Nejužitečnější jsou brambory ve slupce. Velké množství minerálů a vitamínů se v bramborách totiž ukrývá těsně pod jejich slupkou. Obsahují 5 krát více vlákniny než banán, obrovské množství vitaminu C a také důležitý prvek selen, kterého je v bramborách více než v oříšcích a semínkách.
Co udělat z brambor vařených ve slupce?
Vždy vařte stejně velké brambory, aby změkly současně.
- Vídeňský bramborový salát.
- Tymiánové brambory pečené ve slupce.
- Brambory na loupačku s tvarohem.
- Brambory ve slupce zapečené se sýrem a smetanou.
- Nové brambory ve slupce s česnekovo-bylinkovým máslem.
Proč se vaří brambory ve slupce?
Vaříme-li brambory ve slupce, zůstane v nich až 90 % původního obsahu vitamínu C. V oloupaných a rychle uvařených bramborách zůstane vitamínu C necelých 80 %. Ohříváním brambor klesá obsah vitamínu C jen na 40 % a při nakrájených bramborách je obsah vitamínu C pouhých 20 %.
Kdy vařit brambory ve slupce?
Brambory ve slupce se vaří o něco déle než brambory přílohové, většinou 15–35 minut, záleží na odrůdě, velikosti a stáří. Bramborám před vařením propíchněte slupku a během vaření je také občasnými píchnutími kontrolujte. Brambory na loupačku se loupou – jak název napovídá – až těsně před konzumací.
Co Uvarit z brambor na Loupacku?
Postup přípravy
- Brambory pořádně omyjeme aby byla slupka čistá.
- Dáme je do hrnce a zalijeme vodou, tak aby byly těsně pod hladinou, přidáme lžičku soli.
- Přikryté vaříme na mírném ohni cca 30 minut.
- Zatím co se brambory vaří, smícháme tvaroh s mlékem, pepřem a solí.
- Přidáme omyté a nasekané bylinky.
Jak upravit brambory ve slupce?
Do hrnce nalijeme nejlépe horkou vodu, přivedeme ji k varu. Vodu mírně osolíme, přidáme kmín a vložíme brambory. Vaříme 10 minut, některé druhy budou hotové, jiné ne, zkontrolujeme píchnutím nože do brambory, zda jsou hotové
Jak dlouho vydrží brambory vařené ve slupce?
Vařené brambory uchováváme v lednici, kde vydrží čerstvé nejméně 5 dní. Vařené brambory jsou po rozmrazení příliš vodnaté, což ale nevadí, pokud je zapečeme nebo z nich uděláme bramborovou kaši.
Jak dlouho se vaří brambory v papiňáku?
Jak dlouho se tedy vaří brambory v tlakovém hrnci? Uvádí se, že brambory budou pod tlakem hotové již od 3 do 5 minut. Mimo tlakového hrnce lze také pro přípravu brambor využít jiný speciální typ hrnce – parní. Vaření brambor na páře trvá zpravidla déle, ovšem záleží na vlastnostech parního hrnce.
Jak dlouho se vaří cervene brambory?
Před vařením brambory umyjte, v hrnci je pak zalijte vodou tak, aby byly všechny ponořené a dejte vařit. Doba varu se liší podle typu brambor a vyzrálosti, 25-35 minut (u brambor čerstvých se zkracuje i na 15 minut).
Jak dlouho se vaří brambory na kaši?
Vhoďte je do vroucí vody, osolte a uvařte doměkka. Zabere to asi 25 minut. Uvařené brambory musí být úplně měkké, takže když do nich zapíchnete nůž, nebudou klást skoro žádný odpor. 2 Z uvařených brambor slijte vodu a v odkrytém hrnci je nechte vydýchat.
Jak na zapečené brambory?
Postup přípravy
- Brambory uvařte ve slupce do měkka.
- Cibuli nakrájejte na jemno a přidejte k bramborám.
- V misce rozšlehejte zbylé vejce se smetanou, nastrouhaným sýrem a hořčicí.
- Pečte v troubě při zhruba 200 °C dozlatova.
Jak dlouho se vaří brambory na kostky?
Brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kostičky. Dáme do studené vody, osolíme, okmínujeme a vaříme do měkka (asi 15 minut).
Kdy se soli brambory?
Před přidáním brambor do vody přidejte kmín, trochu oleje, a také sůl. Jen to s ní nepřežeňte – maximem by mělo být asi 10 gramů soli na kilo. Dosáhnete tak dokonalé chuti, konzistence, ale i prospěšnosti zdraví. Jen raději moc neotálejte s jejich sléváním, čím delší pobyt ve vodě, tím víc prospěšných látek se doplaví.
Jaký typ brambor na salát?
Varný typ A – salátové brambory
Po tomto typu brambor sáhněte v případě, že připravujete bramborový salát. Díky tomu, že brambory typu A jsou pevné a drží tvar, jsou ideální na vaření ve slupce nebo třeba k pečení na plátky v troubě.
Jaký typ brambor na hranolky?
‚Nejlepší brambory na přípravu hranolků jsou ty větší a moučnější, nejlépe varného typu C. V Americe se používá k přípravě hranolků arašídový olej, ale ten se v Česku nedá moc sehnat. Sáhněte tedy klidně po olivovém nebo slunečnicovém,‘ popisuje přípravu Humpolcová.
Jak udělat pečené brambory v troubě?
Postup přípravy
Předehřejeme troubu na 200 °C. Nakrájíme brambory na čtvrtky a dáme je plech. Přidáme drcený kmín, špetku soli a polijeme troškou oleje. Dáme péct do trouby na 30 minut.
Jak na zapečené brambory?
Postup přípravy
- Brambory uvařte ve slupce do měkka.
- Cibuli nakrájejte na jemno a přidejte k bramborám.
- V misce rozšlehejte zbylé vejce se smetanou, nastrouhaným sýrem a hořčicí.
- Pečte v troubě při zhruba 200 °C dozlatova.
Jak dlouho se vaří cervene brambory?
Před vařením brambory umyjte, v hrnci je pak zalijte vodou tak, aby byly všechny ponořené a dejte vařit. Doba varu se liší podle typu brambor a vyzrálosti, 25-35 minut (u brambor čerstvých se zkracuje i na 15 minut).
Jak dlouho se vaří brambory v tlakovém hrnci?
Brambory oloupeme a nakrájíme na cca 0,5 cm plátky. V tlakovém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme brambory, osolíme, okmínujeme a důkladně promícháme, aby byly obalené máslem. Hrnec zavřeme, dáme vařit na střední plamen. Jakmile začne hrnec syčet, ztlumíme na nejnižší plamen a necháme vařit ještě cca 5 minut.
Co udělat z brambor?
Rychlé večeře: 10 nejlepších receptů s běžnými bramborami
- Řecké pečené brambory.
- Tortilla s chorizem a paprikou.
- Eintopf s fazolemi a bramborami.
- Salát z jarních brambůrek s vajíčky nahniličko.
- Bramborové placky s ragú z hub a pórku.
- Indický bramborový salát.
- Mini frittaty s bramborami a paprikou.