Cla – vše o zdraví

Léto se blíží a s ním i zběsilé ‚nahánění‘ plavkové formy. Možná i vás napadlo, že si pomůžete nějakým spalovačem a doslehly jste se o CLA, jejíž suplementace slibuje výrazný úbyrek tukových zásob.

Je CLA takovým zázrakem, za který je považována, nebo jde o zbytečnou investici? Neslíbíme Vám sice jednoznačnou odpověď, ale nabídneme vám různé pohledy právě na CLA.CLA je termín, který se používá k pojmenování různých izomerů kyseliny linolové, které jsou známé společně jako konjugovaná kyselina linolová (conjugated linoleic acid).

Jde o polynenasycenou kyselinu a je řazena k omega-6 mastným. Je však řazena spíše mezi prospěšné („dobré“) tuky. V přirozených potravinách i v suplementech převažují nejčastěji izomery cis-9, trans-11 a izomery trans-10, cis-12. Některé studie potvrzují pozitivní vliv cis-9, trans-11 izomeru CLA na růst aktivní tělesné hmoty.

U trans-10, cis-12 izomeru CLA bývá naopak uváděn vyšší účinek při odbourávání tukových zásob (lipolytický účinek) či ochranu před jejich tvorbou.

Cla - Vše o zdraví

Pokud chceme tuto kyselinu získat z potravin, najdeme ji v menší míře v hovězím mase a mléčných výrobcích. Dalším zdrojem je také lněný olej a jehněčí. Proč uvádíme v menším množství? Pravdou je, že zajistit dostatečný příjem CLA z potravy je poměrně problematickou záležitostí. Z jakého důvodu? Nalijme si čistého vína.

Díky nesprávným postupům při krmení zvířat, kdy je přirozené krmení trávou nahrazováno nejrůznějšími krmnými směsmi, je podíl CLA v hovězím mase a mléce (potažmo produktech z něj vyrobených) výrazně snížen. Některé zdroje uvádějí, že tento podíl může být snížen i o více než 60%. Na druhou stranu hovězí z chovů pasoucích se na travinách jsou na CLA nejbohatší.

Právě z tohoto důvodu je důležité zmínit, že ani zvýšení konzumace produktů z mléka a hovězího masa nemusí nutně znamenat vyšší příjem CLA. Na druhou stranu, právě hovězí a mléčné produkty bývají spojovány s větší koncentrací trans mastných kyselin. Technicky patří kyseliny linolová mezi trans tuky také, nicméně je pro naše tělo vhodná.

 Je však lepší sáhnout po doplňku, než se snažit dohánět její příjem pomocí stravy.

Jaké jsou její slibované benefity pro sportovce?

Výzkumy naznačují, že CLA by mohla být velkým pomocníkem pro spalování tuku a pozor, dokonce by mohla zvyšovat podít svalové hmoty a zrychlovat metabolismus.

 Technicky vzato je tedy skutečně trans tukem, ale CLA je přirozeně zastoupena v našich potravinářských zdrojích a je odlišná od průmyslově vyráběných trans-tuků, které opravdu nejsou vhodné do zdravých jídelníčků.

 CLA pomáhá snížit chutě po nezdravých potravinách a zabraňuje tvorbě dalších tukových zásob. Dá se říct, že CLA je v podstatě speciální typ tuku, který substituuje potřebu jiných „nezdravých“ tuků.

Cla - Vše o zdraví

CLA je tedy nejčastěji prezentována jako doplněk, který pomáhá spalování tuků.

Ale je potřeba říct, že stejně jako všechny ostatní doplňky slibující tento účinek, nefunguje sama o sobě, ale aby přinesla kýžený efekt spalování tuku, je potřeba vykonávat pohybovou aktivitu a přizpůsobit jídelníček.

Kyselina linolová se zúčastní řady důležitých metabolických reakcí v našem organismu. Vcelku zajímavá je její role ve vyplavování tuků. Přes enzym (tzv.

hormon senzitivní lipázu) podporuje vyplavování tuků (mastných kyselin) z tukových buněk a současně tlumí lipoprotein lipázu, která je zodpovědná za ukládání tuku. Velmi zajímavým studovaným účinkem se jeví tzv. noční spalování tuků. Tím, že podporuje budování stavby svalové hmoty bez většího množství tuku, zvyšuje tím i bazální metabolismus a tím i větší výdej energie i v klidu.

Poznatky také naznačují, že CLA nám pomáhá uchovat efekt sytosti po delší dobu, takže nekonzumujeme zbytečné množství kalorií.

Při testování bylo prokázáno, že díky příjmu CLA může tělo spalovat mnohem více energie, respektive umožňuje lepší využívání tuku jako „paliva“ a tím snižuje tukové zásoby. Důležité je ovšem podotknout, že účinky CLA lze pozorovat spíše v DLOUHODOBÉM horizontu.

Není to tedy suplement, který by působil za krátkou dobu, ale pro viditelné výsledky je potřeba CLA užívat déle. Doporučení se různí, ale uvádí se horizont 3 – 6 měsíců.

Má CLA i nějaké další možné benefity?

Zatímco studie na zvířatech prokazují pozitivní účinky na zdraví zcela jasně, na lidských subjektech zatím nebyl stoprocentně prokázán žádný významný efekt.

Co se ovšem nedá upřít je fakt, že CLA napomáhá dobrému stavu pleti a bývá součástí výrobků určených pro její péči. Zdravé tuky mají také vliv na celkové zdraví, regeneraci a podporují imunitu.

Dalším benefitem, který by CLA mohla nabízet je pomoc při snižování cholesterolu a triglyceridů. Je také vhodným doplňkem pro celkovou léčbu obezity, aterosklerózy a poruch tukového metabolismu.

Cla - Vše o zdraví

Kromě toho je také považována za antioxidant. Rovněž se spekuluje nad vlivem CLA na udržování stabilní hladiny krevního cukru. Uvádí se také, že CLA by mohla zvyšovat hustotu kostních minerálů. Naopak nedostatek CLA se projevuje vypadáváním vlasů a vysoušením kůže.

Výzkumy ohledně účinků CLA pro tělo, výkon a zdraví, budou dále pokračovat a dají se tedy očekávat změny v jednotlivých funkcích a doporučeních, případně potvrzení či vyvrácení očekávaných účinků.

Přesto je potřeba si uvědomit, že CLA je přirozenou složkou stravy, ale vlivem průmyslového zpracování potravin se její obsah ve stravě snižuje.

Pozitivní účinky na zdraví díky dodatečné suplementaci, budou nejspíše zcela zásadně viditelné u osob, které nemají vyváženou stravu, nekonzumují maso, případně mléčné výrobky.

Ale pozor, kolem účinků CLA existuje mnoho spekulací. Je totiž faktem, že sice studie prováděné na zvířatech došly k jasným a prokazatelným závěrům, ať už mluvíme o účinku na spalování, budování svalové hmoty, či zdravotních benefitech, ale testování CLA na lidech přineslo mnohem menší účinek.

Částečně to může být způsobeno tím, že jsou používány různé směsi izomerů CLA, což vede k nižšímu využití pro spalování tuku nejúčinnějšího  t-10 c-12 izomeru. A navíc pokusným živočichům, u kterých byly prokázány ony pozitivní výsledky, bylo podáváno množství CLA závisející na jejich tělesné hmotnosti.

Toto množství však bylo až 20krát vyšší, než dávky podávané lidem.

Zdroje:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11110851https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15159244https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16531905https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16924272https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17031391https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16864141https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25987426https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25434907

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11412893

CLA- jeden z nejlepších pomocníků při hubnutí a budování svalů

Víte, že konjugovaná kyselina linolová je důležitá nejen při shazování kil, ale dokáže zvýšit mineralizaci kostí, podporuje imunitu, má prokazatelné protirakovinné účinky a navíc zvyšuje svalový metabolismus?

Cla - Vše o zdraví

Konjugovaná kyselina linolová (CLA) dokáže na jedné straně spolehlivě chránit vaše svaly, na druhé straně se pomáhá efektivně likvidovat tělesný tuk. Není to skvělá zpráva? Přitom je to sloučenina vašemu tělu vlastní (tj. nenasycená mastná kyselina).

Kde se CLA vyskytuje

V potravinách ji najdeme v živočišných tucích (v másle, v hovězím, skopovém mase a v mléčných výrobcích). 

Poměrně málo je jí v drůbeži a vepřovém mase. Téměř chybí v mořských plodech, rybách a rostlinných tucích.

U  kravského mléka je dobré dodat, že nejvíc CLA najdete v mléce krav, které se volně pasou. U těch ustájených je množství CLA výrazně nižší.

  • Pokud snad pijete netučné mléko a vyžíváte se v nízkotučných mléčných výrobcích , tak tam CLA bohužel nenajdete.
  • Příklad obsahu CLA v některých potravinách: 
  • Máslo 10g – 80mg CLAHovězí zadní 200g- 230mg CLA
  • Sýr 40% 100g – 40mg

Prokazatelné účinky CLA

prevence vzniku rakoviny (střev, žaludku, prostaty, kůže, prsu) – CLA ovlivňuje hormonální aktivitu.

– prevence aterosklerózy – snižuje riziko vzniku infarktu– podporuje imunitu – snížení vzniku alergií– pozitivně ovlivňuje diabetes (zvyšuje vnímavost inzulínových receptorů a ovlivňuje glukózovou toleranci – stabilizuje hladinu krevního cukru)– podporuje tvorbu kostí – zvyšuje mineralizaci v kostní tkáni. To je velmi důležité jako prevence či v extrému podpůrná léčba osteoporózy !– zrychluje svalový metabolismus – snižuje množství podkožního tuku!!! (mění v těle poměr svalů a tuku). CLA totiž ovlivňuje produkci růstového hormonu a růstového faktoru (IGF) – tímto dochází k růstu svaloviny a snižování podkožního tuku.  

Vědci také zjistili, že CLA  působí proti ateroskleróze, snižuje riziko infakrtu a patří mezi silné antioxidanty. Zamezuje oxidaci LDL-cholesterolu na nerozpustnou formu, zlepšuje poměr mezi užitečným HDL- a škodlivým LDL-cholesterolem a celkově snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Navíc CLA tlumí potřebu přijímat nadměrné množství energie, protože mírní pocity hladu.

Možná vás zarazí, že zrovna tučné potraviny vám mohou pomoci při shazování kil.

Ale právě vyloučení všech tuků bývá při hubnutí ta největší chyba – sníží se totiž aktivita vitaminů A, D, E a K a hormonů, které jsou výhradně rozpustné právě v tucích.

Není snad potřeba dodávat, že stále platí, že jídelníček má být vyvážený a pestrý – ládovat se neomezeně pouze tučným hovězím a máslem by vám při hubnutí příliš nepomohlo.

Zajímavé:  Antikoncepce belara - vše o zdraví

Jak CLA vlastně funguje?

K uvolňování tuku z tukových buněk je důležitý enzym lipáza.

CLA lipázu aktivuje, takže díky CLA se uvolní více mastných kyselin z tukových zásob do krevního oběhu, který je přenáší do mitochondrií svalových buněk, kde se spalují.

Lipoproteinlipáza naopak podporuje transport tělesných mastných kyselin do tukových buněk a CLA její aktivitu oslabuje, takže tuk má menší sklony k ukládání. 

Studie provedená na Kent State University na dvou skupinách začínajících kulturistů dokázala, že efekt CLA při cvičení je skutečně výrazný. Jedna skupina užívala CLA, druhá placebo (rostlinný olej). Po šestitýdenním tréninku byly u skupiny s CLA přírůstky celkové svalové hmoty, obvodu bicepsu a také nárůst síly téměř o 100 % vyšší než u skupiny, která užívala placebo. 

Další z výhod CLA je, že výrazně pomáhá v případě, že potřebujete redukovat tuk v oblasti břicha, kde bývá obvykle nejtěžší se ho zbavit.

  1. Když to shrneme, suplementace CLA může být vhodná pro:
  2. SportovceLidi s nadváhouŽeny v menopauze – CLA je zde vhodná jako prevence v tomto, pro vznik rakoviny prsu rizikovějším období.Lidi se zvýšenou hladinou cholesteroluDiabetiky
  3. Vegetariány – protože mívají málo CLA z potravy

CLA v doplňcích stravy

Doplňky s CLA se nejčastěji vyrábějí ze slunečnicového a lněného oleje. I když to nejsou zdroje nejbohatší, výroba CLA z nich je zatím nejekonomičtější. Kvalitnější doplňky jsou vyráběné z oleje ze semen světlice barvířské .

Doporučené dávkování:

Třikrát denně dávku 1 g čisté CLA, ideálně 30-45 minut před jídlem, zapít vodou.

Užívání  dávek vyšších než doporučené 3 gramy nemá význam, nedosáhnete výraznějších účinků.

Další 4 týdny snižte CLA na 1 g 1-2x denně popř. užívání vynechejte  a celý cyklus periodicky opakujte.

Zatím nebyly nalezeny žádné vedlejší účinky CLA.

Zdroje:

https://www.nutrabio.com/Products/cla1000_research.htmhttp://nof.org/files/nof/public/content/file/724/upload/298.pdfhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15159244

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17490954

Soutěž – Zhubněte po zimě do plavek

Zasoutěžte si s námi o přípravky značky Simply You. Jde o výrobky s konjugovanou kyselinou linolovou v kombinaci s dalšími složkami. Letos navíc přichází firma s další novinkou, která doplňuje řadu výrobků na hubnutí.

1. CENA

Corectia C.L.A PlusActive EXTRA

Corectia C.L.A. PlusActive EXTRA, je doplněk stravy, který napomáhá odbourávat a spalovat tuky při zachování nebo posílení svalové tkáně. Přírodní látka C.L.A. (konjugovaná kyselina linolová) svými vlastnostmi pomáhá zpomalovat ukládání tuků v těle. Každá tobolka přípravku obsahuje 900 mg C.L.A.

L-carnitine je jednou z nejčastěji používaných speciálních látek pro podporu spalování tuků a hubnutí. Přenáší volné mastné kyseliny do místa spalování – do mitochondrií, kde podporuje přeměnu tuku na energii a vhodně tak doplňuje účinek C.L.A. Navíc obsahuje vitamin E  jenž chrání nenasycenou mastnou kyselinu C.L.A. před oxidací.

Pro dosažení maximálního účinku se doporučuje aktivní pohyb a dodržování zásad zdravé životosprávy.

2. CENA

Corectia C.L.A TrioActive EXTRA

Corectia C.L.A. TrioActive EXTRA s výtažkem zeleného čaje a organickým chromem, je doplněk stravy, který významně napomáhá odbourávat a spalovat tuky při zachování nebo posílení svalové tkáně. Přeměnou tuků v energii C.L.A. podporuje zeštíhlování, zpevňování a formování postavy. Přírodní látka C.L.A.

(konjugovaná kyselina linolová) svými vlastnostmi pomáhá zpomalovat ukládání tuků v těle. Výtažek ze zeleného čaje (GTE) stimuluje spalování neuloženého tuku a vhodně tak doplňuje účinek C.L.A. Obsažený organický chrom potlačuje pocit hladu a výrazně tak napomáhá snižovat tělesnou nadváhu.

Dále optimalizuje hladinu cukru v krvi a podporuje následné udržování optimální váhy. Pro dosažení maximálního účinku se doporučuje aktivní pohyb.

3. CENA

Corectia C.L.A FitActive EXTRA

Corectia C.L.A. FitActive EXTRA s výtažkem zeleného čaje významně napomáhá odbourávat a spalovat tuky při zachování nebo posílení svalové tkáně. Přeměnou tuků v energii C.L.A. podporuje zeštíhlování, zpevňování a formování postavy. Přírodní látka C.L.A.

(konjugovaná kyselina linolová) svými vlastnostmipomáhá zpomalovat ukládání tuků v těle. Každá tobolka přípravku obsahuje 80% vysoce vstřebatelnou a účinnou látku C.L.A. Výtažek ze zeleného čaje (GTE) stimuluje spalování neuloženého tuku a vhodně tak doplňuje účinek C.L.A.

Pro dosažení maximálního účinku se doporučuje aktivní pohyb.

 Pro účast v soutěži musíte být přihlášeni, pokud ještě nemáte vytvořený účet, vytvořte

si jej zde.

Odpovídat na soutěžní otázky můžete zde.

Jak na zdravý životní styl? Drž se 27 zásad

O zdravém životním stylu by se toho dalo napsat hodně. Existují o něm obsáhlé knihy i weby. My si shrneme zdravý životní styl do 27 zásad. Jejich dodržováním zhubneš a zlepšíš si celkovou kvalitu svého života.

  1. Udržuj si přiměřenou hmotnost: Nadváha, ale i podváha přináší zdravotní rizika. Jak zjistit, jestli máš přiměřenou váhu? Nejjednodušší je si orientačně vypočíst BMI, tj. index tělesné hmotnosti (zkratka z angl. Body Mass Index).

    Vypočítává se vydělením své hmotnosti (v kilogramech) výškou (v metrech). Normální tělesná hmotnost je v rozmezí 18,5 až 25.

    Tento ukazatel Ti však nepomůže rozeznat, jestli máš v těle správný poměr svalů, tuků a vody – přesné měření Ti nabídnou v posilovně či u lékaře, a to zpravidla včetně profesionálního poradenství.

  2. Měj pestrou stravu: Ve stravě je důležité rovnoměrné zastoupení všech základních živin – tuků, bílkovin a sacharidů, ale také minerálních látek a vitamínů.

  3. Jez více ovoce a zeleniny: Obsahují hodně vitamínů, jsou kvalitními antioxidanty a pomůžou Ti s regulací tělesné hmotnosti.

  4. Zařaď do svého jídelníčku ryby: Ve zdravém jídelníčku by ryby měly být zastoupeny 2 – 3x týdně. To dodržuje málo Čechů. Obecně je konzumace ryb v ČR tragická.

  5. Vyhni se smaženým jídlům: Mají vysoký energetický obsah a také škodí lidskému zdraví. Při smažení totiž dochází k přepalování tuků, což ničí cévy a zvyšuje pravděpodobnost výskytu zhoubných nádorů.

  6. Studuj informace na obalu potravin: Při hledání informací se soustřeď na dochucovadla, konzervanty a další éčka. Čím méně je těchto látek v potravinách, tím jsou kvalitnější.

  7. Zaměř se na zdravé tuky: Při hubnutí ani při snahách o zdravý životní styl není rozumné vyhýbat se tukům úplně. Existují pro tělo žádoucí tuky. Těmi jsou nenasycené mastné kyseliny. Jejich zdroji jsou ryby, vlašské ořechy, sójové boby, dýňová semena atd.

  8. Konzumuj maso s mírou: Maso nemusí být ve zdravém jídelníčku každý den. Zkus ho nahradit i jinými plnohodnotnými potravinami, např. sójou.

  9. Dodržuj pitný režim: Pij alespoň 2 litry tekutin denně. Během léta a při sportu přísun tekutin zvyšuj podle potřeby. Vhodné jsou minerální vody a neslazené čaje. Sladké limonády mají mnoho cukru.

  10. Nauč se více odpočívat: Organismus odpočinek potřebuje. Relaxuj a odpočívej při činnostech, které máš rád(a) – četba, posezení s přáteli, poslech hudby atd.

  11. Přistupuj k životu s optimismem: Říká se, že optimisté žijí déle. Je to skutečně pravda. Budeš-li vidět věci a události v lepším světle, bude Tvůj život plnohodnotnější.

  12. Nestresuj se: Stres způsobuje mnohá onemocnění a celkově narušuje vitalitu člověka. Snaž se žít s nadhledem a nenech se stresem nadměrně pohlcovat.

  13. Nauč se zvládat stres: Zdá se Ti předchozí rada nedostatečná? Říkáš si, že některým stresům se ani při nejlepší vůli vyhnout nelze. Nauč se je zvládat. Překonávej je zdravým sportováním, ale třeba jinou činností, která Tě odreaguje a dovolí Ti vypnout.

  14. Najdi si chvilku jen pro sebe: Máš pocit, že se Tvůj život točí jen kolem práce, rodiny, domácnosti a dalších povinností? Vyšetři si každý den alespoň malou chvilku (stačí půl hodiny), kdy se budeš věnovat jen sám či sama sobě. V tomto čase dělej jen to, co máš rád Ty.

  15. Nekuř: Co dodat. K vitálnímu životu cigarety nepatří. O následcích kouření by se dalo napsat hodně informací, a určitě i Ty víš, že to není pro Tvé tělo nic extra, no ne?

  16. Měj dostatek pohybu: Tímto bodem není myšleno věnování se sportu, ale přirozený pohyb. Pokud Ti to zdraví dovoluje, nevoz se autem tam, kam se můžeš bez problému dostat pěšky. Choď více na procházky do přírody, místo svezení výtahem vyjdi schody atd. I ve Tvém životě se jistě najdou příležitosti pro více pohybu.

  17. Pij alkohol jen v malé míře: Dáš si občas pivo či sklenku vína? Na tom není nic špatného, ale nadměrné konzumaci alkoholu se vyhni. Zdravotní, ale ani sociální následky zato nestojí. Spotřeba alkoholu Čechy je alarmující. Nepřispívej ke zvyšujícím se číslům.

  18. Nezapomínej na dostatek spánku: Kvalitní spánek nám dodá energii. Určitě víš, jak vypadá Tvůj den, když se pořádně nevyspíš. Nejenže je člověk nevýkonný, ale i bez nálady. Dospělý jedinec by měl průměrně spát 6 – 8 hodin denně.

  19. Choď spát přibližně ve stejnou dobu: Režim a dodržování nastavených biorytmů jsou pro zdravé tělo důležité. Spi proto cca stejný počet hodin a po stejnou dobu. Můžeš si samozřejmě přispat o víkendu, ale výkyvy ve zdravém spánku by neměly být nijak drastické.

  20. Cvič: Najdi si nějaký druh zdravého sportování, který budeš dělat s chutí. Máš-li málo času, zacvič si pravidelně alespoň doma.

  21. Zaměř se na pozitivní mezilidské vztahy: Člověk je tvor společenský, a proto pozitivní vztahy s jinými lidmi jsou pro jeho psychické zdraví důležité.

  22. Směj se: Smích prodlužuje život. Přistupuj proto k životu s humorem.

  23. Kontroluj svůj dech: Dýchání je sice automatickou činností, ale přesto se zkus na něj někdy zaměřit. Nauč se dýchat pomaleji a hlouběji. Správným dýcháním zlepšíš svou kapacitu plic, snížíš nebezpečí plicního onemocnění atd.

  24. Vyhýbej se škodlivým chemikáliím: Chemikálie ke zdravému životnímu stylu nepřispívají. Přesto nás obklopují a je těžké se jim úplně vyhnout. Snaž se je minimalizovat alespoň doma. Nepořizuj si agresivní čisticí prostředky, případně je nepoužívej ve velkém množství.

  25. Vyvaruj se jakýchkoliv závislostí: Každá závislost je špatná, ať už jde o drogy, alkohol, cigarety, kofein, výherní automaty, cukr či cokoliv jiného.

  26. Minimalizuj působení dalších rizikových faktorů: Minimalizuj všechny faktory, které vás ohrožují na zdraví. Všem se sice vyhnout nemůžeš, ale mnohým ano, např. pobytu v zakouřeném prostředí, poslouchání příliš hlasité hudby atd.

  27. Nezapomínej na to, že všeho moc škodí: A to platí i pro snahu o zdravý životní styl. Dodržuj uvedené zásady, ale když v některé „uklouzneš“, netrap se tím. Snaž se být především šťastný(á) a žít plnohodnotně. Posedlost zdravým životním stylem má dokonce své pojmenování. Jde o ortorexii.

Zajímavé:  Bolest ve stehně - vše o zdraví

Nejlepší zdravé tuky pro vaše tělo

Bojíte se tuků? Pokud ano, nejste sami. Tuk v potravinách je v posledních desetiletích zneužíván, jelikož potraviny s nízkým obsahem tuku jsou trendem posledních let. Opravdu nám nízkotučná strava pomáhá získat super tělo, které chceme? Ve skutečnosti je to jedna z největších výživových lží.

Až teď si uvědomujeme pravdu: Ne všechny tuky jsou stejné. Naše tělo ale potřebuje tuky – konkrétněji potřebuje zdravé tuky.

Jak to bylo s tuky?

Po skončení druhé světové války se objevil výzkum, který spojoval potraviny s nasycenými tuky, jako jsou vejce a červené maso, s koronárním srdečním onemocněním.

Do šedesátých let American Heart Association doporučilo, aby lidé snížili svůj příjem tuku, a v roce 1976 uspořádal Senát v USA řadu schůzek výborů ‚Diet Related to Killer Diseases‘.

Následné pokyny pro potraviny obhajovaly konzumaci méně nasycených tuků a více sacharidů. Válka na tuku začala.

Zatímco jedna strana obhajovala více sacharidů ve formě ovoce, zeleniny a celých zrn, ta druhá zase obhajovala, že sacharidy (jakýkoliv druh sacharidů) byly dobré (dokonce i rafinované uhlohydráty!), Zatímco byl tukritizován, potravinářský průmysl krachoval  (potraviny s vysokým obsahem sachridů, s nízkým obsahem tuku se staly hitem oné doby). Není náhodou, že závislost na cukru a epidemie obezity v celém světě začala brzy prudce stoupat.

Jsou tuky zdravé, nebo ne? 

Žádná ze studií skutečně nespojila stravu s vysokým obsahem tuku se srdečním onemocněním. Tak daleko věda prostě nebyla. Ve skutečnosti mnohé studie od té doby odhalily mýtus. Bylo prokázáno, že neexistují žádné důkazy o tom, že dietní nasycené tuky zvyšují riziko koronárního onemocnění srdce nebo kardiovaskulární onemocnění.

Navíc sedmiletá studie s více než 48 000 ženami prokázala, že nízkotučné diety nevedou k větší ztrátě hmotnosti nebo k menšímu počtu onemocnění.

Další studie zjistila, že mezi tím co se jedinci stravovali buď středomořskou stravu, dietu s nízkým obsahem tuku nebo stravu s nízkým obsahem sacharidů, tak lidé s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem sacharidů nejenže ztratili nejvíce tuku, ale také drasticky snížily jejich špatnou hladinu cholesterolu.

Ukázalo se, že naši předkové měli pravdu po celou dobu: Zdravé tuky mohou být dobré!

11 nejlepších zdravých tuků pro vaše tělo

1. Avokádo

Výhod avokáda je tolik, že se díky nim řadí mezi jezdny z nejzdravějších plodů, které můžete konzumovat. Jsou bohaté na mononenasycené tuky, které zvyšují hladinu dobrého cholesterolu a snižují ten špatný. Avokádo má také nespočet výhod jako vitaminu E, který pomáhá předcházet poškození volných radikálů, zvyšují imunitu a působí jako anti-stárnoucí živina pro Vaši pokožku.

Navíc je plný zdravých bílkovin; ve skutečnosti má více než jiné ovoce. Pro těhotné ženy je avokádo také jednou z velkých folátových potravin, protože tento vitamín může pomoci snížit riziko vzniku vrozených vad.

2. Máslo a Ghee

Všichni jsme obeznámeni s ‚máslovými‘ látkami jako je margarín, což není máslo. Skutečné máslo je z mléka a to je to, co by jste měli používat.

Máslo prožívá návrat jako zdravý tuk, protože výhody másla jsou všeobecně známé. Omega-6 a omega-3 mastné kyseliny nalezené v másle pomáhají správné funkci mozku a zlepšují zdraví kůže.

Ještě důležitější je, že tyto dvě mastné kyseliny jsou považovány za nezbytné, protože tělo je nemůže vyrábět samo.

Máslo je také bohaté na vitamíny rozpustné v tucích a stopové minerály včetně užitečného selenu, což je silný antioxidant.

Vzhledem k nízké teplotě hoření – asi 120 stupňů Celsia není máslo vhodné pro vaření při vysokých teplotách.

Mezitím se indická verze másla rychle stává oblíbeným ve všech kontinentech. Ghee (Ghí) neboli přepuštěné máslo.Má vysoký bod kouřivosti (250 stupňů celsia) , což je ideální pro vaření při vysokých teplotách. Přínosy Ghee zahrnují spousty vitamínů A, D a E, které jsou rozpustné v tucích.

Tyto druhy vitamínů se nejlépe absorbují v těle, když jsou v tukové formě a poté jsou uloženy ve vašem gastrointestinálním traktu a udržují váš metabolismus a trávení na správné cestě. Díky odstraněné mléčné bílkovině a odpařením vody získáváme velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení.

Chee tedy neobsahuje žádné mléžné bílkoviny a proto je vhodné pro lidi s intolerancí laktózy a kaseinu.Ghee také obsahuje kyselinu máselnou, ta chrání střeva, kde působí protizánězlivě a pomáhá udržet hladinu inzulinu.

Zlepšuje trávení a stimuluje tvorbu žaludečních kyselin a tím podporuje dobré zažívání.

Můžete si vyrobit vlastní ghee nebo koupit v obchodech. Při koupi komerčního výrobku se podívejte na organické nebo trávené kultivované ghee. Tento zdravý tuk zůstává čerstvý několik týdnů při pokojové teplotě. Zvyšte jeho životnost uložením do ledničky.

3. Kokosový olej

Jeden z mých oblíbených olejů díky mnoho výhodám – víte, že můžete použít kokosový olej jak na kůži, tak i na vaše vlasy?.

Je bohatý na mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, které jsou pro vaše tělo snadně stravitelné a nejsou snadno uloženy v těle jako tuk.

Tyto mastné kyseliny také zlepšují funkci mozku a paměti. Navíc vysoké množství přírodních nasycených tuků v kokosovém oleji znamená, že zvyšuje dobrý cholesterol a podporuje zdraví srdce, zatímco antioxidanty, které se nacházejí v kokosovém oleji, z něj činí  účinnou protizánětlivou potravinu.

Přidávání kokosového oleje do vaší stravy je snadné; používám ho k vaření a pečení, nebo dokonce i k aplikaci přímo na kůži. Je také důležité si uvědomit, že při pokojové teplotě je kokosový olej tuhý, takže to není nejlepší volba, když potřebujete zdravý tuk v tekuté formě, například pro použítí jako zálivku do salátů.

Při výběru kokosového oleje doporučuji extra panenské odrůdy, protože rafinované nebo zpracované kokosové oleje mohou eliminovat mnohé z přínosů pro zdraví.

4. Extra panenský olivový olej

Extra panenský olivový olej je skvělý pro zdravé srdce. Studie z roku 2013 zjistila, že když lidé spojili středomořskou stravu s extra panenským olivovým olejem, snížili výskyt srdečního infarktu nebo míru srdečních onemocnění, pravděpodobně kvůli vysokým hladinám mononenasycených tuků.

Zajímavé:  Alergické astma - vše o zdraví

Vysoké množství antioxidantů v těle znamená, že chrání vaše buňky před poškozením. Pomáhá také zlepšovat paměť a kognitivní funkce a funguje jako protizánětlivý prostředek. Protože tolik onemocnění pochází z chronického zánětu, je to až strašné! Bohužel, koupit správný olivový olej není tak snadné.

Nekupujte první láhev, kterou uvidíte! Hledejte nejlépe extra panenský olivový olej lisovaný za studena. To znamená, že při úpravě oleje nejsou zahrnuty žádné chemikálie.

Bohužel, mnoho běžných značek prodává nekvalitní olivové oleje! Studie společnosti UC Davis z roku 2011 zjistila, že mnoho špičkových značek selhalo ve standardech pro extra panenský olivový olej.

5. Omega-3 z ryb

Proč jsou omega-3 mastné kyseliny považovány za nezbytné? Protože naše tělo není schopné je vyrábět. Proto musíme v naší stravě spoléhat na omega-3 potraviny nebo vitamíny.

Ve skutečnosti existují tři různé typy omega-3: ALA (kyselina alfa-linolenová), DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová).

Výhodnými zdroji omega-3 jsou DHA a EPA, druhy nalezené v zdrojích mořských živočichů, jako je výživný losos a sardinky.

ALA, na druhé straně, se nachází v některých rostlinných potravinách, včetně některých ořechů a semen, stejně jako v kvalitním kuse masa, jako je třeba BIO hovězí.

Lidské tělo může do jisté míry přeměnit ALA na použitelnou DHA a EPA, ale to není tak účinné jako získání DHA a EPA přímo z potravinových zdrojů, které ji poskytují.

I po rozsáhlém výzkumu není úplně jasné, jak dobře ALA převádí na EPA a DHA, nebo zda má výhody sama o sobě, ale zdravotnické organizace jako jsou lékaři na Harvardské lékařské škole, stále považují všechny zdroje omega-3 za rozhodující ve stravě.

Lékaři studující na Harvardské univerzitě říkají: Historicky jsme viděli, že populace, která konzumuje většinu omega-3 potravin, jako lidé v Japonsku, žijí déle a zdravěji než lidé, kteří jedí standardní stravu s omezeným obsahem omega-3.

Rozdíl mezi rybím olejem a olejem z tresších jater?

Rybí olej je skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin EPA a DHA, ale nemá příliš mnoho vitaminu A nebo D. Na druhé straně není olej z tresčích jater tak bohatý na omega-3s, ale je velmi bohatý na vitaminy A a D.

Vítaný přírůstek pro vegetariány a vegany jsou ořechy a semena, což je skvělá volba pro získání více zdravých tuků.

Očechy a semena jsou poměrně cenově dostupné a můžete si je brát i s sebou na cesty. Kromě toho, že jsou skvělým zdrojem zdravých tuků, ořechy a semena nabízejí pro naše tělo řadu výhod.

Pravidelná konzumace těchto látek může přispět ke snížení hladiny LDL nebo špatného cholesterolu.

Stejně jako ostatní potraviny bohaté na omega-3, tak i ořechy a semena jsou považovány za potravu podporující mozkovou aktivitu a to díky své vysoké hladině antioxidantů. Dokonce pomáhají bojovat s depresí.

Mezi nejlepší se řadí vlašské ořechy, které mají 5 gramů tuku na porci, mandle, které jsou nabité vitamínem E, ale je tu mnohem více ořechů, ze kterých si můžeme vybrat. Například lískové ořechy, para ořechy, kešu, arašídy a makadamové oříšky a spousty dalších. 

Ořechy můžeme konzumovat ať už celé, nebo ve formě oříškového másla (třeba i s příchutí). Je už na každém, jakou formu preferuje a co mu více chutná. 

Lněné semena a semena chia jsou dvě z mých oblíbených. Oba jsou s vysokým obsahem vlákniny a tuku, ale s nízkým obsahem sacharidů. Skoro pokaždé si přidávám semínka do jogurtu nebo v létě do smoothie.

7. Vejce

Osobně doporučuji spíše domácí vajíčka, které mohou být sice dražší, ale za to mnohem kvalitnější.Vejce od slepic z domácího chovu mají více vitamínů, více omega-3s a také nižší riziko bakterií, jako je salmonella.

Vejce jsou bohaté bílkoviny, zdravý tuky a obsahují i aminokyselinový profil. Kolují mýty, že vejce také zvyšují špatnou hladinu cholesterolu. Ve skutečnosti konzumace vajíček může snižovat hladinu cholesterolu a současně zlepšovat zdraví srdce. Cholin nalezený ve vejcích je také užitečný při udržování našeho mozku.

Navíc vyšší konzumace vajíček může snížit riziko metabolického syndromu, různé stavy včetně nadměrného tělesného tuku, vysoké hladiny krevního cukru a abnormální hladiny cholesterolu. Studie z roku 2016 zjistila, že dospělí starší 40 let, kteří pravidelně jedli vejce, mají nižší riziko metabolického syndromu.

Někteří lidé obhajují konzumaci jen bílku, což je chyba. Žloutky jsou plné živin a zdravého tuku; abyste získali plné výhody vajec, měli byste je konzumovat celé.

Kde je nejlepší hovězí? Hovězí maso – a zejména krmené trávou – hraje zcela nezbytnou roli ve vyvážené stravě, která je bohatá na zdravé tuky. Hovězí maso je bohaté na bílkoviny, nezbytné pro udržení svalů a doplnění celého aminokyselinového spektra.

Rozdíl mezi krmení trávou a krmení obilovinami je důležitý, protože maso z krav, které se pase na trávě mají významně více omega-3 mastných kyselin a také kyselinu linolovou nebo CLA, což pomáhá předcházet rakovině a dalším onemocněním, jako je cukrovka a kardiovaskulární onemocnění. CLA je jednou z mála potravin pro předcházení rakoviny.

CLA také snižuje riziko onemocnění srdce díky vysokým hladinám antioxidantů a jeho schopnosti snížit špatný cholesterol.

9. MCT olej

MCT oleje středně řetězové triglyceridy, jsou typem nasycených tuků, které naše tělo miluje. Získání dostatečných nasycených tuků pomáhá udržet vaše střeva tím, že podporuje dobré bakterie  a udržuje škodlivé parazity a houby v bezpečí. MCT olej, také obsahuje antioxidanty, které pomáhají udržovat zdraví srdce.

10. Plnotučné mléčné výrobky

Bohužel ne každý může konzumovat mléčné výrobky (někteří lidé mají nesnášenlivost laktózy). Ale pro ty, kterých se to netýká, tak plnotučné mléčné výrobky jsou vynikajícím zdrojem zdravých tuků.

Plnotučné mléčné výrobky nabízejí spoustu zdravých tuků. Moje oblíbené druhy mléčných výrobků, které konzumují, jsou jogurt, syrové mléko a hlavně kozí výrobky. Jogurt je plný omega-3 mastných kyselin, vitamínů a bílkovin, ale mezi nejdůležitější složkou považuji probiotika. Tyto bakterie pomáhají zachovat rovnováhu bakterií ve střevech.

Mléčné výrobky pomáhají s trávením a všemi druhy problémů jako je syndrom dráždivého střeva, zácpa a průjem. Probiotika v jogurtu mohou také zlepšit imunitní systém a regulovat náladu. Protože mozek a střeva jsou spojeny,

Surové mléko je to, které není pasterizováno nebo homogenizováno, obsahuje všechny vitamíny, minerály a přírodní enzymy, které mléko přirozeně obsahuje; je to jedna z nejživějších potravin bohatých na živiny.

A co kozí mléko? 

Kozí mléko je snadno stravitelné, což je skvělá volba pro ty, kteří trpí gastrointestinálními problémy. Kozí mléko je také lépe snášeno těmi, kteří mají problémy s laktózou. Je to také skvělá volba pro děti, jakmile matky přestanou kojit, nejlepší náhrada je kozí mléko protože obsahuje méně alergenů než kravské mléko.

Při výběru jakéhokoli druhu mléka doporučuji zvolit surové odrůdy. Žádné pasterace, emulgátory,stabilizátory… Pokud to není možné, můžete sánout po BIO mléku jak od krav, tak i od koz.

11. Tmavá čokoláda

Nejen že horká čokoláda chutná skvěle, ale je to také superpotravina! Čokoláda je bohatá na antioxidanty, které pomáhají chránit naše tělo před volnými radikály, které způsobují onemocnění. Flavanoly nacházející se v tmavé čokoládě také zlepšují zdraví srdce díky své schopnosti snížit krevní tlak. Čokoláda je potřebná pro podporu mozku, které zlepšuje kognitivní funkce.

Ne všechny tmavé čokolády jsou vytvořeny stejně. Doporučuji zvolit si čokoládu, která je nejméně 70% kakaa nebo vyšší (například 85%). To minimalizuje množství cukru a znamená, že získáte silný antioxidant.

Myšlenka na závěr:

Stále jsou zde lidé, kteří věří, že sacharid a pořádný kus masa je vše co potřebují. Pokud se chcete nějakým způsobem dostat do foty, určitě se nevyhýbejte ani tukům! Tuky mají pozitivní vliv na naše tělo a navíc se v tucích rozpouští mnoho vitamínů o které opravdu nechcete přejít.

Rozhodně stojí za zmínku i to, že si lidé pletou sacharidy a cukry. Na tohle si dávejte rozhodně pozor. Doporučuji sledovat všechny hodnoty, ať už jde o tuky, bílkoviny, sacharidy, cukry a další.

Ale omezit sacharidy rozhodně není dobré! Doporučuji se spíše vyhnout cukrům, které se ukládají v tuk a ten nejspíš budovat nepotřebujete 🙂

Zdroje

https://www.webmd.com/diet/obesity/features/skinny-fat-good-fats-bad-fats

20 Common Fatty Foods That Won’t Make You Fat

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *