Krilový olej – Vše o zdraví

Omega 3 mastné kyseliny dlouhodobě atakují nejvyšší příčky oblíbenosti mezi doplňky stravy. Není divu, protože mohou obsahovat spoustu blahodárných látek. Slovíčko „mohou“ je v předchozí větě důležité! A to z důvodu, že ne každý zdroj omega „trojek“ se dá považovat za kvalitní. Levné doplňky s omega 3 bývají z průmyslově chovaných ryb, mnohdy zatížených toxiny a těžkými kovy. Pak jsou tady mořské řasy a hlavně antarktičtí korýši, z nichž se vyrábí krilový olej. Je tento zdroj opravdu nejlepší nebo zůstat u rybího oleje, ale z kvalitních, volně žijících ryb?

Formy omega-3 nenasycených mastných kyselin pod drobnohledem

Možná se budete divit, kolik forem omega 3 ve skutečnosti existuje. Jejich znalost je přitom klíčová, protože přece chcete doplněk stravy, který se do těla co nejlépe absorbuje a nevyjde z něj naprázdno.

Forma, jakou chcete, by měla bezpochyby obsahovat vysokou koncentraci mastných kyselin EPA a DHA. Co zkratky znamenají? EPA je kyselina eikosapentaneová, DHA je zkratkou pro kyselinu dokosahexaenovou.

Obě kyseliny jsou základními složkami v produktech se shrnujícím označení omega 3.

Nejvíce přirozenou formou je přírodní triacylglycerolová forma (TG), bohužel právě ona je v dnešní době často nositelem nečistot a v levnějších doplňcích obsahuje jenom malé množství EPA a DHA. Opakem je syntetická ethylesterová forma (EE). Pyšní se vysokým podílem EPA/DHA a nízkým obsahem nečistot.

Avšak tato forma není pro člověka tak přirozená, jedná se spíše o koncentrát rybího oleje, než skutečný rybí olej a hlavně kolují pochybnosti o její absorpci naším organismem.

Syntetická triacylglycerolová forma (sTG) může být pomocí reesterifikace přeměněna tak, aby vznikly tělu přirozené omega-3 ve zcela čisté variantě s mnohem vyšší koncentrací EPA a DHA. Např. kvalitní olej z tresčích jater bývá právě v této formě.

Jako poslední tu máme fosfolipidovou formu (FF), mimořádně přirozenou formu pro náš organismus, protože fosfolipidy jsou strukturálními složkami všech našich buněk. Krilový olej je variantou tohoto jedinečného fosfolipidového biomolekulárního profilu.

Krilový olej - Vše o zdraví

Co je krilový olej a z čeho pochází?

Měkké kapsle naplněné krilovým olejem poznáte od toho rybího docela snadno – ve velké míře se blíží červené barvě na rozdíl od sytě žluté, jaká je typická pro olej z ryb. Čím to je? Za zbarvení může astaxanthin, látka běžně obsažená v mnoha mořských řasách a dalších podvodních organismech, co je konzumují.

Stejně tak i v krillu – poloprůsvitných korýších a krevetám podobným organismům, kteří plankton s obsahem astaxanthinu pojídají jako hlavní složku své stravy. Funkcí této látky je především ochrana nenasycené vazby v mastné kyselině před oxidačním poškozením, což pravděpodobně tak pozitivně ovlivňuje biologickou dostupnost a účinky krilového oleje.

Původ zdroje krillu je z co nejčistších vod. A ty hledejme v antarktickém oceánu.

Získávat olej z těchto korýšů má dle mnoha studií spoustu výhod. Vědecké poznatky hovoří například o tom, že krilový olej obsahuje ve srovnání s rybím až 48× více antioxidantů. Bezpochyby za to může i již zmíněný astaxanthin.

Výhody krilového oleje:

  • velice dobrá vstřebatelnost díky tomu, že se váže na fosfolipidy
  • má vysoké procento antioxidantů
  • pochází z čistých vod a není zatížen těžkými kovy
  • jeho získávání je ekologicky šetrnější a udržitelné

Krilový olej - Vše o zdraví

Proč jsou omega-3 potřeba a jak se projevuje jejich nedostatek?

Prospěšnost zdravých tuků je definitivně jedním z nejdiskutovanějších témat zdravé výživy v posledních několika letech a ostatně i naši předci nabádali hlavně svoje děti k užívání rybího oleje, zarovnaného na polévkové lžíci každý den.

On totiž nedostatek omega 3 mastných kyselin není nic nemožného, pokud si zrovna nepotrpíte na mořské plody, nepoužíváte zdravé panenské oleje do salátů a ani nejste zásobení doplňkem stravy s omega 3.

Víte, že ideálně bychom měli jíst ryby 2× týdně?

Nedostatek mastných kyselin EPA a DHA může přispívat ke kardiovaskulárním problémům nebo zhoršenému zraku. Podle několika studií umocňuje i syndrom suchého oka. Zhoršit se dokáží i potíže s pohybovým aparátem – klouby bolí, tělo je celkově unavené.

EPA a DHA jsou potřeba už při vývoji plodu, tedy nejsou užitečné jen pro děti a dospělé. Bylo zjištěno, že příjem kyseliny dokosahexaenové (DHA) z těla matky přispívá k normálnímu vývoji očí i mozku plodu.

Bohužel dle výzkumu Státního zdravotního ústavu má polovina českých kojících žen v mateřském mléce nedostatek DHA. Kyseliny spadající pod omega 3 však přispívají i k normální činnosti mozku a stavu zraku po celý život.

Stejně tak přispívají k normální činnosti srdce a pozitivně působí i na krevní tlak.

Jak vidíte, omega 3 mastné kyseliny jsou nepostradatelné. Naše tělo prostě potřebuje  „promazávat“ z mnoha důvodů. Poděkuje vám za to lepší činností a pokud bychom my osobně měli vybrat jeden jediný doplněk podle míry užitečnosti a důležitosti, byl by krilový olej jedním z těch hlavních favoritů.

Fenomén krill oil ‒ co to je a k čemu je dobrý?

Krilový olej je čím dál populárnější alternativa k rybímu oleji. Není se čemu divit – má mnohem čistší složení, je nabitý prospěšnými omega-3 kyselinami a ve srovnání s rybím tukem obsahuje až 48× více antioxidantů. Posiluje imunitu, působí proti zánětům a zmírňuje bolesti kloubů. Tím ale výčet pozitivních účinků nekončí…

Krilový olej se získává z antarktického korýše – krunýřovky krillové, která žije v ledových vodách Antarktického oceánu. Díky čistšímu prostředí tak není, narozdíl od ryb, kontaminovaná toxiny, rtutí a těžkými kovy. V posledních letech se tak prosazuje jako mnohem zdravější a nutričně nabitější alternativa k rybímu oleji. 

Užívání kapslí s krilovým olejem doporučujeme všem, kteří do jídelníčku nezvládají zařadit  doporučené 2 porce ryb týdně. Což platí téměř pro všechny Čechy – ročně sníme jen okolo 4 kg ryb, evropský průměr se však šplhá až k 11 kg. 

Krilový olej versus rybí tuk – kdo s koho?

Krilový olej se vyrábí z drobných korýšů, zatímco rybí olej z tučnějších ryb. Oba oleje jsou zdrojem dvou typů omega-3 mastných kyselin – kyseliny dokosahexaenové (DHA) a kyseliny eikosapentaenové (EPA). EPA napomáhá zdravému kardiovaskulárnímu systému a má protizánětlivé účinky. DHA je nezbytná pro kojící matky, protože umožňuje zdravý vývoj dítěte. 

Rozdíl je ve struktuře omega-3. Mastné kyseliny v rybím oleji se vážou na glyceridy, zatímco v krilovém oleji se vážou na fosfolipidy. To způsobuje jejich lepší vstřebatelnost v lidském těle, kterou prokazují i některé klinické studie. 

Olej z krunýřovky navíc obsahuje ve srovnání s rybím až 48× více antioxidantů. Právě antioxidanty dokáží chránit tělo před oxidačním stresem. Nejdůležitější z nich je astaxanthin, antioxidant se silným protizánětlivým účinkem posilující srdce a imunitu. Na svědomí má typickou načervenalou barvu krilového oleje. 

Krillový olej má zřejmě na zdraví kardiovaskulárního systému mnohem silnější vliv než rybí olej, a to i tehdy, když je podáván v nižších dávkách. Snižuje v krvi hladinu cukru, triglyceridů a „špatného“ LDL cholesterolu. 

Krilový olej - Vše o zdraví

Jak se projevuje nedostatek omega-3?

Nejčastěji jako problémy se srdcem a zrakem. Trápit tě mohou i bolesti kloubů a věčně studené ruce a nohy. Na chybějící omega-3 může odkazovat také horší duševní výkonnost, dlouhotrvající únava či sklony k depresím. 

Zajímavé:  Antikoncepce a menstruace - vše o zdraví

Účinky krilového oleje 

Krilový olej obsahuje astaxanthin a kyseliny omega-3, které pomáhají tělu efektivněji bojovat se zánětem. Účinky krilového oleje na zánětlivé procesy zatím zkoumalo jen několik studií – všechny ale potvrdily pozitivní účinky.

  • Mírní artritidu a záněty kloubů

Díky svým protizánětlivým účinkům může krilový olej zlepšovat i projevy artritidy nebo další bolesti kloubů způsobené zánětem. Zlepšuje také ztuhlost a funkční poškození kloubů u lidí trpících revmatickými nemocemi. Jedna ze studií sledovala 50 dospělých s bolestmi kolen. Už po 30 dnech užívání krilového oleje si účastníci studie všimli zmírnění bolesti a zvýšení rozsahu pohybu. 

Krilový i rybí olej obsahují omega-3 a DHA a EPA. Látky, které působí příznivě na kardiovaskulární systém. Snižují hladinu tuků v krvi, a to včetně triglyceridů způsobujících onemocnění srdce a cév. Pouze krilový olej však současně zvyšuje tzv. dobrý cholesterol (HDL) a snižuje ten špatný (LDL).

Konzumace omega-3 napomáhá snižovat bolesti i v případě premenstruačního syndromu (PMS) nebo bolestivé menstruace. Krilový olej tak může snížit množství léků užívaných pro utlumení bolesti.  

Jak užívat krilový olej?

Krilový olej koupíš snadno online nebo v lékárně. Kapsle jsou obvykle menší než u suplementů z rybího oleje a nepodléhají oxidaci. Mnohem méně často způsobují říhání nebo rybí chuť v ústech.

Zdravotnické organizace doporučují přijímat 250–500 mg DHA a EPA, není dobré překračovat dávku 5 000 mg denně.

Krilový olej se také považuje za udržitelnější volbu, protože antarktické krunýřovky jsou rozšířené a velmi rychle se množí. 

Krill oil kapsle nabízí lepší vstřebatelnost a zlepšují srdeční činnost. Podle prvních studií mají i mnoho dalších pozitivních účinků, které jsme v článku zmínili. Pro jejich definitivní potvrzení však bude potřeba provést další klinické výzkumy.

Nevýhodou krill oil doplňků stravy je – ve srovnání s klasickým rybím – o něco vyšší cena. Pokud hledáš kvalitní zdroj omega-3 za nižší cenu, sáhni klidně po ověřených suplementech s rybím tukem.

Pozor! Rybí i krilový olej mohou ovlivňovat srážlivost krve, takže pokud aktuálně užíváš léky na ředění krve nebo máš poruchu krvetvorby, určitě se nejdříve poraď s lékařem.

Jaký je rozdíl mezi krilovým a rybím olejem?

Krilový olej - Vše o zdraví

V dnešní době je oblíbeným způsobem doplňování omega-3 nenasycených mastných kyselin (NMK). Je všeobecně známo, že omega-3 NMK mají zdravotní benefity a působí na zdraví srdce a mozku. Jeho přínosy pocházejí především ze dvou typů omega-3 NMK – kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA). Avšak u jednotlivých produktů bychom měli vzít v úvahu nejen dostatečné množství EPA a DHA, koncentraci, úpravu, obsah vitamínů A a D, ale především zdroj, ze kterého jsou tyto kyseliny získávány.1

Většina omega-3 doplňků stravy je z ryb, které však nejsou primárním zdrojem těchto mastných kyselin, můžete si přečíst v článku zde. Kvůli vzrůstající poptávce ryb je v dnešní době rozšířený průmysl lovu a chování lososů. Bohužel tento průmysl je nedůvěryhodný a nemůžeme si být jisti, že ryba není kontaminovaná a obsahuje takové množství látek jako ryba, která žije ve volné přírodě.

Proto bychom si měli u všech zdrojů omega-3 NMK při nejmenším dávat pozor na výběr volně žijících ryb a vybírat opravdu kvalitní doplněk stravy, jako je například olej z tresčích jater. Nebo můžeme sáhnout po produktu omega-3 NMK z jiného zdroje.

Jednou z více šetrných zdrojů, co se týče životního prostředí a případné kontaminace, je získávání omega-3 NMK z mořských řas, nebo z krilového oleje. Avšak nepředbíhejme a podívejme se nejdříve na tzv.

biologickou dostupnost zdrojů omega-3 NMK, tzn. vstřebávání dané látky do organismu. Čím vychytanější formu tohoto doplňku stravy budete konzumovat, tím lépe podpoříte vstřebávání této látky a následné účinky.

  • Přírodní triacylglycerolová forma (TG) – tuky, které se běžně ukládají v těle a tvoří asi 95 % tuků ze stravy. Tato forma je nám nejvíce přirozenou, avšak tato forma může obsahovat nečistoty a nižší množství EPA/DHA.2
  • Ethylesterová forma (EE) – tato forma je synteticky vytvořena tak, že je nejprve odstraněna molekula glycerolu, která se následně nahradí molekulou ethanolu (proces známý jako esterifikace). Tato forma se pyšní vysokým podílem EPA/DHA a nízkým obsahem nečistot. Avšak tato forma není pro člověka tak přirozená, jedná se spíše o koncentrát rybího oleje, než skutečný rybí olej. Některé studie poukazují, že tato forma není organismem dobře absorbována a využívána.3,4
  • Syntetická triacylglycerolová forma (sTG) – ethylesterová forma může být pomocí reesterifikace přeměněna zpět na triglyceridovou formu. Tzn. že vznikají omega-3, které jsou ve formě, našemu tělu přirozené, a navíc v zcela čisté variantě s mnohem vyšší koncentrací EPA a DHA. Avšak tento krok je finančně náročný, a proto je mnoha výrobci vynechán. V této formě se nachází námi doporučovaný kvalitní olej z tresčích jater.
  • Fosfolipidová forma (FF) – tato forma se od ostatních liší nejen její přirozeností pro náš organismus – fosfolipidy jsou strukturálními složkami všech našich buněk, ale také nesou odpovědnost za přenos EPA a DHA do buněk. Lze je nazvat přísadou, díky které je dodána buňce pružnost a umožněna cílená distribuce do příslušných tkání srdce, očí, mozku, kloubů, a do mnoha dalších orgánů našeho těla. Stručně řečeno, fosfolipidy usnadňují průchod mastných kyselin střevní stěnou, zvyšují jejich biologickou dostupnost a v konečném důsledku zlepšují asimilaci do různých buněk, protože právě fosfolipidy tvoří všechny buněčné membrány lidského těla.5

Málo známou variantou tohoto jedinečného fosfolipidového biomolekulárního profilu je krilový olej.

Krilový olej (neboli Krill oil) je velmi bohatou na EPA a DHA variantou zdroje omega-3 NMK a je extrahován z Antarktického krilu – Euphausia superba , což je zooplanktonový korýš.

Krilový olej má však mnohem více výhod včetně obsahu základní živiny cholinu, silných antioxidantů, vitamínů A a E, a astaxanthinu.

Astaxanthin je antioxidant vyskytující se přirozeně v mořských řasách a organismech, které jej konzumují.

Astaxanthin dodává krilovému oleji načervenalé zbarvení, narozdíl od rybího oleje, který má spíše odstín žluté barvy.

Jeho funkcí je především ochrana nenasycené vazby v mastné kyselině před oxidačním poškozením, což může následně ovlivnit biologickou dostupnost a účinky krilového oleje.5

  • Výzkum prokázal, že antioxidační a protizánětlivé vlastnosti astaxanthinu mohou mít přínosy pro zdraví srdce6 , mohou snižovat triglyceridy a zvyšovat HDL cholesterol v krvi, a to u lidí se zvýšenými hodnotami lipidů v krvi.7
  • Krilový olej ve formě fosfolipidů, nebo rybí olej ve formě triglyceridů?
  • V několika studiích a metastudiích jsou vedeny rozsáhlé diskuze, nejen o již zmíněných formách EE a sTG rybích olejů, ale také o fosfolipidové formě.

V jedné ze studií byl srovnáván účinek krilového a rybího oleje na hladinu krevních lipidů, konkrétně na celkový cholesterol, triglyceridy, HDL a LDL. Krilový olej byl podáván ve čtyřech různých dávkách, a to 1g/den, 1,5g/den, 2g/den, 3g/den. Rybí olej byl podáván v jedné dávce 3g/den. Autoři během této studie zjistili následující:

  • Při příjmu krilového oleje ve všech dávkách, bylo dosaženo významného snížení hladin LDL cholesterolu cca 32-39 %, a zvýšení hladin HDL cholesterolu cca 44-59 %.
  • Při příjmu rybího oleje nebylo dosaženo významného snížení hladin LDL cholesterolu a zvýšení hladin HDL bylo pouze o 4 %.
  • Nižší dávky krilového oleje (1 a 1,5g/den) významně neovlivnili hladiny triglyceridů v krvi, avšak vyšší dávky krilového oleje (2 a 3g/den) snížily hladiny triglyceridů cca o 28 %.
  • Příjem krilového oleje měl vliv na hladiny glukózy v krvi, ovlivnil její snížení cca o 5,6-6,3 %.
  • Příjem rybího oleje snížila hladinu glukózy v krvi pouze o 3,3 %.
Zajímavé:  Hemangiom jater - vše o zdraví

Lze říci, že v této studii si krilový olej vedl významně lépe, ve srovnání s rybím olejem. Je třeba si uvědomit, že dávky krilového oleje, které dosáhly nejlepších výsledků byly poměrně vysoké.

Účastníci studie však po tomto terapeutickém období, přijímali udržovací dávku 0,5g/den po dobu 12 týdnů.

Při těchto dávkách byly hodnoty LDL, triglyceridů a glukózy nejen udržovány na snížených hodnotách, ale dokonce se podařilo dané hodnoty stále snižovat.8 

Ze zmíněné studie lze říci, že krilový olej má signifikantní vliv na krevní markery. Avšak co se týče rozdílů v biologické dostupnosti těchto olejů, studie jsou velmi omezené.

Jejich interpretace je velmi obtížná, jelikož jsou použita odlišná množství EPA a DHA, odlišná doba trvání intervencí, a v neposlední řadě jsou EPA a DHA měřeny z dvou odlišných zdrojů (z plazmy, nebo celkového profilu krve). Takže na přesné porovnání si musíme ještě počkat.

Ale to neznamená, že si nemůžeme tyto dvě formy vyzkoušet sami na sobě a zjistit, které jsou pro nás lepší variantou.

  1. Lands B. Historical perspectives on the impact of n-3 and n-6 nutrients on health. Prog Lipid Res. 2014 Jul;55:17-29. doi: 10.1016/j.plipres.2014.04.002. Epub 2014 Apr 30. PMID: 24794260.
  2. H Carlier, A Bernard, C Caselli. Digestion and absorption of polyunsaturated fatty acids. Reproduction Nutrition Development, EDP Sciences, 1991, 31 (5), pp.475-500
  3. Nordoy A, et al. Absorption of the n-3 eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids as ethyl esters and triglycerides by humans. Am J Clin Nutr 53:1185-90, 1991.
  4. Lawson LD and Hughes BG. Human absorption of fish oil fatty acids as triacylglycerols, free fatty acids, or ethyl esters. Biochem Biophys Res Comm, 156:328-35, 1988.
  5. WERNER, Anniek, Rick HAVINGA, Folkert KUIPERS a Henkjan J. VERKADE. Treatment of EFA deficiency with dietary triglycerides or phospholipids in a murine model of extrahepatic cholestasis. American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology [online]. 2004, 286(5), G822-G832 [cit. 2021-03-12]. ISSN 0193-1857. Dostupné z: doi:10.1152/ajpgi.00425.2003
  6. Yoshida H, Yanai H, Ito K, Tomono Y, Koikeda T, Tsukahara H, Tada N. Administration of natural astaxanthin increases serum HDL-cholesterol and adiponectin in subjects with mild hyperlipidemia. Atherosclerosis. 2010 Apr;209(2):520-3. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2009.10.012. Epub 2009 Oct 14. PMID: 19892350.

Krill olej nejsilnější antioxidant! Podpora zdravé srdeční činnosti

Krilový olej - Vše o zdraví

  • Originální Neptune Krill Oil NKO® krill olej ze společnosti Neptune Technologies & Bioressources Inc.
  • Krill olej je získáván z antarktického krillu – krunýřovky krillové (Euphausia superba). Tito korýši se vyskytují ve velkých hejnech v Jižním oceánu.
  • 500 mg krilového oleje obsahuje 125 mg Omega-3 mastných kyselin, 85 mg EPA a 40 mg DHA (pravidelný denní příjem 250 mg EPA a DHA přispívá ke zdravé a normální srdeční činnosti).

Získané Omega-3 mastné kyseliny, jsou vázány na fosfolipidy, které je činí zvláště dobře použitelnými pro lidské tělo. Krill olej vděčí za svou přirozenou červenou barvu obsaženému Astaxanthinu, který patří do skupiny karotenoidů.

  • Krill olej je také zdrojem přírodního cholinu.
  • Cholin přispívá k:
  • normálnímu metabolismu homocysteinu
  • normálnímu metabolismu lipidů
  • udržení normální činnosti jater

Krill olej – Astaxanthin Sanct Bernhard je vyroben společností Neptune Technologies & Bioressources Inc., která používá speciální patentovaný proces extrakce za studena (velmi šetrná forma zpracování), tento Krill olej byl prvním, který byl oficiálně schválen Evropskou unií pro výrobu doplňků stravy.

NKO®Krill olej se podstatně liší ve složení ostatních krillových olejů. Všechny klinické studie jsou založeny na přípravku Neptune Krill Oil NKO®.

v kapsli ve 2 kapslích ve 4 kapslích ve 100g kapslí
Krilový olej 500 mg 1000 mg 2000 mg 53 g
z tohomořské fosfolipidy 200 mg 400 mg 800 mg 21 g
z toho
Omega-3-mastné kyseliny 125 mg 250 mg 500 mg 13 g
z toho
– EPA (kyselina eikosapentaenová) 85 mg 170 mg 340 mg 9 g
– DHA (dokosahexaenová kyselina) 40 mg 80 mg 160 mg 4 g
Cholin 25 mg 50 mg 100 mg 3 g
Astaxanthin, esterifikovaná forma 180 µg 360 µg 720 µg 19 mg

* EU zatím nestanovila doporučené množství pro tuto látku

Složení: extrakt lipidů z korýšů antarktického krillu Euphausia superba (krill olej / 59%), želatina, plnivo sojový olej, zvlhčovadlo glycerol.

Doporučené dávkování: Užívejte denně 2 kapsle pro podporu normální funkce srdce, nebo 4 kapsle denně pro udržení správné funkce jater a podporu metabolismu homocysteinu a lipidů. Užívejte v průběhu jídla, zapijte vodou nebo jinou vhodnou tekutinou.

Originální název výrobce: Sanct Bernhard Krillöl-Kapseln

Upozornění: Jedinci s alergií na korýše by se měli vyhnout užívání tohoto produktu. Krill olej může mít mírný účinek na ředění krve. Pokud již užíváte lék na ředění krve, poraďte se se svým lékařem, než začnete Krill olej kapsle používat. Těhotné a kojící ženy by měly užívat pouze 450 mg DHA a EPA denně

Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Výrobek není určen k používání jako náhrada pestré stravy a nenahrazuje význam různorodé a vyvážené stravy a zdravého životního stylu pro lidský organismus. Tento produkt byl uvedený na trh jako doplněk stravy.

Nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék. Skladujte v suchu při teplotě do 25 °C. Neskladovat na přímém slunci. Není určeno pro děti do 3 let věku a osoby, které jsou citlivé na některou z obsažených látek v přípravku. Minimální trvanlivost vyznačena na obalu.

Země původu Německo. 

Zázračná krunýřovka krillová aneb pár zajímavostí o účincích krilového oleje

Krilový olej zažil v posledních letech velký boom a stal se oblíbeným doplňkem stravy.

O co se ale jedná a proč je vlastně tak zdravý? V čem je odlišný od rybího oleje? A jaké jsou výhody užívání? Vše začíná u krunýřovky krillové, která žije v ledových vodách Antarktického oceánu.

Krilový olej má prokazatelně pozitivní účinky na lidské tělo, což dokazuje množství výzkumů, které potvrdily, že podporuje:

  • zdravou funkci jater
  • ochranu srdce
  • zdraví mozku a jeho kondice
  • imunitní systém
  • zdravou pleť a pokožku

Proč jsou pro nás omega-3 mastné kyseliny důležité?

Krilový olej je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro snižování hladiny triglyceridů. Zkráceně TGL totiž ovlivňují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, do kterých se řadí onemocnění srdce a cév.

Nejvýznamnějšími prvky omega-3 jsou kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). EPA podporuje snížení hladiny cholesterolu, působí na kvalitu cév a má protizánětlivé účinky. DHA je důležitá především pro kojící matky.

Zasluhuje se o správný vývoj dítěte, podporuje mentální vývoj a schopnost soustředit se.

Někteří lidé mohou trpět nedostatkem omega-3, který se projevuje především:

  • srdečními problémy
  • depresí a nízkou hladinou energie
  • problémy se zrakem
  • horší duševní výkonností
  • bolestmi kloubů a studenými končetinami
  • přibíráním na váze
Zajímavé:  Natažená šlacha - Vše o zdraví

Krilový vs. rybí olej

Prospěšné jsou oba, o tom není sporu. Rybí tuk se ale doporučuje o něco méně. Obsahuje sice potřebné omega-3 mastné kyseliny, ale zato je většina ryb kontaminovaná toxiny, rtutí a těžkými kovy. Má také nízký obsah antioxidantů a omega-3 jsou vázány na glyceridy.

V krilovém oleji se vážou omega-3 na fosfolipidy, což zvyšuje jejich vstřebatelnost v lidském těle. Navíc má 48krát vyšší obsah antioxidantů než rybí tuk. Jeho jedinečností je také to, že obsahuje astaxanthin, který má silný antioxidační účinek a má vliv na posílení imunity.

Jak získáme omega-3 mastné kyseliny?

Nejlepším zdrojem jsou tučné mořské ryby a mořské plody. V Česku k nim ale bohužel nemáme tak dobrý přístup jako přímořské státy, a možná právě proto jsme tak vysoko v žebříčku zemí s častým výskytem kardiovaskulárních chorob. Průměrně bychom totiž měli jíst ryby minimálně dvakrát týdně, což dle průzkumů většina Čechů nedělá.

Dle výzkumu Státního zdravotního ústavu má polovina českých kojících žen v mateřském mléce nedostatek DHA, která zodpovídá za správný vývoj mozku dítěte.

Měli bychom myslet také na to, že čím více přijímáme omega-6, tím více bychom měli přijímat omega-3, jelikož musí být tyto kyseliny vyvážené. Správný poměr by měl být 2:1 až 4:1.

Lidé, kteří nedbají na pestrý jídelníček, mohou mít tyto hladiny rozhozené už jen proto, že z běžné české stravy přijímají více omega-6. I proto je důležité zařadit do svého jídelníčku alespoň 2x týdně ryby nebo mořské plody.

Jinou alternativou mohou být krill oil kapsle, díky kterým se nám nestane, že bychom zapomínali na příjem omega-3.

NOW Krill Oil Neptune (olej z krilu), 1000 mg, 60 softgel kapslí

Zobrazit všechny související produkty

Now Neptune Krill Oil (NKO) je unikátní komplex mastných kyselin, který kromě EPA a DHA obsahuje i fosfolipidy a také přírodní karotenoid astaxanthin, který je přirozenou součástí mořských řas, humrů či krevet. Klíčovou složkou Omega-3 mastných kyselin jsou kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA), které přispívají k normální činnosti srdce. DHA rovněž napomáhá k udržení normální činnosti mozku a normálního stavu zrakuNKO je vyráběn pod přísnou kontrolou kvality a pravidelně testován na přítomnost potenciálně zdraví škodlivých látek (rtuť, těžké kovy, polychlorované bifenyly, dioxiny a další kontaminanty).

Doporučujeme: zjistěte svůj buněčný poměr omega-3/ omega-6 jednoduchým testem z pohodlí vašeho domova!

  • Omega-3 mastné kyseliny z polárních korýšů Euphausiacea (kril).
  • Obsahuje kyseliny EPA/DHA, které přispívají k normální činnosti srdce.
  • Kyselina dokosahexaenová (DHA) navíc přispívá k udržení normální činnosti mozku a normálního stavu zraku

Doporučené dávkování

Užívejte 1 kapsli 1 až 3 krát denně s jídlem.

Složení

Upozornění 

Neužívejte, pokud trpíte alergií na mořské plody.

Pouze pro dospělé. Poraďte se s lékařem, pokud jste těhotná / kojící, užíváte léky (zejména antikoagulační nebo protidoštičkové léky) nebo máte zdravotní stav. Nepoužívejte tento produkt, pokud trpíte alergií na mořské plody. Uchovávejte mimo dosah dětí.

Tento produkt s obsahuje dvojnásobné množství oleje z krillu (1.000 mg ) než náš běžný krill oil produkt (500 mg).

Další složky 

Tobolka Softgel (hovězí želatina, glycerin, voda). Obsahuje měkkýše (krill).

Není vyrobeno z kvasinek, pšenice, lepku, sóji, mléka, vajec nebo ryb. Vyrábí se v zařízení GMP, které zpracovává další složky obsahující tyto alergeny.

Cíle
0.13 kg
60 kapslí
USA

Zobrazit všechny podobné produkty

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Užívám dlouhodobě, sem velmi spokojená, mohu doporučit všem

Kardi Forte s výtažkem Ginkgo, 30 kapslí

  • KARDI FORTE S VÝTAŽEKEM Z GINKGO
  • Čistý a přirozený zdroj omega-3 mastné kyseliny.
  • Krunýřovka krillová, která se používá k přípravě potravinového doplňku TIENS Kardi, pochází z Antarktidy, z nejčistších vod této planety a je nejčistším zdrojem mořské omega-3 na světě.

Jedinečnost krillového oleje spočívá v tom, že omega-3 mastné kyseliny obsahuje ve formě fosfolipidů. Fosfolipidy tvoří základ struktur buněčných membrán našeho těla. Naše tělo krillový olej snadno rozpozná, vstřebá a využije.

EPA a DHA přispívají k normální funkci srdce. DHA přispívá k udržení normální mozkové funkce a normálního vidění. Železo a zinek přispívají ke správnému fungování imunitního systému a kognitivních funkcí a hrají také důležitou roli v procesu buněčného dělení.

Možné účinky produktu:

  • Krilový olej bohatý na Omega-3 mastné kyseliny, které se snadno vstřebávají v trávicím systému.
  • Udržuje srdce a kardiovaskulární systém v dobrém stavu.
  • Pomáhá udržovat zdravou hladinu LDL cholesterolu.
  • Podporuje zdravé klouby.
  • Vyživuje buněčné membrány, zlepšuje fungování mozku a zvyšuje kapacitu paměti.
  • Podporuje správné fungování nervového systému
  • Výtažek z Ginkgo Biloba, podporuje periferní mikrocirkulaci krve v mozku a očích.
  • Vitamíny železo, zinek a jód, které jsou důležité pro zdravé srdce, mozek a kosti.
  1. Co je to krill?
  2. Krill jsou drobní poloprůhlední korýši podobní krevetám, kteří žijí v obrovských hejnech v určitých oceánech naší planety, především kolem Antarktidy.
  3. Co je to Ginkgo Biloba?

Zázrak tradiční čínské medicíny. Je to strom původem z Číny. Ginkgo Biloba je jedním z nejpoužívanějších přírodních léčiv na světě.

Osvědčené přínosy výtažku z Ginkgo: stimuluje kreativní myšlení a paměť.

Bojuje s premenstruačními symptomy. Podporuje zdravou pleť a zlepšuje kvalitu spánku. Přispívá k normálnímu krevnímu oběhu, který je spojován s výkonem mozku a reaktivitou.

Udržuje duševní pohodu při pracovním vypětí během zvýšeného stresu.

Kardi Forte s výtažkem Ginkgo – etiketa

Čistý obsah: 25 g (30 tobolek x 832 751 mg).

Složení: lipidový extrakt z korýšů ,  tzv „Antarktického krillu“ (Euphausia superba); želatina skotu; rybí olej (DHA 70%); zvlhčovač: glycerol;  extrakt z ginkga (Ginkgo biloba L.); emulgátor: bílý včelí vosk; síran železnatý; síran zinečnatý; barva: beta-karoten, karamel; jodid draselný.

Složky s nutričním a / nebo fyziologickým účinkem:

2 kapsle *NRH
  • Krillový olej
  • Fosfolipidy
  • Omega-3 mastné kyseliny:
  • EPA
  • DHA
  • Astaxantin (esterifikovaný)
  1. 640 mg
  2.   268,80 mg
  3.   153,60 mg
  4. 76,80 mg
  5. 41,60 mg
  6.   64 µg
Rybí olej (DHA 70%) DHA 300 mg   210 mg – –
Extrakt Gingko biloby Flavonoidy 80 mg 19,20 mg – –
Železo 14 mg 100%
Zinek 10 mg 100%
Jod 150 µg 100%

*Nutriční referenční hodnota

Doporučená denní dávka: užívejte 2 kapsle denně během jídla. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Potravinové doplňky by neměly být používány jako náhražka rozmanité, vyvážené stravy. Zdravý životní styl a vyvážená strava jsou důležité.

Kontraindikace: nedoporučuje se těhotným nebo kojícím ženám, dětem a alergikům na složky přípravku. Pokud užíváte léky na snížení krevního tlaku, poraďte se o užívání s lékařem.

Dávkování / Datum spotřeby/ Původ: viz spodní část balení.

Podmínky skladování: uchovávejte na tmavém, suchém a chladném místě, mimo dosah malých dětí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *