Tipy z lékárny: Vitaminy, které byste měli doplňovat (nejenom) na podzim – vše o zdraví

Tipy z lékárny: Vitaminy, které byste měli doplňovat (nejenom) na podzim – vše o zdraví

Pokud se Vám článek líbí, oceňte ho!

Líbí se mi to! Už se mi to nelíbí!

„Začala jsem se víc hýbat, jím zdravě, dodržuji pitný režim… ale nechybí mému tělu ještě něco? Neměla bych mu dopřát vitaminy navíc?“ zeptala jsem se před časem sama sebe, když jsem v lékárně procházela kolem poliček s doplňky stravy.

Na okamžik jsem se u nich zastavila a pár krabiček si prohlédla. „Jak ale poznám, co přesně mé tělo potřebuje?“ Musela jsem si upřímně odpovědět, že nevím. Napadlo mě, že by možná celý svůj problém vyřešila krabička multivitaminů. Zaváhala jsem.

Ano, nebo ne?

Má smysl polykat multivitaminy? „Záleží na tom, z jakého důvodu chcete vitaminy užívat. Pokud pouze preventivně, jsou lepší multivitaminy, klidně i ty s minerály.

V takovém případě je doporučuji užívat je především v období respiračních onemocnění, to znamená od podzimu do jara,“ říká lékárnice Pavla Horáková z Lékárna.cz.

„Pokud chcete doplnit reálný nedostatek určitého vitaminu, tak je lepší ho užívat zvlášť,“ dodává.

Jaké vitaminy jsou „nejlepší“?

Jak ale zjistíte, který vitamin vám chybí? To je otázka, na kterou je složité najít odpověď.

Tipy z lékárny: Vitaminy, které byste měli doplňovat (nejenom) na podzim – vše o zdraví Tipy z lékárny: Vitaminy, které byste měli doplňovat (nejenom) na podzim – vše o zdraví

„Vždy záleží na věku i pohlaví, na tom, jak se stravujete a jakými trpíte chorobami,“ říká Pavla Horáková. „Hladinu vitaminů v těle snižuje nezdravý životní styl, nemoci, kouření a alkohol. Proto je důležité udržovat tělo v kondici – pohybem, zdravou a pestrou stravou, dostatkem tekutin,“ doplňuje farmaceutka.

Důležité je vědět i to, že některé vitaminy chybí častěji dětem, jiné například těhotným ženám nebo seniorům. Vegetariáni a vegani mívají nedostatek vitaminu B12 a ženy, které chtějí otěhotnět, by zase měly užívat kyselinu listovou, která patří do skupiny vitaminů B… a tak bychom mohli ve výčtu pokračovat.

Obecně je tedy nejlepší požádat o určení hladiny vitaminů v krvi praktického lékaře nebo specializovanou laboratoř. Teprve pak budete jistě vědět, co vašemu tělu skutečně chybí a po které krabičce s vitaminy byste měli sáhnout.

Tipy z lékárny: Vitaminy, které byste měli doplňovat (nejenom) na podzim – vše o zdraví

Jako u všeho platí i u vitaminů osvědčené pravidlo „všeho s mírou“. Pokud to s nimi přeženete, můžete se i předávkovat a následky pak mohou být velmi nepříjemné. „Předávkovat se můžete především vitaminy rozpustnými v tucích (A, D, E, K),“ upozorňuje lékárnice Pavla Horáková.

Například příliš vysoký příjem vitaminu A způsobuje praskání rtů, podrážděnost, nevolnost, kóma, až poškození orgánů, u těhotných může způsobit poruchy vývoje plodu.

Předávkování vitaminem D je málo pravděpodobné, ale i tak se může vyskytnout. Mezi příznaky předávkování patří ztráta hmotnosti a chuti k jídlu, nepravidelný srdeční rytmus či zvýšená hladina vápníku v krvi a jeho ukládání ve tkáních a v orgánech.

Vysoké dávky vitaminu E mohou narušit srážení krve. Předávkovat se lze i velmi vysokými dávkami vitaminů rozpustných ve vodě (C, B), ale u nich většinou dochází k vyloučení nadměrného množství močí. K příznakům předávkování dochází jen při dlouhodobém užívání velmi vysokých dávek.

Možná už jste slyšeli, že užívání vitaminu D pomáhá při prevenci nákazy covid-19.

Tipy z lékárny: Vitaminy, které byste měli doplňovat (nejenom) na podzim – vše o zdraví

Problém je, že většina z nás ho má nedostatek. „Vitamin D pochází ze slunečního záření, takže si ho během léta dokážeme v těle vytvořit sami. Od podzimu do jara to však v naší zeměpisné šířce není možné, a proto je vhodné ho doplňovat jinak,“ vysvětluje lékárnice Pavla Horáková.

Vitamin D významně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu. Tyto látky se díky němu v těle lépe vstřebávají, přičemž obě jsou důležité pro správnou stavbu kostí a zubů. „Déčko“ také podporuje činnost imunitního systému, a podílí se tak na prevenci celé řady onemocnění – především těch respiračních.

Kdy začnou vitaminy „zabírat“?

Řekněme si to upřímně: Nikdo nechce denně polykat plné hrsti léků. V případě vitaminů to ale není tak jednoduché jako třeba s léky proti bolesti.

Tipy z lékárny: Vitaminy, které byste měli doplňovat (nejenom) na podzim – vše o zdraví Tipy z lékárny: Vitaminy, které byste měli doplňovat (nejenom) na podzim – vše o zdraví

Zvykli jsme si na to, že po spolknutí tabletky se její účinek dostaví prakticky okamžitě. U vitaminů ale hodně záleží na tom, jak dlouho našemu tělu chybí.

„K tomu, aby se hladina vitaminů vyrovnala, je při jejich dlouhodobém nedostatku potřeba užívat vyšší dávky po delší dobu,“ říká farmaceutka.

V užívání vitaminů ale můžete dělat i pauzy, ovšem jen v případě, že užíváte vyšší množství, než je doporučené, a zejména pak u vitaminů rozpustných v tucích. Nižší nebo doporučené množství ostatních vitaminů je lepší brát kontinuálně.

Vitaminy v potravě: Co a jak jíst?

Nejvíc vitaminů najdeme v ovoci a zelenině, především  pokud je konzumujeme v syrové podobě.

Tipy z lékárny: Vitaminy, které byste měli doplňovat (nejenom) na podzim – vše o zdraví Tipy z lékárny: Vitaminy, které byste měli doplňovat (nejenom) na podzim – vše o zdraví Tipy z lékárny: Vitaminy, které byste měli doplňovat (nejenom) na podzim – vše o zdraví

Některé látky (např. karotenoidy) se sice lépe uvolňují po tepelné úpravě, obecně ale platí, že při ohřívání potravy se z ní cenné vitaminy naopak vytrácejí. „Na teplo jsou háklivé především vitaminy skupiny B a C.

Tepelná úprava by proto měla být co nejrychlejší. Čím déle se potravina tepelně upravuje, tím jsou ztráty vyšší.

Vaření v páře je jednou z nejlepších úprav jídla, co se týká zachování hodnotných látek v potravě,“ říká Pavla Horáková z Lékárna.cz.

Pokud jste nemocní a užíváte léky, buďte opatrní na jejich kombinace s vitaminy. Nejvýznamnější je interakce warfarinu a vitaminu K – vitamin K snižuje účinek tohoto léku.

Také vysoké dávky vitaminů C, E a niacinu (vitaminu B3) mohou ovlivnit jeho účinek. Vysoké dávky vitaminu B3 mohou ovlivnit účinek perorálních antidiabetik (léků proti cukrovce 2.

 typu) a zvýšit riziko nežádoucích účinků statinů (léků na cholesterol). Lékové interakce lze orientačně zjistit i v aplikaci zde.

Co jsem se o vitaminech naučila? Teď už vím, že bez předchozí konzultace s praktickou lékařkou nemá smysl kupovat bezhlavě krabičky vitaminů, když nevím, jestli je opravdu potřebuji.

V zimě se nebudu bát užívat vitamin D, který si mé tělo neumí vytvořit samo, a dopřeju si také víc pohybu a zdravé stravy – dám větší šanci nejen ovoci, ale i syrové zelenině: vždyť slupnout občas ke svačině mrkev nebo si dát k večeři zdravý salát je to nejmenší, co pro své zdraví můžu udělat.

Co je vitamín D a proč je tak důležitý

Když se řekne vitamin D, napadne nás sluneční vitamin nezbytný pro kosti, imunitu, metabolismus minerálů a dělení buněk. Ve skutečnosti nejde o jeden vitamin ale hned o několik velmi podobných molekul (kalciferoly). Mohou být přírodního původu nebo také syntetické. Nejvýznamnější část tvoří vitamin D2 (ergokalciferol) a vitamin D3 (cholekalciferol).

Vitamin D je nepostradatelný:

  • pro vstřebávání využití vápníku a fosforu
  • k zachování normální hladiny vápníku v krvi
  • při mineralizaci kostí a jejich normální strukturu
  • pro normální funkce svalů
  • pro ukládání minerálů do zubů
  • pro správnou funkci imunitního systému
  • při procesu dělení buněk

Nedostatek vitaminu D v těle trápí většinu populace. Je to ovlivněno tím, v jaké žijeme zeměpisní šířce. Kvůli střídání ročních období nemáme pořád dostatek slunečních paprsků přímo na pokožce. Také naše obvyklá,česká kuchyně je chudá na zdroje vitaminu D, co vede k nízké hladině aktivních metabolitů v krvi.

Příznaky nedostatku vitaminu D možná i vy pociťujete právě od podzimu do jara: cítíte se unaveně, sklesle a bez nálady. Nízká hladina se odrazí na přirozené obranyschopnosti, náladě a dlouhodobý nedostatek se projeví zvýšenou náchylností kostí na zlomeniny, na zubech, na kondici svalů a regeneraci.

Nedostatek vitaminu D může vést až ke křivici u dětí.

Tipy z lékárny: Vitaminy, které byste měli doplňovat (nejenom) na podzim – vše o zdraví Je vitamin D pro kojence opravdu nezbytný?

Dnes už téměř každé miminko má na receptu předepsaný vitamin D pro novorozence, nebo alespoň jeho maminka dostane doporučení od pediatra, aby zakoupila některý z dostupných přípravků s vitaminem D3.

Důvodem je prevence před nedostatkem vitaminu D, který se odráží na vývoji kostí. Miminko se totiž narodí s chrupavkami a postupem času, jak roste, se chrupavky promění v tvrdé a silné kosti.

K tomu je potřebný, kromě dalších mnoha látek, také vitamin D, spolu s vápníkem a fosforem. Zajistí správný vývoj lebečních kostí, správný růst zoubků a normální klenbu patra.

Možná si pamatujete z dětství tu nedobrou chuť rybího tuku a nevůli, s jakou jste ho jedli. Teď už víte, že právě díky němu máte dnes pevné kosti.

Při velkém nedostatku vitaminu D hrozí, že se u dětí rozvinou příznaky křivice. Křivice byla nemoc typická pro 19. století, kdy chudé děti trpěli velkým nedostatkem vitamínů v potravě a také se jim nemohl tvořit v pokožce při slunečním záření. Typické pro křivici jsou nohy do písmena O, křivá páteř, a zduřelé žebra a zápěstí.

Problémy s vývojem kostí se podařilo předcházet po zavedení povinných dávek rybího tuku pro každé dítě, protože rybí tuk je bohatým zdrojem vitaminu D. V dnešní době už máme všeho dostatek. Jídlo si můžeme vybírat a děti mohou trávit volný čas venku na sluníčku. O to víc je překvapující informace, že s příznaky křivice se setkávají lékaři i dnes.

Tipy z lékárny: Vitaminy, které byste měli doplňovat (nejenom) na podzim – vše o zdraví Vitamin D a jeho denní dávka

Denní doporučená dávka vitaminu D je podle legislativy EU stanovena u dospělých osob na dávku 5 mikrogramů (200 UI). Pro kojence, děti, těhotné a kojící ženy je doporučený příjem 10 mikrogramů (400 UI). Toto množství ale není ideální. Ukázalo se, že aktivaci imunity je potřeba mít v krvi hladinu 100 – 125 nmol/l vitaminu D.

Zajímavé:  Alois alzheimer - vše o zdraví

Odhaduje se, že 60 – 75 % populace má hladinu mnohem nižší, dokonce až kolem 50 nmol/l. Přesnou hodnotu hladiny vitaminu D se dá stanovit v laboratoři ze vzorku krve. Pro dosažení doporučené hladiny by jste měli přijímat 1000 – 2000 UI (25 – 50 mikrogramů) vitaminu D. Pro posílení imunity potřebujete 2000 UI denně.

Vyšší dávky vitaminu D konzultujte s lékařem, a to především u dětí, těhotných žen a žen po menopauze.

Tipy z lékárny: Vitaminy, které byste měli doplňovat (nejenom) na podzim – vše o zdraví Jak doplnit vitamin D do těla

Udržet si potřebnou hladinu vitaminu D pomůže slunce, potraviny bohaté na vitamin D a také doplňky stravy. Patří mezi vitamíny rozpustné v tucích, protože pro jeho vstřebávání je nezbytný tuk a v tukových buňkách se ukládají zásoby. Podívejte se, v čem je vitamin D.

Užívejte si sluneční paprsky

Vitaminu D se říká také sluneční vitamin, protože se tvoří v pokožce po 15 -20 minutách pobytu na sluníčku. Díky UVB záření vzniká z provitaminu velmi podobné struktury.

Nejlepší čas je od května do října, kdy slunce svítí dostatečně vysoko a dopadá na pokožku ve správném úhlu.

Na podzim a v zimě nemá slunce dostatečnou energii a proto v zimě více dbejte na složení jídelníčku a sledujte, v čem je vitamin D obsažený.

Vybírejte si, co obsahuje vitamin D

Dvě různé formy, D2 a D3, se nachází v různých potravinách s vitaminem D. Některé potraviny se o vitamin D obohacují dodatečně, jde o tzv. fortifikované potraviny. Pro naše nejmenší, pro kojence a batolata, se kojenecká mléka a kaše obohacují o vitamin D povinně. Naopak, do ovocných přesnídávek, zeleninových a masozeleninových příkrmů se vitamin D přidávat nesmí.

Do běžných potravin přidávání vitaminu D není povinné, ale i přesto si z jejich nabídky určitě vyberete. Jde o výrobky na rostlinné bázi jako alternativy živočišného mléka a mléčných výrobků, vybrané mléko a jogurty, rostlinné tuky a margaríny, cereálie pro děti a kakao. Celý seznam fortifikovaných potravin s vitaminem D poskytuje Státní zdravotnický ústav.

D2 (ergokalciferol) najdete přirozeně v houbách rostoucích na slunci a v obohacených potravinách. Syntetický D2 v doplňcích stravy se získává z kvasinek a právě z toho důvodu si ho vybírají vegetariáni a vegani.

D3 (cholekalciferol) je živočišný vitamin. Aby jste si doplnili přírodní vitamin D, pochutnejte si hlavně na těchto potravinách:

  • tučné ryby a rybí olej, jako jsou treska, tresčí játra, sardinky,makrela a losos (nejlépe z volného odchytu),
  • dary moře – krevety, ústřice,
  • hovězí játra,
  • vaječné žloutky od slepic chovaných ve volném výběhu,
  • máslo,
  • mléko a mléčné výrobky.

Doplňte příjem vitaminu D se správným přípravkem

Vitamin D v kapkách je v olejovém základu, například olivovém nebo kokosovém oleji. V jedné kapce je zpravidla 400 UI. Mohou ho užívat jak dospělí, tak i děti, jako vitamin D pro kojence.

Denní dávka odpovídá jedné kapce, kterou můžete přidat miminku do mléka, nakapat na dudlík nebo bradavku, batolatům dokonce zamíchat do jídla.

Žvýkací tablety s vitaminem D si vybírají rodiče větších dětí. U dětí jsou oblíbené příchutě jahodová a pomerančová.

Vitamin D pro dospělé je nejúčinnější doplňovat v tobolkách. Rybí tuk je bohatý na vitamin D, omega-3 mastné kyseliny (DHA a EPA) a vitamin A. Díky technologickému pokroku má dnes už rybí olej neutrální chuť nebo je dokonce s ovocnou a citronovou příchutí. V této formě chutná nejen dospělým, ale také dětem. Navíc ho můžete přidávat i do studených salátů.

Tipy z lékárny: Vitaminy, které byste měli doplňovat (nejenom) na podzim – vše o zdraví Předávkování vitaminy

U vitamínů rozpustných ve vodě je předávkování málo pravděpodobné. To, co tělo nespotřebuje, se vyloučí močí.

Vitaminy rozpustné v tucích, tedy i vitamin D, se ukládají do těla a při vysokém množství se projeví nežádoucí účinky.

Nejčastěji se s ní lékaři setkávají při nesprávném dávkování léku s vitaminem D u miminek. Může je trápit žízeň, dehydratace, zácpa (bolí je bříško), zvrací a jsou bledé.

Za vitamínem D

Chcete doplnit vitamin C? Nemusíte jíst citrusy, postačí i jablka a hrušky, říká lékařka | Zdraví

Jak posílit v zimě imunitu a vyhnout se chřipce či viróze? Stačí se nadopovat vitaminy, nebo je to zbytečné? „Ideální je jíst ovoce i zeleninu několikrát denně, ale po celý rok, nejen na podzim a v zimě. Když už virózu máte, nedoporučuji konzumovat alkohol.

I když si mnoho lidí myslí, že chřipku lze „přepít“, ve skutečnosti jen oddalují své uzdravení. Alkohol dehydruje, oslabuje imunitu, zatěžuje játra a viróza se pak projevuje silněji a trvá déle,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.

cz Jaroslava Čiefová, praktická lékařka a internistka na EUC Klinice Praha.

Lidovky.

cz: Co se může stát, když přechodíme „běžnou“ podzimní virozu?Často na pohotovosti vidím typicky v pátek večer a sobotu pacienty, kterým přes týden nebylo dobře ale „museli“ chodit do práce, a pak řešíme jejich záněty průdušek, dutin či dokonce zápaly plic, které pak vyžadují mnohem delší rekonvalescenci. Znám i případy, kdy přechození chřipky vedlo k onemocnění srdce a ti lidé – a byli to mladí lidé – skončili s kardiostimulátory či dokonce jako čekatelé na transplantaci.

Lidovky.cz: Je nějaká možnost, jak se viróze vyhnout?Viróze se můžeme opravdu doslova zkusit vyhnout.

To znamená nechodit v době epidemie chřipky pokud možno nikam, kde se shromažďují lidé: do kin, restaurací, na úřady… Také si častěji myjte ruce, nestačí jen je namokřit, ale je třeba použít dostatek mýdla a ruce důkladně promnout. Neumytýma rukama byste si neměli sahat na ústa či na oči, protože virus se může přenášet i spojivkami.

Lidovky.cz: A co když pracujete v open space?U open space nejvíce záleží na ohleduplnosti vás vašich kolegů.

Pokud máte teplotu, silnou rýmu a kašlete, neměli byste vůbec chodit do práce, protože jen nakazíte ostatní. Je-li to možné, tak každou hodinu na pět minut větrejte, aby se vyměnil vydýchaný vzduch.

A pokud řádí virózy, nepůjčujte si od ostatních mobilní telefony, příbory a – nemusíte-li – nezdravte se podáním ruky.

Lidovky.cz: Je důležité větrat i doma?Ano. Nejlépe několikrát denně, stačí na dvě tři minuty. A v noci, pokud není velká zima a nemáte okna do rušné ulice, nechte je otevřené.

V zimě je dobré mít v pokoji, kde spíte, kolem 18 stupňů. Místnosti nepřehřívejte ani ve dne, takových 20-21 stupňů doma úplně stačí.

Když budete mít doma přetopeno a půjdete projít do sychravého počasí, vaší imunitě to úplně nepomůže.

Lidovky.cz: Je dostatek vitaminu C jen pověra, nebo opravdu funguje ho na podzim a v zimě jíst dostatek?Ideální je jíst ovoce i zeleninu několikrát denně, ale po celý rok, nejen na podzim a v zimě.

Celkem byste měli sníst během dne zhruba 400 až 500 gramů tepelně neupravené zeleniny a ovoce. Osobně moc nedoporučuji ovoce z dovozu, zvláště citrusy se podle mne přeceňují. Bohatě stačí česká jablka a hrušky.

Tipy z lékárny: Vitaminy, které byste měli doplňovat (nejenom) na podzim – vše o zdraví

Lidovky.cz: Které látky je také dobré tělu dodat?Naši imunitu neposiluje jen vitamin C, důležitá je pestrá strava obsahující i další vitaminy a minerály. Málo se třeba jí ryby, ty bychom v jídelníčku neměli vynechávat. Pokud už chřipku máte, bolest svalů zmírní vápník s hořčíkem a na bolest v krku zabírá zvýšený přísun zinku a vitamin C.

Lidovky.cz: A jaké je optimální množství?Na konkrétní přípravky a jejich dávkování se zeptejte v lékárně.

Lidovky.cz: Fungují podle vás na virózy volně prodejné léky typu coldrex?Pomáhá hlavně klidový režim, je optimální alespoň tři dny zůstat doma v posteli a obvykle třetí den bývá ten zlomový, kdy se vám udělá většinou lépe.

Léky chřipku nevyléčí, ale mohou zmírnit její příznaky. Na bolesti a teplotu pomáhají všechny léky obsahující paracetamol, kyselinu acetylsalicylovou (například aspirin nebo acylpyrin) anebo ibuprofen. Tak i vámi zmiňovaný coldrex.

Lidovky.

cz: Co byste poradila lidem, kteří mají pocit, že se pohybují na hraně?Často se setkávám s tím, že lidé, kteří nedodržují žádné zásady zdravého života, se před chřipkovou sezónou nadopují vitaminovými doplňky a myslí si, že všechno bude dobré. Jenže takhle to prostě nefunguje. Pokud na vás něco „leze“, měli byste si naordinovat odpočinek a lehnout si, dokud vám nebude lépe. Jinak jen nakazíte své kolegy v práci a viróza vás nakonec stejně přemůže.

Lidovky.cz: Jaké potraviny a pokrmy bychom při viróze měli jíst? Co byste naopak nedoporučovala?Především je třeba dodržovat pitný režim. Při teplotách se potíte a měli byste tekutiny v těle doplňovat více než obvykle. Můžete pít minerálky, džusy, ale i obyčejnou vodu, pak třeba zázvorový čaj pro zahřátí, pochopitelně platí, že všeho s mírou, proto nápoje střídejte.

Zajímavé:  Addisonova choroba - vše o zdraví

Dobré je jíst polévky, hlavně masový či zeleninový vývar, doplníte tekutiny, a ještě získáte energii, protože jinak stejně při chřipce nemáte moc chuť k jídlu. A silně nedoporučuji konzumovat při virózách alkohol. I když si mnoho lidí myslí, že chřipku lze „přepít“, ve skutečnosti jen oddalují své uzdravení.

Alkohol dehydruje, oslabuje imunitu, zatěžuje játra a viróza se pak projevuje silněji a trvá déle.

10 důvodů proč užívat vitamin D

Jisté americké web stránky věnují ohromné úsilí tomu, aby šířily informace o významu užívání vitaminu D. A zcela právem.

Mnohé klinické studie prokázaly úzkou souvislost mezi nedostatkem vitaminu D v krvi a mnoha nemocemi, mezi které lze vyčíst diabetes, sklerózu multiplex, onemocnění srdce a cév, psychické potíže a deprese a mnoho dalších. Jeho užívání dokonce pomáhá při hubnutí a podporuje zdravý vývoj kostí.

Farmaceutické firmy však význam tohoto vitaminu podstatně zlehčují a prezentují raději drahé léky. Přestože vitamin D nelze považovat za všelék, už teď je jasné, že může pomoci při řešení mnoha potíží. Podívejme se nyní na to, jak ho můžeme využít ve prospěch našeho zdraví.

Fakta o vitaminu D

Tělo si produkuje vlastní vitamin D vlivem působení slunečného záření, které dopadá na pokožku. Ačkoli je slunce hlavním zdrojem vitaminu D, pro mnoho lidí je zcela nedostačující. Lidem se světlou pletí stačí pobývat na slunci zhruba 10 – 20 minut denně a mají o potřebnou zásobu postaráno.

Problém nastává hlavně v zimních měsících a chmurných dnech, kdy je slunečního svitu jen omezeně. Podobně ochranné prostředky, nezbytné jako ochrana před rakovinou kůže, zasahují do vlastní produkce tohoto vitaminu. Starší lidé a lidé s tmavší barvou pleti však potřebují více vitaminu D, slunce jako zdroj nestačí.

Podle expertů je vhodnou alternativou složení stravy a doplňky stravy o nichž se zmíníme níže.

Vitamin D posiluje zdraví kostí

Vitamin D je naprosto nezbytný pro zdraví kostí od kojeneckého věku až po stáří. Podílí se na tvorbě kostní hmoty a při mineralizaci kostí.

Pomáhá tělu absorbovat vápník ze stravy, proto hlavně ve vyšším věku je denní příjem tohoto vitaminu nezbytný. Předejdeme tak zlomeninám a křehkým kostem.

Děti potřebují vitamin D pro prevenci vůči křivici, příčiny křivých nohou slabých kostí. Přidávání vitaminu D do mléka v roce 1930 pomohlo téměř eliminovat různé nemoci.

Vitamin D a skleróza multiplex

Skleróza multiplex se vyskytuje mnohem častěji u národů žijících vzdáleně od rovníku. Již roky experti sázeli na souvislost mezi slunečním svitem, úrovní vitaminu D a touto autoimunní chorobou, která postihuje nervový systém.

Nové vodítko se objevilo se studií vzácného genového defektu, které současně vedlo k nízké hladině vitaminu D a vyššího rizika sklerózy multiplex.

Přesto zatím nejsou žádná konkrétní data potvrzující skutečnost, že užívání vitaminu D, může být považováno za prevenci vůči tomuto onemocnění.

Vitamin D a diabetes

Některé studie poukazují na souvislost mezi nízkou hladinou vitaminu D a diabetem typu 2. Můžeme tedy pravidelným užíváním předejít tomuto onemocnění? Lékaři argumentují, že pro obecné doporučení k užívání vitaminu D jako prevenci proti diabetu, není dostatek důkazů, avšak už nyní se ví, že přemíra tělesného tuku a současně nízká hladina vitaminu D hrají podstatnou roli.

Vitamin D a hubnutí

Studie poukazují na fakt, že obézní lidé mají nízkou krevní hladinu vitaminu D. Tělesný tuk bohužel navazuje vitamin D a ten se pak dál v organizmu nevstřebává.

Prozatím není jasné, jestli přímo obezita stojí za nízkou hladinou vitaminu D v krvi, anebo se na tomto stavu podílí jiné související faktory.

Jedna ze studií však uvádí, že suplementace vitaminem D u obézních lidí společně s omezením příjmu kalorií, může vést ke snazšímu hubnutí. Faktem ale je, že sluneční svit hubnutí podporuje.

Nízká hladina vitaminu „D“ a deprese

Vitamin D hraje důležitou roli na vývoj mozku a jeho funkce. Jedna se slibných studií uvádí, že doplnění vitaminu D může velmi významně pomoci lidem se středně závažnou depresí. Jiná studie však dospěla k různým výsledkům. Za těchto okolností je proto lepší konzultovat užívání vitaminu D s Vaším ošetřujícím lékařem.

Vitamin D a rakovina tlustého střeva

Rakovina tlustého střeva patří mezi nejčastější typy rakoviny v ČR. Na všeobecné závěry je příliš brzo a rozhodně nelze ustanovit vitamin D za univerzální zbraň proti tomuto onemocnění. Novější typy studií však potvrzují, že lidé s vyšším obsahem vitaminu D v krvi, mají podstatně nižší riziko rakoviny tlustého střeva.

Vitamin D a rakovina

Mnoho závěrů odborných prací dospělo k tomu, že vitamin D hraje podstatnou roli v prevenci rakoviny prsu a rakoviny prostaty. Přesto tady balancujeme mezi dvěma tábory.

Někteří odborníci říkají, že pro podporu tohoto odvážného tvrzení nejsou k dispozici dostatečné údaje.

Druhé pole vědců však tvrdí, že pravda o vitaminu D je záměrně zamlčována farmaceutickými společnostmi a stojí si za tím, že užívání vitaminu D snižuje riziko onemocnění rakovinou.

Vitamin D a kardiovaskulární systém

Nízká hladina vitaminu D je často spojována s vyšším rizikem onemocnění srdce a infarktem. Zatím ale stále není jasné, kolik vitaminu D by bylo potřeba pro snížení rizika chorob srdce a cév. Příliš vysoké množství vitaminu D v krvi totiž může poškodit cévy a srdce tím, že se zvýší množství vápníku v krevním oběhu.

A faktor demence?

Starší lidé mají obecně nižší úroveň vitaminu D v krvi. Výzkumníci zjistili, že starší lidé s deficitem vitaminu D, dopadli hůř v testech na paměť a pozornost. Výsledky se srovnávali s jedinci, kteří měli hladinu vitaminu D v normě. Aby se však tato hypotéza potvrdila, je potřeba uskutečnit další výzkumy.

Vitamin D a imunita

Nedávné výzkumy provedené na univerzitě v Kodani potvrdily, že vitamin D hraje zásadní roli při aktivaci našeho imunitního systému (tzv. T buněk) vůči virům a bakteriím. Lidé, kteří zemřeli na virus H1N1, měli chronický nedostatek vitamínu D.

Vzhledem k tomu, že neměli žádnou odpověď vlastního imunitního systému, byly snadným cílem pro tento typ viru. Většina nemocných tráví mnoho času v kancelářích bez přístupu slunce.

U těchto osob se doporučuje užívání vitaminu D preventivně a poslouží zajisté lépe, než některé bylinné či „multivitaminové“ preparáty.

Načerpejte vitamin D

Hned na začátku jsme se zmínili o tom, že vitamin D získáváme především ze slunečního svitu. V zimě a brzo na jaře ho však máme nedostatek, alternativou je proto strava a doplňky stravy.

Vybírejte moudře: potraviny s obsahem vitaminu D

Kdysi se vitamin D přidával do mléka a některých potravin, v současné době je však potřeba tyto potraviny aktivně hledat. Bohaté na vitamin D jsou losos, makrela nebo mečoun.

Jiné druhy mastných ryb – tuňák, sardiny – obsahují vitamin D, ale v o mnoho menším množství. Malé množství je obsaženo i ve vaječném žloutku, hovězích játrech, cereáliích a v mléce.

Sýry obvykle vitamin D neobsahují.

Etikety potravin uvádějí, jestli jsou v nich přidané vitaminy a pokud ano, výrobci se tím rádi pochlubí. Obvykle se vitamin D přidává do mléka (i do sojového), cereálií, jogurtů, pomerančového džusu nebo chleba. Začněte den tím, že zvážíte výběr vhodných potravin s obsahem tohoto zdravého přídavku.

Vitamin D – doplňky stravy

Vitamin D můžeme hlavně v zimě doplňovat užíváním doplňků stravy. Existují 2 formy: D2 (ergocalciferol) forma, která se nachází v jídle a D3 (cholecalciferol), forma, kterou si vyrábí tělo ze slunečního svitu. Oba druhy se produkují rozdílně, podstatné je, že hladinu vitaminu D v krvi zvednou oba. Většina multivitaminových preparátů obsahuje cca 400 IU vitaminu D.

Zjistěte, jestli máte nedostatek vitaminu D

Doktor Richard Kremer z Centra zdraví univerzity v McGill publikoval studii v časopise Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (březen 2012), která informuje, že až 59 % populace má nedostatek vitaminu D a z toho celých 25 % má extrémně nízkou hladinu. Ví se, že nízké úrovně vitaminu D souvisí s mnoha závažnými chorobami, včetně cukrovky, rakoviny, osteoporózy, kardiovaskulárními chorobami a oslabeným imunitním systémem.  Patříte mezi rizikové skupiny?

Věk nad 50 let
Tmavá kůže
Bydlení na severní straně
Nadváha, obezita, potíže s trávicím systémem
Onemocnění kardiovaskulárního systému
Alergie na mléko a laktózová intolerance
Onemocnění jater

Onemocnění trávicího systému např. Crohnova nemoc, celiakie

Symptomy nedostatku vitamínu D

Většina lidí nepocítí žádné konkrétní symptomy nízké hladiny vitaminu D, pouze ojediněle se u dospělých zjistí křehké kosti či nespecifické bolesti kostí anebo svalová slabost. U dětí nedostatek vitaminu D může vést ke křivici, která se však v dnešní době téměř nevyskytuje.

Jak zjistíme hladinu vitaminu D?

Hladina vitaminu D se zjišťuje jednoduchým krevním testem. Existují dvě formy vitaminu – D2 a D3, v krvi mohou být vyšetřeny obě formy:

Vitamin D2 je forma vyskytující se v potravinách rostlinného původu a ve většině doplňků stravy, najdeme ho často pod názvem ergokalciferol.

Vitamin D3 je forma vytvářená v těle, využívána například k léčbě závažných stavů nedostatku vitaminu D. Vitamin D3 je živočišného původu a je označován jako cholekalciferol. V letních měsících většina vitaminu D3 vzniká v kůži z cholesterolu působením ultrafialových paprsků.

Zajímavé:  Alpa - vše o zdraví

Obě formy – tedy vitamin D2 a D3 – jsou konvertovány na 25-hydroxyvitamin D a poté na 1,25-dihydroxyvitamin D. Mnohé testy na vitamin D nerozlišují mezi formou D2 a D3 a uvádějí výsledek jako celkový vitamin D. Novější metody stanovení však umí tyto formy rozlišit. Hladina vitaminu D by se měla pohybovat od 20 – 30 nanogramů na mililitr (ng /mL).

Kolik vitaminu D potřebujeme?

Mezinárodně stanovená hranice pro vitamin D se nachází na úrovni 600 IU na den pro dospělé do 70 let. Lidé ve věku 71 let a výše by měli přijmout 800 IU. Některé studie doporučují ještě vyšší množství, ale nadmíra vitaminu D je škodlivá. Maximální horní hranice je stanovena na 4000 IU denně pro dospělé osoby, u dětí na 400 IU denně.

Předávkování vitaminem D

Někteří odborníci doporučují mnohem vyšší množství vitaminu D než 600 IU, ale předávkování může být nebezpečné. Vysoké množství vitaminu D může zvýšit obsah vápníku v cévách, srdci a játrech.

Institute of Medicine stanovil hranici na maximální toleranci 4000 IU denně. Tělo si produkuje vlastní vitamin D ze slunce a pokud ho má dost, pozastaví jeho produkci. Sluncem se předávkovat nelze.

Vitamin D pro kojence a děti

Mateřské mléko je nejlepším zdrojem vitaminu D, ale bohužel ho příliš neobsahuje. Kojené děti by měli přijmout asi 400 IU denně až do doby, než přejdou na jinou stravu. Zhruba 1 litr mléka pokryje denní potřebnou dávku vitaminu D. Od věku jednoho roku pak děti už nepotřebují žádnou suplementaci.

Buďte však opatrní, předávkování vitaminem D způsobuje nechutenství, žaludeční nevolnost, zvracení, velkou žízeň, bolesti svalů a další symptomy. Mnoho dětí však nepřijímá dostatek vitaminu D, protože odmítají mléko. Denní dávka pro děti představuje zhruba 400 IU – 600 IU.

Alternativou jsou proto dětské multivitaminy a nebo doplněk stravy s obsahem čistého vitaminu D.  Děti s chronickými nemocemi jako např. cystická fibróza, mají sklony k nedostatku vitaminu D, jejich rodiče by proto měli konzultovat případnou suplementaci s lékařem.

Obvykle se pro kojence a starší děti používá lék Vigantol (olej s obsahem vitaminu D3), případně doplněk stravy Avita Vitamin D (kapsle s obsahem vitaminu D3 a některých minerálních látek).

Léky v interakci s vitaminem D

Některé léky mohou způsobit, že se vitamin D nevstřebává v dostatečném množství. Patří sem: laxativa, steroidy, statiny a jiné léky na snížení cholesterolu, dále léky proti křečím, záchvatům a epilepsii. Rovněž pokud užíváte dioxin, léky na srdce, konzultuje užívání vitaminu D s lékařem.

Autor: JK, zdroj informací:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18290718

http://www.naturalnews.com/…_breast.html

http://www.naturalnews.com/…vention.html

http://www.vitamindcouncil.org/

54 Comments on 10 důvodů proč užívat vitamin D

Minerály a vitamíny při sportu

Vitamíny při sportu

Naše předchozí články se zabývaly informacemi o proteinech, BCAA a kreatinu. Tyto doplňky stravy znají asi všichni sportovci a návštěvníci fitness center. Co je však pro správné fungování těla (nejen sportovce) mnohem důležitější jsou vitamíny, minerály a stopové prvky. Na ty nejdůležitější se zaměříme právě dnes.

Naše tělo při jejich nedostatku nedokáže správně fungovat a výsledkem jsou nejen špatné výkony, ale také nalomené zdraví.

Pojďme to vzít ale úplně od začátku. Proč bychom vlastně měli vitamíny doplňovat externě?

Díky dnešnímu zemědělství a technologickému zpracování potravin se zachovává pouze velmi malé množství přirozeně se vyskytující vitamínů a minerálů.

Ovoce k nám často cestuje přes půl planety a dozrává v kontejnerech a regálech bez slunce. Zrna obilovin jsou čištěna a přichází tak nejen o vlákninu, ale také o stopové prvky.

V dnešním moderním světě máme zkrátka velký výběr potravin, které jsou ale bohužel nutričně mnohem méně výživné, než tomu bývalo dříve.

A teď ruku na srdce.

Kolik z vašeho jídelníčku tvoří základní potraviny, tedy ty, které neprochází zpracovatelským procesem v potravinářských firmách? Ráno si uvaříme kaši z pytlíku, na svačinu nepohrdneme proteinovou tyčinkou, k obědu snad v tom lepším případě zvládneme doma připravit rýži a kuřecí maso, a odpoledne pokračujeme ve stejném duchu. V dnešní hektické době ani není možné připravovat si domácí sýry, jogurty nebo chovat vlastní slepice či krávy.

Pokud jste navíc aktivní sportovec a hlídáte si příjem bílkovin, vláknina z ovoce a zeleniny vás jak známo zasytí, a nebudete pak schopni sníst potřebné množství pro svalový růst.

Na řadu tedy přichází opět moderní svět a jeho chytří pomocníci – suplementy. V dnešním článku zmíníme čtyři nejdůležitější, které byste do svého jídelníčku určitě měli zařadit.

1. Hořčík

Hořčík (magnesium) je jeden z nejdůležitějších prvků v našem těle a mimo jiné je důležitý pro správnou kontrakci svalů. Jeho nedostatek pocítíte nejen ve formě křečí, ale velmi silně se odráží také na naší náladě a psychickém stavu.

Budete se bez něj cítit unavení ale zároveň pocítíte problémy se spánkem. Hořčík se nachází také v kostech, a tak při jeho dlouhodobém deficitu může dojít až k onemocnění osteoporózou, což je řídnutí kostí.

Deficit Hořčíku má také výrazný vliv na vznik cukrovky.

Při sportu a fyzické aktivitě se hořčík vyplavuje z těla mnohem rychleji, a tak je nutné ho doplňovat externě – nejčastěji formou tablet nebo rozpustného prášku.

Vzhledem k jeho důležitosti v rámci lidského organismu však doporučujeme jeho suplementaci úplně každému, protože i při běžných denních aktivitách máme magnesia nedostatek.

Odměnou vám bude kvalitnější spánek a celkově lepší zvládání stresu, který máme v dnešní uspěchané době všichni.

Vyzkoušejte vysokou kvalitu v podobě 100% magnesium od značky Prom-IN. Tento hořčík je ve formě vysoce využitelného bisglycinátu hořečnatého a je ideální pro osoby se zvýšenou fyzickou zátěží.

2. Zinek

Dalším nezbytným doplňkem stravy je Zinek. V našem těle je obsažen v relativně malém množství, ale jeho nedostatek může způsobovat vážné problémy, jako je špatné hojení ran, zhoršení paměti, nebo úbytek na váze.

Jeho užívání by mělo jít ruku v ruce společně s hořčíkem, protože také patří mezi prvky, které mají významný vliv na správný vývoj organismu a také na celkovou imunitu.

Zároveň je zinek důležitý pro zdravé nehty, vlasy, pokožku a také plodnost – zejména tu mužskou.

Z naší nabídky doporučujeme v kombinaci s výše zmíněným hořčíkem 100% zinc také od firmy Prom-IN. Je vysoce vstřebatelný a ideální k užívání na noc před spaním.

Pro vegany nebo vegetariány pak doporučujeme Viridian Balanced Zinc Complex, který obsahuje pouze látky rostlinného původu. Zároveň v něm nenajdete ani geneticky modifikované nebo ozařované složky a použity jsou kvalitnější kapsle bez balastních pojiv a lepidel.

 3. Vitamín C nebo multivitamín

V této kategorii je opravdu hodně z čeho vybírat a záleží už pouze na vaší preferenci, zda zvolíte pouze doplnění vitamínu C, nebo rovnou sáhnete po něčem komplexnějším, co vám zajistí a pokryje příjem většiny potřebných vitamínů.

Jak už jsme na začátku zmínili, z ovoce a zeleniny bohužel nejsme schopni přijmout potřebné množství vitamínů. Z potravin se ztrácí v průběhu tepelné úpravy, sušením i běžnou oxidací.

Zejména potřeba vitamínu C roste v chladnějších měsících, kdy jsme díky jeho nedostatku náchylnější k nejrůznějším nemocem. Mimo tento známý fakt má pak vitamín C vliv na tvorbu bílých krvinek, vstřebávání železa, vývoj kostí a zubů a na celkový růst.

Každému fyzicky aktivnímu člověku doporučujeme suplementovat vitamín C minimálně s nástupem podzimu a pokračovat až do konce zimy. Posílíte váš imunitní systém a vyhnete se tak nepříjemnému nachlazení a pauze ve vašem tréningu. Zvláště sportovci v předzávodní přípravě by určitě tento vitamín neměli podcenit.

  • Doporučujeme zvolit vitamín s postupným uvolňováním, například tento od firmy Extrifit:
  • Extrifit Vita C 1000 mg Time Release
  • Pro Vegany a Vegetariány pak máme v nabídce vysoce efektivní a patentovanou formu vitamínu C od firmy Viridian, která obsahuje pouze složky rostlinného původu:
  • Viridian Ester-C 550 mg 90 kapslí
  •  4. Omega 3

Poslední složkou, kterou byste neměli při zdravém jídelníčku opomíjet, jsou omega 3 mastné kyseliny. Naše tělo si je nedokáže samo vyrobit, a tak je nutné je přijímat ze stravy, nebo z doplňků. V běžné stravě je najdeme hlavně v rybách (spíše těch tučnějších jako je losos nebo makrela), hodně jich obsahují také ořechy, lněné semínko nebo oleje či luštěniny.

Můžete namítat, že je lze tedy celkem snadno přijímat z potravin. Pokud se ale nacházíte ve fázi redukce, mnoho tuků zřejmě ve stravě nemáte. Pak tedy přichází na řadu doplňky, většinou ve formě kapslí, které vám pomohou dostat do sebe neoblíbený rybí tuk v příjemné formě.

  1. Vyzkoušejte třeba tyto kapsle:
  2. Omega 3 od značky Reflex Nutrition
  3. A v nabídce máme opět i variantu pro vegetariány a vegany s čistě přírodním složením:
  4. Viridian Pregnancy Omega Oil 200 ml

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *