Onemocnění žlučníku a žlučových cest – vše o zdraví

Onemocnění žlučníku a žlučových cest – vše o zdraví

Stále častěji ke mně pro pomoc přicházejí klienti, co mají, nebo se domnívají, že mají, problémy se žlučníkem.  Pomocí kondičního orgánového skeneru jsem schopna rozlišit, zda se jedná o nedostatečnost žlučníku, či zánět, případně to, že tyto problémy nejsou způsobené tímto orgánem. Proto bych se v tomto příspěvku ráda zmínila o preventivních i léčebných dietárních opatřeních žlučníku.

K čemu nám tento malý orgán slouží?

Žlučník je uzpůsoben v těle jako zásobárna žluči. Žluč se vytváří v játrech a žlučník využívá jako zásobník. Po jídle pak žluč odtéká prostřednictvím žlučovodů do tenkého střeva, kde pomáhá s trávením tuků.

Konkrétně tak, že působí na tuk jako povrchově aktivní látka, z tuku tvoří jemné kapičky a ty pak prostupují střevní stěnou do krevního oběhu a dále na zpracování v játrech a do potřebných tkání. Průměrně tělo vytvoří kolem 500 ml žluče denně.

Nezdravá a nekvalitní strava, nepravidelnost v jídle, stres, konzumace jídla ve spěchu. To vše může žlučník namáhat, dráždit jej a zhoršovat jeho činnost.

Někdy může jít o velmi bolestivý záchvat, nebo se vlivem škodlivých faktorů ve žlučníku koncentrují žlučové kameny, které zhoršují jeho funkčnost a při neřešení operativní a dietární cestou může propuknout v zánět.

Bohudík, bez žlučníku se dá žít úplně normálně. Mnohdy je lepší žlučník při pravidelných a stupňujících se problémech raději nechat laparoskopicky vyjmout a i bez něj žít nadále plnohodnotný život.

Rozhodně je to lepší, než pravidelně chodit na kontroly v dlouhých intervalech a hlídat, zda se kameny zvětšují, nebo zda jsou záněty četnější nebo méně, a hlídat si každé sousto. Je totiž mnoho potravin, co žlučníku a jeho činnosti přitěžují.

Samozřejmě je ideální vsadit na prevenci a žít tak, aby žádné problémy nepropukly.

Připomínám, že bolestivost a citlivost se u každého může lišit, někdo je citlivý jen na určitou surovinu, někdo nesnese jídel a surovin více. Silné bolesti se projevují nejčastěji po tučném jídle, smaženém, alkoholu nebo tučných sladkostech. Snažte se tedy této stravě vyhýbat.

Důležité je také jíst přiměřené a dobře stravitelné porce jídla. Pokud se potíže dostaví, zvolte šetrnou stravu a vhodné bylinné nálevy.

Pokud jsou problémy opakující se a rozšiřují se i na zdravé a potřebné potraviny, jako jsou zelenina, ořechy, otruby, celozrnné pečivo a polotučné mléčné výrobky, tak je vhodnější provést laparoskopickou resekci žlučníku.

Jak vypadá nemocniční dieta po operaci žlučníku?

První den po operaci je nutné dostatečně pít, opět je vhodná převařená voda, bylinné nálevy s bylinkami přímo určenými pro žlučníkové obtíže.  Postupně se začne se nenadýmavým pečivem a slabšími, málo tučnými vývary. Postupně je po 2 až 3 dnech vhodné navykat si na běžnou stravu, jakou jste měli rádi, ale velmi opatrně.

Většina klientů po resekci žlučníku má zkušenost, že když najeli na běžnou stravu, tělo se přizpůsobilo a mohou jíst bez omezení, až na pár výjimek, vše.

Pak je tu ale skupina klientů, co po operaci žlučníku musí dodržovat principy žlučníkové diety s přizpůsobením na celoživotní konzumaci a výkyv stravy jim udělá zažívací obtíže – buď nepříjemné průjmy, křeče a podobně.  V horším případě i zánětlivost střev se zhoršeným vstřebáváním elektrolytů a vitaminů rozpustných ve vodě a hlavně v tucích.

Ve většině případů se také dá vždy vymyslet stravitelná alternativní forma důležité suroviny. Například namočit semínka, nebo je pomlet, nebo místo ořechů konzumovat ořechová másla. Všechny zdravé potraviny mají v našem jídelníčku svou nezastupitelnou úlohu.

Vyhýbejte se čerstvému, ještě teplému pečivu, které hodně nadýmá, a celozrnnému pečivu. Stejně tak zelenině, jako je zelí, kedlubny, luštěniny, ale i cibule a česnek. Sbohem dejte i sladkostem – především čokoládě, různým sušenkám, dortíkům i kakau. Velké bolesti vám může způsobit tučné maso a uzeniny, smažená jídla, různé dresinky a majonézy.

Strava po resekci žlučníku vypadá následovně:

Základním principem u žlučníkové diety je omezení příjmu tuků, jenž by neměl překročit hranici cca 60 g denně a dále je důležité si rozdělit porce jídla na menších 5 – 6 dávek v průběhu dne, což v podstatě splňuje i dietní doporučení pro hubnutí a pro zdravý životní styl. Dále je důležité se vyhýbat pálivým a nadýmavým potravinám. Nevhodná je také konzumace alkoholu. Při přípravě jídla by se neměly používat tuky, výjimkou je malé množství olivového oleje, jinak se doporučuje pouze vaření nebo dušení, případně pečení bez tuku.

Nevhodné potraviny při ohleduplné stravě k trávení:

  • tučné maso
  • uzeniny
  • konzervované výrobky
  • pálivé koření a pikantní jídla
  • čerstvé, smažené a sladké pečivo
  • nadýmavá a dráždivá zelenina (luštěniny, cibule, česnek, fazolové a hráškové lusky, květák, brokolice, kedlubna, zelí, kysané zelí, nakládané okurky, kvašené okurky, ředkvičky)
  • káva
  • perlivé a jemně perlivé nápoje
  • alkohol
  • tučné mléčné produkty
  • ovoce s drobnými semínky (jahody, ostružiny, maliny, kiwi, hrozny, borůvky, jedlé jeřabiny)
  • rajčata – konzumace ideálně po odstranění semínek
  • majonézy, hořčice, tatarské omáčky, pálivý kečup 

Jak bylo uvedeno, vhodné jsou na pravidelné popíjení i bylinné nálevy, co pomáhají správné funkci žluči a jater. Vyzkoušejte tuto speciální bylinnou směs moringy olejodárné s ostropestřcem mariánským. Toto snoubení bylin z tohoto výrobku dělají skvělou směs na očistu jater a dobrou činnost trávicího sytému. Vyzkoušejte za studena i s pár kapkami jablečného octa.

Když žlučník vystaví STOP horám smaženého, kořeněného a tučného

Radí vám přednostka II. interní gastroenterologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Prof. MUDr. Marcela Kopáčová, Ph.D. hovoří na téma: podrážděný žlučník, jeho příčiny a příznaky.

Podrážděný žlučník?

To je vlastně lidové označení pro všechna onemocnění žlučníku (včetně podrážděné slinivky). Mezi častá akutní onemocnění žlučníku patří ucpání žlučovodů žlučovými kamínky.

Horší jsou drobné kamínky než jeden velký! Když se dostanou do vývodných cest, dojde ke stažení stěny žlučovodu a následkem jsou prudké kolikovité bolesti, které pacienta přivedou na pohotovost.

Silné bolesti jsou v pravém podžebří, můžou vystřelovat až pod lopatku.

Kromě kamenů i bláto

Ve žlučníku v některých případech nemusejí být kameny ale jenom takzvaný sludge – takzvané žlučové bláto, zahuštěná žluč. Kašovitá hmota, která ale může působit podobné problémy jako kamínky, pokud se dostane do žlučových cest. Z tohoto bláta by postupně mohl vzniknout žlučový kámen. Prevencí je dieta, případně určitá léčba, která by mohla vzniku kamínků zabránit.

  • Pozor na tučné, kořeněné, aromatické jídlo, ale třeba i na česnek a na stres
  • To vše může vyvolat stažení žlučníku a vymrštění kamínků právě do žlučových cest, kde pak způsobí koliku.
  • Chronické potíže – pocit těžkosti po jídle

Žlučník zásobuje trávicí trakt žlučí. Je to rezervoár, který se při vstupu jídla do dvanáctníku vyprázdní, a umožní trávení tuků. Pokud tato činnost nefunguje dobře, můžou vznikat dlouhodobé potíže. Jsou buď záchvatovité, nebo po jídle těžkost, nevolnost, nadýmání. Ve žlučníku například vznikne zánět a způsobí ztlustění stěny žlučníku.

Ideální je dieta, ale málokdo to dokáže bez porušení

Pak tedy nastupují i léky. Při akutních stavech takzvaná spasmolytika – léky uvolňojucí křeč stažených stěn žlučovodů kolem kamínku. Při chronických stavech takzvané choleretika. Bereme po jídle, aby nám nebylo těžko.

Důvody k operaci? Porcelánový žlučník

Vícečetné drobné žlučové kameny, které působí opakované koliky, nebo takzvaný porcelánový žlučník: když se do jeho stěny nastřádá vápník a vznikne útvar podobný porcelánové nádobce. Nebo prudký zánět žlučníku, kdy se vevnitř nahromadí hnis a hrozí prasknutí.

Pro vznik kamínků je riziková obezita a někdy i těhotenství.

Zdravá strava není jen klišé

Důležitá je ve stravě i pravidelnost. Jíst 3x až 5x denně. Ne nárazově nebo naopak nepřetržitě. Žlučník potřebuje stále pracovat, stále se smršťovat, aby vypudil žluč a mohla se do něj napustit žluč nová.

Ptali jste se: je možné místo prášků při potížích nebo preventivně používat byliny a případně jaké?

Odpověď profesorky Marcely Kopáčové: Bylinkové čaje v rozumném množství jistě užívat lze, podstatné je, aby to byly čaje z lékárny, ne od různých léčitelů či trhovců.

Často se pak stává, že pacient v dobré víře popíjí výluh ze sena, kde naopak může být i nějaká jedovatá či škodlivá bylina. Nelze ale očekávat, že čaj příčinu potíží vyřeší.

Bylinou, která blahodárně působí na játra, je například bodlák ostropestřec mariánský, který využívá i farmaceutický průmysl k výrobě léků.

Onemocnění žlučníku a žlučových cest

Žlučník je orgán hruškovitého tvaru, který je uložen pod játry. Shromažďuje žluč, kterou vytvoří játra. Žluč je potřebná k emulgaci tuků. V průběhu 24 hodin dojde k vytvoření až 1000 ml žluči. Je žluté barvy a zásadité povahy. Ve žlučníku se zahušťuje.

Zajímavé:  Jak udržovat stálé vnitřní prostředí – vše o zdraví

Obsahuje žlučová barviva, žlučové kyseliny, elektrolyty (minerály), lecitin a cholesterol.

Hlavní funkce žluči je emulgace a vstřebávání tuků a látek, které jsou rozpustné v tucích (včetně vitaminů A, D, E, K) ve střevě, dále vstřebávání vápníku, aktivaci pankreatických enzymů a exkreci – vylučování některých látek – určité léky, bilirubin, enzymy atd.

Cholelitiáza

 Kameny se mohou vytvářet ve žlučníku a žlučových cestách, nejčastěji se však vyskytují právě ve žlučníku – cholecystolitiáza.

Mezi příčiny vzniku patří zvýšené nasycení žluči cholesterolem, nadměrným přísunem potravy, přítomnost infekce a zánětu.  Steroidy, antikoncepce, nadbytek tuků a bílkovin v potravě vytvoří sklon k tvorbě žlučových kamenů.

Stejně tak platí i druhý extrém – málo tuků, vynechání pravidelných jídel, a hladovění mohou vést ke vzniku kamenů.

Jaké jsou příznaky?

Příznaky způsobené kameny ve žlučníku – vedou ke vzniku akutního nebo chronického zánětu, tlak kamenů zeslabuje sliznici žlučníku, někdy ji mohou zničit, stěna žlučníku se může deformovat, dochází k poruchám jeho stažlivosti a celé funkce žlučníku.

K zaklínění kamene může dojít i v krčku žlučníku, žlučník se postupně zvětšuje, stěna ztenčuje a složka žluči se vstřebávají, žluč se odbarvuje. Nakonec dojde ke vzniku vazivového vaku, který je vyplněný bílou hlenovitou tekutinou, označuje se jako hydrops žlučníku. Obsah žlučníku může být infikován  E.

coli, enterokoky, streptokoky, stafylokoky,  a může dojít ž k hnisavému zánětu žlučníku – empyému. Následně vznikne i perforace a zánět pobřišnice.

Žlučníková kolika

Patří mezi nejčastější formu projevů kamenů. Dochází k náhlému vzniku prudkých křečovitých bolestí kolikovitého charakteru. Jsou lokalizované do pravého podžebří, někdy vyzařují pod pravou lopatku a do oblasti páteře.

Bolesti vystřelující do břicha mohou imitovat ledvinovou koliku nebo dráždění apendixu. Nejčastěji přicházejí v noci, trvají i několik hodin. Většinou k ní dochází po nějaké dietní chybě, stresové situaci nebo po fyzické námaze.

Akutní a chronická cholecystitida

Akutní zánět žlučníku většinou vzniká jako důsledek zaklíněného konkrementu v krčku se stázou žluči a jejím infikováním, často po opakovaných kolikách nebo vzplanutí zánětu u chronických cholecystitid. Chronická cholecystitida může plynule navazovat na akutní nebo se odvíjí zcela plíživě od samého začátku.

Syndrom chronické žlučníkové dyspepsie

Jedná se nejčastěji o porušenou souhru vyprazdňování žlučníku a relaxace vyústění žlučovodu do dvanáctníku. Projevuje se špatným trávením, pachem v ústech, nadýmáním, říháním a plynatostí.

Dostavuje se zácpa, nesnášenlivost některých jídel, zvýšená únava a poruchy spánkového rytmu. Při vyštření jsou přítomny kameny. Léčba spočívá v podávání spasmolytik, analgetik, látek podporující trávení.

Podstatné je také režimov opatřenítýkající se šetřící diety. V případě zhoršení potíží je nutná operace žlučníku.

Cholangitida

Jedná se o zánět nitrojaterních žlučovodů. Je spojena s městnáním žluči ve vývodných cestách ucpaných kamenem, nádorem, podnětlivými změnami. Dochází k infekci, nejčastěji E. coli. Probíhá pod obrazem sepse, je přítomna zimnice, třesavka, bolesti v pravém podžebří, nevolnost až zvracení. Často se také objevuje zežloutnutí pacienta.

Postcholecystektomický syndrom a nádory žlučníku a žlučových cest

Jedná se o potíže po operaci žlučníku, které mají charakter jako předtím potíže při cholecystolitiáze (dochází ke špatnému vyprazdňování žluči, poruše souhry pahýlu vývodu žlučníku. Téměř v 90% případů se nádor žlučníku vyskytuje spolu s cholecystolitiázou. Potíže zůstávají skryty za příznaky cholecystolitiázy. Trvalý tlak v pravém podžebří a hubnutí jsou známky pokročilého stadia.

Psychologický pohled

Zánět žlučníku a žlučových cest vzniká v důsledku frustrace a potíží v blízkém okolí a z nás vyzařuje osobní nespokojenost. Snahu přebít své potíže zaháníme pomocí jídla. Jedná s eo rozpor mezi optimálním životem a zvýšenými nároky kladenými na sebe, na množství, které nejsme schopni unést.

Také naše převládající tvrdost a přísnost nám může přivodit zdravotní potíže. Žlučník vychrlí kámen jako sopka a my poté doslova explodujeme své emoce. V současné hektické době lidé jako by zapomínali na základní jemné chování  a vystupování.

V mnohých případech se správně volenou komunikací dá dosáhnout efektivnějšího úspěchu než emočním burácením.

Prevence

Mezi základní preventivní opatření patří úprava stravy. Měli bychom přestat jíst pokrmy přispívající k vytváření hlenů a tukových usazenin. Do našeho jídelníčku bychom měli zařadit tykve, dýně a kořen lopuchu.

Každý jedinec reaguje různým způsobem a každému vyvolává záchvat jiná potravina. Pozitivně působí artyčoky, ovesné otruby a luštěniny. Doporučené jsou také banány, jablka, zelí, mrkev, pomeranče, hrášek. Vzhledem k obsahu pektinu mohou přispívat k rozpouštění kaménků.

Vitamin A působí preventivně proti vzniku kaménků a prospěšný je také olivový olej. 

Co pomůže na podrážděný žlučník?

Denně se ve žlučníku vytvoří asi půl litru žluči, která se skládá z vody, žlučového barviva bilirubinu, cholesterolu a žlučové kyseliny. Pokud je žluč příliš koncentrovaná, cholesterol se shlukuje do malých krystalů, na něž se nabalují další látky a vznikají tak malé tvrdé valounky (cholelitiáza).

K tvorbě žlučníkových kamenů přispívá ženský pohlavní hormon estrogen. Z tohoto důvodu onemocnění postihuje nejčastěji ženy, zvláště pak ty, které trpí nadváhou, těhotné ženy a diabetiky.

Na vině je přejídání, nebo naopak drastické diety:

  • Přejídání: Zapříčiňuje vznik žlučníkových kamenů. Vyvolat nepříjemný žlučníkový záchvat může u každého pacienta jiná potravina. Někomu začne být těžko po šťavnatém ovoci, jinému po kakau nebo rajčatech. V každém případě byste se měli vyvarovat hodně dráždivých potravin, jako jsou česnek, čokoláda nebo kořeněná a mastná jídla.
  • Drastické diety: Při přísné dietě spotřebuje náš organismus na trávení méně žluči než běžně, zbylá žluč se tak zahušťuje a krystalizuje, a začínají se tak tvořit žlučové kameny.

Jak poznáte žlučníkový záchvat?

Několik hodin po jídle přichází pocit plnosti, nafouknutého tvrdého břicha a cítíte prudkou a intenzivní bolest v pravém podžebří, která vystřeluje do zad. Bolení může doprovázet pocit na zvracení, říhání, mírné zežloutnutí očního bělma a při stlačení břicha v pravé části, např. při ležení na boku, může dojít k vyzvracení potravy.

Tyto bolesti narůstají a po chvíli samy ustupují, až přestanou úplně.

Pomoc při potížích

Jako první pomoc se doporučuje přiložit ručník namočený ve studené vodě na pravé podžebří, návštěvu lékaře byste však neměli příliš odkládat.

Po prodělaném záchvatu se doporučuje následující den pít pouze hořký čaj a jíst suché pečivo nebo suchary.

K prevenci pak patří dodržování tzv. žlučníkové diety. Nutná je především pravidelnost v jídle, menší porce a dostatečný příjem tekutin. Do jídelníčku zařaďte hodně zeleniny, nízkotučné mléčné výrobky, ryby (vyjma tučných ryb, jako jsou losos nebo makrela), bílé maso a potraviny bohaté na vlákninu. Z nápojů čaj, neperlivou vodu a ovocné a zeleninové šťávy.

Jaké potraviny bychom měli vynechat?

  • mastná, grilovaná a kořeněná jídla
  • tučná masa – kachna, vepřové, uzené
  • uzeniny a vnitřnosti
  • zeleninu způsobující nadýmání, především kapustu, květák, cibuli
  • čokoládu, kakao, šlehačku
  • ořechy
  • alkohol
  • žloutky a vaječné pokrmy
  • majonézu, dresinky a omáčky

Léky při žlučníkových potížích

Některé běžně dostupné léky obvykle dokážou pomoci v akutní fázi žlučníkové neboli biliární koliky. „Lék je prakticky stejný jako injekce, kterou vám dá lékař ze záchranky nebo na pohotovosti. Je ve formě kapek.

Pokud člověk nezvrací a je schopen ústy přijímat, dokážou zafungovat u běžných kolik.

Pokud jde ale o závažnější komplikace, tak to samozřejmě nefunguje,“ vysvětluje Jiří Fencl, vedoucí lékař jednodenní chirurgie z Nemocnice s poliklinikou Vysočany (www.clinicum.cz).

„O kamenech v břiše ani nemusíme vědět. Klidně narostou až do velikosti vejce, podobně jako perla ve škebli,“ říká Jiří Fencl v rozhovoru na Vitalia.cz.

  • Kapky: Např. Cholagol, který povzbuzuje tvorbu a vylučování žluči a zmírňuje křeče hladkého střeva a žlučových cest, má mírně projímavý účinek. Cena okolo 70 korun.
  • Klasické obalené tablety: Např. Isochol, rovněž podporuje tvorbu žluči, uvolňuje křeče a odstraňuje chronickou zácpu. Cena od 120 korun.
  • Tobolky: Např. Essentiale Forte pro prevenci tvorby žlučových kamenů. Cena od 220 korun.
  • Žlučníkový čaj: Většinou obsahuje šalvěj a řepík lékařský.

Homeopatie:

  • Chelidonium majus 5CH: Zpočátku 5 granulí až 4× denně. Postupně snižovat častost podání. Jako prevenci později podávat pět granulí jen před jídlem, které potenciálně žlučníkový záchvat vyvolává.
  • Hydrastis canadensis 5CH: Vhodný pro hubené a unavené osoby. Jejich jazyk bývá nažloutlý a ústa suchá.

Recept na bylinkový prášek pro posílení žlučníku

Potřebujeme: 1 lžíci plodů ostropestřce, 1 lžíci kořene hořce žlutého, 1 lžíci fenyklových semínek, 1 lžíci anýzových semínek, 1 lžíci kořene lékořice

Postup: Všechny přísady smícháme, pomeleme na prášek, ten uschováme ve skleněné, dobře uzavíratelné nádobě. Po dobu čtyř týdnů pijeme 3× denně na špičku kulatého nože prášku zalitého 3 dl vlažné vody.

Zajímavé:  Heterozygot - vše o zdraví

Kdy je potřeba vyhledat lékaře?

Každé dlouhodobé zažívací potíže vyžadují léčbu z rukou odborníků. Stejně tak je nutné léčbu konzultovat s lékařem, pokud bolesti neustoupí do pěti dnů, neboť se může jednat o závažný zánět žlučníku.

Pokud lékař potvrdí problém v oblasti žlučníku a žlučových cest, lze dalším komplikacím předcházet operací.

Máte za sebou operaci žlučníku, ale nemáte vyhráno. Návrat k předchozímu nevhodnému režimu by vám uškodil. Dieta po operaci je nezbytná. Homeopatie pak pomáhá zvládnout časté průvodní potíže.

Cholecystitida: příznaky, léčba (zánět žlučníku)

Žlučník (vesica fellea) je umístěn na spodní straně jater v malé
prohlubni. Je to menší váček velikosti citrónu o objemu zhruba 40-70 cm3.
Jeho hlavní funkcí je skladování a koncentrace žluči,
takže by se dalo říct, že je to vakovitá nádržka na žluč.

Žluč je produkována v játrech, „jaterní žluč“ je ale mnohem
méně koncentrovaná. Žlučník odčerpá z „jaterní žluči“ vodu a
zbylou koncentrovanou šťávu skladuje.

Ze žlučníku vychází jeho vývod (ductus cysticus), který se po zhruba
třech centimetrech spojuje s vývodem jater (ductus hepaticus communis) a
dále pokračují jako žlučovod (ductus choledochus).

V konečném úseku se pak žlučovod spojuje s vývodem slinivky břišní
a ústí do prvního oddílu tenkého střeva – dvanáctníku (duodena).

Žluč je produkována v množství cca 0,7 – 1,2 litru/den. Její
základní složky jsou žlučové kyseliny, cholesterol a
bilirubin ( žlučivý pigment-barvivo).

Žluč je vylučována po jídle na nervový popud. Podílí se hlavně na
trávení a vstřebávání tuků, ale také spolu se šťávou
slinivky břišní (pankreatická šťáva) neutralizuje žaludeční trávicí
šťávy, a tím chrání střevo před poškozením.

Popis cholecystitidy

Zánět žlučníku (cholecystitis) může být spojen se
zánětem žlučových cest (cholangitis) nebo také nemusí.
Zánět bývá zpravidla vyvolán infekcí nějakým
mikroorganismem.

Jsou dvě cesty, kterými se může do žlučníku infekce dostat.
Cesta střevní vede z tenkého střeva přes vývody (viz
základní popis orgánu), infekce je způsobena hlavně střevní flórou,
většinou E.coli, pro kterou není sliznice žlučníku
uzpůsobena.

Druhá cesta je krevní, kdy se infekce dostane ke
žlučníku přes tepny, které přivedou již infikovanou krev (většinou tyto
mikroorganismy – salmonela, streptokok nebo
tyfus).

Zánět žlučníku může být také spojen s výskytem
žlučových kamenů ( cholelithiasis).

Průběh zánětu závisí na mnoha faktorech: na nebezpečnosti (virulenci)
dané infekce, věku nemocného i na jeho aktuálním stavu. Horší průběh
bývá u lidí s cukrovkou (diabetem).

Infekce způsobuje poškození stěny žlučníku a vyvolává změny v jeho
okolí. Poškození stěny může být tak velké, že dojde k provalení
žlučníku „navenek“ do dutiny břišní (perforaci). Zánět se může
šířit do okolí nezávisle na tom, zda je stěna žlučníku provalena nebo
nikoliv.

Žluč, pokud je ve žlučovodech nebo žlučníku obsažena, je
zahoustlá příměsí hlenu nebo zkalená příměsí hnisu, rovněž může
také obsahovat mikroorganismy, které zánět žlučníku způsobují a
odvádět je do střeva.

Mikroorganismy jsou pak obsaženy ve stolici a mohou
tam být rozpoznány – identifikovány.

Rizikové faktory cholecystitidy

Mezi rizikové faktory patří žlučové kameny, ty mohou
být různého původu a složení a způsobují 90 % akutních zánětů
žlučníku. Jde o cholesterolové kameny, pigmentové
kaménky a smíšené kameny. Některé při zánětu vznikají, jiné
ho můžou způsobit.

Hlavní riziko je při pohybu kaménku, pokud se zaklesne v některém
zúžení nebo pokud poškodí stěnu žlučníku nebo vývodu. Žlučové
kamínky mohou také úplně ucpat žlučové cesty, čímž zabrání odtoku
žluči a někdy i šťávy slinivky břišní. Hromadění těchto šťáv
může způsobit další poškození.

Dalším rizikovým faktorem je infekce určitými
mikroorganismy na jiném místě v těle, ty se pak mohou krví z hlavního
ložiska přenést a usadit ve žlučníku.

S mírnou nadsázkou se dá také říct, že rizikovým faktorem je
věk nad 40 let a ženské pohlaví, protože
zánět žlučníku se vyskytuje u 40-ti % žen nad čtyřicet let.
Zvýšený výskyt je také u žen po porodech a
obézních lidí. Faktem také je, že mírný zánět
může proběhnout bez zřejmých příznaků a bolestí, bez povšimnutí.

Prevence cholecystitidy

Hlavní prevence je směřována ke kvalitní, vyvážené a pravidelné
stravě. Riziko se také snižuje při prevenci žlučových kamenů (hlídání
příjmu cholesterolu v potravě).

Příznaky a projevy cholecystitidy

Hlavními příznaky jsou teplota (do 38°C) a
náhle vzniklá bolest v pravém nadbřišku. Bolest
vystřeluje až pod pravou lopatku a do zad. Bolest je zprvu nárazovitá –
kolikovitá (žlučníková kolika = silná bolest
v podjaterní krajině)a přichází ve vlnách, později je ale trvalá.

U poloviny nemocných je onemocnění spojeno se zvracením
a nevolností. Pokud se zánět šíří na jiné orgány nebo
na stěnu dutiny břišní, můžeme pozorovat vyšší teploty a třesavku.

Léčba cholecystitidy

Léčba je dána aktuálním stavem pacienta. Obecně jsou dvě cesty:
konzervativní – neinvazivní léčba a
operační léčba.

  • Neinvazivní léčba zahrnuje zákaz příjmu
    potravy ústy (perorální příjem; per os), podávání
    spazmolytik (léky tlumící stahy žlučníku) a
    ledové obklady.
  • U těžších případů se podává infúze a je zavedena nazogastrická
    sonda (NS je hadička zavedená nosem do žaludku, kde je možné odsávat obsah
    nebo podávat tekutou stravu nebo léky).
  • Antibiotika většinou nejsou v této fázi předepsána,
    protože snížení příznaků infekce může vést k zastření důležitých
    příznaků nebo k jejich pozdnímu projevu.

Naopak jsou předepsána, pokud je rozhodnuto o chirurgické léčbě, při
zhoršení stavu nemocného. Chirurgická léčba spočívá ve vyjmutí
poškozeného žlučníku.

Vyjmutí probíhá laparoskopicky (malými otvory přes
stěnu břišní, bez velkých znatelných jizev) nebo otevřením
dutiny břišní
(při větším postižení okolních struktur).
Chirurgická léčba následuje po jasném určení diagnózy, zvážení
celkového stavu pacienta nebo při významném zhoršení jeho stavu.

Jak si mohu pomoci sám

Zánět žlučníku je vážné onemocnění a proto by naše kroky měly
v první řadě vést k odbornému lékaři. Sami pak můžeme dodržovat
dietu s menším obsahem tuků a přikládat si studené
obklady. Záchvaty bolesti v počátečních fázích přicházejí po požití
tučného nebo těžkého jídla, proto dodržování pravidel zdravého
stravování může mírnit počáteční příznaky.

Komplikace cholecystitidy

Komplikace při léčbě zánětu žlučníku jsou dány rozsáhlostí
zánětu. Velké záněty můžou končit protržením
(perforací) stěny žlučníku.

To vede k vylití jeho obsahu do dutiny
břišní (cca u 10ti % akutních zánětů) nebo do jiného dutého orgánu
(žaludek,dvanáctník), po vylití do žaludku je možné najít žlučníkové
kameny ve zvratkách, pokud byste v nich takový kámen našli, neváhejte a
vezměte si ho sebou k lékaři. Lékař z jeho tvaru, velikosti a barvy
může mnohé zjistit.

Zánět se ale může šířit i bez protržení, pouze skrz stěnu
žlučníku. V takovém případě jsou ohrožena játra, může dojít také
zánětu pobřišnice (peritonitida).

Pooperační komplikace se objevují hlavně u pacientů vyššího věku
(nad 60 let), obézních, diabetiků a pacientů s akutním zánětem slinivky
břišní.

Diskuse

Další názvy: zánět žlučníku, zanícený žlučník, cholecystitis, akutní cholecystitida, chronická cholecystitida, akutní zánět žlučníku, chronický zánět žlučníku, cholangitida, cholangoitida, cholelitiáza

Sezóna záchvatů: Žlučník se brání stresu | Žena.cz

ŽLUČNÍK A JEHO FUNKCE

Žlučník je dutý orgán tvaru hrušky uložený na spodní straně jater (v podžebří na pravé straně břicha). Je zásobníkem žluči, kterou produkují játra. Hlavním úkolem žlučníku je rozmělnit tuky tak, aby se usnadnilo jejich trávení.

Právě způsob stravování a nesprávná skladba stravy spojená s přemírou jídel mastných a smažených vede k přetěžování žlučníku. Následkem jsou bolesti (zejména v pravém podžebří), tvorba žlučových kamenů a poškození funkce žlučníku.

Kdoví proč je jaro pravou žlučníkovou sezonou: zrovna v tomto období se nejvíc kroutí a bolí. Na jaře je také nejlepší doba pro očistnou kúru.

Na vzniku a rozvoji nemocí žlučníku se podepisují psychosomatické faktory a především strašák naší doby – stres. O lidech, které trápí žlučník, se často mluví jako o žlučovitých. K okolí jsou nevlídní, stále se kaboní, neumějí se usmát a uvolnit, mívají i nažloutlou pleť. Podle východní medicíny žlučník řídí lidská rozhodnutí!

Obraz duše

Ukvapená rozhodnutí a zejména zlost a zloba prozrazují nadbytek žlučníkové energie čchi, zatímco projevem disharmonie a slabosti čchi je nerozhodnost provázená obavami.

Do konfliktů se není třeba řítit, ale nevyplatí se trvale jim uhýbat. Dusíte-li zlost a pocity nespravedlivého zacházení v sobě, žlučník také není v pohodě. Při trápení se žlučníkem (stejně je na tom zcela prokazatelně 10 % světové populace!) se doporučuje změnit nejen svůj život a stravování, ale také rozhodování a duševní život.  

Zajímavé:  Časté prdění - vše o zdraví

Žlučník k životu zásadně nepotřebujeme, ale v těle má smysl: umožňuje uskladnit větší množství žluči a tu uvolnit při náhlém příjmu většího objemu tuků. Po odstranění žlučníku se žluč ve žlučovodech tvoří nadále, ale v malých dávkách, a vylučuje se neustále. Proto se musí jíst často a střídmě. Při opaku se dostaví nepříjemný průjem.

Hořká jako… žluč

Žluč je hořká žlutohnědá až žlutozelená kapalina, která se po požití zejména tuků vyprazdňuje do tenkého střeva: denně se jí vytvoří asi ½  –  1 l. Jejím hlavním úkolem je rozkládat potravu procházející dvanácterníkem tak, aby se dala strávit a vstřebat.

Žluč také pomáhá neutralizovat jedovaté látky (jejím prostřednictvím se z těla vylučují některé léky, jedy a cholesterol), neutralizuje kyselý obsah žaludku. Hustotu žluči reguluje nervový systém v závislosti na obsahu tuků ve stravě.

Žlučník je s tenkým střevem propojen žlučovým vývodem a tvoří součást žlučových cest. Vývod ústí do žlučovodu, jímž se žluč dostává spolu s enzymy slinivky břišní do dvanácterníku. Choroby žlučníku, které omezují trávicí funkce, jsou typické hlavně pro střední a vyšší věk. 

Kameny, které nezdobí

Malé tvrdé oválky – žlučníkové kameny – se tvoří ve žluči přímo ve žlučníku nebo ve žlučových cestách. Představují onemocnění velice časté zejména u žen po šedesátce. Ke vzniku kamínků totiž přispívají hormonální změny, jimž jsou ženy vystaveny v průběhu menstruace, těhotenství a klimakteria. ČR patří mezi země s vysokým výskytem žlučových kamenů.

Ve většině případů jsou kaménky cholesterolové, tedy žlutohnědě zbarvené s vysokým obsahem cholesterolu. Je-li ve žluči nadbytek cholesterolu, kameny začnou krystalizovat. Kámen vejčitého tvaru má obvykle velikost 1 – 3 cm a krystalickou strukturu lze odhalit jeho např. rozpůlením. Cholesterolové kameny nejsou patrné na rentgenových snímcích.

Naopak kameny pigmentové na rentgenu vidět jsou, vznikají z bilirubinu, kalcia a jeho solí. Bilirubin je pigmentové barvivo z rozpadajících se krevních buněk. Pigmentových kamínků bývá více a jsou drobné. Pokud se jich ve žlučníku časem vytvoří větší množství, nazývají se písek nebo také bláto.

Příčinou vzniku cholesterolových žlučových kamenů je celá řada chorobných změn ve žlučníku a v játrech.

Jejich vznik sice ovlivňuje genetická predispozice, ale hlavní příčinou je strava a zvolený životní styl: nesprávná životospráva, nadbytek cholesterolu v potravě, obezita i drastické hubnutí, poruchy ve vyprazdňování žlučníku, aplikace některých léků a hormonů. Riziko dále je zvyšuje především onemocnění cukrovkou, jaterní cirhózou, stavy po odstranění části tenkého střeva, zvýšené hladiny krevních tuků apod.

Jak se projevují?

Neklamnými příznaky přítomnosti kamínků ve žlučníku nebo žlučových cestách bývají pocity nadýmání, předčasné plnosti, říhání, někdy také průjmy. Kromě již zmíněných hormonálních vlivů ovlivňuje vznik kaménků strava s vysokým obsahem tuků a cukrů. Skutečně rizikovým faktorem je ovšem špatná životospráva a stres.

K nápravě stavu přispívá lehčí jídelníček, zejména zeleninový, ovocný, s jogurty, rybím masem a dostatkem vlákniny. A také zpracování stresu.  Povolené množství tuku je celkově na den 60 g.

Některé žlučové kameny zůstávají v těle dlouhé roky (odhalí je vyšetření na CT – počítačovém tomografu nebo magnetické rezonanci) a  nevyvolávají potíže, nejdrobnější se většinou dostanou do střeva a samovolně vyjdou ven.

Jestliže se kameny ve žlučovodu zaklíní, brání odtoku žluči a obvykle vyvolávají žloutenku. Dříve nebo později ovšem způsobí koliky, křeče a záněty, pak se chirurgicky odstraňují. Kamínky mohou být podkladem pro nádorový růst.

Křeče a bolesti

Pacienta především náhle zaskočí prudká záchvatovitá bolest v nadbřišku spojená s nevolností a napětím pod žebry – žlučníkový záchvat. Pacient má teplotu, třesavku a bolesti.

Při žlučníkové kolice neklidný, schvácený a bledý pacient trpí krutou bolestí  pravého podžebří, která se může šířit až do zad.

Na zaklínění kamene v krčku žlučníku totiž tělo reaguje stažením svaloviny žlučníku a žlučových cest. Bolest nezřídka provází zvracení, horečka či třesavka. Břicho bolí na pohmat a je celkově vzedmuté.

Pokud kameny brání odtoku žluče, hrozí, že se do žlučníku dostanou bakterie ze střeva a dojde k zánětu.

Kolika vzniká náhle často po tučném jídle a záchvaty se mohou opakovat. Léčí se hladovkou, klidem, teplými obklady krajiny pod játry, podáváním léků proti bolesti a k uvolnění křečí hladkého svalstva.

U problematických pacientů se žlučník odstraňuje – většinou laparoskopicky. U některých nemocných lze kameny rozpustit pomocí žlučových kyselin, případně se využívá rozbití kamene rázovou vlnou. Jsou-li kamínky ve žlučových cestách, odstraňují se endoskopicky. Někdy je třeba aplikovat do žlučových cest stent, který zajistí jejich průchodnost.

Akutní nebo chronický?

Je-li zánět žlučníku akutní, jde o náhlou příhodu břišní, která se musí okamžitě léčit zejména ve vyšším věku a u diabetiků.

Příznaky se podobají žlučníkové kolice, bolesti však jsou stálé a intenzivnější se zvracením, horečkou, nevolností. Stav může komplikovat zánět pobřišnice, absces poblíž žlučníku (např.

v játrech), hnis ve žlučníku a vedlejší hnisavá ložiska v dalších orgánech.

Příznaky někdy ustoupí, ale nemoc přechází do stadia chronického.

 Chronický zánět žlučníku představuje nejčastější komplikaci kamenů ve žlučníku: někdy se užívá termín porcelánový žlučník. Ten je svraštělý se ztluštělou stěnou, která může zvápenatět.

Pacient má dlouho neléčené kaménky, občasné projevy koliky a nevýrazné problémy: občasnou plynatost, nechutenství, nevolnost a průjmy.

Porcelánový žlučník je přitom přednádorovým stavem! Maligní nádor žlučníku bývá velmi agresivní, rychle metastazuje a bývá objeven pozdě.

K dalším komplikacím patří žloutenka z uzávěru vývodných žučových cest (riziko šoku až sepse!), zánět slinivky břišní z uzávěru jejího vývodu žlučovým kamenem. Vzácnou komplikací je střevní neprůchodnost způsobená uzávěrem střeva objemným žlučníkovým kamenem.

Prevence žlučových kamenů

  • Méně potravin s živočišným tukem a bílkovinami téhož původu (plnotučné mléko, sýry, žloutky, máslo, červené maso, moučníky), méně cukru. 
  • Hodně zeleniny (zejména s hořkými bylinami – štěrbákem, čekankou, artyčokem), ovoce (především grapefruity, hrušky, hrozny), potravin s obsahem vitaminů C, E a esenciálních mastných kyselin (ořechy).
  • Jezte neloupanou hnědou rýži, celozrnné bílkoviny.
  • Vynechejte kávu, pijte hořké nápoje (tonik), denně vypijte šťávu z poloviny citrónu ve sklenici horké vody (nejlépe při snídani)
  • Jezte pravidelně, snídejte!
  • Podpořte méně koncentrovanou žluč vypitím nejméně šesti sklenic vody během dne.
  • Chcete-li povzbudit odtok žluči, která odnese i drobné kaménky (písek), užívejte denně lžíci olivového oleje lisovaného za studena a šťávu z poloviny citrónu. 
  • Z homeopatik se doporučuje Chelidonium (denně při žlučníkových obtížích) a Colocynthis (oři žlučníkové kolice).

Z babiččina receptáře: Při záchvatu čaj z kořene pampelišky, jamu, zemědýmu, meduňky a lékořice, další možné varianty zahrnují kořen pampelišky, zeměžluč, pelyněk a hořec. Každou hodinu se vypije šálek, dokud obtíže neustoupí. Při bolestech v pravém podžebří po tučném jídle čaj z kořene pampelišky, řepíku, zemědýmu, máty peprné a jamu (3x denně šálek).Pomáhá také mátový a heřmánkový čaj.

Jak se zbavit kamenů

K rozpuštění malých kaménků během 3 měsíců intenzivního léčení (1x až 2x denně) pomáhají ostropestřec, cholin, inozitol, aminokyselina metionin a pampeliškový kořen.

  Pomáhá vitamin C (500 mg 2x denně), lecitin 2 tobolky nebo 2 lžičky granulí 2x denně, mátový a lněný olej (na lžíci, existují v tobolkách), jitrocel, pampeliškový kořen, výtažek z artyčoku.

Uvedené potravinové doplňky působí preventivně.

Populární kúra doporučuje tento postup: Hodinu před spaním se spolkne lžíce panenského olivového oleje a po 15 minutách se vypije silná černá káva (tzv. turek). Za další půlhodině opět lžíce oleje a pak stačí ulehnout na pravý bok. Někdy jeden pokus nestačí.  Ostatně, i kaménky se tvoří znovu, pokud jedinec nezmění skladbu stravy.

Další léčebné postupy radí jako součást vyčištění organismu jablečnou šťávu s citrónem a se šťávou z řepy obecné apod.

Zakázané potraviny

tučná masa, uzené, vnitřnosti, olejovky atd.

, uzeniny, paštiky, tučné, plísňové a zrající sýry, přepálené tuky, slanina, smažená jídla, vejce, majonéza, z polévek tučné vývary, zabíjačková, zelná, houbová, luštěninová, z ovoce hrušky, čerstvé třešně, rybíz, maliny, jahody, ořechy, kokos, mák, ze zeleniny kapusta, zelí, sterilovaná zelenina, květák, houby, okurky, papriky, syrová cibule, česnek, smažené brambory, bramborový salát, hranolky, kynuté knedlíky, luštěniny, z omáček smetanová, houbová, okurková, z moučníků ovocné knedlíky, dorty s krémy a šlehačkou, ořechové a kokosové, čokoláda, smetanové mražené krémy. Z oblasti koření kari, chilli, paprika, maggi, masox, hořčice, z nápojů zrnková káva, alkoholické nápoje sycené limonády.

Anna Vejvodová 

  Video Mohlo by Vás také zajímat: V kinech bude řežba, Netflixu se nebojíme. Točit během covidu byl masakr, říká Bradáč | Video: Michael Rozsypal

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *