Nachlazení a bylinky – vše o zdraví

Bylinky mají na lidský organismus blahodárné účinky. Naštěstí se jich nemusíme vzdávat ani v tomto ročním období. Jaké bylinky si můžeme doma vypěstovat v zimě? Které z nich se hodí do kuchyně a které nám naopak pomohou při nachlazení?

Nachlazení a bylinky – vše o zdraví

Bylinky patří ke snadno dostupným zdrojům vitamínů, kterých se nemusíme vzdávat, ani když za okny padá sníh. Doma je zvládne pěstovat úplně každý a to po celý rok.

V zimním období rozlišujeme dva způsoby pěstování, prvním z nich je rychlení, kdy z rostlinky získáme skutečně maximum, ale zpravidla ji vyčerpáme a na jaře se s ní budeme muset rozloučit.

Druhou možností je nechat bylinku odpočívat, zalévat ji méně, než při rychleném růstu, a těšit se z ní až na jaře. Nejideálnější možností je, když se rozhodneme pěstovat dvě rostlinky od jednoho druhu najednou, jednu díky rychlení můžeme sklízet přes zimu a druhá nás bude těšit na jaře.

V každém případě musíme pamatovat na to, že i bylinky patří mezi rostliny, které ke svému životu potřebují světlo.

Vhodným místem k jejich pěstování je zimní zahrada, která kromě dostatku osvětlení poskytuje i ideální teplotu kolem 15°C.

Nemusíme si ale zoufat ani v malém bytě, kde můžeme květináč nebo truhlík se zelenými pomocníky umístit na okno směrované na jih či východ. Pokud se rozhodneme pro rychlení, nemusíme se bát ani teplejších prostor.

Které bylinky si můžeme vypěstovat  v zimě?

Bylinky vhodné k domácímu pěstování si můžeme rozdělit do tří skupin.

Do skupiny trvalek, které nám budou dělat radost několik let, patří meduňka, dobromysl, tymián, mateřídouška, saturejka, šalvěj lékařská, máta a pažitka.

Pokud se  z těchto rostlinek chceme mít užitek i v zimě, nesmíme je zapomenout přesunout dovnitř.Pokud je ale zapomeneme venku, na jaře nám opět vyrostou.

Mezi trvalky řadíme i rozmarýn a levanduli, které jsou ale citlivé na mráz, proto je musíme v každém případě zazimovat. Třetí skupinu tvoří letničky, tedy bylinky, které nám vydrží jeden rok a pak je budeme muset obměnit. Sem řadíme bazalku, kopr nebo kerblík.

Při domácím pěstování se péče o různé druhy bylinek nijak zvlášť neliší. Vždy je třeba pamatovat na dostatek světla a pravidelnou zálivku. Rostliny by nikdy neměly ve vodě stát, proto je vhodné je zalévat menším množstvím vody, ale častěji.V některých případech platí, že doma pěstovaná rostlinka bude menší, než ta pěstovaná venku, na jejích vlastnostech to ale nic nezmění.

Nachlazení a bylinky – vše o zdravíBylinky a koření mají na náš organismus blahodárné účinky.

Použití bylinek: V kuchyni i v koupelně

V kuchyni:  Bylinky můžeme přidávat do většiny pokrmů, hodí se do omáček i houbových jídel, skvěle doplňují zeleninu a maso. Můžeme je přidávat také do octů a olejů.

Chybu neuděláme, ani s pomazánkami, polévkami či těstovinami. Vždy bychom měli s bylinkami zacházet rozumně, neboť v nadměrném množství mohou být škodlivé.

Pozor by si měly dát těhotné a kojící ženy, které by se měla některým bylinkám (např. šalvěj) úplně vyhnout.

Čaje: Bylinkové čaje, nebo též odvary, jednoduše připravíme tak, že bylinky přelijeme vařící vodou. Neměli bychom zapomínat na to, že sušené bylinky potřebují k vyluhování delší čas, než ty čerstvé. Většina bylin potřebuje na vylouhování 10 – 15 minut.

Tinktura: Tinktura je vhodná k obkladům či masážím, můžeme ji též ředit v čaji nebo ji konzumovat po lžičkách. Ani její příprava není složitá. Uzavíratelnou nádobu naplníme bylinkami, které zalijeme 40% režnou. Skladujeme na teplém a suchém místě a občas protřepeme. Po 14 dnech přecedíme a tinktura je hotová. Skladujeme v lednici.

Koupele a zábaly: Bylinky můžeme přidávat i do koupele. Větší množství bylin necháme přes noc vyluhovat ve studené vodě. Scezený nálev přidáme do koupele. Nejlepších účinků dosáhneme, když se po koupeli místo osušení ručníkem zabalíme do županu a odpočineme si v teple pod peřinou. Na páře změklé bylinky zabalené do ručníku můžeme použít jako zábaly.

Mateřídouška

Mateřídouška má uklidňující účinky, nálev z ní je proto vhodné pít před spaním. Krom toho snižuje svalové napětí a zmírňuje koliky a nadýmání. Kvetoucí nať je vhodná při nachlazení a žaludečních potížích.

Nachlazení a bylinky – vše o zdraví Rozmarýn může připomínat jehličnan, ale jedná se o bylinku, která je hojně využívána v lékařství.

Šalvěj  lékařská (babské ucho)

Šalvěj má příjemnou výrazně nahořklou chuť. Obsahuje velké množství silic, za zmínku stojí napříkld kafr. Je zdrojem hořčin, tříslovin a vitamínu C. Dále obsahuje karotenoidy, pryskyřice a další minerální látky.

Šalvěj potlačuje potivost a působí jako desinfekce, proto je využívána při zánětech v ústní dutině. Zmírňuje i kašel a díky své vůni je hojně využívána v kosmetice a potravinářství. Bývá součástí zubních past, koupelových solí, ale i žvýkaček.

Odvary z ní pomohou zbavit se lupů.

V kuchyni se používá na ryby či do nádivek. Vhodná je v kombinaci s tučnými masy, neboť napomáhá zažívání.

Nachlazení a bylinky – vše o zdraví Jednou s obsažených silic je i tujon, který je ve větší míře jedovatý, proto by šalvěj měla být konzumována rozumně. Je  zcela nevhodná pro těhotné a kojící ženy, neboť může vyvolat stahy dělohy a snížit produkci mateřského mléka.

Rozmarýn lékařský

Jedná se o jednu z mála bylinek, které zvyšují krevní tlak. Rozmarýn zlepšuje krevní oběh, odstraňuje pocit chladu v končetinách, zvyšuje koncentraci a celkově posiluje. Rozmarýnový čaj má močopudné účinky a napomáhá i pocení. Je zvláště vhodný pro ženy s poruchami menstruačního cyklu.

Jako olej či tinktura je vhodný také k vnějšímu použití, neboť napomáhá uvolnit ztuhlé a pohmožděné svaly a klouby. Známý je i v aromaterapii, neboť zmírňuje bolesti hlavy.

Stejně jako šalvěj má nahořklou chuť a kafrovité aroma. Můžeme ho přidávat do polévek, zeleninových jídel, k sýrům či masům. I zde platí,že všeho moc škodí, proto bychom s ním měli zacházet šetrně. Ve větší míře by neměl být součástí jídelníčku dětí do 5 let ani těhotných a kojících žen.

Nachlazení a bylinky – vše o zdravíInhalování majoránkového odvaru je velmi vhodné i pro astmatiky.

Majoránka

Oblíbenou a v české kuchyni hojně užívanou bylinkou je majoránka, která obsahuje třísloviny, hořčiny a silici. Má silný kafrový pach a kořenitou nahořklou chuť.

Zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv a tím podporuje trávení. Má také uklidňující protikřečové účinky, v nadměrných dávkách může působit až lehce omamně. Přidává se do sirupů i mastí a pomáhá proti nadýmání.

Při astmatu se doporučuje její inhalace. Majoránková koupel posiluje nervy.

Z majoránky je možné vyrobit i masti, které nám pomohou zbavit se rýmy či mokvavých ran. Mast I.: 1 čajová lžička sušené nati se vaří 1 minutu s polévkovou lžící červeného vína. Poté přidáme lžíci másla, roztavíme a přecedíme. Po vychladnutí skladujeme v lednici. Tato mast je vhodná ke vtírání do nosu při rýmě.Mast II.: 1 lžička šťávy vylisované z čerství natě se rozetře s 5 lžičkami nesoleného másla nebo borové vazelíny. Vzniklou mast můžeme taktéž používat při rýmě, krom toho je vhodná i k urychlení léčby mokvavých a zanícených ran.

Bylinky mají na naše tělo blahodárné účinky. V kuchyni nám poslouží nejen jako dochucovadla, ale pomohou nám i zlepšit trávení. Bylinkové čaje zase posílí mysl, odstraní bolesti hlavy a kloubů, pomohou při nachlazení.

Jejich pozitivní účinky na lidský organismus jsou hojně využívány i v aromaterapii či při relaxačních koupelích. Nikdy bychom však neměli zapomínat na to, že všeho moc škodí a tak i s bylinkami je nutno zacházet šetrně.

Zajímavé:  České lékárny: osm z deseti zákazníků odchází spokojeno – vše o zdraví

Bylinkami proti chřipce a nachlazení

Nachlazení i chřipka mají společnou příčinu, a sice viry, které
denně útočí na náš imunitní systém. Pokud je včas nestačíme zničit,
může se jim podařit probít až dovnitř našeho těla a začnou páchat
problémy.

Nachlazení má obvykle hladší průběh, trvá tři až sedm dní a je
doprovázeno rýmou, kašlem, bolestí v krku a někdy také zvýšenou
teplotou. Chřipka má rychlou inkubační dobu (asi tři dny) a velmi rychlý
nástup.

Jedná se o nakažlivé a nebezpečné onemocnění. Viry se
přenáší vzduchem, usadí se nám na sliznicích dýchacích cest a začnou
se množit. Horečka může vystoupat až na 40°C, začne nás bolet celé
tělo, jsme unavení a vyčerpaní.

Každý z nás to ale nejspíš
dobře zná…

Tentokrát jsme pro vás připravili pár tipů, jak překonat chřipku a
nachlazení rychle a s pomocí přírodních pomocníků z řady bylin:

1. Zůstaňte doma a odpočívejte alespoň pár dní

Pokud se vám podaří podchytit nemoc v začátcích a nebudete tělo
zatěžovat zbytečnými aktivitami, podpoříte ho v boji se zákeřnými viry
a vyléčení bude o to snazší. Nebojte, nic vám neuteče a každá práce
může počkat.

2. Doplňujte tekutiny

Znáte to, už jste slyšeli tisíckrát, ale je to opravdu tak. Je
důležité dopřát tělu dostatek tekutin, aby se neustále z těla
vylučovaly škodlivé látky. Ideálně popíjejte bylinné čaje a teplou
vodu. A které bylinky se hodí nejvíc?

Přírodní antibiotika = takto můžeme nazvat bylinky
jako třapatka nachová, bez
černý
 a licho­řeřišnice větší.

 Třapatka
stimuluje imunitní systém, černý bez vám pomůže s pocením (ideálně
v kombinaci s lípou obecnou) a lichořeřišnice  působí
protizánětlivě. Černý bez pomáhá také od zalehlých uší.

Skvělým
pomocníkem je i zázvorový čaj z čerstvého nebo i kvalitního sušeného
mletého zázvoru. Mletý zázvor má výhodu, že ho můžete rychle přidat  
i do vařených jídel.

Nachlazení a bylinky – vše o zdraví

Jak na to? Sušené bylinky se dají lehce sehnat a můžete si z nich
udělat nálev a popíjet 1 až 3 krát za den. Nálev připravíme tak, že
se jedna lžička sušené byliny na šálek zalije vroucí vodou a nechá se
louhovat 5–15 minut s občasným mícháním.

Skvělé jsou i alkoholové
extrakty z těchto bylin, které pak přidáváte po kapkách do vody nebo
teplých nápojů. My jsme letos připravili naši novinku, zahuštěné
extrakty z osmi bylin včetně echinacey, lichořeřišnice, květu bezu,
proskurníku, divizny a zimolezu. Třeba Vás tako kombinace pod názvem Imunita
osloví.

Bylinné extrakty a bylinky vůbec je třeba začít užívat
u prvních příznaků. Lichořeřišnice se dá také krásně vypěstovat
v květináči na balkóně a daří se ji do prvních mrazíků, takže
můžete mít stálý přísun listů a květů do salátu. Já na podzim pak
bylinu seříznu, dám  do sklenice z okurek, zaleju domácí slivovicí nebo
vodkou (42%).

Nechám postát 2 týdny , pak zcedím, přeliju do skleněné
láhve a mám domácí tinkturu. Dávkuji 30 kapek nebo malou čajovou lžici
3 x denně.

3. V případě silné rýmy, kašle a dalších nepříjemných
doprovázejících příznaků nachlazení

Teče vám z nosu? Pomůže vám bylinka zvaná světlík
lékařský.
 Pokud vás naopak trápí v nose hustý hlen,
vyzkoušejte si uvařit čaj z celíku zlatobýlu.

Zalijte
lžičku a pijte třikrát až šestkrát denně, ideálně před jídlem. Pozor
celík není vhodný pro dlouhodobé užívání, proto ho pijte maximálně
5 dnů. Je také vhodné udržovat vlhké sliznice. Já ráda používám
olejíček Nasja.

Je to starodávná ájurvédska receptura, kde najdete
extrakty 14 bylin v sezamovém oleji. Je

A jak správně smrkat? Nejdříve jednou, a pak druhou dírkou. V noci si
podestelme více hlavu a snažme se zvlhčovat vzduch v ložnici.

Pokud máte kašel, pomůžou vám bylinky jako divizna
velkokvětá, proskurník lékařský
 (ten je ideální v případě
suchého a dráždivého kašle) nebo lípa obecná, celík zlatobýl,
zimolez japonský…

Můžete vyzkoušet bylinný sirup G.C.M s emblikou
lékařskou
, justiciou adhatodou, vrcho­lákem
myrobalánovým
 a dalšími bylinkami. U čaje z divizny si dejte
pozor na dráždivé usazené mikročástice. Nálev přeceďte přes jemné
sítko, nebo nepijte až do dna.

4. Když je vám zima

Zahřejte se kořením – skvěle zahřejí například
skořice nebo zázvor. Je dobré mít doma sušený mletý zázvor, který je
vždy po ruce a lze ho přidat do všech jídel i nápojů.

Skvělá je
i směs Trikatu, kde je pepř dlouhý, pepř černý a zázvor
lékařský
 a lze ji přidat do všech masových i zeleninových
jídel. K mým oblíbeným patří také kurkuma a kardamom.

Kardamom si
přidávám i do kávy.

Můžete si udělat koupel s levandulí. 10 polévkových lžic sušených
květů levandule zalijeme horkou vodou (2–3 litry) a necháme louhovat
15 minut. Poté nálev scedíme přes sítko a nálev nalejeme do připravené
lázně. Krásný rituál před spaním. 

5. Nezapomínejte na vitamíny a minerály

Nejlépe je přijímat vitamíny a minerály přirozeně ve stravě. Jezte
ovoce v barvách duhy avšak přiměřeně.

Ovoce obsahuje fruktózu, která
patří k jednoduchým cukrům stejně jako glukóza avšak na rozdíl od
glukózy jde přímo do jater (její látková přeměna  není závislá na
inzulinu) a v případě, že ji máte nadbytek, přeměňuje se na tuk, který
se může usazovat v cévách, mezi orgány (viscerální tuk), může
způsobovat poruchy metabolismu jater a další zdravotní komplikace včetně
obezity. Kdysi se ovoce jedlo jen v létě, když přirozeně dozrávalo
v přírodě. 

Minerální látky i vitamíny najdeme ve tmavé listové zelenině.
Skvělými zdroji jsou polníček, rukola, pažitka, petržel, křen, kopr…ale
i v jedlých květech jako například sedmikrásky, květy
lichořeřišnice…

Abychom vstřebali z naší potravy vše co potřevbujeme, musíme mít
v pořádku trávicí systém.

Často může být problém se vstřebáváním,
kdy vlivem řady různých faktorů (například věk, záněty střev, poruchy
střevních sliznic, nadužívání antibiotik a s tím spojená zvýšená
proputnost střeva nebo narušená mikrobiota ve střevech…) nejsme schopni
potravu dobře natrávit, nebo vstřebávat.

Dnes jsou známé skutečnosti, že
mikroorganismy v našich střevech nám pomáhají natrávit potravu a
produkuji řadu vitaminů. V tomto případě se věnujte obnovení rovnováhy
trávicího traktu a než se Vám to podaří, nebojte se sáhnout po kvalitním
multivitaminu.

Problémy může působit i nedostatek žaludečních šťáv. V žaludku
potřebujeme kyselé prostředí, které likviduje patogeny přijímané ve
stravě a také brání bakteriím ze střevi (které nesnášejí kyselé
prostředí), aby posutupovali směrem nahoru trávicím traktem.

Věkem, vlivem
antacid může docházet ke snižování produkce žaludečních kyselin, může
se zvednout pH v žaludku a nedojde k dostatečnému rozložení bílkovin.

Produkci žaludečních šťáv podpoříte hořčinami, pro regeneraci tenkého
střeva a snížení střevní propustnosti můžete
použít L-glutamin, quercetin, deglykorizovanou
lékořici
jilm plavý, aloe vera, proskurník
lékařský, zinek­.
 V případě refluxu můžete vyzkoušet
osvědčenou kombinaci embliky lékařské a chebule
srdčité.

Pro zlepšení mikrobioty je vhodné užívat probiotika a prebiotika
(potrava pro probiotika jako například FOS, inulin). Opět vyhledávejte
kvalitu a pokud možno enterosolventní obal kapsle.

Kontrolujte si pravidelně hladiny vitaminu D, který je
důležitý pro normální funkci imunitního systému a
společně s vi­taminem K a zinkem hrají důležitou roli
v podpoře přirozené obranyschopnosti. Vitamin D hraje důležitou roli
i při regeneraci střevní výstelky. Když máme nedostatek vitaminu D,
nefunguje nám dobře jak imunitní systéme tak ani regenerace střevních
sliznic.

Zajímavé:  Hořká chuť v ústech - vše o zdraví

6. Vyhýbejte se stresu

Kromě milovaného člověka nebo dobrého přítele, pomůžou
adaptogeny – jako je například bazalka posvátná známá jako
Tulsi, indický ženšen Ašvaganda, chebule srdčitá známá jako
amrita
 a mnoho dalších. Tulsi čaje mají výjimečnou chuť a
v kombinaci s mátou, zázvorem, zeleným čajem nebo ašvagandou poskytnou a
spoustou dalších bylinek je lze popíjet v zimě i v létě jako
ledové čaje.

Pokud máte strachy a bojíte se „co bude?“, nebojte se požádat
o pomoc odborníky, kteří Vás naučí meditovat nebo objevit kouzlo jógy.
I hluboké prodýchání po dobu 5 minut pomůže uvolnit tlak v našem
nitru. Pohyb na čerstvém vzduchu a kvalitní spánek jsou zásadní pro
regeneraci a duševní pohodu.

Vnitřní nespokojenost, špatné vztahy v rámci rodiny nebo na pracovišti
způsobují negativní energii, která se v těle ukládá. Pamatujte, že
naše podvědomé negativní programy se nám zrcadlí na vztazích
s nejbližšími. Potlačme svoje ego a přemýšlejme více srdcem.

Nachlazení a bylinky – vše o zdravíRECEPT:
Bylinný lektvar první pomoci při nachlazení

INGREDIENCE:

  • 30 g sušeného květu divizny velkokvěté
  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce vodky nebo domácí slivovice
  • čistá sklenice s víčkem

POSTUP:

Předehřejte pánev na slabém plamenu, přidejte med, vodku a sušený
květ divizny a chvíli zahřívejte (do maximálně do 45°C) a za pomocí
vařečky umíchejte těstíčko. Pokud nebude držet pohromadě, přidejte
více alkoholu nebo medu. Stále teplé dejte do sklenice, uzavřete a dejte do
lednice odležet asi na 4 dny.

Základ vydrží až rok a stačí jej kdykoliv
zalít horkou vodou jako čaj a nechat louhovat 10–15 minut. Poté stačí
scedit a můžete popíjet. Nezapomeňte při přípravě povědět bylinkám,
s čím by vám měly pomoct a hezky jim za to poděkujte. Ozdravný šálek
připravený s láskou ocení také vaši blízcí.

Pro děti a před
řízením se ovšem nehodí.

Inhalace pro případ rýmy:  

  • 1 l vody
  • 50 g sušených bylinek (heřmánek, tymián, šalvěj)

Bylinky zalijeme horkou vodou a necháme chvíli louhovat. Pak si přikryjeme
hlavu ručníkem a inhalujeme alespoň 10–15 minut. Na noc můžete potřít
okolí nosu bylinnými kap­kami Nasja.

Cibule na bolest v krku

  • 1 velká cibule
  •  2–3 lžíce vody
  • Utěrka nebo plátýnko

Nadrobno nakrájenou cibuli dáme do hrnce, podlijeme vodou a za stálého
míchání podusíme. Cibuli rozložíme po delším okraji plátýnka,
zabalíme zbytkem plátýnka a přiložíme na krk. Necháme působit 1–3
hodiny.

Cibule na kašel

Cibuli nakrájíme nadrobno. Posypeme cukrem, nebo medem a nechám odstát do
doby, než vznikne šťávička, která chutná i dětem. Podáváme po
lžičkách po 3 hodinách nebo podle potřeby.

Přeji Vám pevné zdraví a dobrou
imunitu

Za celý tým Ecce Vita Ing. Iveta
Ječmík Skuherská,
 na­turopat, @y­vylife

Nachlazení a bylinky – vše o zdravíDěkujeme!

Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte
se na nás obrátit na [email protected]­ta.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a
nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog 

Mohly by vás také zajímat
články:
 vitamin D
a jeho význam pro náš imunitní systém, SARS- CoV-2, Viry a naše tělo, recepty: Pic­kles –
domácí fermentovaná zelenina

Kašel, dušnost, nachlazení? Bylinkářka radí, jak vyzrát na plicní neduhy

Plicník lékařský • Autor: istock.com

Obsahuje tuky, saponiny, invertní cukr, kyselinu křemičitou, alantoin a slizovité látky. Zpevňuje tkáň, napomáhá hojení ran a podporuje vykašlávání. Známá léčitelka Hildegarda z Bingenu říká: „Člověk, jehož plíce jsou nafouklé, takže kašle a obtížně dýchá, svaří si kořen plicníku s vínem a toto nalačno pije, pak bude uzdraven.“

  • Velký přehled léčivých bylinek najdete zde.

Plicník můžete svařit nejen s vínem – pokud trpíte bronchitidou, kašlem či laryngitidou, smíchejte vrchovatou polévkovou lžíci plicníku s ½ l piva a zahřívejte do bodu těsně před varem. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu a popíjejte. O svaření s vodou se však moudré knihy nezmiňují. Plicník by se, stejně jako většina ostatních bylinek, neměl užívat dlouhodobě.

Průtržník lysý

Bylinka uvolňující křeče pomáhá nejen při obtížích s ledvinami, nýbrž i při onemocnění dýchacích cest. Obsahuje saponiny, herniarin, flavonoidy (quercetin), kumarin a kyselinu medicagenovou. Stejně jako mnoho dalších bylin obsahujících slizovité látky nemá ani průtržník rád tepelnou úpravu.

Pokud tedy chceme užívat průtržníkový čaj, připravíme ho takto: 1 polévkovou lžíci čerstvého či sušeného průtržníku zalijeme 250 ml studené vody a necháme 12 hodin odstát. Pak mírně zahřejeme, přecedíme a pijeme až 3 šálky denně.

Pozor, kdo trpí na problémy s prostatou či na lupénku, měl by průtržník užívat pouze čerstvý – ne sušený.

  1. Velký přehled nemocí dýchací soustavy najdete zde.

Smrk ztepilý

Tento jehličnan obsahuje pryskyřici, éterické oleje, vitamin C, pinen, limonen, třísloviny, kyselinu mravenčí a další látky. Tiší kašel, rozpouští hleny a zabraňuje zánětům. Smrkový sirup vyrobený z mladých výhonků je výborným prostředkem proti kašli, a to i u dětí.

Vyrobíme ho takto: Potřebujeme čerstvé smrkové výhonky (světle zelené jemné štětičky, co se na smrcích na jaře objevují), cukr a uzavíratelnou sklenici. Do sklenic vrstvíme postupně vždy vrstvu výhonků a vrstvu cukru, každou důkladně stlačíme. Když je sklenice téměř plná, uzavřeme ji a postavíme až do podzimu na teplé místo.

Přecedíme a uchováváme v uzavřených sklenicích v temnu. Užívá se 1 polévková lžíce 3x až 4x denně, dá se ovšem i vmíchat do čaje.

Jak se zbavit zahlenění? Více informací najdete zde.

Tymián

I tato bylinka je skvělým pomocníkem proti kašli. Tymián obsahuje thymol, éterické oleje, borneol, pinen, třísloviny, hořčiny, saponiny a pryskyřičné látky. Působí antisepticky, podporuje vykašlávání, mírní křeče, rozpouští hleny a posiluje organismus.  Při kašli stačí svařit pár snítek tymiánu s velkou oloupanou a hrubě pokrájenou cibulí, nechat 10 minut odstát a po doušcích popíjet.

Vyzkoušejte i čajové směsi

A na závěr několik osvědčených čajových směsí. U všech uvedených směsí platí, že na jeden šálek (250 ml) použijeme jednu čajovou lžičku směsi, zalijeme horkou, nikoli však vroucí vodou, necháme 10 minut odstát, přecedíme a pijeme teplé. Každý šálek čaje připravujeme čerstvý a pijeme 3x denně jeden šálek.

  • Směs 1
  • 50 g proskurníku lékařského
  • 50 g tymiánu

Směs 2

  • 25 g jitrocele
  • 25 g květů černého bezu
  • 20 g fialkových květů
  • 20 g květů podbělu
  • 20 g fenyklu
  • 20 g kmínu

Směs 3

  • 25 g listů kaštanu
  • 25 g rosnatky (Rozhodně ji netrhejte ve volné přírodě, je chráněná. V e-shopech se dá koupit tinktura i sušená rosnatka.)
  • 20 g fialkových květů
  • 20 g tymiánu

Všechny uvedené bylinky a čajové směsi by vám měly pomoci zahnat nepříjemné dýchací obtíže. Pokud ale stále neustupují, či se dokonce zhoršují, kontaktujte neprodleně svého lékaře kvůli vyloučení vážnějšího onemocnění, jako je zápal plic nebo i koronavirus.

    Autor: Marie Bezděková

    Bylinky na chrapot, nachlazení a bolest v krku. Co všechno ještě najdeme v podzimní přírodě

    Začal podzim a nastal čas využít všech darů, které nám příroda poskytla. Je čas sušit, zpracovávat, zavařovat, konzervovat, míchat bylinkové směsi – prostě všechny přírodní produkty uchovat tak, aby nám mohly pomáhat a podporovat naši imunitu až do příštího jara.

    8 fotografií

    O podzimu a jedlých i léčivých rostlinách na zahrádce si povídáme v naší radioporadně s Radkou Svatošovou. Tentokrát na téma: posílení imunity.

    Na zahradě najdeme ještě poslední květy měsíčku lékařského. Pamatujte, že léčivější jsou sytě oranžové květy. Měsíček patří mezi ženské bylinky, ale prospívá i játrům a žlučníku. Ve formě tinktury má také protirakovinné účinky. Jeho hojivé působení můžeme využít zevně na kožní problémy, ať už ve formě obkladů nebo masti.

    Před prvními mrazíky sklízíme lichořeřišnici větší. Rostlina je jedlá a léčivá úplně celá. Vyniká lehce pálivou ředkvičkovou chutí. Má silné antibiotické působení, takže ji můžeme využívat i při nachlazení a zánětech močových cest. Pokud už rostlinka zasychá, můžeme si nasbírat zelená semena a připravit z nich tinkturu. Zralá semena uschováme na výsev v příštím roce.

    Snad největší zásobárnou vitamínu C a nepřeberného množství dalších vitamínů a biologicky aktivních látek je rakytník řešetlákový.

    Zajímavé:  Být fit… FORFIT – vše o zdraví

    Je to keř, který poroste v každé půdě a hodí se na každou větší zahrádku. Mějte na paměti, že plody získáte jen tehdy, když budete pěstovat samčí a samičí rostliny. Pokud vám rakytník plodí jen málo, nezoufejte, keř je léčivý úplně celý a jako zásobárnu vitamínů můžete používat i listy. Ne nadarmo je prý dával Alexandr Veliký svým koním, aby měli krásnou srst.

    Jedinou vadou na kráse jsou ostré trny rakytníku, takže vaše ruce si sklizeň plodů protrpí. Existuje sice spousta vynálezů na usnadnění této dřiny, ale podle mého názoru není nad pečlivý ruční sběr.

    Recepty:

    Rakytníkový sirup – rakytník odšťavníme nebo rozmačkáme. Přecezenou šťávu smícháme se stejným dílem medu nebo cukru a dáme do vyvařených lahví. Zbylou drť z rakytníku můžeme dále zpracovat například na rakytníkový likér nebo usušit na čaj. Sirup uchováváme v chladu a užíváme jej v zimních měsících na podporu imunity.

    Rakytníkový likér – rozdrcené plody nebo výlisky rakytníku necháme macerovat ve vodce nebo pálence s obsahem alkoholu minimálně 40%. Macerujeme minimálně jeden měsíc. Na dochucení můžeme hned ze začátku přidat vanilku. Nakonec směs přecedíme a dochutíme medem nebo zchladlým cukrovým sirupem.

    Letošní podzim v krajině do dálky září růžové keře obsypané rudými šípky. Udělejme si zásobu na zimu. Šípky podporují naši imunitu a dodávají tělu potřebné vitamíny.

    Sušíme je v celku, nejlépe v sušičce při nízké teplotě. Podrtíme je teprve před použitím a můžeme je pak macerovat přes noc ve studené vodě. Druhý den popíjíme lahodný nápoj.

    Pokud šípky povaříme, vznikne nám odvar s výraznější chutí, ale s nižším obsahem vitamínu C.

    Na procházkách můžeme také sbírat kopřivová semínka, která sušíme a přidáváme do jídel nebo nakládáme do medu. Kopřivová semínka jsou také zásobárnou užitečných látek a umí tělu dodat energii. Kromě sběru plodů a semen pomalu můžeme začít vykopávat kořeny bylin, které ukončily své vegetační období.

    Využijme na podzim bohatství toho, co nám příroda nabízí

    Nejvíce našemu zdraví prospěje, pokud budeme konzumovat to, co právě dozrává a roste kolem nás.

    Užijme si sladkosti a chuti podzimního ovoce a ořechů. Zkusme se vyhnout nákupům dovozového ovoce a zeleniny v supermarketech. Tyto produkty jsou pěstovány za použití mnoha chemikálií a cestují k nám často přes půl zeměkoule. Neprospívají ani našemu zdraví, ani životnímu prostředí.

    A pokud nemáme vlastní zahrádku, na každé mezi, v lesících či opuštěných zahradách najdeme spousty ovoce, které nikdo nesbírá, ořechy , houby. Anebo si na nejbližším trhu nalezněte „svého“ farmáře, který vám za pár korun rád přenechá to, co sám s láskou vypěstoval.

    Přeji Vám hodně zdraví a vitality načerpané z darů naší přírody.

    Zaujala vás bylinková škola Zelená louka? Podívejte se na její webové stránky!

    Celou radioporadnu s Radkou Svatošovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

    Vyzrajte na kašel a nachlazení!

    Venku je deštivo a chladno, jednoduše počasí jako dělané pro to, zalézt si s knížkou do postele nebo si napustit vanu plnou horké vody. Jsou tu však i další triky, jak zahřát tělo a zbavit se nepříjemných příznaků nachlazení, které nám v sychravém počasí šlape na paty!

    • půlku rozkrojeného citronu
    • 0,5 litru horké vody (o teplotě alespoň 75 ℃)
    • bavlněnou látku
    • vlněný šál
    • ručník
    • misku
    • vysokou sklenici

    S bolestmi v krku se během podzimu a zimy setkáváme asi nejčastěji. Od nepříjemných pocitů si přitom můžeme jednoduše ulevit sami, a to zklidňujícím citronovým zábalem. Rozkrojenou půlku citronu vložte do misky a zalijte horkou vodou.

    Opatrně, abyste se neopařili, zmáčkněte pomocí vysoké sklenice vršek citronu, čímž uvolníte šťávu i obsažený esenciální olej. Následně vezměte kus bavlněné látky, která je dostatečně široká, aby zakryla celý krk a nedotýkala se páteře.

    Látku zatočte z obou stran směrem do středu a vložte do misky, aby absorbovala co nejvíce citronové vody. Vidličkou látku vyjměte z misky, přemístěte na suchý ručník a důkladně vyždímejte. Předtím, než zábal umístíte na krk, otestujte teplotu pomocí zápěstí.

    Krk zabalený látkou oviňte ještě teplým vlněným šálem a nechte působit po dobu 30 minut.

    Připravte si dostatečně velký lavor s vodou, ručník, teplé ponožky a případně teploměr do vody. Každý z nás jistě zažil, jaké to je podcenit zimní obuv a vydat se v mrazivém počasí na dlouhou procházku.

    Studené nohy po návratu domů zažívají muka a nestačí je ani zabalit do teplých ponožek. Nejlepší proto je pořádně je napařit! V lavoru si nejprve připravte vodou o teplotě přibližně 33 ℃ a prochladlé nohy do ní namočte. Opatrně přidávejte další vodu a postupně zvyšujte teplotu.

    Vodu nelijte přímo na pokožku a dávejte pozor, aby teplota v lázni nepřesáhla 40 ℃ (nejlepší je použít teploměr). Příjemných pocitů si můžete užívat 10 až 15 minut, načež nohy vyndejte z vody, osušte ručníkem, oblékněte do teplých ponožek a na chvíli si odpočiňte.

    Lázeň není vhodná pro děti a osoby s problémy v oblasti nohou, které mohou být na horkou vodu obzvlášť citlivé.

    • bavlněnou utěrku
    • froté ručník
    • vysokou nádobu
    • 0,5 litru horké vody

    Ztuhlé svaly k zimě patří stejně, jako ucpaný nos. Svalové napětí nejlépe uvolníte masáží bavlněnou utěrkou, kterou stočíte a zabalíte do froté ručníku. Silnější roli umístěte svisle do vysoké nádoby a vnitřní bavlněnou látku opatrně zalijte horkou vodou. Pomocí horké role pak jemně masírujte ztuhlý krk, ramena nebo záda. Jistě uznáte, že tato masáž je balzámem nejen pro tělo, ale i duši!

    Zábaly lýtek jsou při horečkách velmi účinné, přičemž jsou vhodné i pro děti od jednoho roku věku. Aplikovat je však lze jen v případě, že jsou vaše nohy teplé! Lehněte si a pod nohy vložte osušku, vezměte dva kusy látky a namočte je do teplé vody.

    Následně obtočte látku kolem lýtek, zábal zajistěte další vrstvou suché látky, a nakonec nohy zabalte do osušky. Jakmile se vnitřní látka zahřeje, látku vyjměte a nahraďte jí chladnější. V aplikaci pokračujte tak dlouho, dokud horečka neklesne.

    Pokud však chodidla zchladnou, ošetření okamžitě ukončete.

      • větší silnou osušku (z bavlny, fleecu nebo vlny)
      • 2 kusy látky, které se budou přímo dotýkat pokožky (z bavlny, hedvábí nebo lnu)
      • 2 širší kusy látky k zajištění zábalu na lýtkách
      • vodu o tělesné teplotě (ne více než o 2 ℃ vyšší, než je vaše teplota)

      Je třeba brát v úvahu, že zábal vyžaduje čas na přípravu i provedení. Když jsou děti nemocné, musíte se tak obrnit trpělivostí, některé totiž potřebují chvilku, než na ně procedura začne účinkovat. Rodiče, kteří si nejsou průběhem nemoci svého dítěte jistí, by se v první řadě měli poradit s pediatrem.

      Diskuze

      Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *