Jaké Vitamíny Obsahuje Brokolice?

Brokolice obsahuje velké množství vitamínu K a vápníku a také Vitamín C, které udržují naši pokožku zdravou. Substance v brokolici pod názvem glucoraphanin se přeměňuje na sulforaphane, který pomáhá proti poškození naší kůže.
Brokolice je bohatá na vitamín C a vitamíny skupiny B a beta-karoten. Z minerálů jsou hojně zastoupeny draslík, hořčík a železo. A samozřejmě vláknina. Není ani nutné dodávat, že příroda „namíchala“ všechny tyto a mnoho dalších látek, jejichž složení a mechanismy účinkování zatím ještě zdaleka neznáme, velmi vyváženě.

Na co je dobrá brokolice?

Brokolice je významným zdrojem hořčíku, což je minerál nezbytný pro činnost svalů, srdce, pro přenos nervových vzruchů, pro tvorbu hormonů. Vysoký podíl vlákniny v brokolici pomáhá proti ochabnutí střev, posiluje vrstvu epitelu sliznice střev a tím preventivně působí proti vážným střevním onemocněním včetně rakoviny.

Kdy už Nejist brokolici?

Brokolici ideálně zužitkujte hned, dokud je čerstvá. Pokud to však nezvládnete a nechcete s ní nic dělat, musíte ji zpracovat do týdne, pak začne být nepoživatelná. Brokolice navíc nesnese vlhkost, proto ji oplachujte až tehdy, než ji jdete tepelně zpracovat.

Která zelenina je nejzdravější?

Nejlepší zelenina je ta nejzelenější. Špenát, kale, brokolice. Tyto druhy jsou doslova nabity vitamíny, minerály a dalšími látkami, které chrání buňky, podporují imunitní systém a navíc mají minimum kalorií. Ideální množství je jeden až dva hrnky této zeleniny týdně.

Jak se jí brokolice?

Jak již bylo zmíňěno v úvodu, nejlepší je jíst brokolici syrovou. Stačí ji pouze dobře omýt a rozdělit na růžičky. Syrová brokolice může být součástí smoothie, salátů a pomazánek. Aby měla vařená brokolice dobrou chuť, musí vždy trochu křupnout.

Jak Zapect brokolici?

POSTUP:

  1. Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky, které uvaříme v osolené vodě.
  2. Zapékací misku vymažeme máslem nebo olejem, na dno dáme uvařenou brokolici, nakrájenou šunku a navrch strouhaný sýr.
  3. Osolíme a opepříme.
  4. Zalijeme sladkou smetanou.
  5. Vše dáme zapéci do předehřáté trouby na 180 °C.
Zajímavé:  Vitaminy Pro Stitnou Zlazu?

Co je to Košťálová zelenina?

Košťálová zelenina je zelenina se ztlustlou lodyhou, tj. s košťálem. Jsou to rostliny rodu brukev (Brassica) z čeledi brukvovité (Brassicaceae). Mezi košťálové zeleniny, které patří do druhu brukev zelná (Brassica oleracea), se řadí zelí, kapusta, kadeřávek, květák, brokolice a kedluben.

Proč nejíst brokolici?

Syrová brokolice obsahuje rostlinný enzym myrozinázu, který se přetváří na sulforafan – vysoce účinnou protirakovinnou látku. Myrozináza je však deaktivována zhruba při teplotách nad 80 °C. Při delším vaření se také významně snižuje obsah vitaminu C.

Jak poznat prosly cesnek?

Pokud se česnek začíná kazit, objevují se na něm hnědé flíčky, také může žloutnout (v tomto případě je chuť česneku ostřejší). Pokud česnek klíčí, před konzumací je potřeba tyto klíčky odstranit přímo ze středu stroužku – klíčky mají hořkou chuť, která může ovlivnit finální chuť pokrmu.

Která část brokolice se konzumuje?

Jezte i stonky

Většina lidí konzumuje z brokolice jen její růžičky. Měli byste vědět, že stonky obsahují mnohem více vlákniny, a navíc, mají sladkou a příjemnou chuť.

Jaké je nejzdravější jídlo na světě?

Dva roky vymýšlel špičkový kuchař a odborník na výživu nejzdravější jídlo na světě. Až se zrodila opravdová lahůdka plná vitamínů: kuřecí kari s borůvkami a pilafem. Tento pokrm má například tolik antioxidantů, jako 49 porcí špenátu.

Jaké potraviny jsou zdravé?

Zelenina, luštěniny, ořechy, bílkoviny, celozrnné obiloviny, kvalitní maso, vejce a mléčné výrobky tvoří základ zdravého pestrého jídelníčku. Jezte zdravě a zároveň chutně.

Co je nejzdravější jídlo?

Celkovým průsečíkem celého listu nejzdravějších potravin světa by mohla být středomořská strava, která je bohatá na ryby, zeleninu, ovoce, ořechy a další druhy rostlinné potravy.

Zajímavé:  Optika Dům Zdraví Velké Meziříčí?

Co na oběd z brokolice?

12 fantastických receptů z brokolice, které dají do pořádku Vaši postavu a zdraví.

  1. Zapékaná brokolice s bramborem, sýrem a česnekem.
  2. Špagety s brokolicí a nivou.
  3. Brokolicový salát s kuřecím masem.
  4. Brokolicový salát se zakysanou smetanou.
  5. Zapečené těstoviny s brokolicí a kuřecím masem.
  6. Brokolicový salát s červenou cibulí

Kterou zeleninu jíst syrovou?

V některých případech si totiž můžete syrovou zeleninou skutečně velmi ublížit.

  • Brambory. Brambory jsou jednou z nejuniverzálnějších potravin.
  • Fazole. Většina typů fazolí není určena k jedení v syrovém stavu.
  • Lilek.
  • Klíčky.
  • Brokolice.
  • Co k dušené zelenině?

    K dušené zelenině se dobře hodí jakákoliv ‚bramborová‘ příloha – vařené brambory, smažené bramborové placičky, také sýrové krokety, ale i opékané bílé pečivo (toasty).

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector