Vitamíny V Hlávkovém Salátu?

Živiny, vitaminy a minerály S pouze 11 kcal na 100 gramů je hlávkový salát velmi nízkokalorická listová zelenina. Kromě vlákniny obsahuje především vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin K, kyselinu listovou a prekurzory vitaminu A. Obsahuje také minerály, zvláště pak draslík a hořčík.

Co je v salátu?

Kromě vitaminů a minerálů dodává lidskému tělu i cennou vlákninu. Ledový salát obsahuje vitamin C, kyselinu listovou, vitaminy skupiny B a draslík. Stejně jako u mnoha jiných druhů zeleniny se i v ledovém salátu koncentrují dusičnany, které se v lidském těle mohou přeměňovat na nitrosaminy.

Na co je dobrý hlávkový salát?

Hlávkový salát obsahuje antioxidanty.

Je zdrojem železa a kyseliny listové. Povzbuzuje trávení a činnost jater. Pomáhá odstraňovat únavu, zvyšuje svalovou výkonnost a posiluje srdce. Je vhodný jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, poruch trávení a jater.

Na co je dobrý salát?

Hlávkový salát má přínos při snižování hladiny cholesterolu, který často vede ke kardiovaskulárním chorobám. Vysoké hladiny LDL (špatného) cholesterolu jsou škodlivé a mohou způsobit infarkt a mrtvici. Dokonce byla provedena studie na myších, která testovala dopad spotřeby salátu na tuky a cholesterol.

Proč jíst ledový salát?

Proč je ledový salát zdravý? Ledový salát obsahuje vitamín A, vitamíny skupiny B (včetně B9 = kyseliny listové), dále pak vitamíny C, E a K (ten je důležitý pro tvorbu kostí a správnou krevní srážlivost). Z dalších látek v něm najdeme sodík, draslík a železo.

Proč jíst saláty?

Salátem myslíme samozřejmě zeleninu – klasický hlávkový salát. Je totiž plný vitamínů B1 a B2 a především kyseliny listové. Obsahuje také významné množství vlákniny a minerálů – hlavně draslíku a železa, ale také vápníku, hořčíku, fosforu nebo zinku.

Jak se dělá hlávkový salát?

Hlávkový salát rozebereme na jednotlivé listy, které pečlivě promyjeme a pak pokrájíme na drobné přířezy nebo na jemno natrháme. Připravenou zeleninu smícháme, mírně osolíme, posypeme kořením a bylinkami, sušenými i čerstvými a okyselíme umeoctem.

Zajímavé:  Alergie A Bolest Očí?

Jak udělat ledový salát?

Salát omyjeme a natrháme na menší kousky, dáme do mísy. Do nádoby dáme 1/2 litru vody, 4-5 lžic octa, 3 lžíce cukru a sůl. Postupně ochutnáváme, ať to není ani kyselé, ani sladké-prostě podle vaší chuti. Zálivku nalijeme na salát a promícháme, nakonec zakapeme olivovým olejem a dáme na chvíli do ledničky.

Co je Escarola?

Escarole. Je to u nás nepříliš známý druh salátu, která má rozeklané velké listy a lehce nahořklou chuť. Okrajové listy jsou tmavší, čím blíže středu, tím je salát světlejší.

Jak jíst ledový salát?

Ledový salát dokonale ladí k rybám, ovšem báječně si rozumí také s kuřecím masem. Zakomponujete ho dnes do večeře? Prospějete tak svým očím, přičemž uděláte i něco pro prevenci srdečních onemocnění. Ledový salát rozhodně není žádným nováčkem.

Jak dlouho vydrží ledový salát?

Salát uchovávejte nemytý a v plastovém sáčku v přihrádce na zeleninu nebo na nejchladnějším místě chladničky (ne v mrazáku ani na výparníku), tak vydrží i čtyři dny.

Jak se pěstuje ledový salát?

Velkohlávkové ledové saláty vysazujeme mělce do sponů 35 x 35 cm. Když sklidíme ranou zeleninu, můžeme každou volnou plochu využít na výsev salátu. Při letním výsevu ledového salátu přímo na záhon vyséváme semena mělce do řádků nebo po špetkách ve sponu 25 x 25 až 30 x 30 cm a rostliny po vzejití vyjednotíme.

Co je Escarola?

Escarole. Je to u nás nepříliš známý druh salátu, která má rozeklané velké listy a lehce nahořklou chuť. Okrajové listy jsou tmavší, čím blíže středu, tím je salát světlejší.

Odkud pochází salát?

Salát Caesar
Místo původu Mexiko
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector