Bílá Mouka A Zdraví?

Bílá mouka je oproti mouce celozrnné ochuzena o řadu vitamínyů – obsahuje až o 60 % méně vápníku, 80 % méně železa, 80 % méně zinku, 85 % méně hořčíku a v neposlední řadě pak až o 85 % méně vitamínyu B a E.

Proč nejíst bílou mouku?

„Bílá mouka zpomaluje průchod potravy trávicím ústrojím. Enzymy nejsou schopny některé její bílkoviny rozložit, na to je potřebná pomoc střevních bakterií.

Která mouka je nejzdravější?

Celozrnná mouka jako lepší a výživnější varianta

Jde o vitamíny skupiny B, některé enzymy, vlákninu, bílkoviny, polyfenoly, fytáty a další látky. Bílá mouka je oproti celozrnné jen hromadou umletých vnitřků zrn, které tyto důležité složky neobsahují. Bílá mouka má ve 100 g jen 2 g vlákniny, zatímco ta celozrnná má 6 g.

Jak škodí mouka?

Podle některých průzkumů bílá mouka způsobuje až 55 druhů nemocí jako cukrovka, osteoporóza, různé alergie, deprese, záněty a další. Při větší spotřebě bílá mouka vyvolává také únavu. Mouka navíc obsahuje lepek, který u řady lidí způsobuje vážné zdravotní problémy.

Jak se vyhnout bílé mouce?

„Pokud se chcete bílé pšeničné mouce co nejvíce vyhnout, dávejte pozor na to, kde všude se ve velké míře vyskytuje. Mimo pečiva je to většina běžných těstovin, sušenky nebo slané krekry a tyčinky,“ uvádí Věra Burešová s tím, že i tyto potraviny snadno seženete ve zdravějších variantách.

Co obsahuje bílou mouku?

Bílá mouka je (v porovnání s tmavou, hrubozrnnou moukou) ochuzena o: 19% bílkovin, 36% tuků, 63% solí, 54% vápníku, 50% fosforu, 70% železa, 77% zinku, 100% karotenu, 50% vitaminu B2, 85% vitaminu B1 a 98% vláknin.

Čím nahradit mouku při hubnutí?

Bezlepkové mouky a jejich srovnání

  • Pohanková
  • Rýžová
  • Kokosová
  • Mandlová
  • Sójová
  • Jáhlová
  • Kukuřičná
  • Další
  • Zajímavé:  Obnova Zdraví Koncentrací Na Čísla?

    Jaká mouka je vhodná pro diabetiky?

    Kokosová mouka obsahuje velký obsah vlákniny, bílkovin a zdraví prospěšných tuků. Navíc má nízký glykemický index, takže opět velká výhoda pro diabetiky.

    Čím nahradit polohrubou mouku zdravé?

    1. Pohanková mouka.
    2. Kukuřičná mouka.
    3. Rýžová mouka.
    4. Bramborová mouka.
    5. Quinoová mouka.
    6. Jáhlová mouka.
    7. Sojová mouka.
    8. Amarantová mouka.

    Proč nejíst rohlíky?

    Obzvlášť bílé pečivo nemá mezi odborníky právě nejlepší pověst – vzniká totiž z bílé mouky. „Nedostatek vlákniny může vést ke vzniku rakoviny tlustého střeva. Vznikají také častěji zácpy a pocit sytosti se dostavuje na kratší dobu, což člověka nutí častěji jíst.

    Co je to Lupinová mouka?

    Tato mouka se vyrábí z kvalitních bobů lupiny úzkolisté, u nás známější pod názvem vlčí bob. Mouka obsahuje přibližně stejné množství bílkovin jako sója a obsahuje i řadu důležitých aminokyselin a nenasycené mastné kyseliny. Při alergii na sóju je tedy lupinová mouka vhodnou náhradou.

    Co způsobuje mouka?

    Bílá mouka je považována za jeden z jedů v naší kuchyni, protože je spouštěčem mnoha nemocí. Archeologické průzkumy mumií starého Egypta prokázaly, že už tehdy vyšší vrstva společnosti požívající bílou moukou trpěla arteriosklerózou. Bílá mouka také škodí našemu srdci a zvyšuje hladinu krevního cukru.

    Jak používat špaldovou mouku?

    Mouku můžete použít místo běžné pšeničné mouky v mnoha receptech na pečení vašich oblíbených moučníků. Hodí se také pro každodenní pečení domácího sladkého i slaného pečiva (bábovky a perníky, kynuté buchty, koláče, sušenky a cukroví, palačinky, chléb, rohlíky, housky). Vhodná je i pro přípravu kynutých těst.

    Co obsahuje mouku?

    Mouka a minerální látky a vitamíny

    Nejvíce zastoupený je hořčík, železo, zinek, vápník, fosfor. Z vitaminů je jednoznačně nejvyšší obsah vitaminu skupiny B (vit. B1, B2, niacin). Dále je v mouce také vysoký obsah vitaminu E (v klíčku), a nachází se tedy pouze v moukách, ve kterých je zpracovaný.

    Zajímavé:  Zánět Vnějšího Zvukovodu Léčba?

    Co to je celozrnné pečivo?

    Celozrnné pečivo obsahuje mouku s obsahem rozemletých celých zrn, tedy i s jejich vnějšími obaly. Na rozdíl od toho, mouka bílá je tvořena jen z vnitřních částí zrn. Tím je bílé pečivo lehčeji stravitelné, ale jeho biologická hodnota je nižší než u celozrnných výrobků.

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector