnutí, zdravému stravování a životnímu stylu.

V rámci našeho komunitního webu STOBklub se snažíme již mnoho let vytvářet podporující zázemí pro každého, kdo se rozhodne zhubnout, nebo jen změnit svůj životní styl. 

Nevěříme na zázračné diety, zkratky, zákazy. Věříme naopak, že jídlo má být i pro hubnoucí jedince potěšením, které pomáhá prožívat život aktivně a ve zdraví. Jsme přesvědčení, že neexistují žádné zakázané či vyloženě nevhodné potraviny, pouze jejich nevhodná množství.

Tento pohled reflektuje i náš chytrý program Sebekoučink, který jsme vyvinuli, abychom pomohli nejenom hubnoucím osobám naučit se poskládat si denní jídelníček vyváženě a na základě principů zdravého stravování. Aby byl program dostupnější i uživatelsky příjemnější, vyvíjíme k němu v současné době mobilní aplikaci, s jejímž zdokonalením nám můžete touto cestou pomoci i vy! 🙂 

Co je náš cíl?

Chceme pro naše uživatele to nejlepší! Mobilní aplikace k programu Sebekoučink v mnohém výrazně usnadní a zpříjemní užívání programu.

Samotné zapisování denního jídelníčku či pohybové aktivity bude mít uživatel programu vždy při ruce.

Kdykoliv a kdekoliv (kde s vámi bude i váš mobilní telefon) budete v obraze, jak jste na tom s denním energetickým příjmem, výdejem a vyvážeností vašeho jídelníčku.

Detaily

Jak již bylo řečeno, program Sebekoučink je nástrojem, který je přístupný pro širokou veřejnost v rámci komunitního webu pacientské organizace STOBklub.

Ta má za cíl podporu lidí s nadváhou a obezitou a vytváří zázemí pro hubnoucí a osoby se zájmem o zdravý životní styl.

Na webu nabízíme řadu neplacených i placených nástrojů a materiálů, které našim uživatelům usnadňují cestu za vysněnou váhou. Sebekoučink je jedním z nich. 

Přejete si zhubnout, nebo vás jen zajímá, jak jste na tom s vyvážeností jídelníčku? V obou případech vám program bude jistě skvělým průvodcem a rádcem! 

Na základě hodnot zapsaných uživatelem kontroluje program Sebekoučink denní příjem…

  • – energie,
  • – bílkovin,
  • – tuků,
  • – sacharidů,
  • – nasycených mastných kyselin (SAFA),
  • – cukrů,
  • – vlákniny,
  • – zeleniny,
  • – a tekutin.

Databáze potravin, v rámci které program funguje, jetvořená odborníkya proto se na hodnoty uvedené u jednotlivých potravin můžete spolehnout. Díky tomu, že u každé jednotlivé položky je uveden obsah všech sledovaných živin, můžete získat ucelený přehled o svém jídelníčku!

Zajímá vás, jaká je vaše skutečná denní spotřeba cukru a jestli je to právě cukr, který vám brání na cestě za vysněnou váhou?Nebo byste rádi zjistili, zda váš běžný jídelníček obsahuje dostatek potřebné vlákniny či zeleniny? Nejen na tyto otázky vám Sebekoučink odpoví! 🙂 

V programu lze zapisovat i denní pohybovou aktivitu a čas, který jí věnujete, na základě čehož program vypočítává kromě energetického příjmu i váš energetický výdej

… a ještě něco navíc

Hodnoty denního doporučeného příjmu vám program určí na míru na základě vstupních informací při registraci. 

Nemusíte se bát, že vaše snaha stravovat se konečně zdravě a vyváženě ztroskotá na nedostatku znalostí. Sebekoučink vám podá pomocnou ruku i v tomto směru.

Pomocí návodných textů a doporučení, které vám budou v rámci programu k dispozici, brzy získáte velmi dobrou představu o tom, jak si takový vyvážený jídelníček poskládat či jaké jsou vhodnější alternativy vašich oblíbených potravin. 

V současné době rovněž intezivně pracujeme na rozšíření palety sledovaných živin i o často rizikovou sůl! 

Více se o samotném programu dozvíte na jeho prezentačních internetových stránkách.

Kdo jsme?

Společnost STOB byla založena před více než 25 lety PhDr. Ivou Málkovou. Od té doby pomáháme našim klientům na cestě za spokojenějším a zdravějším životem. Více o nás a našich aktivitách se dozvíte zde. 

Proč to děláme?

Snažíme se nejenom našim uživatelům usnadnit cestu za zdravým a vyváženým životním stylem. Mnoho našich nástrojů či projektů je přístupných pro zájemce na našich stránkách zcela zdarma.

Vývoj mobilní aplikace i neustálá aktualizace celého programu Sebekoučink jsou však finančně nákladné a vyžadují naše neustálé úsilí. Abychom vám tak mohli poskytnout skutečně plnohodnotný program, se kterým bychom byli jak my, tak naši uživatelé spokojeni, rozhodli jsme se požádat o pomoc i touto cestou.  

Když jsme před dvěma měsíci uvažovali o vytvoření projektu na Hithitu, který by nám v případě úspěchu pomohl s vývojem mobilní aplikace pro program Sebekoučink, zdálo se nám to jako smělý nápad. A i přesto, že jsme se do jeho realizace nakonec pustili, a to se vší vervou, z počátku jsme měli (možn…

Více

Ještě stále tomu skoro nemůžeme uvěřit, ale do konce projektu zbývají dva týdny a my už jsme téměř v cíli. A to jen díky vám!  Máme obrovskou radost a usilovně pracujeme na tom, aby tu pro vás mobilní aplikace programu Sebekoučink byla co nejdříve a pomáhala vám tak sestavit si zdravý a skutečně…

Více

Jak se projíst ke zdraví?

Snídaně v podobě obložené housky koupené za běhu do práce, hrnek kávy ke svačině, z níž se postupem času stává ledová káva dopitá odpoledne, oběd v podobě dvou rohlíků a 15 dkg vlašského salátu snědený v průběhu tří hodin mezi péčí o pacienty a vyřizováním administrativy a k večeři všechno, co najdete v lednici, snědené při „chvilce klidu“ u televize. Poznáváte se v tom? Pokud ano, a přitom neustále bojujete s ručičkou na váze, která ukazuje čím dál vyšší čísla, je na čase se zastavit a uvědomit si několik základních věcí.

Slovo stres je dnes v módě. Ať už chceme nebo ne, jsme jím obklopeni ze všech stran, a někdy si ho dokonce způsobujeme sami. Zcela se mu vyhnout je v současné společnosti velmi obtížné, můžeme však zvýšit svou schopnost vyrovnávat se s ním. Základem je správná životospráva s dostatkem aktivního odpočinku, jehož ústředním principem je dostatek přirozeného pohybu.

Pravidelný tělesný pohyb snižuje duševní napětí a může se podílet i na formování osobnosti. Sportovci a pohybově aktivní lidé mají větší sebedůvěru, snadněji zvládají problémy, které život přináší, a jsou tvořivější ve všech druzích činnosti, tedy i v té duševní. A protože pohyb má přinášet radost a uspokojení, je třeba vybrat si takový, který nás bude bavit.

Z čeho tedy stres vzniká? Jeho nejčastější příčinou jsou osobní nespokojenost a konflikty v mezilidských vztazích. Do stresu nás může vehnat i časová tíseň, ale také pocit ohrožení nás nebo našich blízkých, citové strádání či nedostatek pozitivních pocitů.

 Lidé často stres řeší jídlem a v důsledku opakujících se stresových situacích postupně přibírají. Je tedy velmi důležité se postupně naučit jak stresové situace řešit jiným způsobem než nadměrným jídlem.

 Někdo naopak vlivem stresu rychle zhubne, většinou ovšem v těchto situacích úbytek váhy po čase vystřídá její další nárůst a člověk se tak ocitá v bludném kruhu jo-jo efektu.

I hubnutí může být stres

Při stresu dochází k mnoha fyziologickým procesům. Jedním z nich je nadměrné vyplavování hormonu kortisolu, který se v zátěžových situacích stará o doplnění energie do organismu. Jeho vlivem dochází k nastartování procesu tvorby a ukládání zásobních látek, což vede ke zvýšení hladiny cukru v krvi, ukládání tuku ve tkáních a ke stimulaci pocitu hladu a chuti.

Redukce nadbytečných kilogramů má na naše tělo pozitivní vliv, nicméně může být také příčinou dalšího stresu. Musíme se proto naučit novým stravovacím návykům, více nad jídelníčkem přemýšlet a plánovat ho, zařadit více pohybu a podobně. Náš organismus nemá velké změny rád a reaguje na ně negativními pocity.

Hubnoucí lidé se tak mohou potýkat s únavou, špatným soustředěním, bolestmi hlavy apod. Tohoto stresu se lze ovšem do značné míry vyvarovat, pokud zvolíme správný způsob hubnutí, budeme změny zavádět pomalu a nebudeme držet striktní diety. Nově nastavený režim by nám měl vyhovovat, nikoliv nás stresovat.

Pokud chcete hubnout opravdu zdravě, a navíc pod kontrolou odborníků, můžete využít kurzy zdravého hubnutí společnosti STOB.

Víš, co jíš?

Jedním ze způsobů jak se svou nadváhou jednou provždy zatočit je (kromě změny jídelníčku, zvýšení pohybové aktivity ad.) i změna myšlení a přístupu k jídlu vůbec.

Sáhněte si do svědomí a uvědomte si, kolikrát za den něco bezmyšlenkovitě „zhltnete“, aniž byste si pořádně uvědomovali, co vlastně jíte.

Kolikrát za den se zamyslíte, než si vložíte nějaké jídlo do úst, jak vypadá, jak voní, jakou má barvu a strukturu a kolikrát si toto sousto opravdu „vychutnáte“?

Výzkumy ukazují, že denně uděláme kolem 200 rozhodnutí týkajících se jídla. Častokrát si jich přitom ani nevšimneme, a tak jíme ze zvyku a bezmyšlenkovitě. Co s tím? Řešením může být metoda mindful eating, což lze volně přeložit jako „všímavé jedení“. Ta je založena na 6 základních principech:

  1. Sami víte, co potřebujete: Naslouchejte signálům svého těla a řiďte se jimi. Pokud cítíte, že jste sytí, přestaňte jíst.
  2. Naslouchejte svým emocím: Zkuste pozorovat, co říkají vaše myšlenky a emoce. Pokud při smutku saháte po čokoládě, zkuste jinou metodu – třeba vyrazte na procházku nebo zavolejte kamarádce.
  3. Vyměňte vůli za objevování: Prozkoumejte svou mysl a tělo a pochopte, co od vás potřebují.
  4. Mějte k jídlu pozitivní vztah: Jíst potřebujeme ke svému životu stejně jako dýchat. S jakou myslí si budete jednotlivá sousta vkládat do úst, je jen na vás. Je pro vás jídlo rychlá cesta k pohodlí a radosti, nebo jím zaháníte stres? Uvědomte si, že jídlo je především zdroj energie pro vaše tělo, která vám pomáhá udržet si zdraví.
  5. V každém soustu je radost: Užívejte si každé sousto, které jíte. Uvědomujte si, jakou má chuť, vůni a tvar, a nezapomínejte, že „člověk jí i očima“.
  6. Život není jen o jídle: Nežijte proto, abyste jedli, ale jezte proto, abyste žili.

Ať už k jídlu přistupujete jakkoliv, uvědomte si, že všechno, co svému tělu dáte, vám také vrátí. Važte si proto svého těla, i když má zrovna nějaký kilogram navíc, a dbejte především na to, aby bylo zdravé. Pokud byste se chtěli o metodě mindful eating dozvědět více, můžete se obrátit například na společnost STOB. Přihlásit se můžete na kurz specializovaný právě na mindful eating.

Více informací se dozvíte na stránkách www.stob.cz a www.stobklub.cz.

Magda Hettnerová redakce proSestru.cz

Zdroje:

Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector