Rakytník – Vše o zdraví

Zdravá výživa Rakytník - Vše o zdraví

Publikováno 17. května 2016

Rakytník - Vše o zdraví

Moderní doba přeje objevům nových přírodnin, které mají léčivé účinky. Jedním z nejvýznamnějších je Rakytník řešetlákový, zvaný též citroník severu. Tento nenápadný keř obsahuje celou řadu prospěšných látek a to v kořeni, dřevě, plodech i listech. Vyrábí se z něj olej, výtažky, doplňky stravy, masti, ale také třeba marmelády a podobně.

Rakytník - Vše o zdraví

Rakytník řešetlákový
(Hippophae rhamnoides)

Rakytník řešetlákový se může dožít až 100 let a dává oranžovočervené plody. Sklizeň plodů není snadná, protože keř má dlouhé a pevné trny. Plody rakytníku neobsahují askorbinázu.

To je enzym, který rozkládá vitamín C. Znamená to, že rakytník si zachovává velké množství vitamínu C i po zpracování.

Jedná se o dvoudomou rostlinu, tudíž její pěstování není jednoduché, ovšem také ne nemožné.

Pravděpodobně největším plusem rakytníku řešetlákového je množství vitaminu C, který obsahuje. Je ho v něm až desetkrát více než v běžných citrusech. Vlastně stačí jediná bobule rakytníku a dostanete doporučenou celodenní dávku tohoto vitamínu. Velkou výhodou je, že pokud tyto plody zpracujete, zachovají si velké množství “céčka” i v nové podobě.

Kromě tohoto vitamínu obsahuje také další zdraví prospěšné látky. Například vitamíny A, B, D, E, F, K, minerální látky, aminokyseliny i nenasycené mastné kyseliny OMEGA-3, 6, 9 a OMEGA 7. Beta-karotenu je v rakytníku asi třikrát více než v mrkvi. Stejně tak zde najdeme velké množství bioflavonoidů, katechinů a pektinů.

Co umí rakytník

Rakytník se často přidává do přípravků, které mají za úkol posilovat naši imunitu. Kromě toho umí podpořit správné trávení, metabolismus, reguluje krevní oběh, zlepšuje činnost jater, ale třeba také plic.

Zajímavostí je, že rakytník má vliv i na pokožku, a díky tomu se přidává do kosmetických přípravků.

Ostatně z rakytníku se dělá i rakytníkový olej, který má dobrý vliv na pokožku, ale také třeba urychluje hojení ran, zabraňuje vypadávání vlasů, nebo si poradí i s někerými druhy ekzémů.

Při detoxikaci organismu můžeme využít rakytník rovněž. Umí totiž očistit tělo od toxických látek.

Vezmeme-li v potaz všechna pozitiva, která rakytník přináší, dá se říci, že je to také vynikající životabudič, který zvýší vaši vitalitu.

Je totiž více než jasné, že vyladěný organismus lépe pracuje a dává nám prostor pro dobrou náladu. Ostatně rakytník je i odborníky doporučován pro potlačení následků civilizačního stresu.

PRODUKTY Z RAKYTNÍKU ŘEŠETLÁKOVÉHO NAJDETE ZDE

Kde se můžete setkat s rakytníkem?

Stále častěji vidíme v obchodech také nápoje, které jsou vyrobeny právě z rakytníku. Nápoje mají samozřejmě velmi pozitivní vliv na lidský organismus. Jejich cena ovšem bývá poměrně vysoká. Nově se plody rakytníku přidávají také do omáček, či do marmelád.

Nejčastěji se ale s rakytníkem setkáte v podobě tobolek, kapek, nebo sirupů pro pravidelné vnitřní užívání, nebo v podobě mastí, gelů, či dokonce šampónů. Kompletní nabídku výrobků z rakytníku řešetlákového najdete například v tomto obchodě.

Rakytník - Vše o zdraví

Štítky: detoxikace, imunita, rakytník, vitamíny

Rakytník: Zdravotní výhody a potenciál plodů

Pokud se cítíte oslabení a chystáte se sáhnout po dalším šálku kávy, možná byste měli vědět o tom, že existují i jiné prostředky, díky kterým se můžete cítit lépe. Jedním z nich je například rakytník – konkrétně oranžové bobulovité plody tohoto keře.

Naši předkové si vážili jejich zdravotních výhod natolik, že se staly součástí řecké mytologie. V dnešním článku společně prozkoumáme všechny zdravotní benefity, které nabízí rakytník.

Tyto čarovné bobule nejen vypadají krásně na talíři, ale také ukrývají široké spektrum blahodárných látek, jimiž se může chlubit jen málo jiných plodů.

Odkud se vzal rakytník?

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) je trnitý listnatý keř, který roste převážně ve vyšších nadmořských výškách Himálaje, kde má rovněž svůj původ. V tradiční čínské medicíně je používán již odpradávna k tlumení kašle, zmírnění bolesti, čištění pokožky, zlepšení krevního oběhu nebo trávení.

Podle legend měl rakytníkové bobule v oblibě Pegas – bájný okřídlený kůň, který byl součástí řecké mytologie.

Řekové si dobře uvědomovali sílu plodů, proto je zahrnuli do svých mýtů, ale proč se rozšířily do celého světa? Do jisté míry za to může jejich mírně tropická chuť, ovšem dalším nesporným důvodem jsou právě jejich zdravotní výhody.

Ačkoliv roste převážně v Číně, Rusku, Kanadě a severních oblastech Evropy, rakytník byste našli také v zemích, jako jsou Rumunsko nebo Česká republika. V moderní době bývá využíván jako krmivo pro koně, přísada do jídel a koktejlů, prostředek k řízení eroze půdy, součást léčiv či výrobků pro péči o pleť. 

Rakytník - Vše o zdraví

Chemické složení bobulí rakytníku

  • Vitamín A – důležitý při udržování zdravých zubů a kostí
  • Vitamín E – antioxidant, podílí se na vytváření červených krvinek
  • Vitamín C – podporuje hojení, udržuje zdravé zuby a dásně
  • Vitamín K – pomáhá při srážení krve
  • Vitamíny sk. B – podílí se na výrobě energie a tvorbě červených krvinek
  • Lykopen – antioxidant, posiluje imunitu
  • Vápník – udržuje stabilní hodnoty krevního tlaku, podporuje zdraví kostí
  • Draslík – pomáhá udržovat rovnováhu tekutin a funkci svalů
  • Hořčík – důležitý pro správné imunitní funkce
  • Železo – potřebný k přenosu kyslíku
  • Fosfor – reguluje pH v těle
  • Mastné kyseliny – omega-3, 6, 9 a 7 tlumí zánět atd.

Jak vám může pomoci se zdravím? 

Obyvatelé Himálaje mluví o rakytníku jako o „posvátném ovoci”, přičemž v moderní době se uchytilo pravděpodobně kvůli svému úžasnému nutričnímu profilu.

Využívány bývají zejména plody, listy a semena – nejvíce prospěšných látek však najdete v plodech. Existuje řada studií na lidech i zvířatech, přesto některé schopnosti rakytníku nebyly dostatečně prokázány.

Nyní se podíváme na ty nejdůležitější zdravotní výhody, o kterých není pochyb.

Rakytník - Vše o zdraví

  • Zdraví kůže – olej z rakytníku prokazatelně zmírňuje příznaky dermatitidy a jiných zánětlivých onemocnění kůže. Extrakt ze semen vykazuje menší účinnost, takže byste měli dát přednost výtažku z bobulí. Pokud jej aplikujete lokálně přímo na kůži, posilujete tloušťku svrchní části kůže a urychlujete proces hojení při poranění. V neposlední řadě rakytník kůži vyhlazuje, hydratuje, zabraňuje stárnutí atd.
  • Prevence srdečních chorob – vláknina, polyfenoly a antioxidanty podporují zdraví srdce a snižují riziko onemocnění. Jednak díky poklesu cholesterolu, jednak díky stabilizaci krevního tlaku. Orálně užívaný rakytníkový olej dokonce potlačuje shlukování krevních destiček, které mohou vytvořit sraženinu a znepřístupnit cévy. Tím pádem zde máme hned několik způsobů, jak rakytník dokáže předcházet srdečním chorobám.
  • Trávení a ochrana jater či ledvin – nejenže konzumace rakytníku podporuje chuť k jídlu, ale také pomáhá s trávením a vyprazdňováním. Některé studie naznačují, že dokonce lépe než řada běžně užívaných léků. Vedle toho zlepšuje funkci jater u pacientů s cirhózou, ovšem o něco vyšší účinnost byla zaznamenána v případě oleje ze semen. Také u pacientů s onemocněním ledvin došlo k celkovému zlepšení jejich zdravotního stavu.
  • Protizánětlivé a antioxidační vlastnosti – schopnost potlačovat zánět je jednou z nejprobádanějších u rakytníku, čehož využijí nejen osoby s autoimunitním onemocněním, jako jsou lupénka nebo roztroušená skleróza. Díky antioxidantům navíc chrání buňky před oxidačním poškozením, které vede k neurodegenerativním a jiným poruchám. Tyto látky najdete jak v bobulích, tak listech, avšak plody jsou v tomto ohledu přece jen více účinné.
  • Potenciální (nepodložené) výhody – výzkumy na zvířatech naznačují mnoho dalších potenciálních výhod. Ty nejzajímavější zahrnují ochranu DNA před radiací, zastavení bakteriálního růstu, blokování růstu nádorů a další. Budeme si muset ještě chvíli počkat, než budou provedena testování na lidech. Do té doby se jedná o předběžné informaci, na které bohužel nemůže být stoprocentní spoleh.
Zajímavé:  Mozkové krvácení - Vše o zdraví

Ochutnejte skvělý rakytníkový sirup, který je obohacený konopím: https://konopne-lekarny.cz/produkt/hempin-bio-konopny-sirup-s-rakytnikem-500ml/

Mimořádná bylina pro zdraví a krásu: rakytník řešetlákový

Rakytník - Vše o zdraví

Rakytník řešetlákový je jednou z nejstarších léčivých bylin používanou starodávnými národy k léčbě různých neduhů. Pro výjimečně léčivé účinky byl používán především na Sibiři, v Číně nebo v Mongolsku. Jeho název Hippophae rhamnoides – třpytící se kůň – však pochází z řečtiny, kde byl hojně využíván v kosmetice. V lidovém léčitelství se cení jeho příznivé působení na játra, plicní a zažívací ústrojí. Dosahuje dobré výsledky při kardiovaskulárních onemocněních nebo léčbě potíží s klouby.

Níže v článku najdete recepty na výrobku rakytníkového sirupu, džemu nebo likéru a tip na nákup domácích produktů.

Mimořádnost tohoto keře byla dlouho přehlížena. V době, kdy dáváme přednost lékům, rychlému efektu na úkor zdraví a přirozené imunitě, se není čemu divit. Vlastnosti rakytníku řešetlákového a rakytníkového oleje je předurčují k využití v kosmetickém průmyslu pro jejich silné regenerační účinky.

Rakytníkový olejse přidává do mnoha kosmetických pečujících výrobků, jenž jsou určeny k regeneraci pleti a ochrannému efektu. Přípravky s rakytníkem mají omlazující účinky, zpevňují a vypínají náročnou a věkem unavenou pokožku, dodávají ji přirozenou ochranu a podporují její obnovovací schopnosti.

I proto se oleje z rakytníku objevují i ve sluneční kosmetice.

Výrobky pro zdraví s rakytníkem

Okrasný keř vysazován hlavně u silnic je mimořádně cenným zdrojem širokého spektra vitaminů, minerálů a dalších látek. Oranžové plody rakytníku dozrávají na konci srpna až v říjnu a v tuto dobu mají nejvyšší obsah organizmu prospěšných látek.

  • Obsahují vysoké množství vitaminu C
  • Vitaminy skupiny B a vitaminy A, D, F, K
  • Organické kyseliny, minerály, rutin, flavonoidy, pektin, silici, třísloviny a mnoho dalších látek

Právě díky těmto látkám významně podporuje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti infekcím a stresu. Současně příznivě působí na dýchací systém, pomáhá při plicních onemocněních, rozpouští hledy, usnadňuje odkašlávání a stimuluje činnost plic.

Má rovněž dobré účinky na trávicí systém, podporuje tvorbu žluči a trávicích enzymů, uplatňuje se při léčbě žaludečních vředů. Nelze opomenout ani jeho detoxikační aktivitu.

Hlavním čistícím orgánem jsou játra, které regeneruje a podporuje jejich funkci, pomáhá organizmu zbavovat se toxinů. Současně vykazuje protizánětlivé účinky, což se osvědčilo u kloubních potíží a revmatizmu.

Oceňuje se jeho působení při kožních onemocněních, léčí akné, popáleniny ale i omrzliny, podporuje růst zdravých a krásných vlasů a u zvířat se postará o krásnou srst.

Plody rakytníku si můžeme zpracovat i sami doma do různých forem. Plody dozrávají od srpna do října, ale snadno se sklízí až v zimních měsících, kdy bobule sundáme bez rozmačkání. Pokud zralé plody zamrazíme, uchováme tím nejvíce účinných látek.

Tepelná úprava je možná, tím ale znehodnotíme podstatnou část vitaminů a dalších látek. Přesto vyzkoušejte rakytníkový likér, džem, sirup, čaj nebo čerstvě vylisovanou šťávu.

Kromě výborné chuti získáte vitaminovou bombu a lahodný elixír pro unavený organizmus.

TIP na výborné domácí produkty z nabídky malé rodinné firmy Cvrčkových najdete na www.rakytnik.eu

Domácí recepty z rakytníku

Rakytníkový čaj

Plody nasbíráme (nejlépe s prvními mrazíky), usušíme a uzavřeme do skleněné nádoby. Používáme dle potřeby a doslazujeme nejlépe medem.

Rakytníkové plody lze zamrazit a používat do koláčů.

Rakytníkový likér

1 kg bobulí rakytníku umeleme a smícháme s 1 l vodky (případně jiný líh ředěný s vodou). Směs necháme odstát na tmavém místě zhruba 7 – 10 dní.

Poté svaříme 0,5 kg cukru s trochou vody, necháme vychladnout a rakytníkový nálev přecedíme přes plátno a vše společně promícháme. Můžeme opět přecedit přes plátno (nepoužívejte kovové síto, protože dojde ke zničení některých vitaminů, především vitaminu C).

Slijeme do lahví a necháme uležet alespoň 2 měsíce. Vytvoří se na něm usazeniny, které nejsou na závadu. Před použitím potřepat.

Rakytníkový sirup proti jarní únavě, při regeneraci organizmu po nemoci anebo pro zvýšení imunity

1 kg šťávy z rakytníku, kterou získáme z plodů, smícháme s 0,5 – až 1 kg cukru. Postup: plody rozmixujeme a přecedíme přes husté síto nebo plátno. Mícháme s cukrem až do rozpuštění, poté ohřejeme na max. 70 – 75° C, ale nepřivedeme do varu. Naplníme do čistých sklenic. Podáváme 1 lžičku denně a při nemoci 1 lžičku 3 až 5 x denně. TIP: část cukru je možné nahradit medem.

Rakytníkový džem

Rozvaříme rakytníkové plody s jablky v poměru zhruba 1:1, přidáme rozinky, cukr, vložíme do sklenic a sterilizujeme v troubě.

Rakytníkový olej na hojení ran a popálenin

Používáme slupky z rakytníkových plodů, které získáme po lisování šťávy. Slupky usušíme, umeleme a vložíme do sklenice, kde drť zalijeme kvalitním olivovým olejem. Směs dobře uzavřeme a uložíme na měsíc na světlé místo (nikoli však na přímé sluneční paprsky), občas promícháme. Poté přefiltrujeme a uskladníme v tmavé skleněné nádobě na chladném místě.

Rakytník a jeho vliv na zdraví – léčí i zkrášluje

Rakytník - Vše o zdraví

Protože rakytník posiluje činnost srdce a čistí cévy, je dobrou prevencí infarktu, mrtvice a trombózy.

Trápí vás časté záněty, kožní problémy nebo máte oslabenou imunitu? Vyzkoušejte rakytníkovou kúru. Silná imunita je důležitá pro bezchybné fungování celého organismu. Lidé se silnou obranyschopností netrpí tak často infekčními a virovými onemocněními a mají lepší fyzickou i psychickou kondici. Pokud váš imunitní systém není úplně fit, měli byste ho podpořit, nejlépe z přírodních zdrojů.

Rakytník – vše pohromadě

Hitem posledních let jsou plody rakytníku řešetlákového pro vysokou koncentraci zdraví prospěšných látek. Chemické analýzy potvrdily, že obsahují vzácný komplex více než 190 látek. Jediná bobulka obsahuje 10-krát více vitamínu C než pomeranč a pokryje denní dávku tohoto vitamínu.

Zajímavé:  Leukocity - Vše o zdraví

Kromě něj se v rakytníku nachází 9 dalších vitamínů, 24 různých minerálních látek a stopových prvků, 18 aminokyselin a množství antioxidantů, například flavonoidy jak rutin, kemferol a kvercetin, karotenoidy jako lykopen, zeaxantin a mnohé další, betain, který zlepšuje látkovou přeměnu v buňkách, serotonin, čili hormon dobré nálady, a beta-sitosterol, který chrání před arteriosklerózou.

Jedna z odrůd, kterou pěstují v italském Toskánsku, dává dokonce plody, které obsahují více než 600 mg vitaminu C na 100 ml šťávy.

Je to asi šestkrát více vitamínu než v kiwi nebo 20-krát více než v pomeranči. A komplexní působení všech prospěšných látek činí z rakytníku doslova vitamínovou bombu.

Šťáva z plodů významně pomáhá při nachlazení, chřipce, ocení ji i organismus sportovce, vystaven nadměrné zátěži.

Vzácná je nejen šťáva, ale i olej pro obsah vitamínů, karotenoidů, fytosterolů a esenciálních mastných kyselin omega 3-6-9, tříslovin a minerálních solí. Unikátní je přítomnost vzácné omega 7 nenasycené mastné kyseliny.

Zejména pro obsah vitaminu E, karotenoidů zda lipidů podobných těm, které jsou v kůži, prospívá olej pokožce a udržuje zdravý stav sliznic trávicího a urogenitálního systému, příznivě působí i při pocitu sucha v ústech či suchém oku.

Posiluje i imunitní a srdečně-cévní systém.

Přírodní zlato

Plody rakytníku jsou zdravé v jakékoliv úpravě. Připravuje se z nich čerstvá šťáva, džemy, sirupy, suší se nebo zpracovávají na olej, který má nejširší použití a všechny látky se v něm nacházejí ve vysoké koncentraci. Olej z rakytníku se používá nejen pro různé léčebné účely, ale i jako prevence.

Při vnitřním užívání pomáhá při zánětech trávicí soustavy, žaludečních vředech, žlučníkových problémech, onemocněních jater, zácpě i při hemoroidech.

Doporučuje se při ateroskleróze, vysokém cholesterolu, poruchách prokrvení i při revmatických onemocněních. Protože rakytník posiluje činnost srdce a čistí cévy, je dobrou prevencí infarktu, mrtvice a trombózy.

Nebo ho můžete užít kdykoliv, když se necítíte dobře.

Hojí a zkrášluje

Rakytníkový olej je skvělý i zvenčí. Regeneruje pokožku a dodává jí pružnost, hojí rány a ekzémy, dokonce se osvědčil i při atopické dermatitidě. Může se aplikovat na popáleniny i po opalování na pokožku podrážděnou sluncem.

Rychle zahojí popraskané ústní koutky, záněty ústní dutiny, zjemní drsnou kůži na loktech a na patách.
Zatím nebyly zaznamenány žádné negativní vedlejší účinky rakytníku na lidský organismus.

Zkoumají se také možnosti jeho využití při léčbě obezity i rakoviny a dosavadní výsledky jsou povzbudivé.

Znali ho už tibeťané

Rakytník řešetlákový byl známý pro své příznivé účinky již dávno. V lidovém léčitelství ho využívali obyvatelé Sibiře, Mongolska a některých oblastí Číny. Používal se při plicních, zažívacích, kloubních onemocněních i onemocněních jater a dokonce tuto dřevinu využívali ve starodávné kosmetice.

V tradiční tibetské medicíně patří rakytník k vysoce efektivní bylině, která se používá k zastavení krvácení při poškození plic, při kardiovaskulárních onemocněních a nejrůznějších intoxikacích.

Jeho latinský název Hippophae rhamnoides pochází ze staré řečtiny a v překladu znamená třpytící se kůň.

Staří Řekové totiž zaznamenali, že zvířata, která se pásla v oblastech, kde tato dřevina rostla, přibrala na hmotnosti a jejich srst měla nádherný lesklý nádech.

TIP: Jak využít sílu rakytníku?

V čem je rakytník dobrý?

Kromě vitaminu C je rakytník výbornou zásobárnou vitaminu A, dále organických kyselin a má značně biostimulační účinky, díky nimž podporuje imunitní systém. Užívání rakytníku je proto velmi dobré při nejrůznějších virózách, chřipkách a angíně. Dokonce někteří lidoví léčitelé doporučují užívat při těchto onemocněních pouze rakytník bez nějakých dalších „umělých“ léků.

Ale rakytník zajišťuje nejen rekonvalescenci při nachlazení. Podporuje také tvorbu žluči a trávicích enzymů, reguluje krevní oběh a povzbuzuje činnost jater a plic.

Vynikající je na očistu organismu od toxických zplodin, zlepšuje stav kloubů při revmatismu.

Doporučuje se jako obranná látka proti následkům civilizačního stresu, ale pomáhá i zvýšit pružnost a průchodnost střev.

Rakytník přirozeně obsahuje i semena, která jsou zdrojem oleje, proto se mohou kapsle využít i jako analgetikum – tlumí bolest, pomáhá při ateroskleróze nebo při žaludečních vředech. Obnovuje také žaludeční sliznici a ničí bakterii, která je původcem vředů.

TIP: Znáte sibiřský ženšen a jeho vliv na zdraví?

VIDEO: Rakytník řešetlákový – bylina budoucnosti

Zdroj obrázku: „Hippóphae rhamnoídes“ by Kirechko – Own work (own photo). Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Rakytník

Roste vám na zahrádce keř rakytníku? Jestli ano, pěstujete doslova rostlinné zlato. Rakytník obsahuje vysoké množství vitaminu C a spoustu tělu prospěšných látek. 

Rakytník - Vše o zdraví

Pokud byste rádi v tomto chladném období podpořili imunitu, už nemusíte hledat nic dalšího. Co vše si z rakytníku můžete doma vyrobit, a s čím vším vám pomůže?

Blahodárné účinky ukryté v oranžových bobulkách

Rakytník je jedinečná dřevina s množstvím účinných látek, které jsou obsaženy v plodech, listech, ale i v kůře větví. Svými blahodárnými účinky patří mezi nejcennější potravinové a léčivé rostliny.

Plody rakytníku obsahují vysoké množství vitaminu C a P, který posiluje imunitu a kapiláry cév. Pomáhá léčit plicní, jaterní, zažívací i kloubní onemocnění.

Silně tlumí záněty, reguluje krevní oběh a pomáhá při bolestech v krku. Nemusíte se bát rakytník usušit, případně tepelně zpracovat, potřebný vitamin C zůstane v bobulkách zachován.

Rakytník našel své využití dokonce i v kosmetice.

Samičí rostliny vyžadují pouze jednoho samce

Pokud se rozhodnete na své zahrádce pěstovat rakytník, potřebujete k tomu jak samičí, tak i samčí rostlinu. Bez samce byste jen těžko čekali na úrodu. Dobrou zprávou zůstává, že na tři až pět samičích rostlin postačí jedna samčí rostlina.

Z hlediska pěstování patří rakytník mezi nenáročné rostliny. Miluje světlo a roste téměř ve všech půdách. Nicméně těžce snáší dlouhodobě zamokřenou půdou. Ve stínu by téměř vůbec neplodil, proto při jeho sadbě vyhledávejte slunné místo.

Šťávy, zavařeniny nebo sirupy

Plody jsou připraveny ke sklizni ve chvíli, kdy jsou bobulky pevné a  oranžové. Rakytník nesmí změknout, ani přezrát. Dobu sklizně odhadujeme na polovinu měsíce srpna.

Většinou se sklízí buď ručně, nebo odřezáváním krátkých plodových větévek. Ty uložte do sáčku a vložte do mrazničky. Po třech až pěti dnech sáčkem udeřte o tvrdou podložku.

Plody se ze sáčku vysypou a další zpracování záleží už čistě na vás.

Z rakytníku se vyrábí šťávy, zavařeniny, džemy, kompoty, povidla, sirupy, ale i pyré. Při domácím zpracování rozdrťte plody v mixéru. Drť přeceďte přes síto, čímž šťávu oddělíte od slupek a semen.

Tu poté smíchejte s cukrem v poměru 1:1 a vlijte do sklenic. Sklenice uchovávejte buď v ledničce, nebo v mrazáku. Dalším osvědčeným receptem je smíchání plodů rakytníku s medem přímo v zavařovací sklenici.

Tuto směs uchovávejte stejným způsobem.

Zajímavé:  Čaj, nečaj, bylinný čaj – vše o zdraví

Užívejte rakytník preventivně, ale i při nemoci

Pokud se zrovna léčíte z nějaké nemoci, doporučujeme užívat jednu polévkovou lžíci bobulí rakytníku dvakrát až třikrát denně. Jestliže preferujete spíše sirupy nebo šťávy, postačí i menší množství. Při prevenci stačí konzumovat na lačno polévkovou lžíci rakytníku jednou denně.

100% Rakytníkový olej, za studena lisovaný, panenský – Specialist – Zdraví. Krása. Příroda

Vše o oleji z rakytníku najdete tady.

Přítomnost kyseliny palmitoolejové v rakytníkovém oleji výrazně ovlivňuje zdraví kůže, ale i vnitřní stěnu dýchacího, trávicího a urogenitálního traktu.

Rakytníkový olej se používá i na výplachy ústní dutiny a krku, a též jako složka pleťových a vlasových masek.

Kromě vředových, kožních onemocnění, či jeho užívání během chemoterapie a radioterapie, ho mohou užívat lidé s aterosklerózou, u kterých je zvýšené nebezpečí vzniku trombózy, resp.

ti, kteří trombózu již překonali, aby se ochránili před jejím návratem (zastavuje tvorbu trombů).

Rakytník má antidepresivní a antistresové účinky.

Napomáha vylučování škodlivých látek z těla, rozpouští hleny, podporuje léčbu plicních, ledvinových a jaterních ochorení.

Je vhodnou alternativou při léčbě rakoviny, cukrovky, srdečních chorob a kožních chorob. Působí jako biogenní (pro život důležitý) stimulátor, celkově posiluje organismus a zlepšuje mentální čilost.

  • Obsah jsme čerpali i z: slovenskypacient.sk
  • Způsob použití: Jako prevenci můžete olej užívat ráno na lačno 1 čajovou lžičku, na aktivní řešení problémů 3krát denně asi 10-15 minut před jídlem 1 čajovou lžičku.
  • vnější užití: natírejte problematické místo alespoň 2 krát denně.

Upozornění: Není určené dětem do 3 let! Dodržujte denní doporučenou dávku. Nepoužívejte jako náhradu pestré stravy. Neužívejte při individuální alergii na složky oleje. Vyrobené bez GMO

Podmínky skladování: Skladujte na suchém a tmavém místě při teplotě do 20°C. Po otevření skladujte v chladničce.

Rakytník - Vše o zdraví

  1. Důvod, proč se do tohoto rakytníkového oleje musí přidat slunečnicový olej, najdete v tomto článku.
  2. Obsah: 100 – 250 ml
  3. Země původu: Rusko

Věděli jste, že užívaní tohoto oleje během jara vás dokonale připraví na silné sluneční záření v parném létě? Zaručí Vám přiměřené opálení pokožky. Tuto schopnost má díky karotenoidům. Přečtěte si o nich víc.

  • Úryvek z článku o účincích tohoto oleje:
  • Rakytníkový olej se vyznačuje vysokou koncentrací vitamínů F,P,K,A a C a zejména vysokým obsahem vitamínu E.
  • Tento vitamín se považuje za velmi významný antioxidant, který je nepostradatelnou složkou důležitých metabolických procesů lidského organismu.
  • Příznivě působí především na pružnost a kvalitu cév, snižuje krevní tlak, stejně jako riziko infarktu srdcového svalu a jiných srdečně-cévních onemocnění, taktéž pozitivně ovlivňuje potenci, celkově snižuje únavu organismu a zabraňuje dystrofii svalů.
  • Víc o rakytníkovém oleji zde!
  • Připravili jsme pro Vás článek o účincích rakytníku na organismus.

Dne 17.3. nám byly dodané oleje s nesprávným označením datumu spotřeby. Tyto oleje byly zle označené při výrobě. Chybné označení se týka vícero šarží olejů. Tyto oleje jsme se rozhodli zařadit do prodeje. Oficiální vyjádření od výrobce k této skutečnosti naleznete zde.

Rakytník řešetlákový – zásobárna živin

26.7.2010

Rakytník je jedinečná dřevina s velmi významným obsahem biologicky aktivních látek v plodech, listech i v kůře větví.

Obsahem biologicky aktivních látek patří rakytník mezi nejcennější potravinářské a léčivé rostliny. Jeho plody se jedí čerstvé nebo se z nich připravují různé produkty.

V čerstvých plodech je obsaženo 4-13 % olejů, 2-5 % cukrů (glukózy, fruktózy a sacharózy), 1-4 % organických kyselin (převážně kyseliny jablečné), dále pak anthokyanidy, leukoanthokyanidy, katechi-ny (od 50 do 250 mg u divokých drobnoplodých forem), pektinové látky a třísloviny, kyselina askorbová (vitamin C: 100-400 mg ve 100 g hmoty), vitaminy B1( B2 kyselina listová (vitamin P, celkové množství je u různých odrůd 75-100 mg ve 100 g), steriny, vitamin K6 (20 mg ve 100 g), cholin (50-60 mg ve 100 g), nasycené mastné kyseliny, mezi nimiž je zvláště cenná kyselina linolová a kyselina linoleová, bioflavonidy (24-45 mg ve 100 g), fytochininy (skupina vitaminu K, nacházejí se v plodech v množství od 0,9-1,5 mg ve 100 g) aj.

Plody rakytníku zasluhují zvláštní pozornost právě díky obsahu vitaminů C a P a díky znásobení jejich účinků. Vitamin P nejenom posiluje kapiláry cév, ale také svojí přítomností zabraňuje rozkladu vitaminu C a zvyšuje jeho působení. Touto skutečností se vysvětluje vysoká odolnost vitaminu C v plodech rakytníku, který se dobře uchovává i při sušení a tepelném zpracování.

Oranžově červené zbarvení plodů je podmíněno obsahem karotenoidů -vitaminů skupiny A rozpustných v tucích (karotin, kryptosantin apod.), kterých obsahuje až 40 mg ve 100 g hmoty, z toho 10-12 mg samotného karotinu.

Množství karotenu (provitaminu) je několikrát vyšší než v mrkvi a tykvi. Nejvíce ho obsahují plody červených odrůd v plné zralosti, mražením se jeho obsah nesnižuje.

Proto je rakytník považován za možnou průmyslovou surovinu pro výrobu karotenu.

Plody rakytníku dále obsahují tokoferol – vitamin E (obsahem tohoto vitaminu zaujímá rakytník první místo mezi všemi plodovými rostlinami).

Ve větvích a listech rakytníku je obsaženo asi 10 % tříslovin, v kůře větví serotonin a listy obsahují flavonoidy, antioxidant lycopen, vitamin P a až 70 mg vitaminu C. Zvláštní význam má rakytníkový olej – tmavě oranžová tekutina s charakteristickou chutí i vůní. Jde v podstatě o přírodní koncentrát vitaminů F, E, P, K, A atd. Je v něm obsaženo 250 mg karotenoidů, až 300 mg vitaminu E (zejména olej vyrobený z plodů tmavého zbarvení), 50 mg kyseliny olejové a 15 mg kyseliny linolové. Ze semen rakytníku byla izolována důležitá surovina, která se používá k výrobě významného antioxidantu oligoprokyaninu (OPC) jako složky doplňků stravy a kosmetiky. Množství oleje, vitaminu C a karotenoidů značně kolísá v závislosti na odrůdě, stanovišti i klimatických podmínkách roku. Chladné a vlhké léto je příznivé pro hromadění kyselin a snížení obsahu cukrů. Při skladování čerstvých plodů se s probíhajícím procesem zrání snižuje množství vitaminu C a cholinu. Doporučuje se včas sklizené plody zmrazovat.

Plody dále obsahují kumariny, aminokyseliny a mnoho minerálních látek (Pb, Ni, Mo, V, Mn, Cu, Si, Fe, AI, Ca a další).

Ruští vědci získali z kůry rakytníku alkaloid hippophaein, který později v krystalické formě identifikovali jako 5-oxytryptamin. Je známo, že tento fyziologicky aktivní amin zvaný serotonin nebo entenamin se vyskytuje v živočišném organismu.

U rostlin byl zde zjištěn poprvé. Jeho obsah v rakytníku kolísá od 0,3 do 0,4 %. Serotonin vykazuje také protinádorovou aktivitu.

Rakytník naleznete v naší nabídce.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *