Rebarbora Vliv Na Zdraví?

Rebarbora je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, konkrétně niacinu a kyseliny pantotenové. Obsahuje také kyselinu šťavelovou, ale na jaře, tedy v době sklizně, je její množství minimální. Snižuje cholesterol, detoxikuje, hydratuje a doporučuje se při redukčních dietách. Dále obsahuje vápník, mangan a draslík.

Jak se používá rebarbora?

Jak se rebarbora používá? Rebarbora má mezi zeleninou poněkud zvláštní postavení, protože má jedinečnou kyselou a přitom lehce nasládlou chuť. Někteří lidé, kteří rebarboru v životě neviděli jako rostlinu a konzumují jí jenom v moučnících a dalších pokrmech, kde se používají nakrájené a povařené řapíky, si rebarboru mohou splést s ovocem.

Proč je rebarbora zdravá?

Proč je rebarbora zdravá? 1 je bohatá na kyseliny citronovou a jablečnou 2 obsahuje vitamíny skupiny B (především niacin, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou) 3 je zdrojem hořčíku, fosforu, železa, jódu, draslíku a manganu 4 rebarbora na sebe váže tuk, je účinná v boji s nadváhou 5 detoxikuje organismus 6 je močopudná 7 podporuje metabolismus¨ 8 pomáhá při ochablosti střev a zácpě More

Co je rebarbora kadeřavá?

Reveň kadeřavá (lidově zvaná rebarbora) je druh zeleniny, který se vyznačuje nezaměnitelnou kyselou chutí stonků. V Evropě a Severní Americe se rebarbora používá k přípravě řady různých pokrmů, například koláčů, bublaniny, čaje, nápojů a dezertů.

Proč rebarbora obsahuje vápník?

Přestože rebarbora obsahuje poměrně velké množství vápníku, je to z hlediska výživy k ničemu, protože většina vápníku je navázaná na kyselinu šťavelovou a tvoří tak antinutriční látky (antinutrientu) šťavelanu vápenatého. V této podobě ho bohužel tělo nedokáže účinně vstřebávat ( 4 ).

Kdy nejíst rebarboru?

Díky obsahu kyseliny šťavelové by si rebarboru měli odpustit lidé trpící revmatismem, dnou nebo ledvinovými kameny. Rebarboru by rozhodně neměli konzumovat lidé s problémy s ledvinami, močovým měchýřem a lidé mající problémy se žaludečními kyselinami. Opatrně také na podávání dětem, těhotným a kojícím ženám.

Zajímavé:  Sposoby Na Alergię Wiosenną?

Kdy Sklizet rebarbory?

Kdy a jak sklízet rebarboru? Jednotlivé řapíky sklízejte postupně tak, jak narůstají, a to od dubna do poloviny až konce června. Později se v nich zvyšuje množství kyseliny šťavelové. Z rostliny lze sklidit asi třetinu listů, aby se příliš nevysílila.

Jak poznám že je rebarbora žrala?

Dobrým indikátorem správného okamžiku sklizně je kvetení: ve chvíli, kdy rebarbora začne kvést, už řapíky nesklízíme. Pokud však vykvete velmi časně, jako tomu letos často je, stvoly s květenstvím opatrně vykroutíme a ve sklizni ještě pokračujeme.

Co s rebarborou po sklizni?

Jak známo, kyselina šťavelová se podílí na vyplavování vápníku z těla. Rebarborový salát osvěží vždy. Ale s kouskem sýra či tvarohu. Rebarbora i na jaře obsahuje dost kyseliny šťavelové, proto při její úpravě vždy volíme kombinaci s mlékem nebo mléčnými výrobky.

Co s rebarborou v srpnu?

Generativní množení rebarbory pomocí semen se provádí ve chvíli, kdy semena dozrávají, tedy v srpnu nebo začátkem září. Semena je vhodné umístit do truhlíků nebo květináčů, kde rostlinky předpěstujete, a během následujícího jara je pak můžete vysadit na zvolené stanoviště.

Jak Strihat rebarboru?

„Plody“ rebarbory jsou listové řapíky, které se dají sklízet od poloviny dubna do konce června. Ostrým nožem řežeme vždy asi jen jednu třetinu čepelí, čímž zabráníme vysílení rostliny. Po sklizni z rebarbory odstraníme zbytky poškozených listů, půdu kolem nakypříme a rostlinu pohnojíme třeba dobře uleželým kompostem.

Jak uchovat rebarboru v Mrazaku?

Nejrychlejším způsobem, jak uchovat rebarboru, je uložit ji do mrazáku. Oloupané řapíky nakrájejte na několikacentimetrové kousky, rozložte je v jedné vrstvě na tác, dejte je na 2 hodiny zamrazit každý zvlášť a pak je sesypte do sáčku určeného ke skladování potravin.

Zajímavé:  Praktický Lékař Domácí Návštěvy?

Co dělat když kvete rebarbora?

Květenství je nutné co nejdříve odstranit i s přilehlými listy, jinak rostlina dále přivádí živiny do květního stvolu a listy odumírají. Kromě toho se doporučuje rebarboru po sklizni v létě přihnojit vyšší dávkou hnojiva.

Jak dlouho se vaří rebarbora?

Příprava rebarbory: oloupanou a na kostičky nakrájenou rebarboru (čerstvou nebo mraženou) dáme do kastrolu s máslem, cukrem, skořicí, podlijeme mírně vodou a 5 minut povaříme. – Koláče můžeme ještě vylepšit nasekanými ořechy.

Co s rebarborou na podzim?

Co s rebarborou na podzim | Naše zahrada

Nové rostlinky rebarbory jednoduše získáte dělením trsů starších rostlin, které jsou zdravé a dostatečně vzrostlé. Sazenice můžete vysazovat podzim do poloviny října, ale i na jaře.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector