Resveratrol – Vše o zdraví

Resveratrol je nejčastěji k dostání v podobě doplňků stravy. Na „západě“ je velmi oblíbený, a to díky jeho pozitivnímu vlivu na celkové zdraví organismu, zejména na zpomalování stárnutí, kardiovaskulární soustavu, fungování mozku a také prevenci poškození oxidativním stresem.

Skutečně ale resveratrol funguje? Výsledky studií naznačují, že ano, ačkoliv je na místě další výzkum, který by potvrdil všechny přísliby, které tato přírodní látka skýtá. 

  • Silný antioxidant podporující dlouhověkost
  • Zlepšuje zdraví mitochondrií a energetický metabolismus
  • Snižuje záněty v těle a zlepšuje prokrvení

Oxidativní poškození způsobené volnými radikály je v organismu jedním z hlavních zdrojů stárnutí a může být dokonce i příčinou rakovinného bujení. Neutralizací volných radikálů resveratrol může viditelně zpomalovat vznik známek stárnutí těla, mozku a kůže. Také topicky aplikované přípravky s jeho obsahem vykazují pozitivní vliv na stárnoucí pleť a její omlazení.

Roztahuje cévy díky oxidu dusnatému

Podle některých tvrzení resveratrol v organismu stimuluje produkci oxidu dusnatého. Ten je jednou z hlavních látek, které roztahují krevní cévy, a díky tomu zlepšují krevní oběh.

Jak stárneme, cévy se přirozeně stahují, což zhoršuje průtok a zásobení organismu krví. To může mít za následek různé zdravotní problémy, které bývají s rostoucím věkem spjaty, jako například infarkt či mrtvice, nebo zhoršení krevního oběhu natolik, že je pro člověka složité delší dobu stát či sedět.

Resveratrol - Vše o zdraví

Vhodný pro aktivní sportovce

Užívání vyšších dávek resveratrolu ve formě doplňků stravy může organismus stimulovat k produkci vyššího množství oxidu dusnatého, a tím zkvalitnit krevní oběh a navýšit a zrychlit průtok krve.

Díky tomu může dojít ke zlepšení energetického metabolismu, což vede ke snížení pocitů únavy a naopak navýšení energie.

Proto se resveratrol často coby doplněk stravy doporučuje aktivním sportovcům, jejichž výkon a vytrvalost zlepšuje.

Vedle pozitivního vlivu na krevní oběh podporuje zdraví kardiovaskulární soustavy i jinak. Zamezuje totiž ukládání cholesterolu v cévách. U mužů může také navyšovat přirozené množství testosteronu a naopak snižovat hladinu estrogenů.

Najdete ho ve slupkách vína (i doplňcích stravy)

Resveratrol se přirozeně nachází ve vysoké koncentraci v některých typech hroznového vína. Objeven byl v druhé polovině dvacátého století a od té doby se stal velmi populárním. Nejčastěji bývá spjat s červeným vínem, protože právě v jeho podobě se obvykle objevuje v naší stravě. Tento silný antioxidant se nicméně v nejvyšší koncentraci vyskytuje ve slupkách vína.

Nejslavnější a nejcitovanější studie zabývající se vlivem resveratrolu na organismus prováděl Dr. Sinclair na americké Harvardské univerzitě na myších a opicích. Co zkoumal? Zejména jeho vliv na náladu a stárnutí organismu. Podle Dr. Sinclaira je důležité resveratrolu užívat vyšší množství, než se dosud doporučovalo, tedy 50 mg denně. Pro pozitivní vliv je třeba užívat alespoň 100 mg denně.

Toto množství získáte z denní dávky doplňku stravy YOUNG 4 EVER by Brandeis Clinic pro zpomalení stárnutí organismus a zachování duševního i tělesného mládí.

Seznamte s pěti nejvýraznějšími benefity resveratrolu!

Větší vytrvalost

Pokud jste fyzicky aktivní, ale přesto vás při vyslovení slov vytrvalostní trénink polévá horko, pak může být resveratrol klíčem k vašemu úspěchu.

Užívání doplňků stravy s jeho obsahem totiž může vaši sportovní vytrvalost významně ovlivnit! Podle kanadské studie z roku 2012 přináší podobně pozitivní vliv na kosterní svalstvo jako samotný vytrvalostní trénink! Vedle toho jeho užívání navyšuje vytrvalost a zlepšuje fungování srdečního svalu. Pro ještě lepší účinek se pak jeví ideální kombinace vytrvalostních tréninků společně s užíváním doplňků stravy.

Ochrana srdce a cév

Onemocnění srdečně-cévního aparátu jsou v západním světě jednou z hlavních příčin úmrtí. Dopřejte si proto denně skleničku červeného vína, které je na resveratrol přirozeně bohaté, nebo začněte užívat doplněk stravy s jeho obsahem. Právě resveratrol už mnohokrát vědci stanovili jako příčinu tzv.

francouzského paradoxu, kterým označujeme skutečnost, že lidé žijící ve Francii trpí relativně nízkým výskytem akutních srdečních příhod, navzdory jejich jídelníčku bohatému na nasycené tuky.

Podle některých lékařů a vědců je to konzumace červeného vína, potažmo resveratrolu, která napomáhá ochraně srdce, společně s vyšší konzumací zeleniny.

Proti rakovině

Česká republika drží smutné prvenství v Evropě. Kolorektální karcinom, jak se odborně nazývá rakovina tlustého střeva či konečníku, se v naší populaci vystihuje nejvíce v Evropě a u nás je druhým nejčastějším zhoubným nádorem (po zhoubném nádoru prsu u žen a rakovině plic u mužů).

V posledních dvaceti letech se jeho výskyt téměř ztrojnásobil. Příčinou bývá zejména nevhodná strava, ale i genetické faktory.

Jak s tím souvisí resveratrol? V roce 2008 se ve Francii (samozřejmě kde jinde, že?) zaměřili na studium jeho vlivu na produkci rakovinných buněk u člověka a představte si, co zjistili: Resveratrol dokáže jejich formování zpomalit! Dopřávejte si proto pravidelně potraviny, které jej obsahují, jako jsou borůvky, burské oříšky, hroznové víno a víno jako takové (resveratrol obsahuje nejen víno červené, ale i bílé), a abyste měli jistotu jeho dostatečného příjmu, zařaďte i doplňky stravy s jeho obsahem.

Za dobrý zrak

Zrak je bezpochyby nejdůležitějším z našich pěti smyslů. I drobného zhoršení si okamžitě všimneme. Bohužel, zhoršení kvality zraku je nevyhnutelnou součástí stárnutí organismu. Konzumace resveratrolu nicméně dokáže regulovat angiogenezi, čímž působí proti abnormálnímu růstu krevních cév, které mívá za následek poškozování zraku.

Bystrá mysl

Pokud se vám občas vaše mysl zdá jakoby zakalená, vyzkoušejte resveratrol! Jak jste si přečetli výše, resveratrol navyšuje průtok krve v organismu, tedy i v mozku.

Ve Velké Británii zlepšení mentálního výkonu u lidí konzumujících resveratrol potvrdila tato studie.

Již dříve se vědci zabývali vlivem na resveratrolu na mozek myší, u nichž se prokázalo zlepšení paměti a celkové zlepšení mentálního výkonu. 

Skvěle působí resveratrol i při topické aplikaci na pleť. Redukuje vrásky, pleť rozzařuje a celkově zlepšuje její vzhled. Jak to dokáže? Na to se zaměříme v našem příštím článku!

Starší články:

Resveratrol - Vše o zdraví

Zdravý život10.4.2017

Velikonoce sice ohledně dárků a jejich darování nejsou tak intenzivní jako Vánoce, nicméně už naše babičky říkávaly, že na Velikonoce bychom také měli dostat nějaký, alespoň malinký dárek. To aby nás „nepokakal“ velikonoční beránek.

Resveratrol - Vše o zdraví

Zdravý život31.3.2017

S jarem přichází změna. A není to zdaleka jenom o rozkvétajících květinách na zahrádce nebo jarním úklidu. Jaro je také obdobím, kdy se mnoho lidí soustředí na shazování zimních kil a „přípravu“ postavy na léto. Pokud chcete do léta zhubnout, přesvědčte se, zda neděláte některou z následujících chyb!

Resveratrol - Vše o zdraví

Zdravý život22.3.2017

To, že byste se měli alespoň v létě přes poledne chránit před ultrafialovými paprsky, pravděpodobně víte. Víte ale, že to zdaleka nemusí dostačovat? Jak moc jste v oblasti přípravků na opalování a ochraně pleti vzdělaní?

Resveratrol - Vše o zdraví

Zdravý život20.3.2017

Zelený čaj milují východní kultury pro jeho pozitivní vliv na celý organismus po staletí.

Lístky tohoto čaje neprocházejí procesem fermentace tak jako čaj černý, zůstává v něm proto zachován vysoký obsah zdraví prospěšných látek.

Pokud vám ovšem zelený čaj z nějakého důvodu nechutná (mnoho lidí jej popisuje jako velmi hořký či bez chuti), spolehnout se na jeho účinky můžete i prostřednictvím doplňků stravy.

Resveratrol – silný přírodní antioxidant

Dnes se zaměříme na poměrně neznámou, a i přesto velmi zajímavou látku jménem resveratrol.

Tato novodobá látka byla objevená na přelomu 90 let a následně byla podrobena několika studiím, kde stále čekáme na jasné rozuzlení a potvrzení konkrétního působení a vlivu na organismus. Některé studie blahodárný vliv resveratrolu potvrdily a jiné zase vyvrátily.  

Základním ukazatelem, proč je resveratrol pro náš organismus důležitý je tvz. „francouzský paradox“. Studie potvrdila, že lidé žijící v různých částech Francie mají daleko nižší výskat kardiovaskulárních úmrtí, oproti jiným zemím, což může být zapříčiněno pravidelnou konzumací červeného vína, obsahující resveratrol.

Resveratrol řadíme mezi aktivní látky spadající do skupiny polyfenolů. Obecně platí, že tato skupina látek působí na organismus jako silný antioxidant. Resveratrol je jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantu.

Jaké jsou formy Resveratrolu?

Resveratrol nalezneme ve dvou formách „cis“ a „trans“. Jedná se o stejnou aktivní látku ovšem v trochu jiném izomeru (odlišná struktura molekul)

Resveratrol - Vše o zdraví

Pro organismus je důležité vybírat a užívat formu TRANS, která je pro naše tělo biologický dostupná a daleko lépe vstřebatelná. Pokud uvažujete o koupi Resveratrolu, vždy vybírejte TRANS-Resveratrol formu.

Co jsou antioxidanty a jaký mají význam?

Antioxidanty vnímáme jako látky snižující aktivitu volných radikálu. Jinak řečeno, antioxidanty nám pomáhají vypořádat se s oxidačním stresem a tím předcházet různým onemocněním.

Volné radikály v organismu vznikají přirozenou cestou a to v rámci metabolických procesů.

Tyto látky jsou tedy svým způsobem pro naše tělo důležité, nicméně zde hraje zásadní roli jejich množství a vyváženost s antioxidanty.

Špatný životní styl resp. Životosprává, kouření, nadměrná konzumace alkoholu, nedostatečný přísun vitamínů a minerálů přispívá k nadměrné tvorbě volných radikálů, které pak mají negativní dopad na naše zdraví.

Volné radikály se mění na reaktivní formy kyslíku, jenž mají neblahý vliv na kardiovaskulární systém a mohou být rizikovým faktorem pro různá srdeční onemocnění. Proto je nesmírně důležitý mít antioxidanty a volné radikály v rovnováze a tím předcházet všelijakým komplikacím.

Kde nalezneme Resveratrol?

Z počátku byl resveratrol objeven ve vinné révě. Nachází se jak v modré, tak v bílé odrůdě, nicméně v modré révě byl zjištěn daleko vyšší obsah resveratrolu. Resvertrol také najdeme v potravinách jako arašídy, brusinky, borůvky a mnoho dalších.

Zajímavé:  Léčba Kolene Kmenovými Buňkami?

Mezi nově objevené zdroje resveratrolu také patří rostlina pocházející z dalekého východu, konkrétně Japonska (Tchaj-wanu) nesoucí název Křídlatka japonská.

Resveratrol - Vše o zdraví

Křídlatka japonská je statná invazivní rostlina dosahující výšky přibližně 2 m, která vyniká svými krásnými květy. Křídlatka preferuje vlhká prostředí a tak ji nejčastěji nalezneme na březích či poblíž vodních ploch.

Působení Resveratrolu v organismu??

  • Kontrola tělesné hmotnosti
  • Antioxidant
  • Normální činnost srdce – krevní tlak
  • Normální stav pokožky
  • Normální činnost cévní soustavy

Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:

  • Resveratrol - Vše o zdraví
  • Golden Nature Resveratrol obsahuje 98% extrakt resveratrolu z Křídlatky japonské s obsahem 100 mg v jedné kapsli.
  • Resveratrol - Vše o zdraví

Golden Nature Resveratrol 98% naleznete na ProfiDoplnkyStravy.cz také v akčním zvýhodněním balení 2+1 ZDARMA.

Co je to resveratrol?

Resveratrol - Vše o zdraví

Resveratrol je ten důvod, že pití červeného vína může mít pozitivní vliv na vaše zdraví! Tato polyfenolová sloučenina nacházející se ve slupce hroznů, má pozitivní účinky na naše tělo.

Vědci z Harvardské univerzity prokázali, že myši krmené resveratrolem měly o 25% vyšší průměrnou délku života než jiné myši.

Pokud vás zajímá tajemství delšího života nebo možná kouzelná kúra na hubnutí, čtěte dále a dozvíte se více o resveratrolu.

Polyfenoly

Polyfenoly jsou specifickou skupinou rostlinných sloučenin, o nichž se má za to, že mají pozitivní přínos pro zdraví. V přírodě existuje přibližně 8 000 druhů, z nichž jeden je resveratrol.

Tyto molekuly se obvykle nacházejí v kůži rostlin a chrání je před stresem z prostředí.

Prostřednictvím konceptu xenohormézy rostliny reagují na stres změnou na molekulární úrovni (jako je akumulace resveratrolu v kůži rostlin), což pak vede k vyvolání biologicky prospěšné a ochranné reakce u zvířat, která rostlinu konzumovala.

Co je trans resveratrol?

Trans-resveratrol je jedním z izomerů (molekulárních struktur) resveratrolu, přičemž cis-resveratrol je druhým. Jednoduše řečeno, trans-resveratrol se vyskytuje s atomy hydroxidu na opačných stranách molekuly, kde cis-resveratrol má atomy hydroxidu na stejné straně. Má se za to, že trans-resveratrol má vyšší biologickou aktivitu dvou izomerů.

Zájem o resveratrol pramení částečně z kardioprotektivních účinků pití červeného vína. Vědci předpokládají, že vyšší než průměrná spotřeba vína v této populaci je může chránit před potížemi s kardiologií a informuje rozsáhlý výzkum složek vína, aby se zjistilo, které prvky poskytují tento ochranný účinek.

V roce 1992 byl resveratrol zkoumán podrobněji a identifikován jako klíčová součást hroznové slupky.

Od tohoto objevu byl proveden další výzkum, který ukazuje, že resveratrol také vykazuje protizánětlivé a antioxidační účinky, stejně jako úžasná schopnost prodloužit životnost různých zvířat.

Co dělá Trans Resveratrol a jaké jsou jeho výhody?

Přínosy resveratrolu pro zdraví jsou velmi rozšířené a prostřednictvím různých mechanismů bylo prokázáno, že tato sloučenina ovlivňuje řadu nemocí.

Antioxidant

Za prvé, řada systémových účinků, které resveratrol poskytuje, spočívá v jeho schopnosti působit jako antioxidační a protizánětlivé činidlo. Například resveratrol má schopnost indukovat aktivitu klíčového proteinu (PGC-1?).

Což má za následek větší mitochondriální vývoj v tkáni našeho těla (např. Sval, mozek, srdce), aby se snížil oxidační stres.

S více mitochondrií, které jsou k dispozici ve svalech, může být dodáno více kyslíku na podporu oxidační fosforylace, která může pomoci při vytrvalostním výkonu.

Například: ve studiích na zvířatech bylo prokázáno, že resveratrol zvyšuje délku běhu na běžeckého pásu a prodlužuje vyčerpání. Podobně bylo u zdravých lidí pozorováno, že suplementace resveratrolu zvyšuje kardiovaskulární účinnost během cvičení.

Neuroprotekce

Vedle výhod pro kardiovaskulární systém byl resveratrol také považován za ochranný účinek na nervový systém. U řady degenerativních neurologických stavů má resveratrol výhodu v prevenci degenerativních změn.

Resveratrol ovlivňuje různé metabolické cesty, aby snížil počet a velikost těchto depozitů a bílkovinných plaků potlačením aktivity p53 a výše zmíněných změn v aktivaci nukleárního faktoru kappa B, jejichž čistý výsledek snižuje neurodegenerativní toxiny na ochranu nervových a mozkových buněk.

Stárnutí

Pravděpodobně jeden z nejúžasnějších fyziologických mechanismů poskytovaných resveratrolem souvisí s jeho pozoruhodným účinkem na proces stárnutí. Tento mechanismus se točí kolem odlišné skupiny enzymů zvaných sirtuiny.

Předpokládá se, že hlavní funkcí těchto enzymů je podpora přežití, odolnosti proti stresu a v některých nižších zvířecích formách (kvasinky, červi a mouchy) jsou geny kódující sirtuiny spojeny s delším životem. Tuto asociace je neuvěřitelně vidět také u savců.

  • Studie
  • Jedna konkrétní studie rozdělila skupinu potkanů ​​do tří skupin v závislosti na stravě, ke které byla skupina přiřazena: kontrola vs dieta s vysokým obsahem tuku vs dieta s vysokým obsahem tuku A resveratrol.
  • Jak můžete očekávat, skupina s vysokým obsahem tuků vykazovala vyšší výskyt onemocnění a zemřela dříve, nicméně tyto krysy, kterým byl podáván resveratrol (spolu s dietou s vysokým obsahem tuku), žily tak dlouho, jako kontrolní skupina!

Rovněž vykazovaly snížené známky chronických onemocnění. Prodloužení délky života pozorované při suplementaci resveratrolem, které je zvažováno kvůli jeho silné aktivaci konkrétního genu (který je rozhodující pro stárnutí) nazývaného SIRT1. Aktivace tohoto genu ovlivňuje řadu procesů a aktivuje se zejména během období snížení kalorií (zdánlivě jako mechanismus přežití).

To je dále podporováno studiemi, které ukazují, že resveratrol může prodloužit život konkrétního druhu ryb o 59% při zachování mozkových a motorických funkcí během stárnutí.

I když stále zůstává otázkou, zda by se toto vylepšení SIRT1 resveratrolem mohlo přenést na člověka, zůstává v komunitě výzkumu stárnutí a nemocí oblastí velkého vědeckého zájmu.

Zdroje trans resveratrolu?

Jak již bylo uvedeno, víno je běžným zdrojem resveratrolu, avšak v tomto smyslu není všechno víno vytvořeno stejně. Červené víno (např. Pinot Noir) má koncentraci resveratrolu až 14 mg na litr, zatímco bílé víno má méně než 0,1 mg na litr. To by naznačovalo důležitost barvy hroznů při výběru zdroje této sloučeniny.

Avšak i červená hroznová šťáva obsahuje pouze 0,5 mg na litr a celé hrozny obsahují 3,54 μg na gram, což naznačuje důležitost koncentrace resveratrolu ve slupce, která je při procesu výroby vína zdůrazněna a akumulována.

Dalšími zdroji resveratrolu jsou arašídy (maximálně 1,92 μg na gram) a bylina, která se jmenuje japonská křídlatka, která má koncentraci 0,524 mg na gram.

Resveratrol - Vše o zdraví

Vedlejší účinky a bezpečnost

Studie zkoumající farmakologické mechanismy a účinky resveratrolu ukazují, že suplementace je pro člověka velmi bezpečná. Například jedna konkrétní studie ukázala, že 5 g resveratrolu denně nevykazovalo žádné nežádoucí účinky. Podobné výsledky byly pozorovány v jiné studii, která podporovala užívání 4 g denně po dobu 3 měsíců bez vedlejších účinků.

Přidali jsme pro vás nové dámské fitness obleceni, koukněte na naší nabídku, kterou najdete na eshopu.

Závěr

Účelem tohoto článku není přesvědčit vás o potenciálu resveratrolu a zvýšit vaše šance na dosažení věčného života.

Místo toho jsou prezentovány biologické mechanismy, které zdůrazňují sofistikované a úžasné výhody, které tato sloučenina může poskytnout na podporu vašeho kardiovaskulárního, metabolického a neurologického zdraví. Myslím, že to jsou všechny dobré důvody, proč by každý měl zvážit pokus o resveratrol.

Resveratrol a zdraví – je nejen ve víně – pomáhá proti rakovině?

Resveratrol - Vše o zdraví

Vysoký obsah resveratrolu má ve srovnání s bílým především červené víno, protože při jeho fermentaci se používají i slupky z hroznů.

Resveratrol je přirozeně se vyskytující fytoalexin, který se vyznačuje širokou škálou biologických účinků, prospěšných pro lidské tělo.

Resveratrol a jeho historie

Byl poprvé izolován v roce 1940 z kořenů bílé čemeřice (Veratrum grandiflorum) a následně v roce 1963 z kořene rdesna japonského (Polygonum cuspidatum), známé v japonštině jako Ko-jo-kon. Tato rostlina se využívala v tradičně asijské medicíně již po staletí, jako lék na hnisavé dermatitidy, kapavku, hyperlipidemii a favus.

Nicméně tato látka získala svou pozornost až začátkem 90. let a to v souvislosti s tzv. „francouzským paradoxem“.

Termín vznikl na základě studií, ve kterých bylo prokázáno, že výskyt srdečního infarktu byl u obyvatel Francouzka o 40% nižší ve srovnání s ostatními zeměmi Evropy a to navzdory nadměrné konzumaci jídel se zvýšeným obsahem nasycených tuků. Tento fakt byl připsán pravidelné konzumaci malých dávek červeného vína, bohatého na resveratrol.

Výskyt Resveratrolu a přírodní deriváty

Resveratrol je přítomen v různých druzích rostlin, ovoce a jeho produktech. Nachází se v arašídech, hroznu, borůvkách, malinách, moruši, borovici lesní a hladké, a také ve více než 70 jiných druzích rostlin. Obsah resveratrolu různých zdrojích se značně liší v závislosti na faktorech, jakými jsou klima, odrůdy, plísňové infekce, vinařské postupy a UV záření.

V čem se tedy nachází resveratrol?

  • hrozny (slupka i semena)
  • ořechy
  • červený grep
  • granátová jablka
  • některé druhy drobného bobulovitého ovoce (rybíz, borůvky)
  • kůra borovice černé
  • především kořen křídlatky japonské

Resveratrol a víno

Z vinné révy (Vitis vinifera) byl poprvé izolován v roce 1976 a v roce 1992 byl izolován z červeného vína. Největší množství resveratrolu se nachází v čerstvých slupkách hroznů, kde jeho množství dosahuje 50-100 mg resveratrolu gram slupky, což odpovídá 5-10% jeho hmotnosti.

Vysoký obsah resveratrolu má ve srovnání s bílým především červené víno, protože při jeho fermentaci se používají i slupky z hroznů. Právě v nich se nacházejí zmíněné fenolické látky, mezi jaké patří i resveratrol. Daří se mu zejména v chladných a vlhkých vinicích, protože vyšší obsah resveratrolu ve víně je způsoben i bojem rostlin proti zvýšenému výskytu plísní.

Zajímavé:  Národní Akční Program Bezpečnosti A Ochrany Zdraví Při Práci?

Biologické a chemické vlastnosti resveratrolu

Resveratrol je produkován širokým spektrem rostlin (přibližně 31 rodů), obvykle není přítomen ve velkém množství a je produkován v stresové reakci, jako stresový hormon rostlin. Patří do skupiny tzv.

obranných molekul – fytoalexinů, které ochraňují rostlinu proti mechanickému poranění, patogennímu poškození, při nedostatku živin, během kolísání teploty jakož i proti jiným faktorům životního prostředí, například vystavení ozónu, UV záření a jiných stresorů.

Účinky resveratrolu na naše zdraví

  • chrání srdečně-cévní systém, mimo jiné tím, že snižuje tvorbu „špatného“ LDL-cholesterolu a zvyšuje tvorbu „dobrého“ HDL-cholesterolu
  • má kladný vliv i na plíce, především v případě chronické obstrukční plicní nemoci, ale i při astmatu
  • brání nadměrné srážlivosti krve, je tedy prevencí trombózy
  • má protirakovinné účinky, zpomaluje růst rakovinných buněk, je schopen je i ničit, aktivizuje schopnost regenerace zdravých buněk
  • má protizánětlivé, antibakteriální a protiplísňové účinky
  • má antialergické účinky, protože neutralizuje vylučování histaminu
  • snižuje riziko demence, tedy i riziko vypuknutí Alzheimerovy choroby
  • je efektivním kosmetickým prostředkem, protože brání předčasnému stárnutí, obnovuje kolagenová vlákna, udržuje hladkost a pružnost pokožky
  • zvyšuje odolnost organismu proti stresu
  • je velmi efektivní při retinopatii (poškození sítnice oka) u cukrovkářů a hypertoniků, má blahodárný vliv na zrak

Resveratrol a neplodnost mužů

Resveratrol je látka, kterou si některé rostliny (např. hrozny) produkují jako svou ochranu a posilu pro stresové situace (nejčastěji napadení plísní).

Má různé účinky – podobně jako řada podobných rostlinných látek (alicin – česnek, genistein – sója, katechiny – zelený čaj, kurkumin – kurkuma, emodin – aloe) působí antimikrobiálně a virostaticky a je velmi silný antioxidant (tedy působí protizánětlivě), a k tomu ještě zlepšuje citlivost buněk na inzulín. Na tom by však nebylo nic převratného.

Zjistilo se však, že resveratrol umí ještě jednu, dosud u jiných zkoumaných (přírodních i syntetických) látek nevídanou věc. Resveratrol totiž aktivuje a podporuje geny zvané sirtuiny, které hrají důležitou roli při ochraně buněk a jejich genetické informace (DNA).
 

Studie prokázaly, že snížení nadváhy a obezity hraje obrovsky důležitou roli ve vývoji mužské neplodnosti. Stále větší počet studií tak potvrzuje, že resveratrol může pomáhat při mužské neplodnosti.

V jedné studii byla hodnocena kvalita spermatu. Bylo hodnoceno 324 mužů – 73 podvyživených, 82 normální hmotnosti, 95 s nadváhou a 74 obézních mužů.

Cílem této studie bylo zkoumat účinky léčby resveratrolem na pohyblivost a aktivitu spermií u obézních mužů.

Resveratrol a jeho přínos pro naše zdraví

Červené víno je již dlouho známo pro své pozitivní účinky na náš organismus díky látce resveratrol, která má silné antioxidační účinky.

Je klasifikován jako fytoalexin, který se nachází ve slupce hroznů. Ta je vytvářena jako obrana před toxiny a působí jako obranný systém, díky svým přirozeným antibiotickým účinkům.

Od objevení těchto výhod je extrakt červeného vína prodáván ve formě doplňku stravy.

Resveratrol se nachází nejen ve slupce hroznů,
ale i v listů, koříncích a jádrech. Nejvyšší obsah se však nachází přímo ve
slupce. To platí zejména u hroznů, které byly pěstovány v chladnějším klimatu, oproti
těmi pěstované v horkých klimatických podmínkách. Díky chladnějším teplotám
hrozny aktivují tento obranný mechanismus, čímž zvyšují produkci.

Spojení mezi
červeným vínem a resveratrolem

Při zaměření se na spojení mezi resveratrolem a vínem je důležité vzít v potaz druh hroznů. Ačkoli můžeme najít resveratrol v bílém víně, v červeném je ho mnohem vyšší množství. Nejvyšší koncentrace resveratrolu je v odrůdách jako jsou druhy muscadine hrozny, vitis vinifera a labrusca.

Zaměřme se na obsah resveratrolu, kde klíčovými faktory jsou doba, po kterou slupka zůstává na samotném hroznu, stejně tak i fermentační proces. To je důvod, proč červené víno obsahuje resveratrol mnohem více, protože slupky hroznů jsou ponechány mnohem déle v porovnání s bílým vínem.

Resveratrol pomáhá chránit buňky DNA. Díky svým antioxidačním účinkům se účinek zaměřuje na volné radikály. Tyto nestabilní atomy jsou důsledkem přirozenými procesy v našem těle, znečištěním a slunečním zářením. Jelikož jsou volné radikály spojeny s rakovinou a degenerativními stavy, je důležité konzumovat potraviny a doplňky stravy, které tento proces oddalují.

Může pití
červeného vína prospět zdraví?

Odpověď na
tuto otázku je ano, ale také ne. Klíčovým slovem je množství. Nedoporučuje se vypít
láhev vína každý den. Když nadměrně pijete, začnete tak narušovat pozitivní účinky
spojené s červeným vínem. Měli byste následně snížit spotřebu, protože alkohol
může podporovat poškození jater a dalších orgánů.

Resveratrol
není jedinou přínosnou látkou, protože červené víno obsahuje také řadu dalších
antioxidantů. Ujistěte se, že jste si přečetli štítky láhví. Vyvarujte se vína,
která obsahují chemikálie nebo nepřirozené aroma.

Výzkum zjistil, že jedinci, kteří konzumují červené víno v malé míře, mají až o 30% ménší šanci na srdeční onemocnění.

To může být způsobeno potenciálními účinky červeného vína na naše tepny. Věří se, že resveratrol napomáhá v boji proti ztvrdnutí tepen, stejně tak i při onemocnění srdce.

Resveratrol také ukázal pozitivní účinky na mozek, pokud jde o komplikace související s věkem.

Nepiju, mohu
stále těžit z výhod resveratrolu?

Přestože
červené víno obsahuje směs přirozeně se vyskytujících antioxidantů, můžete je určitě
získat z jiných zdrojů. Resveratrol se také prodává ve formě doplňků stravy,
čímž se stává jeho použití stále oblíbenější. Některé z nejčastějších přínosů resveratrolu
zahrnují zkvalitnění zdraví srdce a ochranu před oxidačním poškozením.

Provádí se
další výzkum, aby se zjistilo, zda jsou přínosy pití červeného vína pro zdraví založeny
výhradně na resveratrolu. Pokud hledáte alternativu k červenému vínu, můžete
najít extrakt z červeného vína a doplňky resveratrolu online i v lékárnách.

V této době, přínosy červeného vína existují díky resveratrolu. Hlavní oblastí zájmu jsou způsoby, kterými tato složka zabraňuje koronárním srdečním onemocněním. To je zkoumáno ve francouzské populaci, protože je známo, že konzumují červené víno s mírou. Ve francouzské populaci je riziko srdečních onemocnění mnohem nižší.

Zjistilo se,
že resveratrol potenciálně bojuje proti rakovině, srdečním onemocněním a
vytvrzením tepen. Bylo také zjištěno, že resveratrol
může zabránit tomu, aby se vaše krevní destičky spojily, což způsobuje krevní
sraženiny
. Krevní sraženiny jsou jedním z klíčových faktorů týkajících se
infarktu a mrtvice.

Resveratrol je v současné době zkoumán pro své protizánětlivé a antioxidační účinky. Pro ty, kteří trpí diabetem typu II, bylo zjištěno, že resveratrol podávaný v dávkách podobné běžnému pití červeného vína, mírně zlepšuje citlivost na insulin.

Kdo by se měl vyhýbat resveratrolu?

Existují určití jedinci, kteří by se měli tomuto doplňku vyhýbat. Máte-li jakékoli obavy, poraďte se se svým lékařem. Při užívání tohoto doplňku by si měli dávat pozor jedinci trpící poruchami srážlivosti krve. Resveratrol může zpomalovat srážení krve. Teoreticky, látka může zvyšovat riziko krvácení u lidí trpící podobnou poruchou.

Pokud podstupujete operaci, neužívejte tento přípravek nejméně 2 týdny předem. Resveratrol může zvyšovat riziko krvácení po operaci. Konzultujte vše se svým lékařem.

Pokud jste těhotná nebo kojíte, vyvarujte se tohoto doplňku a dalších přírodních potravin obsahujících resveratrol. Jedná se prostě kvůli nedostatku výzkumu z hlediska bezpečnosti dětí. Z tohoto důvodu nemají děti užívat přípravek z červeného vína nebo doplňky resveratrolu.

Pokud
užíváte jakýkoli lék na srážlivost krve, resveratrol neužívejte a informujte se
o tom se svým lékařem.

Také každý, kdo užívá antihistaminiky, léky proti HIV, imunosupresiva nebo léčiva snižující hladinu cholesterolu, by měl mluvit se svým lékařem.

Resveratrol může mít vliv na dobu vstřebání a účinky léků, které jsou štěpena a odbourávána v játrech. Pokud máte rakovinu a máte citlivost na estrogen, pak se vyvarujte užívání tohoto doplňku.

Jak můžete vidět, existuje mnoho možných interakcí, proto prosím, poraďte se s lékařem, pokud máte zájem o tento přípravek.

Konec legendy o resveratrolu | ZNOVÍN ZNOJMO, a.s

Doc. MUDr. Zuzana Urbanová, CSc. Prof. MUDr. Milan Šamánek, M.D., DSc., F.E.S.C.

Dětské kardiocentrum a Klinika dětského a dorostového lékařství, VFN Praha

Příznivý vliv pití malého množství alkoholu na lidské zdraví uznávají, kromě více než stovky publikací, také nejvýznamnější světové autority.

Bylo jednoznačně prokázáno, že pití malého množství alkoholu snižuje riziko srdečního infarktu, i jeho recidiv, snižuje úmrtnost na mozkovou mrtvici, zmenšuje rizika úmrtí při zvýšeném krevním tlaku, brání výskytu a zejména kardiovaskulární úmrtnosti na cukrovku, prodlužuje život a způsobuje, že stáří je příjemnější a fyzické i mentální schopnosti jsou lepší než u abstinentů.

Objevil se resveratrol

Mezi možnými příčinami příznivého účinku vína se po roce 1992 najednou objevil resveratrol. Zdrojem resveratrolu jsou slupky hroznů. Macerace slupek v moštu při výrobě červeného vína způsobuje, že červené víno obsahuje přibližně 1,5–3,0 mg resveratrolu na litr vína.

Co vedlo vinaře k obdivování resveratrolu

Bylo prokázáno, že resveratrol je schopen blokovat vznik nádorů rakoviny prostaty, prsu, jícnu, žaludku, střev, pankreatu, štítné žlázy, nádorů hlavy a krku a dalších. Další pozoruhodný účinek resveratrolu, který zejména upoutal ženy i pozornost různých firem, je jeho omlazovací efekt.

Resveratrol oddaluje stárnutí a prodlužuje život. Resveratrol má protizánětlivý účinek a blokuje růst viru chřipky. U krys má resveratrol dramaticky příznivý vliv na arytmie. Kardiology, zaujal resveratrol svým velkým antioxidačním účinkem, o kterém se domnívali, že snižuje nebezpečí vzniku aterosklerózy.

Zajímavé:  Příznaky Při Otřesu Mozku?

Bohužel, všechny uvedené poznatky o příznivém účinku resveratrolu se opírají pouze o pokusy na buňkách, ve zkumavkách, u pekařského droždí, hmyzu, červů a malých zvířat a neexistuje žádná studie u lidí!

Proč to není resveratrol co dělá víno zdraví prospěšné

Resveratrol po otevření lahve s vínem rychle působením vzduchu a světla mizí. Když se napijeme, tak resveratrol, který se dostane do krve, nemůže v těle působit, protože je velmi rychle rozložen a vyloučen. Po podání velké dávky (25 mg) transresveratrolu byly u lidí nalezeny v krvi pouze stopy.

Kolik bychom měli pít, abychom do sebe dostali dostatečné množství resveratrolu? Podle dávek resveratrolu, které se podávají v pokusech, bychom museli vypít denně 200 až 1000 litrů vína. To by bylo pro každého příliš. Takže zdravé, mírné pití rozhodně nemá tolik resveratrolu, aby mohl účinkovat jako v pokusech.

Proč nebrat místo vína tablety resveratrolu? Pokusila se o to známá velká farmaceutická firma Glaxo. Ta investovala značné prostředky do výroby tabletového resveratrolu a slibovala si značný profit. Tato firma však v prosinci roku 2010 výrobu resveratrolu ukončila pro zdravotní komplikace, těžké postižení ledvin, které vyvolával.

Podvody Dr. Dipaka Kumara Dase

Druhou ránu zasadila pověsti o účincích resveratrolu aféra Dr. Dipaka K. Dase, ředitele Kardiovaskulárního výzkumného centra University v Connecticutu. Dr. Dipak K. Das se zabýval výzkumem resveratrolu.

Jeho publikace jednoznačně svědčily o tom, že resveratrol je příčinou příznivého účinku vína na lidské zdraví. V poslední době však vznikl ve vědeckém světě obrovský skandál.

Bylo totiž bezpečně prokázáno, že své výsledky, které měly zdůvodňovat prospěšnost resveratrolu, po dobu  nejméně 7 let ve více než 100 případech zfalšoval. Dr. Dipak K.

Das byl zbaven všech funkcí na universitě i v redakčních radách a za rok, v roce 2013 zemřel ve věku 66 let. Přestože pověst resveratrolu utrpěla, víno i nadále má v malém množství své příznivé zdravotní účinky a je jasné, že to není resveratrol, který je jejich příčinou.

Poslední studie o účincích resveratrolu u lidí

Také letošní studie z Johns’ Hopkinsovy university, která byla uveřejněna v květnu, nenašla v oblasti Chianty žádný rozdíl v celkové úmrtnosti, ve výskytu nádorů nebo srdečních chorob mezi lidmi s nízkými, oproti lidem s vysokými hodnotami metabolitů resveratrolu. Autoři uzavírají, že u těchto osob, které popíjely denně víno, nerozhodovala o příznivém zdravotním stavu vína, výška hodnot resveratrolu v krvi.

Závěr

Fakta jednoznačně svědčí o tom, že resveratrol není tou látkou, která způsobuje příznivé projevy střídmého pití vína na zdraví člověka a ani není příčinou francouzského paradoxu, kterým se zdůvodňovalo pití červeného vína.

Proto nadále platí, že by každý muž měl vypít 4 dcl a žena 2 dcl vína denně, aby si udrželi pevné zdraví. Nezáleží na tom, jestli jim chutná více červené nebo bílé.

Hlavní účinnou látkou je stejně zejména alkohol, obsažený ve víně.

Resveratrolu byl vystaven úmrtní list. Co jej nahradí?

Z mnoha stran se objevují zprávy, že resveratrol je neúčinný.

Čtenářům vyvstávají otázky:

Odteď musíme stárnout rychleji?
Co dáme místo resveratrolu?
Je něco srovnatelného?
Je něco účinnějšího?

Jsou i jiné přípravky neúčinné?

Co bude místo resveratrolu

Nic strašného se nestalo. Resveratrol může zůstat v sadách proti stárnutí, protože má určitý synergický efekt. Ale jen při splnění jistých okolností. Ty najdete v ebooku Nezastupitelné antioxidanty.

Případy falešných vědeckých výsledků se stávají. Psali o tom nejenom v Zklamání z resveratrolu na osel.cz. Mně osobně to nijak netrápí, protože od začátku jsem řadil resveratrol mezi zbytné antioxidanty.

Taktéž argumenty o efektu kalorické restrikce se mi nezdály dost věrohodné. Sám jsem strávil hladem 13 let a vím, že hladovka neomlazuje. Není to, že bych 13 let uplatňoval přerušované hladovění. To jsem dělal 41 let.

A tak doufám, že se tady nevyrojí lidi, kterým by hladovka prodloužila mládí.

Resveratrol totiž sliboval určitou míru omlazení. Psalo se o tom nejenom v Zklamání z resveratrolu osel.cz. To přitahovalo falešné vědce jako vosy na med. Zkrátka a dobře ty studie nadsazovaly. Přesto resveratrol není zcela zavržen. V Lifeextension vyšel článek

Obnovte funkci zdravých kmenových buněk

Málokdo ví, že kmenové buňky mají schopnost se samy reprodukovat (samoobnovy), takže mohou i nadále nahrazovat stárnoucí funkční buňky.

Tak proč naše tkáně stále zestárnou a ztrácí funkci, jak stárneme? Problém je v tom, že kmenové buňky jsou také nepříznivě ovlivněny stárnutím.

V průběhu času akumulují naše kmenové buňky poškození stejně jako jiné buňky. To ohrožuje jejich schopnost udržovat tkáně zdravé a plně funkční.

Vědci v Life Extension® se spojili s rozvíjející se AI biotechnologickou skupinou s názvem InSilico Medicine. Mise měla objevit způsoby, jak udržet kmenové buňky mladé a svěží. Bylo zjištěno, že tři rostlinné živiny (garcinol, piceatannol a resveratrol) chrání a revitalizují kmenové buňky.

Aby kmenové buňky správně fungovaly, musí vykonávat dvě základní funkce:

Sebeobnovení ~ Kmenové buňky se nadále dělí a vytvářejí nové kmenové buňky. To udržuje dostupnou zásobu kmenových buněk a zajišťuje, že existuje dostatek buněk, aby se některé mohly vyvinout ve specializované buňky.

Diferenciace ~ V případě potřeby se kmenové buňky diferencují, to znamená, že se transformují na specializované buňky, které nahrazují ty ztracené nebo poškozené. Když kmenové buňky správně fungují, pomáhají udržovat funkci tkání a orgánů a opravují / brání tkáně před nemocemi, poraněním a stárnutím.

Dál už článek pokračuje nezáživnou formou. Ale je na tom něco zajímavého.

Zkoušel jsem všechny 3 látky

garcinol, piceatannol a resveratrol. Pouze garcinol a piceatannol se mi zdály užitečné. Možná to bylo i tím, že garcinol se vyskytuje v extraktu z Garcinia Camborgia, kde jsou další látky způsobující hubnutí. Piceatannol se nachází v extraktu z rdesna.

Ve Fo-Ti jsou ještě další 3 skupiny látek, které příznivě působí ve vyšším věku. Inhibitor 5α-reduktázy brání rozkladu testosteronu, dále jsou obsaženy antioxidanty fenantrenového a flavonoidního typu.

Piceatannol je ve skutečnosti tetrahydroxy-stilben (velice podobný resveratrolu), který má vylepšené antioxidační účinky oproti pterostilbenu.

Co to pro vás znamená? Z vyčtených mouder nezjistíte, který z nich je pro vás nejlepší. Je třeba je vyzkoušet.

Protože lidi nechcou čekat na zpomalené stárnutí, vrhli se všichni na age reversal. Jenže nenexistuje žádný prostředek, jak vrátit organismus do stavu, kdy byl mladý. Možná to půjde za 20 let, až dokážou opravit staré kmenové buňky a ty potom dodají do těla. Každopádně to bude jen pro zámožné, kteří si v mládí nechají odebrat kmenové buňky a na stáro se jimi nechají omladit.

To, co je teď, je v podstatě jen doplňování ubývajících aktivních látek. Většina z nás ví, že v 35 začne ubývat hormonu DHEA. Ve 40 začne ubývat testosteron, v 50 ubývá progesteron, v 55 ubývá růstový hormon. Nejen hormony, věkem ubývá koenzym Q, kyselina lipoová, melatonin a mnoho dalších. Samozřejmě, že když je vám méně než 25, tak s vámi hormony neprovedou nic.

Ale jestliže se vám už snížila jejich hladina, tak po jejich doplnění máte pocit, že jste omládli. U koenzymu Q je to méně výrazné. U testosteronu, mají muži pocit, jako kdyby se vrátili do puberty. Režisér Troška pod vlivem testosteronu natočil film Kameňák.

Nové objevy v omlazování

Zase jsou to jen látky, které ubývají s věkem. A ovlivňují některou z věcí jako rychlost stárnutí, hubnutí, tvorbu energie nebo vypínají zánět. Já jsem je všechny zkoušel a některé mají málo postřehnutelný účinek, jiné velmi výrazný.

Ne každému ubývají tyto látky ve stejném věku. Někdo trpí na zhoršení pochybového aparátu a pomalu chodí, někoho trápí tloušťka a záněty, jiného zpomalené myšlení. Jiný je zase čiperný a myslí mu to, ale má vrásky a seschlou povislou kůži. Určit, který z přípravků je nejlepší pro vás, vám nepomohou vyčtené rozumy. Zjistíte to vyzkoušením. Psal jsem o nich v únorovém newsletteru.

Jsou antioxidanty balast, naprostý nesmysl nebo hlavní prostředek proti stárnutí?

Jak už jsem psal na mnoha místech, není to tak jednoduché, že antioxidant reaguje s volným radikálem, a oba přitom zaniknou. Vůbec ne, vznikají při tom další zplodiny. Jestli radikál skutečně zanikne, anebo se přemění v jiný radikál, záleží na více faktorech a pomocných látkách donorech H+.

O radikálových reakcích jsem četl 700 stránkovou knihu. Jednu věc vím jistě. Informaci jak správně zhášet volné radikály jsem se NEdočetl z žádného jiného zdroje.

Přitom sleduji 41 let, co se na napíše v antiagingu. Toto tajemství, které nikdo neměl čas prostudovat, brzy upadne do zapomnění až přestanu mít čas věnovat se stránce stále mladí.

A vy budete dále stárnout raketovou rychlostí.

Léky proti stárnutí okamžitě nedělají nic

Já si pochvaluji léky proti stárnutí. Ony prvních 5 let nedělají nic. Ale pak po čase potkáte známé a oni si všimnou, že jste nějací mladší nebo že „jste stále stejní“.

Jak jde čas, ten rozdíl, o kolik jste mladší, než jste, se stále zvyšuje. Je to velmi příjemný pocit, když bezpracně získáváte nezaslouženou výhodu. Každý, kdo už o mládí přišel, ví, jak je to cenná komodita.

Zpívá se o tom i v písničce:

už nemám cestu pozlacenou,
už mě strejc neplácá po ramenou,
zítra mě nikam na oběd nepozvou

a dívky žádný mi nepíšou

Zeptejte se na cokoli teď hned

Vytvořeno: 9.2.2020 – 18.2.2020

Related

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector