Neustálý pocit hladu – Vše o zdraví

23. listopadu 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Neustálé kručení v žaludku, mučivé chutě na slané či sladké a věčný pocit nedosycenosti. Znáte to taky? Neustálý hlad může mít různé příčiny. Přečtěte si, jaké jsou ty nejčastější a co se s nimi dá dělat.

Před chvílí jste sice doobědvali, už zase vám ale kručí v břiše. Máte pocit, že jste v poslední době pořád hladoví a mohli byste jíst prakticky bez ustání? Nebojte se, nejste v tom sami.

Nadměrný hlad trápí v naší společnosti čím dál více lidí. Ačkoli víme, že naše tělo tolik energie nepotřebuje, z nějakého důvodu po ní prahne a my máme dvě možnosti – jíst a přibírat na váze, nebo se trápit hlady.

Jak z toho ven? Řešení mohou být velmi jednoduchá.

Neustálý pocit hladu - Vše o zdraví

Proč je pivní břicho tvrdé a jak se ho nadobro zbavit? Pozor, může ukazovat na nemoc

Nejprve je ale potřeba říct, co je to vůbec nadměrný hlad. “Kultura diet udělala z pocitu hladu něco špatného. Něco, co se musí ignorovat nebo potlačovat,” uvedla dietoložka Rebecca Ditkoff pro server gq.com.

“Průměrný člověk potřebuje doplnit energii jídlem každé tři až čtyři hodiny, ale může to být i třeba každé dvě nebo každých pět hodin, v závislosti na míře aktivity a množství energie přijaté v posledním jídle,” popisuje.

 Pokud vás ale pocity hladu trápí zhruba každých 30 minut, je podle odbornice něco v nepořádku.

Špatný spánek

Hladem si naše tělo říká o doplnění energie. Jedním z nejčastějších důvodů, proč jsou lidé hladoví neobvykle často, je tedy nedostatečný nebo nekvalitní spánek, kvůli kterému zkrátka nemáme energie dost.

Neustálý pocit hladu - Vše o zdraví

Trápí vás pocit nafouknutého břicha? Vyzkoušejte probiotika či pohyb

“Když nemáme dostatek spánku, tělo zvyšuje produkci tzv. hormonu hladu ghrelinu, který pak může zvyšovat náš apetit a nutí nás myslet si, že máme větší hlad, než obvykle,” uvádí dietoložka Lori Zanini.

Pokud máte pocit, že to může být váš případ, snažte se navyknout si na pravidelný spánkový režim. Před spaním se také vyvarujte koukání do obrazovek počítačů či telefonů a hodinu až dvě před spaním se snažte nerozčilovat, nestresovat a snažit se naopak uvolnit. Ujistěte se, že máte v ložnici čerstvý vzduch ideálně v teplotě kolem 16 – 18 °C. Právě ta je totiž pro zdravý spánek nejlepší.

Málo pijete

Lidské tělo může podle odborníků snadno zaměnit pocity hladu a žízně. Pokud málo pijete, může si to vaše tělo vynahrazovat zvýšenou touhou po potravinách. Abychom zůstali správně hydratováni, měli bychom vypít ideálně 0,5 litru vody na každých 15 kilogramů naší hmotnosti. Záleží ale také na fyzické zátěži a výdeji tekutin například pocením.

Neustálý pocit hladu - Vše o zdraví

Jak se snadno zbavit chuti na sladké? Vyzkoušejte tyhle triky

Jíte špatné jídlo

Možná jídlo, které přijímáte, obsahuje málo živin a vašemu tělu zkrátka nestačí.

To může být případ drastické diety, při které se člověk stravuje jen potravinami s velmi nízkou energetickou hodnotou, nebo přijímá jen velmi jednotvárnou stravu, která neobsahuje vše, co potřebujeme.

 Ujistěte se proto, že je vaše strava vyvážená a že odpovídá tomu, co by měl zdravý dospělý člověk přijímat.

Málo jíte

Jedním z důvodů může být skutečně i to, že jíte příliš málo. Vynechávání snídaní, odkládání obědů, uzobávání malých porcí a stravování se ve spěchu rozhodně nenakopne naše tělo tak, jak by potřebovalo. Dejte si proto pozor na to, abyste jedli pravidelně a věnujte pozornost tomu, co máte na talíři.

Neustálý pocit hladu - Vše o zdraví

Máte často chuť na sladké, slané nebo na maso? Tělo naznačuje, že něco není v pořádku

Pokud ale jíte třikrát denně a pořád vás sužuje hlad, možná za ním stojí tzv. emocionální vyhládlost. Někdy totiž náš mozek potlačí nepříjemné emoce a touží je přebít lahodným jídlem, které v nás dokáže snadno vyvolat pocity uspokojení.

Tento případ často poznáte podle toho, že máte silnou chuť na něco velmi konkrétního – třeba čokoládovou tyčinku specifické značky. Bohužel, v případě, že po ní sáhnete, uspokojení přijde jen na krátko a velmi brzy po něčem začnete toužit znovu.

Nejprve je potřeba odstranit příčinu potíží, a až potom odejdou mučivé chutě jako jejich důsledek.

Autoři: Barbora Pisingerová

Klíčová slova: hlad·seznam

Životní styl – další články

10 důvodů, které mohou stát za stálým pocitem hladu

Zažíváte někdy dny, během kterých máte neustále hlad bez ohledu na to, že jste již zkonzumovali dostatek jídla? Za častými pocity hladu může stát nevhodně sestavený jídelníček, nedostatek spánku, nadměrná fyzická zátěž a další příčiny. Netýká se některá z nich i vás?

Únava

Vyrovnaná a zdravá strava je tím, co dodává organismu dostatek energie. Pokud však někdy pociťujete stálý hlad, příčinou nemusí být nedostatek stravy, ale nedostatek spánku.

Spánek je totiž důležitým pro vyrovnaný hormonální systém a vyplavování hormonů, které ovlivňují chutě k jídlu, tedy leptinu a ghrelinu (hormon odpovědný za apetit). Zdravý spánek a jeho přiměřené množství pomáhá regulovat hladinu těchto hormonů.

Nedostatek spánku vede k vyšším hladinám ghrelinu, což má za následek větší hlad a chutě k jídlu. Nedostatek spánku zase snižuje leptinový hormon, který je odpovědný za pocit sytosti.

Nadměrné cvičení

Mnoho osob dělá chybu v tom, že zvyšují intenzitu svého cvičení, aniž by upravili složení své stravy. Intenzivní cvičení urychluje metabolismus, a pokud nebudete organismu dopřávat dostatek vyvážené stravy, budete mít hlad mnohem rychleji a častěji. Důležitá je především strava bohatá na obsah vlákniny.

Neustálý pocit hladu - Vše o zdraví

Málo bílkovin, tuků či vlákniny

Důvodem častého hladu bývá i nedostatečný poměr živin v jídelníčku. Většinou se jedná o problém s nedostatkem bílkovin, tuků či vlákniny. Protein oproti tukům a uhlohydrátům dobře zasytí.

Vyšší příjem bílkovin ve stravě zvyšuje hladinu peptidu YY (snižují chuť k jídlu), zatímco snižuje hladinu „hormonu hladu“ ghrelinu. Podobně také potraviny s vysokým obsahem vlákniny dobře zasytí a déle se tráví.

Díky tomu se tak cítíme déle sytí.

Příliš rafinovaných sacharidů

Kromě toho, že ve vaší stravě mohou některé živiny chybět, důvodem hladu může být i to, že některé živiny ve stravě převládají.

Jedná se především o potraviny, které vás příliš nezasytí, i když jich zkonzumujete mnoho. Jedná se především o rafinované sacharidy (pečivo, těstoviny atd.).

Konzumace potravin s obsahem rafinovaných sacharidů navíc zvyšuje hladinu cukru v krvi, což může způsobovat pocity hladu.

Neustálý pocit hladu - Vše o zdraví

Tekutá strava

Velmi oblíbená je dnes tzv. tekutá strava, tedy konzumace smoothie či různých koktejlů. Tento způsob stravování však není nejvhodnějších k uspokojení hladu bez ohledu na to, kolik kalorií přijmete.

Kapaliny a tuhé jídlo se v žaludku tráví odlišně. Smoothie, koktejly či sladké sodovky projdou trávicím systémem rychleji než pevná strava, a hlad se tak dostavuje mnohem rychleji.

I když je smoothie rychlou svačinkou, která šetří čas, pocit sytosti příliš neprodlouží.

Nedostatek vody

Za častými pocity hladu však může stát také nedostatečný příjem vody. Pociťovaná žízeň totiž může být snadno zaměněna za pocity hladu. Pokud vás trápí stálý hlad, dopřejte si sklenici vody, abyste zjistili, zda hlad v tomto případě není opravdu jen „převlečená žízeň“.

Léky

Zvýšené pocity hladu mohou být vedlejším účinkem některých užívaných léků, které vyvolávají chutě k jídlu. Jedná se například o antipsychotika, antidepresiva, kortikosteroidy, léky proti záchvatům apod. I některé léky na cukrovku zvyšují chutě k jídlu. Pokud si myslíte, že jsou na vině léky, navštivte svého lékaře a poraďte se s ním o možné alternativě.

Neustálý pocit hladu - Vše o zdraví

Nemoci

Za častým pocitem hladu mohou stát také zdravotní problémy. Častý hlad bývá příznakem cukrovky. Vyskytuje se v důsledku extrémně vysokých hladin cukru v krvi, které jsou často doprovázeny dalšími příznaky, včetně nadměrného pocitu žízně, hubnutí a únavy. Hlad může být i příznakem hypertyreózy (onemocnění štítné žlázy), deprese atd.

Dlouhé pauzy

Příčinou hladu je samozřejmě i to, že vaše tělo nezkonzumovalo dostatek jídla. Příčinou mohou být příliš dlouhé pauzy mezi jednotlivými pokrmy. Důležité je si proto vytvořit zdravé stravovací návyky, dbát na vyrovnanou, zdravou a pestrou stravu, kterou budeme konzumovat pravidelně.

Zajímavé:  Příznaky nádoru - Vše o zdraví

Neustálý pocit hladu - Vše o zdraví

Stres

Stres jako spouštěč hladu je poměrně běžný. Krátkodobý stres způsobuje, že chuť k jídlu ztrácíte, jelikož organismus vylučuje epinefrin (adrenalin). Dlouhodobý stres způsobuje pravý opak.

Nadledvinky uvolňují další hormon zvaný kortizol, který také zvyšuje chuť k jídlu. Stres vyvolává také chutě na sladké a tučné potraviny.

I když vás zkonzumování takové stravy na chvíli uspokojí, je lepší pracovat na odstranění dlouhodobého stresoru.

11 důvodů, proč máte stále hlad a co s tím

Neustálý pocit hladu - Vše o zdravíMáte pocit, že máte stále hlad, i když jste jedli? Pomineme-li období těhotenství, kdy je nárůst jídla přirozený a potřebný, období před menstruací, kdy zadržujeme více vody a sbíráme energii k celému procesu nebo po tvrdém tréninku, kdy si tělo zkrátka řekne o větší příděl kalorií, je neustálý hlad bez zjevné příčiny, ukazatelem, že něco není v pořádku.

Skryté příčiny hladu

Hlad je fyziologickou potřebou těla po kaloriích, vodě a soli. Je vedena mnoha faktory, z nichž některé jsou například váš obvyklý jídelníček, hladina hormonů nebo emočními faktory, kterými jsou například stres, deprese, nuda a podobně. Odhalit příčinu častého pocitu hladu je velmi důležité, neboť neřešená příčina může být v budoucnu strůjcem fyzických či psychických obtíží.

Následujících 11 důvodů vám vysvětlí, proč se váš žaludek cítí jako bezedný.

Jste dehydrovaní

Mírná dehydratace se často maskuje jako pocit hladu, a přitom vaše tělo potřebuje tekutiny. Proto se také říká, že hlad je převlečená žízeň a je dobré se nejprve napít.

V případě dehydrace nastává zmatek v hypotalamu, části mozku kontrolující pocit hladu a žízně, kdy se jeho spoje překříží a vy tak sáhnete po jídle namísto toho, aby jste se napili. Prevencí je dodržovat pitný režim. Pamatovat na něj.

Začněte ráno sklenicí teplé vody s citrónem, pak si dejte zelený nebo bylinkový čaj nebo kávu, pokud jste na ni zvyklý a během dne mějte na stole nebo v tašce láhev s vodou, abyste nezapomínali pravidelně pít.

Pokud máte hlad a moc jste toho dne nepili, zkuste vypít sklenici vody a počkejte 15-20 minut, zda hlad přetrvá a pak se případně najezte.

Jste neklidný spáč

Jakmile se probudíte po noci neklidného spánku, dva hormony spojené s chutí k jídlu začnou konspirovat proti vám. Příliš málo spánku vede ke zvýšení hladiny ghrelinu – hormonu, který stimuluje chuť k jídlu. Zároveň snižuje hladinu leptinu, hormonu, který způsobuje pocit plnosti.

Nedostatek pravidelného spánku vás činí hladovými ještě z jednoho důvodu. Jste unavení a váš mozek je v mlze. Váš systém zoufale potřebuje energii a vede vás k přijmu sacharidů a tuků – tedy sladkých mastných jídel, i když nemáte hlad, protože potřebuje dobít baterky.

Dopřejte si 7-8 hodin spánku denně a srovnejte hladinu vašich hormonů.

23 důležitých potravin pro vaší hormonální rovnováhu

Přijímáte hodně škrobových sacharidů

Neustálý pocit hladu - Vše o zdraví

Místo sladkostí si dejte třeba mandle, jablka, pistácie, sušené švestky a podobně.  Jsou výbornou náhradou nezdravých sladkostí.

3 potraviny pro ploché bříško

Máte hodně stresu

Kdo z nás nezažil vypjatý pracovní den nebo komplikaci ve vztahu, která vedla k přejídání? Stres má i skrytější způsoby, jak nás učinit nenasytnými. Při stresu naše tělo produkuje větší množství adrenalinu a kortizolu.

Zvýšené hladiny těchto hormonů klamou náš organismus, který si myslí, že na něj probíhá útok a potřebuje energii. Vaše chuť k jídlu tak začne narůstat.

Stres zároveň snižuje hladinu serotoninu v mozku, který ovlivní vaši náladu směrem dolů a vede také k většímu pocitu hladu.

Cvičení jógy, procházky v přírodě, tvořivá činnost, meditace nebo relaxační hudba, vám pomůže redukovat stres. Skvěle funguje mazlení se zvířaty.

9 potravin proti stresu a pro krásnou pleť

Pijete příliš mnoho alkoholu

Koktejly před obědem či sklenice vína k podpoření trávení, to je přesně to, co způsobuje hlad, i když je váš žaludek plný. Studie potvrzují, že lidé, kteří pijí alkohol, poté konzumují kaloričtější jídla. Alkohol navíc dehydruje a to vede opět k většímu pocitu hladu, jak jsem zmínila výše. Ve skutečnosti se potřebujete napít vody.

Je lepší nejdříve jíst a potom pít alkohol. K alkoholu vždy pijte čistou vodu, abyste předešli dehydrataci a bolestem hlavy.

Jak se zbavit závislosti na alkoholu a kouření + přírodní recepty

Přijímáte málo proteinů

Neustálý pocit hladu - Vše o zdravíNemusíte se nutně ládovat masem, abyste neměli hlad. V článku Mých 7 nejoblíbenějších zdrojů rostlinného proteinu + podrobný seznam všech ostatních, naleznete inspiraci na jednoduché zdravé proteiny, které vás budou držet dál od výkyvů chutí i hladu. Proteiny zůstávají déle v žaludku a způsobují pocit plnosti a potlačují pocit hladu.

Ideální porce pro ženy je 46 g proteinů denně a pro muže je to 56 g denně. Kromě rostlinných proteinů si můžete dát živý jogurt, domácí vejce nebo libové bílé maso.

Nepřijímáte dostatek tuku

Stejně jako proteiny, jsou nenasycené tuky spojeny s pocitem nasycení. Když jste po správném jídle nasyceni, nebudete mít hned chuť na jídlo další, byť by to byl třeba dezert, dokud nebudete mít opravdu hlad. Zařaďte do svého jídelníčku zdravé tuky ve formě za studena lisovaných olejů z ořechů, semínek, oliv, avokáda a podobně.

Doporučuji dospělým přijímat 20 až 30% denních kalorií ve formě zdravých tuků.

Domácí výroba másel ze semínek a ořechů

Vynecháváte jídla

Vynechávat snídani nebo jiná jídla v průběhu dne se vám vymstí, i přes to, že některé současné trendy nabádají ke konzumaci i dvou jídel za den.

Jakmile vynecháte jídlo a váš žaludek je delší dobu prázdný, dochází ke zvýšení produkce hormonu ghrelinu, o kterém jsem psala již výše a tím poroste vaše chuť k jídlu. Ghrelin připravuje váš trávící trakt na příchod potravy. Když potom začnete jíst, máte tendenci se přejídat.

Obecným pravidlem je pauza mezi jídly maximálně 4-5 hodin. Doba pauzy je individuální, někdo potřebuje jíst častěji jiný méně často, řiďte se svým pocitem v těle.

Rovněž doporučuji jíst snídani a to nejlépe do 45 minut až hodiny od probuzení. Jezte dle sezóny, v zimě spíše teplejší výživné snídaně v podobě kaší se semínky a ořechy, v létě ovoce a ovocná smoothie, raw kaše, mandlové máslo, proteinové smoothie, …

Zdravá snídaně do skleničky – šetří ráno čas!

Jste bombardovaní tzv. „gastro-pornografií“

Co způsobuje pocit hladu?

Neustálý pocit hladu - Vše o zdraví Nemoci trávicího ústrojí

Závisí hlad především na hormonální soustavě, či je více spojen s nervovým systémem? Jaké receptory na nedostatek hladu reagují? A jak to, že i naprosto vychrtlý člověk může jíst tak hodně, pořád být hladový a přitom si zachovávat minimální množství tělesného tuku?

Mohlo by se jednat o základní zvířecí instinkt, ale není tomu tak. Hlad je velice složitý tělesný proces.

Zatímco pocit hladu a sytosti je detekován v oblasti mezimozku, přesněji v hypotalamu, skutečný pocit hladu a sytosti se vytváří v našem žaludku. Jakési smrštění žaludku, které pociťujeme po zmeškání oběda nebo večeře, je řízeno složitým nervstvem a hormony, které spojují mozek a trávící orgány.

Podle slov předních odborníků na hormonální soustavu z university v australském městě Adelaide jsou do uspokojování našeho hladu zapojeny složité reakce. A to jak při hledání jídla, tak i při samotné konzumaci.

Existuje nejen smyslové vnímání hladu z oblasti žaludku samo o sobě, ale také i pocity způsobné hormony, jenž působí jako chemičtí poslové k reakcím, které „vyrobí“ pocit hladu a motivují tak tělo.

Například je naprosto zbytečné býthladový, sedět někde v koutě a přemýšlet o tom. Musíte být motivován. Má to být reakce, která pohání motivační chování k tomu, abyste šli ven a něco ulovili.

Jedním z těchto hormonů hladu je ghrelin, který se vytváří v žaludku a říká mozku, kdy je čas jíst. Hodně ghrelinu produkuje prázdný žaludek. Když se jeho úroveň zvýší, naše chuť k jídlu vzroste také.

Nejdříve pocítíte hlad a pak začnete jíst. V ten moment se stane spousta věcí.

Zajímavé:  MfD: Léčba rakoviny je stále dražší – vše o zdraví

Pocit chuti v ústech spustí receptory na povrchu a ve spodní části jazyka, které pošlou signál do mozku říct zbytku těla, že je jídlo na cestě. Tělo se připraví na zásilku.

Jídlo vstoupí do žaludku a expanduje. A jak si tak užíváme pocit uspokojení, žaludek se již připravuje na další dodávku jídla a tekutin.

Pokud je přítomno hodně tuků a to zejména v tenkém střevě, žaludek se vyprazdňuje pomaleji, aby cestou střevy umožnil vstřebání co nejvíce živin.

Pocit sytosti a uspokojení hladu je výsledek roztažení žaludku, absorbování živin do krve a produkcí hormonů v žaludku.

Hormony ve střevech koordinují využití potravin pro energetické účely a pro uskladnění. A případně posílají zprávy receptorům informující mozek a současné existenci dostatku energie.

Existují receptory pro různé druhy živiny. Existuje receptor cukru a receptor tuku. Jestliže sníte cukr a žádný tuk, do krve dostanete velkou dávku cukru, ale žaludek bude brzo prázdný. Když přidáte tuk k cukru, žaludek se tak rychle nevyprázdní a jednorázová dávka cukru nebude tak obrovská.

V rámci tohoto základního systému hladu a sytosti působí hormonální mechanismus, který sleduje úroveň tuku.

Tukové buňky iniciují produkci hormonu, kterému se říká leptin. Ten informuje mozek o tom, kolik tuku je v těle.

Takže teoreticky, kdybyste dali obéznímu člověku injekci leptinu, mohli byste oklamat mozek, aby si myslel, že má dostatek jídla.

To bohužel ale není možné, neboť leptin v těle funguje i opačným způsobem. A to tak, že ho chrání před snižováním množství tělesného tuku.

V našem těle jsou zakódovány návyky z dob, kdy jsme se ještě procházeli s kyjem po jeskyni. Takže pokud se sníží energie, leptin klesne, všechny tyto mechanismy v mozku začnou působit a řeknou: „Stav nouze, potřebujme jídlo, jdi lovit!“

Čas jídel se tehdy nedělil na snídani, oběd a večeři. Ale pouze na období, kdy jídlo bylo a kdy zase nebylo. Tělo se vyvíjelo k zásobování se tukem. Ale dnes se naše potravinová situace změnila z nejisté honičky za mamutem na kuřecí křidýlko s pikantní omáčkou.

To je důvod, proč celá moderní civilizace tloustne. Okolo 70 % obezity je dědičných, schopnost skladovat tuk je prostě zakódovaná v našich genech.

Tak co tedy lidé, kteří zůstávají hubení bez ohledu na to, kolik a co jedí a jak moc se pohybují?

Tito lidé spálí hodně energie a žádnou si neukládají. Veškerou energii prostě spálí. Jsou to pravděpodobně lidé, kteří by původně měli výrazně snížené šance na přežití.

Autor: Petr Zimola

Pocit hladu: Co dělat, když vám kručí v břiše, i když dost jíte?

Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem lidského těla. To, že se bez nich žádný vyvážený a zdravý jídelníček neobejde, je jasné. Potíž je ale v tom, že zdravý člověk by jich měl sníst poměrně dost – podle některých výživových poradců až 1 gram na 1 kilogram své váhy.

Pokud tedy vážíte 60 kg, měli byste sníst 60 gramů bílkovin. Vajíčko jich má 6, čtvrt litru polotučného mléka osm, 100 gramů kuřecího masa kolem 20 gramů. Jogurt v průměru 3–5 gramů, řecký, tvaroh nebo skyr i 10. Doporučenou denní dávku tedy nesníte jen tak, je potřeba na to myslet.

Bílkoviny vás ale zasytí, takže hned tak po jídle nedostanete hlad. A to se rozhodně vyplatí.

2. Jíte příliš mnoho bílého cukru

Rafinovaný cukr je nejčastějším důvodem, proč mají lidi hlad po celý den. Vynechte cukry jednoduché a cukr bílý. Sledujte etikety na potravinách a dívejte se, kolik sacharidů, „z toho cukrů“ výrobek obsahuje. Samozřejmě, tělo sacharidy potřebuje. „Dejte přednost sacharidům v podobě celozrnných potravin,“ doporučuje Pamela Peeke, nutriční poradkyně.

3. Jíte málo vlákniny

Vláknina do jídelníčku patří, i když zrovna nechcete hubnout. Ženy by měly sníst alespoň 25 gramů denně, muži zhruba o pět až deset gramů více. Proč? Vláknina zasytí, takže nebudete mít hlad, srovná se vám hladina cukru v krvi, takže vás nebude honit mlsná, a navíc má i zdravotní benefity, pomáhá třeba předcházet rakovině tlustého střeva. Více o vláknině si přečtěte zde.

4. Jíte příliš mnoho průmyslově zpracovaných potravin

Bílý chléb, sušenky, salátové dresingy, kečup, konzervy a další průmyslově zpracované potraviny zvyšují hladinu cukru v krvi. To znamená, že ten zase rychle poklesne a vaše tělo signalizuje potřebu dodat rychle něco dalšího.

Tyto potraviny jsou navíc často plné nezdravých tuků a rafinovaných cukrů.

Výzkum publikovaný v časopise International Journal of Obesity naznačuje, že takové potraviny zasahují do procesu regulace chemických látek v mozku, což vede k depresím a přejídání.

5. Hormonální změny

Hormonální nerovnováhu ale může mít na svědomí hypertyreóza neboli hyperaktivita štítné žlázy. Ta se mimo jiné projevuje i větším hladem a chutí.

Jakmile máte v těle příliš vysokou hladinu hormonů štítné žlázy, vitální funkce těla se zrychlí a spalujete energii rychleji, než by bylo zdrávo. Příčinami můžou být ale také hypoglykémie (trvale nízká hladina krevního cukru) stejně jako cukrovka.

Určitě se poraďte s lékařem a nechte si udělat všechny potřebné testy. A pro ženy ještě něco, co řada z nich zná: Stačí pár dní před menstruací a hlad je váš každodenní společník.

6. Málo spíte

Možná máte někdy pocit, že spánek rovná se zahálka a že je vždycky lepší zajít do posilovny. Není to ale pravda. Naopak: únavu z nedostatku spánku často zaháníme tím, že stále něco uzobáváme. Výsledek se dříve či později dostaví – tloustneme a hrozí nám cukrovka. Takže nechcete-li se stát plnoštíhlými diabetiky, dopřejte si kvalitní spánek.

7. Málo pijete

Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. Vždycky se tedy nejdřív napijte, voda zaplní žaludek a tělu jen prospěje. Zkuste si dát skleničku vody s citronem nebo zelený čaj.

8. Jíte z nudy nebo ze stresu

Ne vždycky stojí za touhou po jídle hlad. Člověk prostě potřebuje nějaké rychlé potěšení nebo rozptýlení. Psychologové mají pro tento druh uždibování termín „emoční přejídání“. Jíme pro to, abychom se nějak odměnili, rozptýlili, zahnali nepříjemné myšlenky. Jak vyzrát na emoční přejídání, si přečtěte v tomto článku.

VIDEO TIP: Co tvoří váhový úbytek při hladovce?

Proč mají některé ženy neustále hlad – Novinky.cz

Hlavní obsahDůvodů k neustálému hladu může být celá řada. Od špatného stravování až po zdravotní potíže. Foto: Profimedia.cz

Jídlo je nezbytnou součástí našich životů. Stejně jako pomáhá a udržuje nás naživu, může i ubližovat. Pro lidi, kteří mají neustále hlad, je pak riziko o to větší. Ženy nejsou rozhodně výjimkou.

S vysvětlením, proč některým z nich jídlo doslova řídí život, a proč jsou neustále hladové, přišel server Women´s Health magazine, který vyzpovídal stravovací poradkyni Pamelu Peekeovou ze společnosti Elements Behavioral Health.

Některé ženy mají díky genetice štěstí a mohou se pyšnit dokonalou postavou. Mnohé další musí bohužel tvrdě pracovat, aby měly postavu podle svých představ. Aby šlo hubnutí podle plánu, je třeba také správně motivovat a povzbudit metabolismus.

Čím rychlejší látková přeměna je, tím více energie bude tělo potřebovat. Rychlejší metabolismus, než je klasický průměr běžné populace, má podle zjištění vědců z Vermontské univerzity až 32 procent všech lidí.

Rozhodně to není na škodu, ale je s tím spojen fakt, že takoví lidé spálí během dne až o 400 kalorií více než ostatní, uvádí server. Nejde o nijak závratnou hodnotu, ale může to být už pádný důvod k tomu, aby měly některé dámy větší pocit hladu a chuť třeba na druhou svačinu nebo extra porci těstovin u oběda navíc.

Zajímavé:  Pigmentové skvrny - Vše o zdraví

Za velkou část případů věčného hladu může ovšem také nesprávné složení potravy. Na vině jsou především tzv. rafinované potraviny jako například bílé pečivo, bílý cukr, dokonce i mnohé salátové dresinky.

Tyto potraviny mají za následek stav, kdy má chvíli po jídle mnohá žena snad ještě větší hlad než před ním. „Nejhorší je rafinovaný (bílý) cukr, který je často oním důvodem, proč mají během dne lidé neustále hlad,” uvádí Peekeová.

Návaly hladu v období kolem menstruace v důsledku rozbouřených hormonů nejsou ničím neobvyklým, u některých žen může ale podobná situace být každodenní záležitostí.

Častým důvodem může být tzv. hypertyreóza, kdy štítná žláza produkuje nadměrné množství hormonů. Čím vyšší produkce, tím více se urychlují tělesné funkce, a o to rychleji se spaluje energie. Nejčastější příčinou projevu hypertyreózy bývá tzv. Gravesova choroba – imunitní porucha postihující právě štítnou žlázu.

Neustálé pocity hladu ale také může způsobovat nízká hladina cukru v krvi nebo také cukrovka.

V neposlední, nebo možná v první řadě, je ale nejlepší si uvědomit, zda jde opravdu o hlad, nebo jen o chuť dát si něco dobrého. Bohužel právě ženy tyto dva faktory velmi často zaměňují.

„Hlad je prvotní biologický pohon spojený s fyzickými příznaky, jako jsou bolesti hlavy, třes, střevní stahy, které mají za následek kručení žaludku. Chuť k jídlu je psychologický jev, při kterém toužíte po určité potravině a všemi možnými silami o ni usilujete,” popisuje Peekeová rozdíly.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Hlavní zprávy

Jak vyzrát na vlčí hlad? Zkuste přelstít hormon ghrelin

Za to, že se ocitneme ve fázi vlčího hladu, si podle odborníků můžeme sami. Nevnímáme totiž signály, které nám tělo dává během dne, když chce doplnit energii.

„Někdy si v takových chvílích dáme místo jídla kávu, která pocit hladu oddálí, nebo jsme natolik zaujati tím, co děláme, že na jídlo zkrátka nepomyslíme,“ upozorňuje koučka hubnutí Lenka Kaprhálová, která působí i jako odbornice na webu www.dietolozka.cz.

Po určitou dobu to podle ní organismus vydrží, ale jakmile dospěje do fáze, kdy stoupne hladina hormonu ghrelinu, který má za úkol hlásit, že je potřeba se najíst, tělo si o jídlo řekne poměrně drastickým způsobem.

„V takové chvíli se už nespokojí s malou porcí nebo racionálním jídlem s nižší energetickou hodnotou, ale bude nás honit do všech možných chutí, ať už je to sladké, slané, nebo ostré,“ varuje zkušená odbornice.

Chutě versus hlad

Lze proti záchvatům hladu něco dělat? Jak by se měl člověk stravovat, aby se jich vyvaroval? „Pro tyto případy je nejlepší jíst pravidelně a snažit se jídla nevynechávat. Pokud máme organismus v rovnováze, pocity hladu se dostavují asi tři až čtyři hodiny po jídle, kdy je žaludek opět prázdný, a tudíž jej můžeme naplnit,“ vysvětluje Lenka Kaprhálová.

Také podle nutričního specialisty Martina Koláře záchvaty hladu souvisí s nepravidelnou stravou. „Nedostatečný příjem základních živin přes den může způsobit, že si organismus vyžádá příjem chybějících kalorií.

Pokud se ale jedná čistě o chutě na určitou potravinu, může za tím stát i nevyvážený jídelníček, byť jsme přes den pravidelnost ve stravování dodrželi.

Kupříkladu chybí-li nám dostatečné množství sacharidů, má tělo večer potřebu si to vykompenzovat něčím sladkým,“ uvádí odborník a připomíná, že zatímco nedostatek živin ve stravě se projeví právě jako chutě, naopak nedostatečný energetický příjem ve stravě se projeví jako hlad.

Pud přežít je silnější než vůle

Nutnost doplnit chybějící přísun jídla ve velmi krátkém čase způsobí, že toho sníme mnohem více, než bychom si dopřáli během dne při pravidelných a vyvážených porcích.

„Ve většině případů přichází vlčí hlad v pozdních odpoledních hodinách a pokračuje až do nočních hodin. Člověk je vlastně bezmocný, protože proti těmto pocitům a potřebám je jakékoli racionální vysvětlení nedostačující. Mohu si tisíckrát říci, že přejídat se na noc není zdravé, ale pud přežít je silnější než jakkoli silná vůle,“ upozorňuje Lenka Kaprhálová.

Abyste nešilhali hlady, dodržujte tato pravidla:* Jezte v klidu, vsedě a nikam přitom nespěchejte. Jídlo si vychutnávejte.* Dejte si k snídani vejce. Uvidíte, že toho během dne sníte méně a nebudete mít problém se ovládnout, pokud vás přepadnou choutky na sladké.* Aby vás hlad nepřekvapil na ulici, mějte vždy po ruce nějakou drobnost: jablko, müsli tyčinku nebo pytlík sušeného ovoce.* Z ovoce jsou vhodné třeba i fíky, které nejenže uspokojí chuť na sladké, ale zároveň vás díky vysokému obsahu vlákniny zasytí na mnohem delší dobu než jiné druhy ovoce.* S hladem si dobře poradí i tvaroh. Hodí se třeba na svačinku, ideálně s křupavým knäckebrotem.* Sytí se budete cítit i po šálku kefíru nebo zákysu. Na pečivo, uzeniny, tučné sýry, sušenky, čokolády, slané chipsy a krekry zapomeňte. Velký hlad s nimi v žádném případě nezajídejte. A ani ten malý!

Snídaně je důležitá, kontrolujte se večer

Poté, co člověk sní všechno možné a jde si lehnout, logicky nemívá příliš velkou chuť na snídani. A právě v tom je zakopaný pes, protože kolotoč začíná nanovo.

„Bez snídaně, s menším obědem a celodenním deficitem jídla přijde opět vysoká potřeba doplnit energii a vlčí hlad je tu zase. Proto je nejlepší se postupně naučit snídat a neodbývat oběd. Naopak je lepší ubírat večer. Apetit se srovná a vlčí hlad zmizí,“ radí odbornice, podle níž je tento problém spíše záležitostí mužů.

„Mnozí z nich jedí přes den velmi málo, protože takzvaně nemají na jídlo čas. Ženy zase mají tendenci něco stále uždibovat, případně si ke kávě dopřát něco dobrého,“ všimla si koučka hubnutí.

Lednice na zámek?

Jedním z častých nešvarů mnoha lidí, kteří mají problémy s náhlým přejídáním, je noční luxování lednice. Co tedy doporučit těm, kteří chodí jíst v noci?

„Je třeba odlišit, zda pořádají noční nájezdy na lednici, protože mají nezvladatelný hlad, nebo je jen takzvaně honí mlsná. Oba případy svědčí o nesprávné skladbě jídelníčku, tedy o nedostatku kalorií nebo o špatném složení jídel. Pomáhá například vypláchnutí úst ústní vodou, což částečně znecitliví chuťové buňky.

Vhodné také je nemít v lednici různá lákadla, tedy potraviny, které opravdu miluji, přestože vím, že nejsou zdravé. Když otevřu lednici, ve které bude jen zelenina, nezbude mi než se přejíst zeleninou.

Další možnou variantou je, s nadsázkou řečeno, umístit na lednici zámek, případně vystavit svou tlustou fotku v rovině očí, i to může člověka odradit od noční žravosti,“ myslí si Martin Kolář.

Přelstěte hormon hladu

Kolik procent lidí se trápí záchvaty přejídání, se přesně neví, ale kupříkladu mezi klienty Lenky Kaprhálové řeší tento problém asi třetina lidí. A co jim doporučuje, aby se přejídání nedostavovalo?

Kupříkladu to, že pokud vědí, že budou mít k dispozici jídlo až za delší čas, mohou vliv hormonu ghrelinu snížit podáním malého kousku něčeho tučného, třeba sýra, čokolády nebo několika oříšků.

„Aktivita hormonu hladu se tím sníží, nadcházející jídlo snědí v klidu a budou i lépe zasyceni,“ dodává.

Dejte na odborníka

Máte-li dojem, že problémy s přejídáním nezvládáte, určitě byste je měli řešit s odborníkem.

„Jakékoli přejídání, neuspokojení chutí nebo nemožnost se nasytit, které bude trvat dlouhodobě, se začne projevovat nárůstem váhy nebo změnou nálad. Je dobré to odborně konzultovat.

Protože za záchvaty náhlého hladu může být i cukrovka, je také vhodné si minimálně prostřednictvím krevních testů ověřit svůj zdravotní stav a hladinu glykémie a dělat to i dlouhodobě,“ radí závěrem Martin Kolář.

Článek vyšel v únorovém vydání časopisu Zdraví.

Andrea Skalická pro časopis Zdraví

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *