Divertikulitida dieta – vše o zdraví

Zánět tlustého střeva (ulcerózní kolitida) patří do skupiny nemocí, které spolu s Crohnovou chorobou a několika dalšími nazýváme zánětlivými onemocněními střevními. Tato onemocnění se objevují nejčastěji ve věku mezi 20. a 40. rokem, své nositele značně sužují a provázejí po celý život.

Příčina těchto onemocnění není známa, proto je dosud nelze žádným lékem ani dietou zcela vyléčit, pouze můžeme potlačit jejich projevy.

  • Příznaky onemocnění
  • Léčba onemocnění
  • Z hlediska dietetického je možno zánět tlustého střeva rozdělit na dvě fáze: fázi akutní, tedy období častých průjmů, teplot, krvácení a těžkého celkového stavu, a období klidové, kdy má nemocný normální stolici 1 – 2x denně, případně s mírnou příměsí krve.
  • Dietní režim v akutním stadiu

Zánět tlustého střeva se projevuje ve formě mírné nebo těžké. Celé tlusté střevo nebo jeho část je na zarudlé sliznici pokryto mnohočetnými vředy. Stolicí odchází krev a bílkovina ze zánětlivého výměšku.

Mírná forma onemocnění se projevuje stolicemi s příměsí krve v počtu 3 – 5 denně s různě těžkým postižením ostatních orgánů. Těžká forma je provázena horečnatým onemocněním s desítkami vodnatých krvavých stolic denně, což značně ohrožuje život nemocného prasknutím některého vředu či ochrnutím tlustého střeva.

Onemocnění léčíme preparáty kyseliny aminosalicylové, antibiotiky, hormony kůry nadledvinek a operací. Úplného vyléčení onemocnění, které je lokalizováno v oblasti tlustého střeva, je možno dosáhnout pouze operačním odstraněním celého tlustého střeva. Protože jde o závažný výkon, nelze jej provádět u každého nemocného s touto chorobou, jako se např.

provádí odstranění žlučníku při žlučových kamenech, ale pouze u onemocnění těžkých.Ve fázi akutního vzplanutí onemocnění dostávají nemocní výživu žaludeční sondou nebo ve formě intravenózních (nitrožilních) infuzí. Pokud stav nemocného dovoluje, můžeme mu později přidávat dietu ústy, až postupně přejdeme na takovou dietu, kterou nemocný dobře snáší.

Někteří lékaři uvádějí zásadu, že střevo potřebuje ke zhojení po určitou dobu klid a není tedy vhodné dočasně zvětšovat střevní obsah, který působí na vlastní střevo toxicky.V prvé fázi krvavých průjmových stolic podáváme především tekutiny, nejlépe minerální vody.

Minerálky by měly být bez příměsi bublinek oxidu uhličitého, který se do nich přidává při výrobě, protože nemocným způsobuje dráždění žaludku. Použijeme proto minerální vodu odstátou nebo minerálku bez obsahu oxidu uhličitého. Obsah minerálů lze zjistit z etikety lahve.

Důležitá je správná teplota nápoje, který nemá být ani příliš teplý (podporuje zánět), ani příliš studený (střevo dráždí). Někdy nesnáší nemocný pití nápoje ze sklenice, protože ho větší množství spolknuté tekutiny dráždí ke zvracení, ale vyhovuje mu dávkování po lžičkách.

Vhodný je i černý čaj nebo ovocný čaj ne zbytečně silný, ale většinou je snášen hůře než minerální voda.Protože zánět tlustého střeva způsobuje značné vyčerpání energetických zásob organismu, je třeba nemocnému zajistit přísun kalorií, minerálů a vitaminů.

Velmi vhodným pokrmem jsou polévky, především masový bujón, který je bohatý na minerály (pokud je vařen z hovězího masa, méně již z kostky). Dobře chutnají zahuštěné polévky typu zeleninového vývaru (mrkev, petržel, celer), které zahušťujeme rýží nebo vločkami. Polévky je třeba poněkud více osolit.

Jednak organismus ztrácí hodně soli průjmem, jednak jsou zmíněné polévky značně chuťově nevýrazné. Jako příloha je vhodný suchý rohlík nebo nasucho opečený toust. Netřeba připomínat, že zcela nevhodné jsou polévky luštěninové (hrachová, fazolová) zvláště s přídavkem uzenin a nadměrného množství dráždivého koření (gulášová) a polévky připravované z prášku.

Ovoci se nejspíše v akutní fázi vyhneme, protože způsobuje ve střevě nadměrné kvašení, zvláště je-li peckovité. Dodávku vitaminů hradíme zředěným ovocným džusem, neboť běžně dostupný koncentrovaný džus obsahuje větší množství konzervačních látek a je příliš kyselý. Dobře se snáší výrobky ze strouhaných a dušených jablek, především zbavených slupek.

Jablkové pyré nebo jablečný kompot doma uvařený s trochou zázvoru a skořice pomáhá těžce nemocnému pacientovi navrátit chuť k jídlu a osvěží ho. Podobně dobře stravitelné jsou banány.Zelenina je vhodná v prvních dnech především ve formě vývaru, později dušená a vařená. Používáme hlavně mrkev, petržel a celer.

Luštěniny a zelenina nadýmavá, jako je květák a zelí, jsou obtížně stravitelné a proto se jim spíše vyhneme. Ze syrové zeleniny s úspěchem podáváme salát ze strouhané mrkve s přídavkem citronu a případně cukru.Z druhů masa doporučujeme maso hovězí vařené, případně hovězí hašé. Dáváme mu přednost pro nedostatek tuku a možnost uvaření dobrého vývaru.

Nevhodné jsou luštěniny, mastná a tučná masa a uzeniny. Uzeniny obsahují především tuk a uhlovodany a jsou náročnější na správné uchování pro zamezení infekce.Z hlediska frekvence jídla doporučujeme jíst méně, ale častěji, což lze uplatnit i v běžné racionální dietě. Je ovšem třeba dodržovat se stejnou přísností obě části doporučení.

Udává se, že mléčné výrobky nejsou nemocnými se zánětem tlustého střeva dobře snášeny. Řada zkušeností však ukazuje, že jde většinou o nemocné, kteří měli průjem či jiné zažívací potíže po požití mléka nebo mléčných výrobků již delší dobu před vypuknutím onemocnění. Někteří nemocní spíše snášejí mléčné výrobky zakysané a jinak upravované, jako je jogurt nebo kyselé mléko či podmáslí. Bez pacientovy informace o jeho individuální snášenlivosti jednotlivých mléčných výrobků bychom mu je neměli podávat vůbec. Rozhodně nevhodné jsou výrobky ze sýra s výjimkou žervé nebo jiných měkkých sýrů. Tvrdé sýry jsou poněkud hůře stravitelné. Můžeme je použít spíše strouhané na posypání pokrmu, např. nudlí.Těstoviny jsou rovněž vhodnými potravinami při průjmu, u nás však nejsou příliš oblíbené pro omezené spektrum domácích předpisů a malou fantazii při vaření. Ze začátku je podáváme suché, později je promícháme s čerstvým máslem a posypeme strouhaným sýrem.

V klidnější fázi onemocnění, která následuje po několika dnech přísné diety a kdy se stav nemocných zlepšuje, podáváme především bezmasá jídla. Nemocným podáváme krémy, pudinky a řídký tvaroh. Dobře lze využít i vaječné sedliny z bílkového sněhu, které jsou chutné a dobře stravitelné. Vhodné je přidat dětské piškoty.

Z koření používáme především zeleninovou nať a kmín, a to i ve formě kmínového vývaru, který příznivě působí proti břišním bolestem a nadýmání a má podobný účinek jako máta peprná, kterou však většinou užíváme ve formě čaje.Po zklidnění akutní fáze spojené s průjmy a teplotami přecházíme pozvolna a stupňovitě, podle individuální míry snášenlivosti pacienta, na normální stravu. Na jednu stranu nesmíme nechat nemocného dlouho hladovět, protože onemocnění se pak špatně hojí. Na druhé straně je příliš rychlý přechod na normální stravu nemocnými špatně snášen a může vést ke zbytečnému dlouhému trvání nemoci.

Strava v klidové části onemocnění

Ve fázi, kdy je onemocnění zklidněno, podáváme nemocným již normální, tedy racionální stravu. Chybou je podávání bezlepkové diety, která není u tohoto onemocnění nutná ani vhodná, protože nemocného zbytečně omezuje. Jak nemocný pozná, že se onemocnění zklidnilo? Především ubývá počtu stolic na l – 2 denně, ubývá krve ve stolici, nemocný přestává mít teplotu, není již tolik unavený a slabý a také pozvolna přibývá na váze. Individuální informace a léčebné pokyny však doporučuje vždy ošetřující lékař.Nemocnému, který se z akutního průběhu uzdravil, musíme bedlivě připomenout, že jde o onemocnění, které trvá celý život. Období klidu a období obtíží se budou nepravidelně střídat. Nemůže jim zabránit dodržováním žádné z různých druhů diet. Přestože neznáme původce onemocnění, máme již řadu zajímavých poznatků. Pokud nemocný dobře snáší podávané léky, pak je při jejich trvalém užívání počet období zhoršení nižší a doba jejich trvání kratší, než pokud neužívá léky žádné.Racionální dieta u nemocných v klidové fází onemocnění by měla zajistit především odstranění většiny zažívacích obtíží, dodat potřebné kalorie, vitaminy a minerály a tak povzbudit chronicky nemocný organismus k lepší imunologické odezvě. Nemocný si musí hlídat také váhu. Hubnutí a krev ve stolici znamená hlásící se zhoršení choroby.Součástí trvale a pravidelně podávaných léků je dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, pokud ji nemocní mohou již konzumovat syrovou. Zeleninové přílohy jako saláty, rosoly a pěny by měly být součástí každého denního jídla nebo zeleninu připravujeme alespoň jedenkrát denně dušenou (karotka, hrášek, brokolice, kedlubny).Zajišťujeme dostatečný pitný režim, i když chronická fáze onemocnění zdaleka neohrožuje nemocného dehydratací, jako fáze akutní. V žádné fázi onemocnění zásadně nedoporučujeme pití alkoholických nápojů, je možné pouze občas vypít sklenku piva nebo červeného vína. Destilátům jako dráždidlu by se měli nemocní vyhýbat.

Zajímavé:  Alkohol a antibiotika - vše o zdraví

Příklad jídelního lístku v akutní fázi onemocnění

Snídaně: ovocný čaj, med, rohlík, jablková zavařeninaPřesnídávka: vanilkový pudink s piškotyOběd: polévka rýžová s vařenou mrkví a petrželí, bramborová kaše, rybí filéSvačina: banánVečeře: zapečené těstoviny se sýrem, čaj

Několik předpisů jídel pro klidovou fázi

Keltský závitek 1 porce: 1 kuřecí řízek, 1 plátek drůbeží šunky, l plátek nízkotučného sýra, 10 g hladké mouky, 5 g oleje, sůlNa osolený a naklepaný řízek položíme plátek sýra a šunky, řízek svineme, spojíme párátky, obalíme v hladké mouce a nasucho opečeme. Podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka. Do hotového pokrmu přidáme na zjemnění olej.

Kapr na kmíně

1 porce: 250 g kapra, citron, olej, hladká mouka, drcený kmínPorce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou, posypeme moukou a kmínem, potřeme olejem, podlijeme vodou a pečeme v troubě doměkka. Kapra ozdobíme dílkem citronu a zelenou petrželkou. Podáváme s maštěnými brambory.

Těstovinový nákyp se šunkou

1 porce: 100 g těstovin, 60 g šunky, l/2 vejce, 50 ml mléka, 10 g oleje, sůl, strouhankaTěstoviny uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. K vychladlým těstovinám přidáme nakrájenou šunku, sůl, žloutek rozšlehaný v mléce a tuhý sníh z bílků. Sníh zlehka vmícháme a narovnáme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku. Pečeme v troubě.Autor: doc. MUDr. Milan Kment, CSc.Recenze: prof. MUDr. Kamil Provazník, CSc.

© Státní zdravotní ústav 1998

Rezistentní škrob a jeho účinky na zdraví

Většinu sacharidů, které v potravě jíme, tvoří škroby – molekuly tvořené dlouhými řetězci glukózy. Nachází se např. v obilninách, bramborách a dalších potravinách.

Ne všechny škroby, které sníme, se v trávicím traktu rozloží. Některé škroby prochází trávicím traktem bez změny (v trávicím traktu se nerozloží). Jsou tedy rezistentní vůči trávení a nazýváme je rezistentní škroby. Občas se označuje jako „dietní vláknina“. Mnoho studií na lidech potvrzuje, že rezistentní škroby velmi pozitivně ovlivňují naše zdraví.

  • Například zvyšuje citlivost buněk na inzulin, snižuje hladinu cukru v krvi, snižuje chuť k jídlu a má další kladné účinky na trávení.
  • Existují 4 různé druhy rezistentních škrobů:
  • ·         Typ 1 se nachází v obilovinách, semenech a luštěninách a odolává trávení díky tomu, že tento typ škrobu se podílí na tvorbě buněčných stěn, které trávicí systém nedokáže rozložit.
  • ·         Typ 2 se nachází v některých škrobovitých potravinách, jako jsou například syrové brambory nebo zelené (nezralé) banány.

·         Typ 3 vzniká po povaření a následném zchlazení některých potravin, jako jsou například brambory nebo rýže. Ochlazením se část stravitelného škrobu mění na rezistentní škrob procesem zvaným retrogradace.

·         Typ 4 je uměle vyráběný rezistenční škrob, který vzniká na základě chemických reakcí.

Často se v potravinách vyskytuje několik druhů rezistentního škrobu současně.

Množství rezistentního škrobu, který potraviny obsahují, závisí na způsobu jejich přípravy. Například pokud se nezralý banán přemění na zralý (tedy zelený banán se přemění na žlutý), přemění se rezistentní škroby na škroby stravitelné.

Účinky na zdraví

Důvodem prospěšnosti rezistentního škrobu je, že funguje jako rozpustná, fermentovatelná vláknina. Prochází žaludkem a tenkým střevem beze změny/vstřebávání. Dostává se až do tlustého střeva a  poslouží zde jako potrava pro tělu prospěšné bakterie.

Množství baktérií ve střevech (střevní mikroflóra nebo mikrobiom) je až 10x větší než celkový počet buněk v celém organizmu. Z tohoto pohledu jsme tak vlastně lidé jenom z 10 %.

A zatímco prakticky veškeré strava, kterou sníme, slouží k ‚nakrmení‘ všech buněk našeho těla (které ale tvoří jen těch 10 % organizmu), fermentovatelná vláknina a rezistentní škrob jsou potravou pro těch zbylých 90 % organizmu, které tvoří tělu prospěšné bakterie.

Ve střevu žijí stovky druhů různých bakterií. A v posledních letech vědci zjistili, že množství a druhy bakterií, které v našich střevech žijí, mají podstatný vliv na naše zdraví.

Rezistentní škrob slouží jako potrava pro ‚hodné‘ bakterie ve střevech, což ovlivňuje jak počet bakterií, které ve střevech máme, tak jejich druhy.

Při trávení rezistentního škrobu baktériemi, vzniká několik různých druhů látek, včetně plynů a mastných kyselin a krátkým řetězcem, ale hlavně mastná kyselina s názvem butyrát (kyselina máselná).

Když sníme rezistentní škrob, dostane se v nestrávené podobě do tlustého střeva. Zde slouží jako potrava pro hodné bakterie, které ho přemění na mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Nejdůležitější z těchto mastných kyselin s krátkým řetězcem je kyselina máselná (butyrát – je tím nejlepším ‚palivem‘ pro buňky, které tvoří výstelku tlustého střeva).

Rezistentní škrob má dvojí kladný účinek. Jednak je potravou pro zdraví prospěšnou střevní mikroflóru a navíc je i nepřímým zdrojem energie pro buňky tlustého střeva, protože zvyšuje množství butyrátu ve střevech.

  1. Pozitivní účinky na tlusté střevo
  2. Snižuje pH, zmírňuje zánět a vyvolává řadu změn, které snižují riziko vzniku kolorektálního karcinomu, což je v čtvrtá nejčastější příčina smrti na světě.
  3. Mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které buňky tlustého střeva nevyužijí, se dostávají do krve, jater a dalších částí těla, kde vyvolávají řadu zdraví prospěšných účinků.
  4. Díky léčivým účinkům na tlusté střevo tak můžeme rezistentní škrob využívat k léčbě řady onemocnění trávicího ústrojí, jako jsou například zánětlivá onemocnění střev (ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc), zácpa, divertikulitida a průjem.

Studie na zvířatech potvrzují, že rezistentní škrob pomáhá zlepšovat vstřebávání některých živin a minerálů. Nicméně než budeme moci rezistentní škrob jako lék opravdu doporučit, je nutné provést další studie a výše uvedená tvrzení pořádně ověřit.

  • Rezistentní škrob  je vhodný pro diabetiky
  • Pomáhá zvyšovat citlivost buněk na inzulín, snižovat hladinu glukózy a zlepšovat zdraví metabolizmu.
  • Několik studií potvrzuje, že zvyšuje citlivost buněk na inzulin, jinak řečeno urychluje odpověď buněk na tento hormon.
  • Rezistentní škrob také velmi účinně působí na snižování glukózy po jídle (odborně postprandiální glykémie).
  • Účinky rezistentního škrobu se navíc projeví i při následujícím jídle, což znamená, že když ho dáte k snídani, pomůže vám snížit glykémii i po obědě.

Účinky rezistentního škrobu na hladinu glukózy a metabolizmus inzulinu jsou opravdu neuvěřitelné. Některé studie potvrzují, že po pouhých 4 týdnech užívání 15 – 30 gramů rezistentního škrobu denně došlo u účastníků ke zlepšení citlivosti buněk na inzulin o 33 – 50%.

  1. To že je citlivost buněk na inzulin velmi důležitá pro vaše zdraví není třeba zdůrazňovat.
  2. Citlivost buněk na inzulín (respektive nedostatečná citlivost neboli inzulinová rezistence) je považována za jeden z hlavních faktorů, který se podílí na vzniku nejzávažnějších onemocnění na světě, jako jsou metabolický syndrom, diabetes druhého typu, obezita, Alzheimerova nemoc a kardiovaskulární onemocnění.
  3. Díky tomu, že rezistentní škrob zlepšuje citlivost buněk na inzulin a snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá v prevenci řady chronických onemocnění a může vám pomoci žit delší a lepší život.

Nicméně ne všechny studie potvrzují, že rezistentní škrob má skutečně tak zázračné pozitivní účinky. Přínos rezistentního škrobu pro zdraví tak závisí na konkrétní osobě, zkonzumovaném množství a také na typu rezistentního škrobu.

Rezistentní škrob – pomáhá hubnutí

Rezistentní škrob má méně kalorií než ostatní druhy škrobů (2 kalorie na gram, oproti 4 kaloriím na gram). Čím více rezistentního škrobu daná potravina obsahuje, tím méně kalorií v ní bude.

Některé studie dokonce potvrzují, že doplňky stravy obsahující rozpustnou vlákninu mohou pomáhat při hubnutí, a to zejména díky tomu, že zvyšují pocit sytosti a snižují chuť k jídlu.  Ukazuje se, že rezistentní škrob může mít podobné účinky.

Pokud budete konzumovat jídla s vysokým obsahem rezistentního škrobu, nebudete mít takový hlad a sníte toho méně. Tím do těla dostanete méně kalorií. Některé studie na zvířatech potvrzují, že rezistentní škrob může sám o sobě pomáhat při hubnutí.

Ovšem na lidech zatím žádné spolehlivé studie provedeny nebyly, takže je potřeba brát tato tvrzení s rezervou. Samozřejmě je ale nutné zařadit také pohyb a zdravý životní styl.

Existují dva způsoby, jak můžete zařadit rezistentní škroby do vašeho jídelníčku. Buď budete konzumovat potraviny, které tyto látky obsahují nebo je budete užívat doplňky stravy.

  • Celá řada potravin, které běžně konzumujete, obsahuje velké množství rezistentního škrobu.
  • Například můžete konzumovat brambory (které musíte nejprve uvařit a následně zchladit, aby se běžný škrob přeměnil na rezistentní), zelené (nezralé) banány, některé druhy luštěnin, kešu ořechy a nevařený (syrový) oves.
  • Vzhledem k tomu, že se jedná o potraviny s vysokým obsahem sacharidů, nepřipadá jejich konzumace v úvahu, pokud dodržujete dietu s velmi nízkým obsahem sacharidů (při nízkosacharidové dietě s denním příjmem sacharidů v rozmezí 50 – 150 gramů, můžete některé potraviny s vysokým obsahem rezistentního škrobu střídmě konzumovat).
Zajímavé:  Čištění zubů - vše o zdraví

Pokud se vás toto omezení týká, existuje způsob jak zvýšit příjem rezistentního škrobu bez toho, aniž byste museli podstatně zvýšit příjem stravitelných sacharidů. Můžete konzumovat škrob ze šťávy ze syrových brambor (v jedné polévkové lžíci najdeme zhruba 8 gramů rezistentního škrobu a téměř žádné stravitelné sacharidy).

Protože samotná šťáva ze syrových brambor moc dobře nechutná, můžete jí konzumovat například tak, že jí přidáte do vody, nalijete jí na vaše jídlo nebo jí přidáte do ovocných a zeleninových nápojů (smoothies).

Ve 4 polévkových lžících šťávy ze syrových brambor najdeme zhruba 32 gramů rezistentního škrobu, což je doporučená denní dávka. Doporučuji ale  začít po menších dávkách a ty postupně zvyšovat. Konzumace velkého množství rezistentního škrobu najednou může vyvolat nadýmání a žaludeční potíže.

Nemá také cenu to s konzumací přehánět,  protože se ukazuje, že po dosažení 50 – 60 gramů denně se přebytečný rezistentní škrob z těla bez užitku vyloučí.

Musíte být trpěliví. Než dojde ke zvýšení produkce mastných kyselin s krátkým řetězcem ve střevech, trvá to 2 až 4 týdny. Teprve poté je možné zaznamenat nějaké pozitivní účinky.

Pokud se snažíte zhubnout a dosáhli jste hranice, přes kterou se nemůžete dostat nebo pokud máte vysoké hodnoty glykémie (cukru v krvi), zažívací potíže, apod. nebo pokud prostě chcete zkusit něco nového, můžete rezistentní škrob vyzkoušet. 

Samozřejmě jako vše je i vstřebávání rezistentního škrobu velmi individuální. Pro posouzení vašeho individuálního vstřebávání je dobré mít k ruce pomocníka v podobě CGM nebo FGM (zde najdete rozdíl), který Vám nejlépe pomůže při rozhodování! Takže hlavně to mějte v ‚lajně‘! 

Zdroje:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-3010.2005.00481.x

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1464-5491.2010.02923.x

https://cs.medlicker.com/1224-rezistentni-skrob

https://www.healthline.com/nutrition/resistant-starch-101

Můžete shlédnout i zajímavé video Rozum v troubě, kde pan Havlíček a Vaněk vysvětlují tento pojem

https://www.mall.tv/rozum-v-troube/jak-udelat-z-brambor-hodnotnejsi-potravinu

Zdroj obrázek: https://www.reddit.com/r/lifehacks/comments/cc0zep/when_to_eat_a_banana/ 

DIVERTIKULITIDA: PŘíZNAKY, PŘíČINY, LéČENí A DALŠí

Ačkoli to bylo vzácné před 20. toletím, divertikulární choroba je dne jedním z nejčatějších zdravotních problémů v západním větě. Je to kupina po

Obsah:

Co je to?

Ačkoli to bylo vzácné před 20. stoletím, divertikulární choroba je dnes jedním z nejčastějších zdravotních problémů v západním světě. Je to skupina podmínek, které mohou ovlivnit váš trávicí trakt.

Nejzávažnějším typem divertikulární choroby je divertikulitida. Může způsobit nepříjemné symptomy a v některých případech i závažné komplikace. Pokud se tyto komplikace neléčí, mohou způsobit dlouhodobé zdravotní problémy.

Čtěte dále a dozvíte se více o divertikulitidě, včetně jejích příčin, příznaků, možností léčby a toho, jak vaše strava může ovlivnit vaše riziko rozvoje.

Příznaky divertikulitidy

Divertikulitida může způsobit příznaky od mírných po těžké. Tyto příznaky se mohou náhle objevit nebo se mohou postupně vyvíjet během několika dnů.

Možné příznaky divertikulární choroby zahrnují:

  • bolest v břiše
  • nadýmání
  • průjem
  • zácpa

Pokud se u vás rozvine divertikulitida, můžete zažít:

  • neustálá nebo silná bolest v břiše
  • nevolnost a zvracení
  • horečka a zimnice
  • krev ve vaší stolici
  • krvácení z konečníku

Bolest břicha je nejčastějším příznakem divertikulitidy. Většinou se to pravděpodobně objeví v levé dolní části břicha. Ale může se také vyvinout na pravé straně břicha.

Pokud se u vás objeví některý z výše uvedených příznaků, jako je zvracení nebo krev ve stolici, může to být příznakem závažné komplikace způsobené divertikulitidou nebo jiným stavem. Okamžitě zavolejte svého lékaře.

Příčiny divertikulitidy

Divertikulární onemocnění se vyvíjí, když se v trávicím traktu tvoří váčky, obvykle v tlustém střevu (tlusté střevo). Tyto váčky se nazývají divertikly. Tvoří se, když slabá místa ve vašem střevním balónku ven.

K divertikulitidě dochází, když se divertikula zapálí a v některých případech infikuje. K tomu může dojít, když výkaly nebo částečně trávené potraviny blokují otevření divertikly.

Neexistuje jediná známá příčina divertikulární choroby. Odborníci se naopak domnívají, že k jeho rozvoji pravděpodobně přispěje mnoho genetických a environmentálních faktorů.

Diagnóza divertikulitidy

K diagnostice divertikulitidy se váš lékař pravděpodobně zeptá na vaše příznaky, zdravotní anamnézu a jakékoli léky, které užíváte. Pravděpodobně provedou fyzickou zkoušku, aby zkontrolovali něhu břicha, nebo, pokud potřebují více informací, digitální rektální zkoušku, aby zkontrolovali krvácení do konečníku, bolest, masy nebo jiné problémy.

Několik dalších stavů může způsobit příznaky podobné divertikulitidě. Pro vyloučení dalších podmínek a kontrolu příznaků divertikulitidy může lékař objednat jeden nebo více testů.

Testy mohou zahrnovat:

  • ultrazvuk břicha, MRI břicha, CT břicha nebo RTG břicha k vytvoření obrázků gastrointestinálního traktu (GI)
  • kolonoskopie k prozkoumání vnitřku vašeho GI traktu
  • test stolice pro kontrolu infekcí, jako je Clostridium difficile
  • močový test na kontrolu infekcí
  • krevní testy ke kontrole příznaků zánětu, anémie nebo problémů s ledvinami nebo játry
  • pánevní zkouška k vyloučení gynekologických problémů u žen
  • těhotenský test k vyloučení těhotenství u žen

Pokud máte divertikulitidu, mohou tyto zkoušky a testy pomoci vašemu lékaři zjistit, zda je nekomplikovaný nebo komplikovaný.

Více než 75 procent případů divertikulitidy jsou nekomplikované, takže asi u 25 procent se vyvinou komplikace.

Tyto komplikace mohou zahrnovat:

  • absces, infikovaná kapsa plná hnisu
  • phlegmon, infikovaná oblast, která je méně dobře uzavřená než absces
  • fistula, neobvyklé spojení, které se může vyvinout mezi dvěma orgány nebo mezi orgánem a kůží
  • perforace střeva, slza nebo díra ve střevní stěně, které mohou umožnit úniku obsahu tlustého střeva do břišní dutiny, což způsobuje zánět a infekci
  • střevní obstrukce, zablokování střeva, které může zabránit průchodu stolice

Léčba divertikulitidy

Léčba, kterou vám lékař předepíše na divertikulitidu, bude záviset na závažnosti vašeho stavu.

Nekomplikovanou divertikulitidu lze obvykle léčit doma. Váš lékař vás může povzbudit, abyste provedli změny ve stravě. V některých případech mohou předepisovat léky včetně antibiotik.

Pokud se u vás objeví komplikace spojené s divertikulitidou, budete pravděpodobně muset navštívit léčbu v nemocnici. Kapaliny a antibiotika vám mohou být podány intravenózně (IV). V závislosti na typu komplikace může být nutné podstoupit operaci nebo jiný postup.

Dietní změny

Aby váš trávicí systém měl šanci na odpočinek a zotavení, lékař vám může navrhnout, aby se vyhnuli tuhým jídlům a po několik dní následoval čirou tekutinu.

Pokud jsou vaše příznaky mírné nebo se začaly zlepšovat, můžete zkusit jíst jídla s nízkým obsahem vlákniny, dokud se váš stav nezlepší. Jak se váš stav zlepšuje, lékař vás pravděpodobně povzbudí k tomu, abyste do svého občerstvení a jídla přidali více potravin s vysokým obsahem vlákniny.

Léky

Ke snížení bolesti nebo nepohodlí způsobených divertikulitidou může lékař doporučit volně prodejné léky proti bolesti, jako je acetaminofen (Tylenol).

Pokud mají podezření, že máte infekci, předepíšou antibiotika k léčbě. Tyto zahrnují:

  • metronidazol (Flagyl, Flagyl ER)
  • amoxicilin
  • moxifloxacin

Je důležité vzít si celý předepsaný antibiotik, i když se vaše příznaky po prvních několika dávkách zlepšují.

Další postupy

Pokud se u vás objeví komplikovaný případ divertikulitidy, který nelze léčit pouze dietou a léky, může lékař doporučit jeden z následujících postupů:

  • odtok jehly, kde je do břicha vložena jehla, která vypustí absces hnisu
  • chirurgická operace vypustit absces hnisu, opravit fistulu nebo odstranit infikované segmenty tlustého střeva

Chirurgie pro divertikulitidu

Pokud se u vás vyskytne více epizod divertikulitidy, které nelze účinně zvládnout pomocí dietních změn a léků, lékař vám může doporučit operaci. Chirurgii lze také použít k léčbě komplikací způsobených divertikulitidou.

K léčbě divertikulitidy se používají dva hlavní typy chirurgických zákroků.

Resekce střeva s anastomózou

Při resekci střeva s anastomózou chirurg odstraní infikované segmenty tlustého střeva a znovu k sobě zdravé segmenty.

Resekce střeva s kolostomií

Při resekci střeva s kolostomií chirurg odstraní infikované části tlustého střeva a připojí konec zdravé části k otvoru v břiše, známý jako stomie.

Oba postupy lze provádět jako otevřený nebo laparoskopický výkon. Zjistěte více o typech operací, které lze použít k léčbě divertikulitidy.

Dieta a divertikulitida

Odborníci si zatím nejsou jisti, jakou roli hraje dieta při divertikulitidě. Neexistují žádné zvláštní potraviny, kterým se musí vyhnout každý s divertikulitidou. Ale možná zjistíte, že určitá jídla zlepšují nebo zhoršují váš stav.

Při akutním záchvatu divertikulitidy vás může lékař povzbudit, abyste na chvíli snížili příjem vlákniny. Mohou vám doporučit, abyste se úplně vyhnuli tuhým jídlům a drželi se po několik dní v tekuté stravě. To může dát vašemu zažívacímu systému šanci na odpočinek.

Zajímavé:  Hami - vše o zdraví

Jak se vaše příznaky zlepšují, lékař vás může povzbudit k jídlu více potravin s vysokým obsahem vlákniny. Některé studie spojily stravu s vysokým obsahem vlákniny se sníženým rizikem divertikulitidy. jiný studie zkoumali možné přínosy dietetické nebo doplňkové vlákniny pro divertikulární onemocnění, ale stále si nejsou jisti, jakou roli by vlákno mělo hrát.

Váš lékař vás také může povzbudit, abyste omezili svou spotřebu červeného masa, mléčných výrobků s vysokým obsahem tuku a rafinovaných obilných výrobků. Velká kohortní studie zjistila, že u lidí, kteří dodržují dietu bohatou na tyto potraviny, je větší pravděpodobnost vzniku divertikulitidy než u lidí, kteří konzumují stravu bohatou na ovoce, zeleninu a celá zrna.

Strava může hrát roli při zvládání divertikulitidy a vašeho celkového trávicího zdraví. Udělejte si chvilku, abyste se dozvěděli o některých potravinách, které by mohly ovlivnit vaše příznaky.

Domácí léky na divertikulitidu

Domácí léky na divertikulitidu většinou spočívají ve změnách stravovacích návyků, ale existuje několik dalších možností, které mohou být užitečné pro symptomy a zažívací zdraví.

Některé studie zjistily, že určité kmeny probiotik mohou pomoci zmírnit nebo zabránit příznakům divertikulitidy. K posouzení potenciálních přínosů a rizik spojených s používáním probiotik k léčbě divertikulitidy je nutný další výzkum.

Některé byliny nebo doplňky stravy mohou mít také výhody pro vaše zažívací zdraví. V současné době však existuje jen malý výzkum, který by podpořil používání bylinných prostředků pro divertikulitidu. Přečtěte si další informace o domácích opravných prostředcích, které by vám mohly pomoci zvládnout tento stav.

Meckelova divertikulitida

Divertikulární onemocnění obvykle postihuje dospělé. Ve vzácných případech se však děti rodí s divertikly. Když se to stane, je to známé jako Meckelovo divertikulum. Pokud dojde k zánětu divertikly, nazývá se Meckelova divertikulitida.

V některých případech Meckelovo divertikulum nezpůsobuje znatelné účinky. V jiných případech může způsobit příznaky, jako jsou:

  • bolest břicha
  • nevolnost
  • zvracení
  • krvavá stolička
  • krvácení z konečníku

Pokud máte podezření, že vaše dítě může mít divertikulitidu, domluvte se se svým lékařem. Seznamte se s některými strategiemi, které mohou pediatrové použít k diagnostice a správě Meckelova divertikula.

Obrázky divertikulitidy

Pomocí kolonoskopie k diagnostice divertikulitidy

Pokud máte příznaky divertikulitidy, může vás lékař povzbudit, abyste měli kolonoskopii, jakmile dojde k akutní epizodě. Tento postup může pomoci potvrdit diagnózu divertikulitidy nebo jiného stavu, který způsobuje podobné příznaky, jako je ulcerativní kolitida nebo Crohnova choroba.

Během kolonoskopie vám váš lékař zavede pružný rozsah do konečníku a tlustého střeva. Mohou použít tento rozsah k prozkoumání vnitřku tlustého střeva. Mohou jej také použít ke sběru vzorků tkáně pro testování.

Abychom se během tohoto postupu cítili pohodlněji, budete předem uklidněni.

V některých případech se může váš lékař dozvědět, že máte divertikulu během rutinní kolonoskopie. Pokud divertikla nezasáhne, nenapadne nebo nezpůsobí příznaky, pravděpodobně nebudete potřebovat léčbu.

Prevence divertikulitidy

Je zapotřebí více výzkumu, aby se zjistilo, co způsobuje divertikulární onemocnění, včetně divertikulitidy. V současné době se odborníci domnívají, že hrají roli více faktorů. Některé z vašich potenciálních rizikových faktorů mohou být změněny změnami životního stylu.

Může například pomoci:

  • udržovat zdravou tělesnou hmotnost
  • jíst stravu s vysokým obsahem vlákniny
  • omezte svou spotřebu nasycených tuků
  • dostat dostatek vitamínu D
  • získat pravidelné cvičení
  • vyhněte se cigaretovému kouři

Tyto strategie prevence mohou také přispět k podpoře dobrého celkového zdraví.

Rizikové faktory pro divertikulitidu

Jedním z hlavních rizikových faktorů pro divertikulitidu je věk. U starších lidí je pravděpodobnější, že se u nich rozvine divertikulitida. To běžně se vyskytuje u mužů do 50 let a u žen ve věku 50 až 70 let.

U lidí, u kterých se rozvine divertikula v mladším věku, je však pravděpodobnější divertikulitida. Mladší lidé jsou také spíše být přijat do nemocnice, pokud mají divertikulitidu než starší lidé.

Podle přehledu výzkumu zveřejněného v roce 2018 zahrnují další možné rizikové faktory pro divertikulitidu:

Rodinná historie

Dvě velké dvojče studie zjistily, že genetika hraje roli v divertikulární chorobě. Autoři odhadují, že zhruba 40 až 50 procent potenciálního rizika divertikulární choroby je dědičné.

Dieta s nízkým obsahem vlákniny

Některé výzkumy spojily nízkovláknové diety se zvýšeným rizikem divertikulitidy. Jiné studie však nezjistily žádnou souvislost mezi příjmem vlákniny z potravy a tímto onemocněním.

Nízké hladiny vitamínu D

Jedna studie naznačuje, že lidé s vyššími hladinami vitamínu D mohou mít nižší riziko vzniku divertikulitidy. K pochopení potenciální souvislosti mezi vitamínem D a tímto stavem je třeba dalšího výzkumu.

Obezita

Několik studií ukázalo, že lidé s vyšším indexem tělesné hmotnosti a většími pasy jsou vystaveni zvýšenému riziku divertikulitidy.

Je možné, že obezita zvyšuje riziko divertikulitidy změnou rovnováhy bakterií ve střevě, ale k pochopení role, kterou hraje, je třeba dalšího výzkumu.

Fyzická nečinnost

Nějaký studie zjistili, že u fyzicky aktivních lidí je méně pravděpodobné, že se u divertikulitidy rozvine divertikulitida než u neaktivních lidí. Jiný výzkum však nenašel žádnou souvislost mezi cvičením a touto podmínkou.

Používání nesteroidních protizánětlivých léků (NSAIDS) nebo kouření

Pravidelné používání aspirinu, ibuprofenu nebo jiných NSAID může zvýšit riziko divertikulitidy.

U kuřáků se také častěji než u kuřáků vyvine divertikulární onemocnění, včetně divertikulitidy.

Divertikulitida vs. divertikulóza

Pokud máte divertikulu, která není infikována nebo zanícena, je známá jako divertikulóza.

Výzkumníci uvádějí, že v asi 80 procentech případů nezpůsobuje divertikulóza žádné příznaky. Pokud máte divertikulózu bez příznaků, pravděpodobně nebudete potřebovat léčbu.

Ale v jiných případech může divertikulóza způsobit příznaky, jako je bolest v břiše a nadýmání. Když se to stane, je to známé jako symptomatické nekomplikované divertikulární onemocnění (SUDD).

Asi u 4 procent lidí s SUDD se nakonec rozvine divertikulitida.

Divertikulitida močového měchýře

Ve vašem močovém měchýři se může také vyvinout divertikula. To se stane, když podšívka močového měchýře vytvoří váčky, které se probodnou přes slabá místa ve zdi močového měchýře.

Někdy jsou divertikly močového měchýře přítomny při narození. V jiných případech se vyvíjejí později v životě. Mohou se vytvořit, když je váš vývod močového měchýře zablokován nebo váš močový měchýř nefunguje správně kvůli nemoci nebo zranění.

Pokud máte divertikulu močového měchýře, která se rozhoří, je známá jako divertikulitida močového měchýře. K léčbě divertikulitidy močového měchýře může lékař předepsat antibiotika a léky proti bolesti. Mohou také doporučit operaci k opravě divertikly.

Je také možné, že divertikulitida ve vašem tlustém střevě ovlivní váš močový měchýř. V závažných případech se může mezi vaší tlustým střevem a močovým měchýřem objevit píštěl. Toto je známé jako colovesical fistula. Zjistěte, co tato podmínka zahrnuje.

Ezofageální divertikulitida

Ve vašem jícnu se také může tvořit divertikula. K tomu dochází, když se ve vaší výstelce jícnu vyvinou váčky.

Jícnová divertikula jícnu je vzácná. Když se vyvíjejí, je to obvykle pomalu a po mnoho let. Jak rostou, mohou způsobit příznaky nebo komplikace, jako například:

  • potíže s polykáním
  • bolest při polykání
  • halitóza nebo špatný dech
  • regurgitace jídla a slin
  • plicní aspirace; vdechujete do plic regurgitované jídlo nebo sliny
  • aspirační pneumonie; rozvoj plicní infekce po vdechnutí potravy nebo slin

Pokud dojde k zánětu divertikly, je známá jako jícnová divertikulitida.

K léčbě divertikulitidy jícnu může lékař předepsat antibiotika a léky proti bolesti. K opravě divertikly mohou doporučit operaci. Získejte více informací o možnostech léčby.

Divertikulitida a alkohol

V minulosti některé studie naznačovaly, že pití alkoholu může zvýšit riziko divertikulitidy. Jiné studie však takové spojení nenalezly.

Podle přezkumu výzkumu zveřejněného v roce 2017 existuje žádný silný důkaz že pití alkoholu zvyšuje riziko tohoto onemocnění.

Pokud pijete alkohol, lékař vás pravděpodobně povzbudí k pití pouze s mírou. Přestože konzumace alkoholu nemusí způsobovat divertikulitidu, přílišné pití může zvýšit riziko mnoha dalších zdravotních problémů.

Odnést

Divertikulitida je v západním světě poměrně běžná. Ve většině případů může být léčena krátkodobými dietními změnami a léky.

Pokud se však komplikace objeví, mohou být velmi závažné. Pokud máte komplikovanou divertikulitidu, lékař vám pravděpodobně poradí, abyste se nechali léčit v nemocnici. Možná budete muset podstoupit operaci, abyste napravili poškození tlustého střeva.

Máte-li divertikulitidu nebo máte dotazy ohledně rizika vzniku, promluvte si se svým lékařem. Mohou vám pomoci naučit se léčit tuto nemoc a podporovat vaše zažívací zdraví.

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *