Nízká děložní sliznice – Vše o zdraví

Dezinformací číslo jedna je ta tvrdící, že vakcína na principu mRNA totálně přetvoří lidskou DNA. Je navíc podpořena konstatováním, že nikdo neví, co dlouhodobě vakcinace způsobí… Ano, to se skutečně netuší. „Vakcíny mRNA neobsahují DNA,“ vysvětluje viroložka MUDr. Ruth Tachezy, vedoucí NRL pro papilomaviry a polyomaviry v Ústavu hematologie a krevní transfuze.

Ženskou populaci zděsila zvěst, že očkování způsobuje neplodnost. Příčina? Má tkvět v tom, že struktura RNA koronaviru – jeho protein – je výrazně podobný tomu na děložní sliznici, tudíž ten děložní může vakcína zničit.

„Pravda je, že očkování zničí pouze protein koronaviru a nezasáhne do proteinu děložní sliznice, která má jiné složení. Tedy nezpůsobí neplodnost,“ uvedla dezinformaci na pravou míru MUDr. Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí z Nemocnice Na Bulovce v Praze. Podobných příkladů je víc.

Na každém šprochu…

„Doba je přecitlivělá. Virologové, sérologové, epidemiologové… ale i biochemici a další specialisté vyjadřující se na veřejnosti odborně k vakcínám proti covidu-19, k medikaci a podobně musí dát mimořádný pozor na obsah svých sdělení. Aby byl laikům srozumitelný a jasný,“ varuje sociolog Petr Freiman.

Lidé jsou podezíraví, obávají se o své svobody, bojí se, že jsou předmětem manipulace, pokusnými králíky, cestou k zisku… „Není divu, mnozí politikové i byznysmeni je v tom utvrzují záměrnými populistickými řečmi, někteří žel i svými činy… Málokdo je čitelný,“ zmiňuje sociolog.

Objevily se případy – nejsou to fámy – kdy zaměstnavatel sdělil zaměstnanci, že jeho setrvání ve firmě je podmíněno vakcinací. Právníci to považují za „zkrat“, který by rozcupovali. Celoplošné očkování není, ani dle epidemiologů nebude, zásadním řešením současného stavu.

Nízká děložní sliznice - Vše o zdraví

Vakcíny užívané v ČR

Navíc je očkování na bázi dobrovolnosti. Vakcinace by se neměla podobnými tlaky devalvovat a stát se a priori strašákem a její odmítání až zásadním projevem vzdoru…

Na druhé straně dnes Evropská komise řeší dočasný „covidový pas“, který má očkovaným zjednodušit v éře „ohrožení“ cestování přes hranice. Též šéfové světových aerolinek mají vizi, že cestující na mezinárodních linkách budou muset doložit dokument o vakcinaci proti covidu-19.

„Pro občana bez medicinského vzdělání, který nemá o medicíně ani povědomí, je složité se orientovat v datech, číslech i zprávách. Těžko dešifruje i odborníka, který je lapen farmaceutickou firmou či je loajální k určitému politickému uskupení, zde by měla zafungovat seriózní média,“ míní sociolog.

Covid-19 je podvod

Videa a texty tvrdící, že onemocnění covid-19 je podvod a neexistuje, že epidemii rozplánovala do roku 2025 Světová banka, že nejmenovaný muž z Anglie byl na testu, po němž se mu spustila krev z nosní dírky, kde mu dělali stěr, a on z ní vytáhl nanočip vyvíjený Billem Gatesem, který mu bez jeho vědomí instalovali… provázejí lidstvo prakticky od poloviny pandemie.

Ashermanův syndrom (děložní srůsty) – příznaky a léčba

  • Pro pacientky je typicka bolestiva menstruace. Zdroj: Shutterstock
  • Ženy, které trpí Ashermanovým syndromem, mívají nepravidelnou menstruaci. Zdroj: Shutterstock
  • Jedním z příznaků nemoci je bolest břicha. Zdroj Shutterstock
  • Děložní jizvy a srůsty jsou typické pro ženy, které podstoupili revizi dělohy. Zdroj: Shutterstock
  • Pacientky, kterým se podaří otěhotnět častokrát potratí. Zdroj: Shutterstock
  • Ashermanův syndrom může vést k předčasnému porodu. Zdroj: Shutterstock

Ashermanův syndrom je gynekologické onemocnění, které může potkat ženu jakéhokoli věku. Vyznačuje se přítomností děložních srůstů a jizev, jež mají za následek nepravidelné či mimomenstruační krvácení.

Pacientky rovněž mívají velký problém s otěhotněním, a pokud se jim přeci jen poštěstí, jejich gravidita bývá velmi riziková.

Ashermanův syndrom patří k velmi častým příčinám neplodnosti u žen v reprodukčním věku. Postihnout však může i výrazně mladší a starší pacientky.

Onemocnění útočí na reprodukční soustavu, konkrétně na děložní sliznici, která se nazývá endometrium. To je tvořeno dvěma vrstvami – první z nich je funkční vrstva, která se odlučuje během menstruace.

Druhé se říká bazální neboli základní a jejím úkolem je obnovování první zmíněné vrstvy.

V momentě, kdy dojde k poškození bazální vrstvy, začnou se v děloze tvořit jizvy a srůsty.

Endometrium, které je takto poškozeno, přestává reagovat na hormon estrogen, což je důvod, proč má většina pacientek problémy s nepravidelnou menstruací.

U některých z nich může dokonce zcela vymizet. S tímto onemocněním bývají rovněž spojeny potíže s otěhotněním a donošením plodu.

Příčiny

Ačkoli se problém může objevit u všech věkových skupin, nejtypičtější je pro ženy, které podstoupily revizi dělohy, během které došlo k poranění sliznice, a to například při nitroděložním výkonu v období po porodu, kyretáží anebo císařským řezem. Jednou z příčin mohou být také nejrůznější operace v děloze, tedy takzvané hysteroskopie, či vrozené vady. 

Příznaky

Kromě nepravidelné či zcela vymizelé menstruace a problémů s otěhotněním, se Ashermanův syndrom vyznačuje také:

  • Bolestí při menstruaci či ovulaci
  • Bolestmi břicha
  • Opakujícími se potraty
  • Předčasným porodem
  • Prasknutím dělohy
  • Poruchami vývoje placenty

Ashermanův syndrom a těhotenství

Zatímco u některých pacientek může dojít ke spontánnímu otěhotnění a následně i bezproblémovému průběhu těhotenství a porodu, jindy je třeba použít metodu asistované reprodukce. Ne vždy je ale úspěšná, a tak některým párům nezbývá jiná možnost než adopce.

Máte zkušenost s děložními srůsty?

Jak už zaznělo výše, u pacientek s Ashermanovým syndromem se těhotenství pojí s určitými riziky, která jsou závislá na závažnosti onemocnění.

Například, pokud u ní nemoc proběhla pouze mírně a veškeré děložní srůsty byly odstraněny, může žena počítat se stejnými komplikacemi jako jakákoli jiná zdravá nastávající maminka.

V opačném případě, tedy pokud byl průběh onemocnění těžký, se může rodička setkat s těmito riziky:

  • Potrat v prvním trimestru
  • Placenta accreta (placenta roste do stěny dělohy)
  • Placenta praevia (nízko položená placenta)
  • Nekompetentnost děložního čípku
  • Vývojové vady plodu
  • Masivní krvácení během porodu

Vyšetření a léčba

Diagnostika probíhá na základě klinických příznaků. Přítomnost srůstů či jizev pak lékař potvrdí či vyvrátí pomocí hysteroskopie, tedy endoskopického vyšetření děložní dutiny. Co se týče léčby, ta bývá zpravidla chirurgická. Konkrétně se přistupuje k takzvané hysteroskopické adheziolýze, což je mechanické narušení a odstranění srůstů pod optickou kontrolou.

Pacientky také poměrně běžně podstupují hormonální léčbu pomocí estrogenů, které podněcují nárůst sliznice a současně zamezují vzniku nových jizev a srůstů. Jejich opakovaný výskyt je totiž poměrně vysoce pravděpodobný. Udává se šance zhruba 20 až 50 %. Někdy se při léčbě Ashermanova syndromu používají antibiotika, která zabraňují případné infekci.

Zdroje: modrykonik.cz, jaknamaterstvi.cz, ulekare.cz

Diskuze Problém s nízkou děložní sliznicí – zkušenosti

Ahoj holky, měla jste některá problém s nízkou děložní sliznicí –
endometriem, a jak se vám podařilo tento problém vyřešit? Víte, jaké
mají být hodnoty endometria v průběhu cykla, v době ovulace by prý měla
být min. 8mm vysoká. Díky B.

Velikost písma:

Ahoj Borisko,

píši jen ze své zkušenosti. Mně doktorka na gyndě říkala, že mám
děložní sliznici 9mm, a že by to mohlo být lepší. Vím, že 3-4mm je prý
dost málo na uchycení prcka.

Některé holky někde psaly, že dostávaly nějaké hormonální léky na
růst děložní sliznice. Já myslím, že i utrogestan v druhé polovině
cyklu takhle působí. Já ho taky po dva cykly brala a vždy jsem měla
sliznici okolo 10mm.

papa zelvoon

Ahoj Borisko!

Já jsem měla nízkou děložní sliznici po porodu prvního prcka.
V reálu to znamenalo cykly asi 50dní. Dr. mi tenkrát napsal na 3měsíce HA,
že mi upraví hormony a opravdu to pomohlo. Ale nevím, jestli to pomůže
všem, nevím, co bylo u mě důvodem…

Hodně štěstí!

Ahoj holky, díky za informace, teď jsem se zase dobře zmátla, ve
Wikipedii jsem našla toto:

Cyklické změny endometria, jeho proliferační a sekreční fáze, která
končí odloučením části děložní sliznice a menstruací. Děložní
sliznice začíná růst od 0,3mm a krátce před menstruací má asi 5mm
i více.

Ahojte,
já mám taky nízkou děložní sliznici (2mm). Bylo mi řečeno, že za
těchto okolností je prakticky nemožné otěhotnět, popř. dítě donosit.
Problém je v tom, že doktor neví diagnozu. Užívala jsem estrogen, ale ten
vůbec nezabral. Prý mám zkusit alternativní medicínu, čínské čaje,
apod. Nevím, co mám dělat.

Ahojky anonymní, já mám také problém s níázkou sliznicí, už je to
rok, co jsemmvy:,–(ila HA a vůbec jsem nedostávala menstruaci, pak se teda
odhalila diagnoza pco, začalo se to řešit, ale sliznice je furt dost nízká,
já ji mám pořád 6 mm, i když menstruaci mám teď silnější 6 dní,
předtím 2 dny, ale zatím se mimi taky nezadařilo, ale u mě je to
složitější, hlavně s těma hormonama, hodně na tu sliznici doporučují
kontryhelový čaj, já jsem po něm žádné moc extra výsledky neviděla, ale
jiné holky s ním jají i lepší zkušenosti, už jsem prohledala celý net,
co se týče nárustu děložní sliznice, ale nenašla jsem ani ťuk, co by na
to pomáhalo, co se týče přírodních léčiv, a co mudr. na to? přece musí
být nějaké syntetické hormony, co podpoří její nárust. Já betru proveru
od 17. do 26. dc, je fakt , že mi zabírá, připravuje dělohu na
uhnízdění…..

ahoj, jo mám pocit, alespoň jsem už to někde četla, že dvojí měření
endometria existuje, jinak sliznice se s menstruací vylučuje a pak zase
začíná narůstat, nízká sliznice je pod 6mm, pamatuji si, že my kdysi Dr.
naměřil 6 mm a říkal, že nic moc.

Zajímavé:  ČSSZ: Počet pracovních neschopností se snížil o 14 pct – vše o zdraví

Teď po několika letech jsem měla na
kontrole na UZ před ovulací a sliznice byla 8mm a Dr. říkal, že je to
normální nález a optimální podmínky pro oplodnění.

Jo a ještě si
pamatuji, že když jsem byla těhotná, tak na UZ nebylo nic vidět a sliznice
byla 9mm a to jsem meškala asi týden a stačilo to a mám krásné a zdravé
dítko. Snad vám to trochu pomohlo, pa

jo a ještě jsem zapoměla, že pro nárůst a podpoření sliznice se
doporučuje pít maliník

Ahoj holky, také jsem měla 14 den cyklu nízkou sliznici 4mm, podle mé
Dr. to bylo způsobeno asi tím, že mi po porodu dcerky v roce 2005 při
čištění seškrábali moc sliznice uvnitř v děloze a nová neměla
z čeho růst.

Takže jsme se 2 roky snažili o mimi, poslední půlrok před
otěhotněním jsem brala léky na růst vajíček, pak injekci na uvolnění
vajíček a léky na růst sliznice a furt nic. Manžel bral vitamín A a E a
když už jsem byli rozhodnuti, že půjdem na umělé oplodnění, tak se to
i přes tu 4mm sliznici povedlo.

Sice jsem do vytvoření placenty nesměla
skoro nic dělat, ale teď jsem ve 20tt a na Silvestra čekáme druhé dítko.
Dr. naprosto nechápala, jak se tam to mimčo při tak nízké sliznici mohlo
vůbec zachytit a vrtí nad tím hlavou doteďka, ale mimi je v pořádku,
roste podle tabulek, takže je vše OK.

Tak přeji, pokud se to některé,
kvůli nízké sliznici stále nedaří ať nepropadá smutku, protože zázraky
se dějí. Hodně štěstí.

Ahoj holky,

taky přispěju svoji troškou do mlýna.
Loni v březnu jsem se registrovala v novému gyndr. a při vstupu mi dělal
i UZ. Snažili jsme se o miminko po předchozím spon. potratu, tak jsem se
ptala jestli náhodou se nezadařilo a on, že vzhledem v nízké sliznici to
na těhu nevypadá a na MS taky ne.

Druhý den – pátek – jsem si v práci (jsem zdrav. sestra) dělala hCG a
vyšlo 60 jednotek. Tak jsem v pondělí naklusala k dr.

, znovu hCG (už bylo
200 jednotek), na UZ ještě nic, ale ani sliznice – jen asi 4 mm, tak mi dal
Utrogestan – 1 ráno, 2 večer jsem zaváděla, a výsledek – skoro
devítiměsíční Honzík.

  • Tak neztrácet hlavu, když se všechno podchytí, tak to dobře dopadne!
  • Přeji brzy // !
  • Kalinka

Kalinko, myslíš, že by se to prokázalo i na těhotenském testu? Jak
jinak my nezdravotníci bysme to mohly podchytit?
Díky za povzbuzení.

Lucka

ahoj holky, taky jsem mela nizkou sliznici – myslim, ze 3,5 nebo 4 mm, vic
ne. Pila jsem kontryhel – ne moc dlouho (asi tyden) – a k memu velkemu
prekvapeni se zadarilo! Bohuzel to nedopadlo, ale tou nizkou sliznici to urcite
nebylo. Takze i pri nizke sliznici se muze stat zazrak!

Ahoj Lucko,
těhotenský test už by Ti ukázal //, při prvním náznaku bych se nacpala
k dr., že mám nízkou sliznici a pozitivní těhu test, pokud je rozumný
udělá hned UZ (těhu ještě nebude vidět) a změří děložní sliznici.
Pokud bude nízká, dá hormony ….. myslím, že takto to jde podchytit.

  1. Bez UZ sliznici nezjistíš, ať zdravotník nebo nezdravotník, ale test by Ti
    měl vyjít pozitivně už od 25 jednotek hCG.
  2. Tak držím pěsti I.

Nedaří se vám otěhotnět? Zkuste změnit stravu!

V Sanatoriu REPROMEDA Vám již delší dobu nabízíme různé alternativní metody ke zvýšení úspěšnosti vaší léčby. Od Cvičení dle Mojžíšové, přes hojně využívanou a vámi oblíbenou akupunkturu, až po bylinou terapii s využitím TČM – Tradiční čínské medicíny. Alternativní medicína není tím, co vždy zaručí mateřství, ale je vhodným doplňkem metod moderní západní medicíny. Alternativní metody mohou opravdu výrazně zlepšit celkový stav ženy a mohou podpořit naši snahu pomoci vám k těhotenství.

Někdy ale ve chvílích, kdy západní medicína selhává, může pomoci i správná změna jídelníčku.

Co změna jídelníčku obnáší?

Nejde o to, aby žena držela redukční dietu, smyslem změny stravy je dostat své tělo do optimálního stavu. „Důvodem, proč nedochází k přijmutí embrya, může být nízká děložní sliznice.

Může to mít samozřejmě více důvodů a východní medicína například jednu z těch častých příčin pojmenovala jako „chlad a vlhko ve spodním zářiči“. A právě to je stav, který je možný úpravou stravy zlepšit.“ popisuje MUDr.

Kateřina Veselá, lékařka a ředitelka Sanatoria REPROMEDA.

Mnoho žen západního světa najelo na výživu, která zahrnuje konzumaci syrové zeleniny a ovoce ve velkém množství, snídá jogurty a müsli a vše zapíjí ovocnou či zeleninovou šťávou. Podle čínské medicíny tyto potraviny nejsou vhodné pro každého člověka a pro každé zeměpisné pásmo.

Pšenice, a pasterizované mléko mají extrémně zahleňující a ochlazující účinek a působí tak i na prostředí v malé pánvi. Takový stav se  může projevit u některých žen například opakovaným odmítáním embrya. Stejně tak je škodlivé přijímání většího množství syrové zeleniny v chladném podnebí a v zimních měsících.

Pokud se toto upraví, dojde ke změně podmínek v malé pánvi a naděje na otěhotnění se zlepší.

Přečtěte si článek a více informací na www.maminka.cz; http://www.maminka.cz/clanek/nedari-se-vam-otehotnet-zkuste-zmenit-stravu

CO VÁS ZAJÍMALO? GYNEKOLOGICKÁ ONEMOCNĚNÍ A OPERACE – TÉMA NAŠÍ ONLINE PORADNY

V rámci Zdravého úterý přicházely  otázky na téma Gynekologická onemocnění a operace  do online poradny FN Plzeň, odpovídal vedoucí lékař Gynekologicko-porodnické kliniky MUDr. Jiří Presl, Ph.D.

Každá ženy by měla vyhledat svého gynekologa bez ohledu na svůj věk minimálně 1x za rok. V rámci gynekologického vyšetření je proveden skríning karcinomu děložního hrdla, onkologická cytologie, a další vyšetření, která mají za cíl pátrat po případných odchylkách od normy. V případě, že již nastane problém, potíž, pak je vhodné vyšetření neodkládat.

Mezi nejčastější stesky našich pacientek patří vulvovaginální dyskomfort /pálení, svědění, řezání v oblasti zevních rodidel a pochvy/, krvácení, bolesti v podbřišku. Za těmito potížemi se může skrývat celá řada příčin. Některé potíže jsme schopni řešit medikamentozně, jiné pak moderními operačními technikami.

Tým Gynekologicko-porodnické kliniky je připraven vyšetřit a případně léčit každou pacientku, která naše centrum vyhledá.

Zde představujeme nejzajímavější otázky s odpověďmi.

OTÁZKA:        

Dobrý den, letos jsem už podruhé s odstupem jednoho roku prodělala HSK resekci korp. polypu. Je mi 60 r. Při vyšetření ultrazvukem mi dva lékaři oznamovali vysokou děložní sliznici, při operaci naopak nízkou.

Proč se vlastně UV vyšetření dělá, když je absolutně nepřesné, a lékař v nemocnici při prvním vyšetření polyp neodhalil? Vloni ano. Dále mi vloni lékař oznamoval cystická ovaria, letos ne. Cysty mám dlouhodobě.

Je možné jejich náhlé zmizení? Je možné, že mi polyp opět za rok naroste, jaká je šance? Děkuji za odpověď, hezký den přeji.

ODPOVĚĎ:     

Dobrý den, ultrazvukové vyšetření má v rukou zkušeného sonografisty velmi vysokou přesnost. Je to vyšetření nezbytné před každým gynekologickým zákrokem. Nepřesnost je samozřejmě možná. Je to dáno jak vyšetřujícím, tak ale i pacientkou – konstitucí, charakterem tkání atd.

Ovariální cysty jsou v tomto věku spíše setrvalé. Jejich ultrazvukové posouzení je klíčové pro další postup – sledování či operace. Polyp se může objevit i opakovaně. Záleží poté na posouzení zkušeným lékařem, zda Vás bude indikovat/posílat k operaci či navrhne jen sledování.

OTÁZKA:        

Dobrý den, budu muset pravděpodobně podstoupit hystereskopii pro hyperplasii děložní sliznice v klimakteriu na vaší klinice.

Chtěla bych hystereskopii v analgezii, protože špatně snáším narkózu, zároveň bych ale chtěla být první den po výkonu hospitalizována kvůli ohlídání zdravotního stavu odborníky, protože jsem doma sama, je mi 60 let a mám mnoho dalších interních diagnóz a byla bych velmi nervosní z případných komplikací. Je tato varianta možná? Děkuji

Zajímavé:  Reakce na očkování proti klíšťové encefalitidě - Vše o zdraví

ODPOVĚĎ:     

Dobrý den, ano, po výkonu je možné zůstat do druhého dne. Rovněž výkon bez celkové anestezie, narkózy, je možný. V tomto případě se provádí v tzv. analgosedaci event. v kombinaci s lokálním znecitlivěním. Kolegové s Vámi vše při přijetí proberou.

Další otázky a odpovědi naleznete na našich stránkách: http://old.fnplzen.cz/chat_archiv.asp

ČPZP – Česká průmyslová zdravotní pojišťovna | Gynekologie

Mám takový problém s varlaty. Zdá se mi že je mám moc povislé. Jsou pod úrovní špičky penisu. Ale když je mi zima tak se přitáhnou zpátky k tělu. Docela mi to vadí. Už to pozoruji na sobě tak asi jeden rok.

Pak se mi ještě objevilo na úpatí žaludu (promiňte neznám lekářské termíny) takové hrbolky nebo spíš tečky, nevadí mi to ani to nesvědí. Provádím důkladnou pravidelnou hygienu. Ještě jsem neměl žádnou sexuální zkušenost.

A ještě jedna otázka, může být masturbace škodlivá, myslím tak 1x denně.

Nejsem sice urolog, ale myslím si, že dokážu Váše otázky zodpovědět. Můžete být klidný. Anatomicky je právě normální uspořádání takové, jak je popisujete. A také reakce na chlad je zcela fyziologická, tedy přirozená. Popisované tečkovité útvary by také měly být normální.

Pokud by se ale zvětšovaly, pak by se mohlo jednat o kondylomata accuminata- špičaté kondylomy.To není žádný vážný problém. Lékař oboru urologie by to dokázal posoudit a odstranit a také i leckterý praktický lékař. O masturbaci se psalo, že je škodlivá před mnoha desítkami / či stovkami/ let.

Současné poznatky odborníků již nepovažují masturbaci za škodlivou. A ani lx denně.

Vyzkoušela jsem několik druhů hormonální antikoncepce (pilulky) a vždy jsem se dostala do stadia, kdy jsem cítila napětí až bolest v prsou. Nepomohlo mi ani delší užívání preparátů, ani jejich změna.

Také se mi stává, že vždy, když hormony (z výše uvedeného důvodu) vysadím, je mi asi měsíc špatně od žaludku, někdy mě bolí žlučník (na vyšetření sono nic nezjistili).

Může to mít souvislost, nebo je to shoda náhod? Jakou antikoncepci mám zvolit, hormony asi nejsou pro mě.

Hormonálních antikoncepčních tablet je u nás schváleno k používání téměř 35! Je tedy z čeho vybírat. Ovšem vzhledem k Vašim nedobrým zkušenostem bych doporučil buď ultranízkodávkové – Mirelle či Minesse a nebo pouze ty, které obsahují pouze gestagen. Název je Exluton tablety nebo injekce Depo-Provera. Souvislost potíží se žlučníkem by neměla být.

Vážený pane doktore, dvakrát jsem byla těhotná. Obě těhotenství byla bohužel ukončena, plod neměl žádnou srdeční činnost, jednalo se o zamlklé těhotenství.

S manželem jsem se potom podrobili genetickému vyšetření, kde nic neobvyklého nezjistili, lékař mi rovněž dělal všechna možná vyšetření (krve, stěry).

Jaká je pravděpodobnost, že se zmlklé těhotenství bude opakovat i při třetím těhotenství. Máme se o další těhotenství vůbec pokoušet, co nám doporučujete.

Pokud jste absolvovali genetické vyšetření při kterém nebyla zjištěna žádná příčina předchozích předčasně ukončených těhotenství, pak se domnívám, že pravděpodobnost opakování je zcela nepatrná. Doporučuji tedy otěhotnění.

Můj problém je, že ani po cca půl roce po porodu nemám menstruaci. Před těhotenstvím jsem měla menzes naprosto pravidelně co 29-31 dní, 5 dní trvající, průběh bazálních teplot byl naprosto vzorový. Těhotenství proběhlo bez problémů, skončilo přirozeným bezproblémovým a rychlým porodem.

Kontrola na gynekologii po šestinedělí -vše v pořádku,kromě výsledku cyta, kde se mám dostavit na kontrolu po 6 měsících /budu absolvovat za 14 dní/. Po šestinedělí jsem začala brát antikoncepci Exluton, zhruba po 10 dnech braní jsem dostala menzes, což mě překvapilo protože jsem dítě plně kojila.

Tuto antikoncepci jsem brala ještě další měsíc /tj.byly vybrány 2 plata z jednoho balení na 3 měsíce-během braní druhého plata jsem přestala kojit/, pak jsem ji vysadila z důvodu aby se můj organizmus dostal do normálního stavu /menzes každý měsíc/.

Takže zhruba koncem března jsem ani nekojila, ani jsem nebrala antikoncepci a očekávala jsem, že začnu max.do měsíce menstruovat. Bohužel se tak do dnešního dne nestalo, jen na začátku června jsem 14 dní slabě špinila.

Chtěla bych znát Váš názor, zda je možné, aby i tak dlouhou dobu bylo mé tělo v hormonální nerovnováze a nenastala každý měsíc menzes.Těhotenství vylučuji z důvodu ochrany kondomem, malé frekvence a prováděné těhotenské testy jsou negativní. Subjektivně se cítím naprosto normálně,žádné další potíže nemám.

Příčin hormonální nerovnováhy ženských hormonů může být celá řada a ani se nemusí je podařit zjistit. Co se ale obvykle podaří, je úprava menstruačního cyklu. Pokud je skutečně gynekologický pohmatový nález normální, pak obvykle postačí cyklické užívání gestagenů, kupříkladu tablet Provera 10 dnů v II. polovině menstruačního cyklu. Toto by měl řešit Váš gynekolog.

Jsem po konzultaci s genetikem, který mi pro plánované těhotenství vzhledem k mé rizikové medikaci Tegretolem doporučil užívat před i po početí kys. listovou (5mg denně) s tím, že mi lék (jen na předpis) předepíše obvodní lékař. Ten to však odmítá s tím, že „v zelenině je toho“ dost. Jsem bezradná, kam se mám obrátit? Může předepisovat léky i genetik?

V jednom balení Acium folicum je tablet 30 a jedna tableta obsahuje 10 mg kyseliny listové. To znamená, že jedno balení Vám vystačí na 60 dnů při genetikem doporučeném dávkování.

Cena tohoto jednoho balení je cca 42,-Kč! Možná , že si tuto cenovou relaci / či láci/ Váš praktický lékař neuvědomuje. Genetik /pokud jde o lékaře, tedy absolventa lékařské fakulty/ může zmíněný preparát také předepisovat .

Může to také gynekolog či kterýkoliv jiný lékař.

Včera večer mě znepokojilo, že jsem cítila pohyby miminka v podbřišku až u ochlupení přibližně 4 cm od poševního vchodu. Cítila jsem takhle nízko i velký tlak, vysvětlila jsem si to tím, že se tam miminko otáčí a není tam moc místa.

Tvrdnutí břicha jsem v tu chvíli nepozorovala. Během pár minut se mimčo přesunulo a bylo zase v oblasti pupíku. Na poslední prohlídce bylo vše v pořádku.

Myslíte, že je normální, aby mělo miminko část těla takhle nízko? Stále mám obavy, abych se najednou neotevřela a miminko neporodila.

To, co popisujete, je obvyklé a není důvod k obavám.

Dobry den, prosim Vas o radu: jsem 4 mesice po porodu a po pohlavnim styku krvacim. Se sexem jsme s manzelem zacali po 6 tydnech po porodu a jiz tehdy jsem krvacela. Upozornila jsem na to meho lekare, ten pouze skonstatoval ze vsechno je vporadku.

Vzapeti jsem zacala uzivat Exluton, ihned se dostavila menstruace a protoze jsem krvacela a spinila casto, spineni a krvaceni po styku jsem nevenovala pozornost (s manzelem se milujeme tak 2-3 krat za mesic, je sluzebne v zahranici).

Pro tyhle problemy jsem exluton vysadila a cyklus se pekne obnovil na 28 dnu. pomezi menstruaci nemam zadne problemy, krome uvedeneho krvaceni po styku.

Souvisi to nejak s porodem? Nikdy predtim jsem zadne problemy nemela, taky tehotenstvi probihalo vice-mene bez komplikaci (mesic pred porodem jsem se zacela otevirat , tak jsem mela klidovy rezim. Co spusobuje me problemy? dekuji za odpoved .

Příčinou by mohlo být tzv. ektropium na čípku děložním. To může vznikout po porodu a jde o jakési posunutí hranice mezi epitelem dlaždicovitým / obvyklý v pochvě/ a cylindrickým / v hrdle děložním/. Epitel je povrchní část pochvy resp. i dalších orgánů. Zda se jedná o zmíněné ektropium zjistí gynekolog při vyšetření.

Při preventivní prohlídce mi byl zjištěn polyp na děložním hrdle (1.5 cm) jsem objednaná na odstranění příští týden. Může toto nějak ovlivnit možnost otěhotnění? za jak dlouho po zákroku se můžeme pokoušet o miminko? jaká je pravděpodobnost přeměny polypu ve zhoubný nádor? Děkuji moc za odpověď

Polyp sliznice hrdla děložního neovlivní z dlouhodobého hlediska plodnost ženy. O otěhotnění se můžete pokoušet hned po prvé menstruaci, která nastane po „zákroku“. Pravděpodobnost změny polypu ve zhoubný nádor je zcela nepatrná. A eliminací i toho „zcela nepatrného“ rizika je právě chystané odstranění polypu.

Vazeny pane doktore, pred 14 dny jsem po uspesne lecbe neplodnosti (IUI) v 9TT prodelala tzv. zamlkle tehotenstvi, plod se prestal vyvijet. Prosla jsem kyretazi a nyni mam 3 mesice na zotaveni a pred sebou dalsi pokus (2.inseminace).

Zajímavé:  Penicilin a slunce - Vše o zdraví

Muj lekar mi rekl neco v tom smyslu, ze plod se pravdepodobne prestal vyvijet z duvodu spatne geneticke vybavy. Proto jsem se rozhodla absolvovat pred dalsim pokusem IUI s manzelem genetic. vysetreni.

Muzete mi, prosim, zhruba napsat, zda tusite, co to obnasi, kolik to cca stoji, jak dlouho to trva a zda je nutne doporuceni meho gynekologa ? Take, kde se nachazi nejblizsi poradna (Moravskoslezsky kraj) ? dekuji moc a zdravim, Radka

Na otázku „muzete mi, prosim, zhruba napsat, zda tusite, co to obnasi, kolik to cca stoji, jak dlouho to trva“ Vám neodpovím, protože jsem gynekolog a oborem lékařská genetika se nezabývám. Doporučení gynekologa je nutné mít, jinak by se totiž jednalo o vyšetření na přání osoby a pak by nebyla možná platba zdravotní pojišťovnou.

Moravskoslezský kraj je poměrně veliký a já znám situaci v Ostravě. Ambulance lékařské genetiky je ve Fakultní nemocnici v Ostravě Porubě a také zde existuje soukromá ambulance MUDr. Všetičky na Kafkově ulici poblíž Městské nemocnice v Ostravě 1.

Kde jsou další ambulance v našem kraji by jistě řekli na Vašemu bydlišti nejbližším oddělení porodnicko- gynekologickém.

Vážený pane doktore, tento měsíc jsem poprvé po stimulaci Clomhexalem. Jsem dnes 13.den cyklu a mám folikul velký 12mm a děložní sliznici vysokou 5,7mm.

Lékař mi řekl,že folikul roste cca 2mm denně a praská cca při 20 mm, takže ovulace by mi měla nastat cca za 4 dny tj. 17. den. Mám šanci,že do té doby mi ještě děložní sliznice doroste do požadované výšky min.

8 mm? Jak se v průměru děložní sliznice (u zdravé ženy) denně zvětšuje? Mockrát děkuji.

Výška děložní sliznice může být až 20 mm. Ovšem to je součet dvou vrstev z protilehlých stran děložní dutiny. Odhadovat, zda v současnosti sliznice děložní „doroste“ na optimální výši si netroufám.

Myslím si ale, že byste se neměla upnout k síle děložní sliznice. Otěhotnění je výsledek optimální souhry veliké řady faktorů z nichž medicína mnohé zná a mnohé nezná. Přeji Vám úspěch ve snaze otěhotnět.

Léčivé byliny pro celý život ženy

Na ženské potíže se léčivé bylinky používaly odpradávna. Jsou nejčastějším průvodcem žen na cestě k dobrému fyzickému i duševnímu zdraví. Například již ve starém Egyptě se používaly k usnadnění porodu, k zabránění početí, k vyvolání potratu.

Vposlední době se na nás v lékárně skutečně velmi často obracejí ženy s prosbou o radu ohledně léčivých bylin při řešení jejich typicky ženských obtíží. Nejčastěji chtějí pomoci otěhotnět, přičemž zatím nechtějí použít léčbu hormonální.

Často mají také problémy s bolestivou menstruací a v neposlední řadě i ženy v klimakteriu nechtějí na své potíže užívat hormonální preparáty.

V nedávné době byly v některých rostlinách objeveny účinné látky podobné ženským hormonům estrogenům i progesteronu a provedené studie opravdu potvrzují jejich účinky na ženský organismus.

Byliny obsahující fytoestrogeny

Fytoestrogeny se účinkem podobají hormonu estrogenu, který se tvoří v první fázi menstruačního cyklu zhruba od 5. do 14. dne. Ovlivňuje zrání Graafova folikulu, nárůst děložní sliznice a ovulaci – uvolnění vajíčka, ke kterému obvykle dochází 14. den cyklu. Graafův folikul praská a vajíčko je uvolněno do břišní dutiny, kde je zachyceno vejcovodem.

CHMEL

Obsahuje hořčiny, lupulin, třísloviny a látku estrogenní povahy.

Již v minulosti se pivo podávalo mnichům v klášterech k potlačení jejich pohlavní touhy, protože chmel působí antagonisticky proti mužskému hormonu – testosteronu. U žen naopak pohlavní touhu vyvolává a podporuje jejich plodnost.

Napomáhá totiž dozrání vajíčka a ovulaci. Chmel je možno využít také v klimakteriu, kdy uklidňuje a harmonizuje hormonální cyklus při nedostatku estrogenů.

LEN

Ve lněném semínku se podle posledních výzkumů nacházejí hormonálně aktivní lignany, které vyrovnávají hladinu estrogenů. Dále také obsahuje omega-3 kyseliny s protinádorovým účinkem, účinkem na čištění cév a snížení cholesterolu a látky slizovité povahy.

 Využívá se při potížích v přechodu, suchosti v pochvě. Semínko je vhodné také na usnadnění porodu. Porodní cesty jsou pak jak namazané. Užívá se 1 lžíce semínek denně. Před konzumací je nutné narušit slupku semínka, aby naším traktem jen bezvýznamně neprošlo.

Ideální je použít mlýnek na kávu či mixér.

PLOŠTIČNÍK

Severoameričtí indiáni nazývají tuto rostlinu ženský kořen, nejvíce ho využívají k usnadnění porodu. Ploštičník obsahuje triterpenové glykosidy, flavonoidy a kyseliny fukinolovou a piscidiovou, které jsou údajně nositeli estrogenního účinku. Působí na hypotalamus, dává signál ke snížení luteinizačního hormonu.

Je schopen vyrovnávat návaly horka, poruchy spánku a srdeční tep, proto se v Evropě velmi často používá na přírodní řešení klimakterických potíží. Doporučuje se buď ve formě tablet s obsahem suchého extraktu 40 mg kořenové drogy, nebo ve formě lihových kapek. Ploštičník se využívá také v homeopatii jako přípravek Actaea racemosa v přípravě na porod.

Měsíc před porodem se užívá v ředění 9 CH 5 granulí večer.

ŠALVĚJ

Šalvěj je přírodní antibiotikum, působí proti bakteriím a virům. Používá se na výplach při bolesti v krku, angíně, chrapotu, zánětech dásní. Kromě antimikrobiálních látek obsahuje také látky estrogenní povahy, a proto se používá jako součást bylinné směsi na podporu plodnosti. Zastavuje tvorbu mateřského mléka. Omezuje nadměrné pocení v klimakteriu.

JEŘÁB PTAČÍ

Kapky z květů jeřábu doporučoval ženám věhlasný bylinář Josef Antonín Zentrich. Získávají se z květů tohoto dekorativního stromu. Květy obsahují látky podobné estrogenním hormonům. Kapky jsou proto vhodné na úpravu menstruačního cyklu a k řešení klimakterických obtíží.

ČERVENÝ JETEL

Jetelové trojlístky představují podle dávných mýtů spojení minulosti, přítomnosti a budoucnosti. Najdeme-li čtyřlístek, považujeme to za velké štěstí a možnost splnění našich přání. Jetel k léčení používala už Hildegarda z Bingenu v dávném středověku.

Teprve v nedávné době byly v jetelu objeveny isoflavonoidy – genistein a daidzein, příbuzné estrogenům. Bylo zjištěno, že snižují návaly horka, lépe se vyživuje kůže a sliznice a mají kladný vliv na kostní hmotu.

Podporují také dozrávání vajíčka a ovulaci, což je možné využít na podporu otěhotnění.

MALINÍK

Použití listů maliníku podporuje plodnost, pomáhá dozrávání a uvolňování vajíčka. Podporuje také tvorbu děložní sliznice. Zabraňuje potratům a předčasným porodům. Podporuje porod plodu i placenty, tvorbu mateřského mléka. Čaj z maliníku se doporučuje popíjet tři týdny před očekávaným porodem nejlépe v kombinaci s kontryhelem.

ČERNÝ RYBÍZ

Černému rybízu se tradičně přisuzuje černá fáze života ženy – klimakterium. Listy černého rybízu je vhodné kombinovat s chmelem a šalvějí. Bylinky obsahující fytoprogesterony Hormon progesteron produkuje žluté tělísko v druhé fázi menstruačního cyklu od 15. do 28. dne cyklu.

Žluté tělísko vzniká přeměnou ovariálních folikulárních buněk z prasklého Graafova folikulu. Pokud nedojde k oplodnění vajíčka, mění se žluté tělísko na bílé a produkce progesteronu rapidně klesne. Tím dojde ke kontrakci arterie děložní sliznice, která přestane být zásobená krví.

Nastává menstruační fáze, kdy dochází k odloučení krví nedostatečně zásobených buněk sliznice spolu s určitým množstvím krve.

KONTRYHEL

Německy se nazývá FrauenMantel, což znamená ženský plášť. Kontryhel obsahuje třísloviny, látky podobné hormonu progesteronu, flavonoidy a minerální látky.

Doprovází ženy po celý jejich život, protože řeší bolesti při menstruaci, premenstruační syndrom zejména u mladých dívek, vyrovnává hladinu progesteronu, a je proto vhodný jako součást bylinné směsi napomáhající otěhotnění. Pije se v kombinaci s maliníkem tři týdny před porodem, protože koordinuje porodní stahy.

Pomáhá také při zánětech dělohy a vaječníků, cystách v prsou a ve vaječnících. Ve směsi s přesličkou a kokoškou pastuší tobolkou se pije při poklesu dělohy. 

DRMEK – AGNUS CASTUS

Název v překladu znamená nevinný beránek, vychází totiž z praxe středověkých klášterů, kdy se drmek podával mnichům, protože obsahové látky potlačovaly libido. Proto se mu také říká mnišský pepř.

Studie z nedávné doby skutečně prokázaly, že drmek obsahuje látky podobné hormonu progesteronu.

Čaj nebo výtažky z plodů se užívají při nepravidelné menstruaci, příliš dlouhé menstruaci a při premenstruačním syndromu spojeným s napětím v prsou a bolestivými prsními bradavkami. 

Používá se také při ženské neplodnosti, spojené s nízkou hladinou progesteronu, při nedostatečné činnosti žlutého tělíska. Užívání je vhodné v druhé polovině menstruačního cyklu od 12. do 26. dne. Používání bylinky je v ČR zakázáno, ale na trhu jsou preparáty s obsahem extraktu z drmku nebo drmku homeopaticky naředěného. 

PharmDr. Lenka Zemanová Alphega lékárnice, Louny

Přijďte se poradit přímo do naší Alphega lékárny: Lékárna U Svatého Mikuláše, Beneše z Loun 321, Louny Tel.: 415 653 469

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *