Glykemie – vše o zdraví

Poradna

Datum vložení dotazu: 22.11.2019

Ptá se: Vladislava

Dotaz

Léčím se s cukrovkou 2. typu. Měřím si orientačně cukr a bylo mi doporučeno si ho měřit (kromě rána na lačno) hodinu až dvě po jídle a hodnota by měla být (pokud jím normálně, resp. s ohledem na cukrovku) do 7,8. Dotaz: Když si po jídle změřím cukr dřív než v doporučeném intervalu, tj. např.

za hodinu po jídle, může být vyšší než 7,8? Jinak řečeno, ráda bych věděla, zda po jídle hodnota cukru postupně nabíhá a 1,05 – 2 hodiny kulminuje na oněch 7,8 a pak padá nebo zda se nejdřív vyšplhá výš, než je 7,8 a pak v intervalu 1,5 – 2 hodiny po jídle začne padat na tu obecně deklarovanou hodnotu? Nebo ještě jinak řečeno: Zdravý člověk, ať sežere co sežere:), tak nikdy nemá cukr nad 7,8? Díky moc za odpověď. Vladislava

Odpověď

Milá Vladislavo, normální hodnoty glykémie na lačno jsou do 5,6 mmol/l a za dvě hodiny po jídle by neměla být vyšší než 7,8 mmol/l. To platí pro zdravé osoby bez léčby. Stejné doporučení platí ale i pro diabetiky.

Ti toho ovšem mohou dosahovat jen s použitím svých (pokud možno maximálních) sil v úpravě diety a s pomocí léků včetně inzulínu. To je ideál.

Že se to často nedaří, to je jasné, takže musíme tolerovat i hodnoty vyšší, i když víme, že to může být pro zdraví horší.

Lidé, kteří mají nadváhu a diabetes, mají zpravidla velkou rezervu v dietě. To znamená, že v prvé řadě jim připomínáme ty ideální hodnoty, protože u mnohých z nich opravdu jejich osobní úsilí k tomu stačí. Pokud nestačí, přidáváme léky.

Vy ale neberte ty stanovené hodnoty jako nějakou zcela přesně stanovenou hranici.

Glykémie kolísají i zdravým lidem a skutečně mohou vyskočit i dost vysoko nad normální hodnoty, pokud třeba snědí 2 sklenice zavařeniny nebo vypijí 2 l sladké koly. Je správné měřit si glykémie i po jídle.

Když přestřelíte přes doporučenou hodnotu, není to žádná katastrofa, ale je to pro vás upozornění, že máte být opatrnější a snažit se příště tomu předejít.

I zdravým lidem glykémie po jídle trochu stoupají. Tento vzestup hodně záleží na množství sacharidů a také na tom, jak rychle se tyto sacharidy v zažívacím ústrojí uvolňují. Diabetikům se z tohoto důvodu doporučuje jíst převážně sacharidy, které se uvolňují pomalu, aby glykémie příliš nestoupala. Třeba po mrkvovém salátu, zvláště je-li oslazený, stoupá glykémie opravdu velmi rychle.  

U zdravých lidí typicky stoupá glykémie nejvíce za 1 hod., ale nepřekračuje zpravidla těch 7,8 mmol/l, a pak pomalu klesá. Pokud diabetici 2. typu nemají správnou léčbu, glykémie jim většinou stoupá ještě dál, takže je nejvyšší za 2 hodiny.

Je to tím, že nejsou schopni uvolnit dostatečné množství inzulínu a jejich beta-buňky pracují naplno, ale více nemohou. Správným řešením je jíst méně sacharidů. Druhá možnost je užívat léky, které povzbudí sekreci inzulínu, nebo přímo podat k jídlu injekční inzulín.

Mezi jídly se pak kromě inzulínu může uplatňovat řada jiných léků na diabetes 2. typu.

A ještě k té vaší otázce ohledně zdravých osob a glykémií po jídle. Před lety jsem prováděl studii, kdy jsem lidem s normální glykemickou křivkou podával infúzi glukózy do žíly. Cílem bylo u každého z nich dosáhnout alespoň 60 min. trvající hodnoty glykémie 12 mmol/l.

Samozřejmě dosáhnout této hodnoty se podařilo u všech. U někoho ale bylo potřeba mnohem rychlejší infúze, aby se takto vysoká hodnota udržela. To znamená, že měli velmi vysokou schopnost „bojovat“ s hyperglykémií. Rozdíly v rychlosti infúze glukózy ale byly mezi jednotlivými osobami až trojnásobné.

Z toho je jasně vidět, že i při normální glukózové toleranci mají lidé kapacitu „likvidovat“ glukózu velmi rozdílnou. Je to jako ve škole se skokem do dálky. Učitelé stanoví určitou normu, jak daleko by měl žák skočit. Když třeba skočí alespoň 150 centimetrů, řeknou si, že je vše v pořádku.

Někteří ale skočí 2,5 metrů, někteří 4 metry a vrcholoví sportovci dokonce 8 metrů.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

  • hypoglykémie a arytmie (30.09.2020) Dobry den, mam 24let cukrovku, zatim bez komplikaci, pouze neuropatie nohou mirna, bez lecby stalo se mi, ze jsem se vzbudila zpocena a ocividne s hypoglykemii (namerila jsem ale 3.5) vzala jsem si cukr, ale snad 5 min jsem mela pocit hodne nepravidelneho buseni srdce (preskakovani) mam to resit, nebo to je normální? dost me to vydesilo, jelikoz bydlim sama… Salma Milá Salmo, jak víte, nebo byste určitě měla vědět, při hypoglykémii dochází ke kontraregulační reakci, na které se podílejí zejména 2 hormony: glukagon a adrenalin (viz naše stránky v rubrikách o hypoglykémii). Zkuste odkaz Hypoglykémie z rubriky o cukrovce 1. typu a odkaz Hypoglykémie z rubriky Akutní komplikace. Reakce glukagonu bývá u pacientů s déle trvajícím diabetem zpomalená. Naproti tomu reakce adrenalinu je zpravidla výrazná. Adrenalin ale kromě toho, že zvyšuje uvolňování glukózy ze zásobního glykogenu v játrech, má řadu dalších reakcí, které obecně odpovídají stresu a vy je znáte nejen z vašich hypoglykémií, ale také ze situací, kdy se náhle polekáte nebo třeba máte skládat nějakou zkoušku. Také se dočtete na našich stránkách, že tato reakce, kterou většina osob léčených s diabetem při hypoglykémii rozpozná a reaguje na ni, u některých osob je rovněž oslabená či opožděná. V tom případě můžete hypoglykémii rozpoznat až při nižších hodnotách krevního cukru, nebo dokonce člověk skoro nic nepociťuje a může tak upadnout až do bezvědomí. Ve vašem případě reakce asi je dobře zachovaná, ale ve spánku se může stát, že rovněž reagujete pozdě. Hypoglykémie je pak těžší. Uvolněný adrenalin aktivuje nejen metabolismus, ale také váš krevní tlak a srdeční činnost, kterou stimuluje. To může vyvolávat pocit bušení srdce a zrychlený tep. Někdy může být stimulace tak velká, že srdce se občas stahuje nepravidelně a vy máte pocit toho „přeskakování“. Reakce zpravidla brzy odezní, jakmile adrenalin zafunguje na hladinu glukózy v krvi nebo na jídlo, které si vezmete. U osob, které mají nějaký stupeň postižení kardiovaskulárního systému však může dojít také k výraznější poruše rytmu, která už může být nebezpečná. Já vám na prvním místě doporučuji udělat nějaká opatření, která budou případné hypoglykémii během noci předcházet. Jedná se zejména o monitorování glykémie či případně používání glukózového senzoru, který ve spojení s inzulínovou pumpou nebo mobilním telefonem vás může zvukově varovat při hrozící hypoglykémie. Pak můžete udělat něco včas a hypoglykémie vůbec nevznikne. Asi ne úplně správným postupem je preventivně zvyšovat večer svoji glykémii jídlem nad doporučené rozmezí ze strachu z hypoglykémie, protože hyperglykémie také není dlouhodobě dobrá. Jinak byste ale určitě měla absolvovat pravidelnou kontrolu krevního tlaku a EKG. Ve vyšším věku, nebo pokud máte nějaké kardiovaskulární onemocnění, měla byste být preventivně vyšetřena podrobněji, např. pomocí kontinuální monitorace srdeční činnosti přenosným přístrojem (tzv. Holterova monitorace EKG). Osoby s již existujícími poruchami srdečního rytmu mohou být totiž k účinkům adrenalinu citlivější a hypoglykémie u nich může vyvolat epizodu závažnější formy arytmie. (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha) Detail dotazu
  • cukrovka 2. typu a rakovina (24.09.2020) Dobrý den mám rakovinu prsu s metastázemi ve skeletu. Paliativní léčba etruzilem a xgewa. Předoperační vyšetření ukázalo cukr 8 na lačno tak jsem skončila na diabetologii kde mi předepsali stadamed. Onkoložka nechce abych zhubla a diabetoložka to doporučuje. Nevím čím se řídit a co správně jíst. Jana Milá Jano, přidružený diabetes může zhoršovat průběh každého onemocnění, a proto je dobré se tomu rovněž věnovat. Máte celkem přiměřený stav výživy, a tak souhlasím s paní onkoložkou, že snaha o hubnutí není na místě. Spíše byste měla dbát na racionální stravu odpovídající běžné zdravé výživě, tedy mimo jiné bez nadbytku sacharidů (doporučuji 180 – 200 g/den), bez zbytečného volného cukru. Metformin je dobrý lék a neměl by mít interakci s ostatními přípravky, které užíváte. Držel bych se dávky asi 2x 850 mg. Bude ale pro vás dobré, když si pořídíte osobní glukometr a glykémie si občas budete sama kontrolovat. Hodnota 8 sama o sobě není příliš vysoká, ale není jasné, tak to je po jídle. Asi by se hodilo otestovat také glykovaný hemoglobin. Pokud by vám tato léčba nepostačovala a vy byste zbytečně nepřibírala na váze, tak bych pak jako další krok doporučil jednu dávku dlouze působícího inzulínu. Za nedostačující léčbu bych po asi 3 měsících léčby považoval glykémie na lačno nad 7 mmol/l a po jídle nad 10 mmol/l (1-2 hod.), glykovaný hemoglobin nad 50 mmol/mol. Inzulín je přirozená látka a v malém dávkování nemůže být nijak škodlivý, pokud by bylo třeba léčbu zintenzivnit. (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha) Detail dotazu
  • nadměrné močení (24.09.2020) Dobrý den, ráda bych se zeptala jaká jsou možná vyšetření při častém močení. Bakteriologii byla v normě a na ultrazvuku městnání moči nenašli. Co mohu očekávat dál za vyšetření? Děkuji Barbora Milá Barboro, Váš dotaz je opravdu stručný a odpovědí by mohlo být nepřeberně. To nemůžete svoje problémy popsat trochu blíže? Takto vám uvedu jen některé běžné příčiny: Špatně léčená cukrovka. Diabetes insipidus – vzácná hormonální porucha, při které pacienti špatně koncentrují moč, která je velmi řídká a je jí mnoho (třeba 10 l). Je to provázeno odpovídajícím pitím. Používání diuretik. Onemocnění ledvin s porušenou koncentrační schopností. Onemocnění močového měchýře či močové trubice. Nejčastěji jde o záněty, může jít také o kamínky v měchýři. Neschopnost udržovat moč – inkontinence. Může být v souvislosti se špatnou inervací, porušením svalstva svěrače hrdla močového měchýře, u gynekologických poruch, po ozařování aj.
    • Psychické poruchy.
    • Nadměrné pití.
    • Prochlazení.

    Tzv. dráždivý močový měchýř.

    Močové infekce: asi nejčastěji.

    Pokud močíte často a pálí vás přitom v podbřišku, tak bych si tipnul na močovou infekci, a to i v případě, že máte nález negativní. Dala by se zkusit léčba antibiotikem.

    Jinak byste asi měla absolvovat gynekologické a případně urologické vyšetření.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu

  • Cukrovka – možnost objednání do diabetologické ordinace (18.09.2020)
  • Cholesterol – zvýšená hladina a DM 1. typu (17.09.2020) Dobrý den, bylo mi zjištěno z krevního rozboru zvýšené množství cholesterolu, celkový cholesterol 5.2 mmol/l , HDL_chol 1.64 mmol/l , LDL_chol 3.2 mmol/l. Měl bych na to brát už nějaké prášky? DM1 15 let, je mi 24, nynější kompenzace Hba1c 44 mmol/mol. Slávek

    Milý Slávku, máte velmi dobré vyrovnání diabetu a hladiny cholesterolu jsou prakticky v normě. Normy se postupem času zpřísňují, takže ta hodnota celkového cholesterolu 5,2 mmol/l je už možná označována jako lehce zvýšená.

    Naopak HDL cholesterol (lidově „ten prospěšný“) je zcela v normě a ten „škodlivý“ LDL-cholesterol také. Vedou se určité spory, zda by diabetici měli užívat nějaké léky na snížení hladiny cholesterolu jakožto riziková skupina a při ještě normálních hladinách. Efekt ale není zatím prokázaný.

    Myslím tedy, že žádné léky na úpravu hladin cholesterolu nepotřebujete a že vše je v pořádku.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu

Zobrazit všechny dotazy z kategorie ‚Obecné‘

Pravidla poradny

Dříve, než položíte svůj dotaz, vyhledejte si, prosím, zda ten samý nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Návod ‚Jak na to‘ naleznete v sekci Vyhledávání v dotazech. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejňovány, stejně jako odpověď na ně. Neuvádějte, prosím, celé své jméno.

Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky působí pouze jako informační zdroj.

V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Glykemie - Vše o zdraví Glykemie - Vše o zdraví Glykemie - Vše o zdraví Glykemie - Vše o zdraví Glykemie - Vše o zdraví Glykemie - Vše o zdraví Glykemie - Vše o zdraví Glykemie - Vše o zdraví Glykemie - Vše o zdraví

Vyšetření glykemického profilu

Glykemický profil je vyšetření, které sleduje vývoj hladiny cukru v krvi. Slouží ke sledování průběhu onemocnění cukrovkou – diabetes mellitus. Léčba cukrovky se snaží přiblížit hladinu cukru v krvi k běžným hodnotám a zamezit jejím velkým výkyvům. Pravidelné sledování ukáže její kolísání cukru a pomůže upravit léčbu.

Jak probíhá vyšetření

K odběru vzorků krve se používá sterilizační roztok, gumové rukavice, vatové tampóny a injekční jehla. Kapky krve se zachytí do speciální, malé skleněné či plastové zkumavky, anebo na indikační proužek glukometru.

Vyšetření nevyžaduje žádnou speciální přípravu. Jeho cílem je zachytit vývoj glykémie během dne. Proto je dobré se věnovat svým obvyklým činnostem.

Dynamické sledování hladiny cukru v krvi si můžete provést sami nebo vám jej provede lékař.

K vyšetření stačí jen pár kapek krve, které se odebírají z bříška prstu. Odběr v nemocnici provádí sestra a doma si jej pacienti dělají sami. Prst se ošetří sterilizačním roztokem a krátkým rychlým bodnutím do bříška prstu se vyvolá drobné krvácení.

Kapka krve se otiskne na indikační proužek glukometru nebo se zachytí do zkumavky. Proužek s krví se pak zasune do glukometru a zkumavka putuje do laboratoře. Glukometr během chvilky zobrazí na displeji naměřenou hodnotu glykémie. Na laboratorní výsledky čekáte asi hodinu.

Výsledek a čas odběru se vždy zaznamená do deníku nebo karty. Vhodná je pro glykemický profil tabulka.

Glykemie - Vše o zdraví

Malý glykemický profil

Glykémii si mohou diabetici kontrolovat a sledovat sami pomocí osobního glukometru každý den. Stanovuje se vždy ráno a pak náhodně během dne při pocitu větší únavy, podezření na hypoglykémii nebo hyperglykémii nebo před činnostmi vyžadujícími zvýšenou námahu.  Tomu se říká malý glykemický profil.

Velký glykemický profil

Vhodné je i jednou týdně provést měření v pravidelných intervalech, čemuž se říká velký glykemický profil. Při sestavování velkého profilu se glykémie obvykle měří nalačno, před každým velkým jídlem a pak hodinu po něm. Zaznamenávají se také noční hodnoty ve 22 hodin, v 1 hodinu ráno a ve 4 hodiny ráno.

Glykemický profil a jeho změny

V průběhu dne se glykémie mění v závislosti na jídle. Po jídle dojde k jejímu výraznému vzestupu, na který za běžných okolností tělo zareaguje zvýšeným vyplavováním inzulínu. Při diabetu se projevující se výkyvy glykémie regulují dietou, pomocí léků nebo správně načasovaným a pravidelným injekčním podáním inzulinu.

Dlouhodobě vysoká glykémie a její značné výkyvy působí nepříznivě na organismus. Vzniká pak poškození malých cév a nervů. Nejčastěji se to projeví v očích a na dolních končetinách. V sítnici pak rostou nové cévy, jsou křehké a mohou také krvácet. Dolní končetiny se o dost hůře prokrvují a postupně ztrácí citlivost. Neléčená cukrovka zvyšuje riziko oslepnutí nebo amputace dolních končetin.

Glykemie - Vše o zdraví

Těhotenská cukrovka

Stále častěji se sleduje i glykemicky profil v těhotenství. Těhotenská cukrovka neboli gestační diabetes mellitus – GDM, je v současné době druhou nejčastější endokrinologickou komplikací v těhotenství.

Jde o poruchu zpracování cukrů neboli poruchu glukózové tolerance, která se projevuje na různé úrovni. Objevuje se ve druhé polovině těhotenství, asi kolem 24. týdne. Obvykle po porodu sama mizí. Tento stav se normalizuje nejpozději do konce šestinedělí.

Vzniká u žen, které mají k onemocnění vrozené dispozice.

Příčinou těhotenské cukrovky je snížení citlivosti tkání na inzulín a k tomu se přidává omezená schopnost slinivky pokrýt jeho zvýšenou potřebu. Inzulínová rezistence je způsobena hormony, zejména laktogenem, kortizolem a estrogeny. Ty produkuje placenta pro udržení těhotenství a pro normální vývoj plodu.

U zdravých těhotných žen se zvýšená poptávka vyrovnává další sekrecí inzulínu. Ochranný mechanismus je u těhotných žen s genetickou dispozicí k cukrovce omezený. Vrchol inzulinové rezistence nastává od 24. do 30. týdne těhotenství, kdy je obvykle cukrovka diagnostikována.

To se provádí orálním glukózovým tolerančním testem – oGTT.

Závěr

Lékař z naměřených hodnot vyhodnotí vývoj glykémie během dne. Normální hodnota glykémie nalačno je od 3,9 do 5,6 milimolů na litr. Při diabetu ale její hodnoty stoupají.

Po jídle dojde k náhlému zvýšení a následně k postupnému poklesu hladiny cukru v krvi.

Při nedostatečně léčené nebo dekompenzované cukrovce je pokles pomalý a pak i nadále stále přetrvávají vysoké hodnoty glykémie.

Hladina cukru v krvi

Glykemie - Vše o zdraví

Základním a pohotovým zdrojem energie pro tělo je glukóza. Je přítomna v krvi a slouží jako jediný zdroj energie pro červené krvinky, sítnici oka a mozek. Pokles hladiny glukózy v krvi může mozek vážně poškodit. Stejně tak i vysoká hladiny glukózy v krvi může vést v krajním případě až k bezvědomí. Dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi při cukrovce nebo častá konzumaci jídla s obsahem cukrů vede k poškození buněk, tkání a orgánů a může vést v případě cukrovky až k vážným zdravotním komplikacím.

Glukózu získává organismus z potravy (ze sacharidů) anebo z vlastních zásob. Trávení sacharidů začíná v ústech, pokračuje v žaludku a ve střevě. Složené sacharidy jsou štěpeny pomocí enzymů na menší podjednotky – jednodušší cukry.

Postupně jsou rozštěpeny až na základní cukry, mezi které patří i glukóza. Ve střevě se pak glukóza vstřebává do krve, čímž dochází ke zvýšení hladiny cukru v krvi.

Díky inzulinu, hormonu, který se tvoří ve slinivce a uvolňuje se po konzumaci jídla obsahujícího cukry, může být glukóza využita jako zdroj energie pro buňky těla (pomáhá glukóze vstupovat do buněk).

V případě nedostatku glukózy v krvi se glukóza nejprve uvolňuje ze zásobního polysacharidu glykogenu (nachází se v játrech a ve svalech), po spotřebování zásob glykogenu se glukóza získává odbouráváním tukové tkáně.

Regulace hladiny krevního cukru

Glykemie závisí na příjmu potravy – vliv má složení stravy a to, jak často jíme. Cukry jsou v potravinách ve třech základních typech: jednoduché cukry (glukóza, fruktóza), složené cukry (škroby) a vláknina.

Podle typu sacharidu dochází různě rychle k jeho trávení, vstřebávání, zvýšení a poté k poklesu hladiny cukru v krvi. Nejrychleji se tráví a vstřebávají jednoduché cukry (obsažené zejména ve sladkém jídle, bílém pečivu, ovoci nebo alkoholu).

Po konzumaci sladkého rychle vzroste glykémie, ale po krátké době dojde k výraznému poklesu, který poznáme jako únavu, hlad nebo chuť na sladké.

Složené cukry se tráví o něco pomaleji než jednoduché cukry (jsou složeny z mnoha cukerných jednotek, musí se tedy před vstřebáním do krve nejprve ve střevě naštěpit). Glykemie po jejich konzumaci neroste a pak neklesá tak prudce jako u jednoduchých cukrů. Stejně tak je pozvolnější i uvolňování inzulinu, což je vhodnější zejména pro diabetiky.

Vláknina není naším tělem stravitelná, ale ovlivňuje trávení a vstřebávání ostatních sacharidů v potravě.

A to tak, že prodlužuje trávení ve střevě, zpomaluje vstřebávání cukrů do krve (pozvolnější nárůst glykemie) a celkově snižuje hladinu cukru v krvi. Také má pozitivní vliv na střevní sliznici a mikroflóru.

Díky vláknině v potravě nejsou výkyvy glykemie tak výrazné a nemáme po jídle tak brzy hlad.

Potraviny se podle složení mohou dělit na ty s nízkým nebo s vysokým glykemickým indexem. Glykemický index udává, jak rychle se zvýší hladina cukru v krvi po konzumaci jednotlivých potravin ve srovnání s glukózou. Jednoduché cukry mají vysoký glykemický index, naopak potraviny obsahující složené cukry a vlákninu mají nižší glykemický index, a jsou proto zdravější.

Hladina cukru v krvi je dále regulovaná pomocí hormonů – zejména inzulinu, glukagonu a kortizolu. Inzulin a glukagon jsou hormony s opačnými účinky tvořené slinivkou břišní. Inzulin snižuje hladinu cukru v krvi tím, že umožňuje vstup glukózy do buněk, kde může být zužitkována jako zdroj energie.

Glukagon naopak hladinu glukózy zvyšuje tím, že podporuje štěpení zásobního polysacharidu glykogenu na jednotky glukózy, které se pak uvolňují do krve a mohou být využity jako zdroj energie. Kortizol je hormon, který se tvoří v nadledvinách a je označován jako hormon stresu.

Při jeho vyplavení dochází k vzestupu hladiny glukózy v krvi, aby mohla být použita jako pohotová energie při reakci na stres.

Výkyvy hladiny cukru v krvi

Glykemie je tělem regulována v úzkém rozmezí (u dospělého člověka 3,9 – 5,6 mmol/l při odběru krve nalačno).

1 Pokud hodnota glykemie klesne pod spodní hranici (3,3 mmol/l), začnou se rozvíjet příznaky nízké hladiny cukru v krvi (odborně hypoglykemie) a při velmi nízké glykemii může vzniknout až hypoglykemické kóma.

Naopak při dlouhodobě zvýšené hladině cukru v krvi (nad 7 mmol/l) dochází k rozvoji cukrovky (diabetu mellitu). Při vysoké hladině glukózy v krvi (odborně hyperglykémie) může dojít až k hyperglykemickému kómatu.

Příznaky hypoglykemie:

  • velký hlad
  • třes, bušení srdce, studený pot
  • strach, neklid, vznětlivost, agresivita
  • bolesti hlavy, poruchy zraku, poruchy mluvení
  • únava, spavost až kóma
  • odezní po podání cukru – při vědomí lze podat hroznový cukr, sladkou šťávu nebo speciální tekutou formu cukru určeného pro diabetiky (např. Wellion®). V bezvědomí lze podat glukagon, který může diabetikovi předepsat lékař, nebo lze podat glukózu v infuzi (provádí záchranná služba).

Příznaky hyperglykemie:

  • nevolnost, zvracení
  • žízeň spojená s nadměrným močením
  • suchá kůže a sliznice, horečka
  • únava, spavost až kóma
  • dech je cítit po acetonu, může být přítomno hluboké a rychlé dýchání 1
  • neodezní po podání cukru

Máme-li u diabetika podezření na hypoglykemii nebo hyperglykemii, můžeme vždy podat hroznový cukr. Příznaky nízké i vysoké hladiny cukru v krvi jsou velmi podobné a je lepší cukr podat. Při hypoglykemii dojde ke zlepšení stavu a u hyperglykemie už stav nijak nezhoršíme (ve druhém případě je nutno zavolat záchrannou službu).

Důsledky dlouhodobě vysoké hladiny cukru v krvi

Dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi je příznakem cukrovky. Při neléčení, nesprávné léčbě nebo nedodržování diety a režimových opatření se mohou rozvinout pozdní komplikace diabetu. Příčinou je zvýšená hladina cukru v krvi.

Pokud je glukóza v příliš vysoké koncentraci, navazuje se na některé stavební části tkání v těle. Nejvíce jsou zvýšenou hladinou cukru v krvi poškozovány tenké cévy (kapiláry) a nervy.

Mezi komplikace patří poškození nervů, a tím způsobené problémy s čitím, dále poškození sítnice oka, poškození ledvin nebo tzv. diabetická noha.

Jak si udržet optimální hladinu cukru v krvi?

Jak bylo uvedeno výše, na hladině cukru v krvi se podílí jak regulační mechanismy v těle, tak příjem potravy. S tím samozřejmě souvisí naše další aktivity, jako je pohyb a udržování si zdravé váhy.

Při zvýšení glykemie (zvláště u dospělých) se právě proto doporučuje redukce hmotnosti, dostatek pohybu a případně diabetická dieta (jíst menší porce vícekrát denně, vybírat si sacharidy s nízkým glykemickým indexem, dbát na dostatek bílkovin a vlákniny).

Pokud tato opatření nevedou k udržení optimálního rozmezí glykemie a hodnoty cukru v krvi jsou stále zvýšené, následuje zahájení léčby diabetu léky.

Čtěte také: Zásady stravování při diabetu

Mírně zvýšená hladina cukru v krvi se upravuje zejména režimovými opatřeními a případně pomocí doplňků stravy. Tyto přípravky nenahrazují léčbu léky, avšak mohou pomoct při snižování glykemie, přispět k omezení chuti na sladké, snížení hmotnosti a celkovému zlepšení léčby diabetu.

Mezi rostliny s příznivým účinkem na glykemii patří: plod fazolu bez semen, jestřabinová nať, nať borůvky, šalvěj lékařská, kořen pampelišky s natí, plod fenyklu, kořen lékořice, skořice, gurmar a další. Účinek rostlin se liší na základě obsahových látek. Např.

plod fazolu a jestřabinová nať mírně snižují hladinu cukru v krvi; borůvková nať a šalvěj podporují účinky fazolu a jestřabiny a působí proti průjmům; pampeliška a lékořice způsobují sladkou chuť diabetických čajů bez přidání jednoduchých cukrů.

Pozor však na přípravky s lékořicí – při dlouhodobém užívání zvyšují krevní tlak, dlouhodobě by se neměla užívat ani šalvěj. Mezi doplňky stravy pro diabetiky patří čaje, např. Diabetan®, Čajová směs pro diabetiky® nebo Diabetický bylinný čaj®, a také tablety s obsahem rostlinných extraktů, např. Dialevel®, Diaben® nebo MedPharma Diabetes®.

Tablety často obsahují chróm, který má příznivý vliv na glykemii (zlepšuje působení inzulinu) a snižuje chuť na sladké, a kyselinu α-lipoovou, která je významný antioxidant, např. pro prevenci poškození sítnice oka nebo nervové soustavy.

Hladinu cukru v krvi lze příznivě ovlivnit i zvýšením příjmu vlákniny ve stravě nebo potravních doplňcích. Na regulaci glykemie se podílí zejména rozpustná vláknina, která se nachází v luštěninách, ovoci, ovsu a ječmeni.

V lékárně je vláknina k dostání v podobě psyllia (oplodí indického jitrocele), případně jako lněná vláknina v kombinaci s oblíbenými chia semínky (Zlatěnka®). Vláknina navíc navozuje pocit sytosti, což je výhodné zejména u redukčních diet.

Udržování optimální hladiny krevního cukru je nejlepší prevencí diabetu 2. typu a také obezity. Cukrovka sice nebolí, ale je potřeba o ní vědět. Základem prevence je zdravá a vyvážená strava, dostatek pohybu a udržování si optimální hmotnosti.

Mgr. Jana Hrbková

  • Nemocniční lékárna FN, Brno
  • Přestože se článek věnuje dané problematice podrobně, doporučujeme vám poradit se o nejvhodnějším řešení a postupu s vaším lékárníkem, který dokáže nejlépe vyřešit vaše individuální potřeby.
  • Glykemie - Vše o zdraví

Víte, jakou máte hladinu glykémie? Zjistěte ji včas

Hladina cukru v krvi neboli glykémie se u zdravého člověka pohybuje v rozmezí 3,9 – 5,9 mmol/l na lačno. Tuto hodnotu snadno zjistíme z kapky krve. Opakovaně zvyšující se hodnoty jsou prvními příznaky vzniku cukrovky. Proto je měření glykémie nejčastěji prováděným vyšetřením u diabetiků.

Studie ukazují, že se v současnosti pro diabetes léčí přes 7 % všech obyvatel. Se stárnutím populace se odhaduje, že dojde k navýšení diabetiků nad 10 % populace. 26 % všech diabetických pacientů je léčeno pro nějakou zdravotní komplikaci. Proto je dobré sledovat glykémii i preventivně.

V Chytré lékárně a Zdravotnických potřebách měříme glykémii zdarma

K zjištění glykémie můžete poprosit také svého lékárníka. Do 7. března pořádáme v našich lékárnách na podporu prevence cukrovky měření hladiny cukru v krvi. Ideální je, když klient přijde na lačno, abychom získali přesné číslo. Vycházet můžeme také z postprandiálního měření, neboli hodnoty změřené po jídle.

U zdravých osob nepřekračuje postprandiální glykémie hodnotu 7,8 mmol/l, u pacientů s cukrovkou je obvykle zvýšena.

Nevím, jakou mám hodnotu. Jak se tedy změřit?

Změřit se můžete nechat buď v rámci preventivní prohlídky u praktického lékaře, na kterou máte nárok jednou za dva roky nebo pokud máte glukometr (přístroj na měření hladiny cukru v krvi) sami doma. Změřit si hladinu cukru v krvi můžete také v těchto dnech u nás v Chytré lékárně nebo pravidelně v našich Zdravotnických potřebách. Vše Vám vysvětlíme a ukážeme, jak s glukometrem zacházet.

Měření pomocí glukometru buď pravidelně potvrdí správnost probíhající léčby, případně preventivně varuje před možným vznikem cukrovky. Díky pravidelnému selfmonitoringu získáme přehled o hladině cukru v rámci jednoho dne, kdy hladina cukru v krvi kolísá v důsledku zvýšené fyzické aktivity.

Proč se mám pravidelně měřit?

Opakovaně nebo trvale zvýšená hladina cukru v krvi může značit diabetes, neboli cukrovku. Cukrovkou lze onemocnět i v průběhu života. Většinou vzniká díky vysokému příjmu živočišných tuků a celkově díky nezdravému životnímu stylu. Cukrovka může vzniknout například také po operacích či při zánětech slinivky břišní.

Jak naše tělo nakládá s cukrem?

U zdravého člověka se cukr (tedy glukóza) přesouvá z krve do tkání, kde je ho potřeba jako zdroje energie. Jeho správné fungování zajišťuje inzulín.

Pokud se ve slinivce břišní tvoří málo nebo žádný inzulín (nebo tělo případně inzulín produkuje, ale nereaguje na něj), nedostává se cukr tam, kam má a zůstává v krvi.

Dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi potom může poškozovat nejen cévy, ale i další tkáně.

Naopak pokles glykémie pod hodnotu 2,2 mmol/l se označuje jako hypoglikémie. Při hypoglykémii je ohroženo zásobování mozkové tkáně glukózou.

Mírná hypoglykémie se u zdravých lidí projevuje například při nízkém příjmu potravy či vysoké tělesné zátěži. Příznaky jsou však mírnější. Většinou dojde k několikavteřinové mdlobě.

Pravidelné měření je tedy jediný způsob, jak snadno zjistit, jakou vlastně mám hodnotu cukru v krvi.

Jak se cukrovka léčí?

Zatímco cukrovce I. typu se nedá předcházet, výskyt cukrovky II. typu lze významně ovlivnit vhodnou prevencí. Většinou totiž vzniká jako reakce organismu na nadměrnou konzumaci jídla a nezdravý denní režim.

Nemoc je možno úspěšně léčit, lépe řečeno držet pod kontrolou. Léčbu cukrovky vždy provází především dieta a pohybové aktivity. Diabetik se musí naučit vyrovnávat výkyvy hladiny cukru v krvi a minimalizovat je.

Měl by si sestavit vyvážený jídelníček potravin s nízkým glykemickým indexem, příp. sníženým počtem kalorií (diabetici s nadváhou). Kvalita života diabetika je výrazně ovlivněna schopností dodržovat dietu a také najít rovnováhu mezi jídelníčkem, fyzickou aktivitou a příjmem inzulínu.

Pohyb, stejně jako přísun inzulínu, snižuje hladinu cukru v krvi. Příjem potravy naopak glykémii zvyšuje.

Využijte proto možnosti měření glykémie zdarma v našich lékárnách a Zdravotnických potřebách a mějte přehled o svém zdraví.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector