Jedlé Kaštany A Zdraví?

Jedlé kaštany jsou výživné a zdravé. Jsou výborným zdrojem sacharidů a bílkovin. Obsahují draslík, sodík, hořčík, vápník, železo, měď, fosfor, chlor a kyselinu pantotenovou. Z vitamínů jsou v nich zastoupeny vitamíny: B1, B2, B6, E, C, karoten a biotin.

Co jsou kaštany jedlé?

A nejen to, dokáží ještě mnohem více. Kaštany jedlé jsou vhodnou potravinou při hubnutí, protože mají nižší energetickou hodnotu než oříšky, chipsy nebo jiné slané pamlsky. Jedlé kaštany mají velké pozitiva na zdraví, trávení a podporují i zdravé hubnutí.

Jaké jsou výhody jedlých kaštanů?

Zdraví a krása z jedlých kaštanů 1 ovlivňují kvalitu krevního oběhu 2 prospívají srdci 3 jsou vhodné při vysokém tlaku 4 pomáhají k navození normální výše cholesterolu 5 zlepšují kvalitu vlasů, kůže a nehtů 6 působí jako antioxidant 7 podporují imunitní systém 8 fungují detoxikačně 9 napomáhají při problémech s reumatismem 10 zlepšují trávení a pomáhají dobrému fungování žaludku More

Proč jsou jedlé kaštany vhodné pro diabetiky?

Jedlé kaštany mají pro lidský organismus obrovský přínos. Čistí játra od jedovatých zplodin a působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti. V lidovém léčitelství a farmakologickém průmyslu se využívají listy jako prostředek proti kašli. Pro svůj nízký obsah cukru jsou vhodné i pro diabetiky.

Co je kaštanovník jedlý?

Jedlé kaštany, plody kaštanovníku setého (lat. Castanea sativa Mill., též kaštanovník jedlý, angl. edible chestnuts) obsahují téměř vše, co si vůbec dokážeme představit a co naše tělo pro své fungování potřebuje.

Jak se jí jedlé kaštany?

Kaštany se jedí pouze tepelně upravené – můžeme je péct, vařit, dělat z nich pyré nebo nádivku. Před tepelnou úpravou musíme kaštanům naříznout slupku do kříže, uděláme asi 2 cm dlouhé řezy kolmo na sebe a půl centimetru do hloubky pod slupku. Řežeme na vypouklé straně kaštanu.

Zajímavé:  Syndrom Karpálního Tunelu Lékař?

Jak uchovat jedlé kaštany?

Jak kaštany skladovat

A když zcela vyschnou, nasypte je třeba do zavařovacích sklenic a prosypte vrstvou jemného písku. Při takovém uchování vám vydrží v chladnější místnosti i půl roku. Pokud je hodláte konzumovat dříve, dejte je do lednice, kde budou jedlé ještě za měsíc.

Co jsou jedlé kaštany?

Plody kaštanovníku jedlého obsahují škroby, cukry a bílkoviny, vitamíny B, C a E. Svou výživovou hodnotou předčí brambory. Obsahují také biogenní aminy a neurotransmitery (nervové přenašeče), které jsou nutné k nervovému vedení a svalovým vzruchům.

Jak se dělají jedlé kaštany?

Postup přípravy

  1. Připravíme si jedlé kaštany stejné velikosti. Pro jednu osobu 10-20 ks.
  2. Každý kaštan nařízneme do kříže.
  3. Dáme do trouby asi na 200°C a pečeme přibližně 15 minut. Pokud je kaštan rozevřený a voňavý máme hotovo.
  4. Kaštany můžeme podávat k masu, nebo jen tak na chuťovku a pro zahřání. Servírujeme neloupané.

Jak dlouho se pečou jedlé kaštany?

V jedné vrstvě je rozložte na připravený plech, tak aby byly naříznutou stranou nahoru. Pečte je, až se naříznuté okraje budou kroutit a kaštany budou propečené; záleží na velikosti, trvá to 30–45 minut. Upečené kaštany stáhněte vařečkou na talíř, seškrábněte k nim veškeré máslo a koření a promíchejte.

Jak zmrazit jedlé kaštany?

Vyloupané a dobře osušené kaštany urovnáme do krabiček nebo nasypeme do mikroténových sáčků, uzavřeme, označíme a zmrazíme. Zmrazené jedlé kaštany se dále upravují jako kaštany čerstvé, tj. vkládáme je (ještě zmrazené) do vařící vody nebo mléka podle použitého receptu.

Jak naříznout jedlé kaštany?

Před tepelnou úpravou je nejprve nutné naříznout slupku jedlých kaštanů do kříže, a to na jejich vypouklé straně. Udělejte tedy zhruba 2 centimetry dlouhé řezy kolmo na sebe, které budou zasahovat asi půl centimetru pod slupku.

Zajímavé:  Léky Na Zbytněnou Prostatu?

Jak pěstovat jedlý kaštan?

Semena sázíme do hloubky cca 5-8 cm do kypré půdy a to tak,aby špička kaštanu směřovala do boku( do strany) Když sázíme kaštany do volné půdy můžeme zeminu přikrýt černou PET folií nebo jiným druhem folie a místa,kde jsou kaštany zasazeny,prostřihnout tak jako když se sází např. okurky.

Jak se pozná jedlý kaštan?

A jak kaštany rozeznat? Podívejte se na vnější obal kaštanu. Jedlý kaštan má vnější obal hnědý s dlouhými štětinami a obsahuje 2–3 semena (malá, zploštělá). Vnější obal koňského kaštanu je tlustý a zelený s krátkými širokými hroty a obsahuje JEN JEDNO větší oblé semeno.

Jak vypadá jedlý kaštan?

Borka bývá v mládí hladká a olivově hnědá, ale postupem času se mění na hnědošedou a výrazně rozpukanou. Pokud jde o to, jaký má jedlý kaštan list, jistě není nutné ho dlouze představovat. Listy jsou střídavě postavené a krátce řapíkaté, přičemž mají tvar podlouhlé elipsy a dorůstají do délky 10 až 20 centimetrů.

Kde se dají koupit jedlé kaštany?

Kaštany jedlé – Tesco Potraviny.

Jak chutnají pečené kaštany?

Kvůli trpké a svíravé chuti za syrova se kaštany nejčastěji konzumují pečené nebo vařené a tepelnou úpravou se mdlá dužina mění v nádherně sladkou. Jejich použití je pestré. Hodí se pro přípravu různých krémů, koláčů, zákusků, ale i jako nádivka či příloha k masu.

Kdy se sbírají kaštany?

Plody se sklízí každoročně v období koncem září a říjnu,záleží na poloze stromu a klimatických podmínkách. Plody sbírají ze země a vylupují s ostnitých číšek. Syrové plody jsou nepříjemně trpké, teprve tepelně upravené jsou vhodné ke konzumaci.

Jak se dělají zvířátka z kaštanu?

Postup je jednoduchý. Do kaštanu uděláte nůžkami díru, do ní vsunete kus špejle nebo párátka, upevníte další kaštan a postupně vytvoříte zvířátka. Čemu bych se chtěla více věnovat, je práce s tříletými dětmi. Martínek kaštan proděravět neuměl a ani nechtěl.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector