Chlorela – vše o zdraví

Úvod » Bylinky a jejich použití » Chlorella – odkud se vzala?

Chcete žít zdravě? V současné době se stále častěji vracíme k tomu, co nám dává příroda. Takzvané zelené potraviny nebo chcete-li superpotraviny mají pro náš organismus velký přínos.

Mezi ně řadíme také chlorellu Pyrenoidosu. Jde o jednobuněčnou, smaragdově zelenou sladkovodní řasu. Ačkoliv na první pohled nepůsobí příliš vábně, ukrývá v sobě řadu cenných látek.

Pojďme si chlorellu a její účinky více přiblížit.

Odkud se vzala?

Chlorella existuje již více než tři miliardy let. Svůj název získala díky typické brčálově zelené barvě a také mikroskopické velikosti.

Chloros v řečtině znamená zelená a ella lze z latiny přeložit jako malý. Tuto výjimečnou řasu objevil v roce 1890 nizozemský botanik, mikrobiolog, vědec a profesor Martinus Wilhelm Beijerinck.

Avšak trvalo ještě řadu let, než lidé objevili, jaký poklad v sobě chlorella skrývá.

Největší slávy se jí dostalo teprve v 70. letech minulého století, a to díky druhé světové válce. Následkem shození atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki bylo Japonsko doslova zamořeno radioaktivními látkami.

V té době se začalo využívat účinků chlorelly, která dokázala z těla odstraňovat těžké kovy a tlumit toxicitu způsobenou ozářením. Netrvalo dlouho a lidé začali pociťovat skutečně zlepšení. Přestaly jim padat vlasy, zuby a celkově se cítili lépe.

A to všechno díky dlouhodobému užívání chlorelly.

Výjimečná zelená potravina

Chlorellu dnes známe zejména v podobě zelených tablet nebo nápojů. Hlavními přednostmi této řasy je schopnost vázat toxický odpad ze stravy. Obsahuje chlorofyl, což je zelené barvivo, které se svým složením podobá našemu krevnímu barvivu – hemoglobinu. Chlorofyl má v medicíně velmi důležité postavení, používá se jako protizánětlivý prostředek a také jako deodorant.

Jaké jsou hlavní přednosti chlorelly?

  • Urychluje hojení ran
  • Zbavuje organismus nečistot
  • Zlepšuje okysličení krve
  • Zvyšuje obranyschopnost organismu
  • Působí jako silné probiotikum
  • Pomáhá při únavě a vyčerpání
  • Zmírňuje negativní důsledky stresu

Nejsilnější složkou chlorelly je růstový faktor CGF, který vzniká při intenzivní fotosyntéze a podporuje buněčný růst. Právě tato složka má vliv na posílení organismu. Chlorella obsahuje dvakrát větší množství bílkovin. Z minerálů obsahuje železo, zinek, fosfor nebo hořčík.

Jak chlorellu užívat?

Chlorellu je vhodné užívat přibližně půl hodiny před jídlem. Ve formě tablet ji zapijte větším množství vody. Pokud užíváte jiné léky, například antibiotika, je důležité delší časový odstup (v řádu několika hodin). Tablety lze vyměnit za nápoj, jehož příprava je velmi snadná.

 

Řadit podle:

nejlevnější nejdražší nejlépe hodnocené Chlorela - Vše o zdraví

  • běžná cena 299,00 Kč
  • naše cena 149,00 Kč
  • skladem

Chlorela - Vše o zdraví

  1. běžná cena 299,00 Kč
  2. naše cena 149,00 Kč
  3. skladem

Co se stane s vaším tělem, když začnete užívat chlorellu? Př

Chlorela - Vše o zdraví

Hned na začátku vám prozradíme, že pokud hledáte čistě přírodní doplněk stravy, který vám dodá energii, podpoří spalování tuků a pomůže s detoxikací organismu, je pro vás chlorella to pravé. Pojďme se na jednotlivé změny, které na sobě pocítíte už po prvních týdnech užívání chlorelly, podívat detailněji.

Konec únavě! Chlorella vám dodá energii

Před rokem a půl jsem začala mít problémy. Byla jsem příšerně unavená, i když jsem spala i deset hodin denně, a přidaly se další příznaky únavového syndromu. Skončilo to tím, že jsem prostě zkolabovala a manžel mi musel zavolat záchranku.

Nejdřív mysleli, že je to infarkt, ale ukázalo se, že ne. Prošla jsem proto desítkami různých vyšetření, ale nic nenašli. Zkrátka to bylo jen vyčerpání. O pár týdnů později jsem se potkala s kamarádkou ze střední, a ta mi doporučila chlorellu a ječmen.

Nejdřív jsem tomu nevěřila, ale je to perfektní! Od té doby si užívám života!

(Hana)

Jak díky chlorelle skoncujete s únavou? Nejprve si pojďme říct, co je to únava. Podle Wikipedie únava vzniká v důsledku nahromadění odpadů metabolismu v krvi či ve svalech. Způsobuje ji soustavná psychická anebo fyzická zátěž. Pro odeznění únavy a načerpání nové energie je nezbytná regenerace, která není ničím jiným než obnovou buněk.

Chlorella je unikátní, neboť obsahuje faktor CGF (chlorella growth factor), díky kterému jsou buňky v organismu schopné se obnovovat neuvěřitelně rychle.

Další skvělou vlastností chlorelly je její schopnost vyplavovat z těla toxiny, tedy odpadní látky, jichž se náš organismus potřebuje zbavit, aby mohl opět fungovat na sto procent.

Při pravidelné konzumaci chlorelly se tak vaše tělo rychleji vypořádává s únavou a vy se cítíte skvěle a sršíte energií.

Zhubnout do plavek? Chlorella vám pomůže nastartovat hubnutí

Problém s váhou jsem měl od střední školy. Když jsem poprvé zkoušel různé diety, ještě se tolik nemluvilo o tom, jak nebezpečné pro tělo vlastně jsou, a tak jsem několikrát zakusil známý jo-jo efekt.

Váha létala nahoru a dolů, bylo to hrozné. Pak jsem se dočetl o chlorelle a rozhodl jsem se ji vyzkoušet (nejen kvůli váze, ale primárně proto). Teď mi pomáhá hubnout.

Nemám takový hlad, a tím, že se v souvislosti s ní mluví o zdravém životním stylu, jsem se začal hodně zajímat i o to.

(Petr)

Ve vědecké studii, kterou publikoval Journal of Medicinal Food, se můžeme dočíst, že: „Užívání chlorelly má za následek znatelný úbytek tělesného tuku, snižuje hladinu cholesterolu a urychluje srovnání hladiny krevního cukru.“ Vlivu chlorelly na hubnutí jsme ostatně věnovali v našem magazínu už dříve celý článek.

Chlorella totiž pomáhá lidskému organismu vyvážit množství hormonů, podporuje metabolismus a (jak jsme si už vysvětlili dříve) dodává tělu energii. Díky těmto svým vlastnostem je skvělým pomocníkem při hubnutí.

Nutno ale podotknout, že pouhé polykání zelených tabletek chlorelly vás nadbytečných kil zbaví jen těžko. Chlorella dokáže skvěle připravit vaše tělo, samotné hubnutí je ale jen a jen na vás. Nezbytná je úprava jídelníčku a zapojení fyzického tréninku.

Pokud už se dílo zdaří a kila shodíte, tělo se se ztrátou hmotnosti vyrovnává vylučováním toxinů. Ty mohou být tělem zpětně absorbovány, což není žádoucí. Zde opět přichází na řadu chlorella, která díky svým skvělým detoxikačním účinkům pomůže nechtěné látky z těla vyplavit.

Elixír mládí? Chlorella zatočí s vráskami i problematickou pletí

Začala jsem nejdřív s ječmenem a až potom jsem přidala chlorellu. Prvně se mi vrátila dávno ztracená energie, potom zmizely opary a opakující se rýmy a hodně se upravilo zažívání. Po nějakém čase jsem si všimla, že se mi výrazně spravila i pleť a vyhladily vrásky. Jsem už trochu starší ročník, a tak mě tohle vážně potěšilo.

(Simona)

Se zhoršenou pletí si už vrásky dělat nemusíte. Jednoduše zařaďte do jídelníčku chlorellu a skvělé výsledky budete moct zpozorovat už brzy i ve vašem zrcadle.

Jak je to možné?

Mladistvý vzhled pleti je podmíněný schopností buněk se regenerovat. Ta klesá s rostoucím věkem, nevhodnými stravovacími návyky i stresem. Na stárnutí kůže mají vliv i další faktory, jako je působení UV záření, kouření nebo znečištěné životní prostředí.

Tyto faktory startují v těle proces zvaný oxidační stres, v jehož důsledku se v organismu hromadí volné radikály.

Chlorella díky tomu, že pomáhá přirozeně zvyšovat množství vitamínu A i vitamínu C a je zdrojem velmi důležitého antioxidantu glutathionu, eliminuje výskyt volných radikálů v těle a chrání vaše buňky.

Že chlorella pomáhá zpomalovat proces stárnutí, potvrdila i studie Clinical Laboratory, jež zkoumala vliv užívání chlorelly na výskyt oxidačního stresu u kuřáků.

Nový začátek? Zelené potraviny jako cesta ke změně životního stylu

Manžel začal jíst zhruba před rokem zelené potraviny.

Tehdy jsem tomu moc nevěřila, připadalo mi, že je to nafouknutá bublina a že chlorella ani ječmen určitě nebudou takový zázrak, jak se o nich vypráví. On mě ale přesvědčil, ať to zkusím, než to odsoudím.

Zajímavé:  Glaukom - vše o zdraví

Už po několika týdnech jsem byla vážně překvapená. Cítím se teď mnohem lépe, mám energii a jsem víc pozitivní, což u mě rozhodně nebývalo zvykem.

(Dagmar)

Honíte se z práce do práce, nemáte čas na nic a už vůbec ne sami na sebe. Stres, spěch, únava, nedostatek pohybu, nezdravé jídlo a v noci ne a ne zabrat. Připomíná vám to něco? A není nejvyšší čas se zastavit a začít žít jinak?

Chlorella (a ani zelený ječmen, dokonce ani kombinace obojího) není zázračný všelék, jak by se mohlo na první pohled zdát. Funguje naprosto skvěle jako katalyzátor nejrůznějších procesů v těle, ale stále je „jen“ doplňkem, který podporuje zdravý životní styl.

To vy tělu musíte dodat kvalitní palivo v podobě zdravé a vyvážené stravy. Jen vy můžete tělu dopřát vytoužený pohyb a po něm zasloužený odpočinek. Nikdo jiný za vás nebude myslet pozitivně a užívat si života. Tohle všechno musíte chtít udělat vy sami. A když už se ke změně odhodláte, tak teprve tehdy vám cestu ke zdravému životnímu stylu zkrátí zelené potraviny.

odborný časopis

ACH TO TRÁVENÍ…

Již poněkolikáté se budeme v našem časopisu věnovat „zázračným“ potravinám a doplňkům stravy z nich vyráběných. Tentokrát půjde o takzvané zelené potraviny (green foods), které představují další z hitů moderní péče o vlastní zdraví. A jako vždy nás čeká ponor do zacuchaného klubka pravd, polopravd, lží a přemrštěné reklamy, z něhož lze jen těžko vyplést jednoznačný verdikt.

Termínem zelené potraviny se v tomto ohledu samozřejmě nerozumí všechny ty, které oplývají zelenou barvou. Tento název se vžil, či snad byl vytvořen, pro specifickou skupinu rostlinných zdrojů, do které se v současnosti řadí zejména: mladý ječmen, Chlorella (sladkovodní řasa) a Spirulina (sinice) – a samozřejmě produkty z nich vyráběné a propagované jako unikátní doplňky stravy.

SUPERPOTRAVINY

Mladý ječmen, chlorella i spirulina byly zařazeny na seznam tzv. superpotravin – tedy potravin, které se vyznačují výjimečnými výživovými vlastnostmi a obsahující biologicky aktivní látky, které příznivě ovlivňují lidské zdraví.

Nezbývá tedy než se na tyto tři „superpotraviny“ podívat poněkud blíže a zjistit, proč jsou údajně pro naše zdraví tak skvělé.MLADÝ JEČMENVe formě doplňku stravy má podobu zeleného prášku, který se rozmíchává ve vodě (event. džusu, apod.) a následně pije.

Samotný postup výroby prášku se samozřejmě může lišit v závislosti na výrobci, protože, jak již jsme si zvykli, má každý z výrobců svůj „vlastní a unikátní“ způsob výroby.

V základě se však buď z mladé ječmenné trávy lisuje šťáva, která se následně vysušuje, nebo se mladý ječmen suší přímo a následně dále zpracovává.

PROSPĚŠNÉ LÁTKY

Vitamíny B, C, E, H, K, cholin, betakaroten – kdo by se domníval, že mladý ječmen nenabízí víc, pletl by se. Krom toho se honosí obsahem až sedmdesáti minerálů a stopových prvků.

Namátkou můžeme zmínit vápník, hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík, mangan, měď, křemík, chrom, stříbro, či bór. Dále nám nabízí řadu aminokyselin, nukleových kyselin, nenasycených mastných kyselin a další.

O obsahu chlorofylu, kterému se budeme později věnovat v samostatném odstavci ani nemluvě.

CO SLIBUJE PRO ZDRAVÍ

Pokud zohledníme i propagaci produktů z mladého ječmene, rozhodně nemůžeme být zklamáni.

K výčtu řady pozitivních účinků se řadí například: Antioxidační působení, upravuje pH vnitřního prostředí, podporuje trávení, urychluje regeneraci tkání, normalizuje hladinu krevních cukrů a cholesterolu, zlepšuje koncentraci, pomáhá při nespavosti, zácpě, anémii, kožních problémech, dýchacích obtížích, napomáhá snižovat nadváhu, a to údajně není zdaleka všechno.

Považte, že též zlepšuje stav paradontózy, potlačuje růst rakovinotvorných buněk, eliminuje nepříjemné tělesné pachy (!!!), čistí pleť či pomáhá s léčbou neplodnosti. A to podle běžnému spotřebiteli dostupných informací není zdaleka vše. Čím na tyto „supervlastnosti“ asi může odpovědět další ze zástupců zelených potravin?

CHLORELLA

Ječmen zná u nás asi každý, název Chlorella však připomíná spíš nebezpečné onemocnění nebo čisticí prostředek. Jedná se ovšem naštěstí o rod jednobuněčných sladkovodních řas, popsaných poprvé roku 1890 holandským mikrobiologem M.W. Beijernickem.

Tato drobná řasa obsahuje v porovnání s ostatními rostlinami velmi vysoké množství chlorofylu. Pro přípravu doplňků stravy se využívají Chlorella pyrenoidosa a Chlorella vulgaris, které se ve velkém množství pěstují například ve sladkovodních nádržích v Japonsku a na Taiwanu.

Ve finální podobě se na trh dostává nejčastěji ve formě tablet nebo tekutých výtažků.

PROSPĚŠNÉ LÁTKY

I u Chlorelly nacházíme dle dostupných zdrojů širokou škálu vitamínů. Krom vitamínu C, E, a betakarotenu jde zejména o vitamíny supiny B, jmenovitě B1, B3, B5, B6, a B9 (kyselina listová). Vyzdvihován je až 60% podíl bílkovin, včetně zastoupení všech osmi esenciálních aminokyselin a deseti aminokyselin neesenciálních.

Nechybí ani obligátní výčet minerálů a stopových prvků: kupříkladu vápník, železo, chrom, či hořčík. Samozřejmě ještě nejsme u konce našeho výčtu. Chlorella se může pochlubit i obsahem takzvaného CGF (Chlorella Growth Factor) – definovaného coby unikátní růstový faktor, který zvyšuje rychlost růstu a celkovou kvalitu střevní a vaginální mikroflóry.

A opomenout nelze ani Chlorellin – látku označovanou za významné přírodní antibiotikum, nepoškozující střevní mikroflóru.

CO SLIBUJE PRO ZDRAVÍ

Prevence rakoviny je často diskutovaným tématem. Jako u řady dalších produktů i u Chlorelly je preventivní působení často zmiňováno. Ačkoliv je toto působení možné, nebylo nikdy prokázáno a cílené propagování tohoto účinku může být označeno za klamavou reklamu.

To však rozhodně neznamená, že by Chlorella neměla podle dostupných informací co nabídnout: Zásadotvorné působení stabilizující překyselení organismu, detoxikační účinky, podporu léčby nejrůznějších infekčních onemocnění, minimalizace krvácivosti dásní, snížení tvorby zubního kazu, podporu imunitního systému, zlepšuje údajně myšlení a paměť, zažívání, stav střevní mikroflóry, má antioxidační účinky, upravuje hladinu cholesterolu, ba dokonce zvyšuje sexuální výkonnost, omlazuje, regeneruje, snižuje potřebu spánku a další.

SPIRULINA

Rod Spirulina je definován jako „vzplývavé vláknité sinice s cylindrickými buňkami, jejichž vlákna jsou stočena v levotočivou šroubovici.

Ačkoliv řekne -li se sinice, evokuje to u většiny z nás v období léta pocit, že voda není vhodná ke koupání, pokud si člověk nechce zadělat na zdravotní problémy, zde je naopak zřejmé, že budeme hovořit o „supersinici“, která naopak utuží naše zdraví a podpoří funkce našeho organismu.

Spirulina se originálně vyskytuje zejména v subtropických a tropických jezerech s vysokým pH a koncentracemi uhličitanů a hydrogenuhličitanů. A samozřejmě – je také v Asii či USA pěstována pro další zpracování. To je svým způsobem daleko jednodušší než například u Chlorelly (viz. níže).

PROSPĚŠNÉ LÁTKY A VLIV NA ZDRAVÍ

Nemusíme již příliš rozvádět, neboť by šlo do značné míry o opakování téměř stejných informací jako u Chlorelly a částečně i mladého ječmene. Takže tentokrát pouze zkratkovitě: Vysoký obsah bílkovin, osm esenciálních aminokyselin, železo, vápník, draslík, hořčík, zinek, selen, chrom, lithium, mangan. Enzymy, chlorofyl.

Vitamíny: C, D, A, E, K, B1, B3, B6, B9, karoteny.

Vliv užívání na lidské zdraví opět zahrnuje bohatý výčet: Podpora imunity, snižování hladiny cholesterolu, podpora při hypofunkci štítné žlázy, boj s obezitou, antioxidační působení, snižování krevního tlaky při hypertenzi, podpora léčby diabetu, artritidy, srdečních onemocnění, infekcí, mírnění alergických reakcí, snižování stresu, a další.

S jistotou lze říci, že zelené potraviny obsahují řadu zdraví prospěšných látek. Otázkou, ke které se nyní dostáváme, je však zejména kvalita dostupných produktů, náročnost technologického zpracování a potažmo schopnost lidského organismu těžit z těchto produktů potřebné a zdraví prospěšné látky.

K tomuto tématu se nutně pojí i masivní propagace a reklamní nadsázky či přímo dezinformace, které často vedou na jedné straně k ohromení a vysokému očekávání a na straně druhé k jisté skepsi k celému kolotoči okolo „zázračných“ doplňků stravy. Ještě před tím si dovolíme malou odbočku, která se však rozhodně od tohoto tématu neodchyluje, a tou je výše již několikrát zmiňovaný chlorofyl.

Zajímavé:  Červené krvinky - vše o zdraví

CHLOROFYL? K ČEMU MI BUDE?

Zatímco o vitamínech a minerálních látkách a jejich zdravotní prospěšnosti panuje obecné povědomí, řadu lidí zaskočí proklamovaný vysoký obsah chlorofylu. Je nám vůbec k něčemu? Copak jsme rostliny? Chlorofyl je přitom v lékařství celkem tradiční látka.

Například při problémech ústní dutiny, k osvěžení dechu, ale také při kožních problémech (například i ošetřování okolí bércových vředů), k ošetřování drobných ran, apod. Tedy jak vidno, slouží úspěšně k zevnímu použití. Zde si dovolíme citovat část rozhovoru MUDr. Kateřiny Cajthamlové o zelených potravinách na stránkách českého rozhlasu: ….

„Bohužel, jakmile tuhletu věc se všemi enzymy, které bohužel tedy po průchodu žaludkem ztrácejí svoji funkci, jakmile ji používáme vnitřně, tak dochází k tomu, že vlastně jíme něco podobného jako kdybychom jedli třeba zelí, nebo kdybychom jedli jiné rostliny, které ten chlorofyl ve svých buněčných stěnách obsahuji.

To znamená, máme vlastně totéž, jenomže bohužel zelený ječmen i chlorela předtím, než je dostanou konzumenti v té formě prášků, tak jsou vysušeny, a je to vlastně určitá forma koncentrátu, která už bohužel část těch antioxidačních vlastností ztrácí.

Což samo o sobě nikterak nesnižuje možnou hodnotu zelených potravin, ale velmi trefně zmiňuje tradiční trn v patě trhu s doplňky stravy, a tím je kvalita produktů a těžké komplikace s volbou zodpovědného výrobce. Naprostou ukázkovým příkladem je situace ohledně zpracování Chlorelly:

DEZINTEGRACE CHLORELLY

Představa, že z křišťálově čistého jezera dobudeme maličkou Chlorellu a je hotovo, je pravdě daleko. Jako taková, v prosté sušené formě je pro lidský organismus tato řasa zcela nestravitelná. Fibrózní celulózu, chránící její jádro, zkrátka nemá šanci naše tělo rozložit (oproti Spirulině, kterou můžeme spotřebovat prakticky přímo) Z toho vyplývá řada ne vždy lichotivých faktů:  1.

Technologický postup zpracování Chlorelly, která nám má být následně užitečná, musí zahrnovat tzv. proces dezintegrace. Jde o speciální technologii, vyžadující náležité vybavení, kdy se při vysokém tlaku (až 600 atmosfér) srážejí buňky Chlorelly a dochází k rozrušení zmíněné celulózy.  2.

Dezintegrovaná Chlorella je vhodná k použití, ale proces sušení teď poškodí a znehodnotí spoustu účinných látek. Kontakt v sypké formě se vzduchem zcela logicky Chlorellu zbavenou zmíněné nestravitelné ochrany opět do značné míry znehodnocuje. Tento fakt zohledňuje např. forma želatinové kapsle, která se jeví jako poměrně logická ochrana. Lisování (a zejm.

zapékání) tablet, také není považováno za příliš vhodné.  3. Dezintegrace neznamená rozemletí, jak se spotřebitel mnohdy může dozvědět. 

4. Spotřebitel nemá prakticky šanci zjistit, jestli se výrobce náležitou dezintegrací Chlorelly vůbec zabýval. Obdobně je tomu s podmínkami pěstování a čistotou výchozího i finálního produktu.

ZISK NEBOLI PENÍZE VLÁDNOU

Máme-li na jedné straně výrobce, který dbá na kvalitu a užitečnost svých produktů, investuje do technologií zpracování atd.

, můžeme si být jisti, že současně se odněkud vynoří tři jiní výrobci, kteří sice přiloží značný díl paliva pod reklamní ohně, ale produkt, který dopraví na trh, bude minimálně nesprávně zpracován, průměrný, či prakticky bez jakéhokoliv přínosu pro konzumenta.

Snaha vydělat co nejvíce a vložit co nejméně je zkrátka nezvratitelnou pravdou současnosti. Ani legislativa si s touto problematikou neví dlouhodobě rady a běžný spotřebitel nemá prakticky šanci.

Nejrůznějších certifikátů, zaručujících kvalitu výrobku je sice přehršel, obaly jimi často jen svítí, ale co ve skutečnosti znamenají, je často k nerozluštění. Ideální je samozřejmě osobní zkušenost, investice ovšem nebývá zrovna nejmenší a komentáře spotřebitelů například v prostředí internetu jsou hustě prošpikovány „skvělými zkušenostmi“ přispěvatelů, kteří ve skutečnosti produkt distribuují a vytvářejí mu reklamu.

VERDIKT ZÁVĚREM

Zelené potraviny obsahují pestrou řadu prospěšných látek a je bez diskuze, že mohou velmi účinně podporovat lidské zdraví.

Jako u celé řady produktů ze skupiny doplňků stravy je však i jejich propagace často nadsazená a obsahuje polopravdivé či lživé informace ve snaze učinit produkt ziskovějším.

Technologické zpracování výchozích surovin vyžaduje zkušenost, náležité vybavení a specifické postupy tak, aby kvalita výsledného produktu byla na přijatelné úrovni – obsah prospěšných látek zůstal zachován v co nejvyšší míře a v takové formě, kterou lidský organismus dokáže využít.

Bohužel, rozlišení mezi kvalitním produktem a produktem prakticky neúčinným je pro spotřebitele obtížné, Zahájení užívání těchto doplňků stravy je vhodné konzultovat s lékařem, zejména pro možné nežádoucí účinky při současném užívání některých léků či průběhu některých onemocnění.

Rudolf Hála

Zdroje: http://www.rozhlas.cz/strednicechy/hubnetezdrave/_ zprava/zelene-potraviny-a-jejich-vliv- -na-organizmus–1137770 http://www.celostnimedicina.cz/chlorella-versus- spirulina.htm http://www.syrova-strava.cz/zelene-potraviny/ http://www.qelife.cz/news/proces-dezintegrace- jak-probiha-/ www.wikipedia.cz http://pilna.blog.idnes.cz/c/320470/Nekteri- -prodejci-chlorelly-nam-lzou.html

Zelené potraviny – silný, rychlý a účinný ochránce vašeho zdraví

Lidské tělo je mechanismus poměrně křehký a zkoušený různými nástrahami moderní doby v podobě uměle vyráběných potravin, nedostatkem času na regeneraci a odpočinek, neustálého tlaku na zabezpečení své, svých dětí, své hypotéky, svého důchodu, nehledě na krizi v oblasti partnerských vztahů.

A tak vznikají první problémy, ze kterých, pokud včas nezakročíme, se mohou vyklubat závažné komplikace. Únava, chronická bolest, podrážděnost či špatná nálada a deprese – to jsou všechno signály, kterými nás tělo varuje, že se blíží krize.

Nejvyšší čas vzít rozum do hrsti, protože když nic neuděláme a nějaký ten zdravotní problém si skutečně vypěstujeme, bude pozdě.

A protože si člověk nejlépe pomůže vždycky sám, nečekejte, že vás do pečování o sebe sama někdo dostrká. Chce to rozhodnutí a razantní krok.

My vám dnes ukážeme jeden ze způsobů, jak tělo detoxikovat a dostat do něho řadu blahodárných látek, které organismus odkyselí, vyživí, povzbudí a pročistí.Nejlepší rady bývají obvykle ty nejjednodušší. Nepotřebujete tělo „obohacovat“ složitě vyráběnými chemickými doplňky stravy. Jednoduše vsaďte na zelenou!

O blahodárných účincích zelených bylinek, které si nasbíráme v lese nebo na louce, je asi zbytečné vyprávět. Povíme si o zázracích rostlinky zcela titěrné, která tvoří absolutní základ potravinového řetězce, jednobuněčné zelené řase plné chlorofylu, bílkovin, vitaminů a minerálů – chlorelle a ječmeni, silném spojenci proti únavě, stárnutí a civilizačním nemocem.

Chlorella- důkladná detoxikace, zdroj bílkovin

Jednobuněčná zelená řasa chlorella žije ve sladkých vodách naší planety nepředstavitelných 2,5 miliardy let. Co se živých organismů týče, jde tedy skutečně o mazáka.

V roce 1890 ji objevil dánský botanik mikrobiolog Martinus Willem Beijerinck. Chlorella drží prvenství mezi rostlinami, co se týče množství obsaženého chlorofylu.

Proto také její název – řecké chloros(zelený) a latinská přípona ella znamená malá.

V čem chlorella může pomoci?Základní přínos pro lidské zdraví je v úžasných schopnostech velice efektivně detoxikovat organismus. Chlorella na sebe váže škodlivé látky, které jsou usazené v organismu.

 Zelené barvivo chlorofyl vytahuje z organismu těžké kovy, léčí záněty, vně i uvnitř těla (záněty dásní, které předcházejí paradentóze, afty, opary).

Jedná se o zásaditou potravinu, tak že snižuje kyselost organismu, která je nenápadný a podceňovaný spouštěč mnoha nepříjemných a nebezpečných chorob i problémů s obezitou.

Zelené rostliny dále obsahují enzymy potřebné pro správný metabolismus, antioxidanty, které chrání buňky před poškozením a vznikem civilizačních chorob. Chlorella podporuje produkci serotoninu a melatoninu, hormonů dobré nálady a kvalitního spánku.

Podobně jako česnek, chlorella působí jako přírodní antibiotikum. Pokud se necítíte ve své kůži, můžete svůj imunitní systém podpořit vyšší dávkou zelených tabletek, které pomohou v boji s bakteriemi. Zelená rostlinka dále dodá organismu bílkoviny a některé vitaminy. Obsahuje dvakrát více rostlinných proteinů než luštěniny, vitamin A, H, D, C a B, železo, zinek, fosfor a hořčík.

Z jezera až do tabletek…

Kolonie jednobuněčných řas chlorelly se pěstují ve velkých sladkovodních nádržích. Kvůli vlastnosti řasy vstřebávat do sebe látky z okolí je velice důležité dbát na čistotu vody, ve které chlorella žije.

Z toho důvodu kupujte tablety pouze od ověřených a certifikovaných výrobců (např. GW). Chlorella se zpracovává šetrnými postupy, které zachovají veškeré důležité látky v rostlině a zároveň zajistí její dobrou stravitelnost. Doporučená denní dávka je 20 tablet, ale pokud si dopřejete více, je to ku prospěchu.

Zajímavé:  Epigastria - vše o zdraví

Nejedná se o lék, ale potravinu. Chlorella eliminuje chyby, kterých se dopouštíte na talíři…

Jak poznáte originál čistou chlorellu?Čistá chlorela neobsahuje žádné další příměsi (Ečka). Poznáte ji jednoduše. Ponořte pilulku do sklenice s vodou, pokud se rozpustí, máte originál. Kvalitní tabletky poznáte i podle chuti, ty správné chutnají jako dýňové semínko, nejsou hořké a neštípou na jazyku.

Více najdete >>ZDE 

Zelený ječmen – výživa organismu a permanentní detoxikace jater

Zelený ječmen se podává ve formě nápoje. Originální zelený ječmen od společnosti Green Way (GW) se pěstuje v čisté panenské přírodě v Utahu, kde se zároveň zpracovává. Na rozdíl od jiných producentů,originální nápoj neobsahuje vlákninu a mohou jej tedy konzumovat i lidé se zánětem střev.

Ze zhruba 20 – 30 cm vysokých rostlinek se vylisuje šťáva, ta se suší na prášek při teplotě do 37◦C, aby se neztratily žádné z prospěšných látek. Tato úprava je velice praktická, stačí jednoduše rozmíchat lžičku prášku ve vodě, nejlépe v shakeru a nápoj je hotový.

Zelený ječmen se také výborně hodí jako přísada do koktejlů, například v kombinaci s banánem, hruškou, mrkvičkou, případně ovocným džusem. Mimo jiné snižuje glykemický index ovocných koktejlů. Doporučená denní dávka jsou tři sklenky denně.

Zelený ječmen by se měl pít asi dvacet minut před jídlem, aby jej tělo stačilo zpracovat a naplno využít.

Co pro vaše tělo udělá zelený ječmen?Zelený ječmen je velice účinný na pročištění jater, čímž následně snižuje cholesterol. Rostlina obsahuje vysoké množství enzymů a antioxidantů, které organismus ozdravují, vitalizují a tím zpomalují stárnutí.

Nápoj představuje velmi rychlou dávku energie, když se cítíte unavení, vyčerpaní nebo ve stresu. Působí protizánětlivě, ničí viry, pomáhá při léčení zánětu střev (pouze originální nápoj GW, který neobsahuje vlákninu!).

Nápoj ze zeleného ječmene neobsahuje lepek a pomáhá lidem trpícím celiakií.

Jak poznáte originál zelený ječmen?Zelený ječmen neobsahuje vlákninu. Jde o velmi jemný prášek, který musíte rozmixovat v shakeru nebo sklenici s víčkem. Na povrchu nápoje zůstává pěna a prášek se neusazuje na dno sklenice.

Při polykání neškrábe v krku a nedráždí sliznice. Na baleních hledejte označení „100% extrakt z listů mladého ječmene v prášku“. Nenechte se zlákat nižší pořizovací cenou, ale spočítejte si cenu jednoho nápoje.

Měla by vycházet na cca 5 Kč za skleničku.

Konkrétní zdravotní problémy, kde pomohly zelené potraviny:

Na jedné straně můžeme tedy tyto dva pomocníky užívat jako prevenci. Ale jsou známé případy, že zelené potraviny pomohly s již rozvinutými zdravotními problémy. Jsou prokázané výsledky při alergiích, atopickém exému, anémii, vysokém cholesterolu, překyselení organismu a tím způsobených problémech s početím, léčbě plísní, vyčerpání, migrénách apod.

Látky obsažené v zeleném ječmeni a chlorelle pomohou tělo nastartovat, začít bojovat a znovuobjevit jeho samo léčitelské schopnosti.

Je možné se zelenými potravinami předávkovat?

Když začínáte užívat zelené potraviny a přeženete dávkování, může se spustit extrémní detoxikace. Mohou se objevit průjmy, nevolnosti, přechodně se může zhoršit stav pokožky.

Tělo začíná vylučovat škodliviny a projevy mohou být různé. Proto raději pomalu a poklidně. Nejlepší je začít nápojem ze zeleného ječmene, který jednak upraví pitný režim a pomůže odplavovat toxiny z organismu.

Potom můžete přidat chlorellu.

Jsou zelené potraviny vhodné pro každého?

Zelené potraviny mohou jíst děti od půl roku, jsou výborné před plánovaným těhotenstvím, aby se tělo pročistilo a připravilo, pro studenty, seniory, sportovce i zvířata.

Musí se během užívání dělat přestávky?

Vysazování není nutné. Zelené potraviny organismus nijak nezatěžují, naopak jej průběžně čistí a vyživují.

Příklad ze života…

Paní Daniela Nováčková a její početná rodina užívá zelený ječmen a chlorellu devět let. Co říká o jejich přínosu pro ni samotnou a pro své čtyři děti?

„O zdraví jsem se zajímala už od raného mládí, měli jsme v rodině různé nemoci, včetně rakoviny a já jsem jim chtěla předejít. PREVENCE je pro mne důležitá. Zkoušela jsem různé metody, upravit si jídelníček, nejíst maso, pít čerstvé zeleninové šťávy, ale nikdy jsem to dlouho nevydržela. Byla jsem poměrně zdravá, a tedy neměla tu zásadní motivaci. Navíc, příprava šťáv zabírala hodně času.Jednou mi kamarádka přinesla ochutnat mladý ječmen a řekla, ať to vyzkouším. Najednou jsem mohla mít koktejl plný vitamínů, kdykoliv jsem si vzpomněla. Místo odšťavňování stačilo rozmíchat lžičku prášku ve vodě. V té době jsem byla na mateřské dovolené se čtyřmi malými dětmi. Po tomto nepřetržitém maratonu se už poměrně silně začala projevovat únava a vyčerpání, pravděpodobně jsem vypadala a i se cítila starší než dnes. Každá máma to asi zná, neměla jsem čas starat se o sebe. Večer jsem mnohdy usnula dřív než děti, chyběla mi energie.

Jednoduše si namíchat zdravý a výživný, zelený nápoj znamenalo velkou pomoc. Mladý ječmen jsem pila i třikrát denně. A přišla změna. Najednou jsem nebyla tak unavená, měla jsem více prostoru život si užívat a ne přežívat.

Byla jsem klidnější, vyrovnanější, každodenní dětské hádky mě nevytáčely a večer jsem nepadla únavou. Děti jsme uložili spát a mohli tak trávit příjemné chvíle s manželem. Díky ječmeni jsem získala zpět životní elán a zharmonizovala se dokonce celá rodina a to jsme ocenili všichni.

Když jsem spotřebovala první balení, uvažovala jsem, jestli koupit další. Rozhodla jsem se, že jdu do toho. Nejvíce jsem ocenila jednoduchost, kvalitu a cenu. Jeden nápoj plný vitaminů, enzymů, stopových prvků vyjde pouze na 5 Kč , za takovou cenu šťávu nevyrobím.

Byť nejsem nijak svědomitý člověk, umíchat si třikrát denně nápoj z mladého ječmene jsem nikdy nezapomněla.

Sestře pomohl nápoj z ječmene s alergií…

Objednala jsem si celou krabici a běžela za sestrou, která od dětství trpěla alergiemi. Zatímco já šla do školy, Radka do ordinace praktického lékaře pro injekci, aby přežila svůj kritický půlrok.

Dříve stačilo, když viděla trávu z okna a začala kýchat a slzely jí oči.

Jaké bylo její zjištění, když po půl roce užívání ječmene a chlorelly mohla odložit léky a dokonce přistihla sama sebe, jak bez problému seká trávu.

Děti si zelené potraviny oblíbily…

Ječmen zachutnal i mým dětem. Syn Kája si oblíbil chlorellu. Dcera Helenka trpěla na hnisavé angíny, mívala je i šestkrát do roka a vždy velmi vysokou horečku. Díky ječmeni a chlorelle se Helence posílila imunita. Nepamatuji si, kdy byla naposledy „skutečně nemocná“.

A nejmladší dvojčátka mlsají chlorellu i ječmen od roku a půl. Když se narodila, tak Lucka byla o necelé kilo lehčí a o 3 centimetry menší, než její dvojče. Byla také anémická a méně průbojná. Lucce zachutnaly zelené potraviny nejvíc. Stávalo se, že si vzala lžičku a jedla prášek přímo z dózy a chlorellu po hrstích.

Když jsem se jí zeptala, proč toho jí tolik, odpověděla jednoduše „protože mi to chutná, maminko“. Účinky byly takové, že Lucinka přerostla o 1 cm své dvojče, zbavila se anémie a posílila i psychicky. Zelené potraviny zafungovaly, líbí se mi, že dokážou využít potenciál, který je nám vlastní.Když děti dostávají zelené potraviny včas, tak jim chutnají.

Když už jsou navyklé na jiné chutě, může jim trvat delší dobu, než si zvyknou.“

Závěrem

Zelené potraviny dokáží využít potenciál člověka, který může být tlumený nejrůznějšími důvody. Není to jen strava, ale stres, nedostatek spánku, nemoc a další faktory, které člověk neovlivní.

Moderní medicína dokáže prodloužit věk. Ale být dlouhověký ve špatném zdravotním stavu, není asi to pravé žití. Podle statistiky žije každý Čech průměrně 17 let ve výrazné zdravotní nepohodě, včetně dětí. Je čas začít s tím něco dělat…

Více najdete >>ZDE

Autor článku: Hana Vargová ve spolupráci s Mgr. Danielou Nováčkovou a Mgr. Zlatkou Kadrabovou

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *