Pyl – Vše o zdraví

Posilněte svou vitalitu a celkové zdraví včelím pylem – takzvanou „fontánou mládí“, bohatým přírodním multivitaminem. Po fermentaci v medu získáte jednu z nejkomplexnějších přírodních potravin plnou vitaminů, minerálů, blahodárných fytonutrientů a enzymů. 

Pravidelnou konzumací včelího pylu docílíte posílení vaší vitality a vnitřní energie, což se odrazí také na svěžím vzhledu vaší pokožky. Včelí pyl podporuje schopnost myšlení a blahodárně ovlivňuje sexualitu. A co zejména, má pozitivní vliv na vyladění imunitního systému.

Pyl - Vše o zdraví

Ne nadarmo si jej oblíbili sportovci, kteří jej užívají pro podporu fyzického výkonu i následnou regeneraci.

Také ženy, které chtějí napomoci své kráseplodnosti nebo zharmonizovat svůj menstruační cyklus, oceňují pozitivní účinky včelího pylu.

 Ženám v období klimakteria dopomáhá k zachování vnitřní rovnováhy a udržení mladistvosti.

Včelí pyl je bohatá přírodní rostlinná potravina, která někdy bývá nazývána jako „fontána mládí.“ O včelím pylu se říká, že je to nejkomplexnější potravina z darů přírody!

  • pomáhá k posílení zdraví
  • příznivý vliv na paměť, koncentraci a schopnost učení
  • přispívá k mladistvé pleti
  • napomáhá zdraví kostí, zubů a svalů
  • podporuje chuť k jídlu
  • blahodárné účinky na menstruační cyklus
  • podporuje sexualitu
  • zlepšuje plodnost a potenci
  • zdroj vitaminů a minerálních látek v přírodní formě
  • obsahuje látky přispívající k posílení organismu
  • napomáhá posilovat imunitu
  • pomáhá při rekonvalescenci
  • podporuje životní aktivitu, energii a vitalitu
  • má příznivé účinky na kardiovaskulární soustavu

Díky bohatosti a různorodosti mnoha divoce rostoucích květin je náš včelí pyl vysoce kvalitní, chutný a čistý. Byl sklizen co nejšetrnějším způsobem z neznečištěných přírodních oblastí.

Včelí pyl je obzvláště vhodné užívat:

  • jako skvělý zdroj živin
  • při vyčerpanosti
  • vhodný i při stresovém období
  • pro udržení normální funkce prostaty
  • pro zlepšení plodnosti

Které blahodárné látky včelí pyl obsahuje?

Včelí pyl obsahuje více než 5000 enzymů a tisíce fytonutrientů jako jsou ko-enzymy, bioflavonoidy, fytosteroly a karotenoidy. Odborníky je považován za jeden z nejlepších na světě.

Díky obsahu vitamínu B1, B2, B6 a niacinu

  • podporuje zdravou nervovou soustavu,
  • přispívá ke zdraví pokožky a sliznic,
  • přispívá ke zdravému vidění,
  • přispívá k udržování zdravého energetického metabolismu,
  • přispívá ke snižování únavy,
  • pomáhá udržovat zdravé srdce a hladinu homocysteinu (který se dává do souvislosti s řadou kardiovaskulárních chorob).

Díky obsahu vitamínu C a železa

  • přispívá zdraví imunitního systému (i díky vitamínu B6),
  • přispívá ke zdraví cév, ke zdravé krvetvorbě a k okysličování celého těla,
  • přispívá k normální tvorbě kolagenu, a tím i ke zdraví pokožky, zubů, kostí, dásní atd.

Díky obsahu vitamínu E a C

  • má antioxidační účinky, chrání tělo před volnými radikály.

Díky obsahu zinku

  • pomáhá udržet zdravé vlasy, pokožku a nehty,
  • přispívá zdravé plodnosti a pomáhá udržovat zdravou hladinu testosteronu v krvi.

Díky obsahu vápníku a hořčíku

  • pomáhá udržovat zdraví kostí, zubů a svalů.

Odkud včelí pyl pochází?

Náš pyl pochází z malé rodinné včelařské farmy v Budči ve středním Slovensku. Místo se nachází v malebné krajině na břehu řeky Hron, nedaleko chráněné krajinné oblasti. Náš pyl tedy pochází z čistého, neznečištěného prostředí. Je sbírán a upravován šetrným postupem za pomocí vlastnoručně vyrobeného náčiní s respektem vůči včelkám.

Včelaření provází naše dodavatele po více než jedno století. Láska k řemeslu je předávána z otce na syna již ve čtvrté generaci.

Pyl - Vše o zdraví Pyl - Vše o zdraví
Pyl - Vše o zdraví Pyl - Vše o zdraví

Jak se včelí pyl získává?

Včely nasbírají na svých cestách pylová zrníčka z květů. Při jednom výletu z úlu navštíví i více než 1000 květů! Zlatá pylová zrna jsou mikroskopické velikosti, včely jich ale nasbírají miliony, poté je zvlhčí medem a stlačí do malých kuliček.

Pro sběr tohoto pylu jsou používány ty nejnovější a nejkvalitnější dostupné technologie se záměrem co nejméně ovlivnit život včel a zachovat všechny nutriční hodnoty a blahodárné účinky. Ke sběru slouží mřížky umístěné u vchodu do úlu, kterými včela musí projít, a tím na nich zanechá 10 až 50 % procent pylu. Včelám se nikdy takto však neodebírá více než 30 % pylu – jinak by zeslábly.

Tento včelí pyl se nejprve zmrazí, poté se pečlivě suší při teplotě podobné včelímu úlu, tedy pod 38°C a následně se ještě čistí.

Pyl se pomalu suší, aby se zastavila přirozená fermentace a znehodnocování pylu a aby přitom bylo dosaženo co nejvyšší kvality, čistoty a lahodné bohaté chuti pylu.

Citlivým zpracováním a pečlivým skladováním si pyl zachovává nutriční bohatství, které přesušený tvrdý pyl ztrácí.

Včelí pyl a fermentace

Pyl - Vše o zdravíVčelí pyl, který vám zde nabízíme, byl sesbírán ještě před tím, než byl včelkami uložen v úlu do pláství. Odborně se nazývá rouskový pyl. My jej doporučujeme před konzumací fermentovat.

Fermentace je enzymatický proces, který přirozeně probíhá činností odložených pylových zrn v úlu. Zvyšuje se díky ní stravitelnost veškerých živin, ale také rapidně roste využitelný obsah vitamínu B1 (stoupá 13 krát) a vitamínu B2 (stoupá 65 krát). Podobně narůstá také obsah nenasycených mastných kyselin a minerálních látek.

Fermentovat včelí pyl můžeme však vícero způsoby:

Chceme-li fermentovat podobným postupem jako v úlu, je na to třeba použít hermeticky uzavíratelnou nádobu s dostatečným objemem.

Po naplnění musí nad pylem zůstat 20 až 25 % volného prostoru, který doplníme medem a nádobu uzavřeme.

Počáteční teplotu je třeba udržovat mezi 28 až 32°C (to je důležité kvůli rychlému nastartování procesů a zastavení růstu bakterií), poté ji lze snížit na 20°C.

Další ze způsobů je méně náročné fermentování v medu. Osvědčil se postup následující. Pylová zrna namočit do vody, ale ne moc, aby zrna ve vodě neplavala. Poté přidat mokrý pyl do medu v poměru 1:10 a nechat 14 dní odležet. V průběhu fermentace třikrát promíchat. Přidání vody je důležité, protože jinak se pylová zrna jen zakonzervují do medu, ale neproběhne fermentace.

Pylová zrna, která již jsou fermentovaná přírodní cestou v úlu, se nazývají plástvový pyl. Pokud tedy nechcete fermentovat sami doma, můžete vyzkoušet takto přírodně fermentovaný pyl, který u nás najdete pod názvem Včelí pyl perga.

Jak pyl konzumovat

Lze jej použít do koktejlů nebo jiných nápojů, na různé pokrmy nebo ho můžete jíst jen tak po lžičce jako svačinku. Doporučujeme před konzumací pyl zfermentovat (viz výše) – zvýší se tak jeho vstřebatelnost. 

Informace o produktu

Složení: 100% včelí pyl (nefermentovaný)

Hmotnost: 125 g

Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota 1595 kJ / 379 kcal 
Tuky 8,9 g
    z toho nasycené 3,1 g
Sacharidy 52 g
   z toho cukry 31 g
Vláknina 5,3 g
Bílkoviny 25 g
Sůl**  0,02 g
Vápník 120 mg (15 %)*
Železo 9,2 mg (65 %)*
Magnesium 77,5 mg (20,6 %)*
Vitamín B1 0,92 mg (83 %)*
Vitamín B2 0,54 mg (38 %)*
Vitamín B6 0,9 mg (64 %)*
Vitamín C 20 mg (25 %)*
Vitamín E 3,2 mg (26 %)*
Niacin 4,8 mg (30 %)*
Kyselina Listová 0,3 mg (150 %)*
Zinek 6,5 mg (65 %)*

* Referenční hodnota příjmu

** Přirozeně vyskytující se sodík

Upozornění: Někteří lidé mohou zaznamenat při užívání včelího pylu drobné žaludeční a střevní podráždění a projímavý účinek. Vzhledem k bohatosti výživných látek existuje i možnost alergické reakce na včelí pyl (cca 0,5 promile všech lidí).

Proto doporučujeme alergický test před užíváním, a to tak, že si nanesete malé množství pylu s medem na zápěstí do oblasti, kde je cítit tep.

Pokud se po 3-5 hodinách objeví červená skvrna, pak jste s největší pravděpodobností na včelí produkty alergičtí a včelí pyl neužívejte.

Kontraindikace: Není určeno dětem do 3 let, těhotným a kojícím ženám. Včelí pyl by neměli užívat lidé s oslabenými ledvinami a nádorovými onemocněními (biologicky aktivní látky mohou podporovat růst nádoru). Také není vhodný pro lidi s alergií na pyl.

Ukládejte mimo dosah dětí. Skladujte na chladném, temném a suchém místě. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Není náhradou pestré stravy. Není určeno dětem do 3 let, těhotným a kojícím ženám. 

O pylu

Poživatina i lék, jehož využití v zájmu člověka je velmi slibné. Jedná se vlastně o samčí pohlavní buňku – gametu. Pylové zrnko má dvojitou buněčnou blánu – exinu a intimu. Obsahuje živou protoplazmu s dvěma jádry. První je samčí pohlavní, druhé bezpohlavní – vegetativní.

Podle způsobu opylení rozlišujeme rostliny na větromilné a hmyzomilné. Větromilné nemají tak atraktivní květy, nevoní a nevylučují nektar. Jejich pyl je suchý, moučný a je ho mnohem více než u hmyzomilných rostlin. Opylovací schopnost větru je menší než u hmyzu. Přiznám se, že nerozumím tomu, jak si rostliny vybírají, kdo je bude opylovat, ale je to tak.

Druhy pylu
Podle druhu pylu je složení a stejně tak i účinky pylu různé. Velmi účinný pyl je z vrby, rakyty ovocných stromů, řepky olejky, kaštanu koňského, kaštanu jedlého, hořčice, ohnice, máku a jetele. Středně účinný pyl je ze slunečnice, lísky, olše topolu, buku, dubu, javoru, pampelišky a chrpy polní.

Zajímavé:  Lepek - Vše o zdraví

Účinky pylu
Pokud jde o obnovu života, příroda nešetří na kvantitě, ale zvláště na kvalitě pylu. Pylová zrnka obsahují to nejlepší, co příroda může poskytnout.

Pravidelné užívání pylu vede k dlouhověkosti, zlepšuje chuť k jídlu, u obézních snižuje hmotnost zlepšením metabolismu, naopak u nezdravě hubených dokáže hmotnost zvýšit.

Zlepšuje střevní těžkosti včetně průjmu, má antibiotický účinek, zlepšuje psychiku, neurastenii, mozkové obtíže, jaterní choroby a nemoci srdce, zrak, zpevňuje vlasy a cévy, léčí zbytnělou prostatu a akceleruje růst. Jelikož také zlepšuje intelekt, doporučuje se jako doping místo kávy, alkoholu a cigaret.

Doposud je kupodivu málo známé, že květní pyl má obdivuhodné vynikající léčivé vlastnosti, jelikož je bohatý na biologické účinné látky, obsahuje veškeré nezbytné prvky a vitamíny pro lidský i zvířecí organizmus. Tento blahodárný vzácný květní pyl obsahuje též dosud neznámé látky a antibiotických účinkem dotvrzených v laboratořích a klinickými pokusy.

Výzkum rostlinného pylu je teprve v začátcích, neboť jeho sběr je nesmírně pracný, proto bude pravděpodobně ještě dlouho překážkou jeho léčebného použití, ba i vědeckého výzkumu v širším měřítku.

Pro včelstvo znamená květní pyl především bílkovinnou stravu s dostatečným obsahem vitamínů.

Umožňuje tvorbu nejen včelího jedu, vosku a tvorbu mateři kašičky, kterou mohou mladušky produkovat jen při pylové potravě. Nejvíce pylu potřebuji rostoucí larvy pro jeho obsah stravitelných bílkovin.

Proto již od nejčasnějšího jara snášejí včely pyl v pylových rouscích, ukládají jej do buněk, dusají hlavičkami a nakonec zalévají medem.

      Pyl je nositelem plnohodnotných jemných stravitelných bílkovin, která se trávením rozkládají na aminokyseliny a vitamíny, které se již před tisíciletím užívaly s medem nebo s mateří kašičkou jako kosmetický prostředek. Odborníci se shodují v tom, že je včela zdroj mládí a pevného zdraví.

Co vše obsahuje květní pyl?
      Dle prof. Marcela Mattagliniho na univerzitě v Perugii a jiných badatelů obsahuje 19 mastných kyselin, jako: laurovou, myristovou, palmitovou, heptadekanovou, strearovou, olejovou, linolovou, arachidovou, linolenovou a jiných dosud nepojmenovaných.

Dále obsahuje bílkoviny, peptony, globulíny, uhlovodany (jako: glukózu, fruktózu, sacharózu), tuky a lipidy (lecithin a mastné kyseliny), fermenty a minerální látky, tj. pyl obsahuje také dosud chemicky nedefinovatelné látky hormonální a antibiotické, některé vitamíny, zejména karoten a rutin.

Lze tedy tvrdit, že pyl obsahuje veškeré prvky nezbytné a blahodárné pro organizmus.

      Tonizující účinek pylu na lidský organizmus je pravděpodobně podmíněn v obsahu bílkovinných látek a fermentů. Tento vzpružující účinek pylu bývá přirovnáván k účinkům hormonů a skutečně, hledáme-li z biologického hlediska analogii mezi říší rostlinnou a živočišnou, je vlastně pyl produktem jakýchsi „rostlinných pohlavních žláz“.

Co včelí pyl s úspěchem léčí?

  • Pyl je ideální dietetickou doplňkovou potravou pro diabetiky s všeobecně biostimulačním účinkem (dr. W. Rotz, Švýcarsko).
  • Snižuje vysoký krevní tlak
  • Normalizuje činnost trávicí trubice
  • Zvyšuje počet červených krvinek
  • Zvyšuje psychickou a tělesnou kondici
  • Tonizuje aktivitu nervového a hormonálního systému
  • Léčí záněty močových cest, tj. předstojné žlázy (tzv. prostaty)
  • Přispívá k prodloužení života
  • Blahodárně účinkuje na slinivku břišní a bolení nohou
  • Má mírný projímavý účinek
  • Odstraňuje jedovaté zplodiny z těla
  • Posiluje organizmus po operacích a nemocech
  • Poruchy zažívacího traktu,při akutních a chronických chorobách jater
  • Uklidňuje nervovou soustavu
  • Léčí plicní a infekční žloutenky
  • Kornatění a rozšíření tepen,lepší prokrvení orgánů
  • Chronické ekzémya vyrážky
  • Snižuje obsah cholesterolu v krvi
  • Při podvýživě,rekonvalescenci po vyčerpávajících chorobách
  • Křečích bronchů a srdečního svalu
  • Urychluje léčebné procesy řady různých chorob
  • Zmenšuje revmatické bolesti (hlavně nohou)
  • Má velký význam pro životní procesy v celém těle
  • Urychluje zacelení ran a spálenin
  • Obsahuje látky proti stárnutí
  • Podněcuje látkovou výměnu
  • Má aktivní léčivé a profylaktické účinky
  • Úspěšně léčí silikózu plic

Pozor!
      Pyl je silně hydroskopický, to znamená, že stahuje vlhkost ze vzduchu a tím měkne a může se znehodnotit. Nutno hermeticky uzavřít. Lidské tělo pylu trvale nenavyká a proto jej mohou užívat trvale i malé děti. Je dobré po 2 měsících udělat přestávku.

Jsou jedinci na pyl alergičtí a po užití se dostaví prudká reakce. Takoví lidé jsou zpravidla rovněž alergičtí i na některá jídla, např. kyselé okurky, jahody atd. Tito pyl nesmí užívat. Pyl dle lékařů z Basileje léčí s úspěchem sennou rýmu.

Je třeba ho podávat 6 týdnů před obvyklým výskytem.

      Dr. Jan Šmíd píše ve své publikaci, že tam, kde selhala veškerá medicína, tam naše matka příroda dala požehnané včelí produkty. A.

Cilles, francouzský vědec doporučuje osobám starším 50-ti let denně užívat 15 g včelího pylu. MUDr. Jan Šmíd vydal „Včelí produkty ve výživě a lékařství“, 1968 Iajriš „Včely a zdraví, z dalších prací jmenujeme prof.

Marcela Mattaglia z univ. v Perugii, prof. Clavd Helleu, dr. Francis Lecour, dr. Ivo Pavlík a další.

Máme několik druhů pylu, a to:

Pyl - Vše o zdravíPyl plástový „PERGA“
Jedná se o nejkvalitnější a nejúčinnější formu pylu. Pyl perga je získáván z plástů včelstva a prodáváme ho jako jedni z mála v České republice. Je to květový pyl, který je přepracován včelami přímo v úle. Zde je vystaven přírodnímu kvasnému procesu, během něhož vznikají velice důležité substance bez vnějšího zásahu.
Analýzy dokazují nepostradatelné aminokyseliny, stopové prvky, enzymy a řadu potřebných živin. Všechny tyto látky jsou biologicky vyvážené a působí synergicky. Perga je o více než 50% účinnější než květový pyl rouskovaný a nevyvolává alergické reakce. Podporuje organizmus k rychlé obnově duševní a fyzické síly, zvláště v rekonvalescenci po vyčerpávajících chorobách a po operacích. Při depresivních stavech obnovuje duševní rovnováhu, vyvolává pocit spokojenosti a chuti k životu. Účinek pergy na centrální nervovou soustavu je trvalejší a hodnotnější, než-li účinek při užívání jiných látek, zejména drog. Dobrých výsledků je dosahováno při detoxikaci jater, při problémech osteoporózy, syndromu únavy, neplodnosti, impotenci a snížené sexuální aktivitě.
U žen je významný účinek především při problémech menopauzy.

Dávkování:
1 – 2 čajové lžičky denně

Pyl - Vše o zdravíPyl rouskový

Pyl rouskový donášejí včely jako svou základní potravu v rouskách na zadním páru noh. Tvar a barva pylu jsou pro každý druh rostliny charakteristické.

Získávání rouskového pylu umožňuje lapač pylu umístěný u česna, který ze zadních nožek včel zachytí malou část pylových koláčků (ne více než 10 procent snůžky).

Pyl a zdraví

Pyl ovlivňuje střevní mikroflóru a podněcuje funkce žaludku. Především ale zlepšuje celkový stav organismu, stimuluje tělesný a duševní pocit plného zdraví, podporuje prokrvení a způsobuje vzestup počtu červených krvinek.

Dávkování : 1 – 2 čajové lžičky denně

Pyl - Vše o zdravíPyl s medem

Pyl je vhodný na snížení tlaku, cholesterolu v krvi, podporuje tvorbu červených krvinek, stavbu kostí, zubů, nervů. Užívá se při onemocnění prostaty, zánětech horních cest dýchacích, nervových onemocnění, poruchách trávení. Je to vynikající pramen energie zvláště v zimě a na jaře.

Upozornění pro alergiky: obsahuje rostlinný pyl !!!

Proč v medu?
      Protože med je snadno stravitelný, vynikající, přírodní a vysoce hodnotný doplněk výživy dětí, rekonvalescentů, sportovců apod. Svým obsahem odpovídá zdravé výživě a zvyšuje přirozenou odolnost organismu. Med má ideální vlastnosti přírodního léčebného a výživného charakteru.

Způsob užívání:
      Pyl s medem se má užívat po 1-2 lžičkách ráno a večer. Každodenní užívání medu s pylem vyvolá v krátké době citelné zlepšení celkového stavu. Víme, že samotný med, díky svému vynikajícímu složení z léčivých látek má na lidský organizmus kompletní účinek.

Přimícháváním pylu do medu dostaneme velmi účinný posilující prostředek ke stavbě organizmu.Veliký obsah bílkovin,volných aminokyselin,minerálních a hormonálních látek v pylu působí regeneračně na buňky v našem těle.

Pravidelné užívání medu s pylem pro svůj obsah jednoduchých cukrů, enzymů a jiných látek zvyšuje činnost svalstva, zlepšuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu.

Včelí pyl s medem je vhodný pro:

  • chudokrevné děti, dosáhne se zvýšení červeného krevního barviva
  • proti vypadávaní vlasů, obsahuje kyselinu cystinovou, která váže síru a tato se  používá proti padání vlasů
  • při depresivních stavech, obnovuje duševní rovnováhu a vyvolává pocit spokojenosti a chuť k životu
  • při onemocnění jater, dochází k poruše biochemických pochodů, zvlášť při přeměně bílkovin v krvi. Při léčbě je potřebné podávat hodně bílkovin a právě při tomto onemocnění má důležitou úlohu med a pyl
  • složení : 30 % plástový pyl perga, 20 % rouskový pyl, 49 % medu, 1 % vosku
  • Med s obsahem pylu uskladňujte v ledničce.
  • V případě alergie přerušte užíváni a poraďte se s ošetřujícím lékařem.

Pyl - Vše o zdraví

  • Pyl - Vše o zdraví

SEZÓNNÍ ALERGIE

Březen je měsícem, u kterého má spousta alergiků vyznačený tučný vykřičník. Patříte mezi ně? Poznáte, že je jaro ve vzduchu, protože vám začínají neustále slzet oči, svědí vás nejen v nosu a krku a bez balíků papírových kapesníků nedáte ani ránu? Možná si říkáte, proč právě vás trápí alergie na sezónní pyly. Řešil s vámi alergolog toto téma dopodrobna? Pokud ne a vy pátráte po informacích, pomůže vám náš článek. Zaměřili jsme se nejen na to, jak alergie vzniká, ale také na její léčbu a zmírnění příznaků.

Zajímavé:  Metastáze - Vše o zdraví

Průzkumy ukazují, že minimálně 15 % naší populace trpí sezónními alergiemi. Vše se odvíjí od toho, kdy který alergen kvete. Jeden alergik zažívá mučivé období v březnu a dubnu, jiný se netěší hlavně na červenec.

Celkový součet však naznačuje, že Světová zdravotnická organizace (WHO) řadí alergie na 4. místo v pořadí výskytu chronických onemocnění na světě. Jak vidíte, nejste v tom sami.

Změnu v dohledné době rozhodně nečekejte – v posledních letech jsme svědky geometrického nárůstu alergických onemocnění ve všech věkových skupinách, a bohužel nejvíce u dětí.

Proč se to děje? Proč se alergie po celém světě zhoršují? Všimněte si, že pravděpodobně žádná vaše babička nebo dědeček alergií netrpí. Rodiče již možná některými druhy mohou trpět, všímáte si? A potom se podívejte mezi mladé generace – problémy s alergiemi je trápí mnohem vyšší míře.

Někteří lidé je dnes už vnímají jako běžnou součást života, a to je špatně. Za většinu problémů s alergiemi může zhoršování životního prostředí, zvýšená míra používání chemie a záležitosti spojené s nezdravým životním stylem. Proto jsou mladé generace více postižené – do těchto podmínek s rizikovými faktory se narodily.

Pyl - Vše o zdraví

Další rizikové faktory pro vznik alergie:

  • domácí zvířata v městských bytech
  • těhotenství a narození dítěte ve vyšším věku matky
  • genetické predispozice – dědičnost
  • kouření, alkohol a užívání drog
  • polotovary a jiná nezdravá strava od útlého dětství
  • nadužívání antibiotik

Příznaky sezónní alergie a co se v těle vlastně děje

Jarní alergie i další druhy alergií jsou způsobeny přehnanou reakcí těla na přítomnou látku. Při přecitlivělosti organismu na pyly jsou na žírných buňkách (neboli mastocytech či heparinocytech) a bazofilech přítomny specifické IgE protilátky proti pylům.

Při kontaktu s pylovými zrnky – očima, nosem, je v těle spuštěna kaskáda chemických dějů, která vede k degranulaci žírných buněk a bazofilů – zjednodušeně tzn. že se pouští alergická reakce, uvolňuje se přehnané množství histaminu.

Po setkání s alergenem můžete pozorovat svědění očí, sennou rýmu, astma či vyrážku už klidně po pěti minutách. Pylová alergie není nic, co by ohrozilo váš život, nehrozí u ní skoro žádné riziko anafylaktického šoku, ale pokud tímto onemocněním trpíte, asi přiznáte, že život umí ve vybraných měsících pěkně znepříjemnit.

A navíc, pokud se pylová alergie neřeší, můžete být ohroženi rizikem vzniku dalších typů alergie a astmatu. Ale proč jsou něčí žírné buňky tolik citlivé a jiný s nimi a histaminem nemá problém?

Část odborníků vidí jako největší problém poškozenou střevní výstelku a shodují se na tom, že u většiny alergiků leží problém právě zde. Střevní výstelka vytváří bariéru mezi vnějším prostředím a vnitřkem střeva.

Střeva jsou taktéž domovem mnoha kmenů bakterií, které hrají důležitou roli nejenom při štěpení živin, ale hlavně ovlivňují efektivnost imunitního systému. Střevní výstřelků dokáže poškodit hned několik z rizikových faktorů, o které jsme uvedli u předchozí kapitoly. Alkohol, antibiotika, analgetika, nezdravá strava (mnoho cukru, mléka, lepku atd.

) i genetika ovlivňuje její stav, její propustnost. Zdravá střeva dokáží propustit důležité živiny ale zadrží větší, cizí molekuly. Jakmile se tato jemná rovnováha naruší, mluvíme o syndromu propustného střeva (leaky gut).

U leaky gut cizí molekuly prochází střevní stěnou až do krevního řečiště, kde na ně reaguje imunitní systém jako na nepřátele a spouští histaminovou bouři a žírné buňky se stávají citlivější k degranulaci. Zní to dost odborně, ale vlastně je to jednoduché si představit – třeba jako cedník, který už nefunguje správně.

Cokoliv co projde a nemělo projít jeho sítem dráždí organismus – spouští alergickou reakci. Ale jak souvisí propustné střevo s pylem? Jednoduše! Imunitní systém v tomto stavu reaguje přehnaně již na většinu cizích molekul a k reakci mu stačí i zrnko pylu, jenž přistálo v koutku oka.

Pyl - Vše o zdraví

Rozdělení sezónních alergií na období:

Jarní období: období stromů. Začíná v únoru květem lísky, postupně kvete olše a zejména bříza, hlavní alergen tohoto období, které trvá asi do května. 

Letní období: období trav. Trvá od května do července, hlavními typy trav jsou bojínek, jílek, lipnice, tomka, srha, kostřava, ale mohou dráždit i některé druhy obilí.

Podzimní období: období plevelů. Hlavním alergenem je pelyněk, v posledních letech i ambrosie. Ostatní významné alergeny: kopřiva, drnavec, merlík, lebeda.

Diagnostika a léčba sezónních alergií

Diagnostika alergií na pyl naštěstí není nic složitého na rozdíl od některých jiných onemocnění. A to už kvůli typickým, nepříjemným symptomům – zmíněné svědění v nose, senná rýma, pálení očí. Možná vás partner nebo partnerka v noci dokonce vzbudil, že najednou chápete, když jindy ne. Za to může ucpaný nos od alergie.

Vyhrotit se příznaky pylové alergie mohou i do nepříjemného, dráždivého kašle přecházející do průduškového astmatu s typickým pískáním. Jiní lidé si stěžují i na únavu, někteří mohou mít i lehce zvýšenou teplotu a bolesti kloubů.

Pro všechny případy můžete zajít na alergologii, kde vám provedou jednoduchý kožní test nebo vyšetření krve k průkazu specifických protilátek proti jednotlivým pylovým alergenům ve třídě IgE.

Léčba sezónní se dá rozdělit na tři typyLéčba střevní výstelky a propustného střeva patří mezi ty, které řeší příčinu, ne následek, jako je tomu u jiného typu, k němuž se dostaneme. Je to běh na dlouhou trať, ale výsledek je blahodárný pro celé lidské zdraví.

Zahojit propustné střevo znamená zbavit se škodlivého zánětu, snášet mnohem více druhů potravin, posílit imunitu a taktéž ulevit tělu od přehnané histaminové – alergické reakce na alergeny. Základem léčby střev je upravit jídelníček, volit vyváženou stravu plnou vlákniny a zdravých tuků.

Blahodárné mohou být i některé doplňky stravy:

  • Aloe vera
  • L-Glutamin
  • Zinek
  • Inulin
  • Berberin
  • Omega 3
  • Kurkumin
  • Probiotika

Pyl - Vše o zdraví

Další léčbu a úlevu od symptomů představuje farmakoterapie skupinou léčiv jménem antihistaminika. Dobře si tento výraz můžete zapamatovat díky slovu histamin, o kterém už dnes byla řeč. Jde hlavně o léčbu symptomůúlevu od alergických projevů.

V současnosti jsou předepisována hlavně antihistaminika jménem levocetirizin, desloratadin, bilastin, rupatadin, fexofenadin. Jen některá jsou bez předpisu. Existují také stabilizátory žírných buněk – Cromolyn (v současnosti jen jako sprej) a Ketotifen. O jejich užívání se poraďte s alergologem.

Ten vám může navrhnout i specifickou imunoterapii. Jedná se o léčebný postup, kdy vám do organismu v pravidelných časových intervalech podají dávky alergenu. Bohužel je nejlepšího efektu dosaženo, jestliže je imunoterapie pylovým alergenem indikována brzy po vzniku alergických potíží.

Specifická imunoterapie má svoje přednosti, protože snižuje riziko astmatu.

Držíme vám se zvládáním sezónních alergií palce!

Včelí pyl je zdravější než med. Obsahuje 27 prospěšných prvků

Včelí med všichni známe od dětství, kdy nám jím babička ochucovala ranní čaj. Stejně tak jste se už určitě setkali s mateří kašičkou nebo léčivým propolis. Správný včelař ale ví, že ze svého úlu může vytěžit ještě daleko větší poklad – včelí pyl. Ten je pro své účinky považován za naprostý zázrak mezi zdravými potravinami. Čím to je? A jak vlastně včelí pyl vypadá?

Včelí pyl je základní složkou potravy včel. Nosí si ho do svého úlu a jeho zásoby tam skladují. Má formu různě velkých a různě barevných zrníček. Jeho přesné složení pak závisí na tom, z jaké rostliny ho včely zrovna sesbíraly. Každé jednotlivé zrnko včelího pylu obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek.

V první řadě jsou to vitamíny skupiny B a vitamín C, E a H (biotin). Kromě toho se ve včelím pylu nachází také neuvěřitelných 27 prvků, jako je třeba sodík, draslík, hořčík nebo vápník a železo. Ale to není všechno. Pyl obsahuje také řadu mastných kyselin, enzymů a bílkovin s kompletním obsahem aminokyselin a také velké množství antioxidantů. To vše v jednom malém zrníčku.

Na trávení, stres i při rekonvalescenci

S jakými neduhy tedy dokáže včelí pyl významně pomoci? Pokud vám práce přerůstá přes hlavu, cítíte se pod tlakem a často vás přepadne únava, tenhle včelí produkt by vám rozhodně neměl uniknout.

Zajímavé:  Zimní deprese a jak jí nepodlehnout – vše o zdraví

Podílí se totiž na správné funkčnosti nervové soustavy a bojuje proti vyčerpání.

Skvěle se osvědčí také na jaře, kdy může být vaše tělo zanesené toxickými látkami, potřebuje se pročistit a znovu správně nastartovat.

Potýkáte se se zažívacími problémy? Právě včelí pyl zajišťuje správné fungování střev. Má mírně projímavé účinky, a tak slouží jako skvělá prevence proti zácpě. Stejně tak pomůže při potížích s močovým ústrojím a při problémech s prostatou.

Pyl také urychluje rekonvalescenci po nemoci či úrazu. Dokáže totiž významně posílit organismus a dodat mu potřebnou sílu a rovnováhu. Traduje se také, že slouží jako „elixír mládí“. Věčný život vám sice nezaručí, ale posílení těla i ducha rozhodně ano.

S konzumací to nepřehánějte

Po přečtení obšírného seznamu pozitivních vlivů včelího pylu na lidské zdraví možná máte chuť ho do sebe vpravit po kilech. Trochu ale zabrzděte. Při nadměrné konzumaci včelího pylu totiž hrozí předávkování vitamíny, takzvaná hypervitaminóza. Pozor byste si také měli dát, pokud trpíte alergií na rostlinné pyly.

Nejdřív proto vyzkoušejte slupnout jen pár zrníček, abyste vyzkoušeli, jestli náhodou na pyl nejste alergičtí. Pokud vám nic nebude, dopřávejte si denně jednu čajovou lžičku jako prevenci proti různým zdravotním neduhům.

Maximální denní dávka včelího pylu je pak 20 gramů. Takovéto množství konzumujte v případě, že trpíte zdravotními potížemi, kterých vás pyl pomůže se zbavit. I včelí pyl rozhodně kupujte jen od prověřeného výrobce.

Vyzkoušejte třeba rouskovaný včelí pyl od společnosti Iswari.

Pokud vás zobání „suchého“ včelího pylu po lžičkách příliš neláká, pak je variací, jak ho využít v kuchyni, naštěstí nespočet. Zkuste ho rozpustit v medu. Poté ho přimíchejte kamkoliv, kde se takové doslazení hodí. Včelí pyl skvěle chutná rozpuštěný v ranních kaších nebo müsli, dochutit jím můžete také džusy nebo různé ovocné šťávy. Vyzkoušejte ho zamíchat do jogurtů, mléka nebo kakaa.

Spoluautorka Eliška Jindrová

foto: Shutterstock, zdroj: Iswari

Pyl - Vše o zdraví

Praha 7 vyhlásila v květnu stav klimatické nouze , jak ji (a nejen ji, ale celou…

Pyl - Vše o zdraví

Vznik života je pořád ještě pro nás zahalen tajemstvím, tedy pokud nejsme…

Význam květního včelího pylu

     Doposud je kupodivu málo známé, že květní pyl má obdivuhodné vynikající léčivé vlastnosti, jelikož je bohatý na biologické účinné látky, obsahuje veškeré nezbytné prvky a vitamíny pro lidský i zvířecí organizmus. Tento blahodárný vzácný květní pyl obsahuje též dosud neznámé látky a antibiotických účinkem dotvrzených v laboratořích a klinickými pokusy.

    Výzkum rostlinného pylu je teprve v začátcích, neboť jeho sběr je nesmírně pracný, proto bude pravděpodobně ještě dlouho překážkou jeho léčebného použití, ba i vědeckého výzkumu v širším měřítku.

    Pro včelstvo znamená květní pyl především bílkovinnou stravu s dostatečným obsahem vitamínů.

Umožňuje tvorbu nejen včelího jedu, vosku a tvorbu mateři kašičky, kterou mohou mladušky produkovat jen při pylové potravě. Nejvíce pylu potřebuji rostoucí larvy pro jeho obsah stravitelných bílkovin.

Proto již od nejčasnějšího jara snášejí včely pyl v pylových rouscích, ukládají jej do buněk, dusají hlavičkami a nakonec zalévají medem.

    Pyl je nositelem plnohodnotných jemných stravitelných bílkovin, která se trávením rozkládají na aminokyseliny a vitamíny, které se již před tisíciletím užívaly s medem nebo s mateří kašičkou jako kosmetický prostředek. Odborníci se shodují v tom, že je včela zdroj mládí a pevného zdraví.

Pyl - Vše o zdraví

Co vše obsahuje květní pyl?

Dle prof. Marcela Mattagliniho na univerzitě v Perugii a jiných badatelů obsahuje 19 aminokyselin, jako: laurovou, myristovou, pimitovou, heptadekanovou, atearovou, olejovou, linolovou, arachovou, behanovou, linolenovou a jiných dosud nepojmenovaných.

Dále obsahuje bílkoviny, peptony, globulíny, uhlovodany (jako: glukózu, fruktózu, sacharózu), tuky a lipidy (lecithin a mastné kyseliny), fermenty a minerální látky, tj. pyl obsahuje také dosud chemicky nedefinovatelné látky hormonální a antibiotické, některé vitamíny, zejména karoten a rutin.

Lze tedy tvrdit, že pyl obsahuje veškeré prvky nezbytné a blahodárné pro organizmus.

    Tonizující účinek pylu na lidský organizmus je pravděpodobně podmíněn v obsahu bílkovinných látek a fermentů. Tento vzpružující účinek pylu bývá přirovnáván k účinkům hormonů a skutečně, hledáme-li z biologického hlediska analogii mezi říší rostlinnou a živočišnou, je vlastně pyl produktem jakýchsi “rostlinných pohlavních žláz”.

Pyl - Vše o zdraví

Co včelí pyl s úspěchem léčí?

  • Pyl je ideální dietetickou doplňkovou potravou pro diabetiky s všeobecně biostimulačním účinkem (dr. W. Rotz, Švýcarsko).
  • Zhoubnou chudokrevnost,
  • snižuje vysoký krevní tlak,
  • normalizuje činnost trávicí trubice,
  • zlepšuje apetit,
  • zvyšuje počet červených krvinek,
  • zvyšuje psychickou a tělesnou kondici,
  • tonizuje aktivitu nervového a hormonálního systému,
  • léčí záněty močových cest, tj. předstojné žlázy (tzv. prostaty),
  • přispívá k prodloužení života,
  • blahodárně účinkuje na slinivku břišní,
  • na bolení nohou,
  • má mírný projímavý účinek,
  • močopudný účinek,
  • odstraňuje jedovaté zplodiny z těla,
  • posiluje organizmus po operacích a nemocech,
  • poruchy zažívacího traktu,
  • při akutních a chronických chorobách jater ,
  • uklidňuje nervovou soustavu,
  • dá klidný spánek,
  • léčí plicní a infekční žloutenky,
  • léčí horní cesty dýchací,
  • uvolňuje hleny,
  • kornatění a rozšíření tepen,
  • lepší prokrvení orgánů,
  • chronické ekzémy
  • a vyrážky,
  • snižuje obsah cholesterolu v krvi,
  • léčí anémii
  • onemocnění žlučníku,
  • léčí ledvinové kameny,
  • při podvýživě,
  • rekonvalescenci,
  • po vyčerpávajících chorobách,
  • křečích bronchů
  • a srdečního svalu,
  • urychluje léčebné procesy řady různých chorob,
  • zmenšuje revmatické bolesti (hlavně nohou),
  • má velký význam pro životní procesy v celém těle,
  • urychluje zacelení ran a spálenin,
  • obsahuje látky proti stárnutí,
  • osvěžuje organizmus,
  • podněcuje látkovou výměnu,
  • má aktivní léčivé a profylaktické účinky,
  • úspěšně léčí silikózu plic.

Používání:

Večer před spaním 1 čajovou lžičku při dobré snášenlivosti možno i ráno. Celkem 15 g denně.

Uschování ideální je zalít medem – 1 kg pylu + 1 kg medu. Po 20 dnech pyl při 20-25 st. C se prokvasí a stává se konzervou a jeho hodnota podle dr. Rezka je zachována a doba všech hodnot se prodlouží.

Pozor!

Pyl je hydroskopický, to znamená, že stahuje vlhkost ze vzduchu a tím měkne a může se znehodnotit. Nutno hermeticky uzavřít. Lidské tělo pylu trvale nenavyká a proto jej mohou užívat trvale i malé děti. Je dobré po 2 měsících udělat přestávku. Jsou jedinci na pyl alergičtí a po užití se dostaví prudká reakce.

Takoví lidé jsou zpravidla rovněž alergičtí i na některá jídla, např. kyselé okurky, jahody atd. Tito pyl nesmí užívat. Pyl dle lékařů z Basileje léčí s úspěchem sennou rýmu. Je třeba ho podávat 6 týdnů před obvyklým výskytem. Dr.

Jan Šmíd píše ve své publikaci, že tam, kde selhala veškerá medicína, tam naše matka příroda dala požehnané včelí produkty. A. Cilles, francouzský vědec doporučuje osobám starším 50-ti let denně užívat 15 g včelího pylu. MUDr.

Jan Šmíd vydal “Včelí produkty ve výživě a lékařství”, 1968 Iajriš „Včely a zdraví, z dalších prací jmenujeme prof. Marcela Mattaglia z univ. v Perugii, prof. Clavd Helleu, dr. Francis Lecour, dr. Ivo Pavlík a další.

Včelí med s obsahem přírodního pylu

Přírodní pyl je směs bílkovin, sacharidů, aminokyselin, fermentů a vitamínů. Jedna sklenice obsahuje 5 % přírodního pylu a 95 % včelího medu.

Způsob užívání:

Med obohacený 5 % pylem se má užívat po 1-2 lžičkách ráno a večer. Každodenní užívání medu s pylem vyvolá v krátké době citelné zlepšení celkového stavu. Víme, že samotný med, díky svému vynikajícímu složení z léčivých látek má na lidský organizmus kompletní účinek.

Přimícháváním pylu do medu dostaneme velmi účinný posilující prostředek ke stavbě organizmu.Veliký obsah bílkovin,volných aminokyselin,minerálních a hormonálních látek v pylu působí regeneračně na buňky v našem těle.

Pravidelné užívání medu s pylem pro svůj obsah jednoduchých cukrů, enzymů a jiných látek zvyšuje činnost svalstva, zlepšuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu.

Včelí med s pylem je vhodný pro:

  • chudokrevné děti, dosáhne se zvýšení červeného krevního barviva
  • proti vypadávaní vlasů, obsahuje kyselinu cystinovou, která váže síru a tato se používá proti padání vlasů
  • zlepšuje prokrvení mozku
  • napomáhá prostatikům
  • při depresivních stavech, obnovuje duševní rovnováhu a vyvolává pocit spokojenosti a chuť k životu
  • při onemocnění jater, dochází k poruše biochemických pochodů, zvlášť při přeměně bílkovin v krvi. Při léčbě je potřebné podávat hodně bílkovin a právě při tomto onemocnění má důležitou úlohu med a pyl.

Med s obsahem pylu uskladňujte v ledničce.

V případě alergie přerušte užívání a poraďte se s ošetřujícím lékařem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *