Vejce Vliv Na Zdraví?

„Zejména cenné vitaminy A, D, E, skupinu B a minerály vápník, fosfor, draslík, železo a zinek. Tyto látky dělají z vejce potravinu, která podporuje imunitu i činnost mozku, zlepšuje vlasy, pleť i zrak a pomáhá nám v boji proti vysokému tlaku i cholesterolu,“ doplňuje odbornice.

Proč nejsou vejce zdravá?

Vejce nejsou vhodná kvůli obsaženému cholesterolu

Jedno vejce (resp. žloutek) obsahuje průměrně okolo 210 mg cholesterolu, přičemž jeho denní doporučená dávka byla po dlouhou dobu max. 300 mg. Vysoká hladina cholesterolu v krvi patří mezi rizikové faktory vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Proč nejíst vejce?

Diabetici by se měli této potravině úplně vyhnout, pokud se nechtějí vystavit riziku infarktu nebo mozkové mrtvice. Vejce totiž obsahují velké množství cholesterolu, ukládajícího se v cévách. Pokud máte rádi vajíčka a dopřáváte si jich víc než jedno denně, raději je po někom hoďte,‘ varuje Dr.

Jak jsou vejce zdravá?

Vejce také obsahují všechny vitaminy kromě vitaminu C a minerální látky, a to hlavně železo, fosfor, draslík, zinek a selen. Tuky obsažené ve vaječném žloutku (bílek tuky neobsahuje) tvoří z třetiny fosfolipidy, které mají pozitivní vliv na stavbu a funkci buněk.

Jak často se mohou jíst vejce?

Kolik vajec denně sníst? Dříve toto bylo hodně časté téma, protože se říkalo, že vejce zvyšují rapidně cholesterol a jsou rizikem civilizačních chorob a nemělo by se jíst více jak 3 vajíčka týdně. Tahle doba je už naštěstí pryč. Podle Food Standards Agency může zdraví jedinec jíst 1-3 vejce denně.

Jak jíst vejce?

Vařená vejce (natvrdo nebo naměkko)

Vajíčka můžete jednoduše uvařit ve skořápce. Vaří se ve vodě po dobu 6 – 10 minut, podle toho zda je chcete mít uvařená natvrdo (hodně), naměkko (málo) nebo na hniličko (středně). Čím déle budete vejce vařit tím tužší žloutek bude.

Zajímavé:  Kručení ve střevech - Vše o zdraví

Kdy nejíst vejce?

Nikdy nejezte syrová vejce – důvod je jasný: hrozí salmonela. Pokud jste nemocní, nejezte vajíčka starší než 10 dní. Vejce ale nepečte!

Proč nejíst žloutky?

Žloutek také obsahuje cholesterol, obvykle se uvádí množství mezi 180 – 200 mg cholesterolu v jednom vejci. V minulosti se věřilo, že toto množství je nadbytečné a může zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi.

Co se stane když sním syrové vejce?

Pokud jíte syrová vejce pravidelně, riskujete nákazu salmonelou, bakterií způsobující břišní tyfus, břišní paratyfus a salmonelózu. Naprosto spolehlivě ji přitom zničí teploty kolem 100°C, jako účinná teplota se většinou uvádí alespoň 75°C po dobu alespoň 5 minut.

Co obsahují vejce?

Ve vejci jsou zastoupeny všechny vitamíny s výjimkou vitamínu C. Ve žloutku převažují vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K), v bílku pak najdeme vitamíny skupiny B. Minerální látky jsou reprezentovány hlavně vysokým obsahem železa, fosforu, draslíku a zinku, ze stopových prvků je významný např. selen.

Co obsahuje vajíčka?

Vejce obsahují prakticky všechny vitamíny kromě vitamínu C. V bílku jsou obsaženy především vitamíny hydrofilní (vitamíny skupiny B). Ve žloutku jsou pak skrze vysoký obsah tuku přítomny lipofilní vitamíny A, D, E a K. Z minerálních látek obsahují vejce dobře využitelné železo, dále fosfor, draslík, zinek nebo selen.

Co jsou vajíčka?

Vejce je plod plazů, ptáků a vejcorodých savců. Jeho základními strukturálními složkami jsou žloutek, bílek a vaječná skořápka.

Kolik vajec se může sníst za týden?

3 vejce denně povolena vědou

Jedno středně velké vejce, konkrétně jeho žloutek, obsahuje průměrně 186 mg cholesterolu, což představuje až 62 % jeho maximální doporučené denní dávky. Ačkoliv obecná doporučení radí konzumovat 2–6 žloutků týdně a rozhodně ne více, neexistují žádná vědecká tvrzení, která by je podpořila.

Zajímavé:  Neustálá únava - Vše o zdraví

Kolik vajec je moc?

A s konzumací vajec to platí též. Skutečné vejce obsahuje mnoho životně důležitých látek, a hlavně lehce stravitelných tuků. V praxi to znamená, že jedno až dvě vejce denně nemají žádný negativní vliv na naše zdraví.

Kolik tedy?

Látka Obsah v 60 g vejci
Proteiny 6,81 g
Tuk 5,91 g
Uhlohydráty 0,37 g
Sodík 76,03 mg

Co se stane kdyz budu jíst jednou denne?

Je to ovšem individuální a omezení energetického příjmu na jedno jídlo denně může způsobit pravý opak a vést ke zvýšení cholesterolu, krevního tlaku, hladiny cukru i ghrelinu, hormonu stimulujícího chuť k jídlu. Zvyšuje se také pravděpodobnost vzniku hypoglykemie, zejména pokud trpíte cukrovkou druhého typu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector