Alergie na čokoládu – vše o zdraví

Alergie na čokoládu - Vše o zdraví

Crohnova choroba je chronické zánětlivé střevní onemocnění. Typicky se projevuje průjmy,…

Alergie na čokoládu - Vše o zdraví

Alergie mívá různé projevy. K těm klasickým patří kromě rýmy, kýchání, kašle či otoků…

Dobrý den,pokaždé když jím čokoládu tak mě začne pálit v krku a musím se pořádně napít aby to přešlo. Jedná se o alergii?? Zobrazit více

Odpovídá lékař:

ahoj, možné to je, může jít o počínající příznaky alergie, která by se mohla časem zhoršovat, pokud bys… Celá odpověď

Alergie na čokoládu - Vše o zdraví

Přecitlivělost se může projevovat mimo jiné i postižením zraku. Objevuje se pálení, svědění,…

Dobrý den už par týdnu mi trapí nesnesitelné svedení po celém tele projevuje se to zarudnutím ktere se stehuje po celem tele obevi se a za par hodin zmizi a obeví se jinde zkoušel jsem od doktora xyzal jako by to byla alergie ale nepomohlo to vubec na nekterych místech se obevují i takove jakoby malinké… Zobrazit více

Alergie na čokoládu - Vše o zdraví Odpovídá lékař:

Dobrý den Františku, dle fotografií bych se svrabu neobávala, navíc nedělá puchýřky a nestěhuje se. Xyzal… Celá odpověď

Dobrý den, mám podezření, že mám alergii na čokoládu. Když sním určité množství sladkosti, která obsahuje čokoládu, začne mě po čase svědit tvář, pokožka hlavy a celkově různá místa na těle, další den dokonce někdy pozoruji, že se mi zhoršily kožní záněty (a taky mám veliké problémy s vaginálními záněty,… Zobrazit více

Alergie na čokoládu - Vše o zdraví Odpovídá lékař:

Dobrý den, dle Vašeho popisu je vysoce pravděpodobná alergie.Je potřeba odlišit kterou složku čokolády… Celá odpověď

Alergie na čokoládu - Vše o zdraví

Rýma uprostřed léta rozhodně nepotěší. Ale ani s alergií není život snadný. Rozpoznat…

Alergie na čokoládu - Vše o zdraví

Nežádoucí účinky léků jsou běžné a velmi pestré, protože každý člověk odpovídá na terapii…

Alergie na čokoládu - Vše o zdraví

Konopí, vychvalované i zatracované. Málokdo z uživatelů zřejmě tuší, že tato rostlina…

Alergie na čokoládu - Vše o zdraví

Mléko, vajíčka, měkkýši, oříšky, pšenice a sója. To jsou běžné potravinové alergeny, které…

Plavání se doporučuje na bolesti zad, kloubů, ale také v případě dýchacích obtíží. Díky…

Odborníci konečně zcela jasně potvrdili, nakolik kombinace potravinové alergie s ekzémem…

Ucpaný nos, kýchání, svědění očí, smrkání. Nejednoznačné obtíže, u kterých je těžké rozpoznat,…

Osobní setkání s vosou, včelou či sršní nemusí být nic příjemného. Pro některé z nás však…

Dávno pryč jsou doby, kdy byly alergie zahaleny neproniknutelnou rouškou tajemství. Moderní…

Na počátku celého procesu stanovení alergie stojí podrobný rozhovor pacienta s lékařem….

Alergie na arašídy, lískové, vlašské a další ořechy nejsou v našich končinách žádnou…

Červená svědící pokožka po pobytu na sluníčku nesvědčí vždy jen o spálení slunečními paprsky….

Jedním z důvodů, proč děti a teenagery s nadváhou více trápí těžké astma a alergie, může…

Otázku, jak a proč vznikají alergie, si kladou vědci již několik desetiletí. Přes velký…

Počasí se mění, teploty postupně klesají. Mnoho alergiků se tak domnívá, že s chladnějším…

Těšili jste se, jak se na dovolené u moře pořádně opálíte, a místo toho jste skončili…

Spousta lidí se domnívá, že pokud se u nich nějaká přecitlivělost neobjevila v dětství,…

Podle švédských vědců může děti před vznikem alergie ochránit jednoduchý zvyk rodičů –…

Akné je nejrozšířenějším chronickým onemocněním kůže. Během života postihuje v různé podobě…

I když většina očních problémů způsobených alergií nepředstavuje pro náš zrak žádné nebezpečí,…

‚Velká osmička alergenů‘ – i tak by se daly nazvat potraviny, které způsobují 50 až 90…

Tato přecitlivělost patří mezi ne příliš časté druhy alergií. Řešení se zdá jednoduché,…

Psi a kočky mohou být nejlepšími přáteli člověka, ale má-li na ně alergii, mohou být nejhoršími…

Každý z nás se někdy setkal s potravinovou alergií, ať už u sebe, nebo u svých známých….

Různé způsoby léčby alergií se rozhodne vyzkoušet řada lidí. I mnoho odborníků se domnívá,…

Pokud vás pravidelně během svátků ‚napadají‘ příznaky typické pro přecitlivělost, možná…

Alergie, astma a atopie jsou stále častěji probíranými tématy v mnohých rodinách. Jak…

Vosa, včela, sršeň nebo mravenec – to je hmyz, jehož útok na člověka nejčastěji končí…

Celosvětově přibývá počet dětí narozených s vysokým rizikem alergie, atopického ekzému…

Možná proto, že sezam konzumujeme v menší míře než například arašídy nebo vlašské ořechy,…

Máte doma alergického školáka? Nekontrolovaná přecitlivělost na cokoli může…

Také jste si mysleli, že alergie na plísně souvisí pouze se vzdušnými sporami v období…

Nesnášenlivost kravského mléka je jednou z nejčastějších potravinových alergií vůbec….

Barevné listí, zkracující se dny a častý déšť. Mnoho alergiků se na podzim raduje, že…

Mezi projevy pylové alergie může patřit alergická rýma nebo astma. Tato onemocnění nepostihují…

První letní den je za námi a s ním nastává i „boom“ letních alergií. Ačkoliv je s přecitlivělostmi…

Rizikové faktory pro kardiovaskulární choroby jsou všeobecně známé. Ovšem jen málokoho…

Lidé ze vzdělanějších rodin jsou téměř dvakrát více ohroženi rizikem vzniku nebezpečné…

Případů, kdy jsou na jídlo alergičtí i domácí mazlíčci, není zrovna málo. V případě kožních…

Pravděpodobně ano, protože roční batolata s nízkými hladinami „déčka“ jsou více náchylná…

Projevy této přecitlivělosti mohou být velmi nepříjemné až závažné. Většinou je ale snadné…

Diagnostika potravinových alergií často nemusí činit obtíže. Pokud ji neodhalí sám pacient,…

Když lidé mluví o alergii na alkohol, může to znamenat několik různých věcí. Dá se říci,…

Výskyt potravinové alergie u naší populace je vysoký a mnohonásobně stoupá v rodinách…

Tenhle problém se objevuje většinou už v dětském věku. Někdy časem vymizí, jindy zůstane…

Imunologové i psychiatři už delší dobu vědí, že mezi pylovou alergií a depresivními stavy…

Potravinovou alergií trpí zhruba 4 % naší populace. U dětí do 3 let je toto procento až…

Zarudlé oči, pálení, svědění a nadměrné slzení. Pro alergika často důvěrně známé záležitosti….

Výběr a nákupy letních dovolených jsou již v plném proudu. Pokud vybíráte dovolenou na…

Když se řekne alergie, každému se hned vybaví ty nejznámější varianty. Jenže člověk nemusí…

Myslíte si, že se alergie objevují jen na jaře či v létě? Bohužel to tak není a spousta…

Přibližně desetina populace je alergická na roztoče a asi 80 % astmatických dětí trpí…

To je poměrně zásadní otázka, kterou by si každý alergik před pořízením vánočního stromečku…

Také se vám pravidelně stává, že s příchodem svátků dostanete rýmu a kašlete? Možná jste…

‚Potrava bohů‘ – tak pojmenoval v 18. století švédský přírodovědec Carl Linné strom kakaovník,…

Možná je znáte. Malé, nenápadné, bílé vřídky na sliznici v ústech. Jejich bolest překáží…

Zabořit se do nadýchaných peřin vyplněných prachovým peřím a spokojeně usnout – to může…

Podzimní příroda připadá leckomu smutná, mnozí alergici však mají důvod k oslavě. Rychle…

Jídlo, které žena konzumuje během svého těhotenství, ovlivňuje riziko vzniku alergických…

Proč právě středomořské národy často trpí potravinovou alergií na určité rostlinné produkty…

Toužíte po psovi, přestože vy nebo vaše děti trpíte alergií? Podle odborníků máte nejspíš…

Někteří alergici nemají klid ani na podzim. Rýmu, začervenalé slzící oči, kýchání a další…

Jako by tahle zdravotní patálie doprovázela děti na každém kroku, dokonce na ně čekává…

Alergické reakce na hady chované v domácnosti jsou velmi vzácné, ale mohou se objevit….

Nové a důkladnější testy ukazují, že mnoho případů takzvané chronické nealergické rýmy…

Možná to znáte: oči, které dostávají během celého roku zabrat nekonečným hleděním do monitoru…

Každý rok na podzim vám začne téct z nosu, kýcháte a kašlete. Možná to není nachlazení,…

Pylová alergie je jednou z nejčastějších alergií a její výskyt ve vyspělých zemích neustále…

Seznam alergenů je prakticky nekonečný. Kromě klasických pylů, mléka nebo třeba burských…

Kudy chodíme, tudy se setkáváme s nejrůznějšími druhy alergenů. Při úklidu nás ohrožuje…

Alergie se může vyskytnout prakticky na cokoli. Kromě alergických reakcí na jednotlivé…

Mnohé projevy alergií jsou dobře známy – rýma, kýchání, slzení očí nebo třeba vyrážka…

Pokud naše imunita rozhodne, že je daný alergen pro tělo nežádoucí, začne proti němu bojovat….

Alergie lidem nejen nepříjemně ztrpčují život, ale některé mohou být i životu nebezpečné….

Tvorba nosních polypů je nepříjemné onemocnění, které postihuje zhruba 4 % všech lidí….

Nadýmání a plynatost. Dvě věci, které dokážou velmi znepříjemnit den. Většinou bývají…

Souvislost mezi kojením a rizikem vzniku atopického ekzému je zatím poněkud sporná. Zatímco…

S blížícími se Vánocemi jsou zimní alergie opět na vzestupu. Podle posledních průzkumů…

V posledním desetiletí se stále častěji zkoumá pozitivní efekt kakaa a čokolády na lidské…

Kravské mléko a mléčné výrobky z něj vyrobené – potraviny, které mají své místo v jídelníčku…

Když si zadáte do internetového vyhledavače slovo ‚alergie‘, získáte nepřeberné množství…

Alergie na jídlo a potraviny patří mezi nejčastější alergie vůbec. Často vzniká už v dětském…

Miliony lidí na celém světě konzumují čokoládu každý den. Je to jeden z nejpopulárnějších…

Horká vana, do ní koupelový olej, k tomu zapálené svíčky – prostě romantika v pohodlí…

Alergie na sóju postihuje přibližně 0,4 procenta dětí. To je přibližně o polovinu méně,…

Alergické projevy jsou pro svého majitele velmi nepříjemnou záležitostí. Mohou se měnit…

V posledním století došlo v rozvinutých zemích k velkému nárůstu počtu alergiků. Alergie…

Alergická senzibilizace, tedy přecitlivělost, a alergická onemocnění se během života mění….

Zajdete si do své oblíbené mexické restaurace s tím, že si dáte cokoli s feferonkami nebo…

Řada intimních problémů může být způsobena alergií. Jedním z alergenů je totiž i latex,…

Roztoči jsou drobní členovci, kteří do lidských obydlí putují nejčastěji z hnízd ptáků…

Vanilkové rohlíčky, pracny, vosí hnízda, … Cukroví, bez kterého si Vánoce snad ani nelze…

Nedostatek spánku způsobuje stres. Spánková deprivace byla dokonce používána jako metoda…

Zajímavé:  Hypotenze - vše o zdraví

Zlepšení hygienických podmínek během rozvoje moderních společností vedlo ke snížení kontaktu…

Источник: https://www.ulekare.cz/nemoci-vysetreni/alergie-na-cokoladu

Alergie – symptomy, příčiny a způsoby léčby – 1.díl – Sci food

Alergie na čokoládu - Vše o zdraví

V západním světě trpí jeden z pěti lidí nějakým typem alergie. Je velká šance, že vy nebo někdo, koho znáte, trpí alergiemi, ať už sezónními, potravinovými alergiemi nebo jiným typem. Většina lidí, kteří se potýkají s alergií, jdou k lékaři a rutinně dostávají léčiva z kategorie antihistaminik, kdy ve skutečnosti mohou tyto léky dále zhoršovat symptomy alergie.

V tomto článku se dozvíte o příznacích alergií ať již sezónních, potravinových, na zvířata či prach. Podíváme se také na některé možnosti léčby a domácí léky, které mohou přinést úlevu. 

Příznaky alergií

Symptomy způsobené alergiemi se liší podle jednotlivce. Závisí na tom, co způsobuje alergickou reakci, a bude se lišit v závislosti na závažnosti alergie. Časté příznaky spojené s alergiemi mohou zahrnovat: 

  • Rýma, ucpaný nos, kýchání, svědivé nebo slzící oči a svědění v krku.Kýchání a výtok z nosu je důsledkem běžného nachlazení, ale také může být známkou alergie. Alergie na pyl může způsobit výtok z nosu. Během vegetačního období se pyl šíří vzduchem. Když lidé s alergiemi dýchají tento pyl, jejich tělo jej identifikuje jako hrozbu, která může vyvolat alergickou reakci. Někteří lidé s astmatem mohou mít také pylovou alergii, která zhoršuje jejich existující příznaky astmatu, které mohou zahrnovat sípání a kašel.
  • Sípot, dušnost – sípot a dušnost jsou běžnými příznaky astmatu, ale mohou být také příznakem alergií.
  • Kašel – suchý, přetrvávající kašel může být známkou toho, že trpíte alergiemi.
  • Vyrážky – vyrážky přicházejí v mnoha formách. Ekzém, kontaktní dermatitida a kopřivka jsou tři druhy vyrážek, které mohou být způsobeny alergiemi. 
  • Únava – jste unavení a podráždění? Vaše únava může být známkou neléčených alergií.
  • Bolest hlavy. Některé bolesti hlavy mohou být také způsobeny alergií.
  • Nevolnost a zvracení. Nevolnost a zvracení jsou dva příznaky alergií na potraviny. Potravinové alergie postihují 4-6% dětí a 4% dospělých.  

Příčiny alergií

Alergické příznaky se objevují, když vaše tělo reaguje na alergeny tím, že produkuje chemickou látku zvanou histamin, která pomáhá působit proti alergenu.

Tělo reaguje na tuto vnímanou hrozbu tvorbou a uvolňováním látek známých jako protilátky IgE a s tím souvisí řada symptomů alergie. A to jak v případě pylové alergie, tak u ostatních druhů.

Histamin je tedy hlavní látkou zodpovědnou za příznaky alergií.

  • Léčba alergií
  • Lékařské ošetření, domácí prostředky a změny v některých životních návycích mohou pomoci zmírnit příznaky alergie.
  • Léčba alergií zahrnuje:
  • Volně prodejná antihistaminika, například cetirizine (Zyrtec) nebo loratadine (Claritin). Osoba by měla začít užívat tyto léky několik týdnů před začátkem alergické sezóny.
  • Imunoterapie pomocí tablet nebo injekcí pro znecitlivění osoby k alergenu.
  • Nosní spreje určené ke zmírnění svědění a zahlcení dýchacích cest. Nosní spreje mohou zmírnit příznaky alergie na pyl. Patří mezi ně dekongestanty, které jsou pouze krátkodobým řešením pro otoky dýchací sliznice.
  • Nasální kortikosteroidní spreje jsou účinné při snižování zánětu i jeho souvisejících symptomů v nosních průchodech.

Většina léčebných postupů pomáhá zvládat alergické symptomy, ale nemůže je vyléčit. Imunoterapie může být užitečná pro dlouhodobou léčbu alergií, ale může trvat několik let, než se dokončí. 

Typy alergií

Alergie jsou typem tělesné reaktivity (přecitlivělosti) na antigen v reakci na první expozici nebo přehnané a patologické imunologické reakce (např. kýcháním, obtížným dýcháním, svěděním nebo kožními vyrážkami) na látky, situace nebo fyzické stavy.

Jinými slovy, alergie jsou způsobeny přecitlivělostí imunitního systému, která způsobuje škodlivé reakce, které mohou ovlivnit celé tělo. Některé z nejčastějších příčin alergií? Některé alergeny, jako je pyl, nacházíme venku, jiné se týkají vnitřního prostředí (plísně), z dalších hlavních alergenů to je zvířecí srst, prach nebo určité potraviny.

Mezi nejčastější příčiny alergií tedy patří: 

  • Pyly ze stromů, rostlin a trávy způsobují sezónní alergie (také nazývaná rýma nebo senná rýma). Příznaky se obvykle zhoršují, když se hladiny pylů zvyšují nebo mění, například během jara nebo podzimu. Při tomto typu alergie se může vyskytnout také zvýšená teplota.
  • Prach, a to jak vnitřní, tak z vnějšího okolí vašeho domova, například ze silniční dopravy
  • Potravinové alergie – některé vybrané potraviny způsobují většinu potravinových alergií, včetně lepku, mléčných výrobků, ořechů (zejména arašídů), vajec, sóji a korýšů
  • Bodnutí hmyzem
  • Zvířecí kožešiny a chlupy (alergie na zvířata, například na psy a kočky)
  • Plíseň
  • Některé léky, jako jsou antibiotika
  • Latex, například se jedná o latexové rukavice nebo kondomy

Konvenční léčebné postupy uvedené výše nejsou nejlepším způsobem, jak zvládnout alergie, protože neřeší základní příčinu. Co se týče alergií, je důležité pochopit, že když váš imunitní systém vyvolává alergickou reakci na něco, je to proto, že cítí, že ve vašem těle není něco v pořádku.

Místo toho, abyste se zabývali pouze symptomy alergií (například svědění kůže nebo slzící očí), musíte odhalit příčinu a vybudovat si přirozený obranný systém.

Můžete také zařadit eliminační dietu, která pomáhá v potlačování symptomů některých alergií, případně úplně odstraní reakce na alergen (pokud se jedná o potravinovou alergii).

ALERGIE A VÝŽIVA

Alergie je tedy nadměrná imunitní reakce vyvolaná požitím určitých potravin, dotýkáním se určitých látek nebo vdechováním dráždivých látek, jako je pyl nebo zvířecí chlupy. Alergie na pyl, spóry, plísně a prach (také nazývané senná rýma nebo alergická rýma) ovlivňují dýchací systém a jsou obvykle nejobtížněji kontrolovatelné.

  1. Níže si přečtěte, jak se správně stravovat při alergiích a jaké užívat doplňky stravy.
  2. Výživa při alergiích
  3. Je důležité zahrnout do stravy větší množství následujících potravin:
  • Tmavě zelená, listová zelenina
  • Sytě žlutá a oranžová zelenina
  • Kopřivy, bambusové výhonky, zelí, řepa a mrkev
  • Cibule, česnek, zázvor, kajenský pepř a křen

Odstraňte ze stravy následující:

  • Alkohol, kofein a mléčné výrobky
  • Banány a citrusové plody
  • Čokoláda
  • Potravinářská barviva (např. tartrazin a další)
  • Arašídy
  • Červené maso
  • Cukr
  • Pšenice 

Doplňky stravy, vitamíny a minerály 

Bioflavonoidy (např. quercetin, katechin a hesperidin) – užívejte 2-3 g denně. Pokud jsou příznaky závažné, vezměte až 6 gramů. Bioflavonoidy jsou přírodní antihistaminika a silně antialergenní. Bromelain a vitamin C mohou zvýšit účinek bioflavonoidů. K dispozici jsou také kombinované produkty.

Lněný olej – vezměte 1 polévkovou lžíci denně.

Probiotika (např. Lactobacillus acidophilus a bifidus) – užívejte jednu až dvě kapsle ráno a večer. Probiotika jsou mikroorganismy střevní mikroflóry – mikroskopické bakterie, které normálně obývají střeva. Zvolte výrobek s největším množstvím bakterií v kapsli.

Vitamin A – Užívejte denně až 25 000 IU.

Vitamin C – Užívejte 1-3 gramy 2 až 3 krát denně nebo do tolerance střev. (Tolerance střeva je množství vitamínu C, které může být užíváno, aniž by způsobovalo průjem. Toto množství se liší pro každou osobu a může se změnit, pokud se potřeba zvyšuje, protože tělo je stresováno, zraněno nebo nemocné)

Vitamin E – Užívejte až 400 IU denně. Podpoříte tak obnovu tkání.

Zinek – Užívejte 30 mg denně. Posílíte tím výrazně svůj imunitní systém.

Jezte protizánětlivou, alkalickou dietu

Za prvé a především, začněte jíst protizánětlivou dietu, abyste snížili riziko alergií a mnoha dalších zdravotních problémů.

Péče o vaše tělo na živiny bohatými potravinami dává vašemu imunitnímu systému schopnost opravit se sám, přinášet tělo zpět do rovnováhy, takže může bojovat proti běžným alergiím ve vašem prostředí.

Zde jsou některé z nejlepších potravin a ingrediencí, které byste měli začlenit do vaší stravy, abyste si pomohli překonat alergie:

Česnek – co je na česneku tak fantastické? Česnek je přírodní antibiotikum, které pomáhá odvrátit infekce, viry a dokonce i alergie.

Jíst nebo odšťavnit dva syrové stroužky tohoto mocného antioxidantu může doslova udržet odstup od lékařů. Surový česnek každý den bude bojovat proti všem typům alergií, protože nesmírně zvyšuje imunitní systém.

Skvělým doplňkem stravy je též synergní směs extraktu z křenu a česneku, vitamín C a zinku.

Citrony – jak většina z nás ví, alkalické tělo znamená lepší rovnováhu a imunitní funkci. Citrony a limety jsou vynikající posilovače imunity a jsou používány pro různá onemocnění, včetně alergií.

Oba tyto malé plody jsou naloženy vitamínem C a antioxidanty podporujícími imunitní systém. Pití citronové vody po celý den detoxikuje tělo a zbavuje ho nečistot.

Smíchejte šťávu z jednoho nebo dvou citrónů nebo limetek s olivovým olejem a použijte směs jako zálivku na saláty a vegetariánské sendviče.

Zelená listová zelenina – listová zelenina (včetně špenátu, zeleného a římského salátu, rukoly a řeřichy) je velkým zdrojem nezbytných vitamínů, minerálů, antioxidantů a enzymů, které napomáhají detoxikaci a napomáhají také snižovat zánět.

Potraviny bohaté na probiotika – probiotické potraviny podporují imunitní zdraví a mohou pomoci opravit poškozenou střevní výstelku. Příklady zahrnují kefír, zelí, pickles, salát kimchi, jogurt, miso a kombuchu.

  • Kostní vývar – kostní vývar, vyrobený z hovězího masa a kuřecího vývaru, je bohatý na mnoho minerálů a aminokyselin, které podporují hojení, a tím pomáhají posilovat imunitní systém.
  • Kokosové mléko – nejlepší alternativou kravského mléka je kokosové mléko, které neobsahuje mléčný cukr – laktózu, sóju, stopy pšenice ani ořechů.
  • Mandlové máslo a semena – pro lidi alergické na arašídy a arašídové máslo nebo mléčné produkty, je mandlové máslo bezpečná a zdravá alternativa, která poskytuje zdravé nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, minerály, jako je riboflavin a hořčík, a dokonce i některé antioxidanty.
  • Lněná semínka, chia semena, dýňová semínka a slunečnicová semena jsou také skvělými zdroji zdravých tuků a vlákniny.
  • Bezlepkové mouky a potraviny – namísto použití pšeničné mouky, když vaříte nebo pečete, zkuste kokosovou mouku, mandlovou mouku, špaldovou mouku, ovesnou mouku a rýžovou mouku, které jsou bezlepkové.
  • Mateřské mléko – ukazuje se, že výlučné kojení má preventivní účinek na včasný rozvoj astmatu a atopické dermatitidy. 
  • Místní syrový med (včelí pyl)
Zajímavé:  Bolest za očima - vše o zdraví

Vzhledem k tomu, jak dobře chutná, můžete si dát každý den syrový med, který by mohl pomoci kontrolovat sezónní alergie.

Užívání lžíce místního, syrového medu každý den pomůže vašemu tělu vybudovat toleranci vůči místnímu pylu, který útočí na vaše dýchací sliznice a dutiny.

Med můžete užívat například jeho přidáním do čaje, smícháním s ovesnými vločkami a skořicí, nebo jeho přidáním do koktejlů.

Co dělá surový med tak mocným při snižování alergií? Jedním z důvodů je to, že obsahuje včelí pyl, o němž je známo, že brání infekcím, alergiím a posiluje imunitu.

Včely žijící ve vaší oblasti jdou od květu ke květu a sbírají pyl, na který trpíte alergií. Jíst místní syrový med pomůže vybudovat vaši imunitu vůči místnímu pylu.

Med také obsahuje mnoho enzymů, které podporují celkovou imunitní funkci. 

V příštím díle budeme v tématu pokračovat a příblížíme možnosti přírodní léčby vašich alergií

Autor článku: Ing. Radek Svoboda

Источник: https://www.sci-food.cz/blog/alergie-symptomy--priciny-a-zpusoby-lecby-1-dil/

Alergie na mléko a laktózová intolerance: projevy a léčba

  • Alergie na mléko patří mezi nejčastější potravinové alergie. Jedná se o nepřiměřenou imunologickou reakci (hypersenzitivitu) na bílkovinu kravského mléka.
  • Intolerance laktózy je reakce metabolická, v těle totiž chybí enzym s názvem laktáza, který je zodpovědný za štěpení mléčného cukru (laktózy) uvnitř střev.
  • Alergie na mléko se typicky projeví již v prvním roce života dítěte, mezi hlavní projevy patří zvracení, bolesti břicha, plynatost, krev ve stolici, ale také kopřivka, ekzémy nebo problémy s dýcháním.
  • Laktózová intolerance se může projevit v každém věku, hlavní příznaky zahrnují trávicí potíže, kyselé stolice a nadměrnou produkci plynů.
  • Pro člověka s alergií na mléko je jedinou možností bezmléčná dieta, kdy se ze stravy vyloučí všechny viditelné, známé i skryté zdroje bílkovin kravského mléka.
  • Při laktózové intoleranci je úprava jídelníčku individuální, někdy je nutné se mléčným výrobkům zcela vyhnout, jindy stačí zvolit místo mléka sýry, máslo nebo zakysané výrobky a nejíst je na lačno.

Lidé si často pletou intoleranci laktózy s alergií na mléko.

Tyto dvě zdravotní komplikace sice mohou mít podobné příznaky, jejich princip je však zcela odlišný. V případě alergie jde o nepřiměřenou reakci imunitního systému. Pokud jde o intoleranci, v těle chybí určitý enzym potřebný k trávení dané živiny, což má nepříjemné dopady na celý organismus.

Alergie na bílkovinu kravského mléko

Alergie na mléko ve skutečnosti představuje imunologickou reakci (hypersenzitivitu) na bílkovinu kravského mléka.

Jedná se o jednu z nejrozšířenějších potravinových alergií, která se většinou projeví již v prvním roce života dítěte. Alergií na mléko trpí zhruba 2–5 % kojenců, v České republice je to tedy asi 5 tisíc děti ročně.

V devíti případech z deseti však do tří let vymizí. V dospělosti se objevuje velmi vzácně.

Průběh alergie je závažnější než projevy laktózové intolerance. Lidé, kteří tímto problémem trpí, mají naprostý zákaz konzumace mléka a mléčných výrobků. Dětem jsou proto podávány speciálně upravené výrobky s hydrolyzovanou bílkovinou kravského mléka, bílkoviny je následně nutné doplňovat z masa, vajec, ryb nebo z rostlinných zdrojů.

Jak se projevuje alergie na mléko?

Příznaky alergie na mléko mohou být velmi pestré. Nejčastější jsou projevy v oblasti zažívacího ústrojí, dýchacího ústrojí a kůže. Jedná se o:

  • Zvracení
  • Bolesti břicha
  • Kolika
  • Plynatost, zácpa
  • Vodnaté a hlenové průjmy
  • Krev v stolici

Při časné reakci, kdy se potíže objeví klidně již během několika minut po požití mléčné bílkoviny, se mohou dostavit kožní příznaky, jako je svědění, kopřivka nebo různé otoky a ekzémy. Časté jsou také problémy s dýcháním, které zahrnují dušnost, dráždivý kašel, alergickou rýmu či astma.

Pokud jde o opožděnou reakci, ta se projeví zhruba za 46 hodin. Může se jednat například o potíže se zažíváním nebo atopický ekzém. U malých dětí často objevíte také krev ve stolici. V ojedinělých případech může alergie na mléko způsobit anafylaktický šok, kdy dochází až k bezvědomí a selhání srdce a člověk je ve vážném ohrožení.

Intolerance laktózy

Pokud jde o intoleranci, jedná se vlastně o nesnášenlivost mléčného cukru (laktózy). Není to tedy reakce imunologická jako v případě alergie na mléko, ale metabolická.

V těle totiž chybí enzym s názvem laktáza, který je zodpovědný za štěpení mléčného cukru uvnitř střev.

Pokud nedojde k jeho rozštěpení, nevstřebá se a zůstane ve střevech, kde následně kvasí a způsobuje nepříjemné obtíže.

Laktózová intolerance se může projevit v každém věku. Trápí zhruba 20 % evropské populace, u kojenců je však vzácná. Ačkoliv se jedná o vrozené onemocnění, první příznaky se nejčastěji objeví až kolem desátého roku.

Příznaky intolerance laktózy

Jelikož nestrávená laktóza v průběhu činnosti střevních bakterií nadále kvasí, dochází k výskytu trávicích potíží a nadměrné produkci plynů. Na rozdíl od alergie na mléko se však ve stolici nikdy neobjevuje krev. Hlavní projevy intolerance po konzumaci mléka zahrnují:

  • Bolesti břicha
  • Křeče
  • Nadýmání
  • Průjmy
  • Zkvašené stolice (kyselé)

Příznaky intolerance se často dostaví již během půl hodiny po požití laktózy, mohou však přetrvávat i několik dní. V důsledku rychlejšího průchodu trávené potravy střevy může navíc dojít také ke sníženému vstřebávání ostatních živin. Délka obtíží je individuální, závisí především na množství požité laktózy a na tom, jak velký je deficit produkce trávicího enzymu.

Diagnostika

Pokud máte podezření na potravinovou alergii, měli byste v první řadě ihned vyhledat svého praktického lékaře. Ten nejprve vyloučí různé infekce či chirurgické problémy a následně vás případně odešle na alergologii nebo gastroenterologii. K potvrzení, že pacient opravdu trpí alergií na mléko, se užívá:

  • Pozorování a výpovědi pacienta nebo rodičů
  • Krevní testy
  • Kožní testy
  • Laboratorní vyšetření
  • Eliminační testy a eliminačněexpoziční testy

Alergii na mléko u kojenců a batolat většinou není možné zjistit pouze pomocí odběru krve.

U malých dětí se proto často zařazuje eliminační dieta, kdy se z jejich jídelníčku odstraní bílkoviny kravského mléka, a následná expozice alergenu.

Pokud se v průběhu eliminační fáze obtíže zmírní nebo zcela vymizí, při expozici se však opět objeví, alergie je potvrzena.

Zda člověka opravdu trápí intolerance laktózy lze zjistit pomocí několika metod:

  • Odběr krve
  • Stanovení genetické informace
  • Dechové testy – vodíkový test nebo detekce uhlíku
  • Laktózový toleranční test – podání laktózy a měření glykemie

Léčba alergie na mléko

Pro člověka s alergií na bílkovinu kravského mléka je jedinou možností zcela vyřadit tento alergen z jídelníčku. Řešením není ani kozí nebo ovčí mléko. Nejspolehlivější cestou je bezmléčná dieta, při které se nemocný vzdá rizikových potravin. Stát ani zdravotní pojišťovna na tuto dietu nepřispívají.

K potlačení alergické reakce slouží speciální protialergické látky, které pacientovi předepíše alergolog.

Takové látky se používají ve chvíli, kdy se ze stravy nedaří vyloučit veškeré potravinové alergeny. Jedná se například o antihistaminika nebo o kortikosteroidy.

Toleranci imunitního systému vůči alergenům pomáhají zvyšovat také probiotika nebo beta-glukany.

Bezmléčná dieta

Každý, kdo trpí potravinovou alergií, si musí hlídat, co jí nebo pije. V tomto případě je nutná bezmléčná dieta, kdy se ze stravy vyloučí všechny viditelné, známé i skrytě zdroje bílkovin kravského mléka. Délku speciální diety určuje lékař, důležité však je, aby byla důsledná.

Pozor si musíte dát především na všechny potraviny, které obsahují mléko, tvaroh, jogurt, smetanu, sýry, ale také kefír, syrovátku nebo zákys.

Nepomůže ani výměna kravského mléka třeba za ovčí nebo kozí, alergeny jsou všude velmi podobné.

Místo mléka živočišného původu však můžete vyzkoušet mléčné nápoje původu rostlinného (sójové, rýžové, mandlové…), i u těch ovšem pečlivě čtěte složení.

Stopy mléka navíc najdete i v potravinách, kde byste to možná nečekali. Jedná se například o:

  • Sladké i slané pečivo
  • Instantní jídla
  • Uzeniny
  • Čokoláda a různé druhy polev
  • Margaríny

Některé z bílkovin mohou přecházet ze stravy přímo do mateřského mléka, kojící matky nemocných dětí proto musí bezmléčnou dietu striktně dodržovat. Děti na umělé stravě musí využít buď hypoalergenní mléko s vysoce štěpenou syrovátkovou bílkovinou nebo speciální přípravek obsahující směs aminokyselin.

Léčba intolerance

Při laktózové intoleranci je úprava jídelníčku individuální. Někdy stačí pouze vyměnit mléčné produkty za sýry, máslo, šlehačku a zakysané výrobky, kde je laktózy výrazně méně, jindy je nutné zcela se jim vyhnout. Pro zmírnění obtíží pomáhá nejíst mléčné výrobky na lačno a kombinovat je s dalšími potravinami.

Na trhu dnes existuje velké množství výrobků, které jsou označené jako zcela bez laktózy (lactose free) nebo pouze s nízkým obsahem laktózy (low lactose). Cenově jsou tyto produkty, mezi které patří například sýry, smetana, máslo nebo jogurty, o něco dražší než běžné výrobky.

K dispozici jsou také speciální kapky, tablety nebo kapsle s obsahem aktivního enzymu (laktáza), které se užívají při konzumaci mléčných výrobků a pomáhají mléčný cukr rozložit. Pozitivní vliv mají také probiotika.

Источник: https://zdravi.euro.cz/leky/alergie-na-mleko-intolerance-laktozy/

Lži a mýty o čokoládě aneb alergie na čokoládu neexistuje

13. 11. 2016 8:18:38

Čokoláda je milovaná i nenáviděná současně. Za lásku k ní může její neodolatelná vůně a chuť, za nenávist zase lži a mýty, které se o ní šíří.

Šíří je sice vzdělaní lidé, nicméně lidé, kteří získali své tituly, odbornost a renomé většinou za přesné memorování informací ze studijních textů, a kteří teď to stejné činí i s informacemi o čokoládě.

Nejenže opisují jeden od druhého už dávno překonané nesmysly, aniž by se seznámili s nejnovějšími poznatky medicínského výzkumu, ale nevnímají a nehodnotí věci v souvislostech, ale v informační zkratce, a tak jim unikají důležitá fakta.

Internet je takových opisovačů plný a nepravdy se šíří rychle, zvlášť když vypadají erudovaně.

  • Navazuji na předchozí článek, kde jsem zmiňoval všechny zdraví prospěšné látky, které kakao a čokoláda obsahují a kde jsem zmínil také citace z několika klinických studií, které řadu mýtů vyvracejí. Připomeňme si tedy nejčastěji citované mýty, bludy a lži o čokoládě a zkusme se nad nimi postupně, bod po bodu, zamyslet:- po čokoládě se dělá akné a ekzémy, alergie na čokoládu- čokoláda zahřívá a zpomaluje organismus- čokoláda “staví”- po čokoládě se kazí zuby- čokoláda je spouštěč migrény- čokoláda je nevhodná pro lidi trpící dnou
  • – polyfenoly snižují obsah železa v organismu
Zajímavé:  Antibiotika klacid - vše o zdraví

Akné podle mého názoru není nemoc, ale kožní defekt způsobený ucpáním vývodů mazových žláz. Příčin jejich stagnace nebo neprůchodnosti, která následně vede k jejich zánětům, může být celá řada. Akné, stejně jako mnohé ekzémy, ale nejsou přímým důsledkem konzumace skutečné čokolády se 100% obsahem kakaového másla.

Jak by také mohly, když kakaové boby neobsahují žádné alergeny a kakaové máslo je základem řady farmaceutických mastí a drahých kosmetických krémů. Mimo jiné i na léčbu akné a na krémy s vysokým anti-agingovým efektem pro revitalizaci buněk pokožky. Faktory, které jsou nejspíš na vině, je třeba hledat jinde.

Co třeba ztužené alternativní tuky? Tyto tuky se díky chemickým stabilizátorům špatně metabolizují, vstřebávají a důsledkem jejich odbourávání může být např. akné. V případě ekzémů lze navíc počítat i s různými chemickými barvivy, které se do čokolád přidávají pro dosažení jejich syté čokoládové barvy.

Tato chemická barviva (azobarviva) jsou zpravidla na bázi uhelného dehtu, tj. téru (E155), případně oxidů nebo hydroxidů železa a samozřejmě obsahují i různé mechanické součásti, tzv. aditiva, nejčastěji rostlinné saze (E152, E153). Ty, narozdíl od předchozích přísad, jsou už v EU naštěstí zakázané, ale v jiných koutech světa, např.

v Austrálii jsou zatím povolené. No a pak jsou na řadě další organická barviva, která jsou ve velké míře součástí tzv. ovocných náplní, kde hlavní roli hraje červená, oranžová, žlutá a zelená barva. Seznam škodlvých éček, které je reprezentují, je docela dlouhý.

To, že organismus na tyto ‚dobroty‘ reaguje a snaží se je vyloučit z těla ven je přirozené, a je to naopak dokladem dobrého fungování organismu, který však dostavá špatné vstupy, tj. nevhodnou stravu obsahující toxiny.

Přesto v případě ekzému jde o reakci nepřiměřenou. Zjednodušeně lze říct, že jde o odmítavou reakcí organismu na některou z látek obsažených v čokoládě, ale rozhodně není alergickou reakcí na skutečnou čokoládu.

Alergie na čokoládu není, opakuji NENÍ popsána v žádné vědecké nebo klinické studii, a o příčinách některých, s čokoládou spojovaných kožních reakcí, se v lékařských kruzích jen spekuluje. Pokud by se však přece jenom někomu objevila nějaká kožní reakce na skutečnou čokoládu, pak jeho problémem bude podle nejnovějších výzkumů nejspíš jen vysoká úroveň histaminu.

Tmavá čokoláda ho totiž obsahuje relativně velké množství a u lidí, kteří mají na histamin nesnášenlivost, se může projevit např. ekzémem na kůži.

Protože však reakce na histamin není alergie, tj. imunologické reakce, ale jen potravinová intolerance, bude-li si dotyčný jeho hladinu sledovat, nemůže mu konzumace rozumného množství čokolády nijak uškodit.

Zcela raritní by pak mohla být reakce na nikl, jehož je čokoláda bohatým zdrojem. Raritní proto, že alergie na nikl se projevuje výhradně jako kontaktní ekzém, který je vyvolán přímým stykem kůže s niklem, tedy nikoliv jeho konzumací.

Jedná se o jednu ze spekulací, kterou ani v tomto případě nepotvrzuje žádná lékařská studie. Zajímavostí je, že mnohdy lze akné nebo ekzémy řešit (nikoliv léčit) zásadní změnou stravy.

Jedná se o takovou úpravu jídelníčku, díky které vznikne ve střevech lepší prostředí pro střevní bakterie a organismus získá správné živiny a s nimi i účinné protizánětlivé látky. A to vše skutečná čokoláda nabízí.

Čokoláda nejenže nezahřívá organismus, ale dokonce je domorodci používána právě ke snížení tělesné teploty během zánětlivých onemocnění. Skutečná čokoláda nejenže zklidňuje bolestivé odezvy a snižuje CRP, ale potlačuje i zánět jako takový.

Už jen fakt, že se kakao pěstuje a konzumuje v rovníkových oblastech, tedy v oblastech s nejvyššími teplotami, argument o zahřívání organismu z logiky věci vyvrací. Navíc theobromin obsažený v kakau má silně povzbuzující účinky, zlepšuje krevní oběh a zvyšuje motorickou aktivitu.

Takže o zpomalení organismu nemůže být vůbec řeč.

Díky vysokému obsahu vlákniny mají skutečné čokolády mírně laxativní účinky. Napomáhají dobrému a snadnému vyprazdňování, lepší peristaltice střev, kde jejich detoxikaci navíc podporuje i vysoký obsah flavonoidů, které mají za následek až zpětinásobení počtu probiotických kultur ve střevech a následně tedy i lepší vstřebávání živin, které dodají organismu novou energii a vitalitu.

Zubní kazy jsou zase důsledkem konzumace bílého cukru. Rafinované sacharidy vlivem bakterií v zubním plaku kvasí a při tom vznikají kyseliny, které rozpouštějí zubní sklovinu a narušují zubní kost.

Poslední výzkumy rovněž prokázaly, že čokoláda obsahuje specifické antiseptické látky, která inhibují působení bakterií, které tvoří zubní kámen.

Takže pokud budete konzumovat skutečnou čokoládu s minimálním obsahem třtinového nebo kokosového cukru, a neopomenete běžnou ústní hygienu, budou vaše zuby i dásně určitě zdravější.

Stejně tak rozšířená víra, že by se pacienti trpící migrénou měli zcela vyhnout kakau a čokoládě, postrádá spolehlivý vědecký základ. Jedna z rozsáhlých studií na toto téma prokázala, že hlavními spouštěči záchvatů migrén jsou stres, hladovění resp.

nepravidelná strava, menstruace, hormonální poruchy, nedostatek spánku nebo alkoholické nápoje. Vědci zjistili, že právě předzáchvatové stavy vyvolávají u pacientů touhu resp. neodolatelnou chuť po čokoládě. Právě tento stav pak funguje jako placebo efekt, který spouští migrénu.

Protože se následná reakce na konzumaci čokolády projevila jen na minoritním vzorku pacientů, mohou být spouštěči jiné faktory, např. ořechoviny a jejich tuky, lepek, cukr nebo kukuřičné deriváty, tedy látky, které některé cukrovinky obsahují, a na které mohou mít pacienti zvýšenou citlivost.

Skutečná čokoláda sice obsahuje řadu látek ovlivňujících mozkovou činnost, ale většinou je jejich účinek zklidňující nebo lehce anestetický. Podle profesora Dr.

Audrey Halperna z neurologické kliniky na New York University School of Medicine, mají někteří pacienti fyziologickou touhu po čokoládě v rozmezí od 4 do 24 hodin před záchvatem migrény.

Právě kvůli této souvislosti vznikl mezi odbornou veřejností předpoklad, že čokoláda spouští záchvaty migrény, ale ve skutečnosti se vaše tělo snaží léčit migrénu dřív, než vůbec začne. Pokud jste tedy pŕípad, kdy máte za to, že vám čokoláda způsobuje záchvaty migrény, pak se doporučuje najít pozorováním svůj vlastní ‚sweet spot‘, tedy ten správný okamžik, kdy si můžete skutečnou čokoládu dopřát bez obav z možných následků. Navíc malé množství kofeinu, který je v čokoládě také obsažen, vám pomůže se záchvatu migrény zbavit.

Mýtus o dně jsme si podrobně objasnili v minulém článku: http://medulan.blog.idnes.cz/c/545586/dna-versus-cokolada-jako-soucast-nizkopurinove-diety.html

Polyfenoly, které se nacházejí v rostlinných materiálech, se dělí do různých skupin označovaných jako fenolové kyseliny, flavonoidy, třísloviny, atd. V lidském těle jsou tyto skupiny různě bioaktivní. Nejvíce z nich jsou lidskému zdraví prospěšné flavonoidy (katechin, epikatechin…), tedy ty, které právě obsahuje kakao.

Pravdou je, že potraviny s vysokým obsahem vlákniny a polyfenolů sice množství železa v organismu snižují, ale kakao a skutečná čokoláda jsou zase na železo velmi bohaté a tím problém nedostatku železa efektivně kompenzují.

Naopak jsou to právě unikátní vlastnosti kakaových polyfenolů, které dělají kakao a čokoládu zcela výjimečnou z hlediska pozitivních účinků na lidský organismus.

Laboratorní testy biologické aktivity kakaových polyfenolů totiž potvrdily jejich antioxidační a anti-karcinogenní účinky, které mohou zabránit rozvoji zhoubných nádorů a vážných onemocnění kardiovaskulárního systému. A jsou to právě polyfenolové antioxidanty, flavonoidy, které jsou klíčem k oddálení procesu stárnutí a oxidace, vznikající v důsledku dýchání, bakterií, slunečnímu záření, znečištění a stresu.

Jediným pravdivým mýtem o čokoládě zůstává skutečnost, že čokoláda je drogu lásky. Je účinným afrodisiakem a stabilizátorem nálady. Obsahuje totiž molekulu lásky, fenyletylamin, tj. přírodní molekulu připomínající amfetamin.

Jde o neurotransmiter s psychotropními účinky, který v organismu spouští reakce zamilovanosti a pomáhá nám, abychom měli jasnější pohled na život, zvýšené sebevědomí a pocit pohody.

Jak tato látka funguje? Fenyletylamin začne pracovat v procesu přitažlivosti – detekce feromonů, takže když potkáte někoho, kdo se nám líbí, nastavá vzájemná výměna pohledů, úsměvů, zpravidla následovaná dotekem ruky. Vše se odehrává v linii: mozková kůra – neurony – endokrinní systém – fyziologická odezva.

Díky tomuto hormonu si prozpěvujeme, narážíme do skříní a přihlouple se usmíváme. To je samozřejmě pravda jen částečně, ale vliv čokolády na endokrinní systém je velmi zásadní a endokrinní systém má zase zásadní význam pro fungování lidského těla.

Endokrinní systém zahrnuje: Hypotalamus – Hypofýzu – Štítnou žlázu – Slinivku břišní – Nadledvinky – Pohlavní žlázy. Endokrinní systém vykonává svou funkci prostřednictvím hormonů, které sám produkuje, a které jsou předávány do všech orgánů a tkání organismu.

Jeho role je nenahraditelná:- koordinuje práci všech orgánů a systémů organismu- podílí se na chemických reakcích, k nimž v organismu dochází- odpovídá za stabilitu všech životních funkcí v podmínkách měnícího se okolního prostředí- spolu s imunitním a nervovým systémem reguluje růst člověka a rozvoj jeho organismu- podílí se na regulaci fungování lidského reprodukčního systému- je pro organismus jedním z generátorů energie

a podílí se na vytváření emocionálních reakcí člověka a jeho psychických stavech. No a aby všechno toto zvládal v klidu a v pohodě, má k ruce spolehlivého společníka – skutečnou čokoládu.

Autor: Karel Medulán | neděle 13.11.2016 8:18 | karma článku: 22.45 | přečteno: 1210x

Источник: https://medulan.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=560270

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *