Quinou – Vše o zdraví

V podrobném profilu superpotraviny quinoa zjistíte:

  • jak přesně vám quinoa může zlepšit zdravotní stav a kondici
  • jaký je vliv quinoy na hubnutí, krásu a vitalitu
  • jaký je kompletní výživový profil quinoy
  • nežádoucí účinky a kdo by quinou užívat neměl

Quinou - Vše o zdraví

Výjimečná semínka quinoy obsahující vysoce kvalitní protein

Quinou - Vše o zdraví

Quinoa se v poslední době stala trendem zdravé výživy. Ve srovnání s jinými obilovinami však tato pseudoobilnina obsahuje velké množství bílkovin a žádný lepek. Z quinoy se připravují různé pokrmy, mouka, polévky a pivo.

Konzumace quinoy může zasytit víc, než pšenice nebo nebo rýže. Má jemnou neutrální chuť hodící se do rozličných pokrmů, vysokou nutriční hodnotu,  je jednoduchá na přípravu (podobně jako rýže nebo kuskus) a uvařená do 15 – 30 minut. Obsahuje významné množství vlákniny, bílkovin, fosforu, hořčíku, mědi, manganu, zinku a železa.

Quinoa může také snižovat hladinu krevních tuků (triglyceridů) po jídle – ve srovnání třeba s konzumací chleba.

Quinoa bývá nejčastěji využívána celiaky, při vysoké hladině triglyceridů a infekci močových cest, pro odpuzování hmyzu, proti bolesti a podporu hubnutí.

VÍTE, ŽE pseudoobilnina quinoa je rostlina jiné čeledi než obilniny, ke skupině obilnin se však řadí díky stejnému hospodářskému využití a chemickému složení?

Bílá, červená a černá quinoa

Existuje přes 120 různých druhů quinoy, komerčně pěstovány a prodávány jsou však jen 3 z nich. Liší se především barvou, výživová hodnota je podobná. Kuchaři odrůdu quinoy volí obvykle právě podle vzhledu.

Bílá neboli slonovinová či zlatá quinoa je nejběžnější a má bledě béžovou barvu. Bílá quinoa je o něco méně křupavá než červená a vaří se rychleji.

Červená quinoa má o něco méně bílkovin než bílá. Červená quinoa však obsahuje 2x více vlákniny než bílá.

Quinou - Vše o zdraví

Červená quinoa má zemitou červenou barvu

Černá quinoa si černou barvu zachovává i po uvaření. Ve srovnání s bílou quinou má sladší a jemnější chuť. Na pultech obchodů se nevyskytuje tak často jako bílá a červená, má však obecně stejné výhody.

Quinou - Vše o zdraví

Černá quinoa je podobná máku

Fakta o quinoe

Věděli jste, že …

  • Quinoa se česky správně vyslovuje kinua.
  • Organizace spojených národů quinou označila za superpotravinu pro její nutriční hodnotu a schopnost efektivně nakrmit velké masy lidí.
  • Před více než 5000 lety začali quinou jako jeden ze svých základních plodin pěstovat Inkové. Věřili, že dodá sílu válečníkům a quinou používali i při slavnostních rituálech.
  • Doslovný význam quinoy v incké řeči je “matka zrn”.

Quinou - Vše o zdraví

Když Španělé v šestnáctém století dorazili do Jižní Ameriky, pole s quinou jako součást Incké kultury spálili. Quinoa však dál rostla divoce v horách a byla také v malých množstvích pěstována tajně

  • V 80. letech 20. století na toto starodávné super-výživné jídlo narazili dva severoameričané a začali jej pěstovat poblíž Boulder v Coloradu. Od té doby se quinoa stala populární potravinou po celém světě.
  • Quinoa je jedinečné semeno se všemi 9 esenciálními aminokyselinami.
  • Quinoa má vyšší obsah bílkovin než jiné obiloviny (asi 7 gramů bílkovin v ¼ hrnku suché quinoy).
  • Ve srovnání s jinými zrny je quinoa pozoruhodně bohatá na polyfenoly (fytochemikálie známé svou potencionálně ochrannou antioxidační aktivitou).
  • Quinoa je přirozeně bezlepková.
  • Quinoa má 2x více bílkovin než hnědá rýže, kterou v receptech skvěle nahradí.
  • Quinoa má jemnou ořechovou chuť a velikostí připomíná sezamové semínko.
  • V šálku uvařené quinoy najdete stejné množství bílkovin jako v šálku mléka (přes 8 g).
  • Při vaření podobně jako rýže 3x zvýší svůj objem. Vaří se také jako rýže – 1 šálek suché quinoy na 2 šálky vody.
  • NASA quinou astronautům balí na dlouhé lety vesmírem.

Důležité informace o quinoe

  • Známá také jako: keen-wah, zlato Inků, zeleninový kaviár, merlík čilský, Chenopodium quinoa, Incká rýže, červená quinoa, bílá quinoa, černá quinoa
  • Krajina původu: pohoří And, Bolívie, Peru, Chile, Ekvádor
  • Prodává se ve formě: suchá, saláty, granola, těstoviny, snídaňové cereálie a kaše, pečivo, mouka, pivo, polévky, proteinové tyčinky, mléko, dezerty
  • Dostupnost v ČR a SR– ano

Quinou - Vše o zdraví

Quinoa se nejčastěji pěstuje v těchto oblastech

Předpokládané účinky quinoy

Pro objektivní zhodnocení benefitů quinoy na lidské zdraví je zapotřebí více vědeckých důkazů a lékařských studií. Quinoa by teoreticky mohla být účinná při těchto zdravotních obtížích:

  • Celiakie.
  • Vysoká hladina krevního tuku neboli triglyceridů.
  • Jako repelent proti poštípání hmyzem.
  • Bolesti.
  • Infekce močových cest.
  • Ztráta tělesné hmotnosti. Předběžná studie publikovaná roku 2015 v časopise Journal of Food Science and Technology na laboratorních potkanech zjistila, že quinoa může potlačovat chuť k jídlu. Další studie na zvířatech publikovaná v Physiology & Behavior zjistila, že myši krmené extraktem quinoy s vysokým obsahem sloučeniny 20-hydroxyecdyson spálily více tuku a ze stravy jej absorbovaly méně. Další studie z roku 2012 týkající se obezity zjistila, že myši krmené výtažkem quinoy s vysokým obsahem 20-hydroxyecdysonu přibíraly méně. Je však příliš brzy tvrdit, že quinoa má stejné benefity i pro člověka.

Quinou - Vše o zdraví

Quinoa je nutričně hodnotnou přílohou

  • Quinoa může pomoci vašim svalům s růstem. V rostlinných zdrojích všech 9 esenciálních aminokyselin najdete jen výjimečně, quinoa vám je poskytne všechny.
  • Kvůli vysokému obsahu vlákniny může nízkoglykemická (způsobuje postupný vzestup inzulínu) quinoa zejména lidem s cukrovkou pomáhat k správné hladině krevních cukrů.
  • Vysoký obsah železa v quinoe pomáhá lepší distribuci kyslíku v těle. Obzvlášť pak do mozku, což může pomoci zvýšit bdělost. Nedostatek železa ve stravě může vést k anémii.
  • Hořčík obsažený v quinoe může pomoci v boji proti migrénám.
  • Lidem s trávicími problémy může pomáhat vysoký obsah vlákniny v quinoe.
  • 36 % vlákniny v quinoe je rozpustné, 64 % nerozpustné. Rozpustná vláknina tvoří gel, který může snižovat hladinu cholesterolu a glukózu v krvi. Nerozpustná vláknina reguluje pohyby střev.
  • Quinoa obsahuje velké množství lysinu – hlavní aminokyseliny zodpovědné za hojení bolestivých svalů po intenzivním cvičení.
  • Měď a mangan obsažené v quinoe mohou pomoci v boji proti volným radikálům a udržovat zdravé kosti.
  • Železo a fosfor mohou tělu pomáhat vytvářet energii a být prevencí rakoviny.
  • Quinoa může snižovat celkovou hladinu cholesterolu i LDL neboli “špatný” cholesterol v krvi a současně tedy i riziko aterosklerózy, ischemické choroby srdeční, srdečního selhání i infarktu.
Zajímavé:  Tipy z lékárny: Vitaminy, které byste měli doplňovat (nejenom) na podzim – vše o zdraví

Zdravotní a kosmetické quinoy

Quinoa a hubnutí

Quinoa obsahuje některé živiny, které mohou pomoci zbavit se přebytečných kil a bývá tedy pomocníkem řazeným do mnoha diet. Quinoa není nízkokalorická, při zařazení do hubnoucího jídelníčku je proto důležité sledovat velikost její porce. Šálek vařené quinoy má 222 kalorií, což může být až 19 % vašeho kalorického denního přímu (při 1200 kaloriích za den).

Obsahuje však významné množství vitamínů typu B (živiny důležité pro zdravý metabolismus) i esenciální minerály (například fosfor, který buňky lidského těla využívají při tvorbě DNA). Najdete v ní také spoustu vlákniny a bílkovin, které stabilizují hladinu krevního cukru.

Quinou - Vše o zdraví

Quinoa má jemnou neutrální chuť hodící se do receptů na slano i sladko

Quinoa a alergie na lepek

Quinoa je často doporučována pacientům s bezlepkovou dietou, kteří nesnesou bílkovinový lepek obsažený v zrnech jako je například pšenice, ječmen a žito. K určení dlouhodobých účinků quinoy u lidí s celiakií je však potřeba více studií a vědeckých důkazů.

Quinoa, vegani a vegetariány

Všechny esenciální mastné kyseliny jsou obsažené zpravidla v živočišných produktech. Quinoa je však výjimkou a činí tak výbornou bílkovinovou volbu pro ty, kdo se masu, mléku a vejcím vyhýbá.

Quinoa má mnohem více zdravých rostlinných bílkovin než například pšenice, rýže, žito, kukuřice nebo ječmen.

Quinoa je zdravou alternativou k masovým a jiným živočišným zdrojům bílkovin, které obsahují spousty nasycených tuků a mohou zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi.

TIP: Zdravé účinky quinoy snadno pokazí přidání másla nebo jiné potraviny s vysokým obsahem cholesterolu a nasycených tuků do receptu. Je lepší se těmto kombinacím vyhnout.

Quinoa pro zdravé vlasy a pokožku

Folát patří k vitamínům skupiny B, které tělu pomáhají přeměňovat potravu na energii. Je důležitý pro zdravou kůži, vlasy, oči, játra i správnou funkci nervového systému.

Quinou - Vše o zdraví

Na zvýšený příjem folátu (obsaženém například v quinoe) je zásadní dbát zejména během těhotenství, dětství a dospívání, kdy buňky a tkáně rostou nejrychleji

Nutriční hodnoty quinoy

100 gramů vařené quinoy obsahuje zhruba tyto složky (DDD = doporučená denní dávka):

Nutriční hodnoty:

  • sacharidy – 71 % – 21,3 g – 7 % DDD
  • vláknina – 2,8 g – 11 % DDD
  • tuky – 14 % – 1,9 g – 3 % DDD
  • bílkoviny – 15 % – 4,4 g – 9 % DDD
  • 120  kalorií (502 kJ) – 6 % DDD
  • voda – 71,6 g
  • popel – 0,8 g
Vitamíny:

  • vitamín A – 5 IU – 0 % DDD
  • vitamín E – 0,6 mg – 3 % DDD
  • thiamin – 0,1 mg – 7 % DDD
  • riboflavin – 0,1 mg – 6 % DDD
  • niacin – 0,4 mg – 2 % DDD
  • vitamín B6 – 0,1 mg – 6 % DDD
  • folát – 42 mcg – 10 % DDD
Minerály:

  • vápník – 17 mg – 2 % DDD
  • železo – 1,5 mg – 8 % DDD
  • hořčík – 64 mg – 16 % DDD
  • fosfor – 152 mg – 15 % DDD
  • draslík – 172 mg – 5 % DDD
  • sodík – 7 mg – 0 % DDD
  • zinek – 1,1 mg – 7 % DDD
  • měď – 0,2 mg – 10 % DDD
  • mangan – 0,6 mg – 32 % DDD
  • selen – 2,8 mcg – 4 % DDD

Užívání quinoy

Mírnou chuť quinoy skvěle doplní zelenina nebo sladké kousky ovoce. Lidé ji přidávají do salátů například s paprikou, kukuřicí a černými fazolemi nebo třeba místo hamburgerů a karbanátek z mletého hovězího masa (quinoa, vajíčka, cibule a strouhaný sýr) do rozkrojené housky.

Quinou můžete vařit v rýžovaru i hrnci pod pokličkou.

Quinou - Vše o zdraví

Quinoa je lahodnou přísadou zeleninových hamburgerů

Dávkování quinoy

Dávkování quinoy závisí na mnoha faktorech, jako je například věk a zdravotní stav. K určení doporučené denní dávky momentálně chybí dostatečné vědecké informace. Pečlivě dodržujte pokyny na štítcích výrobků a před konzumací se poraďte se svým lékařem.

Nežádoucí účinky quinoy

Quinoa může u některých lidí vyvolávat žaludeční bolesti, svědění kůže, kopřivku a další časté příznaky alergie na potraviny. Křížovou alergii může quinoa vyvolat s alergií na řepu, špenát, mangold a pyly trav.

Pokud se u vás objeví alergie na quinou, stav konzultujte s lékařem. Při vážnějších reakcích okamžitě navštivte pohotovost.

Při alergii na quinou může pomoci quinou na 30 minut namočit a důkladně propláchnout – pro zbavení se saponinu, chemické látky v povlaku semene quinoy. Alergie a symptomy intolerance se mohou vyvinout také na bílkoviny či oxaláty obsažené v quinoe

Pro koho quinoa není vhodná?

Těhotné, kojící ženy a quinoa

Přes chybějící vědecké informace o bezpečnosti užívání quinoy během těhotenství a kojení bývá některým kojícím ženám quinoa doporučována jako bohatý zdroj železa, vitamínů B, zinku a vápníku.

Nastávající a čerstvé maminky by však konzumaci quinoy měly raději nejdříve konzultovat s lékařem.

S jakými léky quinou neužívat?

V současné době není známo, jaké účinky léků quinoa ovlivňuje. Pokud nějaké léky nebo doplňky stravy používáte, poraďte se o pravidelné konzumaci quinoy s lékařem.

Zajímavé:  Píchání v prsu - Vše o zdraví

FAQ – často kladené dotazy

Kolik quinoy uvařím z 1 hrnku sušené quinoy?

Z 1 hrnku suché quinoy vznikne zhruba 3 a čtvrt hrnku vařené.

Quinoa: Zjistěte, jak prospívá zdraví. Budete překvapeni!

O zdravém stravování slýcháme ze všech stran. Jak je to důležité pro naše zdraví i tělo jako takové. Jenže už nikde se nemluví o tom, jaké konkrétní potraviny zařadit do jídelníčku, respektive jaké konkrétní potraviny nám skutečně prospívají a nejsou na škodu. Proto vám přinášíme tip – je jím quinoa, což je obilovina, ze které se připravuje kupříkladu mouka, polévka nebo také pivo.

Mezi zdravými potravinami je quinoa pomyslnou královnou. I když je lehce stravitelná, umí zasytit víc než třeba rýže. Její chuť je neutrální, nemusíte se obávat žádných výrazných dozvuků v ústech. Připravit si ji můžete snadno (třeba jako kuskus). Tělu tím však dodáte hromadu zdraví prospěšných živin, jako je vláknina, bílkoviny, fosfor, také hořčík nebo zinek a mangan či železo.

  

V současné době se setkáte s celou spoustou druhů quinoy. Existuje quinoa bílá, také červená a setkat se můžete i s černou. Nemusíte se obávat toho, že by barva měnila jejich hodnotné složení. U jednotlivých druhů se mění skutečně jenom barva, nikoli to, z čeho se skládají nebo co všechno obsahují.  

Superpotravina, která patří do zdravého jídelníčku 

Není tomu tak dávno, co byla quinoa označena a slavnostně zařazena mezi superpotraviny. Tomuto zařazení vděčí především své skvělé nutriční hodnotě a také schopnosti nakrmit velké masy lidí na delší čas.  

Možná si říkáte, že jelikož jste se s touto dnes už superpotravinou dříve nesetkali, že je to novinka na trhu. Jenže tak to není. Quinoa je stará už víc jak pět tisíc let. Právě před víc jak pěti tisíci lety se začala pěstovat jako jedna ze základních plodin.

Za jejím aktivním pěstováním stojí inkové, kteří s tím začali. Právě oni ji pojmenovali (a v incké řeči znamená quinoa – matka zrn). 

  • Quinou - Vše o zdravíQuinoa se řadí mezi superpotraviny. (zdroj foto: pixabay.com)
  • Quinou - Vše o zdravíQuinoa je součástí řady pokrmů. (zdroj foto: pixabay.com)
  • Quinou - Vše o zdravíJe součástí i podzimních jídel. (zdroj foto: pixabay.com)
  • Quinou - Vše o zdravíJak si připravíte quinou vy? (zdroj foto: pixabay.com)

Quinoa součástí mnoha pokrmů

Quinoa a její zdravotní benefity 

Už bylo zmíněno, že se quinoa s pompou a grácií zařadila mezi superpotraviny. Vděčí tomu právě svému složení. Jelikož je plná zdraví prospěšných látek, lze očekávat, že se pyšní i řadou zdravotních benefitů. A ono tomu tak opravdu je. Quinoa je vhodná při celiakii, také snižuje vysokou hladinu krevního tuku i bojuje s infekcí močových cest. A co dalšího umí? 

Zlepšuje distribuci kyslíku v těle 

K jejím hlavním vlastnostem patří to, že umí zlepšit distribuci kyslíku v těle. Díky quinoe se dostává do mozku daleko více kyslíku, což je potřebné. Jelikož obsahuje i dostatečné množství železa, předchází se vzniku anémie.  

Snižuje špatný cholesterol v krvi 

Trápí vás vysoká hladina špatného cholesterolu v krvi? V tom případě také zařaďte do jídelníčku quinou. Díky obsažené vláknině, která je kombinací té rozpustné a té nerozpustné, umí snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi. Díky tomu, že vláknina obsažená v této superpotravině je z části nerozpustná, dochází i k regulaci pohybů střev. 

Ulevuje od bolesti svalů 

Máte za sebou opravdu namáhavé cvičení a cítíte i ten sebemenší pohyb? Zkrátka jste dali svým svalům trochu zabrat. Abyste během regenerace nemuseli doslova trpět, opět byste měli vsadit veškerá esa v rukávu na quionu. Ta zabraňuje právě bolestem svalů, případně umí rychle hojit bolestivé svaly po intenzivním cvičení.  

Další zdravotní benefity quinoy: 

  • Funguje jako repelent proti štípnutí komárem 
  • Ulevuje od nepříjemných migrén 
  • Léčí trávicí problémy díky vysokému obsahu vlákniny 
  • Bojuje proti volným a škodlivým radikálům v těle 
  • Je prevencí nebezpečné rakoviny 
  • Pomáhá vytvářet energii  

Quinoa jako pomocník při hubnutí 

Pokud zrovna držíte dietu nebo snažíte se o zhubnutí přebytečných kilogramů, určitě se snažíte do svého jídelníčku zakomponovat potraviny, které jsou takzvané hubnoucí čili umí podpořit metabolismus, který rázem rychleji spaluje tuky. Mezi hubnoucí potraviny patří kupříkladu avokádo nebo jablko, ale také quinoa.  

Nedávná studie totiž prokázala, že právě quinoa stojí za výraznou ztrátou tělesné hmotnosti. Jedná se o nízkokalorickou potravinu, která obsahuje látky, jež neuvěřitelně nastartují metabolismus. Zároveň prý může i za to, že člověk méně přibírá. Což se nejen v hubnoucím procesu hodí. 

  • MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
  • Chia semínka i obyčejné jablko. Seznamte se s nejzdravějšími superpotravinami
  • Chcete opravdu silný antioxidant s vitaminem C? Vyzkoušejte toto zázračné ovoce

Quinoa – proč patří mezi superpotraviny?

Quinou - Vše o zdraví

Quinoa má pro naše tělo hodně zdravotních benefitů.

Znáte quinou? Jsou to malá semínka, která se na první pohled hodí spíše jako ptačí zob než na zdravou večeři. Ale první pohled klame. Je to opravdu pravá superpotravina. Přečtěte si proč.

Quinoa – chutná a výživná

S mírnou, ořechovou chutí a texturou podobnou té, kterou se pyšní kuskus nebo rýže. V první řadě, quinoa, je jedním z mála zrn nebo semen, které poskytují devět esenciálních aminokyselin pro naše tělo (tyto si naše tělo nemůže vyrábět samo).

Quinoa a lysin

Quinoa je nejvíce známá pro své velké množství lysinu, aminokyseliny, které je přímo odpovědná za růst a obnovu tkání. Jeden hrníček těchto semen obsahuje 442 mg lysinu (což je 7% doporučené denní dávky 70kg člověka). Semena jsou také velmi ceněna pro vysoký obsah vlákniny, železa, hořčíku a manganu.

Zajímavé:  Krilový olej - Vše o zdraví

V roce 1993 NASA doporučila quinou pro program, který pěstuje plodiny na palubě kosmických lodí a živí astronauty na dlouhodobých misích. Pokud je quinoa dobrá pro kosmonauty ve vesmíru, tak je jistě dost dobrá i pro obyčejné smrtelníky na Zemi.

Jasně, to všechno se trošku odráží v ceně, quinoa je o něco dražší než kvalitní hnědá rýže.

Quinoa i na mouku

Podobně jako z pohanky nebo amarantu z ní lze získat mouku, ale botanicky nepatří do čeledi lipnicovitých mezi klasické obiloviny. Výhodou pseudoobilnin je, že neobsahují lepek a proto jsou vhodné pro ty, kteří trpí celiakií.

Jak nám může quinoa prospívat?

Na první pohled nenápadná quinoa patří mezi výživové „bomby“. Může se pochlubit vysokým obsahem bílkovin (od 12 do 22 procent) a pyšní se i řadou vitamínů – např.

beta-karotenem, vitaminem C, kyselinou listovou, thiaminem nebo riboflavinem. A aby toho nebylo málo, nabízí i nezanedbatelný zdroj minerálů, obsahuje vápník, železo, draslík, zinek nebo hořčík.

Díky vláknině je i lehce stravitelná. I proto se vyplatí kupovat quinou v biokvalitě.

Proč by neměla chybět ve vegetariánském jídelníčku?

Kdybyste se stali vegetariánem, bude vaším stálým problémem a noční můrou dostatečný přísun aminokyselin. S Quinou se ale nemusíte bát – vysokým obsahem těchto látek se přibližuje sóji. Významný podíl aminokyseliny hystidinu je důležitý ve výživě kojenců a malých dětí.

A jak připravit quinou?

Quinoa není náročná na přípravu, po uvaření má jemnou, nadýchanou strukturu a lehce oříškovou chuť. Vaří se asi 15 minut – dva díly vody na jeden díl quinoy.

Její velkou výhodou je možnost úpravy naslano (s kořením, zeleninou), tak i na sladko (např. na snídani s medem, ovocem, ořechy nebo rozinkami).

Při pečení můžete část běžně používané mouky nahradit quinoovou a zvýšit tak výživovou hodnotu výsledného pokrmu.

Co si o quinoe také přečíst?

VIDEO: Salát z quinoy s lososem v česnekové marinádě

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Quinoa je velmi zdravá, pomůže i při migréně. Kuskus nebo bulgur jsou proti ní naprostí břídilové

Quinoa je obilnina, která se pěstuje pro svá semínka. Vyslovuje se „kínua“. Technicky se ale vlastně nejedná o obilninu, ale o pseudoobilninu. Jinými slovy se jedná v zásadě o „semínko“, se kterým se pracuje podobně jako se zrnem. Prakticky stejným způsobem pak probíhá i samotná konzumace.

V minulosti byla důležitou plodinou incké říše. Inkové ji dokonce nazývali „matkou všeho obilí“ a věřili, že je posvátná. V Jižní Americe se konzumuje už po tisíce let, nicméně jinde se módní superpotravinou stala až v několika posledních letech.

Quinoa je bezpleková, tudíž je velmi vhodná nejen pro všechny celiaky, ale také pro ty, kteří hledají alternativu chleba nebo těstovin. Její hlavní devízou je fakt, že se může pochlubit velkým množstvím bílkovin a antioxidantů, obsahuje navíc také železo a vápník. K tomu všemu je jednoduchá i její příprava a dokáže hodně zasytit.

Pěstování quinoy neboli merlíku čilského se vrací do původních oblastí zhruba od poloviny osmdesátých let, aktuálně se pěstuje v Bolívii, Kolumbii, Ekvádoru, Peru a Chile.

Jak jsme již zmiňovali, není to žádná věda. Semínka quinoy je nejprve nezbytně nutné před konzumací pečlivě propláchnout v sítku. Následuje krok, během kterého se zrna přendají do hrnce a přivedou k varu. Platí přitom jednoduchý poměr, vody musí být 2,5x více než samotné quinoy. Vaří se na nízkém ohni zhruba 15 – 20 minut. Po uvaření by měla disponovat mírně ořechovou chutí.

Pomůže vám s nepříjemnou migrénou

Studie britské university v Newcastlu odhalily, že k záchvatům migrén dochází častěji, když má člověk nedostatek tryptofánu. Jedná se o esenciální aminokyselinu, kterou tělu dopravíme prostřednictvím potravy.

Úžasným zjištěním je, že quinoa obsahuje víc tryptofánu než ostatní druhy obilnin. Mimo to v ní najdeme také hořčík, mangan, zinek, vitamín C a omega-3-masté kyseliny. Tato kombinace živin je pro tělo velmi potřebná, a to z důvodu syntézy tryptofánu, během které se tvoří hormony sérotin a melatonin.

Ty společně regulují různé procesy v lidském organismu, například vnímání bolesti. Konzumace této superpotraviny proto slibuje nejen nižší frekvenci záchvatů, ale také tlumení bolesti jako takové.

Podporuje hubnutí

Sacharidy můžeme rozdělit na dva druhy, říkejme jim třeba ty dobré a ty zlé. Pomyslná druhá skupina nás obšťastní pouze a jen na chvíli a patří do nich například čokoláda nebo bílé pečivo. Quinoa ale do ní nepatří. Obsahuje totiž na rozdíl od produktů s bílou moukou či sladkostí komplexní sacharidy, kterým se někdy říká také pomalé.

Ty se vyznačují především tím, že musí být rozdělené pouze v průběhu trávicího procesu a mají nižší glykemický index. Glukóza, která vznikne při štěpení, je v těle dobře přijatá a využitá. Dodá tak sílu a zanechá dlouhý pocit sytosti, takže nehrozí obligátní pocit hladu.

Quinoa je obecně velmi důležitá pro všechny, kteří se vzdali masa nebo i masa v kombinaci se všemi živočišnými výrobky. Poskytuje totiž rostlinné bílkoviny, které vegani nutně potřebují. Dokonce někdy funguje i jako pomyslná náhrada masa.

KAM DÁL: Ministryně Maláčová má plán, jak definitivně zastavit šíření nemoci covid-19. Konečně přišel ten, co měl přijít.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *