Kvasinky – Vše o zdraví

Pekařské droždí se používá ke kynutí těsta a výrobě některých druhů pečiva. Také se z něj připravují pomazánky, nebo drožďová polévka. K výrobě pekařského droždí se u nás používá výlučně řepná melasa, která se mimo jiné používá i k výrobě lihu nebo kyseliny citrónové.

Kvasinky - Vše o zdraví

Droždí má přirozenou absenci lepku a může se tudíž bez problémů zařadit do bezlepkového jídelníčku. Nicméně součástí kuchařských receptů je velká řada dalších ingrediencí, které mohou lepek obsahovat, především mouka. V prodeji jsou některé druhy mouky neobsahující lepek, např. kukuřičná mouka, kterou lze bez obav použít pro výrobu bezlepkového pečiva.

Kvasinky - Vše o zdraví

Princip kynutí

Kvasinky v droždí jsou živé mikroorganismy, které ve styku s vodou a s cukrem při vhodné teplotě se rozmnožují pučením. Přitom vzniká oxid uhličitý, který způsobuje kypření těsta a zvětšování jeho objemu. Velikost jedné kvasinky nepřesahuje 6 až 8 tisícin milimetru. 1 cm3 (zhruba 1 g droždí) v sobě obsahuje 10 miliard těchto živých buněk droždí!

Nebojte se droždí, sníží vaši únavu

Pekařské droždí obsahuje nejen vitaminy a minerální látky, ale také je považováno za hodnotný zdroj bílkovin. V první řadě je droždí bohatým zdrojem vitaminů B. Zejména vitaminu B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin.

Tyto vitaminy mají zejména vliv na nervovou funkci a pomáhají udržovat zdravou pokožku. Také příznivě ovlivňují trávicí ústrojí a srdeční soustavu.

Z minerálních látek stojí za zmínku vyšší obsah chrómu, který se podílí na udržení stálé hladiny glukózy krvi či dokáže snížit neodolatelnou chuť na sladké.

Kvasinky - Vše o zdraví

Lidé, kteří trpí zvýšenou únavou, by droždí měli do svého jídelníčku zařadit, protože vitaminy skupiny B se podílí na uvolňování energie ze sacharidů, tuků i bílkovin obsažených v potravě a příznivě tím ovlivňují lidský organismus.

Tudíž se dá říci, že zlepšuje hladinu energie. Také pro lidi trpící depresemi a špatnou náladou má droždí přínos, protože některé vitaminy skupiny B jsou nezbytné k tvorbě nervového přenašeče serotoninu, který zajišťuje pocit dobré nálady.

Zde se zmíním, že i pro lidi trpící nespavostí má tato látka důležitou roli.

V neposlední řadě mají vitaminy skupiny B v droždí pozitivní účinky na naši pleť, vlasy a nehty, proto také existuje nespočet lidových receptů na masky z droždí.

Kvasinky - Vše o zdraví

Skladování a používání čerstvého pekařského droždí

Droždí můžeme koupit buď vážené, nebo balené, jak si ho vybaví asi drtivá většina z nás. Čerstvé droždí je světle hnědé a drobivé, nemá trhliny, ani tmavé skvrny. Vyschlé droždí je tvrdé, popraskané a skvrnité. A u takového droždí výrazně klesá schopnost kvasit.

Čerstvé pekařské droždí musí být skladováno při teplotách od 1 do 10°C, což je teplota, při které droždí nepracuje, a tím je garantována jeho kvalita po celou dobu trvanlivosti až do okamžiku jeho spotřeby.

Opakované vystavování droždí vyšším a nižším teplotám je oslabuje.

Droždí jsou totiž živé mikroorganismy, které by při mísení těsta neměly dlouhodobě přijít do přímého kontaktu s jinou surovinou, především se solí, která může negativně ovlivnit průběh kynutí.

Pomazánka z drozdí

  • čtyři kostky droždí
  • dvě vejce
  • větší stroužek másla
  • cibulka
  • trocha mléka
  • sůl a pepř na dochucení

Stačí, když si na pánvi orestujete nakrájenou cibuli, přidáte rozdrolené droždí a mírně zasypete solí a pepřem. Jakmile se z pánvičky bude zvedat příjemná vůně droždí, vmícháte dvě vejce a zalijete trochou mléka. Dále stačí už jen chvíli promíchat a nechat pochutinu vychladnout.

Skvěle vám bude chutnat na čerstvém, nadýchaném pečivu. Dobrou chuť!

Kvasinky - Vše o zdraví

Recepty na masky z kvasnic

Drožďová obyčejná

Je skvělá na ucpané póry, akné nebo na celkové vzpružení pleti. V mističce rozmícháme droždí s vodou, aby vznikla hustší kaše. Naneseme na obličej a necháme 20 minut působit. Pak obličej omyjeme vodou.

Kvasinky - Vše o zdraví

Drožďová s heřmánkem

Tato maska čistí ucpané póry, navíc pleti dodá potřebný vitamín B. Nejprve si připravíme heřmánkový odvar, který po vylouhování scedíme a necháme trochu vychladit. V misce rozdrobíme droždí a zalijeme přiměřeným množstvím heřmánku, aby nám vznikla hustší kašička. Naneseme na pleť.

Drožďová s pšeničnými otrubami

Tato maska je velmi vyživující a je vhodná pro všechny typy pleti:

  • 5 dkg droždí
  • 6 lžic mléka
  • pšeničné otruby

V misce rozdrobíme droždí, přilijeme mléko a zahustíme otrubami. Nanášíme na obličej, krk a dekolt a necháme působit asi 30 minut. Masku umyjeme vlažnou vodou.

Základní drožďová maska je určena pro normální pleť

Vyrobíme ji z 20 gramů čerstvého droždí, což je vlastně půl klasické kostky, a přibližně dvou lžic vlažného mléka. Pořádně obojí rozmícháme a rozmačkáme, abychom si vytvořili hustou kašičku.

Masku potom naneseme na celý obličej (vyhneme se jen nejbližšímu okolí očí) a necháme ji zaschnout, což trvá přibližně čtvrt hodiny až dvacet minut. Po uplynutí této doby tvář opláchneme teplou vodou.

Kvasinky - Vše o zdraví

Pro suchou a citlivou pokožku je zapotřebí jemnější verze drožďové masky

Budeme potřebovat půl kostky neboli dvacet gramů, ale místo mléka tentokrát použijeme olivový olej (neměl by být vytažený z lednice). Množství tekutiny je stejné, čili přibližně dvě lžíce. Zase vše rozmícháme na jemnou kašičku a použijeme úplně stejně jako v předchozím případě (včetně zaschnutí a oplachu).

Zajímavé:  Lenuxin - Vše o zdraví

Pro mastnou pleť

Pro ty, kteří mají problémy s mastnou pletí, existuje přírodní drožďová maska v nejsilnější variantě.

Potřebujeme lžíci rozdrobeného droždí, které rozmícháme na kašičku s troškou destilované nebo alespoň převařené vody, která má pokojovou teplotu.

Do směsi ještě přikápneme dvanáct až patnáct kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy. Tuto masku mohou vyzkoušet i ti, kteří mají velké problémy s akné.

Kvasinky - Vše o zdraví

Všechny výše uvedené pleťové masky bychom neměli používat častěji než dvakrát týdně. Pokud masky užíváme pro očištění a osvěžení zdravé pokožky, tak jsou výsledky viditelné velmi často již po omytí a u problematičtější s výskytem akné je proces pomalejší.

Maska na vlasy

Budeme potřebovat

  • 1 PL vody
  • 1 PL kvasnic
  • 1 PL cukru
  • 1 PL medu
  • 2 PL suchého hořčičného prášku

Kvasinky - Vše o zdraví

Rozmíchejte kvasnice ve vodě a přidávejte cukr. Jakmile se kvasnice rozpustí, vmíchejte med a hořčicový prášek. Aplikujte masku na pokožku hlavy a vlasové kořínky. Obalte potravinářskou folií a na folii dejte ještě ručník. Po jedné hodině směs vymyjte a klasicky umyjte šamponem.

Kvasnice jsou také známé v pivním moku… A nebo si je můžeme dopřát v podobě pivních lázní a spojit vše při jednom. Takový relaxační pobyt v pivních lázních nemůže být přece špatná volba. Co myslíte?

Zdraví pod lupou: Kvasinky v těle

Kvasinky se běžně vyskytují na naší kůži, sliznici i ve střevech a není na tom nic nebezpečného. Problém nastane, když se přemnoží. Kvasinek je mnoho druhů, ale my se nejčastěji setkáme s kvasinkou Candida albicans. Pokud se přemnoží v ústech (hlavně u dětí), nazýváme tento stav soor, nebo moučnivka. V oblasti intimních partií je to lidově mykóza či kvasinková infekce, nebo kandidóza.

Přemnožené kvasinky: Jak je poznám?

Opravdu snadno. Když se kvasinky namnoží, jsou oku viditelné. Je to bílý povlak a nepravidelné shluky či hrudky, kterých si všimnete většinou pár dní po tom, co pociťujete nepříjemné příznaky. Pálení, svědění a bolest, typický zápach a u někoho i velké chutě na sladké a pečivo.

Ať už máte podezření na kvasinky kdekoli, platí, že rychlejší vyhrává. Čím více se namnoží, tím je léčba složitější a delší. Kvasinky se množí rychle, takže je typické, že se problémy do pár dnů vrátí, pokud jsme zaléčení podcenili. Myslete i na své blízké – sexuálně přenositelná je mykóza, ale neměli bychom např.

ani pít z hrnku po dítěti, které mělo moučnivku, nebo používat ručník osoby, která má mykózu na nohou.

Odepřete kvasinkám to, co jim chutná

Je to klíčem pro léčbu i prevenci. Kvasinky lépe prospívají a množí se, když mají ideální podmínky. Nejraději mají, když jíme hodně cukrů, výrobků z mouky a pijeme alkohol.

Existuje protikvasinková dieta, která vylučuje pečivo (hlavně to sladké), knedlíky a těstoviny, samozřejmě veškeré dezerty, ale i droždí a mléko. Vzdát se také musíte rýže a brambor – zkrátka jako příloha v protikvasinkové dietě funguje pohanka, jáhly nebo kroupy. Tím to však nekončí.

Kvasinkám svědčí, když užíváte antibiotika a hormonální antikoncepci. A jak tomu bývá u všech nemocí – stres a nezdravý životní styl jsou rovněž živnou půdou pro jejich šíření.

Kvasinky - Vše o zdraví

Nepříjemné svědění intimních partií

Setká se s ním během života většina žen. A zatímco některé potrápí třeba jen dvakrát, jiné ženy řeší vleklé potíže řadu let. Ženy doplácí na to, že jejich pohlavní orgány, konečník a močová trubice leží blízko sebe, a tak zde kvasinky snadno putují.

Proto se mohou dostat z trávicího ústrojí do pochvy – stačí pouze, když nepoužijeme správně toaletní papír. Mykóza intimních partií se nejlépe léčí kombinací krému a globulí a pomůže i výše zmíněná protikvasinková dieta. Základem je i šetrná hygiena a volné bavlněné prádlo.

Pozor – mykóza se také snadno přenese od partnera, který však vůbec nemusí pociťovat příznaky!

Léčba z lékárny

Je běžně dostupná a pravděpodobně máte nějaký přípravek už doma. Ať jde o mykózu na kůži nebo v oblasti pochvy, používá se antimykotikum ve formě krému nebo tablet. Podle koncentrace existuje bez lékařského předpisu i s ním.

Pečlivě dodržujte způsob i délku užívání! Pokud použijete málo přípravku, skončíte léčbu moc brzy, nebo mezi aplikacemi nedodržíte doporučené časové odstupy, dáváte tím kvasinkám ideální podmínky pro získání rezistence a opětovné namnožení.

I když už projevy na kůži nejsou vidět, neznamená to, že jsou všechny kvasinky pryč!

Je to i v hlavě

Nelze ani říci, jak nepříjemná mykóza je, pokud s ní bojujeme už po několikáté za sebou. Na dlouho zabije intimní život, omezí ve výběru oblečení, jídelníčku i v běžných aktivitách. Z psychosomatického hlediska je ohromně důležité nepropadnout pocitu beznaděje a myšlence, že už se to nezlepší.

Naše tělo a mysl spolu neustále komunikují a je prokázáno, že stres a strach vyplavují do organismu koktejl hormonů a chemických látek, které nemoci podporují. Naopak pozitivním myšlením a radostí můžeme složení tohoto koktejlu změnit tak, abychom byli zdraví. Kvasinky nejsou vaše chyba.

Zajímavé:  Prolaktinom - Vše o zdraví

Bohužel mají někteří lidé ke kvasinkovým infekcím větší sklony než jiní.

Kvasinky - Vše o zdraví

Jestli jste zkusili už úplně vše a stále jste v začarovaném kruhu, možná vaši duši už unavuje neustálá nervozita z toho, kdy to zase přijde. Tak hlavu vzhůru, bude lépe!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Kvasinky a protikvasinková dieta

Řada léčitelů doporučuje svým klientům přísnou protikvasinkovou dietu. Kvasinky prý mohou za spoustu našich zdravotních problémů. Počínaje rýmou a bolestmi kloubů konče.

Názory na dietní opatření proti zákeřným kvasinkám se však liší. Důležité je také nesvádět všechno na kvasinky a skutečně prokázat jejich přítomnost v organismu.

Nemůžeme si myslet, že za všechno může zaplísněný organismus a střílet diagnózy od boku.

Jsou kvasinky naší zhoubou?

Chceme-li bojovat s nepřítelem, v prvé řadě bychom měli vědět, s kým vlastně máme tu čest. Plísně a kvasinky najdeme téměř všude. Běžně se vyskytují v mnoha potravinách, které konzumujeme. Nejčastěji v pečivu a ovoci. Kvasinky přitahuje všechno, co je sladké a co kvasí.

Jejich šíření v těle rovněž podporuje acidobazická nerovnováha.

Uvádí se, že překyselení organismu umožňuje růst a šíření plísní, naopak zásadité prostředí – alkalóza pohyb kvasinek zpomaluje a způsobuje jejich setrvávání a hromadění na jednom místě, což může vést ke vzniku cyst nebo i zhoubných nádorů.

Přečtěte si: Překyselení organismu ovlivníte hlavně jídlem

Kvasinky - Vše o zdraví
Autor: Isifa.cz

Kvasinky vás můžou pěkně otrávit

Kvasinky se mohou snadno rozmnožit a zbavit se jich může být pak velice obtížné. Zejména při častém a mnohdy i zbytečném užívaní antibiotik můžete očekávat invazi kvasinek do vašeho organismu.

Mezi nejčastější zdravotní problémy způsobené přemnožením kvasinek patří únava, chronické trávicí a dýchací obtíže, opakovaná rýma a kašel, snížení obranyschopnosti organismu, vznik a rozvoj nejrůznějších alergií, poruchy trávení, nadýmání, průjmy, bolesti břicha, záněty tlustého střeva, opakované kvasinkové záněty pohlavních orgánů, bílý povlak na jazyku, páchnoucí dech, žloutnutí a třepení nehtů, kožní problémy a ekzémy, svědění celého těla, rozvoj chronického únavového syndromu, bolesti kloubů, poruchy pozornosti a paměti, rozvoj deprese, úzkosti či řady dalších i poměrně závažných onemocnění.

Kvasinky nás mohou trávit svými toxickými výměšky, což se projeví oslabením a narušením fyziologických funkcí celého organismu. Můžeme si skutečně připadat otrávení a bez chuti do života.

O nemoci: Kandidóza (kvasinková infekce)

Jakmile poznáme nepřítele, je třeba zvolit správnou strategii boje. Agresívní boj, který má za úkol zcela vyhladit a vymýtit kvasinky, může být účinný pouze dočasně.

Spočívá v lokální či globální aplikaci silných chemických prostředků, které kvasinky nelítostně zabíjejí. Tyto léky však mají také řadu vedlejších účinků a často se v rozmezí i několika měsíců musejí užívat opakovaně.

Kvasinky se totiž rády vrací tam, kde jim bylo dobře.

Trvalých výsledků je možné dosáhnout pouze dodržováním radikální diety, a to pokud možno doživotně. Jinak musíte počítat s tím, že se kvasinky mohou kdykoli vrátit.

Kvasinky - Vše o zdraví
Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Bílá mouka, cukr, čokoláda… při protikvasinkové dietě budete muset zapomenout

Základem je striktní vyloučení cukru a bílé mouky z jídelníčku. Rovněž je potřeba trvale se vzdát droždí a mléka. Je naprosto nevhodné jíst sladké bílé pečivo, koláče, koblihy, chléb, rohlíky, zákusky, cukrovinky a oblíbenou čokoládu. Pečivo můžete pouze celozrnné a kváskové, nejlepší ovšem je nejíst pečivo vůbec.

Můžete ho nahradit extrudovanými chlebíčky a podstatně zdravějšími obilnými kašemi. Povolenými obilovinami jsou jáhly, pohanka, hnědá rýže, žito, oves, ječmen a špalda. Bílou rýži a kukuřici byste měli omezit nebo vynechat. Chybou by však bylo si kašičky sladit. Na to opravdu zapomeňte. Pozor na med, fruktózu, třtinový cukr či sladké sušené ovoce.

Pořád se jedná o cukr, navíc v sušeném neošetřeném ovoci jsou podmínky pro plísně jak dělané!

Z ovoce se doporučují například jablka, hrušky, grepy, kiwi, maliny, borůvky, ostružiny, švestky, rybíz, třešně, meruňky, angrešt a podobně. Vybírejte si především ovoce s kyselejší chutí, tím nic nezkazíte. Vynechat byste měli veškeré sladké ovoce, které snadno podléhá kvašení. Ze sladidel je pak povolena pouze stévie, melasa a obilné slady. Vyhněte se umělým sladidlům!

Čtěte také: Stévie: sladká tráva je třistakrát sladší než cukr

Se zeleninou budete na tom mnohem lépe, jsou ale zakázány brambory a veškeré výrobky z nich. Omezit byste také měli sladkou kukuřici. Z nápojů se doporučují nejrůznější zeleninové šťávy, zelené a bylinné čaje, samozřejmě také čistá voda. Bublinkové nápoje, slazené limonády, kávu a alkohol bez lítosti přenechejte druhým.

Co se týká bílkovin, můžete libové maso, nejlépe ryby. Zakázány jsou uzeniny, tučná a smažená masa, rovněž mléko, sýry, sladké mléčné výrobky a plísňové sýry. Povoleny jsou kvalitní bílé jogurty nebo neslazené kysané nápoje s probiotickou kulturou. Přátelská spolupráce s probiotiky se vyplatí vždycky.

Vynechejte veškeré přídatné látky, konzervy, polotovary a přípravky na dochucení.

Z tuků upřednostňujte ty nenasycené nebo například také kokosový olej, který se považuje za vynikajícího spolubojovníka s kvasinkami a plísněmi.

Chcete-li si okořenit jídlo, používejte v hojné míře česnek, kterého se kvasinky velice bojí. Rovněž mají respekt před štiplavou zeleninou, jakou je například řeřicha nebo ředkvičky.

Zajímavé:  Cystoskop - vše o zdraví

Bezlepková dieta ano, či ne?

Sporným může být doporučení dočasné bezlepkové diety. Mnozí lidé se domnívají, že vyloučení veškerého pečiva z jídelníčku znamená dodržování bezlepkové diety. Pokud by tomu bylo tak, museli byste vyloučit i velmi doporučovaný žitný kváskový chleba nebo špaldu a zůstali byste v podstatě pouze u pohanky, celozrnné rýže a prosa.

To však není potřeba. Pokud se vyhnete kynutému pečivu a budete konzumovat pouze obilné kaše nebo extrudované plátky, není potřeba dodržovat striktní bezlepkovou dietu a vzdávat se například velmi zdravých ovesných vloček, ječných krup či žitných nebo špaldových chlebíčků.

Stačí vyloučit pouze pšenici, té je všude dost a bohudík není nenahraditelná.

Čtěte dále: Bílý, nebo hnědý? Vyznejte se v cukru

Dočasná bezlepková dieta může být doporučována v těžších případech kvasinkové infekce a rozsáhlých trávících obtíží, například v souvislosti s alergií na mléčnou bílkovinu.

V tomto případě je dočasné vyloučení lepku ze stravy velkým přínosem a napomáhá důkladnému vyčištění střev.

Toto rozhodnutí by však mělo být konzultováno s lékařem a měla by být vyloučena alergie na lepek nebo celiakie, která by pak pochopitelně znemožnila návrat k původní stravě a bezlepková dieta by pak musela být držena doživotně.

Pomoc, umírající kvasinky útočí

Počítejte s tím, že na počátku diety budete mít velkou chuť na sladké. Je to proto, že kvasinkám postupně začne chybět cukr a budou vás všemožnými způsoby přemlouvat, abyste si něco maličkého zobli. To však udělat nesmíte!

Pokud vydržíte, postupně vás chuť na sladké přejde a nakonec zjistíte, že cukr ke svému životu vůbec nepotřebujete. Hynoucí kvasinky se ale ještě budou chvíli bránit a mstít. Během diety totiž může dojít k poměrně výraznému zhoršení potíží.

Nemusíte se však ničeho obávat, jedná se pouze o dočasnou záležitost. Protikvasinkovou dietu můžete ještě podpořit užíváním některých osvědčených přípravků na hubení plísní a kvasinek. Poradí vám v každém dobrém bylinkářství nebo lékárně.

Kvasinky: Proč nám způsobují zdravotní problémy?

Kvasinky taxonomicky spadají pod houby, ale netvoří plodnice a většinou se množí dělením. Vytváří kolonie, které se živí cukrem a zapříčiňují kvašení. Této schopnosti se využívá při výrobě piva, vína či pečiva. Průmyslově využívané kmeny kvasinek jsou většinou šlechtěné po staletí.

Existují však i patogenní druhy kvasinek, které napadají lidskou kůži a sliznice. Jejich výskyt v nosu, ústech, střevech a v oblasti genitálií je běžný, při jejich přemnožení však pokožka začne svědit a objevuje se na ní bílý povlak. Kde po těle mohou kvasinky způsobit problémy a jak nákazu poznáte?

Kvasinky - Vše o zdraví

Kandidóza se může objevit po celém těle

Kvasinky na kůži a ve vlasech

Kvasinková infekce pokožky se projevuje svěděním, pálením, zarudnutím či vznikem bělavé vyrážky. Často se objevuje na místech, která se snadno zapaří nebo jsou vystavena vnějším vlivům – v podpaží, tříslech, za ušima, na obličeji. Kandidová dermatitida trápí hlavně kojence s neustále nasazenou plenkou, přemnožení mikroorganismů navíc ztěžuje hojení opruzenin.

Kvasinky mohou napadnout i nehty, které bytní, třepí se a mění barvu na bílou až žlutou. Kvasinky ve vlasech zase způsobují svědění kůže na hlavě a její olupování (lupy).

Kvasinky na jazyku a v ústech

Kvasinková infekce se může projevit i na sliznicích. Mikroorganismy přemnožené v ústech poznáte podle zarudnutí, popraskaných a bolavých koutků nebo bílého povlaku na jazyku (onemocnění se lidově říká moučnivka).

Při zanedbání léčby se mohou kvasinky přemnožit i dále v trávicím traktu a způsobovat komplikovanější stavy – zápach z úst, nadýmání, zácpy, průjmy.

Nerovnováha trávicího systému se pak projevuje i nechutenstvím nebo naopak nutkavou chutí na sladké a váhovými výkyvy.

Kvasinky na penisu, kvasinky v pochvě

Nákaza kvasinkami se běžně objevuje i na sliznicích genitálií a v močových cestách. Přemnožené kvasinky na penisu se projevují zarudlými skvrnami s bělavým povlakem na žaludu.

Ženy se pak potýkají s poševním výtokem a zarudnutím sliznice vulvy. I v této oblasti způsobuje kandidóza nepříjemné pálení a svědění.

Neléčená kvasinková infekce může být příčinou poruchy menstruačního cyklu a zánětu močových cest.

Jak se zbavit kvasinek?

Pokud se u vás objevily popsané příznaky, můžete je snadno potlačit pomocí volně prodejných antimykotik (rychle ulevuje např. Exoderil). Používání léků však obvykle nestačí. Aby byla léčba co nejkomplexnější a zabránila opakovaným infekcím, je třeba dodržovat několik dalších pravidel. .

Ze svého jídelníčku vyřaďte jednoduché cukry, které růst kvasinek podporují. Omezte slazení, bílé pečivo, potraviny s obsahem kvasnic, sladké ovoce a džusy, uzeniny, konzervy, alkohol, černý čaj a kávu.

Obyčejné těstoviny a pečivo nahraďte celozrnnými výrobky a posilujte svou imunitu cvičením, zeleninou a probiotiky.

Vyvarujte se stresu a dbejte na důkladnou hygienu, osušení a pravidelné ošetření postižených oblastí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *