Dieta po operaci žlučníku – vše o zdraví

Dieta po operaci žlučníku - Vše o zdraví

Uklidňující žlučníková dieta je ideálním řešením pro ty, koho trápí onemocnění žlučníku, problémy se slinivkou nebo obecně časté zažívací potíže.   

Jak by měla vypadat správná žlučníková dieta?

Pokud máte problémy se žlučníkem, nebo se právě zotavujete po operaci, přizpůsobte svému zdravotnímu stavu i jídelníček. Vyhýbejte se především tučným, smaženým a příliš kořeněným pokrmům.

Místo toho se zaměřte na pečení, dušení, vaření a grilování s použitím minimálního množství tuku. Základem by měla být snadno stravitelná jídla, která nezatěžují trávicí systém. Žlučníková dieta i přes určitá omezení poskytuje tělu potřebné živiny. Proto je možné ji dodržovat dlouhodobě.

Kdy je vhodná žlučníková dieta?

  • Zánět žlučníku nebo slinivky břišní
  • Žlučové kameny
  • Pooperační stav po operaci žlučníku
  • Regenerace po infekční žloutence
  • Chronický zánět slinivky břišní

Nevhodné potraviny

  • Tučná masa a uzeniny
  • Vysokotučné mléčné výrobky
  • Některé druhy ovoce: hroznové víno, angrešt, maliny, ostružiny, rybíz, fíky, datle, jablečné slupky
  • Kokos
  • Luštěniny
  • Těžce stravitelné druhy zeleniny: česnek, cibule, zelí, kapust, okurka, ředkvičky, hrášek, paprika
  • Čerstvé kynuté pečivo a celozrnné pečivo

Další nevhodné suroviny a nápoje

  • Koření: sušený česnek, pálivá paprika, chilli
  • Dochucovadla: majonéza, sójová omáčka, tatarka, hořčice
  • Tuky: přepalované tuky, sádlo, špek
  • Sladké pokrmy: čokoláda, sušenky, oplatky, krupicová kaše
  • Nápoje: zrnková káva, perlivé nápoje, alkohol, 100% ovocné šťávy

Povolené potraviny a nápoje

  • Netučná masa: kuřecí, krůtí, králičí, ryby, libové hovězí
  • Uzeniny: kvalitní šunka a párky
  • Nízkotučné nebo polotučné mléčné výrobky: jogurty, tvarohy, sýry, zakysané výrobky
  • Ovoce: banány, meruňky, jablka bez slupky, pomeranče, broskve, třešně
  • Zelenina: mrkev, petržel, fazolky, špenát, cuketa, červená řepa, zelené listové saláty
  • Přílohy: brambory, bramborová kaše, rýže, těstoviny, knedlíky
  • Pečivo: Bílé pšeničné
  • Koření: zelené bylinky, kari, kmín
  • Dochucovadla: rajský protlak
  • Tuky: malé množství másla, rostlinné oleje
  • Sladké pokrmy: kaše, nákyp, pudink, med
  • Nápoje: čaj, neperlivé vody, ředěné ovocné šťávy, kakao, bílá káva

Doporučujeme

Prohlédnout si proměny klientů 

Ukázkový jídelníček při žlučníkové dietě

Pondělí

  • Snídaně: Ovesná kaše s oloupaným jablkem a skořicí
  • Svačina: Hrst datlí
  • Oběd: Pstruh pečený v alobalu s hrachovými lusky a bramborovou kaší
  • Svačina: Mrkvovo-jablečné košíčky s vlašskými ořechy
  • Večeře: Špagety s houbami a cherry rajčatovou omáčkou

Dieta po operaci žlučníku - Vše o zdraví

Úterý

  1. Snídaně: Bezlepkový rebarborový koláč crumble
  2. Svačina: Bílý jogurt s medem
  3. Oběd: Dušený králík na kořenové zelenině s rýží
  4. Svačina: Pomelo
  5. Večeře: Chléb s avokádem a volským okem

Dieta po operaci žlučníku - Vše o zdraví

Středa

  • Snídaně: Ovesné vločky s mandlovým mlékem a banánem
  • Svačina: Hruška pečená s tvarohem
  • Oběd: Libový hovězí plátek s dýňovým pyré
  • Svačina: Pomerančová šťáva
  • Večeře: Hustá zeleninová polévka s bramborovými noky

Dieta po operaci žlučníku - Vše o zdraví

Čtvrtek

  1. Snídaně: Ovesná kaše s broskví
  2. Svačina: Banánové smoothie s rýžovým mlékem
  3. Oběd: Kuskus s kuřecím masem, cuketou, špenátem a kurkumou
  4. Svačina: Zdravá pomazánka z avokáda, medu a kakaa se suchary
  5. Večeře: Pečený nízkotučný sýr s cherry rajčátky, sušenými rajčaty a piniovými oříšky

Dieta po operaci žlučníku - Vše o zdraví

Pátek

  • Snídaně: Pohanková kaše s meruňkami
  • Svačina: Strouhaná mrkev s jablkem a medem
  • Oběd: Kuřecí prsa s indiánskou rýží a salátem
  • Svačina: Dýňový koláč s oříšky a skořicí
  • Večeře: Krémová cuketová polévka s krutony a parmazánem

Dieta po operaci žlučníku - Vše o zdraví

Sobota

  1. Snídaně: Špaldové vafle s bílým jogurtem a třešňovým kompotem
  2. Svačina: Banán
  3. Oběd: Plněné žampiony sušenými rajčaty a mozzarellou s quinoou
  4. Svačina: Šťáva z mandarinek, pomeranče a grepu
  5. Večeře: Rýžový nákyp se švestkami

Dieta po operaci žlučníku - Vše o zdraví

Neděle

  • Snídaně: Banánové palačinky s kokosovým mlékem a ovocem
  • Svačina: Chia pudink s mangem
  • Oběd: Krůtí plátek se šafránovým rizotem
  • Svačina: Datlová tyčinka
  • Večeře: Salát z červené řepy s ořechovým tofu a bagetkou

Dieta po operaci žlučníku - Vše o zdraví

Přejeme dobrou chuť a klidné trávení ????

TIP: Vyzkoušejte také hubnoucí jídelníček pro zdravé trávení.

dieta dietní jídelníček jídelníček slinivka žaludek zažívání žlučník

Žlučníková dieta recepty a jaký dodržovat jídelníček – Pestrý Jídelníček

Žlučník je lidský orgán, který má na starosti trávení přijaté potravy. Podílí se především na zpracování tuků. Žluč pomáhá tuky rozpouštět, usnadňuje jejich trávení a následné vstřebání.

Pokud žlučník zavalíme nadbytkem tuku, nezvládá jej zpracovat a postupně jsou oslabovány jeho funkce. Vyhněte se komplikacím už teď. Stačí dodržovat zdravý jídelníček na hubnutí jako prevenci.

Podívejte se na recepty pro žlučníkovou dietu.

Nespokojený žlučník se ozývá zpravidla tehdy, když nastávají zdravotní problémy. Potíže nejčastěji způsobuje nezdravý způdob stravování. Pokud Vás trápí bolesti žlučníku a trávicí potíže, co nejdříve navštivte svého praktického lékaře. Očividné zdravotní problémy se nikdy nesnažte vyléčit sami.

Dieta po operaci žlučníku - Vše o zdravíNaturhouse – Dieta založená na středomořské stravě. Objednejte se na konzultaci ZDARMA zde >>

  • zánětu žlučníku
  • žlučníkové kameny
  • žlučníková kolice
  • nádory žlučníku
  • po laparoskopii žlučníku
  • po klasické operaci žlučníku

Jejími zásadami by se ale měli řídit všichni, které žlučník občas potrápí nebo mají problémy s trávením některých druhů potravin. Žlučníková dieta je totiž nejlepší prevencí proti výše jmenovaným chorobám.

Hubněte zdravě a objednejte se na konzultaci ZDARMA >>

  • Jezte pravidelně 4x – 5x denně menší porce
  • Omezte příjem tuků – max 60g denně 
  • Poctivě snídejte
  • Držte si odstup mezi jídly 2 až 3 hodiny
  • Hlídejte si pitný režim
  • Dopřejte si dostatek kvalitních bílkovin
  • Vyhýbejte se pálivým a nadýmavým potravinám
  • Nekonzumujte alkohol
  • Pijte méně silné kávy

Dieta po operaci žlučníku - Vše o zdraví

Z technologických postupů se využívá vaření, vaření v páře, na vodní lázni, pečení, pečení v alobalu a dušení. Zavrhneme smažení, grilování a bohužel i pečení do zlatavé kůrky.

Maso opékáme pouze na sucho, podléváme netučným vývarem. Omáčky nezahušťujeme jíškou z másla a mouky. Místo toho můžeme použít na sucho opraženou moukou.

Používáme teflonovou pánev, parní, pomalý a tlakový hrnec.

Dieta po operaci žlučníku - Vše o zdraví

Žlučníková dieta funguje na principu omezení tuků a potravin se zvýšeným obsahem cholesterolu. Podstatou jsou lehce stravitelná jídla, která co nejméně zatěžují trávicí ústrojí. Je to plnohodnotná dieta poskytující tělu všechny potřebné živiny. Na rozdíl od některých alternativních diet, se může dodržovat i dlouhodobě.

V podstatě se příliš neliší od běžného zdravého stravování, jen navíc důrazně zakazuje některé druhy potravin a způsoby jejich úpravy. Jako inspiraci můžete použít tyto jedoduché recepty.  Při dodržování diety je třeba pamatovat na to, že každý reaguje na problémy se žlučníkem jinak. Snažte se k dietě přistupovat do určité míry individuálně.

Dieta po operaci žlučníku - Vše o zdraví

  • Libové maso s minimálním obsahem tuku:  kuřecí a krůtí prsa, telecí, libové hovězí (svíčková, zadní apod.), králík, zajíc, zvěřina
  • Uzeniny: šunky s vysokým obsahem masa
  • Ryby (méně tučné):  treska, pstruh, štika, tuňák, okoun, platýz, lín
  • Mléko a mléčné výrobky: nízkotučné do 30 % tuku – sýry, tvaroh, zakysaná smetana, acidofilní mléko
  • Vejce: jako samotný pokrm se nepodávají, pouze v jídle v lehce stravitelné formě, např. vaječná sedlina
  • Pečivo: starší bílé pečivo, suchary, veka, piškoty
  • Příkrmy: vařené brambory, bramborová kaše, noky, šišky, knedlíky, rýže, těstoviny
  • Rostlinné tuky: margarín, rostlinné oleje
  • Zeleninové polévky, slabší vývary
  • Ovoce (nenadýmavé druhy): jezte bez slupky – jablka, banány, mandarinky, grepy, broskve, meruňky, ostružiny, jahody; vhodné jsou i kompoty
  • Zelenina (nenadýmavé druhy): listová zelenina, okurky (bez slupky), cuketa, špenát, brokolice, celer, ředkvičky, kysané zelí, červená řepa, rajčata, mrkev (mladá), brambory
  • Bylinky a koření: ne ostré a dráždivé  – skořice, hřebíček, muškát, nové koření, jalovec, bobkový list, kopr, petržel a další
  • Nápoje: čistá voda, bylinkové čaje, bílá káva, ovocné a zeleninové šťávy, slabší kakao
Zajímavé:  Clostilbegyt - vše o zdraví

Ketonová dieta s KetoMix vám pomůže zhubnout >>

  • Masa: tučná, smažená, nakládaná, nevhodná husa, kachna, masové a rybí konzervy, kaviár, zvěřina
  • Vnitřnosti: všechny druhy
  • Sýry: zrající, plísňové, pikantní
  • Zelenina, lušteniny: nadýmavá, pálivá, dráždivá zelenina, kapusta, zelí, rajčata, křen, česnek, medvědí česnek, zelenina v octovém nálevu, luštěniny všeho druhu
  • Ovoce: rybíz, angrešt, kiwi, jahody, borůvky, brusinky, hrozinky, mák, kandované a sušené ovoce
  • Pečivo, moučníky: čerstvé a celozrnné pečivo, pečivo z kynutého, listového, lineckého těsta, smažené a kynuté moučníky, moučníky s tučnými krémy
  • Pochutiny: kečup, hořčice, ostré koření, sojová omáčka, a jiná dochucovadla
  • Rohlík s ovocnou marmeládou
  • Nízkotučný ovocný tvaroh
  • Ovesnou či jáhlovou kaši s ovocem
  • Bílý toast s plátkem libové šunky
  • Omeleta z míchaných vaječných bílků
  • Ovocný salát
  • Chléb s libovou šunkou
  • Banán
  • Piškoty
  • Jablko
  • Pstruh vařený v páře s bramborovou kaší
  • Králičí maso s bramborem
  • Dušená nebo grilovaná kuřecí prsa se zeleninovým salátem
  • Brokolicová polévka bez smetany
  • Dušené kuře s bylinkovými brambory
  • Špagety s rajčatovou omáčkou a kousky kuřecího masa
  • Těstovinový salát s tuňákem a zeleninou
  • Zeleninový vývar
  • 1 menší celer
  • 400 g kedluben
  • 2 středně velké petržele
  • 1 mrkev
  • 4 kuřecí prsa
  • Drcený kmín
  • Šalvěj
  • Tymián
  • Pepř a sůl

Všechnu zeleninu nakrájejte na kostičky velké dle vašeho uvážení. Rozprostřete vše do pekáče lehce vymazaného olivovým olejem. Vše posolte, opepřete a promíchejte.

Na mřížce v horní části trouby pečte asi 30 minut na 180 °C. Mezitím si připravte maso – lehce naklepejte, osolte, opepřete a posypte ze všech stran bylinkami.

Zeleninu promíchejte, maso na ni položte a pečte další půl hodiny. Kuře se zeleninou podávejte s uvařenou rýží.

Dieta po operaci žlučníku - Vše o zdraví

  • Krůtí plátky
  • Čerstvé bylinky – bazalka, tymián, libeček, petrželka
  • Sušená sladká paprika
  • Olej
  • Sůl a pepř

Krůtí plátky naklepejte, osolte a opepřete a naložte nejlépe přes noc do směsi nakrájených bylinek a papriky. Jen lehoučce vše zakápněte olejem, aby se suroviny lépe spojily.

Krůtí plátky opékejte i se směsí bylinek na suché pánvi do zlatova. Je dobré použít grilovací pánev, ke které se maso bude méně připékat. Maso podávejte například s bramborovou kaší bez smetany.

 

Je vhodná žlučníková dieta pro zdravého člověka?

Žlučníková dieta nepatří k vyhledávaným moderním dietám. Cílem této diety není ani tak zbavit se nežádoucích kil navíc, ale vyčistit příslušný vnitřní orgán. To však neznamená, že žlučníková dieta nemá na hubnutí vliv. Nastartuje Váš přechod na zdravý jídelníček a podepíše se na Vaši linii.

Žlučníková dieta vyžaduje sebekontrolu a dostatečně silnou vůli. Tak, jak je tomu zapotřebí i u ostatních výživových plánů.

Pokud netrpíte problémy žlučníkového charakteru, není zapotřebí dodržovat striktně všechny parametry této diety. Můžete ale vyzkoušet jídelníček, rychlé recepty a některá pravidla.

Rozhodně Vám neuškodí, spíše naopak. Vhodná kombinace bude ideálním startem pro Váš zdravý životní styl.

Žlučníková dieta – na co je dobrá? Recepty a rady

Dieta po operaci žlučníku - Vše o zdraví

Avokádo je vhodná potravina při žlučníkové dietě.

Zdravá výživa je nezbytná pro správné fungování mnoha orgánů. Dnes se podíváme na žlučník, který se většinou ozve až tehdy, když je pozdě a nastávají potíže. A právě tao žlučníková dieta je zde pro lidi, kteří jim chtějí včas předcházet. Neboli jinak, náš žlučník je citlivý na některé potraviny a při problémech pomáhá žlučníková dieta.

Žlučník a žlučové kameny

Žlučník, orgán ležící pod játry, hraje důležitou roli při trávení potravy. Ukládá a uvolňuje se v něm žluč, která pomáhá rozpouštět tuky a tím usnadňuje jejich trávení a vstřebávání.

Pokud si často dopřejete tučná a smažená jídla, nadměrně si tím zatěžujete žlučník, co vám časem může způsobit problémy – žlučníkové kameny.

Nejčastěji způsobují nepříjemnosti jako bolest, žloutenka, pankreatitida, či zánět žlučníku.

Žlučové kameny vznikají, když se ze žluči, kde je normálně tekutina, tvoří ve žlučníku kameny. Ty obsahují kousky mastného materiálu, který postupně tuhne a tvrdne.

Dnes, kdy je toto onemocnění běžné a postihuje nejen starší lidi, je nesmírně důležité upravit stravu a předcházet jejich vzniku.

Právě proto si řekneme více o stravě po operaci žlučníku, která je nazývána jako žlučníková dieta.

Riziko tvorby žlučových kamenů

Riziko tvorby žlučových kamenů se zvyšuje při:

  • těhotenství
  • obezitě
  • cukrovce
  • rychlém hubnutí
  • užívání některých léků (často antikoncepční pilulky)

Věděli jste? Vegetariánství a pití mírného množství vína snižuje riziko tvorby žlučových kamenů! 

Žlučníková dieta

Bolesti žlučníku a žlučníkové kameny jsou nepříjemné, ale správné stravování dokáže divy. Potřebujete ji? Otestuje se při čtení následujících otázek. Pokud odpovíte ANO alespoň na jednu z nich, tak vaše játra a žlučník mohou potřebovat pomoc.

  1. Cítíte se někdy po jídle nevolno?
  2. Máte potíže po mastném nebo smaženém jídle?
  3. Pociťujete po jídle pálení žáhy?
  4. Máte problémy s trávením pšenice, mléčných výrobků, sóji, kukuřice nebo ořechů?
  5. Máte někdy pomalou, zelenou, nebo mastnou stolici?

Aby byl váš žlučník zdravý a silný, už od nynějška byste měli začít se změnou jídelníčku.

Dietní změny na pomoc s příznaky žlučových kamenů

Neexistuje žádná specifická strava pro léčbu příznaků žlučových kamenů. Nicméně vyvážená strava, která má nízký obsah tuku může pomoci snížit symptomy. Pokud máte nadváhu, hubnutí bude nanejvýš prospěšné.

Dieta po operaci žlučníku

V první řadě začněte chápat, že žlučníková chirurgie není odpovědí na základní problém. To však neznamená, že operace není ve vašem případě nutná. Možná i vy si kladete otázku, proč cítíte bolest i po odstranění žlučníku? Odpověď je jasná – vaše stravování je totiž třeba změnit i po odstranění a operaci žlučníku!

Žlučníková dieta a její jídelníček

Podívejte se na naší rady při žlučníkové dietě:

  • Dostatek ovoce a zeleniny – snažte se mít alespoň pět porcí denně.
  • Mnoho škrobnatých sacharidů – jako příklad lze uvést chléb, rýži, obiloviny, těstoviny, brambory.
  • Mléko a mléčné výrobky – vyberte si nízkotučné mléčné výrobky.
  • Ujistěte se, že ve vaší stravě se nacházejí potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Obsahují ji výživné luštěniny, ovoce, zelenina, těstoviny, rýže …
  • Pijte hodně tekutin – alespoň dva litry denně, jako je voda nebo bylinné čaje (používejte zdravé náhrady cukru).
  • Jezte menší porce jídel a častěji.

Náš magazín radí: Mnohé zpracované potraviny s nízkým obsahem tuku mohou obsahovat vysoké množství cukru. Kontrolujte štítky na výrobcích a všímejte si kolik cukru obsahují. Pokuste se přijímat tyto potraviny co nejméně. Každý z nás si z času na čas dopřeje mastné jídlo, ale pro žlučník je to velká zátěž.

Dopřejte si co vám chutná, ale přiměřeně a s ohledem na zdraví i žlučník. Pokud máte problémy se žlučníkem, tak byste měli omezit tuky. Berte však na vědomí, že existují i ​​”zdravé tuky”, které jsou pro správné fungování organismu nezbytné. I zde platí, že vše s mírou – nedržte hladovky.

Postačí, když si osvojíte zdravé stravovací návyky, které budou mít samy o sobě vliv na množství tuku, které konzumujete.

Do jídelníčku zahrňte dostatek bílkovin

Jedním z problémů v začátcích žlučníkové diety je nedostatek bílkovin. Proteiny vždy přicházejí do vašeho těla společně s tuky, které často nejsou tolerovány. Doporučujeme proto rostlinné bílkoviny ve formě doplňků.

Zajímavé:  Častá stolice - vše o zdraví

Rostlinné bílkoviny (např. Ve formě prášku) můžete posypat na saláty a zeleniny nebo vmíchat do šťávy. Ve směsi s trochou olivového oleje, má podobnou chuť sýrové omáčky.

A například pokud se vyhýbáte masu, existují také zdroje bílkovin.

Recepty vhodné během žlučníkové diety

Sepsali jsme pro vás několik receptů, které jsou vhodné během žlučníkové diety. Tak se třeba inspirujte:

1. Směs s řepou

Co budete na tuto směs potřebovat:

  • 1 čerstvá červená řepa
  • šťáva z půlky citrónu
  • 2 lžíce lněného oleje
  • chia semínka

Řepu očistěte a nastrouhejte, následně všechny ingredience smíchejte. Dávkujte jednu čajovou lžičku směsi 3 až 4-krát denně po dobu 2 – 4 týdnů. Řepovou směs je vhodné přidat do salátů nebo jako příloha k jídlům.

2. Lněný čaj

Smíchejte 1 polévkovou lžíci celých lněných semínek do 2,5 šálku vody. Přivedeme do varu a dusíme po dobu jedné hodiny. Pak použijte filtr / síto pro oddělení semínek od vody. Pijte 1 šálek denně na lačný žaludek. Žlučníková dieta by tento skvělý nápoj určitě neměla postrádat.

3. Zeleninové smoothie

Kdysi jsme vám ukázali skvělé ovocné smoothie recepty, které patří mezi nejoblíbenější. Žlučníková dieta však vyžaduje i hodně zeleniny. Připravte si proto následující suroviny:

  • 1 svazek petržele
  • 3 středně velké cukety
  • hrstku zelených fazolek
  • 5 stonků celeru

Vyjmenované ingredience promyjeme a pak vložíme do mixéru. Přidejte i trochu teplé vody, ať je konzistence lepší. Pijte 1 – 3 za den před jedem nebo po něm, podle toho jak chcete. Je to výživné a lehce stravitelné. Zeleninové smoothie je vhodné při bolestech žlučníku a na podporu jeho funkcí.

TIP: Pro lepší chuť přidejte dušené jablka s čerstvou citronovou šťávou. Nebo můžete zkusit přidat česnek a zázvor se zeleninovým vývarem. Můžete použít i avokádo, které dodá pěknou krémovou texturu a množství prospěšných látek.

Potraviny, kterým se vyhýbejte u žlučníkové diety

  • vajíčka
  • cibule
  • vepřové maso
  • mléko
  • grapefruit
  • hydrogenované oleje
  • pomeranče
  • fazole
  • nasycené tuky
  • kukuřice
  • káva
  • alkohol

Vhodná strava po operaci žlučníku nebo během diety

Vhodné jsou tyto potraviny:

Několik rad na závěr

Nezapomeňte, žlučníková dieta není klasická redukční dieta. Nevnímejte ji proto jako ostatní diety zaměřené na hubnutí a snížení kalorického příjmu. Jsou to v podstatě určité stravovací návyky, které je třeba si osvojit při problémech se žlučníkem.

A co ještě poradit? Snad ještě – nepřejídejte se, nejezte ve stresu a vyhýbejte se co nejvíce polotovarům a baleným potravinám. Nejdůležitější věc, kterou musíte udělat, je poslouchat své tělo. Věříme, že problémy jako bolest žlučníku rychle pomine a vy se budete cítit podstatně lépe!

Co si dále o žlučníku přečíst?

  • Jak přírodně a přirozeně řešit bolesti a problémy žlučníku?

VIDEO: Žlučník a jeho funkce

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Strava při onemocnění žlučníku

Dieta po operaci žlučníku - Vše o zdraví

Stále častěji ke mně pro pomoc přicházejí klienti, co mají, nebo se domnívají, že mají, problémy se žlučníkem.  Pomocí kondičního orgánového skeneru jsem schopna rozlišit, zda se jedná o nedostatečnost žlučníku, či zánět, případně to, že tyto problémy nejsou způsobené tímto orgánem. Proto bych se v tomto příspěvku ráda zmínila o preventivních i léčebných dietárních opatřeních žlučníku.

K čemu nám tento malý orgán slouží?

Žlučník je uzpůsoben v těle jako zásobárna žluči. Žluč se vytváří v játrech a žlučník využívá jako zásobník. Po jídle pak žluč odtéká prostřednictvím žlučovodů do tenkého střeva, kde pomáhá s trávením tuků.

Konkrétně tak, že působí na tuk jako povrchově aktivní látka, z tuku tvoří jemné kapičky a ty pak prostupují střevní stěnou do krevního oběhu a dále na zpracování v játrech a do potřebných tkání. Průměrně tělo vytvoří kolem 500 ml žluče denně.

Nezdravá a nekvalitní strava, nepravidelnost v jídle, stres, konzumace jídla ve spěchu. To vše může žlučník namáhat, dráždit jej a zhoršovat jeho činnost.

Někdy může jít o velmi bolestivý záchvat, nebo se vlivem škodlivých faktorů ve žlučníku koncentrují žlučové kameny, které zhoršují jeho funkčnost a při neřešení operativní a dietární cestou může propuknout v zánět.

Bohudík, bez žlučníku se dá žít úplně normálně. Mnohdy je lepší žlučník při pravidelných a stupňujících se problémech raději nechat laparoskopicky vyjmout a i bez něj žít nadále plnohodnotný život.

Rozhodně je to lepší, než pravidelně chodit na kontroly v dlouhých intervalech a hlídat, zda se kameny zvětšují, nebo zda jsou záněty četnější nebo méně, a hlídat si každé sousto. Je totiž mnoho potravin, co žlučníku a jeho činnosti přitěžují.

Samozřejmě je ideální vsadit na prevenci a žít tak, aby žádné problémy nepropukly.

Připomínám, že bolestivost a citlivost se u každého může lišit, někdo je citlivý jen na určitou surovinu, někdo nesnese jídel a surovin více. Silné bolesti se projevují nejčastěji po tučném jídle, smaženém, alkoholu nebo tučných sladkostech. Snažte se tedy této stravě vyhýbat.

Důležité je také jíst přiměřené a dobře stravitelné porce jídla. Pokud se potíže dostaví, zvolte šetrnou stravu a vhodné bylinné nálevy.

Pokud jsou problémy opakující se a rozšiřují se i na zdravé a potřebné potraviny, jako jsou zelenina, ořechy, otruby, celozrnné pečivo a polotučné mléčné výrobky, tak je vhodnější provést laparoskopickou resekci žlučníku.

Jak vypadá nemocniční dieta po operaci žlučníku?

První den po operaci je nutné dostatečně pít, opět je vhodná převařená voda, bylinné nálevy s bylinkami přímo určenými pro žlučníkové obtíže.  Postupně se začne se nenadýmavým pečivem a slabšími, málo tučnými vývary. Postupně je po 2 až 3 dnech vhodné navykat si na běžnou stravu, jakou jste měli rádi, ale velmi opatrně.

Většina klientů po resekci žlučníku má zkušenost, že když najeli na běžnou stravu, tělo se přizpůsobilo a mohou jíst bez omezení, až na pár výjimek, vše.

Pak je tu ale skupina klientů, co po operaci žlučníku musí dodržovat principy žlučníkové diety s přizpůsobením na celoživotní konzumaci a výkyv stravy jim udělá zažívací obtíže – buď nepříjemné průjmy, křeče a podobně.  V horším případě i zánětlivost střev se zhoršeným vstřebáváním elektrolytů a vitaminů rozpustných ve vodě a hlavně v tucích.

Ve většině případů se také dá vždy vymyslet stravitelná alternativní forma důležité suroviny. Například namočit semínka, nebo je pomlet, nebo místo ořechů konzumovat ořechová másla. Všechny zdravé potraviny mají v našem jídelníčku svou nezastupitelnou úlohu.

Vyhýbejte se čerstvému, ještě teplému pečivu, které hodně nadýmá, a celozrnnému pečivu. Stejně tak zelenině, jako je zelí, kedlubny, luštěniny, ale i cibule a česnek. Sbohem dejte i sladkostem – především čokoládě, různým sušenkám, dortíkům i kakau. Velké bolesti vám může způsobit tučné maso a uzeniny, smažená jídla, různé dresinky a majonézy.

Strava po resekci žlučníku vypadá následovně:

Základním principem u žlučníkové diety je omezení příjmu tuků, jenž by neměl překročit hranici cca 60 g denně a dále je důležité si rozdělit porce jídla na menších 5 – 6 dávek v průběhu dne, což v podstatě splňuje i dietní doporučení pro hubnutí a pro zdravý životní styl. Dále je důležité se vyhýbat pálivým a nadýmavým potravinám. Nevhodná je také konzumace alkoholu. Při přípravě jídla by se neměly používat tuky, výjimkou je malé množství olivového oleje, jinak se doporučuje pouze vaření nebo dušení, případně pečení bez tuku.

Zajímavé:  Hodnoty crp - vše o zdraví

Nevhodné potraviny při ohleduplné stravě k trávení:

  • tučné maso
  • uzeniny
  • konzervované výrobky
  • pálivé koření a pikantní jídla
  • čerstvé, smažené a sladké pečivo
  • nadýmavá a dráždivá zelenina (luštěniny, cibule, česnek, fazolové a hráškové lusky, květák, brokolice, kedlubna, zelí, kysané zelí, nakládané okurky, kvašené okurky, ředkvičky)
  • káva
  • perlivé a jemně perlivé nápoje
  • alkohol
  • tučné mléčné produkty
  • ovoce s drobnými semínky (jahody, ostružiny, maliny, kiwi, hrozny, borůvky, jedlé jeřabiny)
  • rajčata – konzumace ideálně po odstranění semínek
  • majonézy, hořčice, tatarské omáčky, pálivý kečup 

Jak bylo uvedeno, vhodné jsou na pravidelné popíjení i bylinné nálevy, co pomáhají správné funkci žluči a jater. Vyzkoušejte tuto speciální bylinnou směs moringy olejodárné s ostropestřcem mariánským. Toto snoubení bylin z tohoto výrobku dělají skvělou směs na očistu jater a dobrou činnost trávicího sytému. Vyzkoušejte za studena i s pár kapkami jablečného octa.

Dieta po operaci žlučníku

Dieta, kterou by měli v zájmu svého zdraví dodržovat pacienti po operaci žlučníku, je v podstatě žlučníková dieta, což znamená, že je určená také pro pacienty, které dlouhodobě trápí problémy se žlučníkem, a kteří tuto operaci nebyli nuceni podstoupit. Jaké jsou její základní pilíře? A co pacientům hrozí v případě nedodržení příslušných dietních opatření?

Dieta po operaci žlučníku - Vše o zdravíDieta po operaci žlučníku

Žlučník a jeho význam

Než se začneme věnovat jednotlivým aspektům žlučníkové diety, považujeme za účelné alespoň stručně objasnit úlohu žlučníku lidském těle.

Žlučník je vakovitý orgán ve tvaru hrušky, který se nachází na spodní části jater, a slouží jako zásobárna žluči produkované játry.

Jeho hlavní funkcí je rozmělňování tuků a tím napomáhat jejich trávení. Právě s touto funkcí žlučníku souvisí význam žlučníkové diety.

Restrikce tuků v potravě

Pokud mají pacienti problémy se žlučníkem (mezi typické příznaky patří časté říhání, zvýšená plynatost, časté nevolnosti, nepříjemné pocity nebo bolesti břicha po jídle), měli by co nejvíce omezit obsah tuků v přijímané potravě. Právě redukce tuků v přijímané potravě představuje základní pilíř žlučníkové diety.

Význam diety

Žlučníková dieta je obligatorní součástí léčby pacientů po operaci žlučníku, stejně jako pacientů s výše popsanými obtížemi, jejichž zdravotní stav si však naštěstí doposud nevyžádal operaci žlučníku (operace žlučníku spočívá ve vyjmutí tohoto orgánu, což lze provést klasickou chirurgickou  cestu, stejně jako laparoskopicky). Má tedy i svůj preventivní význam – jejím dodržováním pacienti do velké míry  předcházejí žlučníkovému záchvatu a případné operaci.

Jak se stravovat po operaci

Jak přesně by se tedy měli pacienti stravovat? Bezprostředně po operaci je nutný přísný dietní režim.

Pacienti mohou pít pouze hořký čaj, postupně lze přidat suchar nebo rohlík. Následně lze přidat dětskou kojeneckou výživu (ovocnou přesnídávku), dušenou mrkev, těstoviny nebo rýži.

To vše bez tuku a omastku. Maso (pouze libové a mleté) lze přidat až po několika dnech.

Dietní opatření po propuštění pacienta z nemocnice (po několika dnech – v závislosti na stavu pacienta) již tak přísná nejsou, je však nutno vyvarovat se tuků a celé řady potravin.

 Níže uvádíme přehled vhodných a nevhodných potravin. Je však třeba vycházet z toho, že dieta je u jednotlivých pacientů velmi individuální, některým mohou jisté potraviny vyloženě vadit, jiným ne.

Vhodné a nevhodné potraviny

Mezi vhodné potraviny při žlučníkové dietě patří: libová šunka, drůbež,  ryby, pečivo, rajčata, špenát, jablka, broskve, brambory a produkty z brambor, žemlovky, pudinky a obecně netučná jídla s obsahem do 10g tuku na porci. (Tuk by měl být rostlinného původu, v žádném případě se nesmí jednat o sádlo.)

Naproti tomu skupinu nevhodných potravin tvoří: především uzeniny, paštiky, tučná masa (například kachna), salámy, jitrnice, tučné a zrající sýry, vejce, šlehačka, ořechy, některé druhy ovoce – zejména bobule s obsahem zrníček (maliny), nebo nadýmavé ovocné druhy (například hrušky), okurky, cibule, česnek, kapusta, luštěniny, kynuté pečivo a kořeněné polévky.

Rizika při nedodržení

Rizika při nedodržení doporučených dietních opatření pak vyplývají ze samotného významu žlučníkové diety – tedy v prevenci zhoršení problémů se žlučníkem a zabránění stavům vyžadujících lékařský zákrok. Jinými slovy pokud pacient význam dietních opatření podcení, hrozí mu zdravotní obtíže, od nevolnosti po jídle, přes žlučníkovou koliku, až po nutnost vyjmutí žlučníku.

Foto: Freeimages.com

Dieta po operaci žlučníku

Dieta po operaci má být dodržována 4-8 týdnů. Po laparoskopickém výkonu je zpravidla kratší, 2-3 týdny.

Protože po výkonech v břiše všeobecně dochází k po­ruchám funkce dutých orgánů v důsledku prosáknutí a srůstů, je třeba jistého dietního omezení až do doby, kdy se srůsty stanou jemnými a nebrání ve funkci ža­ludku a střev. Pak se většina operovaných z diety uvol­ní a zřídka vyloučí některé jídlo doživotně.

Nemalým problémem společenským, zdravotním a ekonomickým je současná obezita populace. Na té se podílí velkou měrou složení stravy, v níž převládají uhlovodany – cukry, obsažené v cukrech a mouce, rý­ži. Onemocnění žlučníku a žlučových cest samy vedly k jistému omezení v kalorickém příjmu. Po zrušení příčiny obtíží jsou často nemocní zaskočeni rychlým váhovým přírůstkem.

Je tedy třeba zvažovat kalorickou hodnotu přijíma­ných potravin. Dnes jsou prodávané potraviny většinou kaloricky identifikovány. Potraviny by měly být přijímány zprvu v menších množstvích 4-5x denně. Z důvodu většího komfortu spánku omezovat večerní dávku.

Obávané tuky po výkonu na žlučníku a žlučo­vých cestách: netřeba se omezovat v užívání přiroze­ných tuků, jako jsou máslo, olej nebo ztužené tuky do 50 g denně. Nejsou vhodné tuky upravované vysoký­mi teplotami nebo dokonce užité ke smažení. Ty ury­chlují činnost střev a zvyšují plynatost.

Ty mohou být příčinou bolestí v břiše po operaci. Není námitek proti mléku a mléčným výrobkům, stejně jako proti libové­mu masu (telecímu, hovězímu, drůbežímu, netučným rybám, šunce, králičímu masu).

V pooperačním obdo­bí většinou operovaní nesnášejí tučná masa všeho druhu, včetně masa tučných ryb jako je úhoř, sumec, i tučný starý kapr; vepřové, škvarky, sádlo, lůj, slepi­ce, husy, kachny, skopové, výrobky ze zabijačky, uze­niny, majonézu a všechny výrobky, které ji obsahují.

Jako přílohy možno užívat přílohy běžné – brambory ve formě vařené, pečené či kaše, rýže, knedlíky, těsto­viny. Ne bramborák, opečené bramborové hranolky, krokety, lupínky. Nesnáší ovoce a zeleninu s velkým zbytkem a nadýmající. Z této zásady se odvíjí ostatní. Nic nesmažit, tuk jen přirozený.

Kořenit jemně je možno. Čerstvé houby a kyselé okurky včetně naklá­dané zeleniny minimalizovat, nejíst kapustu, hrách (nikoliv čerstvý), květák, fazole, celer, česnek a cibuli ve větším množství nebo osmaženou, kořenovou zele­ninu, hrušky, švestky, ořechy a třešně, melouny. Kom­poty možno všeho druhu.

Pečivo starší, ne čerstvý chléb. Zkraje ne kupované cukrářské výrobky, lepší je piškotové pečivo, suchary. Z vajíček můžete bílek i va­jíčka na měkko. Z mléka téměř vše i sýry, krom sýrů těžkých a uzených. Tvrdý alkohol se nedoporučuje, sklenka piva nebo vína, slabá černá káva nevadí.

Postupem doby budete dietu opouštět. Pokud ně­která jídla, která jste zkusili, způsobí obtíže byť malé, nutno je odložit a zkusit později. Vlastní zkušenost je důležitější než jakákoliv doporučení.

Zdroj: Operace žlučníku a žlučových cest, nakladatelství Triton

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál! Přidat komentář

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *