Účinky Medu Na Zdraví?

Vědci zjistili, že med obsahuje antioxidanty, které příznivě působí proti stresu i rakovině tlustého střeva. Kromě toho jeho konzumace zvyšuje množství probiotických bakterií ve střevech a tím i obranyschopnost organismu. Zlepšuje trávení a dokonce snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi.

Proč se nekazí med?

Med se nekazí Pokud je med správně vyzrálý a skladovaný, má v podstatě neomezenou trvanlivost. Je to způsobeno vysokým obsahem cukru, nízkým podílem vody a jeho již zmíněnými antibakteriálními účinky.

Jak konzumovat med?

Doporučuje se užívat denně nalačno půl hodiny před snídaní jednu polévkovou lžíci medu. Vhodné je med rozpustit ve vlažné vodě nebo čaji, protože neředěný může někdy vyvolávat pálení žáhy, někdo zase nemá rád jeho vysoce sladkou chuť.

Co léčí med?

Dnes už víme, že med pomáhá při léčbě nachlazení, chřipce, zánětech dýchacích cest. Urychluje hojení žaludečních a dvanáctníkových vředů, léčí zácpu, choroby jater a žlučníku a žlučových cest. Rozšiřuje cévy a snižuje tlak, ale i oslabení srdečního svalu, zmírňuje sklerotické procesy.

Jaké vitamíny jsou v medu?

Nejdůležitější bílkovinné látky v medu jsou enzymy. Jejich obsah je důležitým kritériem kvality medu. Nejznámější z nich je invertáza a diastáza, které se podílejí na štěpení škrobů. Med obsahuje také vitaminy B1-thiamin, B2-riboflavin, vitamin C a minerály – draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek a železo.

Proč se med nezkazí?

Tajemství dlouhověkosti medu tkví především v jeho chemickém složení. Obsažené cukry jsou hygroskopické, což znamená, že absorbují vzdušnou vlhkost. Pokud se však nový med před skladováním dobře utěsní, vlhkost se vstřebávat nemůže a výrobek vydrží v nezměněné podobě prakticky navždy.

Jak dlouho vydrzi domaci med?

Med sám o sobě, pokud je správně vyzrálý a skladovaný, má neomezenou trvanlivost. Je to způsobeno díky vysokému obsahu cukru, nízkému podílu vody a také jeho antibakteriálními účinky.

Zajímavé:  Aescin - vše o zdraví

Jak použít med?

Jak léčit medem nemoci

Přidávejte med do mléka. Záněty horních cest dýchacích – Med pomůže, podaný v teplém mléce nebo čaji s citronem, proti infekci. Žaludeční vředy vzniklé překyseleností žaludku – Med snižuje sekreci žaludečních šťáv na polovinu. Na lačný žaludek užívejte 1 lžíci denně.

Jak doplnit med v těle?

Měď najdeme v celé řadě potravin jako jako jsou ořechy, ovesné vločky, droždí, hořká čokoláda, maliny či houby. Nejbohatším zdrojem jsou však jednoznačně vařená hovězí játra, vařený humr, ústřice a chobotničky. Vše o superpotravinách čtěte zde. Doporučená denní dávka mědi je 0,9 mg.

Co si dát s medem?

Příkladem mohou být medové kuřecí paličky na grilu či kuřecí špízy. Velmi často se takto grilují i kuřecí křídla, která jsou doplňována nejrůznějšími dipy a omáčkami. Obdobně se v medu griluje vepřové maso a dokonce i zelenina, která se v průběhu grilování polévá medovou marinádou.

Co je to med?

Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů (med květový) a medovice (med medovicový), kterou vylučují například mšice. Sběrem a přetvořením medovice vzniká medovicový med.

Jak se projevuje alergie na med?

Alergii na med, propolis a mateří kašičku mívají lidé, kteří jsou alergičtí na včelí bodnutí. Alergické příznaky můžou být různorodé – od nechutenství přes průjem, zvracení, afty v puse, svědění, pálení, otoky kůže až po kopřivku, ekzém, kýchání, kašel a astma.

Co se vyrabi z medu?

V kuchyni se med použí nejčastěji jako sladidlo na pečení, do čajů, aj. Jelikož má včelí med také antibakteriální účinky jeho využití nalezlo ve zdravotnicví. Jeho účinky jsou využívány tisíce let. Časté užívání medu jako protibakteriálního činitele je jeho užití pro krytí ran, popálenin a vředů.

Zajímavé:  Zablokovana Krcni Pater Cviky?

Co všechno obsahuje med?

Med má úžasné složení. Převažují v něm jednoduché cukry, především glukóza (30 – 35 %) a fruktóza (35 – 40 %). Obsahuje i menší množství vody (15 – 18 %), bílkoviny a aminokyseliny. Z vitamínů je to především C, A, B1, B2, B6, B12, D, K, E, dále flavonoidy, karotenoidy, organické kyseliny (jablečná, vinná, citronová).

Co je v medu?

Hlavní složky medu

draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, mě?)

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector