Mořské řasy jsou zdrojem lehce stravitelných bílkovin, enzymů, vlákniny, vitamínů A, B a C a jsou ceněny především pro vysoký obsah minerálních látek – vápník, zinek, hořčík, železo, jód, chróm a sodík. Mají také schopnost eliminovat vliv radioaktivních a chemických látek a odstraňují z těla těžké kovy.
Na co je dobrá mořská řasa?
Mořské řasy jsou plné kvalitních dobře využitelných a lehce stravitelných bílkovin, uhlovodanů a látek, které neutralizují v organismu kyseliny z moderní rafinované stravy. Mají rovněž schopnost rozpouštět tuky a hleny. Výrazně se podílejí na snižování hladiny škodlivého cholesterolu.
Jak chutna mořská řasa?
Nejčastěji se nakládají nebo používají jako přísada do polévek. Arame: Různé druhy řas s jemnou, sladkou chutí a pevnou strukturou. Používá se jako přísada do různých pokrmů, včetně pečiva.
Co s mořskou řasou?
Mořské řasy je dobré pravidelně zařazovat do přípravy potravy. Jednak ji obohacují, jednak zvýší její stravitelnost a využitelnost. V kuchyni můžeme řasy použít jako koření, přidávají se do polévek, salátů, pomazánek i hlavních chodů. Podle barev je rozlišujeme na zelené, hnědé a červené.
Jak připravit mořské řasy?
Příprava této řasy je jednoduchá – kousek řasy se opláchne a namočí do studené vody. Po 10 minutách změkne a může se krájet a dát povařit na posledních pět minut do polévky, omáčky, luštěnin či obilovin. Do vařeného jídla je dobré dát i vodu, ve které se řasa namáčela.
V čem spočívá význam řas?
Řasy jsou součástí vodních ekosystémů, ruduchy a chaluhy poskytují potravu i úkryt, mikroskopické řasy tvoří fytoplankton. Věda, která studuje řasy, se nazývá algologie či fykologie. Vodní řasy lze v závislosti na druhu využít jak jako potravinu, tak palivo či surovinu na výrobu vodíku, metanu a biopaliva.
Jak vařit řasy?
Před použitím řasu opláchněte, nalámejte na menší kousky a namočte na 20 minut do studené vody. Kombu se pak vaří poměrně dlouho – asi 60 minut. Organismus řasu dobře využije, teprve je-li zcela měkká.
Co vyrábí řasy?
Mořské řasy (především zelené a hnědé) se využívají jako potraviny a to jak v přírodní podobě, tak jako surovina. Především hnědé řasy slouží k výrobě alginátu. Ten se využívá zejména v cukrářství, uplatnění má podobné jako želatina. Používá se i na jednoduchá jídla jako například suši.
Jak udělat wakame?
Postup přípravy
- Řasu opláchněte a na 10 min namočte do teplé vody.
- Poté vodu slijte, a přelijte řasu vroucí vodou. Po pár vteřinách vodu slijte a řasu propláchněte studenou vodou.
- Smíchejte tekuté ingredience, cukr a chilli a vzniklou zálivkou přelijte řasy.
- Přidejte sezam a dobře promíchejte. Podávejte studené.
Jak ochutit řasy?
Postup:
- Řasu opláchněte a 10 minut máčíme ve vodě, potom ji vaříme 20-30 minut, necháme důkladně okapat.
- Uvařenou řasu nakrájíme na nudličky a přidáme k ní do mísy sóju, ocet, sezamová semínka, cukr a chilli.
- Vše zamícháme a nejlépe ihned podáváme.
Jak pripravit kombu?
Tradiční recept z Japonska známí pod označením Shio-kombu, byl po staletí používán jako léčebný prostředek proti zánětu tlustého střeva (colitis). Připravuje se tak, že se kombu namočí, nakrájí na malé čtverečky a společně se sójovou omáčkou shoyu a vodou se vaří tak dlouho až je měkká a tekutina je vyvařená.
Jak ochutit wakame?
Opláchněte a na 10 minut namočte řasu do teplé vody. Poté vodu slijte a řasu přelijte vroucí vodou a po pár vteřinách řasu propláchněte studenou vodou. Smíchejte dohromady sójovou omáčku, rýžový ocet. Přidejte cukr a chilli a vzniklou zálivkou řasy přelijte.
Jak si udělat domácí sushi?
Na podložku si položte nori řasu (hrubou stranou nahoru), navlhčete si ruce a začněte na ni vrstvit sushi rýži. Levou rukou řasu přidržujte a pravou rozprostírejte rýži po celé její šířce. V horní části nechte zhruba 2 cm volné řasy ke slepení rolky. Rýže by měla zůstat kyprá, proto ji příliš nepřitlačujte k řase.