Časté prdění – vše o zdraví

Časté prdění - Vše o zdraví

Je zcela přirozené, že během trávení vznikají různé plyny, a pokud jsou tyto procesy v souladu se zdravým fungováním organismu, způsobí pouze drobné nepříjemnosti. Situace je jiná, pokud je nadprodukce střevních plynů, nadměrné a časté nadýmání nebo pokud nejsou schopny vhodně odcházet, a proto se hromadí a vzniká nepříjemný pocit nadýmání.

Nadýmání a plynatost většinou nebývá následkem vážnějšího onemocnění, ale spíš nevhodné životosprávy. Ale ať už je v pozadí cokoliv, jedno je jisté. Pokud známe příčiny vzniku, dá se snadněji odstranit a jednodušší je i prevence vzniku těžkostí.

Posbírali jsme pro vás příčiny nadýmání břicha.

Ve vyhledávačích nejčastěji zadávané výrazy k tématu: alergie na lepek nadýmání, nadymani,  nadymani, bolest pod pravým žebrem a nadýmání, nadýmání a bolest zad, Léky proti nadýmání Diskuze, Dieta při nadýmání, Nevolnost a nadýmání, nadýmání po každém jídle, 

Příčiny nadýmání

Co způsobuje nadýmání? Hovoříme o častém stavu, a asi neexistuje člověk, který by se s tímto problémem během svého života ještě nesetkal. Silné nadýmání může mít mnoho možných příčin nadýmání břicha, včetně zadržování tekutin, syndromu dráždivého střeva a infekce.

Ale v mnoha případech může být příčinou něco tak jednoduchého jako jsou trávicí těžkosti nebo příliš mnoho plynu v žaludku a ve střevech. Projevuje se příznaky jako je pocit pnutí v břiše, bolesti břicha, nadměrná tvorba plynů a křeče ve střevech. Vážněji je třeba se tomu věnovat v tom případě, pokud tento stav těžko přestává a stává se chronickým, tedy se pravidelně vrací.

Pokud se objevuje společně s bolestí pod levým žebrovým obloukem, může se jednat o problémy s pankreatem.

Jak jsme již uvedli, tvorba plynů je zpravidla přirozený jev. Do určité míry je jím dokonce i nadýmání a to tak dlouho, pokud se objevuje jenom občas, nezpůsobuje vážnější problémy a trvá jenom krátce.

Pokud se nahromaděné plyny  ve formě větrů nebo říhnutí rychle odstraní, nemusíme dělat nic. Případně se vyplatí sledovat, co jsme jedli nebo pili a jaké léky jsme užili před několika hodinami.

Zvýšená tvorba plynů může být tedy příležitostní, co je většinou způsobeno zkonzumovaným jídlem, například zeleninou a ovocem. Pokud chceme zůstat zdraví, ty by na našem stole v žádném případě neměly chybět.

Rostlinné vlákniny, které se v nich nacházejí, jsou nezbytné pro správné trávení a detoxikaci organismu. Jejich nadměrná konzumace však kvůli přirozeným kvasným procesům probíhajícím v střevním traktu může vyvolat nafouknutí břicha.

Hlavně ženy se často ptají: Proč vypadá moje břicho, jako kdybych byla těhotná? Nadýmání břicha obtěžuje mnohé ženy do značné míry zejména kvůli tomu, jak vypadají. Vypouklé břicho způsobuje, že jsou považovány za těhotné.

Některé ženy jsou frustrované, pokud břicho zůstane i po hubnutí. Potravinová alergie, kyselinový reflux, intolerance laktózy a další poruchy trávení mohou být také příčinou nadýmání. Bolesti v dolní části břicha se mohou objevit i v době menstruace.

Bolesti v oblasti žaludku doprovázené nadýmáním, mohou být příznakem refluxu.

Časté prdění - Vše o zdraví

Která jídla způsobují nadýmání?

Mezi potraviny způsobující tvorbu plynů patří fazole a jiné luštěniny, různé druhy zelí (hlávkové zelí, kapusta, brokolice, květák), některé druhy cibule (česnek, cibule, pór), kořenová zelenina (červená řepa, ředkvička), kedluben, droždí, mléko, čokoláda a pšenice.

Pokud jsme náchylní na tento problém, vyhýbejme se nebo alespoň omezme konzumaci různých druhů hub a zelí. Pokud je vyměníme za doplňky výživy v práškové formě, na obavy a vedlejší účinky můžeme zapomenout.

S luštěninami je stejný problém, pokud je rádi konzumujeme, po uvaření je rozmixujme nebo co je ještě lepší, propasírujme je.

Tímto způsobem je možné odstranit slupku, která je jedním z hlavních problémů, protože způsobuje nadýmání.

Postupem času organismus některých lidí není schopen vůbec –  nebo pouze zčásti –  odbourat mléčný cukr (laktózu). To má za následek, že mléčný cukr, který jsme nedokázali strávit, začíná kvasný proces způsobující nafouknutí břicha. Aby k tomu nedošlo, pokusme se o snížení konzumace mléka.

Potraviny proti nadýmání – sem můžeme také zařadit čerstvé mléčné výrobky, tvaroh a také nezralé sýry. Dejme volnou cestu kvašeným mléčným výrobkům, např. jogurt.

Oblíbený sýr je možné nahradit rostlinným sýrem, jako je tofu, ale bez obav můžeme pít rostlinné mléka, jako například ze sóji, ovsa nebo rýže.

Sycené nápoje obsahují oxid uhličitý, který téměř okamžitě nafoukne břicho. Přejděme raději na čistou vodu, neochucenou nebo různé bylinkové nálevy, případně na léčivý čaj proti nadýmání. Existují i čaje, které účinkují proti větrům.

Mezi ně patří heřmánek, myrta, zázvor a kmín. Pokud chceme mít břicho, které je krásně ploché, vyhýbejme se alkoholu a kofeinu. Další příčinou mohou být sladkosti a pekařské výrobky s obsahem kvásku, přídavných látek a bílé mouky.

Proto dejme přednost jejich verzi z celozrnné nebo špaldové mouky.

Polykání vzduchu

Chronickým se může stát z dvou důvodů. Jedním z nich je takzvané polykání vzduchu (aerophagie), kdy člověk při dýchání nebo při jedení polyká velké množství vzduchu, druhou příčinou je zase kvašení, hnilobné procesy probíhající ve střevech.

To nastane tehdy, pokud chybí enzym potřebný k trávení potravy nebo je přítomen pouze ve velmi malém množství, a proto sacharidy a jiné složky odbourávají probiotické bakterie žijící v tlustém střevě a zčásti houby. Výsledkem těchto nechtěných kvasných procesů je nadměrná plynatost.

V případě vážnějšího nadýmání může příčinu odhalit analýza odcházejících plynů. Nadměrné polykání vzduchu naznačuje vyšší koncentrace dusíku, kyslíku a oxidu uhličitého, zatímco výsledkem nedostatku enzymů je zvýšený poměr kysličníku uhelnatého, vodíku a metanu.

To druhé se dá účinně odstranit příjmem doplňků výživy s obsahem chybějících  enzymů.

Časté prdění - Vše o zdraví

Chronická zánětlivá onemocnění střev

Při vyjmenování příčin nesmíme zapomenout ani na střevní parazity, protože i jejich přítomnost může zvyšovat nezdravou tvorbu plynů a nadměrné nadýmání. Tito příživníci žijící v trávicím traktu totiž naruší trávení a během jejich látkové výměny se zase mohou tvořit plyny.

Na jejich přítomnost mohou upozornit kromě nadýmání bolesti břicha (bolestivé nadýmání), křeče ve střevech a také stavy nedostatku živin. Často se setkáváme s otázkou: Proč se mi břicho nadouvá a je tvrdé? Chronická zánětlivá onemocnění střev, jako je ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc, mohou způsobit nadýmání a křeče, ale může se objevit i průjem.

Divertikulitida, zánět a infekce zažívacího traktu může také vést k nadýmání a tvrdosti břicha.

Co způsobuje nadýmání u žen?

U žen se často vyskytuje nadýmání těsně před menstruací. Může se vyskytnout následkem toho, že byla vynechána antikoncepce nebo v době těhotenství (nadýmání v těhotenství), kdy se hladina estrogenu a progesteronu zvyšuje. Tehdy se činnost střev zpomaluje.

Může se vyvinout následkem chronické zácpy spojené s nezdravým stravováním a životním stylem s minimálním pohybem. Nadýmání může mít mnoho možných příčin nadýmání břicha, včetně zadržování tekutin, syndromu dráždivého střeva a infekce, ale i nadýmání ze stresu.

V mnoha případech může být příčinou něco tak jednoduchého jako trávicí poruchy nebo příliš mnoho plynu v žaludku a ve střevech.

Co třeba vědět o tvorbě střevních plynů?

Odchod plynů nahromaděných ve střevech je přirozeným fyziologickým procesem. Vyjádřením v číslech to znamená, že 10-15 odchodů plynů denně se považuje za normální, ale jsou i tací, pro které je ještě i toto množství nepohodlné a zároveň nepříjemné.

Nepříjemný zápach plynů způsobují sirovodík a jiné plyny s obsahem síry. V pozadí mimořádně nepříjemného zápachu plynů mohou být poruchy trávení a vstřebávání, ale může to být způsobeno i celiakií.

Nejčastějšími příčinami tvorby střevních plynů je jedení bez rozžvýkání, konzumace velkého množství rafinovaných potravin, jakými jsou bílý cukr, bílá mouka, nedostatečný příjem tekutin, nedostatek pravidelného pohybu, dále nervozita, napětí a úzkost.

Procesu trávení se zúčastňuje i nervový systém a mozek. Procesy, které mezi nimi probíhají, určují chod ve střevech.

Jak se zbavit nadýmání?

Máme tendenci sáhnout po lécích, které slibují odstranění problému. S jednou věcí však nepočítáme: léčba příznaků není nikdy řešením, a navíc tyto léky poškozují i stěny střev. Přemýšlejme dlouhodobě a místo umělých řešení si vyberme přírodní.

K tomu máme k dispozici mnoho léčivých rostlin, jejichž odvary zmírňují a odstraňují tento nepříjemný stav. Pokud však dáváme přednost surovému řešení, místo salátu si nastrouhejme jeden čerstvý fenykl. Můžeme ho dochutit extra panenským olivovým olejem, solí, pepřem, citronem.

Skvěle odstraňuje větry a téměř okamžitě Vás zbaví plynů nahromaděných ve střevech. Vynikajícím pomocníkem proti nadýmání a větrům může být i zázvor, můžeme si ho nastrouhat do svého oblíbeného jídla, ať už je řeč o polévkách nebo masu: jeho účinek je téměř okamžitý.

Proti nadýmání je možné použít i jedlou sodu (soda bikarbona). Smíchejme ½ polévkové lžíce sody v 2 dl vody a pomoc je zaručená.

Léky proti nadýmání jsou dnes dostupné i bez předpisu. V souvislosti s jejich užíváním se obraťte na ošetřujícího lékaře nebo si vyžádejte informace v lékárně.

Očista střev

Existují minimálně čtyři důvody, proč  očista střeva může pomoci při účinném řešení problému.

Očista střeva totiž odstraní zácpu, pomáhá napravit rovnováhu střevní flóry, která produkuje i trávicí enzymy, zlepšuje trávení a odstraňuje střevní parazity.

Zajímavé:  Extrasystoly - vše o zdraví

Předtím však určitě konzultujme se svým lékařem, protože v případě některých onemocnění – např. zánětu tlustého střeva nebo nádoru, se očista střeva nedoporučuje.

V zájmu prevence vzniku nadýmání dodržujme následující jednoduchá pravidla:

  •  jídlo důkladně rozžvýkejme
  •  jezme a pijme pomalu
  • snižme příjem potravin, které způsobují tvorbu plynů
  • dopřejme si pohyb každý den alespoň půl hodiny
  • pijme léčivé čaje, které snižují tvorbu plynů a/nebo podporují jejich odcházení (anýz, fenykl, máta)
  •  v případě plynných křečí mohou dobře pomoci léky proti křečím

Pokud chcete konat v zájmu svého zdraví, vyměňte všechny nápoje za vodu a vyhýbejte se cukru, alkoholu a soli. Dohlížejte na příjem vlákniny, správně zvolte i ovoce a zeleninu.

Časté prdění - Vše o zdraví

Proti nadýmání břicha je velmi důležité zachování rovnováhy střevní flóry a/nebo její napravení, co můžeme vyřešit užíváním probiotik a prebiotik.

Probiotika, tedy probiotické bakterie, obsahují kvašené mléčné výrobky, kvašené okurky, kyselé zelí nebo potraviny z fermentované sóji, zatímco prebiotika jsou potravinové vlákniny sloužící jako potrava pro probiotika.

Nejlepším řešením je užívání doplňků výživy – symbiotik, která obsahují pro- i prebiotika zároveň.

Důležitost zdravé výživy nestačíme dostatečně zdůrazňovat, co je nezbytné i pro vhodné fungování našeho trávicího systému, a proto přispívá i k prevenci vzniku a odstranění nadýmání. Konzumujme potraviny bohaté na vlákninu, dejme si však pozor na jejich množství: více než 40-50 gramů vlákniny denně může způsobit nadýmání.

Co zmírňuje nadýmání? Jaký je nejlepší lék proti nadýmání a plynatosti? Znáte domácí recept proti nadýmání? Na každého platí něco jiného.

Následující rychlé tipy mohou pomoci rychle se zbavit nadýmání: vydejte se na procházku, vyzkoušejte jógu, cviky proti nadýmání, používejte mátové kapsle, léky proti plynatosti, masáž břicha, některé esenciální oleje, teplou koupel a zvýšený příjem vláknin.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3264926/

https://www.detoxikace-dieta.com/nadymani

Prdíte správně?

Zácpa, průjem, bolest břicha, nechutenství, nucení ke zvracení, zvracení, nadýmání, plynatost… – to vše jsou projevy zažívacích obtíží. Dost často se projevují také pálením žáhy, bolestí na hrudi, celkovou únavou, slabostí a pocitem nevůle. Říkáte si, to je jen drobnost.

Jsou ale i projevy, které nás nutí vyhledat pomoci lékaře. Jde mimo jiné o nechtěné hubnutí, náhlou změnu konzistence stolice, přítomnost krve ve stolici nebo trvající či kruté bolesti.

Tyto obtíže mají často lidé při onemocnění jícnu, žaludku, tenkého nebo tlustého střeva, chorobách žlučníku a žlučových cest nebo břišní slinivky, varuje gastroenterolog, docent Pavel Kohout z II. interní kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Podle něj bychom měli zbystřit i u obyčejné plynatosti. I když to vypadá podivně, prdy mohou být za určitých okolností i objektem zkoumání lékařů.

Problémem jsou dlouhodobější obtíže, které neustoupí ani po změně stravovacích návyků nebo jsou doprovázené dalšími tzv. varovnými příznaky, jako je nechutenství, hubnutí, porucha vyprazdňování, zvýšená slabost, únava či chudokrevnost. Pak je třeba vyhledat odbornou pomoc.

Ukažme si na pachatele

Časté prdění - Vše o zdraví

Samotný prd se přenáší ke konečníků stejným způsobem jako výkaly a vyvolává obdobný pocit potřeby a nepohodlí. Nervová zakončení v konečníku však dokáží rozeznat rozdíl mezi výkaly a prdem. Naše tělo tedy pozná, jestli stačí odejít do ústraní, nebo je rovnou nutné vyhledat toaletu a vyprázdnit se.  Zvuky obyčejně spojené s prděním jsou způsobené chvěním řitního otvoru. Zvuk je ovlivněn propustností řitního svalu, rychlostí plynu, vlhkostí a tělesným tukem. Prdy páchnou. Je to způsobeno tím, že plyn, který se vytváří v průběhu trávení, má často nepříjemný zápach způsobený nízkou molekulární váhou mastných kyselin, sirovodíkem a jinými sirnými sloučeninami.

Tvorba plynů ve střevě je významně závislá na složení stravy, velikosti podílu živočišných a rostlinných bílkovin, vlákniny, sacharidů a jistě je ovlivněno i mikroflórou střevní.

Střevní plyny se skládají především z vodíku, kysličníku uhličitého, metanu, kyslíku a dusíku. Produkce vodíku, metanu a kysličníku uhličitého je závislá na chemických procesech ve střevech a na metabolismu bakterií.

K nejčastějším pachatelům patří kapusta, zelí, růžičková kapusta, květák, brokolice, luštěniny a cibule.

Časté prdění - Vše o zdraví

Také úzkostliví lidé mají většinou problémy se zvýšenou plynatostí, zvláště jsou-li vystaveni společenskému tlaku s nemožností ulevit si nebo nutností dlouhodobého sezení a absencí pohybu.

V případě úzkosti nebo deprese není chybou podat antidepresiva nebo léky určené k přeladění námahy.

Nutné je dbát na složení střevní mikroflóry, případně upravit jídelníček nebo podat probiotické bakterie, radí gastroenterolog, docent Pavel Kohout z II. interní kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Postarejte se o svá střeva

Obecně za zažívací obtíže mohou bakterie, které obývají prostor střev – ty vytvářejí společně se všemi mikroorganismy takzvanou střevní mikroflóru. Po většinu času žijí všechny bakterie v symbióze.

Pokud však dojde k narušení této rovnováhy, dojde k přemnožení škodlivých bakterií, které mohou způsobit zažívací obtíže (například nadýmání, pocit těžkosti od žaludku, zácpa nebo průjem, poruchy střevní pasáže apod.), může nastat pocit ztráty energie nebo i celková únava.

K tomu, aby zůstala naše střevní mikroflóra v rovnováze, je třeba jíst vyváženě, nezapomínat na pohyb a zbytečně se nestresovat.

Trápí-li vás potíže se zažíváním, nadýmání nebo plynatost dlouhodoběji, měli byste věnovat zvýšenou pozornost především svému jídelníčku. Především musíte zjistit, jestli konzumujete dostatek vlákniny a dbáte na správný pitný režim, který by měl zohlednit fyzickou námahu a teplotu okolního prostředí.

Mohou kočky trpět plynatostí? Problémy s nadýmáním a potravou u koček

Prdí kočky? Ačkoli to není nutně nejlepší téma k jídelnímu stolu, plynatost u koček je důležitým tématem pro majitele těchto mazlíčků.

Stejně jako jiné gastrointestinální funkce, i nadýmání je u zvířat přirozeným jevem. Ačkoli ne tak často (nebo tak hlasitě) jako psi a lidé, i důstojné kočky ve skutečnosti trpí plynatostí.

Proč kočky trpí plynatostí?

Nadýmání je obvykle výsledkem nahromadění plynu v zažívacím systému, který se pak z těla uvolňuje. Ve většině případů dochází u koček k nadýmání, když spolykají příliš mnoho vzduchu, ale také to může souviset s alergiemi nebo potravou.

Alergie na prach, pyl a parazity, jako jsou klíšťata a blechy, mohou také způsobit zažívací potíže, včetně zvracení, plynatosti nebo průjmu. Alergie na blechy je poměrně běžná, říká Cat Hospital, ale pokud jsou tyto příznaky intenzivní, měli byste se poradit s veterinářem, než zahájíte jakoukoliv léčbu.

Časté prdění - Vše o zdravíaké potravní alergie nebo přecitlivělost mohou přispívat k nadměrné plynatosti. Ve skutečnosti je strava považována za jednu z hlavních příčin nadýmání u koček. Ve svých nutričních pokynech organizace World Small Animal Veterinary Association (WSAVA; Světová asociace veterinárních lékařů malých zvířat) zahrnula nadýmání jako „narušenou gastrointestinální funkci“ do svého globálního kontrolního seznamu „Rizikový faktor nutričního screeningu“ pro nutriční hodnocení veterináři. Nutriční hodnocení WSAVA zahrnuje „svačiny, pamlsky, jídlo ze stolu, potraviny používané k podávání léků a potravinové doplňky“ – tedy v podstatě vše, co kočce přijde do břicha.

Potrava a nadýmání koček

Výběr správného krmiva pro vaši kočičí přítelkyni je prvním krokem, jak u ní omezit plynatost. Zvolte jídelníček, který bude obsahovat všechny nezbytné vitamíny a minerály a který bude vhodný pro její velikost, věk a úroveň aktivity.

Pro trávicí systém kočky je například skvělá vláknina. Příliš mnoho vlákniny může ale způsobovat nadměrnou plynatost.

V určitých případech vám veterinář může poradit terapeutické krmivo, jako například Hill's Prescription Diet, které je speciálně sestaveno pro dobré trávení koček.

Také plynatost koček je jedním z důvodů, proč byste obecně neměli kočkám dávat lidské jídlo.

Podle organizace Association of American Feed Control Officials (AAFCO) existují určitá jídla, včetně některého ovoce, která jsou v rozumném množství pro kočky bezpečná.

Ale zamyslete se nad tím, jaký vliv může mít nadbytek vlákniny na vás. A teď si představte, že by se to stalo vaší kočce. Nic moc, že?

Ačkoli váš mazlíček může tolerovat některá lidská jídla, je nejlepší zůstávat u krmiv, která byla sestavena speciálně pro vaše chlupáče.

Jak zdůrazňuje AAFCO: „Sdílení jídla z rodinného stolu s mazlíčky může způsobovat nevyváženost ve výživě, protože krmiva obvykle nabízejí kompletní a vyváženou stravu v jediném výrobku.

Ve skutečnosti existuje mnoho potravin, které lidé jedí a které jsou jedovaté pro kočky a psy.“

Než začnete své kočce dávat lidské jídlo, vždy se poraďte s veterinářem, abyste se ujistili, že to pro ni bude bezpečné.

Nadýmání a zdravotní potíže

Ve vzácných případech může být plynatost koček způsobena vážným onemocněním, jako je Tritrichomonas foetus, což je střevní parazit, který způsobuje u koček plynaté, silně páchnoucí výkaly, říká North Carolina State College of Veterinary Medicine. Pokud vaše kočka vykazuje jiné příznaky gastrointestinálních potíží, včetně nadměrného průjmu a zvracení, a její plyny silně zapáchají, ihned ji vezměte k veterináři, aby mohl diagnostikovat základní zdravotní problém.

Buďte klidní, plynatost u koček obvykle není důvodem k obavám. Nebudou vypouštět plyny často, a když ano, budou z toho pravděpodobně stejně překvapené jako vy. Kočky jsou elegantní stvoření; nebudete to vždy slyšet ani cítit, protože většinou je plyn bez zápachu – elegantní a jemný stejně jako vaše kočka.

Zajímavé:  Curaprox - vše o zdraví

Většinou jde prostě jen o prd. Pokud však máte obavy, promluvte si se svým veterinářem. Může vám také doporučit kvalitní krmivo pro vaši kočku, aby zajistil, že strava bude vhodná pro její zdravé trávení.

Nadýmání a plynatost: Kdy už jde o problém?

Nadýmání patří mezi nepříjemné projevy organismu, o kterých neradi mluvíme. Na vině je nadměrná tvorba plynů v trávicím traktu reagující na skladbu jídelníčku, zdravotní stav i úroveň pohybové aktivity.

Část plynu se vstřebá, zbytek musí ven

Odborně se tento stav označuje jako flatulence nebo meteorismus. Převážná část plynů se vstřebává v trávicím traktu a zbytek odchází konečníkem z těla ven. Zdravý člověk vypuzuje plyn přibližně 10× denně v množství 30–130 ml. Celkově je to 1–1,5 litru plynu za den.

Objem plynu závisí především na:

  • množství a složení stravy,
  • tělesném pohybu,
  • psychickém stavu.

MUDr. Veronika Horáková z kliniky pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV na webu ulekare.

cz popisuje nadýmání: „Meteorismus, zvýšená plynatost a nadýmání se projevuje vzedmutím břicha v důsledku rozepnutí trávicí trubice nadměrným obsahem plynu, bolestí břicha, nejčastěji bodavou, píchavou, která se může objevovat kdekoliv v tlustém střevě.“

Bakteriální osídlení střev

V tlustém střevě lidí přežívají stovky různých bakterií (probiotika), které působí pozitivně na náš organismus. Tyto bakterie se živí prebiotiky. Konzumací některých potravin určitým bakteriím pomůžeme v jejich množení.

Střevní bakterie vytváří plyny, jako je vodík a metan. Rektální plyn je tvořený z 80–90 % těmito střevními bakteriemi. Ve střevě se bakterie živí polysacharidy a cukry ze stravy. Pokud tyto sacharidy v jídelníčku chybí, snižuje se produkce rektálního plynu.

Složení větrů:

  • dusík 11–92 %
  • kyslík 0–11 %
  • CO2 3–54 %
  • vodík 0–86 %
  • metan 0–56 %

K odstranění plynů z trávicího traktu dochází nejen plynatostí, ale také říháním, vstřebáním do krve nebo spotřebováním bakteriemi.

Pozor na intolerance potravin

Důležitým faktorem při tvorbě plynu je také individuální snášenlivost potravin. Některým lidem může vadit lepek, laktóza, fruktóza nebo třeba vejce. Proto když dvě osoby sní stejné množství sacharidů, jedna vyprodukuje velké množství plynů, zatímco druhá žádné.

Plynatost jako výsledek zdravého trávení

Plynatost je velmi nepříjemná zejména ve společnosti, kde obtěžuje nejen fyzicky, ale i psychicky. Mnoho lidí však zapomíná na to, že vždy je lepší plynatost, než její opak. Zástava odchodu plynů je totiž varujícím příznakem toho, že je něco v nepořádku.

Internetová stránka verywellhealth.com v článku o nadýmání poznamenává: „Je mnoho zdravých potravin, které způsobují nadýmání. Patří sem např. křehká zelenina. Produkce plynů je zcela normální v případě, že se váš jídelníček skládá ze zdravých potravin. Mnoho lidí si všimne zvýšené plynatosti ve chvíli, kdy se rozhodnou žít zdravěji a oživí svůj jídelníček.“

Kde se plyny v našem těle berou?

  • ze spolykaného vzduchu (dusík)
  • z krevních plynů vylučovaných střevní stěnou
  • z plynů vznikajících při trávení
  • z plynů vznikajících při kvašení sacharidů
  • z plynů, které vznikají hnitím bílkovin a sekretů

Nadýmání

Jako nadýmání se označuje subjektivní pocit zvýšeného množství plynu ve střevech. Většinou se jedná o pocity tlaku a napětí či bolesti v břiše. Tímto projevem trpí 16 – 30 % populace. Nepříjemný pocit bývá často lokalizovaný v pravém nebo levém podžebří, případně v pravém dolním kvadrantu. U některých lidí dochází k distenzi, což je aktuální změna břišního obvodu.

Na webové stránce kliniky v Clevelandu upozorňuje gastroenteroložka Christine Lee: „Zvýšená tvorba plynu může být následkem zdravotních potíží, jako je diabetes, sklerodermie, porucha funkce štítné žlázy, bakteriální přerůstání ve střevech, syndrom dráždivého tračníku nebo divertikulóza.“

Častěji trápí ženy a seniory

Primář MUDr. Karel Lukáš, CSc., ze 4. interní kliniky gastroenterologie a hepatologie 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze pro server mojezdravi.cz uvádí: „O nadýmání hovoříme teprve tehdy, když se v těle tvoří větší množství plynů, které se nedostatečně vstřebávají nebo neodcházejí ven přirozenou cestou.“

Také upozorňuje na to, že k nadýmání jsou náchylnější ženy a starší lidé. Důvodem jsou patrně výkyvy v hladině ženských pohlavních hormonů, které jsou nestabilní zejména v rámci cyklu, během těhotenství a v období menopauzy. Senioři zase trpí kvůli umělému chrupu, různým chorobám dutiny ústní a převaze jednoduchých sacharidů ve stravě.

„Jestliže se nadýmání opakuje častěji a postižený vnímá tento stav jako nepříjemný, obtěžující a komplikující mu život, pak je záhodno hledat řešení,“ dodává lékař Karel Lukáš.

Potraviny, které přispívají k tvorbě plynu

Časté prdění - Vše o zdraví

  • luštěniny (hlavně fazole, hrách, čočka, sójové boby)
  • mléko a mléčné výrobky (mléko, sýry, zmrzlina)
  • nadýmavé druhy zeleniny (zelí, kapusta, květák, brokolice, ředkvičky, okurka, chřest, česnek, cibule, celer, kukuřice)
  • některé druhy ovoce a ovocné kompoty (švestky, hrušky, jablka, banány, hroznové víno, hrozinky)
  • cereálie a pečivo (všechny potraviny obsahující pšenici)
  • tučná jídla (smažené pokrmy, tučná masa, smetanová jídla)
  • potraviny obsahující velké množství vzduchu (např. sněhové pusinky)
  • potraviny s vysokým obsahem vlákniny a doplňky stravy na bázi vlákniny (např. pšeničné otruby, psylium, laktulóza, metylcelulóza)
  • slané pochutiny (zadržují v těle vodu, což může způsobit nadýmání)
  • nadměrné množství jednoduchých cukrů (sladkosti, bonbóny, zákusky)
  • kvasnice
  • sycené nápoje
  • některé léky

Nadýmání a plynatost může být následkem narušené střevní mikroflóry. Nejčastěji k tomu dochází po antibiotické nebo hormonální léčbě.

TIP: Objevte 15 potravin proti nadýmání + osvědčené babské rady.

Jak řešit nadměrnou plynatost?

Kromě dietních opatření jsou základním požadavkem opatření režimová.

  • Jezte v klidném prostředí, pomalu a bez stresu.
  • Ještě než jídlo spolknete, pořádně ho rozkousejte.
  • Přidejte pohybovou aktivitu.
  • Přestaňte kouřit.
  • Eliminujte žvýkání žvýkaček.
  • Soustřeďte se na jídlo a snažte se předejít polykání vzduchu.
  • Z pečiva vybírejte raději starší tmavé a vyhněte se bílému čerstvému pečivu, zvlášť pak kynutému.
  • K pití nepoužívejte brčko, protože kvůli němu dostanete do trávicího traktu více vzduchu.
  • Dodržujte optimální pitný režim a zároveň se vyvarujte nadměrné konzumace tekutin během jídla či těsně po něm.
  • V případě nadýmání sáhněte po bylinkách a rostlinných silicích (anýz, kmín, fenykl, heřmánek, máta, zázvor apod.)

TIP: Prohlédněte si ukázkový jídelníček proti nadýmání. Je však opravdu pouze ukázkový. Jídelníček na míru s vyloučením potravin, které vám nesedí, nejlépe navrhne výživový poradce.

Prvním krokem v prevenci nebo léčbě plynatosti je omezení množství tzv. flatugenních (nadýmavých) nápojů a potravin. Extrémně flatugenní potraviny mohou způsobit i více než 40 odchodů větrů za den.

9 tipů, jak si poradit s plynatostí přírodní cestou

Zkusili jste všechno a nic nezabírá? Navštivte lékaře

Eliminovali jste nadýmavé potraviny, přidali do svého života pohyb, začali se vyhýbat stresu a nadýmání vás i přesto stále trápí? Vydejte se ke svému praktickému lékaři nebo přímo ke gastroenterologovi. Vaše potíže mohou mít totiž závažnější příčinu, jako je např. onemocnění jater, žlučníku, slinivky břišní, střev nebo žaludku či hormonální nerovnováha.

K návštěvě odborníka apeluje také zahraniční lékařský server mydr.com: „K lékaři spěchejte i v případě, že se k nadýmání přidá zvracení, průjem, zácpa, krev ve stolici, bušení srdce nebo náhlé hubnutí.“

nadýmání plynatost střevní bakterie střevní mikroflóra trávení

Jak se zbavit plynatosti a nadýmání? Zkuste tyto tipy!

Časté prdění - Vše o zdraví

Plynatost (odborně též flatulence nebo meteorismus a lidově pak větry nebo prdění) je únik vzduchu z trávicího traktu řitním otvorem. Nadýmání je stav, který předchází plynatosti, kdy má člověk pocit nafouknutého břicha a únik větrů mu přinese dočasnou úlevu. V tomto článku se podíváme na to, co nadýmání a větry vyvolává a jak tyto projevy zmírnit.

Plynatost je normální biologický jev, který se projevuje u každého z nás. Někteří z nás uvolňují větry pouze párkrát za den a jiní zase mnohem častěji, ale obecně platí, že průměrně člověk ‚vypustí ducha‘ 5 – 15 x za den.

Plynatostí a nadýmáním netrpí jenom dospělí, ale i děti a bývá velmi častá v prvních měsících života dítěte, kdy si jeho organizmus zvyká na krmení a dozrává trávicí ústrojí.

Příčiny flatulence a nadýmání

Příčin plynatosti a nadýmání je celá řada. Řada příčin plynatosti a nadýmání je zcela přirozená (spolykání vzduchu, konzumace některých jídel a nápojů, apod.).

Někdy mohou ale větry a nadýmání projevem jiných onemocnění trávicího traktu nebo být vyvolány vedlejšími účinky některých léčiv.

Pojďme si nyní jednotlivé příčiny nadýmání a plynatosti rozebrat podrobněji.

Spolykání vzduchu

Při dýchání a konzumaci jídla či pití polykáte vzduch, což je samozřejmě naprosto normální. Ovšem je velmi snadné spolykat mnohem více vzduchu než je obvyklé, aniž byste si do uvědomili. Pokud se tak stane, může to vyvolat plynatost.

Spolykání velkého množství vzduchu například způsobuje:

  • žvýkání žvýkačky
  • kouření
  • některé zlozvyky (například okusování nehtů nebo tužky) nebo cucání tvrdých bonbónů
  • nesprávně upevněná rovnátka nebo zubní protézy
  • hltání jídla bez dostatečného rozkousání (při polykání velkých kusů potravy spolknete i více vzduchu, což může vyvolat jak větry tak nadýmání)

Množství oxidu uhličitého v žaludku zvyšují také teplé a perlivé nápoje, což může vyvolat nadýmání a v konečném důsledku i plynatost.

Některé potraviny a nápoje

Některé sacharidy (karbohydráty) v potravinách neumí vaše střeva pořádně rozložit a vstřebat. Tyto látky se pak dostávají až do tlustého střeva, kde je rozkládají baktérie, přičemž dochází ke vzniku plynu, který se následně ze střev dostává ve formě prdů. 

Zajímavé:  Akné na zadku - vše o zdraví

Mezi potraviny, které obsahují velké množství nevstřebatelných sacharidů a vlákniny, patří:

  • fazole
  • brokolice
  • zelí
  • květák
  • artyčoky
  • hroznové víno
  • luštěniny
  • čočka
  • cibule
  • švestky
  • jablka
  • růžičková kapusta
  • Potraviny s obsahem velkého množství celozrnné vlákniny (například otruby), mohou také vyvolat větry a nadýmání.
  • Potraviny a nápoje které obsahují umělé sladidlo sorbitol (například žvýkačky bez cukru nebo potravinové doplňky na hubnutí) nebo sacharid fruktózu (například pomerančový nebo ovocný džus) mohou také vyvolávat nadýmání a plynatost (1, 2).
  • Takže jak vidítežýkačky bez cukru působí větry a plynatost dvěma způsoby – obsahují umělé sladidlo sorbitol a při žvýkání spolykáte velké množství vzduchu.
  • Některé potraviny, jako je například zelí nebo cibule mohou vyvolat tvorbu plynů s obsahem síry, což vede k nepříjemně zapáchajícím větrům.
  • Ovšem na každého člověka působí každá potravina jinak, takže pokud trpíte zapáchajícími větry, musíte si sami vysledovat, které potraviny u vás tento problém vyvolávají a omezit jejich konzumaci.

Nemoci

Nadýmání a plynatost způsobují také některá onemocnění, jako například (3, 4):

  • špatné trávení
  • zácpa
  • syndrom dráždivého tračníku (IBS) – jedná se o poměrně časté onemocnění střev, které se může projevovat křečemi v břiše, nadýmáním, průjmem, zácpou a plynatostí
  • celiakie – jedná se o onemocnění charakterizované nesnášenlivostí lepku, který se nachází naříklad v pšenici, žitu a ječmeni
  • laktózová intolerance – stav, který vzniká, když váš trávicí systém neumí dostatečně odbourávat laktózu (mléčný cukr, který se nachází v mléce a mléčných výrobcích), která se tak nevstřebává do krve, ale dostává se do tlustého střeva, kde jí rozkládají baktérie, což vede ke vzniku plynatosti a nadýmání
  • gastroenteritida neboli zánět žaludku a střev
  • malabsorpce – stav, kdy střeva nedokážou správně a dostatečně vstřebávat všechny živiny
  • giardiáza (lambliáza) – infekce trávicího ústrojí vyvolaná drobnými parazity (lamblie střevní)

Léčiva

Plynatost a nadýmání mohou být také vyvolány některými léčivy (5). Častým nežádoucím účinkem léčiv je totiž narušení procesu trávení živin, což může vést ke vzniku těchto nepříjemných potíží.

Mezi léky, které větry a nadýmání způsobují, patří například:

  • nesteroidní antiflogistika (NSAIDs), jako například ibuprofen. Tyto léky se často používají k léčbě zánětů, bolesti a teploty
  • některá laxativa (léky usnadňující vyprazdňování stolice)
  • některé antimykotika (léky proti plísním, houbám a kvasinkám)
  • statiny (léky na vysoký cholesterol)
  • vareniklin (obchodní název Champix) – lék používaný při odvykání kouření

Léčba plynatosti a nadýmání

Meteorismus a nadýmání se v zásadě dá léčit dvěma způsoby. Jednak úpravou životního stylu, tedy změnou stravovacích návyků, omezení polykání nadměrného množství vzduchu a cvičením a jednak s pomocí léčiv (například živočišné uhlí nebo lék s názvem Simetikon) nebo s pomocí doplňků stravy (konkrétně takových, které obsahují enzym alfa galaktosidázu nebo probiotika) (6, 7). 

Úprava stravovacích návyků

Na každého působí potraviny poněkud jinak a co u někoho vyvolává větry druhému nemusí vůbec ublížit. Nicméně přesto existují určité obecné zásady, které byste měli dodržovat, pokud se chcete problémů s nadýmáním a větry zbavit.

Měli byste se vyvarovat zejména potravin, které obsahují velké množství nevstřebatelné vlákniny. Seznam těchto potravin, najdete v odstavci o příčinách plynatosti a nadýmání.

Dále byste neměli jíst potraviny, které obsahují velké množství látek vyvolávajících nadýmání a meteorismus. Mezi takové potraviny patří:

  • potraviny obsahující umělá sladidla
  • žvýkačky nebo cukrovinky ‚bez cukru‘
  • perlivé nápoje

Kromě toho nesmíte zapomenout na to, že byste měli jíst zdravou a vyváženou stravu, včetně pěti kusů ovoce a zeleniny denně. Vybírejte si potraviny, které obsahují snadno stravitelné sacharidy, jako jsou například:

  • brambory
  • rýže
  • hlávkový salát
  • banány
  • hroznové víno
  • citrusové plody (pomeranče, grepy, apod.)
  • jogurty

Jak píšeme výše, je potřeba si uvědomit, že každý člověk reaguje na každou potravinu jinak, takže u vás plynatost mohou vyvolat i některé výše uvedené ‚zdravé‘ potraviny. Proto vám doporučujeme vést si deník, do kterého si budete zapisovat jednotlivé potraviny, které sníte a pokud zjistíte, že vás některé jídlo nadýmá, snažte se jeho konzumaci maximálně omezit.

Některým lidem od větrů a nadýmání dokáže ulevit jednoduchý trik. Stačí namísto 3 velkých jídel denně jíst 6 menších jídel denně. Menší porce totiž váš organizmus snadněji stráví a současně při tom nebude vznikat tolik plynů, takže budete méně trpět nadýmáním a flatulencí.

Výsledky některých klinických studií signalizují, že konzumace mátového čaje může rovněž přinést úlevu od nadýmání a plynatosti.

Totéž platí o konzumaci malého množství zázvoru. Ten dokáže zlepšit trávení a potlačit tvorbu plynů ve střevech. Nicméně u zázvoru je potřeba být opatrný a těhotné ženy si musí jeho konzumaci nechat předem schválit lékařem.

Omezení polykání vzduchu

Jedním z důvodů proč lékaři doporučují pomalu a pořádně každé sousto před spolknutím rozkousat je, že se takto do trávicího traktu dostává méně spolykaného vzduchu. Navíc menší a dobře rozmělněná sousta se lépe tráví, což opět pomáhá zmírnit pocity nadýmání a plynatost. 

Pokud se chcete meteorismu zbavit, měli byste také přestat kouřit, protože i při kouření se to žaludku a střev dostane více spolykaného vzduchu. Navíc tabák dráždí trávicí ústrojí a zhrošuje vstřebávání některých živin.

Pokud se rozhodnete přestat kouřit, zde je článek na toto téma. 

Cvičení

Dostatek pohybu a cvičení zlepšují fungování vašeho trávicího traktu a střev. Cvičení také prokazatelně přináší úlevu od nadýmání a plynatosti.

Léky na plynatost a nadýmání

K léčbě větrů a nadýmání lze využít také některé volně prodejné léky. Některé z nich si popíšeme dále.

Živočišné uhlí

Živočišné uhlí (někdy také prodávané pod názvem aktivní uhlí) se používá desítky let. Můžete si je koupit v lékárně i bez lékařského předpisu. Živočišné uhlí pohlcuje plyny, čímž pomáhá zmírňovat projevy meteorismu a nadýmání.

Živočišné uhlí byste ale neměli užívat v kombinaci s jinými léky, protože živočišné uhlí může narušit vstřebávání těchto léků. Pokud tedy užíváte nějaké jiné léky, poraďte se před užíváním živočišného uhlí s vaším praktickým lékařem.

Simetikon

Simetikon je lék ze skupiny deflatulencií (laicky řečeno lék na odstranění prdů). Můžete si ho zakoupit v lékárně. Jedná se látku, která odbourává pěnu v trávicím traktu. Naváže se na bublinky pěny, které se rozpadnou, čímž se snižuje množství plynů ve střevech (a zmírňují projevy nadýmání a meteorismu).

Doplňky stravy

Alfa-galaktosidáza je enzym, který vám může pomoci zlepšit trávení sacharidů a zmírnit projevy plynatosti a nadýmání. Naše tělo si ho umí samo vyrobit a pokud ho nemá, vzniká onemocnění zvané Fabryho nemoc.

Na trhu existují doplňky stravy s obsahem alfa-galaktosidázy, které vám mohou ulevit od nadýmání a větrů. Než si ale takový produkt koupíte, poraďte se o jeho užívání s vaším lékařem. 

V léčbě plynatosti vám mohou pomoci také probiotika. V lékárně si je můžete zakoupit jako volně prodejný doplněk stravy. Nejčastěji se prodávají jako kapsle nebo v tekuté podobě. Podporují množení a růst ‚zdravé střevní mikroflóry‘, což může pomoci zmírnit projevy nadýmání a plynatosti, zejména u lidí se syndromem dráždivého tračníku (IBS).

Kromě doplňků stravy s probiotiky existují také probiotické jogurty. Ty vám také mohou přinést úlevu od větrů a nadýmání, ale kupujte pouze takové, které neobsahují umělá sladidla a přidanou vlákninu.

Kdy navštívit lékaře?

Z hlediska medicíny nejsou definovány žádné postupy ani doporučení ohledně normální četnosti ‚vypouštění větrů‘. Jedinou osobou, která dokáže závažnost problému posoudit jste vy.

Samozřejmě není nutné chodit s každým prdem k lékaři, ale praktického lékaře byste měli navštívit v následujících případech:

  • Pokud vás často trápí silně zapáchající větry.
  • Pokud trpíte přetrvávající bolestí břicha nebo nadýmáním
  • Pokud se u vás častěji vyskytuje průjem nebo zácpa
  • Pokud na sobě pozorujete neočekávaný úbytek na váze
  • Pokud máte krev ve stolici
  • Pokud trpíte inkontinencí stolice nebo tenesmy (nemůžete udržet stolici nebo trpíte silným a urgentním nutkáním na stolici a nestihnete dojít na záchod včas)
  • Pokud se u vás objeví známky infekce, jako jsou vysoká teplota (nad 38°C), zvracení, zimnice, bolesti kloubů a svalů

Výše uvedené příznaky mohou (ale nemusí) být projevem závažnějšího onemocnění a je potřeba je pořádně vyšetřit. Proto v těchto případech s návštěvou lékaře neotálejte.

Shrnutí

  1. Mezi hlavní příčiny plynatosti a nadýmání patří konzumace nevhodné stravy, spolykání nadměrného množství vzduchu nebo nežádoucí účinky některých léčiv či onemocnění trávicího traktu.
  2. Léčba meteorismu a nadýmání spočívá ve změně stravovacích návyků, pravidelném cvičení a v případě potřeby také v užívání léčiv nebo doplňků stravy, které likvidují přebytečný vzduch ve střevech a přináší úlevu od těchto problémů.
  3. Pokud trpíte často zapáchajícími větry, průjmem nebo zácpou, najdete krev ve stolici, náhle bezdůvodně zhubnete nebo se u vás vyskytnou příznaky infekce (horečka, bolesti kloubů nebo břicha), neprodleně vyhledejte vašeho praktického lékaře, který vás odešle na další vyšetření, aby se vyloučila jiná příčina vašich obtíží.

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *