Kovová chuť v ústech – Vše o zdraví

Ačkoli máme neobvyklý stav nebo poruchu, je možné, že v určitém okamžiku ve vašem životě máte pocit, že máte nepříjemný kovová chuť v ústech, Na rozdíl od toho, co lze chybně myslet, je to pravda čelíme symptomu a nikdy před chorobou, který se může stát signálem, znamením nebo varováním, že něco nefunguje správně v našem organismu. A co víc, mohou naznačovat vážné zdravotní problémy, jako například změna v ledvinách nebo v játrech, nebo pokud jste obecně v dobrém zdravotním stavu, jeho příčina má tendenci být benigní a souvisí s určitými návyky nebo specifickými problémy.

Z lékařského hlediska, změna vnímání chuti je známá názvem dysgeuzie, Tato změna způsobuje změnu chuti, která přesně způsobuje, že všechny potraviny a nápoje, které konzumujeme, jsou vnímány s příchutí, která je určitě nepříjemná, s náchylností k rezavění, kovu nebo železa. Může se projevit izolovaně nebo společně s dalšími příznaky, stát se chronickým problémem (který způsobuje nevratné poškození našeho chuti) nebo jednoduše zůstat na krátkou dobu.

Kovová chuť v ústech - Vše o zdraví

Každopádně, pokud v této chvíli máte pocit, že máte kovovou chuť nebo rzi v ústech, je zajímavé vědět, jaké příčiny mohou způsobit její vzhled, protože tyto mohou být banální nebo jednoduché, nebo dokonce najdou před znamením nebo příznakem stavu nebo mnohem vážnější nemoci.

Příčiny kovové chuti v ústech

Špatná hygiena a orální zdraví

Udržování nedostatečné a nedostatečné ústní hygieny může způsobit změnu vnímání chuti, což způsobuje vzhled nepříjemné kovové chuti v ústech. Mezi stavy, které mohou způsobit tuto změnu, můžeme zmínit následující poruchy:

  • Gingivitida: zánět a infekce, které ničí podpůrné tkáně zubů (dásní).
  • Parodontitida: postupujte bez léčby zánětu dásní, šíří se z dásní do vazy a kosti, která podporují zuby.
  • Xerostomie: pocit sucha v ústech kvůli nedostatku nebo snížení slin.

Spotřeba určitých léků

Některé léky mohou mít vedlejší účinek, který způsobuje vzhled kovové chuti v ústech, což je symptom, který může nastat jen pár dní po zahájení léčby.

Mezi léky, které mohou způsobit tento vedlejší účinek, se mohou zmínit antibiotika nebo chlorhexidin. V těchto případech je vhodné jít do ordinace svého lékaře a diskutovat o něm.

Hormonální poruchy v těhotenství

Během těhotenství jsou změny, které se obvykle vyskytují na různých hladinách hormonů, časté, zejména během prvního trimestru těhotenství. Tyto poruchy jsou častou příčinou vzniku kovové chuti v ústech, která zmizí po prvních třech měsících těhotenství.

Kovová chuť v ústech - Vše o zdraví

Některé systémové nemoci

Některé systémová onemocnění mohou způsobit vzhled kovové chuti v ústech, a proto se tento příznak stává znakem poplachu, který by mohl být příznakem toho, že trpíte závažným onemocněním.

Může se objevit v případě rakoviny a nádorů, cukrovky, selhání ledvin nebo špatného fungování jater, hyperparatyreózy nebo Sjögrenova syndromu. Je také běžné, že se tento příznak objevuje u pacientů léčených chemoterapií nebo radiací.

  • Respirační potíže
  • Jednoduchá chřipka, infekce dýchacích cest, nazální kongesce nebo alergie mohou také způsobit pocit kovové chuti nebo rzi v ústech, protože bychom neměli zapomínat, že nervové zakončení přítomné v jazyku mohou trpět podrážděním zejména v oblasti nosní.
  • Je to dočasná podmínka, která má tendenci skončit, když je infekce překonána.
  • Další příčiny

Kromě nejzávažnějších příčin, které jsou zmíněny, a ostatních, které nejsou skutečně tak, musíme také zmínit jiné běžné příčiny, které mohou způsobit vzhled kovové chuti v ústech.

Jedná se o otravu jídlem (zejména ryby) a nedostatek vitamínů a minerálů. Tento článek je publikován pouze pro informační účely. Nemůže a nesmí nahradit konzultaci s lékařem.

Doporučujeme vám, abyste se obrátili na svého důvěryhodného lékaře.

Ako vymeniť výfuk? – AUTOvKELLY (Září 2021)

Kovová chuť v ústech: příčiny a jak se jí zbavit?

Kovová chuť v ústech - Vše o zdraví

Kovová chuť v ústech či na jazyku patří mezi poruchy chuti odborně označované jako dysgeuzie (v některé literatuře též jako parageuzie). Tato nepříjemná pachuť se buď objeví náhle, z plného zdraví, nebo se postupně delší dobu rozvíjí.

  • Abychom porozuměli příčinám kovové pachuti v ústech, musíme se nejprve seznámit s tím, jak funguje vnímání chuti.
  • Vnímání chuti zajišťují chuťové pohárky na jazyku a také čichové neurony (vlákna nervus olfactorius).
  • Nervová zakončení přenáší informaci o chuti z chuťových pohárků a čichových neuronů do mozku, kde dochází k zařazení a určení konkrétních chutí.
  • Jedná se o velice složitý systém a vnímání chuti může být ovlivněno řadou různých věcí a onemocnění.
  • Proto i kovová chuť v ústech či na jazyku může mít mnoho příčin a není možné je všechny jednoduše vyjmenovat.

Příčiny

Příčin kovové chuti v ústech či na jazyku je celá řada, od nežádoucích účinků léků, přes chemoterapii a radioterapii až po alergické reakce, těhotenství nebo jiná onemocnění.

Léky

Poruchy chuti jsou poměrně častým nežádoucím účinkem některých léků, mezi které, mimo jiné, patří:

  • antibiotika (například klaritromycin nebo metronidazol)
  • některé léky na vysoký krevní tlak (například kaptopril, který patří do skupiny ACE inhibitorů)
  • léky užívané v léčbě glaukomu, jako je například metazolamid
  • léky užívané v léčbě osteoporózy

Chemoterapie a radioterapie

Podle Americké společnosti pro rakovinu (ACS – American Cancer Society) mohou kovovou chuť v ústech a na jazyku, včetně dalších poruch vnímání chuti (jako je například hořkost v ústech, apod.), způsobit také některé druhy chemoterapie či radioterapie (1).

Některé studie naproti tomu naznačují, že doplňky stravy s vitamínem D a zinkem, mohou tento nežádoucí účinek radioterapie a chemoterapie naopak zmírnit (2).

To může znamenat, že nedostatek některých živin a vitamínů může rovněž být jednou z příčin kovové chuti v ústech a dalších poruch vnímání chuti.

Respirační onemocnění a záněty dutin

Vnímání chuti je velice úzce spjato s čichem a vnímáním vůní. Pokud dojde k narušení vnímání čichu, může to negativně ovlivnit i vnímání chuti.

Onemocnění vedlejších dutin nosních (paranazálních dutin) jsou poměrně častou příčinou kovové chuti v ústech (3).

Mezi choroby, které mohou negativně ovlivnit vnímání chuti a čich, mimo jiné, patří:

  • alergie
  • nachlazení
  • záněty vedlejších dutin nosních
  • chřipka
  • další infekce horních cest dýchacích

Onemocnění centrálního nervového systému (CNS)

Centrální nervový systém vysílá signály do celého těla, včetně signálů týkajících se chuti. Při poranění centrálního nervového systému nebo jeho onemocněních, jako jsou například cévní mozková příhoda nebo Bellova obrna, může dojít k narušení vnímání chutí, což se, mimo jiné, projeví například kovovou pachutí v ústech.

Těhotenství

  1. Kovová chuť v ústech je poměrně častým příznakem v těhotenství,zejména v jeho prvním trimestru.

  2. Příčina tohoto problému není známá, nicméně lékaři se domnívají, že za tím jsou hormonální změny v těhotenství, které mohou narušit vnímání chutí.

  3. Někteří lékaři se domnívají, že příčinou kovové pachuti v ústech v těhotenství mohou být i změny čichu (zejména intenzivnější vnímání různých vůní), které jsou v těhotenství velmi časté.

Potravinové alergie

Kovová chuť v ústech je také příznakem některých potravinových alergií. Pokud po konzumaci některých potravin, jako jsou například mušle nebo ořechy máte pocit změněného vnímání chuti, může se jednat o potravinovou alergii.

V takovém případě je nutné neprodleně vyhledat lékařskou pomoc, aby se případná alergie potvrdila nebo vyloučila a mohli jste se napříště těmto potravinám vyhnout.

Komplikace některých ušních operací

  • Pacienti, kteří mají chronické záněty středouší, musí někdy na operaci, při které hrozí poranění nervových vláken zvaných chorda tympani.
  • Tato nervová vlákna se nachází v blízkosti vnitřního ucha a vedou chuťové vjemy ze dvou zadních třetin jazyka do mozku.
  • Při jejich poranění při operaci pak může dojít ke zhoršení vnímání chuti, což se, mimo jiné, projevuje jako hořkost nebo kovová pachuť v ústech (4).
  • Jedna případová studie naznačuje, že s pomocí některých léků, lze tyto potíže podstatně zmírnit (5).

Špatná ústní hygiena

Nedostatečná péče o zuby, může vést ke vzniku zubního plaku, což se, mimo jiných potíží, jako jsou například krvácení z dásní nebo zápach z úst, projevuje také zhoršením vnímání chuti.

Proto je vhodné dbát na prevenci a alespoň 2x ročně navštěvovat zubního lékaře a dentální hygienu, kde se můžete naučit správné péči o chrup a vhodné techniky čištění zubů.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc?

  1. Kovová chuť v ústech často zmizí sama od sebe poté, co pomine příčina, která tento problém vyvolala.
  2. Pokud ale problém přetrvává, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

  3. Vhodné je navštívit otorhinolaryngologa, tedy lékaře, který se specializuje na onemocnění uší, nosu a krku (ORL).
  4. Lékař s pomocí speciálního vyšetření zjistí stav vaší chuti a rozsah poškození.

  5. Při tomto vyšetření se měří odpověď (reakce) pacienta na různé druhy chemických látek a způsob, jak pacient vnímá kyselé, sladké, slané, hořké a další chuti.

  6. Součástí vyšetření bývá také vyšetření vedlejších dutin nosních (obvykle zobrazovacími metodami, jako jsou rentgen, CT nebo magnetická rezonance).

Ztráta vnímání chuti může být závažný problém. Chuť je důležitá, protože pomáhá nejen navodit pocit sytosti, ale umožňuje nám také rozpoznat zkažené jídlo.

  • Zhoršené vnímání chuti může vést k podvýživě, hubnutí (nebo naopak přibývání na váze) a/nebo depresi.
  • U lidí, kteří musí dodržovat přísnou dietu, jako jsou například diabetici, může zhoršení vnímání chuti způsobit velké problémy při konzumaci vhodných potravin.
  • Kovová pachuť v ústech či jiné formy dysgeuzie jsou také varovnou známkou některých onemocnění, jako je například Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba.
Zajímavé:  Dýchavičnost - vše o zdraví

Prevence kovové chuti v ústech

  1. V některých případech není možné kovové chuti v ústech zabránit.
  2. V případě, že za tímto problémem stojí zánět dutin nebo jiné infekce horních cest dýchacích, tyto potíže většinou odezní, jakmile se pacient uzdraví.
  3. Pokud se kovová pachuť v ústech objeví po užívání některých léků, informujte o tom svého lékaře, který vám může předepsat jiné léky, bez tohoto nežádoucího účinku.
  4. V některých případech není možné se kovové chuti v ústech rychle zbavit.
  5. Platí to zejména v případě, kdy je tento problém způsoben těhotenstvím, radioterapií nebo chemoterapií.
  6. V takovém případě vám nezbývá nic jiného než přijmout vhodná opatření na zmírnění tohoto problému.
  7. Na zmírnění příznaků kovové chuti v ústech můžete vyzkoušet následující tipy:
  • Žvýkejte žvýkačky bez cukru s příchutí máty nebo jinou osvěžující chutí
  • Čistěte si zuby po každém jídle
  • Vyzkoušejte různé druhy jídla a koření, které tento problém nezpůsobují
  • Nepoužívejte kovové nádobí a příbory
  • Dbejte na dostatečný přísun tekutin
  • Nekuřte
  • V případě, že problém s kovovou pachutí v ústech dlouhodobě přetrvává, vyhledejte lékařskou pomoc.
  • Existují léky, které pomáhají zlepšit vnímání chutí, zejména po ušních operacích, kdy došlo k poranění chorda tympani nebo v případě, kdy za zhoršeným vnímáním chutí stojí chorobná porucha čichu (parosmie neboli zkreslení čichu).
  • Poraďte se s lékařem o vhodném způsobu léčby pro váš konkrétní případ.

Kovová chuť v ústech – znamení nemoci

Hlavním příznakem je skutečná kovová chuť v ústech. Může být různě intenzivní – od mírných, sotva znatelných až ostrých, dusivých. Může být také bolest v krku, pocit pálení v nosohltanu, sliznicích, pocit sucha a dokonce i bolest v nose, krku. Mohou se vyskytnout známky konjunktivitidy, poškození očí.

Nevolnost a kovová chuť v ústech

Obvykle je nevolnost v kombinaci s kovovou chutí v ústech jedním ze známek otravy. Nevolnost naznačuje, že se vyvíjí dyspeptický syndrom, existují příznaky akutního břicha.

Chuť kovu naznačuje, že jed již pronikl do krve. Pokud se chuť zvýší, znamená to, že se jed stále vstřebává do krve.

Je naléhavé poskytnout osobě nouzovou péči, zastavit další pronikání jedu do těla a podniknout kroky k odstranění toxinu, který již vstoupil do těla.

Naléhavě je třeba zavolat sanitku, protože akutní břicho je syndrom, který patří k chirurgickým patologiím a vyžaduje okamžitý chirurgický zákrok.

Při volání by měl být lékař informován, že došlo k otravě, pokusit se co nejpodrobněji popsat pocity a předchozí události, ve kterých k tomu došlo.

Je nutná hospitalizace, může být nutná operace, protože existuje riziko peritonitidy, která postihuje celou břišní dutinu, vyvíjí infekční a toxické poškození vnitřních orgánů až po sepse a smrt. Pokud se potvrdí diagnóza akutního břicha, je nutně nutná operace.

Neposkytnutí neodkladné provozní pomoci v prvních 2-3 hodinách je smrtelné. Pokud se diagnóza nepotvrdí, je dostačující umýt žaludek a vyčistit vodu, vypít sorbent, který odstraní jed z těla. Dále je nutné provést další detoxikační ošetření.

[1], [2], [3]

Kovová chuť v ústech po jídle

V některých případech se může ihned po jídle objevit kovová chuť v ústech. Za prvé, musíte se ujistit, že potraviny, které byly spotřebovány, měly vysokou kvalitu. Podobný obraz lze pozorovat při použití nekvalitních potravin, konzervovaných ryb.

Charakteristická chuť se může objevit při pankreatitidě, cholecystitidě, gastritidě, střevních poruchách a některých onemocněních jater. Otravy alkoholem, botulismus, intoxikace potravin, toxikoinfekce, mohou mít podobné příznaky.

Také zde jsou některé případy potravinové alergie, zvýšená senzibilizace těla.

[4]

Kovová chuť v ústech ráno

To může být jeden z příznaků dysbakteriózy, porušení mikrobiocenózy ústní dutiny, střev. Vstup Escherichia coli do netypických biotopů, například do ústní dutiny, respiračního traktu, může vést ke vzniku kovové chuti v ústech ráno. Podobný obraz se vyvíjí na pozadí virové infekce, katarálních onemocnění, v případě otravy nebo po pití alkoholu, některých léků.

[5]

Kyselá kovová chuť v ústech

Kyselá kovová chuť v ústech může znamenat otravu solí těžkých kovů. Podobně ovlivňuje chlor. S výskytem takového pocitu musíte pít sorbent. Čím dříve se to udělá, tím lépe. Pomáhá aktivnímu uhlí, černému uhlí – sorbkům. Pokud neexistují žádné jiné známky, bude to stačit k neutralizaci jedu a postupně ho vyvede ven.

Pokud se vyskytnou současné příznaky, například horečka, celkové zhoršení zdraví, nevolnost, bolest hlavy, je třeba zavolat lékaře a ještě lépe pomoci. Pokuste se pamatovat co nejvíc předchozí den: co jste jedli, co jste dýchali, kde jste byli. Analyzujte, pokud byste mohli otrávit.

Těžká otrava je indikována závratí, zvýšenou srdeční frekvencí, dušností a nedostatkem vzduchu.

Hořkost v ústech a kovová chuť

Vzhled hořkosti a kovové chuti v ústech obvykle naznačuje otravu chemikáliemi. Někdy to může být příznak žlučového kamene, poškození jater, onemocnění žlučníku. Hořkost může nastat při stáze žluči, dysfunkci žlučových cest.

Je možné rozlišit otravu z uvedených onemocnění pomocí specifických příznaků otravy. Charakteristickými rysy otravy jsou tedy zvracení, průjem, bolest břicha, bolest hlavy, závratě, celková slabost, snížená aktivita a chuť k jídlu.

Na pozadí otravy u člověka se pocení zpravidla zvyšuje, zrychluje se srdeční tep, tělo se pokryje studeným potem.

Pokud nebudete jednat včas, neposkytnete nouzovou pomoc osobě, objeví se další příznaky – žáci se roztahují, koordinace pohybů je narušena.

Může se vyvinout asfyxie, zejména v případě, že se jedná o tendenci k alergickým reakcím. Bez pomoci se symptomy postupně zvyšují, zvyšují a všechno může být fatální.

V případech onemocnění slinivky břišní, při poruchách zažívacího ústrojí je nutná konzultace s gastroenterologem.

Pokud se při kašli objeví v ústech kovová chuť, může to znamenat vývoj tuberkulózy nebo krvácení do plic, hemoptýzu.

Suchá ústa a kovová chuť

Pokud jsou sucho v ústech a kovová chuť jedinými symptomy, které člověk pociťuje, může to znamenat onemocnění zubů, zánět dásní, stomatitidu.

Může být také známkou normální dehydratace nebo závažné alergické reakce, při které hladina sekrečního imunoglobulinu A a E významně vzrůstá, které jsou syntetizovány sliznicemi.

Pokud se však tyto příznaky spojí s jinými příznaky, jako je nevolnost, zvracení, závratě, ztráta vědomí, průjem, může být doporučena otrava. Pokud v budoucnu neposkytnete pomoc v nouzi, stav se zhorší.

Téměř vždy, pocit pálení v ústech a kovová chuť naznačují otravu chemikáliemi, které pronikly ústní dutinou. To znamená, že lze předpokládat, že došlo k chemickému popálení sliznic, dutiny ústní, jícnu. Někdy se okolní tkáně a dýchací cesty účastní patologického procesu.

[6]

Bolesti hlavy a kovová chuť v ústech

Je-li bolest hlavy a kovová chuť v ústech, je nutné vzít anestetikum nebo prostředek normalizace mozkové cirkulace. Například můžete vyzkoušet léky, jako jsou lázně, analgin, spazmalgon, pirocetam, spazmolgon. Pokud je to typické porušení krevního oběhu, přepracování, pilulka pomůže.

Jinak lze předpokládat otravu nebo hypoxii, která se vyvíjí v důsledku chronického nedostatku kyslíku, nadbytku oxidu uhličitého, fyzické nečinnosti, stresu, přepracování.

V každém případě rozhodně není možné říci, co přesně tyto symptomy způsobilo, proto je nutné se poradit s lékařem a podstoupit komplexní vyšetření.

Závrat a kovová chuť v ústech

Typický znak otravy, který se téměř vždy vyvíjí vdechováním toxických výparů přes dýchací cesty. Osoba musí být uvedena na čerstvý vzduch nebo otevřít všechna okna a dveře, aby byl zajištěn maximální průtok vzduchu.

Také je třeba vrátit rozdrcené oblečení, uvolnit hrdlo. Pijte dostatek vody. Stojí za to pít mléko, nebo jakýkoli jiný nápoj s svíravými vlastnostmi. Je nutné zavolat sanitku a zajistit pacientovi klid. Pokud se stav zhorší a objeví se nevolnost, vyvolejte zvracení.

Pokud ztratíte vědomí, dejte oběti zápach čpavku.

[7], [8], [9]

Kovová chuť v ústech a slinění

Hojné slinění může být známkou gastrointestinálních lézí, exacerbací gastritidy, enteritidy a může indikovat vývoj infekčního onemocnění.

Nemoci, jako je vzteklina, obrna, hepatitida, jsou doprovázeny silným slinením. V kombinaci s kovovou chutí v ústech však nejčastěji indikuje otravu nebo virové onemocnění.

Podobné příznaky lze pozorovat v případě otravy a dokonce i nachlazení při užívání antibiotik během hormonální terapie.

Pokud je to otrava, musíte zavolat sanitku. Otrava může znamenat zvyšující se slinění, viskózní sliny, výskyt krevních nečistot ve slinách. Je tu ostrá bolest v žaludku, hojné zvracení, krvácení.

Pokud vám v této fázi nepomůže (aplikujte antidotum, omyjte žaludek, dáváte sorbenty), člověk může ztratit vědomí, jeho tělesná teplota prudce stoupá nebo prudce klesá, jeho puls se zpomaluje, krevní tlak se snižuje. To poskytuje závažné komplikace v ledvinách a játrech.

Jak se stav zhoršuje, dochází k selhání jater nebo ledvin, srdečnímu selhání, až k vícečetnému selhání orgánů a stavu komatózy. Zesílené nekontrolované slinění je téměř vždy negativním symptomem, bez pomoci, která byla poskytnuta smrtelně.

Zajímavé:  Co je streptokok - vše o zdraví

[10], [11], [12]

Teplota a kovová chuť v ústech

Zvýšení teploty samo o sobě může být známkou infekčního onemocnění. Hypertermie je nejčastěji doprovázena bakteriálními chorobami, méně často – virovými.

Pokud je teplota kombinována s kovovou chutí v ústech, můžeme předpokládat vývoj střevní infekce, parazitární invazi nebo vývoj plísňové mikroflóry.

Tyto příznaky jsou doprovázeny těžkou kandidózou, mykózami. Může to být onemocnění ledvin, jater.

Podobně se projevuje otrava jídlem. Při otravě je základem patogeneze porušení metabolických procesů v těle, vyplývajících z expozice toxinům, které různými způsoby pronikají do těla. Symptomatologie má přibližně podobné rysy pro různé typy otravy, bez ohledu na způsob pronikání viru do těla.

Jakákoli otrava, ať už je to otrava chemickými látkami, bakteriálními nebo virovými toxiny, houbovými exotoxiny nebo rostlinnými jedy, je doprovázena poruchami základních metabolických procesů v buněčné, tkáňové a organizační úrovni.

Teplota je známkou systémových účinků jedu na organismus, do kterého jsou zapojeny imunitní mechanismy, vyvíjí se faktory obranyschopnosti těla, zánětlivý nebo reparační proces. Kovová chuť v ústech je často známkou poškození jater, slinivky břišní a poruch trávení.

Při otravě jsou v první řadě narušeny zažívací procesy, vyvíjí se zvýšené podráždění a zánět sliznic trávicího traktu, dochází k poškození sliznic.

Pokud osoba neprodleně neposkytne nouzovou pomoc, vyvine se dehydratace (z buněk, tkání, těla jako celku, je odstraněno velké množství vody, buňky a následně tkáně) jsou zničeny. Může mít za následek smrt organismu.

Kovová chuť v ústech a zaedy

Tyčinky se obvykle vyvíjejí na pozadí metabolických poruch, a to jak na buněčné, tak na tkáňové úrovni. To může být známkou infekce, včetně bakteriálních a virových. Takže papillomavir, herpes viry, cytomegalovirové viry, Zoster se často projevuje. Charakteristickým rysem je, že džemy v kombinaci s kovovou chutí v ústech mohou indikovat virové jaterní nebo ledvinové onemocnění.

[13], [14]

Kovová chuť v ústech po alkoholu

Vzhled kovové chuti v ústech po pití alkoholu může být spojen s otravou. K tomu často dochází po nadměrném užívání alkoholu, nebo na pozadí otravy nekvalitním produktem, náhradami, které zahrnují methylalkohol. To se často stává u alkoholiků, kteří zneužívají alkohol, pijí dlouho a systematicky a často se opíjejí.

Často je však tento obraz pozorován u těch, kteří dlouho nepili, nebo u těch, kteří pijí vzácně. S patologií jater, ledvin, zvýšeným zatížením těchto orgánů jsou pozorovány podobné příznaky intoxikace.

Kromě toho to může znamenat, že játra a ledviny nejsou vyrovnat se zátěží, a nemůže neutralizovat jed. V tomto případě se obvykle vyžaduje detoxikační terapie: měli byste vypít sorbent, například sorbex, aktivní uhlí. Je lepší se poradit s lékařem.

V případě potřeby může předepsat hepatoprotektory.

[15], [16]

Kovová chuť v ústech koruny

Pokud jste nedávno obdrželi korunu, pak v prvních dnech po návštěvě u zubaře můžete být pronásledováni pocitem kovové chuti v ústech. Na tom není nic špatného a děsivého. To může jen říci, že koruna je docela čerstvá, byla provedena ne tak dávno. Koneckonců, koruny jsou často kovové.

Často jsou nahoře pokryty zlatým prachem, který vytváří charakteristickou chuť. Obvykle po několika dnech tyto pocity zmizí. Pokud vás však po týdnu obtěžují, poraďte se se svým zubařem. Můžete mít zvýšenou citlivost zubů (dásní) a lékař vám poradí speciální zubní pastu nebo sprej, opláchněte.

Existuje mnoho prostředků, které mohou snížit citlivost a normalizovat pocity.

[17]

Kovová chuť v ústech s kocovinou

S kocovinou v ústech se může zdát nejen kovová, ale i jiná velmi nepříjemná chuť. Často to znamená, že tělo neutralizuje jed a cítíte vedlejší produkty této neutralizace v ústech. Je třeba si uvědomit, že jed (alkohol), vstupující do těla, prochází štěpením a četnými proměnami. Existuje enzym (alkoholdehydrogenáza).

Mechanismus jeho působení je zaměřen na štěpení alkoholu, který vstupuje do těla a proměňuje ho v různé energeticky objemné sloučeniny. Stojí za zmínku, že u některých lidí má tento enzym nízkou enzymatickou aktivitu. Taková osoba netoleruje alkohol, rychle se opije, ráno se necítí nemocná. Alkohol v jeho těle není úplně rozdělen.

V důsledku toho vznikají místo energie mezilehlé metabolity, které mají toxický účinek na tělo, vyvíjejí tlak na ledviny, játra, slezinu a způsobují zažívací poruchy. Podobný obraz je pozorován, pokud člověk pije příliš velké množství alkoholu a alkoholdehydrogenáza nemůže toto množství zpracovat.

Často také produkty rozkladu zůstávají v těle, což vede k rozvoji intoxikace.

Nejlepším způsobem je vzít sorbent, který pomůže neutralizovat a odstranit přebytečný alkohol a jeho produkty výměny. Dobře působí sorbety, aktivní uhlí, enterlolel. Mnoho alternativních a homeopatických léků funguje dobře.

Zvažte některé alternativní recepty.

Ve společném alkoholu (500 ml) přidejte lžíci jarní trávy adonis, trávy z kalamínových bažin, listů divokých rozmarýnů, listů břízy a pupenů, špetku listů černého henbanu. Pijte polévkovou lžíci dvakrát denně.

Vezmou ve stejných částech trávu horského pepře, trávy horolezce, trávy léčivého přítoku, oregano, kořeny léčivého přípravku Dyaglya, nalijeme 500 ml alkoholu. Pijte třetinu sklenice denně.

Jako základ vezměte vodku nebo čistý alkohol. Pak přidejte o lžíci následujících složek: tráva žloutenky šedé, trávy sítnice sítnice, Hypericum perforatum, listy a plody lesních jahod, bylina tisíce malých. Zamíchejte, pak odložte a poskytněte příležitost trvat na tom. Pijte lžíci 3-4 krát denně.

Ve společném alkoholu (500 ml) přidejte lžíci islandského lišejníku thallus, nototkovského květenství, kůry a plodů obyčejného kalina, vařené trávy a listů evropských kopytníků. Pijte polévkovou lžíci dvakrát denně.

[18], [19]

Kovová chuť v ústech po otravě

Po otravě může v ústech po dlouhou dobu zůstat nepříjemná kovová chuť. To je způsobeno procesy, které se vyskytují v těle pod vlivem toxinu. Porušení funkčního stavu těla, projevující se především formou narušení ledvin, jater, gastrointestinálního traktu.

Syntéza enzymů, žluč je porušena. Vyvíjí se přetížení, narušuje se složení, zhoršují se kvalitativní a kvantitativní charakteristiky mikroflóry a narušují se procesy trávení. Výsledkem je nepříjemná chuť v ústech.

Při těžké otravě přestávají játra s toxickými látkami, které se dostávají do krve. Toxiny se neobjevují venku, ale zůstávají v těle, začínají mít toxický účinek na tělo jako celek, na krev. Složení krve se mění, erytrocyty jsou zničeny, volný hemoglobin je eliminován.

Je to on, kdo tyto pocity vytváří v ústní dutině, protože hemoglobin je založen na železe.

Je třeba vzít v úvahu skutečnost, že otrava může vyvolat alergickou reakci různé závažnosti. V důsledku toho se v těle vyskytuje obrovské uvolňování biologicky aktivních látek, histaminu, dochází k různým chemickým transformacím. Sliznice intenzivně syntetizují proteiny, zánětlivé mediátory, imunoglobuliny, včetně A a E. To vše může způsobit různé chutě v ústech.

[20], [21], [22]

Trvalá permanentní kovová chuť v ústech

Nelze jednoznačně odpovědět na otázku, proč vás může přetrvávat přetrvávající kovová chuť v ústech, protože může existovat několik důvodů.

Mohou jednat jak jednotlivě, tak v kombinaci a vytvořit tak jediný obraz patologického procesu. V každém případě musíte být vyšetřen lékařem, zjistit důvod a pouze na tomto základě vyberte vhodnou léčbu.

V zásadě je účinná pouze etiologická léčba, tj. Zaměřená na odstranění samotné příčiny. Jinak výsledek nebude.

[23], [24], [25], [26]

Nepříjemná chuť v ústech může mít 9 příčin

Nepříjemná chuť v ústech může mít 9 příčin. foto: Shutterstock

Nepříjemná chuť v ústech se může projevit zpětně. Proto bude rozumné si vzpomenout, co jste jedli v uplynulých dnech, jak jste se cítili a v některých případech si také prostudovat zdravotní historii své rodiny.

Provedeme vás některými z příčin, jež mohou být zodpovědné za nepříjemnou chuť v ústech.

1. Můžete mít kvasinkovou infekci

Říká se jí také moučnivka nebo moniliáza a jsou při ní zasažena ústa výsevem bílých teček na krku a jazyku.

Infekce je způsobená bakterií Candida Albicans, která přirozeně obývá naši ústní dutinu a její populaci reguluje imunitní systém.

Pokud však váš imunitní systém oslabí, bakterie se může rychle rozmnožit a způsobit infekci. Kromě bílých teček v krku je dalším projevem zvláštní chuť v ústech.

2. Můžete být těhotná

Kromě nevolnosti a únavy si velká většina těhotných žen stěžuje, že je trápí nepříjemná chuť v ústech připomínající kov. Stává se to kvůli hormonálním změnám, k nimž dochází při tvorbě nového života.

Hormony mohou ovlivnit váš čich a chuť do té míry, že začnete nenávidět svůj oblíbený parfém a začnete prahnout po růžičkové kapustě. Ale žádný strach. Vše se obvykle vrátí do normálu v průběhu třetího trimestru.

3. Možná vám chybí zinek

Pokud váš jídelníček neobsahuje dostatek zinku, pokud jej vaše tělo nedostatečně vstřebává nebo pokud máte jeho nedostatek, možná pocítíte zvláštní chuť v ústech a vědci se stále snaží zjistit, proč tomu tak je. Jedna studie zjistila, že zinek pozvedá hladinu gustinu, což je druh proteinu, který ovládá chuťové pohárky.

4. Může to být chřipkou nebo běžným nachlazením

Pokud máte na jazyku hořkou chuť a máte chřipku nebo nachlazení, nemějte obavy, je to normální.

Zajímavé:  MfD: Léčba rakoviny je stále dražší – vše o zdraví

Obě tyto běžné nemoci podle vědců vyvolávají u imunitního systému stav pohotovosti, v němž je připraven na boj s infekcí produkcí proteinů.

Tento proces může způsobit, že se projeví hořkosladká, nepříliš nepříjemná chuť v ústech. Infekce se navíc nachází v krku i v nose a kvůli bakteriím způsobujícím chřipku můžete pociťovat zvláštní chutě.

5. Nepříjemnou chuť v ústech může způsobit cukrovka

Pokud má vaše tělo potíže s regulací hladiny cukru v krvi, můžete pociťovat zvláštní sladkou chuť v ústech. Výzkum ukázal, že pokud trpíte cukrovkou, pociťujete tyto projevy. Dalším důvodem je, že cukrovka někdy může způsobovat nedostatečnou absorpci zinku a v ústech pak cítíte hořkosladkou chuť.

6. Mohou to být piniové oříšky, které jste jedli pár dní nazpět

Vědci ještě stále neobjasnili “syndrom piniových oříšků”, který se vyznačuje hořkou chutí, kterou někteří lidé pociťují několik dní po konzumaci těchto ořechů.

Může trvat několik dní až týdnů a sílit při každém jídle nebo pití. Nemusíte pociťovat zvláštní chuť, když je jíte – to ještě neznamená, že nedostanete zmíněný syndrom. Není se však čeho obávat.

Kromě nezvyklé chuti v ústech se žádnými dalšími vedlejšími účinky neprojevuje.

7. Možná jste příliš vystresovaní

Úzkost může způsobit xerostomii neboli suchost v ústech. Ta je způsobena nízkým množstvím slin. Sliny hrají důležitou úlohu v našem zdraví, podílejí se na zažívání nebo potírání škodlivých bakterií v ústech.

Pokud je tedy tělo nevyrábí v dostatečném množství, budeme pociťovat zvláštní chuť.

Jestli jste nervózní, máte obavy nebo pociťujete úzkost, budete mít tendenci k menší produkci slin, která vysvětluje onu zvláštní chuť.

8. Může to být léky, které berete

Pokud berete určité typy léčiv, můžete pociťovat hořkosladkou, slanou nebo dokonce kovovou chuť v ústech.

Studie však vysvětlily, že je to vedlejší účinek mnoha léků, ať už na předpis nebo volně prodejných, jako jsou antibiotika, protizánětlivé léky, léky na vysoký tlak nebo na alergie.

Stejný účinek mohou mít dokonce i některé multivitamíny. Účinek však naštěstí trvá jen po dobu účinku léku nebo doplňku stravy.

9. Vaše ústní hygiena možná potřebuje zlepšit

Naše ústa obývá mnoho typů bakterií. Dobrých i zlých. Pokud nedodržujete správnou ústní hygienu pomocí zubního kartáčku a dentální nitě, umožňujete tak množení škodlivých bakterií, což povede k podezřelé chuti v ústech. Zároveň můžete mít potíže se zápachem úst a dásněmi, což celý problém dále zhorší.

Doporučujeme vám navštěvovat svého zubního lékaře alespoň každých šest měsíců a držet se jeho doporučení. Zažili jste někdy divnou nevysvětlitelnou pachuť v ústech? Jak jste to řešili? Napište nám o tom v komentářích! (zdroj: brightside.me)

Jak to vypadá, když chuť vypoví službu?

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Rádi si pochutnáte na něčem dobrém? Někteří lidé to štěstí nemají. Existují poruchy vnímání chuti, kdy můžete v ústech cítit pachuť soli či kovu nebo také vůbec nic. Jak a proč se projevují a dá se s nimi něco dělat?

Chuť je jedním z pěti smyslů a její narušení mívá na běžný život velký dopad. Zdravý smysl totiž motivuje k jídlu a chrání před pozřením zkažených pokrmů či nápojů, takže jeho poškození může být nebezpečné.

Člověk rozeznává pět chutí: sladkou, kyselou, hořkou, slanou a umami. „Někdy se jich uvádí i šest a místo umami se zahrnuje pálivá a trpká,“ informuje MUDr. David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny. Nevíte, co je to chuť umami? Specifické receptory v ústech byly objeveny teprve v roce 2000.

„Tuto chuť má kyselina glutamová a její soli glutamáty, které jsou známé jako nezdravé zvýrazňovače chuti. Kyselina glutamová je ale přirozeně obsažena například v sušených rajčatech, houbách, parmazánu, lahůdkovém droždí nebo v mateřském mléce,“ vysvětluje biochemička Michaela Bebová. Co je příčinou smyslových problémů s chutí a jak se léčí?

Foto: Michal Kowalski, Shutterstock.com

Ztráta chuti může být pro člověka docela ohrožující – klidně sní něco závadného

K vnímání chuti přispívá i vůně, protože chuť a čich jsou provázané. Jen si vybavte, jak často pořádně necítíte, co jíte, když máte rýmu. Proto není neobvyklé, že ztráta chuti bývá zaměňována za ztrátu čichu. Jak ale vlastně dojde k tomu, že necítíte chuť? Někteří lidé mají tu smůlu, že se s poruchou narodí, jiným se rozvine po zranění nebo nemoci.

Mezi hlavní příčiny změn chuťového vnímání, případně úplné ztráty chuti, patří infekce horních cest dýchacích nebo středního ucha, nákaza covidem-19, ozařování při rakovině hlavy a krku, působení chemických látek (alkohol) nebo některých léků (antibiotika, antihistaminika) a různá neurologická onemocnění (mrtvice, alzheimer, parkinson, roztroušená skleróza, zánět mozku). Objevuje se při cukrovce, po zranění hlavy, operacích nosu, krku a zubů. „Ztrátu chuti může způsobit i nedostatek zinku, který souvisí s nedostatkem vitaminu A,“ doplňuje David Frej. Roli hraje také stárnutí – i chuťové buňky ztrácejí kondici.

Problém je složitější a odborníci obecně rozlišují více stupňů ztráty chuti. Nejedná se o nechutenství, kdy postižený rozpoznává chuť jídla, ale z různých důvodů po něm netouží. Jde o skutečnou poruchu smyslového vnímání.

Rozlišujeme ale tři poruchy, a to dysguezii, hypoguezii a aguezii. Při první je v ústech cítit pachuť soli nebo kovu a bývá doprovázena syndromem pálení jazyka či celých úst.

Při druhé zmíněné je chuť oslabena a při třetí zmíněné je chuť zcela utlumena.

Foto: Estrada Anton, Shutterstock.com

Někdo se s poruchou chuti už narodí, jinému ji způsobí zranění anebo nemoc

Poruchy chuti má na starosti lékař na ORL (ušní, nosní, krční). Ten pomocí speciálních testů určí, o jakou poruchu se jedná a jak závažná je. Na co se připravit? Můžete být požádáni, abyste popisovali a porovnávali chutě různých látek nebo určili rozdíly mezi různými koncentracemi zdravotně nezávadných chemikálií.

Lékař vyšetří uši, nos a hrdlo, vyptá se vás na anamnézu a návyky ústní hygieny. Léčba se odvíjí od původce poruchy: je-li příčinou lék, přestanete jej užívat, když infekce dýchacích cest, začne se léčit. A pokud má lékař podezření na jiné zdravotní obtíže, pošle vás za dalším specialistou. Někdy se chuť vrátí i spontánně, bez jakékoliv léčby.

Pokud máte pocit, že ztrácíte schopnost vychutnat jídlo, nemusíte hned běžet za doktorem. Nejprve zkuste pokrmy lépe dochutit, případně začít léčit rýmu.

„Je také nutné se věnovat ústní hygieně, protože zánět dásní či parodontitidu může doprovázet právě ztráta chuti k jídlu,“ upozorňuje David Frej. Je tedy důležité si správně čistit zuby, mezizubní prostory i jazyk.

Jestliže se stav nelepší a přetrvává déle než několik dní, navštivte praktika a poraďte se s ním o dalším postupu.

  • Popis – Ztráta (ageuzie) či porucha chuti (dysgeuzie či hypogeuzie) je smyslová porucha, při které člověk vnímá chuť jídla špatně, jinak, či dokonce vůbec. Nejedná se o nechutenství.
  • Příznaky – Kovová chuť v ústech doprovázená pálením, zhoršené či zcela zaniklé vnímání chuti pokrmů a nápojů.
  • Léčba – Porucha může být vrozená či získaná nemocí, operací či úrazem – podle příčiny se řídí i léčba. Někdy problém odezní sám.
  • Prevence – Správná ústní hygiena, léčba rýmy a vhodná terapie nemoci, která potíže způsobila.

Víte, jak se provádí pořádná jógová očista jazyka džihva dhauti?

Diskuze Kovová chuť v puse

Ahoj, jdu za vam, zda nevite, co by pomohlo odstranit kovovou chut v ustech?
Pred par dny mi bylo spatne.

Bolelo me pod zebrama hlavne na prave strane,
spatne od zaludku, nechut, zaludecni stavy me palily az v nose. Postupne potize
s dietou odeznivaly, ale zustala neprijemna pachut kovu v puse.

Nekdy
i stipani na tvarich a jazyku. U mudr jsem byla ale ma dovcu a
k zastupujicimu jit nechci.
nevite co s tim? Diky.

Velikost písma:

Řekla bych spíš, že je to žaludek. Chtělo by to jej pročistit,
pomáhají na to i bylinné čaje.

@alexxa píše:
Nejsem.

jseš si úplně jistá?

@terinka4444
píše:
jseš si úplně jistá?

@alexxa píše:
uplne jak nejvic muzu

tak pak nevím, čím to odstranit já to měla dvakrát, jak kdybych cucala straý
hnusný rezavý železo a dvakrát jsme pak rodila ale soucítím, je to hnus.

Nevim proc, napadlo me vykloktat octovou, nebo citronovou vodou  

Máš i nafouklý břicho? častější slinění? pocit šutru v žaludku?
Pokud ano, tak se ti nedozavírá žaludeční příklopka…to je takový malý
poklop u vstupu do žaludku…zabrání vracení jídla a žaludečních
šťáv zpět do trubice a jícnu…
plus se ti zastaví trávení a přemnoží žaludeční šťávy…je
to hnus…

Anebo je to něco se žlučníkem

@Jitka1976 Ano, jsem
nafoukla a ten zaludek taky souhlasi.

Skoro jsem si jista, ja mela to same a je to zlucnik..

@marmelade
píše:
Skoro jsem si jista, ja mela to same a je to zlucnik..

takze vydrzet do pondeli a pak znova k doktorce. Muzu si nejak
pomoct sama?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *