Lněný olej – Vše o zdraví

Lněný olej - Vše o zdraví

Kód: 440730
Výrobce: Wolfberry
Cena s DPH : 78,- CZK
DPH: 15 %
Sleva celkem: 8 %
Původní cena s DPH: 85,- CZK
Dostupnost: Skladem
Kategorizace: doplněk stravy / potravina pro zvláštní výživu / ostatní
Prodejce: AlfaFIT s.r.o. IČ: 27568997
Balení: 250 ml

Kategorie produktů – Zdraví – Zdravé zažívání Wolfberry Lněný olej je za studena lisovaný olej ze semínek lnu setého, zdroj esenciálních aminokyselin. ✅ Lněný olej od Wolfberry obsahuje omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Lze jej používat na pokožku či při přípravě pokrmů jako vhodný doplněk stravy. Wolfberry lněný olej se lisuje za studena, což způsobuje, že si zachovává okolo 50 % kyseliny linolenové a maximální množství omega 3 a 6 mastných kyselin. Složení těchto kyselin je velmi podobné těm, které se nacházejí v rybách. Nejbohatším rostlinným zdrojem cenných omega-3 mastných kyselin je lněný olej. Tento olej byl dříve běžnou součástí středoevropského jídelníčku a vzhledem k jeho oteplujícímu charakteru je vhodný pro zdejší chladnější klima. Lněný olej Wolfberry je lisovaný ze semínek lnu setého (Linum usitatissimum L.) bez přidaných barviv a konzervačních látek. Lněný olej je ideálním zdrojem pro tělo nezbytných esenciálních mastných kyselin. Lněný olej je bohatý také především na kyselinu linolenovou, která patří mezi tzv. esenciální mastné kyseliny. Esenciální mastné kyseliny, často také nazývány EFA (Essential Fatty Acid). Člověk tyto látky musí přijímat v potravě, protože si je sám není schopný vyrobit. Esenciální mastné kyseliny neslouží jen jako „palivo“ pro naše tělo, ale jsou nezbytně nutné pro řadu biologických procesů v našem organismu. Lněný olej je třeba chránit před teplem a oxidací způsobenou vzdušným kyslíkem, neboť může nesprávným skladováním žluknout. Žluklé oleje, které se projevují změnou chutě a vůně, tak mohou našemu zdraví spíše uškodit než prospívat. Lněný olej se nesmí zahřívat, je třeba jej přidávat až po dokončení jídla, zahřívání by cenné omega-3 mastné kyseliny zničilo. Lněný olej je vhodný při péči o pokožku či jako přísada masážních olejů. Wolfberry Lněný olej je lisovaný za studena v BIO a RAW kvalitě. Jako doplněk stravy lze lněný olej užívat nejlépe nalačno 1-2 kávové lžičky vždy ráno a večer. Lněný olej není určen pro smažení, pečení a jiné tepelné úpravy, stačí ho přidat do hotových pokrmů, rýže, dušené zeleniny, mléčných výrobků, salátů, šťáv apod. Pro jeho charakteristickou lehce ořechovou chuť je možné ho použít do zálivek spolu s olivovým olejem v poměru 1:1. Lněný olej se také doporučuje konzumovat s tvarohem, nejlépe nízkotučným. Skladujte v temnu při teplotě do 22 °C. Po otevření spotřebujte do 3 měsíců. Není vhodný na smažění. Neobsahuje konzervanty a barviva. Olej je filtrovaný. Případný mírný zákal není na závadu. Baleno v ochranné atmosféře.

Další informace o tomto produktu bohužel nemůžeme uvést, protože by to bylo podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 zdravotní tvrzení, které nemůžeme zveřejnit. Můžeme zveřejňovat pouze taková zdravotní tvrzení, která byla schválena Evropskou komisí.

Nutriční hodnoty 100 g
Energetická hodnota 3400 kJ / 830 kcal
Bílkoviny 0,1 g
Sacharidy 0 g
– z toho cukry 0 g
– z toho polyoly 0 g
– z toho škrob 0 g
Tuky 95,6 g
– z toho nasycené mastné kyseliny 7,6 g
– z toho mono-nasycené mastné kyseliny 17,1 g
– z toho poly-nenasycené mastné kyseliny 70,9 g
– z toho cholesterol 0 g
Vláknina 0 g
Sůl 0 g

Lněný olej - Vše o zdravíAminostar Multi Mega Sport 90 kapslí

Aminostar Multi Mega Sport obsahuje účinné spektrum vitamínů a minerálů důležitých pro tělo sportovce. Komplex Aminostar Multi Mega Sport je vytvořen pro všechny aktivní sportovce, profesionály a těžce pracující. Kvalitní …

Lněný olej - Vše o zdravíGrešík Hepčík bylinné kapky 50 ml

Grešík Hepčík bylinné kapky podporují přirozenou obranyschopnost organismu a normální funkci horních cest dýchacích. Obsahují výtažek z natě máty peprné, plodu růže šípkové, květ bezu černého, list rybízu černého, plod …

Lněný olej - Vše o zdravíNaděje Buk lesní – tinktura z pupenů 50 ml

Naděje Buk lesní je 100% přírodní tinktura z malé rodinné firmy Naděje. ✅ Naděje Buk lesní – tinktura z pupenů obsahuje extrakt z buku v nejčistší formě. Široký výběr bylinných tinktur Naděje obvykle doručíme do 2 dnů. …

Amix Glutamine Capsules 360 kapslí
 

Lněný olej - Vše o zdraví

Amix Glutamine Capsules obsahuje L-Glutamin v kapslích. Kvalitní sportovní výživa Amix levně …Balení: 360 kapslí Dostupnost: Skladem

Cena s DPH 589,- Kč
Sleva 24 %

 

Lněný olej - Vše o zdraví

Energy Audivet je veterinární bylinný koncentrát. ✅ Energy Audivet u nás 100% skladem. …Balení: 30 ml Dostupnost: Skladem

Cena s DPH 214,- Kč
Sleva 23 %

 

Lněný olej - Vše o zdraví

Energy Cytosan je bioinformační přípravek z řady doplňků stravy Energy. ✅ Cytosan …Balení: 90 kapslí Dostupnost: Skladem

Cena s DPH 808,- Kč
Sleva 19 %

ATP Creatine Monohydrate 300 tablet

Lněný olej - Vše o zdraví

ATP Creatine Monohydrate obsahuje kreatin, který je jedním z nejčastěji užívaných …Balení: 300 tablet Dostupnost: Skladem

Cena s dph 212,- Kč
Sleva 39 %

Aminostar One Daily 60 kapslí

Lněný olej - Vše o zdraví

Aminostar One Daily je multivitamínový komplex důležitých vitamínů a minrálů pro aktivní …Balení: 60 kapslí Dostupnost: Skladem

Cena s DPH 245,- Kč
Sleva 19 %

Lněný olej - Vše o zdraví

Dr. Popov Čištění jsou bylinné kapky obsahující byliny (pampeliška, kopřiva, aloe vera). …Balení: 50 ml Dostupnost: Skladem

Cena s DPH 77,- Kč
Sleva 4 %

Lněný olej: léčivé účinky a jak ho používat pro zlepšení zdraví?

Lněný olej - Vše o zdraví

Opravdu má lněný olej tak zázračné účinky na vaše zdraví nebo je to všechno trochu jinak? V tomto článku se dozvíte o blahodárných účincích lněného oleje na zdraví a také o tom, jak ho správně používat.

Lněné semínko má řadu léčivých účinků na vaše zdraví. Například tělu dodává nezbytné bílkoviny a vlákninu, snižuje chuť k jídlu a pomáhá při hubnutí (1, 2).

Díky skvělému nutričnímu profilu není žádným překvapením, že i lněný olej prospívá vašemu zdraví a má stejné kladné účinky jako lněné semínko.

Lněný olej se vyrábí z rozemletých a rozlisovaných lněných semínek, která uvolňují lněný olej.

Lněný olej má univerzální použití. Můžete ho využívat nejen k přípravě různých pokrmů, ale nanášet jej i na kůži a využít tak jeho blahodárného vlivu na zdraví pokožky.

V tomto článku se podíváme na kladné účinky lněného oleje na vaše zdraví a dozvíte se také o několika různých způsobech jeho použití.

Lněný olej je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin

  • Stejně jako lněné semínko, obsahuje i lněný olej hodně omega-3 mastných kyselin, které prospívají vašemu srdci.
  • Jedna polévková lžíce (15 ml) lněného oleje obsahuje 7 196 mg omega-3 mastných kyselin (3).
  • Lněný olej obsahuje zejména kyselinu alfa-linolenovou (ALA), což je druh omega-3 mastné kyseliny, kterou lidský organizmus umí velmi špatně transformovat na aktivní formy omega-3 mastných kyselin (EPA – kyselina eikosapentaenová a DHA – kyselina dokosahexaenová) (4).
  • Pokud nemáte dostatek omega-3 mastných kyselin DHA a EPA ve stravě, většina odborných společností doporučuje konzumovat každý den alespoň 1600 mg omega-3 mastné kyseliny ALA (muži), respektive 1100 mg (ženy) (5).
  • Pouhá jedna lžíce lněného oleje tak tělu dodá dokonce více kyseliny alfa-linolenové, než kolik je shora uvedený limit (3).

Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro vaše zdraví a mají řadu kladných účinků. Například zmírňují zánět, uplatňují se v prevenci kardiovaskulárních chorob a také chrání mozek před negativními účinky stárnutí (6, 7, 8).

  1. Pokud neužíváte rybí tuk, jiné doplňky stravy s omega-3 mastnými kyselinami nebo pokud nejíte ryby jednou až dvakrát týdně, může být lněný olej vhodným způsobem jak si zajistit dostatečný přísun omega-3 mastných kyselin.
  2. Shrnutí: Lněný olej obsahuje kyselinu alfa-linolenovou, jednu z omega-3 mastných kyselin, které mají řadu kladných účinků na vaše zdraví.
  3. Přestože máme zatím k dispozici pouze výsledky laboratorních studií a studií na zvířatech, dosavadní výzkumy ukazují, že lněný olej potlačujerůst nádorových buněk.

V jedné studii užívaly laboratorní myši 0,3 ml oleje z lněných semínek po dobu 40 dnů. Bylo zjištěno, že lněný olej brání dalšímu šíření nádorových buněk a potlačuje růst nádorů plic (9).

  • Další malá studie na zvířatech potvrdila, že lněný olej blokuje růst nádorových buněk v kolorektálním karcinomu u laboratorních potkanů (10).
  • Laboratorní studie přinesly podobné výsledky a několik z nich naznačuje, že lněný olej potlačuje i růst nádorů prsu (11, 12).
  • Výsledky jsou tedy slibné, ale stále musíme provést další výzkum, abychom zjistili, zda lněný olej potlačuje růst nádorových buněk i u lidí.

Shrnutí: Některé laboratorní studie a studie na zvířatech naznačují, že lněný olej brání růstu nádorových buněk. Abychom to ale mohli potvrdit, musíme provést studie na lidech.

  1. Několik studií potvrzuje, že lněný olej prospívá vašemu srdci.
  2. Jedna studie, které se zúčastnilo 59 účastníků, zkoumala účinky lněného oleje a porovnávala je s účinky světlicového (saflorového) oleje, což je olej vyráběný ze světlice barvířské, který obsahuje hodně omega-6 mastných kyselin.
  3. Výsledky studie naznačují, že užívání jedné polévkové lžíce (15 ml) lněného oleje denně snižuje krevní tlak podstatně více než stejné množství světlicového oleje (13).
  4. Vysoký krevní tlak poškozuje vaše srdce, protože na něj klade zvýšené nároky a nutí ho pracovat silněji.

Lněný olej také zlepšuje elasticitu arterií (tepen). Vysoký krevní tlak i stárnutí patří mezi dva hlavní faktory, které vedou ke snižování elasticity (pružnosti) cév (14).

  • Za těmito účinky lněného oleje stojí pravděpodobně vysoká koncentrace omega-3 mastných kyselin, protože užívání lněného oleje vede k podstatnému zvýšení hladiny omega-3 mastných kyselin v krvi (15).
  • Četné studie navíc naznačují, že omega-3 mastné kyseliny zlepšují zdraví srdce, a to především proto, že zmírňují zánět a snižují krevní tlak (16, 17).
  • Shrnutí: Některé studie naznačují, že lněný olej zlepšuje zdraví kardiovaskulárního systému (srdce a cév) díky snížení krevního tlaku a zvýšení elasticity (pružnosti) tepen.
  • Lněný olej účinně pomáhá jak při zácpě tak při průjmu.
  • Nedávno provedená studie na zvířatech potvrdila, že lněný olej funguje jako účinné laxativum a zlepšuje pravidelnost stolice a zároveň funguje i jako přípravek proti průjmu (18).
  • Další studie na 50 pacientech na hemodialýze se zácpou zkoumala účinky lněného, olivového a minerálního oleje.
Zajímavé:  Nemocnice na františku - Vše o zdraví

Lněný olej - Vše o zdraví

Lněný olej má léčivé účinky na vaše zdraví

Po 4 týdnech bylo zjištěno, že lněný olej zvyšuje četnost stolice a zlepšuje její konzistenci. Účinnost lněného oleje v léčbě zácpy a průjmu je stejná jako účinnost olivového i minerálního oleje (19).

Nicméně účinky lněného oleje na zácpu a průjem byly dosud zkoumány pouze na zvířatech a studie na lidech byly prováděny pouze u pacientů s dalšími chorobami. 

Je proto nutné provést další studie na všeobecné populaci, než budeme moci účinnost lněného oleje v léčbě zácpy a průjmu potvrdit.

Shrnutí: Některé laboratorní studie a studie na zvířatech naznačují, že lněný olej pomáhá léčit jak zácpu, tak průjem. Musíme ale provést další studie, abychom tyto účinky řádně ověřili.

Lněný olej vám také může pomoci zlepšit zdravotní stav a vzhled vaší pokožky.

V jedné studii byl 13 ženám po dobu 12 měsíců podáván lněný olej. Na konci studie ženy měly jemnější a vláčnější kůži s dobrou hydratací a došlo u nich ke snížení citlivosti pokožky na podráždění (20).

Nedávno provedená studie na zvířatech potvrdila, že lněný olej má stejné kladné účinky na pokožku.

Laboratorní myši s dermatitidou užívaly lněný olej po dobu 3 týdnů. Po této době došlo ke zmírnění projevů atopické dermatitidy, včetně červenání, otoků a svědění (21).

Nicméně žádná ze studií nezkoumala konkrétní přínos topické aplikace lněného oleje přímo na pokožku. Četné zkušenosti pacientů však naznačují, že aplikace lněného oleje přímo na pokožku zlepšuje pružnost pokožky, zvláčňuje jí a zmírňuje zánět.

  1. Shrnutí: Laboratorní studie a studie na zvířatech naznačují, že konzumace lněného oleje zlepšuje hydrataci a vzhled pokožky a pomáhá bojovat s některými kožními chorobami, jako je například dermatitida.
  2. Díky omega-3 mastným kyselinám má lněný olej protizánětlivé účinky.
  3. Nicméně analýza 20 studií nezjistila žádný významný přínos lněného oleje pro zmírnění zánětu.
  4. Je to tedy komplikované a nelze jednoznačně říci, zda lněný olej zánět potlačuje či nikoli. 
  5. Některé studie ale potvrzují, že lněný olej podstatně snižuje hladinu C-reaktivního proteinu, který je důležitým markerem zánětu, u obézních osob (22).
  6. Jedna studie na zvířatech také zjistila, že lněný olej má silné protizánětlivé účinky (23).
  7. Další studie ale přinesly rozporuplné výsledky.
  8. Například jedna studie s 37 účastníky, kteří užívali doplňky stravy s olivovým olejem nebo lněným olejem, zjistila, že lněný olej u zdravých osob s normální tělesnou hmotností nemá žádný vliv na hladinu zánětlivých markerů v krvi (24).
  9. Protože se zdá, že lněný olej působí na různé lidi různým způsobem, je zapotřebí provést další výzkum, abychom protizánětlivé účinky lněného oleje pořádně ověřili.

Shrnutí: Některé studie naznačují, že lněný olej má protizánětlivé účinky. Musíme ale provést další výzkum, protože jiné studie přinesly rozporuplné výsledky.

Jednou z nejlepších vlastností lněného oleje je jeho univerzálnost. Můžete jím například snadno nahradit jiné druhy olejů v salátových zálivkách nebo omáčkách.

Můžete si také přidat jednu polévkovou lžíci (15 ml) lněného oleje do míchaných nápojů nebo smoothies. Toto je pravděpodobně nejjednodušší způsob jak lněný olej zařadit do vašeho jídelníčku.

  • Vezměte na vědomí, že lněný olej nelze používat na vaření a smažení, protože má nízký bod přepálení a při vyšších teplotách se rychle rozkládá na zdraví škodlivé látky (25).
  • Kromě použití jako přísady do pokrmů můžete lněný olej nanést přímo na pokožku pro zlepšení jejího vzhledu, zdraví a hydratace.
  • Někteří lidé používají lněný olej jako vlasovou masku, na podporu růstu a vzhledu vlasů.

Shrnutí: Lněný olej můžete používat místo jiných druhů olejů jako přísadu do salátových zálivek nebo míchaných nápojů. Můžete ho také nanést přímo na pokožku či vlasy pro zlepšení jejich zdraví.

Lněný olej obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin a má řadu blahodárných účinků na lidské zdraví. Například snižuje krevní tlak a zlepšuje pravidelnost stolice. 

Lněný olej je také velmi univerzální. Můžete jím nahradit jiné druhy olejů při přípravě salátových zálivek nebo míchaných nápojů a můžete ho také aplikovat přímo na vaše vlasy nebo pokožku pro zlepšení jejich zdraví a hydratace.

Zařazení lněného oleje do vašeho jídelníčku je velmi jednoduché a navíc vám jeho pravidelná konzumace či používání pomůže zlepšit vaše zdraví.

Lněný olej | Prameny zdraví

Lněný olej je zcela unikátní potravinou. Čistí cévy od tukových nánosů, zvyšuje imunitu, posiluje trávení, pomáhá při snižování váhy, kompenzuje škodlivé účinky jiných tuků, pomáhá odolávat nepříznivému záření. Jeho obliba ve světě stále vzrůstá a prodává se již běžně i v supermarketech.

Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Články

Lněný olej byl v našich krajích kdysi velmi oblíbený. Hospodyně jej kupovaly přímo od prodavačů na ulici bezprostředně po vylisování, což mělo výhodu v tom, že bylo možné ho kupovat jenom tolik, kolik se během krátké doby spotřebovalo.

Čerstvý má vyloženě léčivé vlastnosti a chuť dobrou, zestárlý nebo špatně skladovaný však chutná nepříjemně a zdraví spíše škodí. Snad proto se upustilo od jeho používání, zvláště, když začaly být k dispozici jiné levné rostlinné oleje, které vydržely delší dobu bez znatelnějších změn.

Ukazuje se se však, že lněný olej má některé zcela unikátní vlastnosti, pro které se vyplatí po něm opět sáhnout. Je to zejména vysoký obsah omega-3 mastných kyselin.

Omega-3 mastné kyselinyJsou to stavební kameny některých tuků a mají pro nás mnohé vysloveně příznivé vlastnosti. Snižují hladinu tuků v krvi, zabraňují ucpávání cév, zvyšují tekutost krve, snižují krevní tlak a jsou tak prevencí oběhových chorob.

Tuky s obsahem omega-3 mastných kyselin jsou proto často přidávány do stravy lidí, kteří potřebují zbavit oběhový systém tukových nánosů a cholesterolu.

Omega-3 tedy nejenom minimalizují potíže oběhového systému, ale navíc podporují proudění krve i do takových míst organismu, které byly jejím nedostatečným zásobováním poškozeny.

Omega-3 mastné kyseliny jsou někdy přirovnávány k látkám, které jsou základem nemrznoucích kapalin, protože udržují krev relativně řídkou, takže oběhový systém pracuje dobře i za chladného počasí.

Omega-3 mastné kyseliny dále posilují chuť k jídlu. Byly úspěšně používány k obnovení mozkových funkcí a celkové regeneraci lidí, postižených dlouhodobým hladověním, kteří již nebyli schopni přijmout běžné jídlo a ztratili na ně i veškerou chuť.

V padesátých letech prokázal Max Gerson protirakovinné účinky omega-3 mastných kyselin. Od té doby se užívá lněný olej k posílení imunity. Nejenom že posiluje buněčné membrány zdravých buněk, ale současně ničí nádorové buňky. Imunizační vlastnosti omega-3 se využívají též při léčení AIDS, osteoporózy, revmatické artritidy a dalších potížích, spojených s nedostatečnou imunitou.

Jako doplněk se užívají při léčbě ledvinových onemocnění, vředového zánětu tlustého střeva, depresí, bronchiálního astmatu, kopřivky, lupénky, zvětšené prostaty, migrény. Tato užití souvisí s příznivým působením esenciálních mastných kyselin na hormonální systém.

Esenciální mastné kyseliny napomáhají též při obnově buněk, poškozených v důsledku škodlivého záření.

Zdroje omega-3 mastných kyselinVelké množství jich obsahují ryby – nejvíce losos, makrela a sardinky. Dostatečné množství by mělo pokrýt asi 200 až 300 gramů ryb týdně.

Dalším zdrojem omega-3 je alfa-linolenová kyselina, což je mastná kyselina, obsažená v tucích některých rostlin. Výhodou rostlinných tuků je, že jejich získávání není závislé na usmrcování jiných živých tvorů. Rostlinné tuky také obsahují méně znečišťujících látek, jako jsou například pesticidy nebo polychlorované bifenyly.

Jako zdroje alfa-linolenové kyseliny se doporučují lněná semena (53% jejich tuku je složeno z alfa-linolenové kyseliny), dýňová semena (15%) semena hroznů (10%), sójové boby a výrobky z nich (8%), vlašské ořechy (5%). V menším množství je obsažena v zelené listové zelenině, obilovinách, luštěninách, v mléce volně se pasoucích zvířat.

Plodiny, vypěstované v chladnějších podmínkách, obsahují více omega-3, než rostliny z teplejšího podnebí.

Lněný olej jako zdroj omega-3Nejbohatším rostlinným zdrojem cenných omega-3 mastných kyselin je lněný olej. Tento olej byl dříve běžnou součástí středoevropského jídelníčku a vzhledem k jeho oteplujícímu charakteru je vhodný pro zdejší chladnější klima.

Je možno říci, že vzhledem k účinku v něm obsažených omega-3 mastných kyselin, může přídavek lněného oleje v jídle do značné míry vyrovnávat nepříznivé působení živočišných tuků s obsahem cholesterolu. Musí však být dostatečně kvalitní a měl by být konzumován pravidelně.

Jak lněný olej užívatDoporučuje se užívat ve množství dvou až tří kávových lžiček denně k obohacení jídla. Bude-li se zdát zpočátku jeho chuť nezvyklá, je možné jej smíchat například s olivovým olejem nebo užívat spolu s máslem. Je možné si dopředu připravit směs másla a lněného oleje v poměru asi 1 : 1, čímž vznikne z másla dietně vyloženě přijatelná a prospěšná potravina.

Lněný olej se nesmí zahřívat, je třeba jej přidávat až po dokončení jídla, zahřívání by cenné omega-3 mastné kyseliny zničilo.

Je možné jej používat k maštění běžných jídel. Obzvlášť chutný je s rýží. Ve spojení s parbolizovanou rýží vzniká zcela nová, neobyčejně přitažlivá chuť, která ještě více vynikne, je-li jídlo posypáno špetkou syrové cibulky a používá-li se při přípravě mořská sůl.

Zajímavé:  Alergické astma - vše o zdraví

Podobně se chuťové vlastnosti lněného oleje znásobí ve spojení s některými druhy zeleniny. Omastíme-li jím vařenou nebo dušenou mrkev, získáme vyloženě léčivé jídlo.

V každém případě je třeba si kombinace dopředu vyzkoušet, protože s některými potravinami chutná spíše hořce, zatímco s jinými se chuť celého jídla až nečekaně zlepší.

Důležitá je kvalitaLněný olej má velmi vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin (asi 70%) a proto je velmi choulostivý k oxidaci. Za normální teploty se na vzduchu rychle kazí, což se projeví zhořknutím.

Takový olej se již nesmí používat, protože může zapříčinit tvorbu takzvaných volných radikálů v těle, což jsou velmi agresivní částice, které poškozují tělní tkáně, snižují imunitu a urychlují stárnutí. Proto by měl být lněný olej vždy co nejčerstvější, skladovaný v chladu a temnu.

Je dobré vyčkat, až přijde do obchodu čerstvá dodávka, koupit větší množství a uschovat doma v mrazícím boxu chladničky. K přímému použití si oddělíme jen malé množství a i to uchováváme v chladničce. Většina výrobců udává datum spotřeby asi 4-7 měsíců ode dne výroby, při skladování v chladnu a temnu.

Chceme-li však využít příznivých vlastností oleje k podpoře organismu, takto starý olej již radši nepoužíváme.

Neméně důležitou věcí je kvalita výroby. Je bezpodmínečně nutné, používat jenom olej za studena lisovaný. Oleje, které prošly při výrobě tepelným procesem, spíše zdraví poškozují, než prospívají.

Za studena lisované oleje poznáme snadno – na nálepce na lahvi je to vždy zřetelně uvedeno. Není-li tam doslova uvedeno „za studena lisovaný“, tak takový olej nekupujeme. Olej by měl být dále ve tmavé skleněné láhvi.

Cena i těch nejkvalitnějších výrobků je poměrně přijatelná, za lněný olej nezaplatíme v zahraničí o mnoho více, než například za máslo.

Dočkáme se lněného oleje i na našem trhu?Téměř v každém větším německém obchodě s potravinami je lněný olej k dostání a lidé ho zde opravdu kupují.

Jistě by nebyl takový problém buď hotové výrobky dovézt, nebo vypěstovat dostatečné množství lněného semene a olej z něho vylisovat v našich podmínkách.

Nebo tomu brání naše zastaralé potravinářské předpisy, které s použitím lněného oleje k jídlu nepočítají? I to by snad bylo možné vyřešit, vyřešili jsme již obtížnější věci. Spíše se zdá, že důvodem je nedostatečná informovanost. I zde jsme tedy zatím pozadu za světem a nezbývá, než se snažit dohánět, co se dá.

Tomáš Štanzel

Počet přečtení: 78 570 Datum: 1. 1. 1970

Lněný olej – Lněná vláknina

Vše o lnu » Jak užívat lněný olej

Jak užívat lněný olej a lněnou vlákninu

Doporučujeme začít se všemi produkty v malém množství. Začněte užívat čajovou lžičku denně (děti do 5ti let ½ čajové lžičky denně). Po 14ti dnech užívání můžete zvýšit denní dávku na polévkovou lžíci denně (děti do 5ti let čajovou lžičku denně), ale není to nutnost. Doporučenou minimální denní dávku omega – 3 splníte i užíváním čajové lžičky oleje denně.

1 lžička oleje – 6 ml

1 lžíce oleje – 15 ml

Důležité upozornění!

Po otevření lněný olej uložte do lednice a nezapomínejte na to, že jeho trvanlivost je 6 týdnů. Pak může zežluknout. Proto si promyslete, jaké balení si objednáte.

Pokud bude olej užívat jeden člověk, malé 250 ml balení za šest týdnů vypotřebuje, pokud bude užívat denně jednu malou lžičku (1 lžička cca 6 ml). Menší balení objednávejte, pokud s užíváním lněného oleje začínáte. Větší  500 ml balení objednávejte do pokračujících kůr – každodenní  1 lžíce oleje (1 lžíce 15ml) vám vystačí na 33 dní.

Pokud chcete užívání z nějakých důvodů přerušit (dovolená, služební cesta), odložte olej do mrazáku. Jeho kvalita se zamrazením nemění a po přerušení můžete olej dále užívat.

  • LNĚNÝ OLEJ
  • Dospělí:
  • až 1 polévková lžíce denně
  • Dospělí s chronickým onemocněním:
  • až 2 polévkové lžíce denně
  • Děti do 5ti let:
  • 1 čajová lžička denně
  • Děti od 5ti let
  • až 1 polévková lžíce denně

KAPSLE

  1. Dospělí
  2. 2-5 kapslí až třikrát denně
  3. Děti
  4. 1-2 kapsle až dvakrát denně

LNĚNÁ VLÁKNINA

  • Dospělí:
  • až 1 polévkovou lžíci denně
  • Děti (od 5ti let):
  • až 1 polévkovou lžíci denně

Vlákninu nikdy nepolykejte v suché podobě. Vždy zapijte sklenicí vody.

Rady k užívání

Lněný olej

Kvalitní lněný olej bohatý na Omega 3 esenciální mastné kyseliny je tělem lépe absorbován, pokud se spojí s proteiny v podobě tvarohu, jogurtu, ořechů či sýru.

Spojení oleje s proteiny umožní, aby se tuk rozpustil ve vodě a tak se dostal i do těch nejmenších kapilár, kde může rozpouštět usazeniny a nashromážděný nevhodný tuk, čímž čistí žíly a tepny.

To mimo jiné posiluje srdce, likviduje tumory a léčí artritidu.

Pokud tedy budete užívat lněný olej samostatně přímo ze lžíce, jeho vstřebatelnost tím výrazně snižujete. Přidejte lněný olej do jogurtu nebo tvarohu. Obohaťte s ním svou ovesnou kaši, ale nezapomeňte přidat ořechy. Pokud si ho přece jen dáte přímo ze lžíce, zajezte ho kouskem sýra.

  • Svou dávku oleje rozmíchejte v jogurtu, tvarohu nebo v ovesné kaši s mlékem.
  • Olej můžete přidávat do salátu – doplňte ale vlašské ořechy nebo sýr.
  • Mléčný dezert i salát můžete doplnit vlákninou.

Obecně platí, že užívání nejprve začínáme lněným olejem POSÍLENÍ, který dovede rychle doplnit nedostatek především Omega-3 a Omega-6 mastné kyseliny.

Po 2 měsících pravidelného užívání ho ale nahrazujeme lněným olejem PRAVÝ, který má jiný poměr mastných kyselin a nejlépe nastartuje organismus.

Po dvou letech pravidelného užívání lněného oleje PRAVÝ doporučujeme přejít na užívání lněného oleje HARMONIE, který je namíchán tak, aby doplňoval mastné kyseliny ve vyváženém poměru 1:1 (Omega-3 ku Omega-6).

Lněná vláknina

Lněnou vlákninu nedoporučujeme užívat přímo ze lžičky, a pokud k tomu přistoupíte, zapijte ji sklenicí vody. Vlákninu doporučujeme smíchat s oblíbeným jogurtem, tvarohem či jiným mléčným dezertem. Vhodné je také vlákninu rozmíchat ve sklenici mléka, vody nebo džusu. Vláknina je vhodná také k posypání připraveného jídla, posypte třeba snídaňové cereálie.

Můžete ji také smíchat s mletým masem do karbanátku či sekané. Použijte k zahuštění polévek, dušených jídel a omáček. Lněná vláknina je stabilní při pečení, takže může být přidána do muffinů, do chleba a dalšího pečiva jako bezlepková mouka a náhrada vajec.

  • Vlákninu rozmíchejte v jogurtu, tvarohu nebo v jakékoliv obilné kaši.
  • Vlákninu přidávejte do nápojů – ideálně mléčných, ale i do ovocných a zeleninových šťáv.
  • Vlákninou obohacujte vaše běžná jídla – moučníky, polévky, omáčky.

Skladování

Lněný olej

Po otevření skladujte lněný olej v lednici a spotřebujte do 6ti týdnů.

Lněný olej není vhodný na vaření, jeho zahříváním se ničí obsažené mastné kyseliny a stává se zdraví škodlivý.

Lněný olej můžete zamrazit. Po rozmrazení se může objevit lehký zákal, to není známka poškození oleje. Lněný olej je v mrazu stabilní.

Kapsle z lněného oleje

Skladujte na suchém a tmavém místě, v dostatečné vzdálenosti od zdroje tepla. Nikdy nenechávejte v přihrádce vašeho auta.

Lněná vláknina

Skladujte na suchém a tmavém místě, v dostatečné vzdálenosti od zdroje tepla. Vláknina může být uchovávána v lednici a také může být zmražena. Vláknina nikdy nezmrzne do tuhého stavu, i po zamrazení zůstane sypká a můžete ji tak denně užívat.

Doporučení

Jezte lněný olej a vlákninu denně. Užívání po dobu minimálně 6 měsíců přináší očekávané účinky.

Aby naše tělo dokázalo cenné živiny z lněného oleje a vlákniny co nejlépe zužitkovat, musí mít dostatek vitamínů a minerálů. Zahrnujte proto do svého každodenního jídelníčku čerstvé ovoce a zeleninu.

  1. Optimální jídelníček při užívání lněného oleje:
  2. –        omezte příjem jednoduchých cukrů (sladkosti, buchty, koláčky apod.)
  3. –       omezte příjem nasycených tuků (tučné maso, zejména vepřové)
  4. –       zcela se vyhýbejte trans mastným tukům = ztuženým tukům (jsou součástí některých margarínů a cukrovinek – čtěte obaly)
  5. –       omezte příjem alkoholu (alkohol blokuje přeměnu primárních omega kyselin na sekundární, které naše tělo také potřebuje)

Upozornění na omezení v užívání oleje a vlákniny

Lidé trpící epilepsií nemohou užívat lněný olej, který je obohacený o olej z černého rybízu!

Děti

Děti mohou lněný olej začít užívat ve stejnou dobu, kdy začnou přijímat tuhou stravu. Do pěti let věku nedoporučujeme užívat vlákninu. Pro děti až do pěti let věku je maximálně vhodný lněný olej Kouzlo pro děti.

Od pěti let věku mohou děti užívat standardní lněný olej spolu s vlákninou. Vlákninu dětem přidávejte spíše do jejich oblíbených potravin, nenuťte je ji užívat na lžíci nebo v takové podobě, která pro ně není chutná.

Senioři a lidé trpící chronickými nemocemi trávicího traktu

Dávkování vlákniny je nutné vyzkoušet tak, aby oslabený trávicí systém nebyl příliš namáhán. Vždy se spolehněte na vlastní dobrý pocit a dávkování si upravte podle vlastních možností.

Lněný olej- zázračná zbraň proti řadě nemocí

Len  setý  měl v dávných časech vícero použití. Sloužil jako potrava, na výrobu plátna i jako výborný lék. Dnes jsou v domácí lékárně všeobecně známy jeho účinky při zvyšování činnosti střev, odstraňování zácpy nebo zastavení průjmu, při zánětu žaludku a žaludečních vředech. Jsou však méně známé jeho blahodárné účinky i proti jiným závažným nemocem,  jako je  i  rakovina..

Zajímavé:  Chirurgická Léčba Kolorektálního Karcinomu?

Dr.Johanna Budwig

Autorem jednoho z velice důležitých a fatálních medicínských objevů 20. století v roce 1951 byla německá biochemička Dr. Johanna Budwigová , patřící mezi významné evropské autority v oblasti tuků a výživy. Byla 7x nominována na Nobelovu cenu, kterou ovšem v rámci „vyšších zájmů“ farmaceutického  průmyslu  nikdy nedostala.

Doktorka Budwigová  studovala vzorky krve svých pacientů a hledala nějakou spojitost mezi kvalitou těchto vzorků u nemocných a zdravých lidí. Po prostudování tisíců krevních vzorků objevila rozdíl, spočívající v tom, že zdraví lidé měli v krvi vyšší obsah tuků omega-3 než nemocní.

Tuky omega3 jsou nezbytné pro správnou činnost organismu. Začala tedy hledat  cestu , jak získat tuky omega-3, které by se vhodně rozpouštěly v lidském organismu. Po mnoha letech  experimentů zjistila, že vynikajícím zdrojem tuků typu omega-3 jsou droboučká lněná semínka a olej z nich.

Olej ale musí být chráněn před oxidací a světlem.

Symptomy rakoviny, stejně tak jako dysfunkce jater , diabetes 2. typu i jiné závažné nemoci  se při používání lněného oleje a semínka  zmírnily  a Dr.

Budwigová následně objevila přírodní cestu, jak je možno lidem co nejvhodněji dodat tyto esenciální složky, které tak nevyhnutně potřebujeme ve své každodenní stravě.

Je to jednoduchý postup konzumace  dvou přírodních, lahodných potravin – Cottage, jogurtu ,tvarohu a lněného oleje se semínkem  , které nejenže mohou rakovině a jiným závažným nemocem  předejít, ale v mnoha případech je možné tyto nemoci  i zcela vyléčit.

Dieta Dr.Budwigové pomohla po více než deseti letech klinické aplikace tisícům lidí, dokonce bylo dokázáno, že byla úspěšná i tam, kde selhaly ortodoxní způsoby léčby.

Lněné semínko a jeho použití

  • Účinné látky se ve lněném semínku nacházejí nejen ve slupce, ale i uvnitř semínka, proto ho musíme semlít, (ve mlýnku na mák nebo kávu) a ihned konzumovat (Pozor – nemlít do zásoby), maximálně do 2 hodin po rozemletí.
  • Účinek se dostavuje jen v surovém stavu – bez tepelné úpravy
  • Lněné semínko (olej) se musí vždy konzumovat spolu s potravinami bohatými na bílkoviny, které obsahují síru (sýry, ořechy, cibule, pór, česnek, pažitka). Nejlepší kombinace je s cottage cheese, tvarohem, kefírem nebo jogurtem.

Proč tomu tak je?

Tuky se stanou ve vodě rozpustné jen tehdy, pokud se sloučí s bílkovinami, čímž se zvýší jejich vstřebatelnost. Pokud se toto neuskuteční, mnohé životně důležité funkce se oslabí, ba až poškodí. Tělo za nepřítomnosti síry olej nerozloží na formu rozpustnou ve vodě, takže lněný olej spíše   škodí než léčí

Tajemství účinku

Lněné semínko je složeno ze 42 % tuky a 28 % vlákniny a  je vynikajícím zdrojem omega-3 mastné kyseliny, lignanů a vlákniny. Všechny tyto tři složky jsou důležité a společně přispívají k zachování zdraví. Omega-3 jsou klíčem k využití dalších mastných kyselin v těle.

Lněný olej obsahuje dvě esenciální polynenasycené mastné kyseliny, které si tělo člověka není schopno samo vyprodukovat a podobně jako vitamíny a minerály je může získat jen prostřednictvím stravy. Jako většina rostlin, obsahuje esenciální linolovou kyselinu (omega-6), která je nevyhnutná k přežití.

Na rozdíl od většiny olejů, obsahuje největší množství další esenciální mastné kyseliny, alfa-linolenovou kyselinu (ALA). Jedná se o výchozí mateřskou sloučeninu všech omega-3 mastných kyselin, které jsou nevyhnutně důležité nejen pro zachování zdraví, ale života vůbec.

Tělo si část z nich promění na blahodárné prostaglandiny, které jsou schopny zabíjet nádorové buňky. Nedostatek ALA (což je typické pro takzaný západní – nezdravý způsob stravování) je zodpovědný za tvorbu škodlivých enzymů tzv. oxydáz, které indukují růst nádoru a jsou příčinou mnoha chronických poruch.

Denní klinicky ověřená dávka bez vedlejších účinků je třicet gramů lněného oleje pro dospělou osobu.

Lignany jsou nejvýznamnější složkou slupek lněného semínka. Lněné semínko je nejbohatším potravinovým zdrojem lignanů. Obsahuje až 100-násobné množství v porovnání s jakoukoliv jinou rostlinnou potravou. Lignany mají antioxidační účinky a zjistilo se, že mají i významné účinky v metabolismu a funkci hormonu estrogenu.

Účinkují v těle jako slabé estrogeny a působí proti silnějšímu estrogenu vlastního těla. Střevní bakterie poměňují lignany na enterolakton a enterodiol, ty se vstřebávají skrz střevní stěnu a putují krví  do tkaní.

 Navazují se na hormonální receptory v prsních buňkách, ale i v buňkách pochvy a vaječníků a tak snižují nadměrný účinek lidského estrogenu

Vláknina také plní významnou úlohu při omezování rizika vzniku rakoviny a dalších závažných nemocí.

Váže škodlivé chemikálie – karcinogeny, které díky ní vyloučíme dřív než je stihneme přijmout do orgánů těla a tak si je poškodit. Dále vláknina ve střevech vytváří příznivé prostředí pro užitečnou bakteriální flóru.

Navíc účinkem střevních enzymů a mikrobů se rozloží na mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které mají protirakovinový účinek.

  • Fytoestrogeny – jde o látky, které jsou podobné ženským pohlavním hormonům – pomáhají v redukci projevů menopauzy.
  • Slizy – pomáhají změkčovat stolici a jsou účinné proti zácpě.
  • Doporučení pro konzumaci lněných semínek
  • Pokud užíváte potravinové doplňky, doporučuje se konzumovat lněná semínka v jinou dobu, aby nebylo ovlivňováno jejich vstřebávání – 1 hodinu před a 2 hodiny po užití.

Lněné semínko a olej jsou dokonalý příklad toho, že prosté věci mají nezřídka obrovský dopad na zdraví. Mastné kyseliny omega-3 regulují mnoho velmi důležitých tělesných funkcí.  Zde  jsou uvedeny některé klíčové oblasti působení:

  • kontrola tlaku v krevních cestách, kloubech a očích
  • kontrola a upravování zánětů a oteklin (jsou silně protizánětlivé)
  • zprostředkování produkce hormonů a steroidů a následné řízení hormonů k cílovým buňkám
  • zprostředkování imunitní odezvy (a autoimunity)
  • úprava nervových přenosů ovlivňující náladu, poruchy emocí a pozornost (deprese, mentální   choroby,   nutkavé stavy,..)
  • regulace tělesných sekretů (může ovlivnit plodnost)
  • rozšiřuje nebo zužuje krevní cesty
  • regulace hladkých svalů a autonomních reflexů
  • tvoří podstatnou část buněčné membrány
  • tvarují strukturu pleti a vlasů
  • regulují rychlost, s níž se dělí buňky (mitóza)
  • jsou nepostradatelné pro dopravu kyslíku do tělesných tkání
  • regulují funkci ledvin a rovnováhu tělesných tekutin
  • jsou velmi důležité pro udržování mobility nasycených tuků v krevním řečišti  zamezují  krevním   buňkám v tvorbě shluků, tvořících arteriosklerotický povlak a krevní  sraženiny
  • plní úlohu primárního zdroje energie pro svaly
  • má antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky, které mohou částečně vysvětlit jeho účinnost při pásovém i běžném oparu a působí protizánětlivě

Mastné kyseliny omega-3 mají také známé protizánětlivé účinky. Redukují rozsah působení a pomáhají zlepšit podmínky při zánětlivých onemocněních pokožky, například při lupénce . Upravují i zánětlivé nemoci střev jako Crohnovu chorobu , ulcerativní kolitidu a revmatické záněty..

Lněné semínko a diabetes

V  současnosti  přibývají  studie o tom, že omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou  životně důležité pro úplně celý organismus, včetně nejdůležitějšího orgánu – mozku. Nedostatkem omega-3 nenasycených mastných kyselin tedy trpí úplně všechny buňky v těle.

  Chronický  nedostatek těchto esenciálních látek (to znamená těch, které si tělo žádným způsobem neumí vytvořit samo) a jeho následkem má stále více lidí i takzvaně sníženou citlivost na inzulín – v některých pramenech se uvádí, že je takto postiženo až 60 % populace České republiky.

Základním problémem diabetu je ve skutečnosti porucha metabolizmu tuků a ne přeměny cukru. Problém s asimilací cukru je až druhořadý. (Dr. Johanna Budwig)

Proces regenerace poškozených buněk se významně uspíší, pokud se kromě doplňování chybějících omega-3 mastných kyselin současně odstraní i případné chronické překyselení organismu a těžké kovy, které lze odhalit díky analýzy z vlasů.

Duševní onemocnění a chronický únavový syndrom

Omega-3 mastné kyseliny mají schopnost uzdravit toho, kdo má diagnozu bipolární poruchy (maniodepresivní poruchy), případně chronický únavový syndrom a navodit u něj stav duševní a tělesné pohody. Už po třech týdnech užívání (správný poměr omega 3, 6) dochází k pozitivnímu účinku.

Lněné semínko versus arterioskleróza a vysoký krevní tlak

Kdo si do jídla pravidelně přidává lněná semínka, snižuje si vysoký krevní tlak. Vysoký krevní tlak je rizikovým faktorem pro mnohá chronická onemocnění, proto i zde platí, že je dobré  lněné semínko používat v rámci osobní prevence.

Artróza drobných kloubů

Ke zmírnění bolestí jsou doporučovány obklady z teplého lněného oleje nebo z vařeného lněného semínka, které uvaříme na kaši a ještě za tepla do ní ponoříme ruce. Necháme působit co nejdéle.

Další prospěšné vlastnosti lněného oleje a semínka

Je těžké uvěřit, že jediná potravina může poskytnout tolik zdravotních výhod. Ale len je skutečně zázračný. Pomáhá při cukrovce typu II. a upravuje několik onemocnění ledvin, včetně lupus nephritis. Zlepšuje symptomy u pacientů s roztroušenou sklerózou, předchází maskulární degeneraci (běžné příčiny slepoty v pokročilém věku) a může Vám pomoci zhubnout.

Len je jedním z nejbohatších zdrojů nezbytné mastné kyseliny Omega 3 (alfa linolenová kyselina), která přispívá k růstu buněk a udržuje  zdravé srdce..

Lněný olej je vhodný jako součást zdravého životního stylu a stravy nízké na nasycené tuky. Má lehce ořechovou chuť a je možné ho užívat samostatně nebo přidávat do cereálií, jogurtů či zmrzliny.

Složení kvalitního lněného oleje je:

  • Bílkoviny: < 0,1 g
  • Sacharidy: 11,9 g (z toho cukry 0,0 g)
  • Tuky: 85,4 g (z toho 7,51 g nasycené mastné kyseliny, 17,09 g mononenasycené, 59,78 g polynenasycené mastné kyseliny)
  • alfa linolenová kyselina (omega 3): 45,26 g
  • linolová kyselina (omega 6) 14,52 g
  • Vláknina: 0,0 g.
  • Sodike

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector