Enterobacter cloacae – vše o zdraví

Enterobacter cloacae - Vše o zdravíBakterie jsou mikroskopické jednobuněčné organismy, kterým se daří v různých prostředích. Tyto malinké organismy mohou žít v půdě, oceánu, ale i uvnitř lidského střeva.

Vztah lidí s bakteriemi je složitý. Bakterie nám někdy podávají pomocnou ruku, například srážením mléka do jogurtu nebo př pomáhání s naším trávením. V jiných případech jsou bakterie destruktivní a způsobují choroby, jako je pneumonie, otrava krve nebo zlatý stafylokok (MRSA).

Struktura bakterií – jak vlastně reálně vypadají?

Bakterie jsou klasifikovány jako prokaryoty, což je označení pro evolučně velmi staré organismy, které vznikly před 3–3,5 miliardami let.

Bakterie jsou jednobuněčné organismy s jednoduchou vnitřní strukturou, která postrádá jádro, a obsahují DNA, která buď volně plave v kroucené, vláknité hmotě zvané nukleoid, nebo plave samostatně plasmidu (malá, většinou kruhová molekula DNA schopná replikace, která se přirozeně vyskytuje v cytoplazmě některých bakterií, archebakterií, méně obvykle i u eukaryot).

Bakteriální buňky jsou obecně obklopeny dvěma ochrannými potahy: vnější buněčnou stěnou a vnitřní buněčnou membránou. Některé bakterie, stejně jako mykoplazmy, nemají buněčnou stěnu vůbec.

Některé bakterie mohou mít dokonce třetí, nejvzdálenější ochrannou vrstvu nazývanou kapsle.

Bakterie mají často jakési bičíky, které často pokrývají povrch bakterií – mohou být dlouhé (zvané flagella) nebo krátké (zvané pili), které pomáhají bakteriím pohybovat se a připojit se ke svému hostiteli.

Enterobacter cloacae - Vše o zdraví

Takto nějak může vypadat bakterie

Klasifikace bakterií

Pro klasifikaci bakterií se používá několik různých kritérií. Organismy lze rozlišovat podle povahy jejich buněčných stěn, jejich tvaru nebo rozdílů v jejich genetickém složení.

Gramovo barvení určí zda je bakterie grampozitivní či gramnegativní

Gramovo barvení je test používaný k identifikaci bakterií podle složení jejich buněčných stěn, pojmenovaný pro Hans Christiana Grama, který tuto techniku ​​vyvinul v roce 1884. Gramovo barvení je jednoduchá metoda barvení o několika krocích, která ve svém výsledku rozliší bakterie na dvě velké skupiny lišící se v uspořádání buněčné stěny:

  • grampozitivní bakterie
  • gramnegativní bakterie

Test zbarví grampozitivní bakterie – tj. bakterie, které nemají vnější membránu. Gramnegativní bakterie tento test nezbarví. Například Streptococcus pneumoniae (S. pneumoniae), který způsobuje pneumonii, je gram-pozitivní bakterie, ale Escherichia coli (E. coli) a Vibrio cholerae, které způsobují choleru, jsou gram-negativní bakterie.

Klasifikace podle tvaru bakterií

Existují několik základních bakteriálních tvarů:

  • kulovitý (koky) – pokud vytvářejí kolonie, dělí se dále na diplokoky (kolonie tvořené dvěma buňkami), tetrakoky (čtyři buňky v kolonii), streptokoky (řetízkovité kolonie), stafylokoky (hroznovité kolonie) a sarciny (balíčkovité kolonie)
  • tyčinkovitý (tyčinky čili bacily) – mohou se sdružovat v koloniích po dvou (diplobacily) či v řetízcích (streptobacily), případně tvoří palisády;
  • zakřivený – takto tvarované bakterie nevytvářejí kolonie a patří mezi ně vibria (krátké lehce zakřivené tyčinky), spirily (lehce zvlněné tyčinky) či spirochéty (tyčinky šroubovitého tvaru);
  • vláknitý – vláknité kolonie;
  • větvený – vytvářejí buďto náznaky větvení nebo větvení úplné. Druhá skupina může vytvářet bakteriální mycelia.

Tvary bakterií se často odráží v jejich jménech.

Reprodukce (množení) bakterií

Většina bakterií se množí procesem nazývaným binární štěpení. V tomto procesu vytvoří jediná bakteriální buňka zvaná “rodič” kopii své DNA a zvětšuje se zdvojnásobením svého buněčného obsahu. Buňka se poté rozdělí, vytlačí duplikovaný materiál a vytvoří dvě identické “dceřiné” buňky.

Některé bakteriální druhy, jako jsou cyanobakterie a bakterie Firmicutes, se reprodukují pučením. V tomto případě dceřiná buňka roste jako odnož rodiče. Začíná jako malý hrot, roste, dokud není stejná jako jeho nadřazená část, a pak se oddělí.

DNA u rodičů a potomků po binárním štěpení nebo pučení je úplně stejná. Proto bakteriální buňky zavádějí do svého genetického materiálu variaci integrací další DNA, často ze svého okolí (do svého genomu). Toto je známé jako horizontální přenos genů – výsledná genetická variace zajišťuje, že se bakterie mohou přizpůsobit a přežít podle změn prostředí.

Horizontální přenos genetické informace je proces, při němž jeden organismus přijímá genetický materiál jiného jedince, ačkoliv není jeho potomkem. Tím může získávat nové vlastnosti. Vyměňovaná DNA se někdy označuje jako promiskuitní DNA.

Existují tři způsoby horizontálního přenosu genů:

  1. transformace,
  2. transdukce,
  3. konjugace.

Transformace je nejběžnějším procesem horizontálního přenosu genů a dochází k výměně krátkých fragmentů DNA mezi dárci a příjemci.

Transdukce, která se obvykle vyskytuje pouze mezi blízce příbuznými bakteriemi, vyžaduje, aby dárce a příjemce přenesli DNA sdílením receptorů buněčného povrchu.

Konjugace vyžaduje fyzický kontakt mezi buněčnými stěnami bakterií; DNA se přenáší z dárcovské buňky na příjemce. Prostřednictvím konjugace může bakteriální buňka přenášet DNA na eukaryotické buňky (organismy s více buňkami).

Bakterie v lidském zdraví – jak se podílejí na nemoci?

Bakterie mohou být prospěšné i škodlivé pro lidské zdraví. Komenzální bakterie neboli “přátelské” bakterie sdílejí prostor a zdroje v našem těle a bývají nám nápomocné. V našem těle je asi 10krát více mikrobiálních buněk než lidských buněk (nejvyšší počet mikrobiálních druhů je patrně ve střevě). Komenzální bakterie pomáhají bojovat s viry

Lidské střevo je příjemným prostředím pro bakterie a pro jejich výživu je k dispozici dostatek živin. Ve článku z roku 2014 zveřejněném v magazínu American Journal of Gastroenterology autoři uvádějí, že střevní bakterie a další mikroorganismy, jako jsou užitečné kmeny E.

coli a Streptococcus, pomáhají při trávení, potlačují kolonizaci škodlivými patogeny a pomáhají rozvíjet imunitní systém. Kromě toho je narušení střevních bakterií spojeno s určitými chorobnými stavy.

Například pacienti s Crohnovou chorobou mají zvýšenou imunitní odpověď proti střevním bakteriím.

Infekce nám zase mohou způsobit jiné bakterie. Několik bakterií – od tzv. Streptokoků skupiny A, Clostridium perfringens (C. perfringens), E. coli a S. aureus mohou způsobit vzácnou, ale závažnou infekci měkkých tkání zvanou nekrotizující fasciitida. Tato infekce ovlivňuje tkáně obklopující svaly, nervy, tuk a krevní cévy.

Odolnost proti antibiotikům (rezistence)

Antibiotika se obvykle používají k léčbě bakteriálních infekcí. V posledních letech však nesprávné a zbytečné používání antibiotik podpořilo rozšíření několika kmenů bakterií rezistentních na antibiotika.

V případě rezistence na antibiotika již infekční bakterie nejsou citlivé na dříve účinná antibiotika.

Zajímavé:  Divertikulitida dieta - vše o zdraví

Podle výzkumů je každý rok minimálně 2 miliony lidí v USA infikováno bakteriemi rezistentními na antibiotika, což vede nejméně ke 23 000 úmrtí.

Téměř jakákoli infekce, na kterou si nyní vzpomeneme, byla identifikována jako spojená s určitou úrovní rezistence. Rezistence na antibiotiky je tak velkým problémem. MRSA je například jedním z notoricky známějších bakteriálních kmenů rezistentních na antibiotika – odolává methicilinu a dalším antibiotikům používaným k léčbě infekcí Staphylococcus.

Infekce MRSA se často vyskytují ve zdravotnických zařízeních, jako jsou nemocnice a pečovatelské domy, kde mohou vést k infekcím plic nebo krve. MRSA se také šíří v komunitách, zejména v situacích, kde je spousta fyzického kontaktu a používání sdíleného vybavení – například mezi sportovci, v tetovacích salónech a v zařízeních denní péče a ve školách.

MRSA získaná v komunitě nejčastěji způsobuje závažné kožní infekce.

Důležitým aspektem boje proti rezistenci vůči antibiotikům je tedy opatrnost při jejich užívání. Je tedy extrémně důležité inteligentně používat antibiotika. Naprostým základem je používat antibiotikum pouze pokud máte jasně bakteriální infekci.

Čím se bakterie živí?

Bakterie se živí různými způsoby.

Heterotrofní bakterie získávají svou energii spotřebou organického uhlíku. Většina absorbuje mrtvý organický materiál, jako je rozkládající se maso. Některé z těchto parazitických bakterií zabíjejí svého hostitele, zatímco jiné mu pomáhají.

Autotrofní bakterie uhlík získávají z oxidu uhličitého. Živí se prostřednictvím:

  • fotosyntézy za použití slunečního světla, vody a oxidu uhličitého
  • chemosyntézy, použití oxidu uhličitého, vody a chemikálií, jako je amoniak, dusík, síra a další

Bakterie, které používají fotosyntézu, se nazývají fototrofní bakterie (získávají energii ze světla). Některé typy, například sinice, produkují kyslík. Ty pravděpodobně hrály zásadní roli při vytváření kyslíku v zemské atmosféře. Ostatní, například heliobakterie, neprodukují kyslík.

Ty bakterie, které používají chemosyntézu, se nazývají chemoautotrofní bakterie.

Kde bakterie žijí?

Bakterie se vyskytují v půdě, vodě, rostlinách, zvířatech, radioaktivním odpadu, hluboko v zemské kůře, i polárním ledu a v ledovcích a horkých pramenech. Ve stratosféře jsou bakterie, v atmosféře a i v hloubce oceánu 10 000 metrů jsou bakterie.

Aerobní bakterie mohou růst pouze tam, kde je kyslík. Některé typy mohou lidem způsobit problémy, jako je koroze, znečištění, problémy s čistotou vody a zápachy.

Anaerobní bakterie zase mohou růst pouze tam, kde není kyslík. U lidí je to většinou v gastrointestinálním traktu. Mohou také způsobit plynatost, gangrénu, tetanus, botulismus a většinu zubních infekcí.

Fakultativní anaerobní bakterie mohou žít s kyslíkem nebo bez kyslíku, ale upřednostňují prostředí, kde je kyslík. Většinou se vyskytují v půdě, vodě, vegetaci. Je to třeba bakterie Salmonella.

Mezofilní bakterie jsou bakterie odpovědné za většinu lidských infekcí. Daří se jim při mírných teplotách kolem 37 °C. To je teplota lidského těla. Příklady: Listeria monocytogenes, Pesudomonas maltophilia, Thiobacillus novellus, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyrogenes, Streptococcus pneumoniae, Escherichia coli a Clostridium kluyveri.

Lidská střevní flóra nebo střevní mikrobiom obsahuje prospěšné mesofilní bakterie, jako je například Lactobacillus acidophilus.

Extrémofilní bakterie vydrží podmínky, které jsou pro většinu forem života považovány za příliš extrémní.

Termofily mohou žít při vysokých teplotách až do 75 až 80 °C a hypertermofily mohou přežít při teplotách až 113 °C.

Hluboko v oceánu bakterie žijí v naprosté tmě pomocí tepelných průduchů, kde jsou jak teplota, tak tlak. Vyrábí si vlastní jídlo oxidací síry.

Mezi další extremofily patří:

  • Halofily – nalezený jen ve slaném prostředí. Halofil je extrémofilní organismus, který žije v prostředí s vysokou koncentrací solí.
  • Acidofily, z nichž některé žijí v kyselém prostředí, jako pH 0
  • Alkifily, žijící v alkalickém prostředí do pH 10,5
  • Psychrofily, vyskytující se při nízkých teplotách, například v ledovcích

Extrémofilní bakterie mohou přežít tam, kde žádný jiný organismus dlouhodobě přežít nemůže.

Jak se dají bakterie využít?

Bakterie jsou často považovány za špatné, ale mnohé z nich jsou užitečné. Bez nich bychom neexistovali. Třeba kyslík, který dýcháme, byl pravděpodobně vytvořen činností bakterií.

Bakterie jsou důležité pro naše životy

Mnoho bakterií v těle hraje důležitou roli v přežití člověka. Bakterie v zažívacím systému rozkládají živiny, jako jsou komplexní cukry, na formy, které tělo může použít. Některé bakterie nás chrání před nemocemi napadením patogenů.

Fixace dusíku

Bakterie přijímají dusík a uvolňují ho pro použití v rostlině, když umírají. Rostliny potřebují dusík v půdě, aby žily, ale samy to nemohou udělat.

Bakterie a potravinářské technologie

Bakterie kyseliny mléčné, jako je Lactobacillus a Lactococcus, spolu s kvasinkami a plísněmi nebo houbami, se používají k přípravě potravin, jako je sýr, sójová omáčka, natto (fermentované sójové boby), ocet, jogurt a okurky. Kvašení je nejen užitečné pro uchování potravin, ale některé z těchto potravin mohou mít i velké zdravotní přínosy.

Například některé fermentované potraviny obsahují typy bakterií, které jsou podobné bakteriím spojeným se zdravím gastrointestinálního traktu. Některé fermentační procesy vedou k novým sloučeninám, jako je kyselina mléčná, které, jak se zdá, mají protizánětlivý účinek.

Bakterie v průmyslu a výzkumu

Baktérie mohou rozkládat organické sloučeniny. To je velmi užitečné pro činnosti, jako je zpracování odpadu a pomoc při čištění úniků oleje a toxického odpadu. Farmaceutický a chemický průmysl používá bakterie při výrobě určitých chemických látek.

Bakterie se používají v molekulární biologii, biochemii a genetickém výzkumu, protože mohou rychle růst a lze s nimi snadno manipulovat. Vědci používají bakterie ke studiu toho, jak fungují geny a enzymy.

K výrobě antibiotik jsou také zapotřebí bakterie.

Bacillus thuringiensis (Bt) je bakterie, kterou lze použít v zemědělství místo pesticidů. Nemá nežádoucí důsledky pro životní prostředí spojené s používáním pesticidů.

Jak vidíte, možností pozitivního použití bakterií je mnoho.

Jak bakterie lidem ubližují?

Některé typy bakterií mohou u lidí způsobovat nemoci, jako je cholera, záškrt, úplavice, pneumonie, tuberkulóza (TBC), tyfus a mnoho dalších.

Pokud je lidské tělo vystaveno bakteriím, které tělo nepovažuje za užitečné, imunitní systém na ně zaútočí. Tato reakce může vést k příznakům otoku a zánětu, které vidíme například u infikovaných ran.

Zajímavé:  Potravinové alergie – novodobá metla lidstva – vše o zdraví

Bakterie a dějiny

Někdy před více než 2000 lety římský spisovatel, Marcus Terentius Varro, vyřkl myšlenku, že nemoc může být způsobena malými zvířaty, které se vznášejí ve vzduchu.

Doporučil lidem, aby se během stavebních prací vyhýbali bažinatým místům, protože by mohli obsahovat hmyz příliš malý na to, aby ho oko vidělo a mohl by vstoupit do těla ústy a nosními dírkami a způsobit nemoci.

V 17. století vytvořil nizozemský vědec Antonie van Leeuwenhoek mikroskop s jednou čočkou, pomocí kterého viděl něco, co nazval animalcules, později známé právě jako bakterie. Je považován za prvního mikrobiologa.

V 19. století chemici Louis Pasteur a Robert Koch uvedli, že nemoci jsou způsobeny bakteriemi.

V roce 1910 vědec Paul Ehrlich oznámil vývoj prvního antibiotika, Salvarsanu. Použil ho k léčbě nemoci syfilis. Byl také prvním vědcem, který detekoval bakterie pomocí skvrn.

V roce 2001 vytvořil Joshua Lederburg termín “střevní mikrobiom” a vědci na celém světě se v současné době snaží přesněji popsat a pochopit struktury, typy a použití “střevní flóry” neboli bakterií v lidském těle.

A co si na toto téma ještě přečíst?

VIDEO: Země bakterií (Dokument CZ)

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Na co všechno je dobrá aloe vera?

Aloe vera má bohaté využití jednak v kosmetice a dále pro vnitřní užití s mnoha příznivými účinky na organizmus. Nejvzácnější část z aloe vera jsou dužinaté listy.

Ty obsahují gel, který je z 96 % tvořen vodou, ale je také zdrojem více než 200 účinných látek vykazujících farmakologické účinky. Některé látky, obsažené v aloe, zůstávají i nadále neobjeveny.

To svědčí nejen o mocné síle této rostliny, ale také o rozmanitosti přírody.

Mnohokrát slýcháváme o latexovém mléku z aloe, aloe vera gel nebo aloe šťáva. Každá tato část aloe nabízí jiné možnosti využití.

Latexové mléko – obsažené ve slupce listů

Antrachinonová laxativa – tyto látky, obsažené ve velké míře v latexovém mléce, mají specifickou stimulační funkci a působí přímo na výstelku střev. Dále zrychluji pohyb střev, čímž působí na jejich snadnější průchodnost. Další funkci je snižováni exkrece vody a tím zabraňují možné dehydrataci.

Pomoc při trávení – látka glykosid Albenin funguje jako ochrana před překyselením žaludku.

Působení na hladké svalstvo – Antrachinony působí na hladké svalstvo trávicích orgánů. Z tohoto důvodu je nutno brát v úvahu vhodné složení přípravku z aloe vera, aby vyšší množství těchto látek nevedlo k navození dávicího reflexu!

Antivirové působení – Aloe-emodin, extrahovaný z aloinu, je schopen inaktivovat: herpes simplex 1 a 2 (známý jako opar), varicella-zoster, pseudorabis a chřipkový virus a to za podmínek, že je aloe vera inkubována s každým virem alespoň 15 minut. Rhinovirus a adenovirus se bohužel nepodařilo inaktivovat ani vysokými koncentracemi aloe emodinu.

Poznámka redakce: Dnes se již tato složka příliš neužívá, protože při kontaktu s pokožkou může působit dráždivě. Dříve se s oblibou aplikoval jako projímadlo. Později se však zjistilo, že často způsobuje silné křeče v trávícím traktu.

Aloe vera gel

Přesný mechanismus jeho účinku na léčbu menších poranění není úplně znám, ale pravděpodobně se jedná o protizánětlivé působení – zahrnující také spolupůsobení šťávy aloe vera, kterou rozebereme jako poslední. Dále se jedná o antioxidační efekt a působení proti volným radikálům cestou aktivace polymorfonukleárních leukocytů, inhibici tromboxanu atd.

Antibakteriální efekt – Sacharidy a polysacharidy, obsažené v gelu aloe vera, mají antibiotické účinky a inhibují růst bakteriálních kmenů: Bacilu subtilis, Citrobacter species (60 %), Enterobacter cloacae (60 %), Escherichia coli (80 %), Klebsiella pneumoniae (60 %), Mycobacterium tuberculosis, Pseudomonas aeruginosa (60 %), Serratia marcescens (60 %), Staphylococcus aureus (70 %), Streptococcus agalactiae (60 % ) a Streptococcus faecalis (90 %).

Protizánětlivý účinek – je dán obsahem salicylátu, inaktivatoru bradykininu, a to působením karboxypeptidas a inhibici histaminu. Dále se zdá, že zatím nespecifikované složky gelu snižují oxidaci kyseliny arachidonové, čímž redukují syntézu prostaglandinu a tím i rozvoj zánětu.

Antioxidační efekt – mají nízkomolekulární složky vodního extraktu aloe vera gelu

Šťáva z aloe vera

Astma – užívaní extraktu aloe vera ve formě šťávy po dobu 6 měsíců prokázalo příznivý efekt na léčbu astmatu u osob rozličného věku.

Výjimku tvořili pacienti léčeni současně kortikoidy – u některých z nich se pozitivní efekt nedostavil.

Avšak 11 z 27 pacientů, nezávislých na kortikoidech, kteří dostávali 5 ml 20% roztoku extraktu z listů aloe vera, uchovávaných ve tmě po dobu 7 dní, vykázali značné zlepšení svého stavu.

Popáleniny, omrzliny – je v tomto případě třeba dělit do dvou skupin. Jedním kritériem je rozsah popáleniny, kdy se aloe vera pozitivně uplatňuje při popáleninách malého rozsahu. Druhým kriteriem je druh vzniku popáleniny.

Obecně lze říci, že aloe vera má pozitivní efekt u popálenin hořlavinou, radiaci při léčbě rakoviny, při lokálních omrzlinách a následných biopsiích kůže.

Kromě přímého vlivu na tvorbu nového epitelu, chrání též místo popáleniny před následnou bakteriální infekci.

Rakovina – zde musíme rozlišovat dva pozitivní vlivy aloe vera. Jednak se to týká samotné diagnostiky a dále léčby problému spojených s terapií nádorových onemocnění. Do první skupiny patří např. antibakteriální efekt aloe vera, do druhé pak protektivní efekt aloe vera na leukopenii, vzniklou po ozáření kobaltovou bombou 60.

Zácpa – kromě již uvedených informací u popisu latexového mléka z aloe vera je třeba se zmínit o pozoruhodném efektu směsi celadinu: aloe vera: a psylia v poměru 6:3:1, která byla úspěšně vyzkoušena na skupině pacientů s chronickou zacpou.

Diabetes – Aloe vera je obecně doporučována jako prostředek léčby diabetických komplikací, jako je např. Vředová choroba. Kromě toho byl zjištěn i pokles glukosy po podáni Aloe-latexu, ale nikoliv Aloe gelu, po dobu 4 – 14 týdnů.

Trávící poruchy – v této oblasti není zatím dost uspokojivých a jednoznačných referencí, Ale Aloe vera ve směsi s jinými prostředky měla pozitivní efekt na léčbu žaludečních vředů.

Psoriasa – Aloe vera v roztoku (0,5%) extraktu z listů měla velmi zřetelný efekt na mizení charakteristických nálezů na kůži u 50 pacientů a ve směsi s minerálními oleji snižovala i hodnotu indexu PASI – Psoriasis Area and Severity.

Dobrá rada na závěr:

Kvalitní aloe vera obsahuje více než 200 účinných látek. Nejvzácnější složkou jsou však polysacharidy, neboť ovlivňují biologickou aktivitu VŠECH ostatních látek v extraktu aloe vera. Není pak divu, že ta nejlepší aloe nese název ACTIV aloe vera. Její kvalitu ocení především zákazníci. A jak ji seženete? Snadno, neboť ji znají v každé lékárně…

Zajímavé:  Chřipka U Psa Příznaky?

bakterie – Enterobacter Cloacae v močových cestách, co na ni zabírá?

Dobrý den. Prosím vás, už si nevím rady. Dotazoval jsem se sem do diskuse už víckrát skrze můj problém, ale musím opět. Už měsíc a půl (od půlky prosince) se potýkám s bakterií ENTEROBACTER CLOACAE (jak jsem si přečetl od lékaře, který napsal zprávu). Tak přímo uvádím přesný druh bakterie.

Trápí mě to už ten měsíc a půl a nemůžu se toho za živýho boha zbavit ani antibiotiky, který mě urolog předepsal. Nejdřív OFLOXIN 200 (nezabral), pak DOXYBENE (dobírám poslední prášek a taky žádné zlepšení). Samozřejmě, že jsem měl udělané stěry a z toho poznali urologové tuto bakterii.

Ale ještě ke všemu a to je asi hlavní příčina, proč to nezabírá mám VELMI SLABOU IMUNITU po prodělané rakovině varlete. Takže to bude asi tou imunitou, proč mě nezabíraj antibiotika. Rakovinu jsem prodělal v období od července loňského roku až do půlky prosince loňského roku. Z onkologického hlediska je to prý dobré. Tak jsem byl od Nového roku uschopněn.

Ale asi jak pořád ‚lítám‘ po kontrolách po nemocnicích (jak na onkologii, tak urologii), tak jen mě uznali za dobrého co se týká rakoviny, tak jsem asi někde v té nemocnici chytnul tuto bakterii Enterobacter Cloacae. Jak píšu trápí mě to už od předvánoc a je skoro únor a pořád se to nelepší.

Jaké mám pocity: celková únava, slabo a mravenčení v nohách, sem tam malátnost, ale hlavně nejvíc je to nepříjemné (i když ne zas až tak), ale trochu to nepříjemné je – po vymočení mě trochu pálí a mravenčí v ústí močové trubice a hlavně v konečníku – tam cítím pořád takový dráždivý pocit svědění a taky slabého pálení (takový pocit jako když vám tam něco vrazí do zadku a pak to cítíte podrážděný) a takové nepřirozené teplo v tom konečníku. A jak píšu, od toho jsem celý unavený a mám i ty pocity v nohách jak píšu o dva řádky výš. Večer mám slabou zvýšenou teplotu jen tak 37, nebo 37,1. – – – – – Prosím pěkně co mě doporučíte, protože už jsem z toho fakt zoufalý, už to trvá příliš dlouho a nevím jak z toho ven. Když nezabírá ani Ofloxin, ani Doxybene, tak co už proboha zabere? A ještě na tu mou oslabenou imunitu? místo abych se radoval, že jsem porazil rakovinu (což teda se po téhle stránce raduju), tak mě zas trápí tahle bakterie, ze které ne a ne ven. Už nevím kam s tím mam jít. Urologové kam chodím už se na mě koukaj jak na simulanta (mě to tak přijde ). Tak jak na to, co s tím? Co pomůže? Díky za odpověď. PETR

Odpovídá lékař:

Dobrý den, Petře. Enterobacter je baktérie, která se běžně nachází v lidském střevě, kde pomáhá trávit požitou potravu a měnit ji na fekálie.

Do močových cest se enterobacter dostane z kůže po defekaci či ze spodního prádla, proto je nezbytné dbát pečlivě o intimní hygienu.

Pokud infekt močových cest recidivuje, je nutné přeléčit infekt antibiotikem dle citlivosti a následně ponechat pacienta dlouhodobě (aspoň 21 dnů) na jedné denní dávce furantoinu či cotrimoxazolu (dle citlivosti).

Pokud ani táto terapie nebude mít efekt, pak lze připravit ve spolupráci s alergologem/imunologem autovakcínu vůči této baktérii.

Bakterie

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je orální sex nebo sex s partnerovou rukou…

Bakterie

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda můžou mít časté kvasinky a bolesti podbřišku…

Bakterie

Dobrý den, už asi 2 měsíce mám nadmuté břicho, bolí mne záda, mám bílý jazyk…

Bakterie

Dobrý den, je mi 36 let a jsem potřetí těhotná jsem ve30. týdnu a předchozí…

Bakterie

Dobrý den, nezobrazila se mi celá odpověď, proto o ni prosím ještě jednou. Už…

Bakterie

Dobrý den, mám na zubech díry pravděpodobně od bakterií. Cítím to když po…

Bakterie

Prosím, co je to za lidskou bakterií v lékařství = =Enterococcus faaecalis ++ =staphylococcus…

Bakterie

Dobrý den, můj otec 73 let se momentálně léčí v psychiatrické nemocnici kde…

Bakterie

Dobrý den. Nedávno jsem tu pokládala dotaz, že mně píchá v podbřišku a bolí…

Bakterie citlivost

Dobrý den, našli mi ureaplasma, udělali citlivost a nasadili podle toho atb….

Bakterie e ccoli

v moči mě neustale zjištuji bakterie e ccoli poměkolikaterem lečení antibiotiky…

Bakterie e coli

Dobrý den, je možné chytat bakterii e coli ze studniční vody? Mám jí v moči…

Bakterie E coli

Zdravím.Byly mi zjištěny bakterie E Coli. už se léčím půl roku a stále beru…

Bakterie E-COLI

Dobrý den,prosím o radu moje desetiletá dcera měla zánět močových cest,po vyléčení…

Bakterie E.Coli

Dobrý den,mám 15 měsíční holčičku v červnu prodělala zánět ledvin.Léčena antibiotiky,dále…

Palgotal

Dobrý den. Asi půl roku beru dvakrát denně palgotal, který mi byl předepsán…

Zvýšené GMT

Dobrý den mám GGT 3,19 Bilirubin 31,0 Chodím na gastroenterologii,tlak v pravém…

Balanitida

Dobrý den, minulý den týden jsem dostal radu, abych začal používat krém Imazol…

Stav po porodu

Dobrý den, jsem 5 týdnů po spontánním porodu. Byla jsem nastřižená. Šití mne…

Leidenská mutace

Dobrý den, v dubnu tohoto roku jsem podstoupila kyretáž a hysteroskopii kvůli…

Antikoncepce

Dobrý den, přítelkyně třetím rokem užívá antikoncepci yosefinne. Menstruaci…

Bolest ramene

Dobrý den, již půl roku mě trápí bolesti ramene, problém se projevuje bodavou…

Vřed penisu

Dobrý den udělalo se mi tohle na penisu nevíte co to může být? Mam to asi mesic…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector