Soja Vliv Na Zdraví?

Je bohatá na vitamíny skupiny B, draslík, hořčík a také na vysoce kvalitní bílkoviny. Podle American Cancer Society představuje sója skvělý zdroj bílkovin. Zvláště, pokud nahrazuje méně zdravé potraviny jako je třeba živočišný tuk a zpracované nebo červené maso.

Proč nejíst sóju?

Hlavní problémy sóji

Fytáty, které omezují využití živin, jako jsou minerální látky vápník, hořčík, železo anebo zinek, ze stravy. Antinutriční látky, jež omezují trávení bílkovin. Obsah antinutrientů je považován za příčinu spojení konzumace sóji s malnutricí.

Proč je sója škodlivá?

Většina lidí jí bohužel sóju v takové podobě, že jim může i škodit – zvlášť ve větším množství. „Obsahuje totiž například goitrogeny, které potlačují funkci štítné žlázy, nebo fytáty, které omezují využití vápníku, hořčíku a železa ze stravy. Antinutrienty v ní zase omezují trávení bílkovin.

Jak často jíst sóju?

„Luštěniny do zdravého jídelníčku patří, a tedy i sója. Pokud si ji dáme dvakrát týdně, nevadí a v mnoha směrech má na náš organismus pozitivní dopad,“ míní dietoložka Karolína Hlavatá.

Jak se vyrabi sója?

Sója je dvouděložná samosprašná rostlina pěstovaná komerčně ze semene. Jednotlivé kultivary lze v umělých podmínkách křížit pro šlechtitelské účely. Blizna je citlivá k opylení zhruba 24 hodin před vykvetením a dalších 48 hodin po vykvetení. Díky tomu dochází většinou k opylení ještě před otevřením květu.

Co udělat ze sóji?

Recepty ze sójového masa

  1. Cuketový nákyp se sójou.
  2. Guláš ze sójových kostek.
  3. Japonská ‚kombu-cha‘ aneb čaj z mořské řasy kombu.
  4. Plněná paratha.
  5. Sekaná ze sójového granulátu.
  6. Smažené sójové kuličky.
  7. Sójová Indie.
  8. Sójové kostky na kari.

Co to je sója?

Co je to soja

Soja luštinatá (Glycine max) je luštěnina asijského původu s vysokým obsahem proteinů. Její původ datujeme cca do roku 1100 před naším letopočtem, kde ji mezi prvními začali pěstovat farmáři z jihovýchodní Asie.

Zajímavé:  Akutní Záchvat Dny Léčba?

Proč nejíst tofu?

Sója je jako luštěnina (sójové boby) a sójová mouka nestravitelná a zatěžující. Obsahuje antagonisty trypsinu, což jsou látky, které brání trávení bílkovin a zároveň bílkovinné řetězce sóji jsou složité a hůř stravitelné.

Co obsahuje sója?

Syrové sójové boby v množství 100 gramů obsahují 446 kalorií, 36 % bílkovin, 30 % sacharidů a 22 % tuků, což je třeba ve srovnání s vepřovým bůčkem víc než příznivé. Navíc sója obsahuje vlákninu, železo, mangan, fosfor, vitaminy skupiny B, vitamin K, hořčík i zinek.

Co obsahuje sójové maso?

Sojové maso obsahuje až 50 % bílkovin, a naopak velmi málo tuku, nízká je také jeho kalorická hodnota. Z vitaminů jsou zastoupeny vitamíny z řady B, A, E a z minerálních látek vápník, fosfor a železo. Neobsahuje lepek, naopak má velký podíl vlákniny.

Co uvařit ze sójových kostek?

Na olivovém oleji zpěníme cibuli, přidáme sojové maso i s marinádou, podlijeme vodou, přisypeme trochu sušeného česneku a dusíme. Sojové kostky zahustíme záklechtkou z vody (asi 200 ml) a jedné lžíce hladké rýžové mouky. Krátce povaříme a podáváme s uvařenou rýží. Zdobíme ředkvičkou.

Jak jíst sójové boby?

Jak oloupat sojové boby nebo cizrnu:

  1. U mlýnku uvolníme šroubek a posuneme kameny mlýnu na největší hrubost.
  2. Šroubek znovu utáhneme.
  3. Pod trubičku mlýnku umístíme nádobu.
  4. Zapneme mlýnek a vsypeme do něj syrové sojové boby ze sáčku.
  5. Mlýnek zarachotí a do nádoby nám začnou padat rozpůlené boby a slupky.

Na co je dobrý sójový lecitin?

Zlepšuje činnost nervového systému, zásobování buněk kyslíkem a podporuje redukci tuků zrychlením metabolismu. Jedná se o doplněk stravy.

Kdy se sklízí sója?

Sklizeň sóje připadá poměrně na pozdní dobu, zpravidla na září a říjen. Sklízí se přímo sklízecími mlátičkami. Rostliny mají být v plné zralosti, s opadanými listy a žlutými až hnědými lusky. Semena mají být vybarvená, s optimální vlhkostí 16 – 18%.

Zajímavé:  Léčba Po Sundání Fixních Rovnátek?

Jak se vyrabi sójové kostky?

Sójové “maso” se vyrábí ze sójové mouky nebo sójového koncentrátu s vysokým obsahem bílkovin (alespoň 50 %) a můžete ho koupit například v podobě plátků, kostek, nudliček nebo granulátu. Zařazení sójových alternativ masa do jídelníčku přináší konzumentům řadu benefitů.

Jak se vyrábí sojové mléko?

Příprava sójového mléka:

Dá se použít i metoda hrníčků: 1 hrnek bobů a 4 hrnky vody. Mixujeme aslespoň 5-6minut, dokud se nevytvoří pěna a nevznikne jemná, hladká směs. Obsah mixéru přelejeme do hrnce a na mírném ohni (nižší teplotě) postupně vaříme asi 15-20minut, pěnu, která se začne tvořit občas odstraníme.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector