ČERVENÁ ŘEPA plátky 50G – vše o zdraví

V tomto příspěvku bych chtěla zaměřit vaši pozornost na celer, červenou řepu a ostatní kořenovou zeleninu. A proč jsem se rozhodla věnovat ho právě jim?

ČERVENÁ ŘEPA plátky 50G – vše o zdravíJá sama jsem celer dlouho vnímala jenom jako vařenou zeleninu v polévce, která mi upřímně nechutnala a červenou řepu jako salát ze školní jídelny, ke kterému jsem sice měla kladnější vztah, ale stále velmi vlažný. Když jsem se začala více zajímat o přirozenou stravu, tak jsem logicky dospěla k tomu, že pro nás nejpřirozenější a vlastně i nejlevnější zeleninou v  zimním a nebo jarním období je právě zelenina kořenová. Není náročná na skladování a je snadno k dispozici. S mrkví umíme obecně pracovat celkem dobře, ale s celerem a červenou řepou, které se dají koupit prakticky kdykoli, už tomu tak není. A přitom možnosti, které se nám nabízejí, jsou opravdu velké!

Na úvod jen krátce zmíním, čím jsou nám celer a červená řepa užitečné:

Celer: koření a přírodní afrodiziakum, velký obsah éterických olejů mu propůjčuje specifické aroma a nám pomáhá dezinfikovat trávicí systém a dokáže zlikvidovat i infekci v ledvinách či močových cestách, šťáva z čerstvého celeru je velmi účinná při nachlazení a navíc obsahuje velké množství vitamínů (B a C) a minerálů (především vápník). Červená řepa: čistí játra a podporuje tvorbu červených krvinek.

Pokud jde o recepty z celeru a červené řepy, najdete jich velké množství jak v různých kuchařkách, starších i modernějších, tak i v televizních pořadech o vaření, kterých se v dnešního době vysílá velké množství. Já bych vám však chtěla ukázat ještě jinou možnost jejich využití.

Produktem odšťavňovače není jen šťáva

Je stále více domácností, které si uvědomují, že nedílnou součástí kuchyňského vybavení tvoří i odšťavovač na ovoce a zeleninu a někdy i na bylinky a určitě nikoho nemusím přesvědčovat, že šťávy ze syrového ovoce a zeleniny či z bylinek jsou velmi zdravé a je možné je konzumovat celoročně.

Teď v zimním období je vhodné využít suroviny, které jsou nám přirozeně dostupné a těmi je právě kořenová zelenina pocházející z našich zeměpisných šířek. Já si v zimě na odšťavovači pravidelně připravuji šťávu ze syrového celeru, červené řepy a mrkve.

Pokud se přidá k zelenině několik plátků čerstvého zázvoru, výsledkem je pikantní lahodný nápoj a ač se to nezdá, i velmi sytý. „Odpadním produktem“ při odšťavňování je vylisovaná dřeň, ale určitě není na vyhození, je velmi užitečnou surovinou a já vám zde uvedu několik možností jejího využití.

Tak spotřebujete zeleninu celou bez plýtvání. Vylisovaná zeleninová dřeň použitá v receptech je získána lisováním stejného množství celeru, červené řepy a mrkve.

ČERVENÁ ŘEPA plátky 50G – vše o zdravíKrémová polévka s čerstvým měkkým sýrem

K přípravě potřebujete: 250 g vylisované zeleninové dřeně (červená řepa, celer, mrkev), 50 g másla, 1 litr vroucí vody nebo zeleninového vývaru, 100 g čerstvého měkkého sýra, na dochucení česnek, sůl, pepř, olivový olej, zelené bylinky na ozdobu.

V hrnci rozpustíme máslo a dáme na něj vylisovanou zeleninovou dřeň, krátce ji zasmažíme jako jíšku, a pak ji podlijeme zeleninovým vývarem nebo horkou vodou. Povaříme asi 10 min do změknutí.

Přidáme měkký čerstvý sýr a ponorným mixérem rozmixujeme na jemný krém. Poté krém přivedeme k varu, aby byla polévka horká a sundáme z vařiče. Nakonec polévku dochutíme jedním větším utřeným stroužkem česneku, osolíme a opepříme.

Na talíři můžeme přidat do polévky trochu olivového oleje a ozdobit ji zelenými bylinkami.

ČERVENÁ ŘEPA plátky 50G – vše o zdravíSlaný závin z listového těsta se zeleninovou náplní

K přípravě potřebujete: jedno balení listového těsta, na náplň pak 150 g vylisované zeleninové dřeně, 1 lilek, 150 g nastrouhaného tvrdého sýra, několik stroužků česneku, sůl a pepř na dochucení

Lilek nakrájíme na kostičky a asi 5 minut dusíme na malém množství tuku na nízkém plameni. Smícháme vylisovanou zeleninovou dřeň, nastrouhaný sýr a podušený lilek, směs promícháme a dochutíme.

Rozválíme listové těsto, položíme na něj připravenou směs, jako bychom dělali štrúdl a stejným způsobem těsto zabalíme.

Vytvořenou šišku pomažeme rozmíchaným vajíčkem, zpevníme ji špejlemi nebo párátky, aby se nám při pečení neotevřela a pečeme ji v troubě na 200°C asi 45 min. Slaný závin před krájením necháme vychladnout.

ČERVENÁ ŘEPA plátky 50G – vše o zdravíZelenino-masová sekaná

K přípravě potřebujete: 500 g vylisované zeleninové dřeně, 500 g kvalitního mletého masa, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 3 vajíčka, 200 g strouhanky, 1 cibule, najemno nakrájená, asi 3 utřené stroužky česneku, sůl, pepř a sušené bylinky na dochucení. Všechny suroviny smícháme a uděláme z nich šišku, kterou položíme na plech, na pečící papír a pečeme v troubě na 200°C asi 1 hodinu.

  • Jak vidíte, využití vylisované zeleninové dřeně je velké a určitě vás napadnou i další možnosti. Chce to jen nebát se experimentovat…
  • Text: Jana Ciglbauerová, foto: Petr Janouch
  • Tip pro naše nejmenší na závěr – zeleninové pyré pro kojence

Vylisovanou zeleninovou dřeň je možné použít i pro přípravu zeleninového pyré pro dokrmování kojenců a batolat. Samozřejmé je lepší použít k dušení zeleniny její vlastní šťávu, než přidávat vodu, protože zeleninová šťáva obsahuje velmi hodnotné látky.

Některé odšťavňovače obsahují homogenizační nástavec. Při jeho použití nedochází k odšťavňování, ale pouze k dokonalému rozdrcení zeleniny. Je tedy možné přidat k vylisované dřeni část rozdrcené nebo namixované syrové zeleniny a vše udusit.

Získáme tak velmi jemné čisté zeleninové pyré vhodné pro naše nejmenší.

Řepa červená – ZiskejZdravi.cz

ČERVENÁ ŘEPA plátky 50G – vše o zdraví ČERVENÁ ŘEPA plátky 50G – vše o zdraví

Červená řepa, na informace o této potravině jsem se doslova těšila. Je to opravdu všestranná, zdravá a moc dobrá zelenina. Dověděla jsem se, že je možné ji péci v alobalu a dělat z ní pomazánky v čerstvém stavu je vynikající jemně nastrouhaná s cibulkou a s kukuřicí – mírně osolená nemá chybu. Pro opravdové labužníky je vynikající se sojanézou nebo s trochou majonézy. O boršči by se dalo mluvit – těch je hned několik druhů, podle kraje, kde se vaří. Syrová šťáva může pomáhat hlavně na jaře, kdy je náš organismus náchylný k infekci. Pravidelné pití šťávy z červené řepy je lepší než kdejaká tabletka.

Zajímavé:  Interview s hercem Jaromírem Noskem – vše o zdraví

Zelenina

Červená řepa působí svojí čistící antioxidační funkcí v těle jako protialergen. Je statečným bojovníkem proti mykózám i rakovině. Je bohatá na výživné a podpůrné látky, najdeme zde draslík, vápník, sodík, hořčík a neměli bychom opomenout mikroprvky caesium a rubidium. Z vitaminů je to B6 a C. Je významným zdrojem kyseliny listové, obsahuje selen a křemík.

Složka Jednotka Průměrný obsah Prvek (mg/100 g) Průměrný obsah Složka (mg/100g) Průměrný obsah
voda g/100 g 87,1 Na 66 vitamin C 5
bílkoviny g/100 g 1,7 K 380 vitamin D
tuky g/100 g 0,1 Ca 20 vitamin E stopy
cukry g/100 g 7,0 Mg 11 vitamin B6 0,03
škrob g/100 g 0,6 P 51 vitamin B12
vláknina g/100 g 1,9 Fe 1,0 karoten 0,02
mastné kyseliny g/100 g 0,1 Cu 0,02 thiamin 0,01
cholesterol g/100 g Zn 0,4 riboflavin 0,01
energie kJ/100 g 154 Mn 0,7 niacin
  • Zdroj tabulky – Wikipedie
  • Žlučník – játra – červená řepa podporuje tvorbu žluči, pomáhá játrům v jejich čistící úloze.
  • Ledviny – konzumací červené řepy vyčistíte organismus od soli, je močopudná.

Krevní oběh – například betain v červené řepě, ten napomáhá cévám, je účinný v boji s kornatěním tepen. Ve věnčitých tepnách má svůj úkol i červené barvivo červené řepy – rozšiřuje a posiluje stěny vlásečnic.

Červená řepa aktivuje množení červených krvinek. Antokyan je rostlinné barvivo a to zápasí úspěšně s křehkostí cév. Červená řepa má podíl na růstu buněk a opraví jejich jádra a okysličuje je. Červená řepa při pravidelné konzumaci upravuje krevní tlak.

Účinně bojuje s chudokrevností.

Žaludek – červená řepa působí povzbudivě na činnost žaludku.

Střeva – červená řepa je čistič a antioxidant – zbavuje střeva jedovatých látek, pomáhá při zácpě.

Vlasy, nehty a pleť – díky minerálům obsaženým v červené řepě a jejich spojením, vznikla výborná pomůcka k udržení a pevnosti nehtů, vlasů a pleti to způsobuje obsah křemíku v červené řepě. Řepa vytváří vazivové tkáně a má podpůrný vliv proti revma.

Mozek – červená řepa likviduje z mozku toxické látky- hliník.

Červená řepa je přítel, který navozuje příjemnou náladu, odstraňuje jedy z těla, a čistí „kartáčkem“ celé naše nitro. Naše tělo stojí za to udržovat a takový byl i záměr velkého Designéra- abychom udržovali to, co On stvořil.

Doporučujeme Čistící čaj s červenou řepou v našem eshopu.

Text: ZiskejZdravi.cz

ČERVENÁ ŘEPA plátky 50G – vše o zdraví

Eshop – ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop – ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny – základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny – základ pro každé zdravé jídlo

Recepty – uvařte si něco dobrého

Recepty – uvařte si něco dobrého

Zásady stravování – zásady zdravého vaření

Zásady stravování – zásady zdravého vaření

Složení stravy – co má naše strava obsahovat

Složení stravy – co má naše strava obsahovat

Červená řepa, silák mezi kořenovou zeleninou

ČERVENÁ ŘEPA plátky 50G – vše o zdraví

červené řepě toho bylo napsáno již spoustu, zajisté víme, že ve své tvrdé dužnině ukrývá zajímavé množství železa a je tedy nápomocná při poruchách krvetvorby, přesněji anémii. Samozřejmě mimo jiné, neboť řepa oplývá i dalšími léčivými vlastnostmi. Kdybychom je chtěli všechny obsáhnout, vydají na celou knihu. Zmiňme tedy jen základní a posléze, zkusme si společně projít několik jednoduchých receptů, které nám pomohou řepu zařadit do běžného jídelníčku. Občas se totiž setkávám s tím, že řepu neumíme přichystat a tak bereme za vděk řepou naloženou, většinou v kyselém octovém nálevu, který má však se zdravím společného pramálo.

Máme-li svou vlastní řepu, případně pak řepu v bio kvalitě, kromě její sladké červené dužniny využijme také listy, které jsou výborné do smoothies či salátů. Opravdu se toho nebojme, stejně jako listy z kedlubny, ukrývají také listy červené řepy zajímavé množství nutričně výživných látek, v prvé řadě pak chlorofyl, jenž má blahodárný vliv na naši krev.

Řepa je skutečnou studnicí zdraví, neboť svou širokou škálou vitamínů a minerálních látek dokáže povzbudit i silně demineralizovaný tělesný systém.

Kromě významného množství betakarotenu v ní najdeme vitamíny B1, B2, B9, dále vitamín E, velmi silný antioxidant a z minerálů pak draslík, vápník, již zmiňované železo, protikřečový hořčík, zkrášlující křemík, měď, cenný jód, selen, mangan, ale také rubidium, cezium či lithium, jež je významné svým pozitivním vlivem na naši psychiku.

Stejně jako jablka, tak i řepa obsahuje zajímavé množství pektinu, který napomáhá snižovat LDL cholesterol v krvi, vy-živit blahodárnou střevní mikroflóru, upravit celkovou peristaltiku střeva, čímž předchází vzniku prekancerózních polypů a nepříjemné zácpy.

Co se barviv týká, kromě betakarotenu zde najdeme také betain a betanin. Betain je právě oním silákem, jenž chrání proti rakovině a zároveň pak podporuje náš největší detoxikační orgán, kterým jsou játra.

Betanin, stejně jako rutin, který najdeme v pohance, šípku, červené paprice, zpevňuje cévní stěny, čímž předchází vzniku aterosklerotických plátů.

Rovněž se mu přisuzuje bakteriostatický efekt, díky kterému eliminuje množení nebezpečných bakterií.

Pokud kupujeme řepu, vybírejme raději menší a tvrdší bulvy. Občas se totiž stává, hlavně tedy u řepy, že nabízená zelenina pozbyla již většinu své vnitřní mízy a tedy i životodárné síly. Taková řepa pak bude vrásčitá a na dotek měkká. Tu tedy nekupujme. Hodnotit můžeme také podle listů, občas se poštěstí, hlavně na farmářských trzích, že je nabízena i se svou košatou chlorofylovou korunou.

Zajímavé:  Cla - vše o zdraví

Benefity červené řepy:

  • díky křemíku má blahodárný vliv na vlasy, nehty, pleť a kůži,
  • díky železu podporuje tvorby červených krvinek,
  • pektin se postará o snížení cholesterolu a podpoří peristaltiku střeva,
  • betain pak podporuje produkci žaludeční šťávy,
  • betakaroten náš zrak,
  • selen a vitamín E imunitu,
  • vápník a mangan zdravé kosti,
  • pomáhá při revmatických poruchách, detoxikuje, snižuje vysoký krevní tlak,
  • přispívá k celkové regeneraci organismu,
  • podporuje plodnost.

Čerstvá či vařená? Záleží na vás

Pokud upřednostňujeme řepu čerstvou, neznám nic jednoduššího, než ji přistrouhat k trošce mrkve, rukole, cherry rajčátkům a hrsti oliv. Hotový salát pak zakápneme limetovou šťávou, dozdobíme petrželovou natí a slunečnicovými semínky. Servírujeme k jakékoli sacharidové příloze, jako jsou brambory, batáty, jáhly, pohanka, rýže Natural či Basmati.

Pamatujme toliko, že s čerstvou řepou sice nebude tolik práce, nicméně z té vařené si naše tělo vezme větší množství minerálních látek, které se varem, prostřednictvím popraskaných buněčných stěn, mnohem snáze uvolní.

Řepu lze také nakládat, buď tedy čerstvou či vařenou, opět nechám na vás, nicméně obě varianty jsou velmi chutné. Ona vařená verze nám zabere jen malinko více času.

Osobně čerstvou řepu nakrájím na tenké plátky, vkládám do větší skleněné nádoby, kdy každý plátek potírám lisovaným česnekem, abych pak výslednou směs zalila dobrým lněným olejem a nechala pár dní v lednici odpočinout.

Servírujeme ke kváskovému chlebu a dobrému kozímu sýru.

Z řepy můžeme uchystat také chutnou detoxikační šťávu, začínáme-li však s ní, šťávu postavme spíše na mrkvi a trošce jablka, kdy řepa z celkového množství šťávy, zaujme cca 10 %.

Jakmile si tělo a hlavně játra zvyknou, množství řepy jemně navyšme, až se dostaneme na nějakých 40 %. Taková šťáva se pak skládá z mrkve, řepy a trošky zázvoru, který nás krásně prohřeje.

Osobně upřednostňuji spíše zeleninové šťávy před těmi ovocnými. Jejich glykemický index je totiž výrazně nižší.

Řepnou šťávu lze podávat chudokrevným i onkologickým pacientům, lze jí podpořit celkovou detoxikaci organismu, rovněž i redukční mód či dietu diabetickou. Zde většinou výživoví poradci od takové šťávy zrazují, neboť obsahuje vyšší množství sacharidů.

Za sebe však mohu doporučit cca 350 ml mkrvovo řepné šťávy, kterou vyplníme dopolední svačinku, tzv. desátou.

K té pak lze schroupat 20 g mandlí, které pomohou vstřebat vitamíny rozpustné v tuky, nacházející se v mrkvi a které zároveň doplní vápník, hořčík a vitamín E.

  • V Rusku se velmi často podává řepa pečená, která se společně s brambory nakrájí na plátky, promísí s česnekem, cibulí, zakape dobrým olejem a posléze servíruje s listovým salátem. Z řepy lze uchystat také výtečnou polévku na způsob boršče, případně pak také zdravý dort, který si můžete uchystat dle následující receptury:
  • Dort z červené řepy s čokoládovým nádechem
  • Korpus:
  • 150 g vlašských ořechů
  • 100 g sušených datlí
  • 30 g rozinek
  • 80 g medu
  • 2 větší řepy
  • 100 g kokosu
  • kakaový prášek
  • Psyllium

Vlašské ořechy rozmixujeme společně s datlemi, jakmile vznikne lepivá směs, přidáme rozinky, kokos, nastrouhanou červenou řepu, med, kakao a psyllium a dále mixujeme. Pokud směs nedrží a nelepí, přidáme ještě pár datlí, rozmixujeme a posléze vtlačíme do dortové formy. Necháme vychladit.

Mezitím si nachystáme kakaové máslo, zhruba 150 g, 1 banán, 50 g kakaa a 50 g medu. Máslo rozehřejeme a rozmixujeme s banánem, kokosem a medem. Nalijeme na korpus a necháme ztuhnout v lednici. Lze dozdobit jahodami, případně mandlemi či sušenými brusinkami.

Červená řepa jako elixír mládí a ideální prevence na koronaviry

Červená řepa je jedna z nejzdravějších potravin. Znali ji už lidé ve starověku. Tehdy ale používali jenom listy. Teprve později se přišlo na účinky kořene. Listy, které můžeme přidat do salátů, polévek nebo upravit jako špenát, dnes však běžně nekoupíme. Kořen je na trhu běžně k dostání. Můžete si jej vypěstovat i na zahradě, protože červená řepa je celkem nenáročná na pěstování.

Červená řepa je zdravá díky kombinaci látek, které obsahuje. Především je vynikajícím zdrojem železa. Také je bohatá na vitaminy z řady B a vitamin C. Skrývají se v ní i minerály, kromě zmíněného železa i vápník, hořčík, sodík a draslík.

Červenou řepu by měli konzumovat všichni, kteří trpí nedostatkem železa, chudokrevností či vysokým krevním tlakem. Je vhodné též pro těhotné ženy.

Obsahuje totiž kyselinu listovou, která je důležitou látkou pro správný vývoj plodu. Jen diabetici by měli být s konzumací řepy obezřetní – obsahuje totiž sedm až osm procent přírodního cukru.

Pro ty, kteří trpí močovými kameny, také není příliš vhodná. Obsahuje kyselinu šťavelovou, která dráždí močové cesty.

Červená řepa má v kuchyni bohaté využití. Pokud vás nenapadá nic jiného než boršč, přinášíme vám pár tipů a chutná a zdravá jídla.

Šťáva z červené řepy

Chceme-li si připravit tuto zdravou a chutnou šťávu, musíme nejdříve investovat do odšťavňovače. Dále potřebujeme menší červenou řepu, jednu velkou nebo dvě malé mrkve, 3-4 jablka a 2 pomeranče (jeden na ozdobu sklenice).

Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Nevaříme! Mladou mrkev omyjeme kartáčkem pod tekoucí vodou, starší mrkev oškrábeme. Z jablek odstraníme jádra a nakrájíme je na kousky. Pomeranč oloupáme a nakrájíme na plátky. Z takto připravených surovin postupně lisujeme šťávu do skleničky, kterou ozdobíme plátkem druhého pomeranče.

Pomazánka z červené řepy

250 g syrové červené řepy, 250 g lučiny, 2 lžíce smetany nebo tučného mléka, 50 g nasekaných vlašských ořechů, 3 prolisované stroužky česneku

Řepu nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme s ostatními surovinami, osolíme a mažeme nejlépe na plátky černého chleba.

Zajímavé:  Herpes - vše o zdraví

Salát z červené řepy

Do mísy nastrouháme na jemném struhadle červenou řepu, na hrubém struhadle nastrouháme 2 nakyslá jablky, přidáme nadrobno nakrájenou červenou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme lisovaný česnek, pokapeme citronem a vše smícháme se zakysanou smetanou. Podáváme s celozrnným pečivem.

Holandské pyré z červené řepy

menší červená řepa, 2 větší nakyslá jablka, červená cibule, 2 lžíce másla, sůl, muškátový oříšek

Červenou řepu uvaříme doměkka ve slupce. Pozor, ocásky neodkrajujeme, řepa by přišla o cenné vitaminy! Teprve uvařenou řepu oloupáme.

Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na hrubším struhadle nastrouhaná jablka a mírně podlitá podusíme. Přidáme na jemném struhadle nastrouhanou řepu, řádně promícháme, osolíme, nepatrně osladíme a okořeníme muškátovým oříškem.

Je to výborná příloha k vařenému hovězímu žebru nebo k ovaru. Výborně chutná i ke špekovým knedlíkům.

Čarovná červená řepa

Kořenová zelenina a její kořeny

Řepa patří mezi kořenovou zeleninu a my konzumujeme právě její kořenovou část. Pod slupkou, jak už její název napovídá, se skrývá červená dužina plná zdravých látek a skvělé chuti. Obdobně, jako u dalších druhů, lze v kuchyni zpracovávat taktéž její listy, které se nejčastěji dusí.

 Kořeny řepy sahají až do doby před 3 000 lety na území Babylonie, odkud pocházejí její první záznamy. Je však známo, že byla hojně využívána v antickém Římě, kde již věděli o jejích zdravých účincích. Každý z vás si také jistě pamatuje na pohádku o veliké řepě, kterou nemohl nikdo vytáhnout.

Dnes je řepa dominantou evropské i asijské kuchyně a své využití našla rovněž v Severní Americe. 

Červená řepa – zdravý přítel člověka

Červená řepa má mnoho zdravých účinků, které nelze nechat bez povšimnutí. Je přirozeným zdrojem minerálů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek, zejména draslíku, železa, kyseliny listové, vlákniny, vitamínů C a E a dalších.

Navíc snižuje krevní tlak, podporuje nervovou činnost i činnost žaludku a střev, čistí organismus, slouží jako prevence proti rakovině, potlačuje alergie a mnoho dalšího.

Je také dokázáno, že způsobuje optimističtější náladu a duševní pohodu

Pokud ale trpíte například cukrovkou nebo ledvinovými kameny, měli byste si při konzumaci řepy dát pozor, jelikož obsahuje větší množství cukru. I přes tuhle nevýhodu je však velmi zdravým, chutným a zároveň levným produktem, který by neměl chybět v žádném jídelníčku.

Řepu nejčastěji nalezneme v salátech, polévkách či jako přílohu k některým hlavním pokrmům. Rovněž se často objevuje jako součást pečené zeleniny. Její využití je příjemně všestranné a pokrmy, které ji obsahují, bývají zároveň jednodušší na přípravu.

TIP:

Červená řepa obsahuje kyselinu listovou, a proto se doporučuje nastávajícím maminkám.

Řepu si můžete dopřát syrovou, vařenou nebo pečenou, ale je také možné si ji vychutnat v podobě lahodné šťávy.

Tu je ideální popíjet čtyřikrát měsíčně – nejenže pomůžete miminku, ale jako skvělý bonus zlepšíte své vlasy a pleť, řepa má totiž omlazující účinky.

A pokud vás trápí lámavé a třepivé nehty, i v tom vám řepa pomůže. Dodá vašemu tělu křemík zvaný minerál krásy a ten nehty viditelně zpevní a zlepší.

Nakonec to nejlepší – pokud na vás padá smutek, dejte si právě červenou řepu, jelikož vám nejen oživí barvu rtů, ale hlavně vám zlepší náladu.

Řepný všelék nejen pro nastávající maminky

Jelikož řepná šťáva působí jako přírodní projímadlo, je lepší ji odšťavnit spolu s další zeleninou (např. mrkví a řapíkatým celerem). Výborná je také s jablkem, které ji příjemně osladí. Pijte jednu skleničku, a to nejlépe před jídlem.

Láska na první pohled – to je tahle skvělá, rychlá a jednoduchá pomazánka.

Řepu a česnek oloupeme a poté je nasekáme na jemnější kousky. Oba vložíme do kuchyňského robotu se sekacím nástavcem a rozmixujeme je tak, aby vznikla hrubá drť. Přidáme tvaroh a sýr feta a rozmixujeme vše do konzistence hladké pomazánky. Pokud je potřeba, přidáme sůl a pepř.

Budete potřebovat:

  • 250 g vařené červené řepy
  • 150 g plnotučného tvarohu
  • 50 g sýru feta
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř

Řepný prášek na zažívaní

Konzumace prášku z červené řepy patří k jednoduchým a účinným způsobům, jak zvýšit celkový příjem živin a podpořit řadu působivých zdravotních účinků. Pokud vás trápí například žaludeční vředy nebo pocit plného břicha, určitě vyzkoušejte řepný prášek.

Jak na to?

Červenou řepu umyjeme, oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a necháme usušit (nejlépe v sušičce na ovoce). Poté plátky rozdrobíme na jemný prášek a ten skladujeme v tmavé nádobě v suchu a chladnu. Jednoduché, že? Prášek můžeme přidávat do polévek, omáček, drinků nebo pomazánek.

TIP: Lék na žaludeční vředy

Pokud řepný prášek smícháte s medem, získáte přírodní lék proti žaludečním vředům!

Přírodní barva na vlasy

Toužíte po růžovém melíru nebo růžových konečcích vlasů? Stačí si koupit šťávu z červené řepy a máte skvělou přírodní barvu na vlasy.

A jak toho docílíte? Úplně jednoduše! Pomocí zubního kartáčku naneste šťávu na vybranou část vlasů a nechte ji hodinu schnout.

Poté vlasy vyfoukejte fénem (odstraní octový nádech) a je to! Takto vlasy vydrží až do dalšího umytí.

  • Maska pro zářivější pleť
  • Ano, i toto červená řepa umí – dokonale vaši pleť vyhladí, rozzáří a omladí, takže ji určitě zařaďte do svých zkrášlujících rituálů.
  • Jak na to?

V misce smícháme 1 polévkovou lžíci najemno nastrouhané mrkve, 1 polévkovou lžíci najemno nastrouhané červené řepy, 1 polévkovou lžíci najemno nastrouhaného jablka a 1 polévkovou lžíci nakrájených pšeničných klíčků. To vše zakápneme pár kapkami olivového oleje, promícháme a naneseme na obličej, kde masku necháme 15 minut působit. Poté ji opláchneme a pleť jemně osušíme.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *