Co na nafouklé břicho – vše o zdraví

‚Od té doby, co jím jinak, mám věčně nafouklé břicho, ‚ říkají někteří z vás. Proč se to děje? Proč někdo nemůže luštěniny, jiný zeleninu a jak z toho ven?

Někdo má a někdo nemáCo na nafouklé břicho - Vše o zdraví

Nadýmání, škrundání břicha a větry trápí někoho větší část života. A když pak začne jíst jinak, najednou to pomine. Takovým šťastlivcům pak jako zázakem zmizí břicho, které jinak nešlo vysportovat, přestane to v nich žbluňkat a vůbec hlasitě pracovat během trávení, zbaví se plynatosti, je jim fajn.

Někomu se ale po přechodu na náš jídelníček naopak střeva rozjedou a začnou pracovat hlasitě nebo se objeví nadýmání, které dotyčného doposud vůbec netrápilo. A vy se pak vyděšeně ptáte, co se děje, jestli tedy máte jíst nezdravě, vynechat luštěniny či zeleninu, protože po „normálním“ jídle to nemáte.

Proč se to děje a jak je to správně

Odpověď je poměrně jednoduchá. Nadýmání ani hlasité škrundání v břiše by nás obtěžovat nemělo. Vůbec. To je standard. Pokud jste na to až do změny jídelníčku netrpěli a teď to začalo, pak je to tím, že se střevo probudilo k životu. Je to v zásadě dobrá zpráva, protože to znamená, že se střeva dala do pohybu a začala se čistit.

Chápeme, že vás to může obtěžovat, ale je třeba vytrvat. Konvenční strava naše střeva doslova ochromuje. Zahleňují se takřka vším, co běžně člověk jí.

Typickým zdrojem hlenu ve střevech je bílá mouka (tedy všechno běžné pečivo, jíška v polévce, zahuštěné omáčky, sladkosti), mléčné výrobky, cukr ve všech podobách, nadbytek ovoce nebo třeba černý čaj (o tom se všeobecně ví, že „staví“, tedy zastavuje práci střev).

To všechno jsme obvykle konzumovali dlouhá léta. A tak nám ve střevech dlouhá léta vznikalo  prostředí, které nadýmání a kvašení podporuje. Proto trpíme, když do břicha pošleme luštěniny, některé druhy zeleniny či celozrnné pečivo.

Jak z toho ven

Pomalu ale vytrvale zařazujte do jídelníčku obiloviny, luštěniny a tepelně upravenou zeleninu. Hodně kousejte, čím více a déle, tím lépe. Nemocní s rakovinou jsou ochotni kousat i stokrát jedno sousto. Avelmi to pomáhá.

Cílem pro nás všechny je vytvořit v ústech kašičku, pěkně prosliněnou, pak teprve polykat. Trávení půjde mnohem snáz. Nehltejte, jezte v klidu, užívejte si každé sousto. Přečtěte si, jak vařit luštěniny, aby se nadýmání eliminovalo, a které luštěniny neobsahují puriny, tedy ony látky, které nás pak trápí. A vydržte.

Dříve či později se střeva pročistí a začnou pracovat jak mají.

Jak dlouho to bude trvat

Tak to je otázka, na kterou neznáme přesnou odpověď. U někoho je to otázka pár dnů, u někoho týdnů, u někoho měsíců.

 Záleží, jak dlouho jste si tělo huntovali běžnou stravou a jak se s tím vypořádalo.

Hodně poškozená střeva se mohou u někoho léčit i dva tři roky a během nich může postižený občas trpět na nadýmání navzdory dokonalému jídleníčku. To může znít děsivě, ale věřte, že to stojí za to.

Co za to

Vydržet ale stojí za to.  Čisté zdravé střevo rovná se základ zdraví. Ve střevě v podstatě vzniká imunita. Právě zanesená nefunkční střeva stojí za většinou alergií a ekzémů. Potíží, která nám nefunkční střeva způsobují je tolik, že by to vydalo na knížku. Proto to stojí za to přečkat případné potíže.

Pak totiž za odměnu dostaneme nejen příjemný pocit po jídle (respektive žádný pocit, protože o trávení ani nebudete vědět) a na toaletě, ale hlavně příval energie, radost ze života, lepší spaní, krásnou pleť a mnoho dalších užitků. Vaše tělo se prostě uzdraví. Aby se tak stalo, potřebujeme mu pravidelně dodávat luštěniny, obiloviny a zeleninu.

Navzdory dočasným potížím.

Za nafouklým břichem hledejte stravu, nemoc i těhotenství

  • Nadýmání může ukazovat i na endometriózu, kterou trpí každá desátá žena v reprodukčním věku.
  • Nadýmání pravidelně trápí i těhotné ženy. Může být také jedním z jeho prvotních příznaků.
  • Nadýmání často doprovázejí i jiné zažívací obtíže, třeba průjem či zácpa.
  • Nejčastěji za nadýmáním stojí špatný životní styl, hlavně pak konzumace nezdravých potravin.
  • Jedním z příčin nadýmání může být celiakie.
  • Pokud se chcete pocitu nafouklého břicha vyhnout, omezte přísun soli.

Že nafouklé břicho trápí jen jedince s nadváhou? Kdepak. Jako nafouklý balón se mohou cítit i hubení lidé. Nepříjemný pocit totiž souvisí s plynatostí ve střevech. Tu kromě špatného životního stylu může způsobit také přejídání nebo nemoc.

Může se rovněž jednat o příznak těhotenství nebo očekávané menstruace.

Zcela běžný jev, který dokáže pořádně potrápit. Nafouklé břicho může být opravdu nepříjemné, hlavně pokud jím někdo trpí pravidelně. Kromě vypouklého břicha s nadýmáním totiž souvisí i pocit těžkosti, tvrdé břicho i bolestivé křeče. Ty vznikají důsledkem hromadění plynů ve střevech.

Obecně se dá říct, že pacienty nejčastěji trápí:

  • Nafouklé břicho po jídle
  • Nafouklé břicho před menstruací
  • Nafouklé břicho v těhotenství (často na začátku těhotenství)

Příčiny nafouklého břicha

Co způsobuje pocit nafouklého břicha? Za plynatostí nejčastěji stojí špatná životospráva, konkrétně konzumace nezdravých či nevhodných potravin. Svůj podíl na problémech může mít i přejídání, hltání či překyselení žaludku.

Určitou roli hraje i nedostatečný pohyb nebo střídání různých diet. Nadýmání často trápí i ty jedince, kteří konzumují velké množství sycených nápojů a často žvýkají žvýkačky. Těmito činnostmi totiž polykají vzduch.

Stejného výsledku docílí i ti, kteří u jídla mluví.

Chybu můžou pacienti hledat i ve svém šatníku. Problémy s trávením totiž paradoxně způsobují ty kousky oblečení, které je dělají hubenější. Příliš upnuté džíny možná zploští břicho, jejich častým nošením (a tedy i tlakem na podbřišek) si však jedinci způsobují trávicí potíže, a to například zácpu, pálení žáhy nebo již zmíněné nadýmání.

Bolest v podbřišku a s ním spojené nafouklé břicho však nemusí souviset jen s nevhodnou stravou. Naopak může signalizovat i vážnější problém, konkrétně třeba:

Nafouklé břicho trápí i pacienty po laparoskopii. Jedná se však o poměrně krátkodobý stav, který v průběhu několika dnů odezní.

Potraviny způsobující nadýmání

Potravin, které mohou způsobit nadýmání, je celá řada.

Patří mezi ně například jídla s obsahem oligosacharidů, tedy luštěny, některé druhy zeleniny (květák, brokolice, cibule a česnek), ovoce (broskve, meruňky, švestky, jablka), laktóza (mléko a čerstvý sýr) či sladidla a cereálie. Bolest břicha a nafouklé břicho může způsobit i vysoký příjem soli nebo potraviny s náhražkami cukru.

Potravinové alergie

Za potížemi však mohou stát i potravinové alergie, jejichž výskyt je stále častější. O tom, že nějakou potravinovou alergií trpí, mnoho jedinců navíc ani netuší.

Při dlouhodobých problémech proto doporučují lékaři takzvané eliminační diety. Ty spočívají v odstranění konkrétních potravin, například mléka, vajec nebo potravin obsahujících lepek.

Pokud potíže odezní v momentě, kdy konkrétní potravinu vysadíte, je pravděpodobné, že trpíte potravinovou alergií.

Hormony a nadýmání

Trápí vás břicho po každém jídle bez ohledu na to, co váš talíř obsahuje? Na vině může být také blížící se menstruace nebo těhotenství.

Konkrétně hormony, které způsobují, že se žena cítí nafouklá dříve, než je na ní těhotenství skutečně poznat.

Zpomalují navíc peristaltiku, a tak kromě nafouklého břicha budoucí matky obvykle trápí také zácpa.

Jak se zbavit nafouklého břicha?

Jak už zaznělo výše, nafouklé a často i tvrdé břicho bývá obvykle důsledkem špatné životosprávy. Pokud se u vás potíže objeví, měla by tedy jako první následovat její důkladná změna, jejíž podstatou by mělo být:

  • Omezení potravin, které jsou bohaté na oligosacharidy
  • Omezení potravin s náhražkami cukru
  • Omezení soli

Pokud se u vás prokázala potravinová alergie, je třeba tyto konkrétní potraviny z jídelníčku zcela odstranit.

Pomocníkem při boji s nadýmáním jinak mohou být i probiotika, která doplní střevní mikroflóru o potřebné bakterie. Prospěšný může být také pohyb, ať už běh, jízda na kole nebo svižné pravidelné procházky.

Ne vždy si však s léčbou nadýmání vystačíte sami. Pokud máte podezření na potravinovou alergii určitě navštivte lékaře.

Odborník by vás měl vyšetřit i v okamžiku, kdy nafouklé břicho doprovází velké bolesti, nadýmání je dlouhodobého rázu a neustává ani po změně životního stylu.

Na to, že se může jednat o vážný zdravotní problém, by zejména ženy mělo kromě bolesti v podbřišku upozornit také krvácení při pohlavním styku nebo těsně po něm. Podceňovat byste neměli ani častý průjem či zácpu.

Zatočte s nafouklým břichem! Známe 8 nejčastějších příčin

Pocit nafouknutého břicha je nejčastěji spojen s nadýmáním a plynatostí. A to může být často i dost bolestivé. Břicho je nafouklé a zároveň tvrdé. Viníkem je skladba stravy. Některá jídla nám prostě nesvědčí nebo obsahují látky, během jejichž trávení se uvolňují plyny. Ty pak mají za následek nepříjemné pocity a také to, že ani při největší snaze nedopneme kalhoty.

Zajímavé:  Alergie na čokoládu - vše o zdraví

Pozor i na to, když se po skončení diety nebo půstu vrátíte ihned k těžkému jídlu. Odnesete to nepříjemně nafouklým břichem. Pomoci mohou bylinky (ty vhodné najdete ve fotogalerii), ale hlavně je dobré dopřát si ještě jeden či dva dny jen lehké jídlo nebo potraviny, které vám naopak pomohou projíst se k plochému břichu! Které to jsou zjistíte ve videu:

 • VIDEO: Jiří Sládeček / BPŽ

PMS a kvasinky

Kromě náladovosti a nepříjemného tlaku v prsou má premenstruační syndrom za vinu často také pocit opuchlosti, především nafouklého břicha, spojený se zadržováním tekutin. Nafouklé břicho obvykle s příchodem menstruace splaskne a změkne, takže s tímto bohužel nic moc nenaděláte.

Dalším viníkem ale mohou být kvasinky přemnožené ve střevech. K tomu často dochází například po dlouhé terapii antibiotiky, kdy dojde k oslabení střevní mikoflóry a kvasinky začnou bujet. V tomto případě se nafouklé břicho objeví vždy ve chvíli, kdy sníme nějaké jídle ve kterém bylo hodně jednoduchých sacharidů.

Zbavit se kvasinek je často dlouhý boj a chce to celkovou změnu životního stylu. Důležité je úprava stravy, drží se tzv. protikvasinková dieta.Je jednou z nejčastějších příčin bolestí břicha. Jedná se o onemocnění tlustého střeva. Jde vlastně o dlouhodobou poruchu funkce vyprazdňování.

Dalším důvodem jsou nejrůznější problémy s vyprazdňováním stolice. Provázejí je bolesti břicha, nadýmání, nucení na stolici (hlavně ráno), zácpa nebo průjmy. Průjmy a zácpy se mohou střídat.

Celiakie

Bolesti břicha, hubnutí, průjem, zácpa, únava, chudokrevnost a dokonce i potraty, to všechno mohou být také příznaky celiakie, autoimunitního onemocnění způsobeného nesnášenlivostí lepku (glutenu). Jde o onemocnění střev, které je v naší populaci relativně rozšířené.

Celiakie je poměrně záludná nemoc a mnoho lidí ani neví, že ji má. K lékaři je většinou doženou až nepříjemné příznaky. Těmi typickými jsou průjem, plynatost, křeče, bolest břicha, pokles hmotnosti nebo únava. Tato porucha se může projevit kdykoliv, v dětství i v dospělosti a může mít různé projevy.

Stres a neurózy

Psychický stres může změnit motorickou funkci střeva a i u zdravých osob tak vyvolat jeho zvýšenou pohyblivost. Stres tyto problémy nejen vyvolává, ale také udržuje a dále zhoršuje.

Střevní neuróza se vyznačuje nutkáním na stolici, nepravidelným vyprazdňováním a často také kolikovitými bolestmi břicha, přičemž tyto problémy se projevují nejméně tři měsíce v roce.

Výjimečné nejsou ani žaludeční nevolnosti, zvracení, hlen ve stolici či pálení žáhy.

Mezi lékařsky méně závažné jevy je možné zařadit nadýmání, větry, říhání, zápach z úst, pocit sytosti či kručení nebo ‚škrundání‘ v břiše.

Potravinové alergie

Potravinové alergie jsou v Česku stále rozšířenější. Narůstá počet lidí, kterým vadí exotické potraviny jako kiwi, ananas, sója nebo mořské plody. Dokonce se objevují i tzv. zkřížené alergie, kdy pacientovi současně vadí pyly a nějaká potravina.

Mnoho lidí si myslí, že se potravinová alergie projevuje zejména na kůži, například vyrážkou. Ve skutečnosti je tomu úplně jinak. Mezi nejčastější alergické reakce patří právě projevy v zažívacím traktu – křečovité bolesti v břiše a průjmy.

Rakovina vaječníků

V poslední řadě mohou být časté a nevysvětlitelné bolesti břicha způsobeny bohužel i nádorovým onemocněním. Rakovina vaječníků patří k rychle rostoucím a šířícím se nádorům, proto má včasná diagnóza zásadní význam pro další osud pacientky.

Vědci zaznamenali, že u 44 % pacientek s ovariálním karcinomem se vyskytuje tato trojice příznaků: nadýmání, zvětšení objemu břicha a změna frekvence močení. A provedené lékařské výzkumy potvrzují, že 30 % žen, u nichž byl později diagnostikován ovariální karcinom, navštívilo lékaře pro velmi obtěžující bolesti břicha, nadýmání, zácpu nebo časté močení.

Nafouklé břicho, křeče. Poradíme vám, jak se zbavit nadýmání

‚Nadýmání je běžný, ale obtěžující příznak s mnoha příčinami,‘ říká doktorka Patricia Raymondová, gastroenteroložka z Chesapeake ve Virginii.

Nadbytek plynů obvykle způsobí nevhodná strava, která vede k zácpě, za nadýmáním také může být zadržování vody v těle, zvláště před menstruací.

Nadýmání obvykle není nebezpečné, ale bolestivé. Příznaky je možné zaměnit s jinými zdravotními problémy, jako je třeba zánět slepého střeva či ledvinová nebo žlučníková kolika.

Naštěstí existují způsoby, jak udržet obvod svého břicha pod kontrolou.

Vybírejte si potraviny bohaté na draslík

Tento minerál – draslík – pomáhá regulovat rovnováhu tekutin v těle a pomáhá tak zabránit nadýmání.

Mezi potraviny s vysokým obsahem draslíku patří banány (jen ty opravdu zralé, nazelenalé banány naopak plynatost podporují), mango, špenát, rajčata, ořechy a chřest. Chřest navíc obsahuje aminokyselinu zvanou asparagin, která má močopudné účinky a pomáhá tak proti zadržování vody v organismu.

Když se jí, tak se nemluví

Toto pořekadlo má své opodstatnění nejen ve společenské etiketě, ale také ve zdravotnictví. Pokud totiž při jídle mluvíte, polykáte spolu s pokrmem nadměrné množství vzduchu, což může způsobit nafouknutí břicha.

Polykání vzduchu hrozí i při dalších činnostech, před nimiž varuje doktorka Raymondová: ‚Dejte si pozor na zvyky, které způsobují nadbytečné polykání vzduchu, jako žvýkání žvýkaček, pití nápojů brčkem a kouření,‘ doporučuje Raymondová.

Pozor na těstoviny a limonády

Nadměrné zadržování vody v těle mohou způsobit i potraviny bohaté na sacharidy, jako jsou pečivo, těstoviny nebo pizza.

Pokud se nechcete ráno probudit s nafouknutým břichem, neměly by být tyto potraviny součástí vaší večeře. Nadýmání způsobují také bublinky v perlivých nápojích.

‚Držte se čisté vody,‘ doporučuje výživová specialistka Jeannie Gazzaniga-Moloová, mluvčí American Dietetic Association.

Připravte se na PMS

Premenstruační syndrom, neboli PMS, je soubor příznaků před nástupem menstruace. Patří mezi ně i otoky, trávicí obtíže a nadýmání. 

Pokud trpíte těmito příznaky, dbejte na dostatek vápníku (1 200 mg denně) a hořčíku (200 až 400 mg denně) ve stravě. Podle odborníků oba tyto minerály pomáhají ulevit od příznaků PMS včetně nadýmání.

Čerstvě nasekaná petrželová nať funguje jako přírodní močopudný prostředek, a proto by ji měl mít v kuchyni každý, kdo trpí pocitem nafouklého břicha a nadýmáním.

Výživová specialistka Jeannie Gazzaniga-Moloová na nadýmání doporučuje také probiotika obsažená v mléčných výrobcích.

Doktorka Raymondová svým pacientům trpícími zácpou a nadýmáním zase radí svižné každodenní dvacetiminutové procházky, které dopomohou k pohybu potravy trávicím traktem. Cvičení, při němž se zapotíte, navíc pomáhá proti zadržování tekutin v těle.

Nafouklé břicho i faldíky: Jak se jich jednou provždy zbavit?

Články odjinud

Test pleťových masek: Které nepálí, nestahují a …

Používání pleťových masek se často podceňuje a zanedbává. Přitom s naší pletí dokážou během chvilky …

Uniklé záběry z Ulice: Zdena už má termín řízené …

Nikdo si nedovede představit, jaké to je bojovat s nemocí, která vám nedává žádnou šanci na …

Cibuli nakrájejte nadrobno, celer, mrkve a brambory na 1,5 centimetrové kostky. Zelí nakrájejte na …

Bramborové placky s pestem z rukoly a petržele

Rukolu a petržel roztlučte v hmoždíři s trochou olivového oleje (nebo nahrubo rozmixujte) na pesto. …

Štrúdl s jablky: Osvědčené triky našich babiček – …

Jak na to, aby byl jablečný závin křupavý, nadýchaný, vláčný, a přesto se nebyl rozmočený? Máme pro …

Bez plenek, bez hraček a bez pravidel! 15 …

Co rodina, to jiný přístup k výchově. Některé výchovné metody jsou rozhodně neobvyklé a mezi jejich …

Koronavirus u dětí? Nikoliv jen kašel, ale i …

Když má dítě rýmu nebo kašel, musí zůstat deset dní doma. Co kdyby mělo koronavirus? Jenže vědci …

Horoskop na říjen: Která znamení zvládnou nouzový …

Nečeká nás úplně jednoduché období. Která znamení ho zvládnou lépe, kdo bude bojovat? Přinese nový …

Tipy pro zdravé zažívání bez léků

Naše trávicí ústrojí neustále pracuje, tělo zpracovává živiny, potravu a vodu. Na procesu rozkladu se podílí celá řada střevních bakterií. Pakliže pracují správně, zažívací problémy se nám z větší části vyhýbají. Pokud ale máme narušenou střevní mikroflóru, začínají se objevovat trávicí potíže.

Chod střevních bakterií ovlivňuje zejména náš způsob života. Ať už je to stres, pracovní tempo, životní styl, nebo životospráva. Projevy zažívacích problémů mohou být rozmanité:

Za průjem označujeme vodnatou stolici, která se objevuje zhruba 3× a vícekrát během dne.

Akutní průjem nás může postihnout kdykoliv během dne, například po určitém jídle, které nám zrovna nesedne. V tomto případě je možné riziko dehydratace a minerálního rozvratu.

V takových případech je dobré zařadit například Endiaron, který se podává v době infekčního průjmu, vhodná probiotika, kterými obnovíte střevní mikroflóru, či tradiční „černé“ aktivní uhlí, které na sebe váže škodlivé látky.

Zajímavé:  Euthyrox 100 - vše o zdraví

Jste-li milovníky kávy, zkuste se poohlédnout po jejích alternativách, protože právě kofein průjem ještě podporuje.

Problémy s trávením

Problémy s trávením s sebou nesou nepříjemné pocity plného břicha. Pomocníkem by nám mohly být trávicí enzymy nebo kvalitní uklidňující čaje.

Pokud máte pocit, že je váš žaludek „jako na vodě“, pomocníkem je kuřecí vývar či sklenička Coca-Coly.

Na bolavý žaludek můžete vyzkoušet i teplé obklady.

Pálení žáhy

  • Pálením žáhy se myslí navrácení žaludeční šťávy zpět do jícnu, kde dojde k podráždění a následnému pocitu pálení.
  • V tomto případě nám může pomoci krátký odpočinek po jídle, kdy se natáhneme, nebo tabletky, které neutralizují žaludeční šťávy.
  • Z přírodních zdrojů proti pálení žáhy můžete vyzkoušet heřmánek, mléko, jedlou sodu nebo oloupané jablko.
  • Ke snížení žaludečních šťáv poslouží meruňky, mandle, vločky, fenyklový čaj nebo květák.

Nadýmání

Některá jídla nám dokáží opravdu zavařit. Zná to snad každý. Nafouklé a bolavé břicho, křeče… Nic příjemného. Plyny v našem těle ale vznikají přirozeně.

Jíme – a jedení je běžnou příčinou nadýmání, protože naše tělo tráví potravu, a tím vyprodukuje určitého množství plynu, za den až k půl litru.

Velkou chybou mnoha lidí, kterou si zadělávají na problémy se žaludkem, je, že u jídla spolykají nevědomky velké množství vzduchu, protože jídlo jedí ve spěchu, shonu, nebo u toho navíc povídají.

Produkci plynů značně zvyšují některé potraviny, jako jsou luštěniny nebo zelenina, a další faktory typu věk, stres a hormonální nerovnováha. Nadýmání ale může být i příznakem zdravotních problémů, jako jsou syndrom dráždivého tračníku či potravinové alergie a intolerance.

Potravinové alergie a intolerance

Pro začátek je dobré si říci, že alergie a intolerance není totéž. Potravinovou alergií je myšlena nepřiměřená reakce našeho imunitního systému na určitou potravinu – konkrétně její složku, zpravidla glykoprotein. K nejčastějším potravinovým alergiím patří alergie na arašídy, sóju nebo ryby, více o jednotlivých alergenech v seriálu Alergeny v jídle.

Potravinová intolerance je pak metabolickou poruchou. Jedná se o nedostatek či úplnou absenci enzymů, které se podílejí na zpracování potraviny a jejích složek. Nejčastější je laktózová intolerance. Tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr (laktózu).

Jak bojovat s trávicími obtížemi a nadýmáním

Věděli jste, že trávicí proces začíná již ve chvíli, kdy jídlo vložíte do úst? Proto kousejte. Kousáním se aktivizují trávicí enzymy, a tím připravujeme žaludek na jídlo. Mimoto sliny změkčují potravu. Usnadňují tak samotný proces trávení a díky tomu, že obsahují enzym alfa-amylázu, napomáhají k trávení škrobů.

Zařaďte hořké pokrmy. Hořkými jídly stimulujete peristaltiku střev a žaludeční šťávy, které napomáhají vstřebávání potravy.

Zařaďte probiotika. Například jablečný ocet je skvělý pro svoji kyselost, napomáhá rozkladu potravy. Probiotika zlepšují vstřebávání potravy, posilují imunitní systém a podílejí se na léčbě dráždivého střeva. Jejich zdroji jsou zejména mléčné výrobky, jako jsou kefíry, acidofilní mléka nebo zakysané výrobky.

Galerie: Zdroje probiotických bakterií v potravinách 

Mějte dostatek vlákniny. Vláknina, která je obsažená především v ovoci, zelenině nebo celozrnných výrobcích, napomáhá pravidelnému vyprazdňování a navazuje na sebe škodliviny ze střev. Vláknina mimo jiné pomáhá v prevenci proti divertikulóze nebo hemoroidům.

Jezte do polosyta. I jestli vás doma učili dojíst vše, co máte na talíři, ne vždy to je přínosné pro váš zažívací trakt. Tělo lépe zpracuje potravu, pokud žaludek nebude úplně přeplněný.

Eliminujte polykání vzduchu. Mnoho lidí během jídla mluví, spěchá, něco řeší. Ne, žádný multitasking v tomto ohledu, prosím. Když jíte, snažte se doopravdy jíst, soustředit se na jídlo a zbytečně do sebe nedostávat vzduch během jídla. Naučte se jíst pomalu, jídlo vnímat a vychutnávat si ho.

Jezte v klidu a pravidelně. Pocity horšího trávení může vyvolávat nejen nekvalitní jídelníček, ale i prostředí, ve kterém jíme. Na naše střeva má vliv stres, nedostatek spánku, pracovní vyčerpání či nepravidelná životospráva. Samotné trávení vyžaduje nějaký čas, proto je vhodné jíst pomalu a nehltat.

Vyzkoušejte FODMAP dietu. Nebojte se, nelákáme vás na žádnou dietu pro hubnutí. Jedná se o anglickou zkratku pro určité potraviny, které jsou těžce absorbovány v tenkém střevě. Putují až do tlustého střeva, kde dochází ke kvašení potravy. Právě z těchto druhů jídla nás mohou trápit časté bolesti břicha, plynatost, průjem nebo zácpa. Naopak vhodnými potravinami (tzv.

low FODMAP) jsou například banány, borůvky a citrusové plody pro svůj nízký obsah fruktózy. Dále tofu, kdy během jeho výroby nedochází k fermentaci, rýže, pohanka, amarant nebo quinoa, bezlepkové obiloviny, ledový nebo hlávkový salát, špenát, zelené bylinky podporující trávení, kuřecí a rybí maso, kvalitní hovězí nebo vejce.

Podrobněji v článku Nový typ diety, která pozná, co vám v jídle vadí.

Omezte umělá sladidla. Až příliš jsme si navykli na sladkou chuť, a abychom eliminovali rafinovaný cukr, přešli jsme na umělá sladidla.

Pravdou ale je, že při konzumaci umělých sladidel dochází k rozvoji nesnášenlivosti glukózy, která může mít za následek křeče v břiše nebo průjmy. Nechceme tím říct, abyste se vrátili zpět k bílému cukru.

Spíše se naučte vnímat přirozenou chuť jídel, než je zbytečně doslazovat.

Jak zklidnit rozbouřený žaludek

Někdy to s jídlem můžeme přehnat více, než bychom chtěli, a náš žaludek nám to může dát zpětně pěkně najevo. Mimoto náš trávicí trakt je velice citlivý na vnější vlivy, jakým je stres, velké množství kávy či alkoholu.

Pokud nechcete hned sahat po tabletkách, vyzkoušejte například zázvorový čaj pro zklidnění žaludku a proti křečím nebo uklidňující heřmánek.

Pro podporu trávení jsou skvělým pomocníkem sušené švestky, které působí proti zácpě, řepa nebo obyčejná voda s citronem, která obsahuje flavoniody, které působí jako tonikum.

Vsaďte na zeleninu

  1. Zelenina je nejen skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny, ale mimo to mají některé druhy i pozitivní vliv na zlepšení trávení.

  2. Celer je skvělým pomocníkem proti zácpě, zklidňuje podrážděný žaludek a působí antibakteriálně.
  3. Karotka působí proti nadýmání a zácpě, stejně tak jako hrušky.

  4. A když už jsme u ovoce, takový banán neutralizuje žaludeční kyseliny a napomáhá redukovat pálení žáhy.

Co by ve vaší kuchyni nemělo chybět

Dobrým pomocníkem může být mleté lněné semínko, které mimo jiné obsahuje vitamíny jako hořčík, fosfor nebo zinek. Lněné semínko můžeme přidávat do pečení či ovesných a dalších obilných kaší.

Popíjet můžete Vincentku, která rozpouští hleny v dýchacích cestách, žaludku i střevech.

Pokud nejste dvakrát kamarád se zeleninou, v lékárnách naleznete i přírodní psyllium, které je bohaté na vlákninu. Přidat ho můžete do pečení nebo smíchat s vodou a vypít.

Přírodní pomoc získáme i od bylinek. Nejznámějším pomocníkem je fenykl obecný, který napomáhá zmírňovat nadýmání a podporuje proces trávení. Máta peprná kromě posilování trávení ještě navíc zmírňuje křeče a zvyšuje produkci žaludečních šťáv.

Vhodné je se celkově zaměřit na stravu a omezit ve svém jídelníčku sladká a příliš tučná jídla, dráždivé koření, kávu a alkohol. Tučné jídlo například zpomaluje trávicí proces a zvyšuje možnost zácpy.

Stud není na místě

Asi každý z nás si někdy zažil nepříjemné bolesti břicha, ať už po sytém nedělním obědě, nebo v rámci dlouhodobých potíží. Vždy je ale dobré to nějakým způsobem řešit – ať už změnou životosprávy, bylinkami, či v případě trvání problému návštěvou lékaře.

Ať už nadýmání, zácpa, nebo nepříjemné pocity v břiše – všechno to jsou témata, která jsou v naší společnosti tabu, a přitom jimi trpíme více či méně všichni. Nebojte se o nich více mluvit a své problémy řešit.

  • Jezte méně a častěji. Nejezte příliš těžká jídla před spaním.
  • Dbejte na dostatek vlákniny ve stravě. To znamená několik porcí ovoce a zeleniny během dne. Také dbejte na zařazení luštěnin, obilovin a celozrnných výrobků, které vlákninu přirozeně obsahují.
  • Zařazujte 3–5× do týdne rybu a mořské plody.
  • Eliminujte z vaší stravy nadbytek živočišných tuků a smažených pokrmů.
  • Zařazujte fermentované potraviny a probiotika. Probiotika jsou živé mikroorganismy v potravě, které zlepšují naši střevní mikroflóru. Mimo to vstřebávají důležité vitamíny a minerály jako železo, chrom nebo vápník, které z potraviny získáváme. Funkcí probiotik je omezení tvorby organických sloučenin, snížení kyselosti, a tím zpomalení množení škodlivých bakterií a kvasinek.
  • Mějte ve svém jídelníčku dostatek libového masa.
  • Dbejte na dostatečný pitný režim, napomáhá trávení. Zvolit můžete čistou neperlivou vodu, vodu ochucenou o citron či limetku nebo bylinné čaje.
  • Pozor na léky. Známe to všichni – něco nás bolí a už automaticky saháme po uklidňujících tabletkách. Lidé si odvykli snášet bolest, a tak každé trápení zahánějí zapíjením léků, které bolesti do pár minut utlumí. Jenže si tímto zaděláváme na problémy s vředy.
  • Dbejte na dostatečnou pohybovou aktivitu a omezte kouření.
  • Udržujte si optimální a zdravou váhu.
Zajímavé:  Gynekologická laparoskopie - vše o zdraví

Bolesti břicha

Bolest může být společným projevem mnoha různých onemocnění. Může se vyskytovat samostatně, nebo s jinými příznaky, mezi které patří zvracení, průjem, plynatost, pocit plnosti a jiné. Nemusí však nutně souviset jenom s postižením trávicího systému.

Bolest břicha může být lokalizovaná na konkrétní místo, což může být jasným vodítkem pro diagnostiku postižené části trávicího systému, nebo může být celková, kde je potřeba dále pátrat. Bolest břicha bývá například popisována jako píchavá, křečovitá, svíravá, tlaková – „na prasknutí“.

Důležité je vypozorovat i vztah bolesti k určitému typu jídla.

Mírné bolesti břicha se mohou vyskytovat nepravidelně, např. po těžkém jídle, nebo po dietní chybě a nehrozí při nich přímé poškození zdraví. Opakované, pravidelné bolesti mohou spíše poukazovat na vážnější onemocnění.

V každém případě je však dobré na bolesti břicha vždy lékaře upozornit.

Náhle vzniklá, výrazná bolest břicha, která je pro Vás charakterem nová a neznáte její příčinu, je důvodem k okamžité konzultaci lékaře a může být vážným rizikem pro Vaše zdraví.

Bolesti břicha se mohou vyskytovat i bez zjevné příčiny. Můžou být způsobené psychogenně – stresem, nepravidelnou stravou a nevhodným životním stylem. V těchto případech se při vyšetřeních většinou na nic nepřijde nebo jsou výsledky nejednoznačné.

Zcela do jiné oblasti patří bolesti břicha při menstruaci a ve spojitosti s těhotenstvím. V takových případech konzultujte podle potřeby Vašeho gynekologa.

Bolesti vycházející z postižení žaludku a horní části trávicího systému:

Pálení žáhy, někdy spojené s bolestí břicha a říhání mohou být způsobeny reflexním onemocněním jícnu, kdy se natrávená potrava vrací ze žaludku zpět do jícnu nebo výjimečně až do ústní dutiny. Vyskytuje se většinou po jídle nebo po změně polohy (ulehnutí). Tlaková bolest, pocit plnosti, nechutenství, říhání, pocity na zvracení mohou poukazovat na zánět žaludeční sliznice.

Bolest spojená s jídlem může vést k podezření z žaludečního nebo duodenálního vředu. V případě žaludečního vředu bývá přítomné nechutenství, říhání, při dlouhodobých potížích úbytek hmotnosti. Bolest se projevuje po najezení nebo těsně po jídle.

Při bolestech „na lačno“ (2 a více hodin po jídle nebo v noci) je pravděpodobný duodenální vřed. V těchto případech se bolesti naopak zmírní po jídle. Vředy mohou při zanedbání péče vyústit až v perforaci trávicího systému se vznikem život ohrožujícího zánětu pobřišnice.

Vředy jsou výsledkem nerovnováhy protektivních a „agresivních“ faktorů, téměř vždy je však přítomna i infekce sliznice bakterií Helicobacter pylori. Léčba pak spočívá i v nasazení antibiotické terapie.

Často se vyskytují i při užívání některých běžných léků proti bolesti nebo na revmatická onemocnění kloubů.

Bolesti spojené s postižením dolní částí trávicího systému:

Bolesti břicha spojené s průjmem po požití zkažených potravin jsou příznakem akutní gastroenteritidy. Bývají spojené i s teplotou, zvracením, dehydratací. Příčina bývá většinou virová infekce, která se přenáší kromě přímé konzumace kontaminovaného jídla i vzduchem, nebo kontaktem.

Nadýmání, průjem a křečovité bolesti po požití mléčných výrobků svědčí pro poruchu trávení laktózy, tj. bílkoviny obsažené v mléce. Z dalších příznaků se může objevit i nevolnost a zvracení, ztráta chuti k jídlu, říhání, únava a jiné.

V závislosti na závažnosti nesnášenlivosti laktózy se doporučuje omezení nebo úplné vyloučení mléka a mléčných výrobků. Postižení mají obvykle radikálně změnit své stravování, protože se mléčný cukr způsobující bolesti žaludku přidává do mnoha hotových výrobků a uzenin.

Podobně porucha trávení jiných látek se může kromě jiného projevit i bolestí břicha, častěji však průjmy a následným hubnutím. Potíže pak bývají vázány na konkrétní jídla.

V pravém podžebří se může projevovat postižení žlučníku. Po jídle (většinou mastném, těžším) se může objevovat břišní dyskomfort vystupňovaný až do křečovité bolesti, která může souviset s výskytem žlučníkových kamenů. Tyto kameny se nemusí vždy při vyšetření najít, podle typických příznaků však odborník může tuto diagnózu sestavit. Následně je nutná úprava jídelníčku a stravovacích návyků.

Méně časté bolesti způsobené vážnějším postižením trávicího systému:

I jiná, méně běžná, onemocnění se mohou projevovat bolestmi břicha.

Může jít například o zánět nebo podráždění slinivky (pankreatitida), postižení tenkého a tlustého střeva nespecifickými záněty, nádory, vrozené anomálie trávicího traktu, komplikace pooperačních stavů apod.

Silné a náhlé břišní křeče, zvracení žluče a stolice, zácpa a nadýmání břicha naznačují neprůchodnost střev. Intenzivní a náhle vznikající bolesti břicha jsou také příznakem zánětu slepého střeva (apendixu), nebo žlučníku.

Prknovité stažení břišní stěny, citlivost na jakýkoliv dotek může být příznakem zánětu pobřišnice. Tyto akutní stavy můžou být až život ohrožující a je nutná okamžitá hospitalizace. Platí tedy, že nově vzniklá, pro Vás netypická bolest břicha, u které si nejste jistí příčinou, by měla být vyšetřena lékařem.

Bolesti břicha bez zjevné vyvolávající příčiny:

Ne vždy musí být organické onemocnění příčinou břišních bolestí. Stres, deprese, nervozita, úzkost či strach se mohou projevovat sevřením, často v oblasti žaludku nebo i v oblasti celého břicha.

Psychogenně může být způsobené i jiné příznaky např. zvracení (před očekávaným výrazným stresem), vždy je však nutné vyloučit ostatní příčiny.

Tyto bolesti bývají mírné a vázané na stresové podněty či období.

Bolesti břicha: diagnóza 

Vzhledem k tomu, že bolesti břicha mohou být příznakem velkého množství onemocnění, bude se vás lékař ptát na vaši zdravotní historii a průvodní jevy. Přitom se mimo jiné zjišťuje, jak často se vyskytují bolesti břicha, kdy se poprvé objevily, kde je lze lokalizovat, zda se vyskytují v souvislosti s (konkrétním) jídlem a zda jste ztratili na váze.

Musí se analyzovat také vaše životní zvyklosti a obyčeje, aby se zjistilo, zda příčinou bolesti žaludku nemůže být závislost na nikotinu, časté požívání alkoholu, překyselení, léky, nedostatek pohybu nebo psychická zátěž.

Základní vyšetření v ordinaci spočívá ve vyšetření pohmatem a různými manévry, poslechem fonendoskopem a v některých případech je nutné vyšetření prstem přes konečník. Běžný je také odběr krve.

Mezi běžná přístrojová vyšetření patří ultrazvuk, který je rychlý, pohodlný a bezbolestný. Dále se provádí zobrazovací vyšetření (RTG, CT) nebo vyšetření endoskopická – kamerou zavedenou do trávicího traktu (gastroskopie, koloskopie). U těchto vyšetření je také nutná příprava, o které Vás vždy poučí lékař.

Bolesti břicha: léčba

Pokud se nejedná o žádná vážná onemocnění, může pomoci řada domácích prostředků proti bolestem břicha, stejně tak jako správná životospráva.

Jsou-li příčinou psychologické problémy, měli byste co nejdříve změnit svůj životní styl, a to nejen proto, že stres a zátěž mohou být rizikové faktory pro vznik žaludečních vředů. Vyhněte se stresu jak při práci, tak v soukromí a dopřejte si dostatek odpočinku a relaxace.

Pokud znáte vyvolávající faktory nebo jídlo, které u Vás způsobuje bolesti břicha, nadýmání nebo jiné potíže, důsledně se mu vyhýbejte. Věnujte dostatek času sestavování Vašeho jídelníčku a výběru jídla.

Vyvarujte se především tučných, smažených nebo uzených jídel, vyhněte se nadměrné konzumaci masa a živočišných tuků. Konzumujte dostatek zeleniny a ovoce. Hlídejte dostatečný příjem vlákniny a tekutin. Jídlo nepřesolujte a koření používejte uvážlivě.

Jídlo konzumujte pravidelně, spíše vícekrát denně po menším množství. Mezi nejvydatnější jídla by měla patřit snídaně a oběd, večeře by naopak měla být lehčí. Pokuste se najít si na jednotlivá jídla potřebné množství času a neřešit během konzumace jiné záležitosti. Vyhněte se sladkostem a nepřejídejte se. Na správné trávení má nezanedbatelný vliv i dostatek pohybu.

Při bolestech břicha nebo břišním dyskomfortu je možné použít různá volně dostupná léčiva. Je potřeba si však uvědomit, že na prvním místě je správná životospráva. Léky Vám nebudou ku prospěchu, pokud budete trávicí systém opakovaně zatěžovat nevhodnou stravou nebo přejídáním.

Můžete zkusit různé bylinné čaje: koriandr, heřmánek, listy bazalky, fenykl, zázvor, anýz a meduňka uklidňují žaludek, trávicí trakt a mohou být zpracovány dle libosti na čajové kreace nebo je lze koupit jako hotové čajové směsi.

Proti nadýmání můžete použít např. Espumisan easy nebo Carbo Medicinalis Galmed. Jsou vhodné spíše na krátkodobé užívání, při dlouhodobých potížích je nutné vyhledat lékaře.

Při poruše funkce střevní mikroflóry (může nastat např. po užívání antibiotik) můžete vyzkoušet probiotika (léky upravující prostředí ve střevě), např. Linex Forte.

O dalších možnostech léčby se podle Vašich potíží konkrétně informujte u lékaře nebo ve Vaší lékárně.

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *