Kyselý výtok – Vše o zdraví

Panuje všeobecný názor, že pokud má žena výtok z pochvy, je to známka infekce a je třeba se jej za každou cenu zbavit. Přitom situace je právě opačná.

Čirý či bělavý výtok bez dalších, zpravidla nepříjemných, projevů (jako je zápach, svrbění, pálení, pocit plnosti, aj.

) poukazuje na zdravou a správně fungující poševní sliznici a je jedním z důležitých faktorů pro příjemný pohlavní styk, potažmo pro početí potomka.

26. 12. 2015 5 minut čtení Eliška Stofferová

Pochva patří mezi orgány v těle ženy vyznačující se dokonalými samočistícími procesy, které zajišťují její zdraví, ochranu proti infekci a poškození stěn, a také dostatečné zvlhčení při pohlavním styku.

Mezi tyto obranné a přirozené mechanismy patří taktéž tvorba sekretu, jež je produkován poševní sliznicí, děložním čípkem (hrdlem), děložní sliznicí i vejcovody.

Za normálního a zdravého stavu je tato poševní tekutina čirá či mléčně bílá, čichově neutrální a nedráždivá (její pH se pohybuje v rozmezí 3,8 – 4,5).

Kyselý výtok - Vše o zdraví

Množství je individuální záležitostí

Množství tvořeného sekretu se mezi ženami různí, stejně jako se různí velikost, tvar či barva našich těl :-). Co je pro jednu ženu normální množství, může být známkou abnormálního stavu pro jinou. Je tedy třeba, aby se každá žena pozorovala a vnímala. Jen tak dokáže rozpoznat jakýkoliv nenormální, nezdravý stav.

Kromě přirozených rozdílů mezi jednotlivými ženami se množství, ale také konzistence poševního výtoku mění v průběhu jednotlivých fází menstruačního cyklu. V první fázi menstruace bývá výtoku zpravidla méně či se vůbec nevyskytuje.

Naopak v době ovulace by alespoň nějaký výtok měla mít každá žena, protože tento zajišťuje vhodné prostředí pro spermie a usnadňuje početí. V tomto období je výtok průhledný, vodnatý, ale stále tažný.

V následující předmenstruační fázi výtok houstne, má mléčně bílou barvu a je lepkavý (ne však hrudkovitý).

Také v průběhu života se množství produkovaného výtoku mění. Mezi další faktory ovlivňující jeho produkci tedy patří: stáří a psychický i fyzický stav ženy.

Jak tedy poznat, že něco není v pořádku?

Všímejte si změn! Mezi příznaky poševní či jakékoliv jiné gynekologické infekce patří změna množství výtoku (ta však nemusí být nijak zásadní), změna jeho barvy (žlutý, žlutozelený, zelený či našedlý), změna konzistence (hustý, hrudkovitý či naopak výrazně vodnatý) a změna vůně, resp. zápachu. Kromě těchto změn v kvalitě výtoku infekce zpravidla doprovází další projevy, mezi které patří pálení, svědění i bolest rodidel, bolest při pohlavním styku či bolest při močení. V závažnějších případech může dojít ke zduření lymfatických uzlin v tříslech.

Čemu věnovat pozornost pro zachování zdraví

Ačkoliv je pochva díky svým vynikajícím samočistícím schopnostem značně odolná vůči různým infekcím, podráždění či jiným rušivým faktorům, tuto její schopnost můžeme podpořit či naopak omezit svým chováním. Základem je určitě dbát na správnou a zdravou životosprávu:

  • čerstvá zelenina,
  • dostatek luštěnin,
  • konzumace celých obilných zrn,
  • pitný režim,
  • dostatek pohybu i odpočinku, včetně spánku.

Pozor: příliš mnoho sladkých pokrmů, nápojů a cukru často vede ke kvasinkové infekci.

Kyselý výtok - Vše o zdraví

Zdraví pochvy ovlivňuje také volba oblečení

Příliš upnuté kalhoty, silonové punčocháče, spodní prádlo nebo vložky ze syntetických materiálů způsobují nedostatečné provětrávání, čímž zvyšují riziko přemnožení mikroorganismů.

Používáte-li běžné menstruační či intimní nebo slipové vložky, pak je můžete nahradit zdravější alternativou v podobě jednorázových vložek z přírodních materiálů (doporučujeme značku Natracare) či pratelných látkových vložek.

Dalším důležitým aspektem je intimní hygiena

Běžné sprchové gely či mýdla mají příliš vysoké pH, čímž narušují kyselé poševní prostředí. Pro zajištění čistoty těchto vašich intimních míst raději volte mezi výrobky určenými přímo na intimní partie (doporučujeme přírodní intimní gel Argital či si nechat poradit od zkušené lékárnice).

Kromě výše uvedeného může infekci či její neustálé návraty způsobit také sexuální partner. Je tedy důležité, aby o správnou péči o intimní partie dbal i váš partner nebo alespoň používat při sexuálním styku kondom.

V tomto článku se můžete dozvědět více o vaginálních infekcích: Vaginální mykózy a 4 P – projevy, příčiny, prevence, pomoc

Zdroje: Vaginal Discharge, Beautiful cervix project, Poševní výtoky.

Velká milovnice přírody, přirozenosti a opravdovosti, zdravého kvalitního jídla, radosti z pohybu a svých dvou dětí, jednoho muže a kočky. Ačkoliv ji ochrana životního prostředí provází od dob studií na dvou vysokých školách, nedařilo se jí najít práci, která by jí dávala skutečně smysl.

Až když se obrátila k sobě a poznávání sebe sama, přestala chlapsky tlačit „na pilu“, pochopila, co je její essence a to pravé naplnění postupně přišlo. Začalo to lehkou spoluprací s Ilonou Bittnerovou, zakladatelkou blogu Kalíšek.cz, a pokračuje to rozjetím vlastní rodinné firmy s čistou přírodní kosmetikou Anela.

Vždy dělá vše jak nejlépe dovede a hlavně srdcem.

Články autorky

Namísto kalhotek ze syntetických materiálů radíme sáhnout po těch z bavlny. Doporučujeme nezůstat pouze u klasické bavlny, ale vybrat si spodní prádlo z bio bavlny. Proč? A je mezi konvenčně pěstovanou bavlnou a tou „bio“ skutečně tak velký rozdíl?

Pro ženu je velmi důležité, aby při milování byla dostatečně vzrušená, jinak se pro ni mohou sexuální hrátky stát spíše bolestí než radostí. A shodneme se jistě na tom, že „příprava na sex“ většinou trvá ženě déle než muži. Vypomoci si proto může vhodným lubrikantem…jenže který lubrikant, z toho velkého množství na trhu, je pro nás nejlepší?

Výběr menstruačních kalhotek na českém trhu je stále větší, takže si ty „své“ může vybrat prakticky každá žena. S přibývajícím množstvím značek je ale taky stále složitější se v nich zorientovat a nějaké si vybrat. Není to úplně jednoduchá volba „buď a nebo“, faktorů výběru je trochu více. V tomto článku se vám pokusíme s výběrem trochu poradit a nastínit, jak a podle čeho vybrat.

Může od úporných menstruačních bolestí ulevit bezlepková dieta? Mnohé ženy na sobě vypozorovaly, že ano. Co vlastně způsobuje menstruační bolesti, jak se obvykle léčí a jaký mělo vliv na menstruaci některých žen vysazení lepku, to vše se dočtete v tomto článku.

Vše, co potřebujete vědět o poševním sekretu

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Téma poševního sekretu je pro řadu žen tabu. Přitom se jedná o něco, co je zcela přirozené. Co všechno byste měly vědět, abyste se o něm nestyděly mluvit?

Rozhodně nejde o záležitost, kterou se hodí probírat u nedělního oběda. Jinak je to ale věc, která je naprosto běžná a není důvod, proč by se za ni měl kdokoliv stydět. Poševní sekret je součástí ženské vaginy, a dokonce významně vypovídá o jejím zdraví. Proč a jak? S pomocí odborníků vám hned vysvětlíme v pěti bodech:

Vaginální výtok nemusí být nepříjemná a trapná záležitost, o níž byste měli raději cudně mlčet. Naopak, obvykle se jedná o přirozenou součást ochranné bariéry proti infekcím. Sekret je tvořen poševními buňkami, hlenem, bakteriemi a tekutinou vylučovanou z děložního čípku a pochvy. Tato hustá tekutina udržuje vaginu  zdravou. Pomáhá ji totiž čistit a vyplavovat všechny možné bakterie.

Pochva přirozeně obsahuje veliké množství bakterií a laktobacilů, které produkují kyselinu mléčnou. Ty udržují poševní pH velmi kyselé. „Tyto ochranné organismy brání patogenním organismům napadnout pochvu, pomnožit se v ní a způsobit zánět, tím i potíže,“ vysvětluje MUDr. Hana Kosová, Ph.D., dětská gynekoložka z kliniky Canadian Medical.

Kromě ochranné funkce má ale vaginální sekret ještě jeden zásadní význam. Zvlhčuje poševní stěny, což se projeví zejména při  souloži. „Jeho množství přirozeně klesá v období po přechodu nebo v době kojení, kdy si řada žen stěžuje na určitý dyskomfort právě při pohlavním styku,“ dodává MUDr.

Miroslav Verner, vedoucí gynekolog kliniky Canadian Medical.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Vaginální sekret zvlčuje poševní stěny, což usnadňuje pohlavní styk

Zdravý vaginální výtok je bělavě mléčný až lehce nažloutlý a má mírně kyselý zápach. Jeho konkrétní podoba a množství se ale liší i v průběhu menstruačního cyklu.

Rozdílná může být jak textura, tak i konzistence, vůně a celkové množství. Poševní sekret by však nikdy neměl nepříjemně zapáchat nebo mít neobvyklou barvu (do žluta či do zelena).

V těchto případech je vždy vhodné navštívit lékaře.

Průměrné množství výtoku činí zhruba 2–5 ml (čajová lžička) denně. To se může měnit v období nemoci, zvýšeného stresu nebo podle fáze menstruačního cyklu. A jak upřesňuje doktor Verner, jeho produkce je také významně ovlivněna hladinou ženského pohlavního hormonu estrogenu. Proto se jeho množství u žen v produktivním věku a po přechodu mění.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

V těhotenství zaznamenáte výtoku více. To je způsobeno zvýšenou produkcí estrogenu a tím, že do oblasti kolem vagíny proudí vyšší množství krve

Vaginální hlen má svůj vlastní cyklus, který se váže na ten menstruační. Po menstruaci je hutný až vločkovitý, v době ovulace je hojný, čirý a řídký, což umožňuje snazší průnik spermií až k vajíčku. Naopak ve 2. polovině cyklu se stává se pružnějším a bělejším (vypadá podobně jako vaječný bílek) a pro spermie bývá v tomto období nepropustný.

A co víte o dalším ženském tabu, inkontinenci?

Intimní zdraví I Přípravky Canesten

Zjistěte více o příčinách a rizikových faktorech vaginálních infekcí. Zjistěte, jaké jsou příznaky těchto infekcí, a přečtěte si tipy, jak jim předcházet.

Intimní zdraví se týká všech žen, o tomto tématu se však příliš nemluví. Pamatujte, že v tom nejste sama a vaše intimní zdraví není něco, za co byste se měla stydět. Většinu onemocnění pochvy, jako je například kvasinková infekce a bakteriální vaginóza (bakteriální infekce), lze snadno vyléčit.

Pokud se však neléčí, mohou způsobovat značné nepohodlí. Proto vždy věnujte zvláštní pozornost svým intimním partiím a vyhledejte lékařskou pomoc ve chvíli, kdy máte pocit, že je něco v nepořádku.
Pochva je totiž prostředí vysoce náchylné pro množení mikrobů.

Poševní pH se liší od pH zbytku těla, takže i používání parfémovaného mýdla může přirozené hodnoty pH narušit. Bakterie se mohou přemnožit také během menstruace, pokud nebudete dbát dostatečné hygieny. K přenosu některých bakterií může dojít i během sexu.

Infekce intimních oblastí se mohou projevit v podobě svědění nebo neobvyklým, často zapáchajícím výtokem. Pokud tyto příznaky zaznamenáte, pamatujte, že nikdy není dobré je ignorovat a doufat, že bez pomoci zmizí.

Nemusíte se však obávat, protože takové infekce jsou běžné a obvykle jednoduše léčitelné. Pokud se u vás však zmíněné příznaky objeví poprvé, doporučujeme navštívit lékaře.

Pokud své tělo dobře neznáte, možná si ani nevšimnete, že je váš vaginální výtok jiný. Možná si dokonce myslíte, že samotný běžný výtok je již známkou infekce. Typický (čirý nebo bílý) výtok je ale pouze signálem toho, že pochva je zdravá. Výtok z pochvy je přirozený, slouží k samočištění a zvlhčení pochvy. Zapáchající výtok pozměněné barvy však může být známkou infekce.

Vaginální infekce mohou být způsobeny bakteriemi, kvasinkami nebo jinými mikroorganismy. Existuje několik spouštěčů, které mohou zvýšit jejich pravděpodobnost:

Vaginální infekce bez léčby může mít mnoho fyzických a psychologických důsledků. U mnoha žen se tato situace promítá do jejich psychického stavu a také partnerských vztahů. Neléčené infekce intimních partií mohou mít navíc dopad na vaše celkové zdraví. Neseďte a nečekejte na to, „co se stane“, ale buďte aktivní, abyste se brzy zase cítila ve své kůži.

Pravidelná a správná hygiena vašich intimních partií může udržet vaše prospěšné bakterie pod kontrolou. Každý den byste se měla umývat jemným neparfémovaným mýdlem.

Některé produkty, například Canesten IntimGel, jsou vyvinuty speciálně pro vaše intimní partie v průběhu vaginální infekce. Pomáhají zvládnout nepříjmené svědění a nastolují pocit svěžesti, v době vaginálních potíží je možné se omývat 2x denně.

Po umytí byste si měla své intimní partie důkladně osušit. V případě, že úspěšně ukončíte léčbu vaginálních infekcí, je potřeba tento mycí gel nahradit tím pro každodenní používání.

Canesten Intimgel je zásaditý gel, vhodný prointimní hygienu (nikoliv léčbu) v průběhu léčby vaginální infekce.

Na hygienu byste měla myslet také v souvislosti se sexem. Po sexu nezapomeňte vyprázdnit močový měchýř. Tím se zbavíte veškerých bakterií, které se mohly rozšířit do močové trubice (trubice spojující váš močový měchýř s otvorem těsně nad poševním vchodem) a způsobit zánět močového měchýře.

Dalším způsobem, jak se vyhnout infekcím, je nosit volné, savé oblečení a bavlněné spodní prádlo. Tento typ oblečení podporuje cirkulaci vzduchu a pomáhá udržet oblast vašich intimních partií v suchu. 

Mezi další preventivní kroky patří:

  • Po toaletě se vždy utírejte zepředu dozadu, abyste zabránila šíření bakterií z konečníku do pochvy.
  • Po fyzické aktivitě si svlékněte mokré oblečení, například plavky nebo sportovní oblečení.
  • Neprovádějte vaginální výplachy, mohlo by dojít k vyplavení některých prospěšných bakterií.
  • Vyhýbejte se vířivkám a velmi horkým koupelím.
Zajímavé:  Rakovina penisu - Vše o zdraví

Je velmi důležité věnovat zvláštní pozornost vaší vaginální oblasti. Používání klasických mýdel a sprchových gelů nebo příliš časté mytí by mohlo vést k nerovnováze pH, která by zase mohla vést k infekcím. Canesten nabízí řadu přípravků, které vám pomohou s vaší intimní hygienou a zanechají pocit čistoty a svěžesti.

Vyplňte si náš kvíz o vaginální kvasinkové infekci a zjistěte, co je pravda a co mýtus. Otestujte své znalosti a podělte se o své výsledky!

SPUSTIT KVÍZ

Zjistěte, co je kvasinková infekce a jaké běžné příznaky kvasinkové infekce vám mohou pomoci ji identifikovat. Můžete se také podívat, jak lze kvasinkovou infekci léčit a jak můžete zabránit jejímu návratu.

ZJISTIT VÍCE

Zjistěte vše, co potřebujete vědět o kvasinkové infekci během těhotenství. Podívejte se, jaká je prevence vzniku vaginální kvasinkové infekce.

ZJISTIT VÍCE

Snižte riziko vzniku kvasinkové infekce – zjistěte více o tom, jaké jsou příznaky kvasinkové infekce, jak jí předcházet a jak ji léčit.

ZJISTIT VÍCE

Zjistěte více o příčinách a rizikových faktorech vaginálních infekcí. Zjistěte, jaké jsou příznaky těchto infekcí, a získejte tipy, jak jim předcházet.

ZJISTIT VÍCE

Chat: MUDr. Karel Pohl — Sama doma — Česká televize

Iveta: „Je vhodné používat denně intimní mýdla nebo stačí obyčejná voda?“

MUDr. Karel Pohl: „Dobry den,k mytí intimních partií je nejidealnější pouze voda, popřípadě intim pěna s kyselým ph pod 4,5-Ginexid apd. Výplachy pochvy raději ne a pokud máte hrudkovitý výtok pak pouze kyselým roztokem,např. octa 1:1 nebo okyselit volně prodávané roztoky k výplachům pochvy.

Můžete si pro orientaci zakoupit pH papírky a sama si změřit pH v pochvě, pokud bude vyšší než 4,5, je ho nutné upravit. Pokud se zánětlivé vytoky opakují pak navštivte svého gynekologa.

Můžete použít i detoxikační bylinné tampony Scarlet-k dostání v síti lékáren“Moje lékárna“ k obnově imunitního prostředí v pochvě a v oblasti malé pánve-moč.měchýře apd.“

Veronika: „Dobrý den, zeptám se, sprchuji se 2 x denně, intimní partie myji pouze intimním mýdlem (chilli intima) a stejně stále trpím tak od měsíc pálením nebo svěděním spodních partií. Prosím o radu.“

MUDr. Karel Pohl: „určitě navštívit svého gynekologa, může se jednat o alergii nebo kožní problém.“

DAYD: „V čem je ženská hygiena specifická podle Vašeho názoru?“

MUDr. Karel Pohl: „Pochva má specifické velmi kyselé prostředí,méně než 4,5. 9 z 10 žen ve velkých městech má v pochvě jiné pH a tím i sníženou obranyschopnost proti infekcím.“

DAYD: „Vyholení intimních oblastí u ženy přispívá k hygieně – ať už v oblasti pohl. ústrojí či konečník?“

MUDr. Karel Pohl: „Ano, vyholení snižuje výskyt infekcí v pochvě i v přilehlých partiích“

DAYD: „Myslíte si, že sex při menzesu – vaginální sex – je nehygienický pro ženu? A orální?“

MUDr. Karel Pohl: „Při sexu v době menses je nutné dodržovat zvýšenou hygienu, jednoznačně bych doporučil použití kondomu. Orální pohl.styk, pokud jsou oba partneři zdraví není většinou zdrojem infekcí.

Vzhledem k tomu, že sperma je zásadité je možno opět po sexu použít přípravky na úpravu pH v pochvě,Hlavně pozor při análním pohl.styku-vždy použít kondom a dbát zvýšené hygieny.

Při takovýchto praktikách s následným opakovanýcm vaginálním diskomfortem bych doporučil použití detoxikační vaginální tělísko Scarlet-v síti Moje lékárna.“

Vlastina: „Dobrý den, jsem již 70 letá žena a mám dotaz, jak se zbavit neustále se vracejících kvasinek v pochvě, když veškerá léčba od gynekologa nepomáhá!!!!! Trpím i na záněty močových cest a jakákoliv ATB mi pak ještě více přinesou větší problémy.

Navic mi urolog dává Nitrofurantoin jako dlouhodobou léčbu … vždy jeden týden v měsíci po 1 tabletě. Užívám dlouhodobě i probiotika. Teď ale naposled byly zase ATB na bakterii v pochvě, jmenuje se proteus a po využívání ATB se mi vše o 50% ještě zhoršilo.

Je to prostě neustálý kolotoč a už nevím, co dál. Děkuji moc za odpověď.“

MUDr. Karel Pohl: „Určitě bych doporučil estrogenizaci pochvy-estrogenové čípky, dále úpravu poševního prostředí pH a navýšení imunity.To lze např.detoxikačním vaginálním tělískem Scarlet-v síti Moje lékárna, které dokáže vyřešit i některé močové problémy.“

Jana: „Pane doktore, může chlorovaná voda zapříčinit zánět. V cizím prostředím po omytí mám pocit pálení. Děkuji.“

MUDr. Karel Pohl: „Záleží určitě na množství chloru, do veřejných bazénů bych ženám doporučil používat jako prevenci zánětů probiotické tampony Ellen,jinak na vnější pohl.orgány omytí kyselým prostředkem-Ginexid pěna a následně požít nějaký jemný zklidňující intimkrem.“

Helena Průšová: „Řekněte prosím něco o poševní sliznici ve stáří. Jak se k ní chovat ?“

MUDr. Karel Pohl: „Poševní sliznice u starších žen trpí většinou elasticity,zvýšenou erozí povrchových buněk, stárnutím s projevem nejčestěji svěděním. Ženy po přechodu by měli pečovat o svoje intimní oblasti podobně jako o pleť. Měli by si zavádět do pochvy estrogenové čípky či mast 1-2x týdně, popř. vaginální kremy s kyselinou hyaluronovou, která zvlhčuje a zvyšuje elasticitu pochvy.“

Jana: „Dobrý den Pane Doktore, jsem v polovine těhotenství a už měsíc mě trápí kvasinková infekce (bílý hrudkovitý výtok, svědění, pálení).

Nejdřív jsem dostala předepsáno Macmiror (poševní tablety) po kterých problém ustal, ale znovu se objevil a ted beru GynoPevaryl(15 posevnich tablet). Po 7 tabletach se stav bohuzel nelepsi.

Pan doktor si se mnou nevi rady, prosim Vas, mohl byste mi neco doporucit Vy? Děkuji za odpoved“

MUDr. Karel Pohl: „V těhotenství se zcela přirozeně zvyšuje vlhkost pochvy, která může způsobovat i výtok.

Pokud je zánětlivý a dle kultivace mykotický, tak je samozřejmě primárně důležitépřeléčit antimykotiky, ale po léčbě je nutné nadále ošetřovat dlouhodobě poševní prostředí, aby se zde uchovalo správné prostředí a udržela i správná imunitní odpověď.

To lze čípky a gely na okyselení pochvy-Acti-gel apd.pokud jsou výtoky opakované doporučil bych pokračovat v probiotické léčbě ev. detoxikaci pochvy-detoxikační vaginální tělísko Scarlet-v síti Moje lékárna.“

Lucie: „Dobrý den, jaký máte nazor na použití zakysané smetany na tamponu při pálení?Děkuji“

MUDr. Karel Pohl: „Již naše babičky používaly tyto přirozené laktobacily, které jsou přirozenou ochranou poševního prostředí, udržují kyselé pH v pochvě.

Takže správný postup, jen bych spíše doporučil nějaký bílý jogurt s vysokou aktivitou živých lactobacilů.

Všeobecně na zvýšení imunity malé pánve jsou dobrá probiotika, hlíva ústřičná a některé bylinné preparáty staletími prověřené čínskou medicínou.“

kateřina: „dobrý den, nemáte pro mne radu již několik let trpím zvýšenou vlhkosti – pocit vlhka, musím si měnit spodní prádlo i několikrát denně. _Opak. jsem byla přeléčena mykotiky manžel též bez efektu. Bylo mi doporučeno po každém sexu si zavádět Macminor tbl. , ale žádný velký efekt nenastal. Je to opravdu nepřijemné i diskonfortní. Děkuji Katka.“

MUDr. Karel Pohl: „Co se týče zvýšené vlhkosti je to složitější, jsou naopak ženy, které si ztěžují na přílišnou suchost-zde upravujeme vlhkost a elasticitu pochvy různými lubrikačními preparáty. Stejně jako se nekteří lidé více potí, tak jsou ženy se zvýšenou produkcí poševního sekretu.

Nejprve by měl váš gynekolog zjistit,jaké máte poševní prostředí-zda se jedná o fysiologický jev bez zn. zánětu nebo zánět. Pokusd se neprokáže zánět, pak doporučuji na nioc probiotické tampony Ellen,které pochvu ztrochu vysuší a upraví prostředí, pokud se jedná o zánět, poté dlouhodobě pečovat o správné pH(volně k dostání pH detekční papírky)a ev.přeléčit infekci.

Pozor mykózy se chopvají jako houby-musí se přeléčovat dlouhodobě za okyselování pochvy.“

Lucie: „Dobrý den, pane doktore, mám opakované problémy s nálezem střevních bakterií, plus pálení konečníku. Léčba nezabírá. Mohu se pokusit o otěhotnění ? Jak na tyto bakterie ? Můj obvodní lékař /ne gynekolog/ mi řekl, že by se těhotenství nebránil a nejlépe nic neléčil..nechal si poradit tělo samotné. Souhlasíte ?“

MUDr. Karel Pohl: „Doporučil bychpřed otěhotněním navštívit lékaře ev. gastroenterologa, úpravu poševního prostředí a ev. provést detoxikaci malé pánve bylinnými tampony, hlívou ústřičnou apd.“

veronika: „Pane doktore, je hojny bily ridky vytok v 2.trimestru tehotenstvi normalni? Nesvedi.“

MUDr. Karel Pohl: „Může být,pokud je asymptomatický pak bych ho nepřeléčoval,v těhotenství je běžný zvýšený výtok.“

Slavěna: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat,jak se díváte na používání tamponů při koupání v bazénech…… . Jaký máte noázor na vířivky….? Dle mé gynekoložk yje to „semeniště“ baktérií…… .“

MUDr. Karel Pohl: „Bazény a vířivky jsou sice častou příčinou vaginálních ale i močových obtíží ale lze jim předcházet použitím probiotických tamponů Ellen, nebo běžných tamponů namazaných vaginálním cremem s kyselým pH.“

Radka: „Dobrý den, jak se díváte na tampony x vložky? Co je vhodnější používat?“

MUDr. Karel Pohl: „Tampony bych jednoznačně nedoporučoval dívkám před započetím pohlůavního života(pannám) a to pro sníženou elasticitu pochvy a vysoké riziko vytlačení menstruační krve s částmi sliznice děložní do dutiny břišní s rizikem pozdější vysoce bolestivého onemocnění endometriózou.

V posledních 10 letech výrazně přibylo mladých žen s tímto enemocněním, které ovlivňují i plodnost. U žen, které nepoužívají hormonální antikoncepci bych ve dnech, kdy mají silné menses(odplavuje se sliznice),doporučil radši vložku.

Jinak při slabém krvácení zvláště při používání hormonální antikoncepce není používání tamponů spojeno s vyšším rizikem-jedná se o čistou krev, která dobře nasáká do tamponu a není ani rizikem při ev. průniku do malépánve.“

Filípková: „Dobrý den pan doktore, chci se zeptat na název detoxikačního tělíska, o kterém jste před chvíli mluvil. Případně, kde jej lze zakoupit. Děkuji a krásný den“

MUDr. Karel Pohl: „Jedná se o detoxikační bylinný tampon(tibetská medicína) Scarlet-k dostání v síti lékáren“moje lékárna““

Monika D.: „dobrý den, zmíňoval jste, že je normální, když má žena během ovulace výtok. Jak prosím poznám, že jde právě o „ovulační výtok“???(barva,konzistence…) děkuji moc“

MUDr. Karel Pohl: „Ovulační hlen je vysoce tažný, bezbarvý až mléčný, nesvědí, nezapáchá.Po 3-5 dnech sám mizí.“

Andrea: „Dobrý den, během 3 měsíců se mi vrací kvasinky.snažíme se o miminko, zatím za 9 měsíců neúspěšně. Vždy svědění, pálení a bolest při sexu. je nakažený i partner. jak tomu předejít aby se to pořád nevracelo? na doporučení p.doktora používáma jenamazol a mastičku canesten. děkuji za odpověd“

MUDr. Karel Pohl: „Určitě udělat kultivaci z pochvy a u partnera z močové trubice, případný infekt přeléčit u obou a protože se stále opakuje, tak min. 1 měs. terapií a následně upravit poševní prostředí do správné kyselosti pod 4,5 a následně používat na úpravu úprostředí kyselý vag. gel či crem(Multi-gyn-Acti-gel) nebo provést detoxikaci pochvy-oboje min. 3 měsíční kůra.“

Kateřina Seberová: „Dobrý den, pane doktore, mám problém s vlhkostí. I když jsem vzrušená, většinou jsem velmi málo vlhká a jen chvíli – jen na začátku styku či pouze při předehře. Je nějaká pomoc, krom lubrikačního gelu? Bez gelu si sex bohužel ani neužiji. Je mi 25 let, nikdy jsem děti neměla. Děkuji za odpověď a přeji krásný den, KS“

MUDr. Karel Pohl: „Určitě ano, jste na tzom lépe než ženy s opačným problémem a to s nadměrnou produkcí poševního výtoku. Doporučil bych používat cremy s kyselinou hyaluronovou, které zvlhčují a dlouhodobě zvyšují elasticitu pochvy,dají se použít i zevně na hráz. Používají se na noc nebo ráno.“

Hana I.: „Prosím pane doktore o odpověd, nikdy jsem neměla problém s výtoky apod. Nyní jsem si našla nového přítele a nemohu se jich zbavit, několikrát jsem je léčila, sama nebo s pomocí gynekologa, vrací se, dělaly se už i stěry…někdy je to lepší, z toho jsou zase silné….

chtěla bych se zeptat, zda to nemůže být partnerem?žádné viditelné problémy nemá, ale měl přede mnou „dost“ partnerek, které také často střídaly partnery a neměly trvalý vztah, podle jeho řeči to byly holky, které hledaly partnery jen na jednu noc apod., dokonce se jednou léčil z nějaké pohlav.nemoci….

mohou být problémy s výtoky díky jemu, že na mě přenáší něco, měl by navštívit lékaře?děkuji“

MUDr. Karel Pohl: „Tak určitě by bylo vhodné nechat vyšetřit(odebrat kultivaci) jak u partnera tak u vás, po ev. přeléčení infekce používat po určitou dobu(1 měs.) kondom a sanovat poševní prostředí-okyselovat, detoxikovat.“

Soňa: „Dobrý den, jsem den po zákroku odstranění kondylomat. Je potřeba nějaká zvláštní hygiena a co by nejlépe pomohlo mému tělu s rekonvalescencí? Dá se nějak podpořit imunita v této oblasti? Předem děkuji za odpověď.“

MUDr. Karel Pohl: „Kondylomatta jsou stále častějším problémem v našich ordinacích a stále častěji u mladých žen nejčestěji do 30 let. Příčinou je virový infekt některými HPV viry tzv. low-grade.

Určitou dlouhodobou ochranou je vakcinaceproti HPV virům a to preparátem Silgard, který kromě prevnce proti onkogenním virům má i prevenci proti low-grade HPV, způsobujícím kondylomatta.Může se vakcinovat do cca.46 let nezávisle na infektu-tzn. i ženy již s prokázanou HPV infekcí.

Zajímavé:  Pigmentové skvrny - Vše o zdraví

Pokud jste po odstranění kondylomatt tak v prvních dnech se oplachujte desinfekčními roztoky jako Rosalgin či Clogin.Pokud máte větší defekty pak se k nim chováme jako k popáleninám-Tee three,Cicatidrina mast apd.

Je však nutné navýšit obranyschopnost malé pánve, aby nedocházelo k recidivám. Tam Vám mohu doporučit Hlívu ústřičnou a Resveratrol(Evelor) a to dlouhodobě-min. rok“

Alena: „Dobrý den, několik let mě trápí svědění v okolí pochvy a konečníku, na velkém stydkém pysku mám suché okrsky jako ekzém,jsem po porodu a kojím, kožní doktor mi doporučuje po kojení přeléčení antibiotiky. Je to nutné? Děkuji za odpověď.“

MUDr. Karel Pohl: „Určitě bych doporučil nějaký krem na obnovu epitalizace nejlépe s kyselinou hyaluronovou(Cicatidrina,Feminela-Hyalosoft) nebo alespoň Bepahnthene. Dají se udělat i stěry k vyloučení infekčního agens.“

Jane: „Dobrý den, od srpna mám gyn. potíže – vodnatý výtok nazelenalý někdy bílý hrudkovitý, svědění. Gynekoložka mi napsala Macmiror a poté používat lactofeel. To nezabralo. Po stěrech se potvrdila bak.

vaginóza, dostala jsem vag. tbl. Entizol a poté doporučení zavádět jogurt.

Myslíte, že je to dostačující? Co mohu ještě udělat? Má na tyto problémy vliv i zažívání nebo pití kávy, sladké? Děkuji za radu a přeji pěkný den.“

MUDr. Karel Pohl: „Bakteriální vaginosa se vyznačuje vysokým pH v pochvě-nad 7,0, způsobují jí většinou anaerobní bakterie, takže správně Entizol ale doporučil bych přeléčit i celkově-Entizol 2×1 tbl. vč.partnera a následně důsledně okyselovat poševní prostředí.“

Marketa P: „Dobry den pane doktore, jsem v prvnim trimestru a opakovane me trapi svedeni. Pouzivam vitagyn C, po kterem potize na nejakou dobu ustupuji. Do dvou tydnu vsak misim pripravek znovu pouzit. Je jeho caste pouziti v tehozenstvi bezpecne? Nemuze mykoza ohrozit plod ? Dekuji za Vasi odpoved.“

MUDr. Karel Pohl: „Po dobu těhotenství, pokud máte diskomfort, určitě dlouhodobě upravovat poševní prostředí. Mykosa sama o sobě plod neohrožuje,ale pochva se stává křehčí a při porodu se častěji trhá.“

Jindřiška: „Dobrý den pane doktore, je mi 62 let, občas mám problémy s řezavou bolestí ve vulvě. Nevyhovuje mi jakákoli medikace s hormony. Doporučíte mi něco komfortnějšího než lubrikant? Děkuji předem za odpověď.“

MUDr. Karel Pohl: „Příčinou je asi pokles estrogenizace-stárnutí sliznic a kůže v oblasi genitalií, tzv. atrofizace. Určitě by byly vhodné estrogenové krémy, pokud hormony nesnášíte tak lze používat kremy s kys.

hyaluronovou nebo krátkodobě s kortikoidy(Flucinar).

Pokud je to však dlouhodobější problém spojený se svěděním kůže stydkých pysků a vchodu poševního, měla byste navštívit gynekologa aby vyloučil závažnější změny sliznice a kůže-dystrofie.“

renata: „dobrý den, je mi 50 let a již 5 let trpím záněty pochvy, které mívám cca 6x ročně. Zatím mi žádný lékař nedokázal poradit. Po 3 letech jsem vyměnila gynekologa, ale bez výsledku. existuje nějaká jiná ( např. alternativní léčba)? děkuji“

MUDr. Karel Pohl: „Zkuste detoxikaci malé pánve detoxikačním bylinným tělískem Scarlett-k dostání v síti „Moje lékárna““

Blanka: „Dobrý den, chtěla jsme se zeptat na zmiňované bylinné tampóny Scarlet-k mohou se používat i během menstruace, jako lepší forma tampónů a nebo pouze při problémech, děkuji krásný den“

MUDr. Karel Pohl: „Bylinné detoxikační tampony se musí používat mimo menses min.

1 týuden před a 3 dny po skončení menses, zavádí se vždy 1 tampon na 3 dny, přitom první den se vyskytuje často hojný výtok odstraňující všechno špatné z pochvy, provázené zarudnutím a pálením pochvy, ponechá se 3 ny-později už nepálí. Poté 24 hod pausa a další tampon na 3 dny. tyto jednotýdenní kůry opakujeme min. 3 měs. za sebou, kdy dojde detoxikaci.“

Hnisavý poševní výtok – Mojezdraví.cz

Běžný výtok z pochvy je přirozený, slouží ke zvlhčení pochvy, čištění a jako obrana proti infekci. Běžný výtok ovšem nezapáchá a má bělavé zabarvení. Pokud výtok změní konzistenci (stane se vodnatější, tvarohovitý nebo hrudkovitý), barvu (může být hnědavý, žlutý) a začne zapáchat, signalizuje zpravidla nějaké onemocnění – gynekologický zánět.

Příčinou zánětu bývají většinou různé bakterie a další mikroorganismy. Ty se mohou přemnožit ve chvíli, kdy je narušeno přirozené prostředí v pochvě nebo je sliznice nějak poškozena. Rovnováha v pochvě je zajištěna „správnými“ mikroorganismy (laktobacily, které udržují kyselé prostředí), hormony a imunitním systémem.

Příčiny hnisavého poševního výtoku

Vaginální mykózy

Ve většině případů je způsobuje kvasinka Candida albicans, která způsobuje kvasinkový zánět pochvy. Kromě svědění, pálení, někdy i otoku vnějšího genitálu a pochvy se objevují bílý hrudkovitý výtok připomínající svou konzistencí tvaroh, nepříjemné pocity až bolest při močení a během pohlavního styku. Mezi vaginální mykózy patří i záněty vyvolané houbami či plísněmi.

Bakteriální vaginální zánět

Nejčastěji je způsoben bakterií Gardnerella vaginalis. Projevuje se především vodnatým výtokem zapáchajícím po rybách. Svědění a bolest můžou být přítomné, ale není to pro tuto infekci typické.

Trichomoniáza

Gynekologický zánět způsobený prvokem (bičenka poševní, Trichomonas vaginalis). Přenáší se z velké části pohlavním stykem. Doprovází ho hojný a řídký výtok, případně bolesti v podbřišku, může probíhat i bez příznaků. Léčí se antibiotiky. Je potřeba léčit sexuálního partnera.

  • Papilomavirové infekce
  • Nákaza HPV viry se může projevit formou genitálních bradavic – viz samostatné heslo, některé kmeny způsobují rakovinu děložního čípku.
  • Aerobní vaginitis

Původcem onemocnění jsou bakterie, které vyžadují pro svůj život kyslík (aerobní – streptokoky skupiny B, Escherichia coli a další), nebo jiné bakterie z okolí pochvy. Projevuje se hnisavým výtokem (nažloutlým, páchnoucím po hnilobě), dalším příznakem může být bolest při souloži.

Zánět děložní sliznice

Projevuje se nadměrnou sekrecí hlenu. Mohou ho doprovázet bolest, špinění, v akutním stadiu i teplota. Objevuje se v souvislosti s operačními výkony. Při podezření je nutné navštívit lékaře.

Zánět Bartholinovy žlázy

Tato žláza je umístěna blízko vchodu do pochvy. Její vývod se může ucpat a dojde k hromadění sekretu. Objeví se bulka, klidně až centimetr veliká. Poševní vchod může být oteklý, pacientce se špatně sedí i chodí.

Může dojít k následné bakteriální infekci a vzniku abscesu. Léčí se většinou klidem, léky proti bolesti, případně obklady.

Nekomplikované záněty samy odezní, abscesy většinou vyžadují chirurgické odstranění a léčbu antibiotiky.

Chlamydiová infekce se projevuje krémovým hnědavým nebo nazelenalým výtokem, bývá při ní i zarudlé a oteklé děložní hrdlo, protože chlamydie napadají epitelové buňky. Lékař posoudí přítomnost chlamydií na základě stěru a rozboru. Léčí se antibiotiky.

Jak vyléčit hnisavý poševní výtok?

V případě, že výtok změní barvu, konzistenci a začne zapáchat, navštivte gynekologa. V lékárně se sice prodávají bez předpisu léky například na vaginální mykózy, stanovit původce bez konzultace s lékařem je ale obtížné. Samoléčení může pacientce nakonec spíše uškodit.

Po volně prodejných lécích by žena měla sáhnout v případě, že si je původcem výtoku jistá. V léčbě je důležité pokračovat podle pokynů na příbalovém letáku, i když obtíže vymizí. Léčbu se doporučuje zahájit hned při prvních příznacích.

Pokud domácí léčba nezabere, navštivte gynekologa.

Gynekologické potíže

Dobrý den,dnes jsem prodělala samovolný potrat,měla jsem křeče a silné krvácení při kterém mi padali kusy masa ,jako sražené maso.U lékaře jsem nebyla protože mám doma malé děti a nemám hlídání , přítel je mimo republiku.

Porad cítím pocit ,že se mi chce tlačit ,krvácím,je mi zima ,tělo se mi třáslo i ruce a občas mívám pořád nějaké kusy na vložce ,mám problémy se srazenim krve ,tak nevím jestli to přejde.K lékaři můžu jít až v úterý.

Muze se mi něco stát?

Jana Uhlirova

Pro zobrazení odpovědi se přihlaste k iDNES Premium Dobrý den, pane doktore,
na potíže v perimenopauze (je mi 47 let), užívám Femoston 1/10. Preparát mi vyhovuje, ale krvácení (byť slabé), mám i 16 dní v měsíci. Nijak zvlášť mě to netrápí, ale je to nepohodlné. Myslíte, že by mohla pomoci změna HRT?

Děkuji za odpověď.

Daniela

Dobry den,rada bych se zeptala na spineni v 1 trimestru tehotenstvi,jak dlouho to vlastne muze trvat a muze spineni ublizit miminku? Podle meho lekare je plod v poradku a srdicko bije,a ja se citim dobre,akorad jsem nervozni ,aby se nestalo nic miminku.Dostala jsem Utrogestan 100mg 2-0-2 ,beru pravidelne,ale porad spininim ,na kontrolu mam jit v pondeli ,vubec nevim co me ceka.

Jana Uhlirova

Dobrý deň,
chcela by som sa poradiť. Mám už 7.deň menštruáciu – najprv bola celkom normálna, bez bolestí, teraz je síce slabšia, ale stále trvá. Mám 43 rokov a napamätám, že by sa mi niečo také stalo. Menzes mávam cca 5 dní so všetkým. Cyklus mávam 23-28 dní. Problém, ktorý som mala cca pred pol rokom, že som mala 2x asi 34-dňový cyklus, ale to sa upravilo a bolo to v poriadku. Prosím, čo by mohlo byť príčinou dlhšej menštruácie? Môže to byť stres? Posledné 2 mesiace som mala dosť stresujúce a prejedala som sa (inak nadváhu som mala aj pred tým). Na preventívnej prehliadke som bola pred 18 mesiacmi, kedy som bola tehotná, no asi v 7.tt som potratila (inak preventívka bola v poriadku). je možné že by mi za takú dobu mohol narásť myóm alebo polyp? Alebo čo môže byť príčinou?
Dosť ma to vystrašilo.

Ďakujem za každú odpoveď.

Dana

Dobrý den, je mi 58 let od roku 2008 nemám dělohu a jeden vaječník.

Před 3 lety jsem začala mít problémy se spánkem, dneska beru na noc 150 mg trittica( někdy se i vyspím), občas mám střídavě vysoký a nízký tlak, poslední měsíce mám každodenní bolesti a tlaky v hlavě, bolesti kloubů a kostí, velká únava.

Návaly ani deprese nemám. Výsledky testů: FSH 91,4, LH 35,5, Prolaktin 133, Estradiol 89, Progesteron 0,4, DHEAS 2,75, Testosteron 0,28. Je možné, že moje problémy jsou spojené s menopauzou? Poradíte mi. Děkuji

Renata

Dobry den pane doktore, chtela by jsem se zeptat, zda je vhodne zacit stimulovat lekem Menopur, kdyz mam zvysenou hodnotu prolaktinu ? Mic Prosím take o vysvetleni meho hormonalniho vysledku ?
Hormonalni odber z 3DC – vysledky: Hodnota prolaktinu 33,25 ( norma do 26.7), FSH 9,19 ( norma do 22,5), LH 3,83( norma do 55), estradiol 121,56 ( norma 20-40), testosteron méně nez 1.

Mic dekuji za informace Iva

Ivana

Dobrý den, pane doktore, z 27./28. srpna jsem měla nechráněný pohlavní styk s mým partnerem, který vůbec nevyvrcholil. Po 12 hodinách od styku jsem užila nouzovou antikoncepci EllaOne. Po týdnu jsem se dozvěděla, že tato antikoncepce pouze zabraňuje či odkládá ovulaci.. v mém případě měla ovulace probíhat 25. sprna (15 dní – polovina 30denního cyklu po prvním dni poslední menstruace). Docetla jsem se, že plodné dny jsou 2-3 dny před a po ovulaci, což vychází přesně na 27. Myslíte si, že byl v mém případě přípravek EllaOne díky možné ovulaci neúčinný? A jaká je podle Vás šance na otěhotnění?

Předem moc děkuji, Eliška.

Eliška

Dobrý den, je mi 46 let, před dvěma lety jsem si nechala kvůli silnému krvácení zavést Mirenu, kterou moje tělo přesně po roce vypudilo. Při Mireně jsem menstruovala. Poté opět siné krvácení, na které mi byla v lednu lékařkou nasazena Provera, od 18. dne 8 dní, dvakrát denně.

Nějakou chvílli to fungovalo, pak ale začala menstruace vynechávat. Dle UTZ byla jeden měsíc sliznice 4 mm, po Agolutinu menstruace nepřišla. Další měsíc sliznice 8mm, to už Agolutin zabral. Pokračovat budu i nadále v užívání Provery.

V podstatě, pokud po dobrání Provery nepřijde krvácení, musím navštívit lékařku, která UTZ zkontroluje sliznici a pak případně aplikuje vyvolávací injekci.

Nebylo by tedy lepší nebrat Proveru a chodit jen na Agolutin? Nebo zvolit jiný gestagen? Případně, jak postupovat, pokud se po dobrání Provery menstruace nedostaví z důvodu nízké sliznice, jak odpočítat užívání na další měsíc, kdy už třeba sliznice doroste, abych právě nemusela znovu na kontrolu? Nebo úplně bez hormonů? Děkuji

Martina

Dobrý den, pane doktore,
já 44 let, 1x IVF s vlastními oocyty neúspěšné, poté před 2 lety dárkyně – 5 embryí pro transfer – 1. řízený KET – těhotenství, konec v 11tt (prý hydrocefalus), revize. Poté 2x KET (jeden řízený, jeden nativ) – nic. Před 4. KET předepsán navíc metypred, clexane, KET v nativu – těhotenství, ale konec v 6tt (bez srdeční akce), přirozený potrat bez revize. Stále pravidelná menstruace (cca 25 dní) i ovulace, všechna vyšetření OK (jen doporučení zase na metypred a clexan). Přítel genetika, spermiogram, DNA fragmentace – vše OK.

Zajímavé:  Otrava rtutí - Vše o zdraví

Jaký postup byste zvolil u dalšího KET – řízený nebo nativ, i když ještě ovuluji, menstruuji v „normálu“. Případně, co dalšího byste doporučoval vyšetřit, zkontrolovat před transferem? Určitě ještě půjdu na cytomegalovirus atp., jak doporučujete – to mi nikdo v CAR ani neřekl :-(. Moc díky za odpověď – otázka upravena poradcem

Petra

Dobrý den, je mi 30 a už rok se s partnerem snažíme o miminko. Jak dlouho to ještě máme zkoušet? Bojím se, že jeden z nás může mít problémy, tak abychom se miminka dočkali.

Šárka

Dobrý den,
Minulý týden jsem navštívila gynekologa,který mi 1 obrazkový ultrazvuk.Říkal,že jsem v 8 tt(crl 16,2mm) Prosím jak se dopočítám zpětného oplodnění,když nevím,kdy jsem měla ms,protože to mám hodně nepravidelné.Děkuji

Kateřina

Děkuji,mně ale právě vyšla lehká čárka až skoro měsíc po styku,na ultrazvuku nebylo nic,dle krve ano a až 7 dní po té ano(5+1dle ultrazvuku),znamená to,že jsem tedy otěhotněla později?

Lucie

Dobrý den,
Jak poznám,že jsem otěhotněla při Ms,je to vůbec možné?

Lucie

Dobrý den,
Jak poznám,že jsem otěhotněla při Ms,je to vůbec možné?

Lucie

Dobrý den, pane doktore, prosím o radu. Kolem 19. tt mi byla mým ošetřujícím gyn. stanovena diagnóza placenta praevia marginalis.

Následně na podrobném genetickém UZ ve 21+0 (na jiném pracovišti) placenta zkontrolována, při dvojím měření naměřena vzdálenost 24,8/26,03mm od branky – placenta tedy dle vyšetření naprosto ok, na zadní stěně. Nyní po dvou měsících od tohoto vyšetření, kdy jsem aktuálně v 29.

tt, můj gynekolog stále trvá na diagnóze placenta praevia marginalis a nutnosti rodit císařem, přestože tato diagnóza byla již před dvěma měsíci na jiném pracovišti vyloučena.

Myslela jsem, že pokud už se placenta hýbe, tak směrem nahoru, je tedy možné, že se po těch dvou měsících nález zhoršil? Nebo to někdo měří špatně? Komu lze věřit a je ještě šance, že se stav zlepší? Můj dr. tvrdí že císař bude téměř jistě nezbytný.. Avšak za situace, kdy mi dvě odlišná pracoviště podávají dvě odlišné diagnózy, jsem z toho zmatená a nevím, co dělat. Nechci podstupovat SC zbytečně. Děkuji, J.

Jana

Dobrý den,

Děkuji moc za odpověd,takže když je ultrazvuk proveden ve 12+1(při CRL 56mm),je UZ spolehlivý?Cca těch 10 týdnu+1? Děkuji moc

Martina

Dobrý den, dnes mi doktor na základě výtěru sdělil, že mám vaginální zánět Garnegela. Předepsal mi Entyzol vag.tablety na pět dní (již jsem týden brala Polygynax).

Chtěla bych se zeptat, zda jsem tut bakterii mohla „chytit“ kdekoliv nebo může být jen pohlavním stykem? Také by mě zajímalo, zda opravdu není potřeba přeléčit i muže, jak mi lékař sdělil? Děkuji za odpověď. – otázka upravena poradcem

Eva

Dobrý den,

Chtěla bych se Vas zeptat,jaká je spolehlivost pri změření plodu při prvním screeningu?Děkuji a hezký den

Martina

Dobrý den, z jakého důvodu se může u 18ti leté dívky objevit cysta? Prý je velká a lékaři si ji raději kvůli bolestem nechali v nemocnici. Zatím ji nijak neléčí. Jak se v takovém případě postupuje? Dali jí jen lék na bolest.

Pavla

Dobrý deň pán doktor,
mám 53 r., posledný menzes som mala 11/2020.

Chcela by som sa spýtať, či pri hodnotách LH 34,9 a FSH 128,9 môžem menzes ešte čakať, alebo či už je to menopauza. Ďakujem

Ata

Dobrý den,

Ještě mám takovou otázku,je možné že by se vajíčko unízdilo 14 dni po styku a poté se jevilo jako 3 týdny staré?nebo je to hloupost?

Michaels

Dobrý den, je mi 46 let a místo poslední MS jsem jen jeden den špinila. MS byla dosud zcela pravidelná po 22 – 26 dnech, poslední dva roky se cyklus o něco zkrátil, což je, počítám, v mém věku normální – a nikdy jsem nebrala hormonální antikoncepci. Nyní nevím, zda mám špinění brát jako slabou MS nebo zda mám počítat nový cyklus.

Tyto dny mě pobolívá podbřišek a mám bílkový hlen, tak si myslím, že by mohlo jít o ovulaci, která by byla v termínu – 12 DC, pokud bych počítala od špinění, jinak bych byla 39. den, což už je hodně. Má smysl se znepokojovat a někam letět? Jiné potíže (návaly nebo něco podobného) nemám. Maminka měla MS asi do 52 let. Děkuji za radu.

Anička

Dobrý den.

Děkuji za odpověd.Jinak ano,tomu rozumím,ale je tam vždy ta 2týdenní odchylka?

Michaela

Dobrý den, pane doktore, už uběhla nějaká doba od počátku epidemie covidu, a tak věřím, že jsou již nějaké poznatky z praxe o riziku prodělání covidu v 1. trimestru těhotenství, myslím tím riziko pro plod. Jsou nějaké poznatky o riziku postižení mimča při prodělané infekci covidu matkou v těhotenství? Hrozí poškození plodu i při lehkém průběhu bez horečnatých stavů? Díky, Jana

Jana

Dobrý den,
Ještě jedna otázka,počítá se 12+ 1 =10+1 bez závislosti na MS?děkuji

Michaela

Dobrý den může mít operace (celková narkóza) vliv na spozdeni ženského cyklu ? Například operace apendixu nebo žlučníku

Rita

Dobrý den Už 7 týdnů jsem nedostala Menstruaci
„Měsíc „před tím jsem ji taky dostala až po 6 týdnech
Před tím jsem ji malá dlouhou dobu přesnou jak hodinky je mi 19 let (Pohlavní styk neprovozuji) maximálně mazlení takže předpokládám že těhotenství je vyloučené

Je takovéto spozdeni normální nebo bych už to měla začít řešit? – otázka upravena poradcem

Jana

Dobrý den pane doktore
Přičítám vaši poradnu a už několikrát mi pomohla
Zajímalo by mě čisté teoreticky kdybych otěhotněla 2dny před menstruaci a ta nakonec přišla ( jak jste tu nedávno zodpověděl že je to možné)
Od kdy se počítá případně těhotenství jestli od té menstruace měsíc před tím nebo od té co ještě proběhla?

Děkuji za odpověď

Marie

Děkuji za odpověd,takže plod je vždy o 2 týdny mladší,než se uvádí.takže 12+1 je 10+1 a 14+1 je 12+1?chápu to správně?

Michaela

Dobrý den, pane doktore,
je mi 47 let a kvůli potížím v perimenopauze se můj lékař rozhodl nasadit HRT. Předepsal mi Femoston 1/10 na jeden měsíc a již během této krátké doby došlo k výrazné úlevě od potíží.

Na základě této pozitivní zkušenosti jsem ho požádala, aby mi dále předepsal silnější preparát Femoston 2/10. Ten beru zatím asi 10 dní, prozatím nejsem schopná určit rozdíl. Myslíte, že moje úvaha má logiku, tj.

když jsem se cítila dobře s dávkou 1/10 tak při dávce 2/10 bych se měla cítit ještě lépe? Děkuji za odpověď.

Daniela

Jsem docela hubená mám cca 60kg
Výška 175 to by vidět bylo ?

Klara

Dobrý den jsem 4+5 dní po oplodnění v době ovulace
Je možné že by už na UZ bylo něco vidět i kdyby se dělal přes břišní stěnu?

Klára

Dobry den
Jsem 4+6 dní od oplodnění Mělo by už být na ultrazvuku něco vidět
A bylo by to vidět jen na vaginálním UZ
Nebo i na ultrazvuku přes břišní stěnu?

Dekuji

Klára

Děkuji za odpovězeni dotazů
Už to chápu předpokládám že aby tatoa situace nastala musela by taky proběhnou hned po ms nebo před má ovulace?

Renata

Děkuji za odpovězeni dotazů
Mohu se zeptat hrozí otěhotnění když jsem přítele uspokojila rukou a on když se pak utiral si sáhl prsty do ejkulatu následně si prsty důkladně otřel do sucha a tak za 3-4minuty mě začal povrchově dráždit dvouma koneckama prstů nahoře na poštěváčku pouze povrchově níž určitě nešel a do minuty toho nechal

Děkuji a omlouvám se nejspíš za hloupej dotaz ale na internetu každej (laik) píše něco jiného

Adela

Mohu se zeptat jak je možné kdybych otěhotněla 1-2 dny před menstruací tak že ji dostanu ?
Myslela jsem že v menstruaci se odplavuje vajíčková děložní sliznice a že tím pádem nejni gravitida možná

Renata

Takže i když dostanu menstruaci která bude trvat 4-5 dní včetně bolesti v podbřišku a zad můžu i po ní zůstat těhotná ?
Děkuji za odpověď

Jana

Dobrý den Mohu se zeptat je možné otěhotnet
Že vzájemného tření pohlavních orgánů o sebe bez vyvrcholení a ( partner byl nahej) a já jsem na sobě měla kalhotky.

Adela

Ještě mě zaujala vaše odpověď na dotaz od uživatelky Jany
Takže pokud to dobře chápu otěhotnět dva dny před menstruací kterou pak následně dostanu nejde ?

Renata

Styk jsem měla 5 dubna 8 dubna se dostavila menstruace A na operaci jsem šla 8 května
Těhotenství by tedy už bylo na UZ vidět i kdyby byl ultrazvuk dělaný přes břicho a ne vaginálně

Jana

Dobrý den
Dobrý den 2dny před menses na zacatku dubna jsem měla pohlavní styk MS se dostavila stejná jako vždy
Teď už mám ale 8dni spozdeni je možné abych byla těhotná?

Teď 6 května jsem podstoupila operaci slepého střeva kde jsem byla nejdřív na ultrazvuku a rentgenu ( je možné že by na předoperačních vyšetření poznali případné těhotenství ?

Jana

Dobrý den Je možné abych byla těhotná kdyz jsem 9.4 dostala spozdenou menstruaci MS byla spozdena o 17 dní oproti normálnímu cyklu (menstruace byla normální včetně bolesti ) ale Tento měsíc jsem menstruaci ještě nedostala (Na internetu jsem četla že je možné být těhotná a menstruovat?) (Pohlavní styk jsem měla naposledy 14.3 a 21.3)
Děkuji za odpověď

Renata

Dobrý den,

Děkuji za odpověd.Takže 5+0 je reálně 3+0 + 2 týdny od ms?

Michaela

Dobrý den,

Mám na Vás prosbu,myslíte,že 2 měsíce od styku bych byla v 8 tt,obrazně řečeno 8+0.děkuji a hezký den

Michaela

Dobrý den,

Prosím, na jak dlouho je funkční hormonální tělísko Levosert? Můj gynekolog zmiňoval 5 let, ale na internetu čtu 3 roky. Děkuji

Hana

Dobrý den,

Jsem 9 měsíců od porodu a zatím jsem měla 2 ms,mam to nějak začit řešit s doktorem nebo je to zatím pořad v pořádku?Nekojím od 7 nedělí. Děkuji

Marta

Dobrý den vážený a milý pane doktore.
27.10.2014 se mi po IVF provedeném u Vás narodil krásný a zdravý chlapeček. Během přípravy na těhotenství mi byly překvapivě diagnostikovány protilátky proti hepatitidě B (nevím ale jakou metodou a jaké).

Pro porodnici tato informace zajímavá nebyla a novorozenci nebyla podána po porodu žádná vakcína. Následně byl syn u pediatra očkován nikoliv hexavakcínou, ale pentavakcínou (bez hepatitidy B). Nyní bude proti žloutence doočkován.

Mám dotaz: postupovala porodnice správně když syn nedostal po porodu vakcínu ? Vím, že to není dotaz asi přímo na Vás, ale vzhledem k tomu, že nevím, jaké konkrétně testy na protilátky mi byly provedeny, nevím na koho se obrátit.

A před očkováním syna bych si to ráda vyjasnila. Mockrát děkuji za případnou odpověď a za úžasného chlapečka !

Taťána Boráková

Dobrý den,
Je možné byt v 5tt,když jsem 40 dní od styku??děkuji

Kateřina

Dobrý den, pane doktore, chci se zeptat, zda je normální, že se na ultrazvuku v rámci prvotrimestrálního screeningu mimčo vůbec nehýbalo? Mimčo bylo v poloze na zádech a dokonce i když jsem pak musela přecházet mezi ordinacemi na jiný UTZ, tak bylo stále ve stejné poloze. Nepohnulo se ani když dr. na břicho hodně zatlačil.

Přijde mi, že ani na běžných UTZ se mimčo zatím nehýbalo (ale tam je viditelnost slabší, takže jsem to možná jen neviděla). Mám se znepokojovat? Od přátel jen slyším dotazy, jestli se mimčo taky tak šíleně mrskalo, jako to jejich…no a ono se ani nepohnulo, tak mě to mírně znervózňuje.

Samotný screening vyšel negativně, byť s odřenýma ušima na Downa. Díky, J.

Jana

Moc děkuji za odpověd a ještě se tedy zeptám,zda-li 5tt sedí po těch 3týdnech po styku.Na kontrolu mám jít za 3 týdny,kde by jsem měla být 8tt,dostat t.průkazku a vidět konečně srdíčko.

Esterka

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *