Problémy s nadýmáním – Vše o zdraví

Za průjem označujeme vodnatou stolici, která se objeví častěji než 3x za den. Akutní forma průjmu nás může přepadnout bez varování.

Sníme něco zkaženého nebo něco, co nám nesedne a máme zaděláno na problém. Na vině mohou být taky některé léky, jejichž užívání má projímavý účinek.

Nebezpečí akutního průjmu tkví v dehydrataci a minerálovém rozvratu. Pokud vás přepadne průjem, hodně pijte. 

K léčbě průjmu slouží:

  • Antimolitika, která zpomalí pohyb střev. Hodí se zejména, když se potřebujete bezpečně vzdálit od záchodu např. při cestování. Patří sem například Imodium. 
  • Antisekretorika sníží střevní sekreci. Zástupcem této skupiny je např. Hidrasec.
  • Adsorbencia na sebe vážou škodlivé látky – toxiny. Např. aktivní černé uhlí.
  • Dezinficiencia se hodí v případě infekčního průjmu. Nejznámějším zástupcem je Endiaron.
  • Probiotiky můžete klasickou léčbu průjmu doplnit. Obnovují přirozenou mikroflóru ve střevě.

Problémy s nadýmáním - Vše o zdraví Nadýmání a plynatost

Některá jídla nám umí pěkně zavařit. Určitě jste se s tím už někdy setkali. Nafouklé a bolavé břicho a křeče. Nic příjemného. Plyny v žaludku vznikají přirozeně. Denně jich vyprodukujeme až půl litru.

Jejich vyprodukované množství značně zvyšuje např. konzumace některých jídel (luštěniny, zelenina), věk, hormonální nerovnováha, stres i spěch při jídle.

Přípravky vhodné na nadýmání a plynatost jsou deflatulencia, k nimž patří třeba Espumisan a probiotika. 

Problémy s nadýmáním - Vše o zdraví  Problémy s trávením

O problémech s trávením mluvíme tehdy, když máme pocit, že nám jídlo leží dlouho v žaludku a trpíme pocitem plnosti. Pomocnou ruku nám v tomto případě podají trávicí enzymy, které zlepšují rozklad potravy. Užíváme je během jídla nebo těsně po něm. Občas mohou pomoci i bylinky, které najdete ve vybraných čajích – takové například nabízí značka Leros.

Problémy s nadýmáním - Vše o zdraví Pálení žáhy

O pálení žáhy mluvíme ve chvíli, kdy se nám žaludeční šťávy vrátí do jícnu a podráždí ho. V určitých situacích cítíme lehké pálení žáhy všichni třeba, když si lehneme po jídle, nebo když něco děláme v předklonu. Pokud se u vás pálení žáhy objevuje pravidelně, nepodceňujte to a raději navštivte svého lékaře, aby vás vyšetřil. K přípravkům na pálení žáhy patří:

  • Antacida, která neutralizují kyselé žaludeční šťávy. Patří k nim třeba přípravky Rennie. 
  • Algináty fungují tak, že na povrchu žaludku vytvoří ochrannou vrstvu. Do této skupiny patří Gaviscon.
  • Inhibitory protonové pumpy sníží tvorbu žaludečních kyselin např. Apo-Ome.

Problémy s nadýmáním - Vše o zdraví Co pomáhá na pálení žáhy

Dá se říct, že na pálení žáhy pomáhá střídmější strava. Rozhodně byste se měli vyhýbat potravinám, které dráždí jícen. Odpusťte si tučné a sladké, čerstvé pečivo, cibuli a česnek, koření, kávu i alkoholické nápoje. Osvědčená první pomoc je jedlá soda.

Problémy s nadýmáním - Vše o zdraví  Zácpa

Zácpa se definuje velmi obtížně. Každý má své vnitřní pochody nastavené trochu jinak. Nejběžnější definice, se kterou se setkáte je: „Zácpa je stav, kdy dochází k vyprázdnění stolice v intervalu delším než 1× za tři dny a v množství menším než 80 g.“ Ale neberte to jako dogma.

Za zácpu považujeme i vyprazdňování, které je namáhavé nebo nedostatečné. Zácpa se dá léčit pomocí jednoduchých cvičení, kdy procvičujete defekační reflex. Další možností jsou laxativa – projímavé léky. Neměly by se užívat dlouhodobě bez porady s lékařem. Mohly by váš problém ještě zhoršit.

Méně invazivní možností jsou sirupy, tablety nebo žvýkací kostky s vlákninou, které zlepšují střevní pochody a změkčují stolici. 

Léky na zažívání      Doplňky stravy

Blog Online Fitness

Životní styl

23.05.2017

Pokud jste se někdy cítili trapně nebo vás někdo ztrapňoval za to, že jste si prdli, jednoduše řekněte, že jste zdraví. Jaký vliv má „upouštění větrů“ na naše zdraví? Základní věci, o kterých moc lidí mluvit nechce, ale přitom je známe všichni 🙂

  •  Problémy s nadýmáním - Vše o zdraví
  • Ok uznávám, prdění není zrovna nejvíce okouzlující způsob, jak zlepšit nebo posoudit naše zdraví, nicméně svědčí o zdravém, dobře fungujícím trávicím systému a vyvážené úrovni střevních bakterií.
  • Dle stránek věnovaných prdění (ano i takové weby opravdu jsou) se klasický prd skládá z těchto složek:
  • 9% dusík
  • 21% vodík
  • 9% oxid uhličitý
  • 7% methan
  • 4% kyslík
  • 1% hydrogen sulfid (kvůli tomuhle to smrdí)

Americké studie doporučují, aby lidé upouštěli větry 5 – 10x denně, další udávají číslo 14. Většina prdů se objevuje, když spíme.

Potraviny, o kterých je známo, že způsobují plynatost mají vysoký podíl sacharidů, jako jsou fazole, artyčoky, mléčné výrobky, sladké brambory, oves, ořechy, sója a pšenice.

Abyste přestali prdět, museli byste jíst pouze rafinovaný cukr, a o tom myslím netřeba diskutovat. 

Zajímavý faktNavzdory tomu co se naše společnost snaží předkládat, ženy prdí stejně tak často jako muži. Studie na americkém webu dokonce poukazuje na fakt, že když ženy konzumují stejné množství stejného typu jídla, mají více koncentrované a smradlavé prdy než muži.

Nezávisle na tom proč nebo jak často prdíme, zde je pár důvodů že je to pro nás dobré a zdravé.

Redukce nadýmáníNadýmání je způsobeno nahromaděním plynu ve střevě, které se uvolňuje. Nadýmání může samozřejmě způsobovat různé zdravotní potíže, přes obvyklé nepohodlí a nafouknuté střeva až po bolesti a dlouhotrvající potíže. Pokud jste schopní pravidelně prdět, víte že vaše tělo funguje jak má a je zdravé.

Pomáhá nám balancovat dietuUpouštění větrů vám může pomoci rozhodnout, jestli je vaše stravování vyvážené či nikoli. To je možné díky tomu, že vaše tělo reaguje na různou stravu různým způsobem. Například pokud jíte hodně červeného masa, vaše prdy budou více smrdět. Pokud jíte hodně cukru, budete prdět více ale prdy budou mít neutrální odér.

Problémy s nadýmáním - Vše o zdraví

Snižuje bolesti břichaPokud se snažíte zadržovat větry, způsobujete si bolesti v podbřišku a také možné zdravotní komplikace.

Každý rozumný člověk (netřeba na to mít bílý plášť) vám řekne, že je třeba upouštět větry, abyste bolesti předešli nebo ji odstranili.

Pokud vám nejde si prdnout ale cítíte nadýmavou bolest, můžete jemně masírovat břicho abyste tělu pomohli posunout vzduch skrz trávicí systém. Tohle se taktéž dělá u malých štěňat nebo dětí.

Udržuje zdravé tlusté střevoZadržování větrů nebo snaha jakkoli kontrolovat jejich vypouštění může ublížit vašemu tenkému střevu a zanítit hemeroidy. Lidé kteří mají problémy s tlustým střevem dostanou od lékaře vzácnou radu – nezadržujte prdy. Je tedy nejlepší upouštět plyny tehdy, kdy potřebujete.

Čichat vlastní prdy je zdravé Taky jsem se tomu podivila, nicméně hydrogen sulfide, který naše vnitřnosti během trávení produkují mohou předcházet mitochondriálnímu poničení našich buněk. Tohle slouží jako prevence pro vznik mrtvice, onemocnění srdce a artritidy.

Plynatost nám může poukázat na alergie na jídlo

To, jak často prdíme nám může být vodítkem k tomu, jestli máme alergii na určitý typ jídla, jako například intoleranci na laktózu nebo onemocnění žaludku. Při těchto nemocech budeme po určitém typu jídla více prdět.

Je to jednoduše příjemné Jakkoli se tu tohoto budete smát, všichni musíme uznat, že se cítíme dobře když si dobře prdneme. Vedle toho, snažit se zadržovat prdění nám může způsobit jen bolest, nepříjemné pocity a podrážděnost, a myslím, že opravdu nikdo nepotřebujeme ani jedno z toho

Pokud máte přesto pocit, že prdíte až příliš a rádi byste to omezili, zkuste se v první řadě zaměřit na to, jestli netrpíte určitým druhem alergie či nesnášenlivosti na jídlo. Potom existuje pár základní rad, jako je pomalé jedení a pořádné žvýkání potravy a vyhýbání se slazeným syceným nápojům a sladidlům. Při plynatosti také samozřejmě pomáhá pravidelné cvičení 🙂

A jinak se jednoduše můžete ujistit, že jakkoli jsme krásní, inteligentní a skvělí, pořád jsme jen lidi a prdíme, smrkáme, kýcháme a ráno vypadáme jako z filmu o Zombie Apocalypse (alespoň já tedy ano). A hlavně – pokud často prdíte, můžete si pogratulovat. Máte zdravé zažívání a to je něco, za co máme být vděční. 

  1. Elen Šarmanová
  2. Trenérka a redaktorka OnlineFitness.cz
  3. Problémy s nadýmáním - Vše o zdraví

Nadýmání a plynatost: Kdy už jde o problém?

Nadýmání patří mezi nepříjemné projevy organismu, o kterých neradi mluvíme. Na vině je nadměrná tvorba plynů v trávicím traktu reagující na skladbu jídelníčku, zdravotní stav i úroveň pohybové aktivity.

Část plynu se vstřebá, zbytek musí ven

Odborně se tento stav označuje jako flatulence nebo meteorismus. Převážná část plynů se vstřebává v trávicím traktu a zbytek odchází konečníkem z těla ven. Zdravý člověk vypuzuje plyn přibližně 10× denně v množství 30–130 ml. Celkově je to 1–1,5 litru plynu za den.

Objem plynu závisí především na:

  • množství a složení stravy,
  • tělesném pohybu,
  • psychickém stavu.
Zajímavé:  Alergie na jídlo - vše o zdraví

MUDr. Veronika Horáková z kliniky pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV na webu ulekare.

cz popisuje nadýmání: „Meteorismus, zvýšená plynatost a nadýmání se projevuje vzedmutím břicha v důsledku rozepnutí trávicí trubice nadměrným obsahem plynu, bolestí břicha, nejčastěji bodavou, píchavou, která se může objevovat kdekoliv v tlustém střevě.“

Bakteriální osídlení střev

V tlustém střevě lidí přežívají stovky různých bakterií (probiotika), které působí pozitivně na náš organismus. Tyto bakterie se živí prebiotiky. Konzumací některých potravin určitým bakteriím pomůžeme v jejich množení.

Střevní bakterie vytváří plyny, jako je vodík a metan. Rektální plyn je tvořený z 80–90 % těmito střevními bakteriemi. Ve střevě se bakterie živí polysacharidy a cukry ze stravy. Pokud tyto sacharidy v jídelníčku chybí, snižuje se produkce rektálního plynu.

Složení větrů:

  • dusík 11–92 %
  • kyslík 0–11 %
  • CO2 3–54 %
  • vodík 0–86 %
  • metan 0–56 %

K odstranění plynů z trávicího traktu dochází nejen plynatostí, ale také říháním, vstřebáním do krve nebo spotřebováním bakteriemi.

Pozor na intolerance potravin

Důležitým faktorem při tvorbě plynu je také individuální snášenlivost potravin. Některým lidem může vadit lepek, laktóza, fruktóza nebo třeba vejce. Proto když dvě osoby sní stejné množství sacharidů, jedna vyprodukuje velké množství plynů, zatímco druhá žádné.

Plynatost jako výsledek zdravého trávení

Plynatost je velmi nepříjemná zejména ve společnosti, kde obtěžuje nejen fyzicky, ale i psychicky. Mnoho lidí však zapomíná na to, že vždy je lepší plynatost, než její opak. Zástava odchodu plynů je totiž varujícím příznakem toho, že je něco v nepořádku.

Internetová stránka verywellhealth.com v článku o nadýmání poznamenává: „Je mnoho zdravých potravin, které způsobují nadýmání. Patří sem např. křehká zelenina. Produkce plynů je zcela normální v případě, že se váš jídelníček skládá ze zdravých potravin. Mnoho lidí si všimne zvýšené plynatosti ve chvíli, kdy se rozhodnou žít zdravěji a oživí svůj jídelníček.“

Kde se plyny v našem těle berou?

  • ze spolykaného vzduchu (dusík)
  • z krevních plynů vylučovaných střevní stěnou
  • z plynů vznikajících při trávení
  • z plynů vznikajících při kvašení sacharidů
  • z plynů, které vznikají hnitím bílkovin a sekretů

Nadýmání

Jako nadýmání se označuje subjektivní pocit zvýšeného množství plynu ve střevech. Většinou se jedná o pocity tlaku a napětí či bolesti v břiše. Tímto projevem trpí 16 – 30 % populace. Nepříjemný pocit bývá často lokalizovaný v pravém nebo levém podžebří, případně v pravém dolním kvadrantu. U některých lidí dochází k distenzi, což je aktuální změna břišního obvodu.

Na webové stránce kliniky v Clevelandu upozorňuje gastroenteroložka Christine Lee: „Zvýšená tvorba plynu může být následkem zdravotních potíží, jako je diabetes, sklerodermie, porucha funkce štítné žlázy, bakteriální přerůstání ve střevech, syndrom dráždivého tračníku nebo divertikulóza.“

Častěji trápí ženy a seniory

Primář MUDr. Karel Lukáš, CSc., ze 4. interní kliniky gastroenterologie a hepatologie 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze pro server mojezdravi.cz uvádí: „O nadýmání hovoříme teprve tehdy, když se v těle tvoří větší množství plynů, které se nedostatečně vstřebávají nebo neodcházejí ven přirozenou cestou.“

Také upozorňuje na to, že k nadýmání jsou náchylnější ženy a starší lidé. Důvodem jsou patrně výkyvy v hladině ženských pohlavních hormonů, které jsou nestabilní zejména v rámci cyklu, během těhotenství a v období menopauzy. Senioři zase trpí kvůli umělému chrupu, různým chorobám dutiny ústní a převaze jednoduchých sacharidů ve stravě.

„Jestliže se nadýmání opakuje častěji a postižený vnímá tento stav jako nepříjemný, obtěžující a komplikující mu život, pak je záhodno hledat řešení,“ dodává lékař Karel Lukáš.

Potraviny, které přispívají k tvorbě plynu

Problémy s nadýmáním - Vše o zdraví

  • luštěniny (hlavně fazole, hrách, čočka, sójové boby)
  • mléko a mléčné výrobky (mléko, sýry, zmrzlina)
  • nadýmavé druhy zeleniny (zelí, kapusta, květák, brokolice, ředkvičky, okurka, chřest, česnek, cibule, celer, kukuřice)
  • některé druhy ovoce a ovocné kompoty (švestky, hrušky, jablka, banány, hroznové víno, hrozinky)
  • cereálie a pečivo (všechny potraviny obsahující pšenici)
  • tučná jídla (smažené pokrmy, tučná masa, smetanová jídla)
  • potraviny obsahující velké množství vzduchu (např. sněhové pusinky)
  • potraviny s vysokým obsahem vlákniny a doplňky stravy na bázi vlákniny (např. pšeničné otruby, psylium, laktulóza, metylcelulóza)
  • slané pochutiny (zadržují v těle vodu, což může způsobit nadýmání)
  • nadměrné množství jednoduchých cukrů (sladkosti, bonbóny, zákusky)
  • kvasnice
  • sycené nápoje
  • některé léky

Nadýmání a plynatost může být následkem narušené střevní mikroflóry. Nejčastěji k tomu dochází po antibiotické nebo hormonální léčbě.

TIP: Objevte 15 potravin proti nadýmání + osvědčené babské rady.

Jak řešit nadměrnou plynatost?

Kromě dietních opatření jsou základním požadavkem opatření režimová.

  • Jezte v klidném prostředí, pomalu a bez stresu.
  • Ještě než jídlo spolknete, pořádně ho rozkousejte.
  • Přidejte pohybovou aktivitu.
  • Přestaňte kouřit.
  • Eliminujte žvýkání žvýkaček.
  • Soustřeďte se na jídlo a snažte se předejít polykání vzduchu.
  • Z pečiva vybírejte raději starší tmavé a vyhněte se bílému čerstvému pečivu, zvlášť pak kynutému.
  • K pití nepoužívejte brčko, protože kvůli němu dostanete do trávicího traktu více vzduchu.
  • Dodržujte optimální pitný režim a zároveň se vyvarujte nadměrné konzumace tekutin během jídla či těsně po něm.
  • V případě nadýmání sáhněte po bylinkách a rostlinných silicích (anýz, kmín, fenykl, heřmánek, máta, zázvor apod.)

TIP: Prohlédněte si ukázkový jídelníček proti nadýmání. Je však opravdu pouze ukázkový. Jídelníček na míru s vyloučením potravin, které vám nesedí, nejlépe navrhne výživový poradce.

Prvním krokem v prevenci nebo léčbě plynatosti je omezení množství tzv. flatugenních (nadýmavých) nápojů a potravin. Extrémně flatugenní potraviny mohou způsobit i více než 40 odchodů větrů za den.

9 tipů, jak si poradit s plynatostí přírodní cestou

Zkusili jste všechno a nic nezabírá? Navštivte lékaře

Eliminovali jste nadýmavé potraviny, přidali do svého života pohyb, začali se vyhýbat stresu a nadýmání vás i přesto stále trápí? Vydejte se ke svému praktickému lékaři nebo přímo ke gastroenterologovi. Vaše potíže mohou mít totiž závažnější příčinu, jako je např. onemocnění jater, žlučníku, slinivky břišní, střev nebo žaludku či hormonální nerovnováha.

K návštěvě odborníka apeluje také zahraniční lékařský server mydr.com: „K lékaři spěchejte i v případě, že se k nadýmání přidá zvracení, průjem, zácpa, krev ve stolici, bušení srdce nebo náhlé hubnutí.“

nadýmání plynatost střevní bakterie střevní mikroflóra trávení

Nadýmání

„Od té doby, co jím jinak, mám věčně nafouklé břicho, “ říkají někteří z vás. Proč se to děje? Proč někdo nemůže luštěniny, jiný zeleninu a jak z toho ven?

Někdo má a někdo nemáProblémy s nadýmáním - Vše o zdraví

Nadýmání, škrundání břicha a větry trápí někoho větší část života. A když pak začne jíst jinak, najednou to pomine. Takovým šťastlivcům pak jako zázakem zmizí břicho, které jinak nešlo vysportovat, přestane to v nich žbluňkat a vůbec hlasitě pracovat během trávení, zbaví se plynatosti, je jim fajn.

Někomu se ale po přechodu na náš jídelníček naopak střeva rozjedou a začnou pracovat hlasitě nebo se objeví nadýmání, které dotyčného doposud vůbec netrápilo. A vy se pak vyděšeně ptáte, co se děje, jestli tedy máte jíst nezdravě, vynechat luštěniny či zeleninu, protože po „normálním“ jídle to nemáte.

Proč se to děje a jak je to správně

Odpověď je poměrně jednoduchá. Nadýmání ani hlasité škrundání v břiše by nás obtěžovat nemělo. Vůbec. To je standard. Pokud jste na to až do změny jídelníčku netrpěli a teď to začalo, pak je to tím, že se střevo probudilo k životu. Je to v zásadě dobrá zpráva, protože to znamená, že se střeva dala do pohybu a začala se čistit.

Chápeme, že vás to může obtěžovat, ale je třeba vytrvat. Konvenční strava naše střeva doslova ochromuje. Zahleňují se takřka vším, co běžně člověk jí.

Typickým zdrojem hlenu ve střevech je bílá mouka (tedy všechno běžné pečivo, jíška v polévce, zahuštěné omáčky, sladkosti), mléčné výrobky, cukr ve všech podobách, nadbytek ovoce nebo třeba černý čaj (o tom se všeobecně ví, že „staví“, tedy zastavuje práci střev).

To všechno jsme obvykle konzumovali dlouhá léta. A tak nám ve střevech dlouhá léta vznikalo  prostředí, které nadýmání a kvašení podporuje. Proto trpíme, když do břicha pošleme luštěniny, některé druhy zeleniny či celozrnné pečivo.

Jak z toho ven

Pomalu ale vytrvale zařazujte do jídelníčku obiloviny, luštěniny a tepelně upravenou zeleninu. Hodně kousejte, čím více a déle, tím lépe. Nemocní s rakovinou jsou ochotni kousat i stokrát jedno sousto. Avelmi to pomáhá.

Cílem pro nás všechny je vytvořit v ústech kašičku, pěkně prosliněnou, pak teprve polykat. Trávení půjde mnohem snáz. Nehltejte, jezte v klidu, užívejte si každé sousto. Přečtěte si, jak vařit luštěniny, aby se nadýmání eliminovalo, a které luštěniny neobsahují puriny, tedy ony látky, které nás pak trápí. A vydržte.

Zajímavé:  Amenorea - vše o zdraví

Dříve či později se střeva pročistí a začnou pracovat jak mají.

Jak dlouho to bude trvat

Tak to je otázka, na kterou neznáme přesnou odpověď. U někoho je to otázka pár dnů, u někoho týdnů, u někoho měsíců.

 Záleží, jak dlouho jste si tělo huntovali běžnou stravou a jak se s tím vypořádalo.

Hodně poškozená střeva se mohou u někoho léčit i dva tři roky a během nich může postižený občas trpět na nadýmání navzdory dokonalému jídleníčku. To může znít děsivě, ale věřte, že to stojí za to.

Co za to

Vydržet ale stojí za to.  Čisté zdravé střevo rovná se základ zdraví. Ve střevě v podstatě vzniká imunita. Právě zanesená nefunkční střeva stojí za většinou alergií a ekzémů. Potíží, která nám nefunkční střeva způsobují je tolik, že by to vydalo na knížku. Proto to stojí za to přečkat případné potíže.

Pak totiž za odměnu dostaneme nejen příjemný pocit po jídle (respektive žádný pocit, protože o trávení ani nebudete vědět) a na toaletě, ale hlavně příval energie, radost ze života, lepší spaní, krásnou pleť a mnoho dalších užitků. Vaše tělo se prostě uzdraví. Aby se tak stalo, potřebujeme mu pravidelně dodávat luštěniny, obiloviny a zeleninu.

Navzdory dočasným potížím.

Zbav se nadýmání a věčně nafouklého břicha! Odhalíme ti nejčastější příčiny

11. Žijete pasivním stylem života

Pokud vám chybí dostatek pohybu, rovněž může docházet k častým trávicím potížím. Neeaktivní lidé velmi často ani nejedí zdravá jídla, což je další aspekt připívající ke vzniku potíží s trávením. Pohyb, a to na denní bázi, je nezbytností pro zdraví, ale i činnost střev.

Při pohybu podpoříte totiž střevní peristaltiku, takže dochází k lepšímu pohybu stravy ve střevech a snazší je i vyloučení nestrávených zbytků. Pohyb by měl být každodenní součástí našeho života, a to minimálně v podobě té nejpřirozenější formě, tedy obyčejná chůze.

Pokud vás pohybové aktivity příliš nelákají, snažte se alespoň omezit jízdu autem, pro oběd si dojděte pěšky, na nákup vyražte po svých a choďte na pravidelné procházky na vzduch, čímž zabijete dvě mouchy jednou ranou, protože uděláte něco pro své zdraví, a to jak pro to fyzické, tak i psychické.

12. Trápí vás potravinová alergie

I přes veškerou pozornost, která se v dnešní době točí kolem potravinových alergií, většina běžné populace není alergiemi nijak ovlivněna. Přesto jsou některé alergie a citlivost na určité druhy potravin dalším, byť méně častým, důvodem nadýmání a nafouklého břicha.

Lidé s alergií na pšenici, kteří nedokáží trávit lepek, se často potýkají s trávicími problémy a nadýmáním, a pokud trpíte nesnášenlivostí laktózy, můžete rovněž po konzumaci mléčných výrobků pociťovat významný nekomfort.

Pokud se často cítíte jako bowlingová koule a zdá se, že příčinou není žádný z výše uvedených faktorů a pozorujte, že obtíže přicházejí pokaždé po konzumaci stejných potravin, můžete zkusit eliminační dietu, abyste odhalili, co Vám vlastně dělá problém, případně se rovnou poraďte se svým lékařem a požádejte o vyšetření na potravinové alergie.

Problémy s nadýmáním - Vše o zdraví

13. Nadužívání antibiotik a dalších léků 

Předposledním důvodem, který nesmíme opomenout, je nadměrné užívání antibiotik a jiných medikamentů, které mohou dráždit střevní biom. Antibiotika ničí patogeny a „špatné“ bakterie, ale také ničí obrovské množství „dobrých“ (prospěšných) bakterií nezbytných pro zdraví střev.

Nepřátelské druhy hub a nežádoucí mikroby produkující plyn rychle se rychle množí, plní náš biom a vytlačují prospěšné bakterie. Výsledkem je dysbióza či bakteriální nerovnováha, a ta je jednou z nejčastějších příčin nadýmání. Proto bychom antibiotika, pokud je skutečně nutné je užívat, měli vždy doplnit probiotiky.

Podobné účinky mohou mít steroidy a kortikoidy.

14. Trpíte nějakou poruchou gastrointestinálního traktu

Pokud vaše potíže přetrvávají delší dobu, zhoršují se, nebo se nezmírňují po eliminační dietě, vyhledejte neprodleně odborníka. Mohlo by totiž jít o nějaké závažnější onemocnění, jako je například syndrom dráždivého tračníku, Crohnova choroba, nebo ulcerózní kolitida. Pokud jsou vaše problémy dlouhodobé, neměli byste s návštěvou praktického lékaře nebo gastroenterologa příliš otálet. 

Co si z článku odnést?Nadýmání a pocity nafouklého břicha trápí ohromné množství lidí, i když se o nich nahlas nemluví. Příčin může být skutečně mnoho – od těch vážných, jako jsou alergie či jiné zdravotní problémy a stres, nebo jen nějaké dietní chyby. Ať tak či tak, nadýmání není v pořádku a rozhodně by vás nemělo trápit dlouhodobě.

Pokud se tak děje, zapátrejte po původu svých obtíží – eliminujte stres, zkuste eliminační dietu, nebo stravování podle FODmaps diety, zařaďte do svého suplementačního plánu probiotika, buďte aktivní, a nebo si nechte udělat vyšetření na potravinovou alergii.

Zdravé trávení je naprosto klíčovým faktorem pro zdravý a spokojený život, tak tyto problémy neberte na lehkou váhu.

Zdroje:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5093271/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5508768/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28512250/https://www.healthline.com/health/food-nutrition/too-much-fiberhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4202369/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4202343/

http://www.med.unc.edu/ibs/files/2017/10/Stress-and-the-Gut.pdf

Tipy pro zdravé zažívání bez léků

Naše trávicí ústrojí neustále pracuje, tělo zpracovává živiny, potravu a vodu. Na procesu rozkladu se podílí celá řada střevních bakterií. Pakliže pracují správně, zažívací problémy se nám z větší části vyhýbají. Pokud ale máme narušenou střevní mikroflóru, začínají se objevovat trávicí potíže.

Chod střevních bakterií ovlivňuje zejména náš způsob života. Ať už je to stres, pracovní tempo, životní styl, nebo životospráva. Projevy zažívacích problémů mohou být rozmanité:

Za průjem označujeme vodnatou stolici, která se objevuje zhruba 3× a vícekrát během dne.

Akutní průjem nás může postihnout kdykoliv během dne, například po určitém jídle, které nám zrovna nesedne. V tomto případě je možné riziko dehydratace a minerálního rozvratu.

V takových případech je dobré zařadit například Endiaron, který se podává v době infekčního průjmu, vhodná probiotika, kterými obnovíte střevní mikroflóru, či tradiční „černé“ aktivní uhlí, které na sebe váže škodlivé látky.

Jste-li milovníky kávy, zkuste se poohlédnout po jejích alternativách, protože právě kofein průjem ještě podporuje.

Problémy s trávením

Problémy s trávením s sebou nesou nepříjemné pocity plného břicha. Pomocníkem by nám mohly být trávicí enzymy nebo kvalitní uklidňující čaje.

Pokud máte pocit, že je váš žaludek „jako na vodě“, pomocníkem je kuřecí vývar či sklenička Coca-Coly.

Na bolavý žaludek můžete vyzkoušet i teplé obklady.

Pálení žáhy

  • Pálením žáhy se myslí navrácení žaludeční šťávy zpět do jícnu, kde dojde k podráždění a následnému pocitu pálení.
  • V tomto případě nám může pomoci krátký odpočinek po jídle, kdy se natáhneme, nebo tabletky, které neutralizují žaludeční šťávy.
  • Z přírodních zdrojů proti pálení žáhy můžete vyzkoušet heřmánek, mléko, jedlou sodu nebo oloupané jablko.
  • Ke snížení žaludečních šťáv poslouží meruňky, mandle, vločky, fenyklový čaj nebo květák.

Nadýmání

Některá jídla nám dokáží opravdu zavařit. Zná to snad každý. Nafouklé a bolavé břicho, křeče… Nic příjemného. Plyny v našem těle ale vznikají přirozeně.

Jíme – a jedení je běžnou příčinou nadýmání, protože naše tělo tráví potravu, a tím vyprodukuje určitého množství plynu, za den až k půl litru.

Velkou chybou mnoha lidí, kterou si zadělávají na problémy se žaludkem, je, že u jídla spolykají nevědomky velké množství vzduchu, protože jídlo jedí ve spěchu, shonu, nebo u toho navíc povídají.

Produkci plynů značně zvyšují některé potraviny, jako jsou luštěniny nebo zelenina, a další faktory typu věk, stres a hormonální nerovnováha. Nadýmání ale může být i příznakem zdravotních problémů, jako jsou syndrom dráždivého tračníku či potravinové alergie a intolerance.

Potravinové alergie a intolerance

Pro začátek je dobré si říci, že alergie a intolerance není totéž. Potravinovou alergií je myšlena nepřiměřená reakce našeho imunitního systému na určitou potravinu – konkrétně její složku, zpravidla glykoprotein. K nejčastějším potravinovým alergiím patří alergie na arašídy, sóju nebo ryby, více o jednotlivých alergenech v seriálu Alergeny v jídle.

Potravinová intolerance je pak metabolickou poruchou. Jedná se o nedostatek či úplnou absenci enzymů, které se podílejí na zpracování potraviny a jejích složek. Nejčastější je laktózová intolerance. Tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr (laktózu).

Jak bojovat s trávicími obtížemi a nadýmáním

Věděli jste, že trávicí proces začíná již ve chvíli, kdy jídlo vložíte do úst? Proto kousejte. Kousáním se aktivizují trávicí enzymy, a tím připravujeme žaludek na jídlo. Mimoto sliny změkčují potravu. Usnadňují tak samotný proces trávení a díky tomu, že obsahují enzym alfa-amylázu, napomáhají k trávení škrobů.

Zařaďte hořké pokrmy. Hořkými jídly stimulujete peristaltiku střev a žaludeční šťávy, které napomáhají vstřebávání potravy.

Zařaďte probiotika. Například jablečný ocet je skvělý pro svoji kyselost, napomáhá rozkladu potravy. Probiotika zlepšují vstřebávání potravy, posilují imunitní systém a podílejí se na léčbě dráždivého střeva. Jejich zdroji jsou zejména mléčné výrobky, jako jsou kefíry, acidofilní mléka nebo zakysané výrobky.

Zajímavé:  Pigmentové skvrny - Vše o zdraví

Galerie: Zdroje probiotických bakterií v potravinách 

Mějte dostatek vlákniny. Vláknina, která je obsažená především v ovoci, zelenině nebo celozrnných výrobcích, napomáhá pravidelnému vyprazdňování a navazuje na sebe škodliviny ze střev. Vláknina mimo jiné pomáhá v prevenci proti divertikulóze nebo hemoroidům.

Jezte do polosyta. I jestli vás doma učili dojíst vše, co máte na talíři, ne vždy to je přínosné pro váš zažívací trakt. Tělo lépe zpracuje potravu, pokud žaludek nebude úplně přeplněný.

Eliminujte polykání vzduchu. Mnoho lidí během jídla mluví, spěchá, něco řeší. Ne, žádný multitasking v tomto ohledu, prosím. Když jíte, snažte se doopravdy jíst, soustředit se na jídlo a zbytečně do sebe nedostávat vzduch během jídla. Naučte se jíst pomalu, jídlo vnímat a vychutnávat si ho.

Jezte v klidu a pravidelně. Pocity horšího trávení může vyvolávat nejen nekvalitní jídelníček, ale i prostředí, ve kterém jíme. Na naše střeva má vliv stres, nedostatek spánku, pracovní vyčerpání či nepravidelná životospráva. Samotné trávení vyžaduje nějaký čas, proto je vhodné jíst pomalu a nehltat.

Vyzkoušejte FODMAP dietu. Nebojte se, nelákáme vás na žádnou dietu pro hubnutí. Jedná se o anglickou zkratku pro určité potraviny, které jsou těžce absorbovány v tenkém střevě. Putují až do tlustého střeva, kde dochází ke kvašení potravy. Právě z těchto druhů jídla nás mohou trápit časté bolesti břicha, plynatost, průjem nebo zácpa. Naopak vhodnými potravinami (tzv.

low FODMAP) jsou například banány, borůvky a citrusové plody pro svůj nízký obsah fruktózy. Dále tofu, kdy během jeho výroby nedochází k fermentaci, rýže, pohanka, amarant nebo quinoa, bezlepkové obiloviny, ledový nebo hlávkový salát, špenát, zelené bylinky podporující trávení, kuřecí a rybí maso, kvalitní hovězí nebo vejce.

Podrobněji v článku Nový typ diety, která pozná, co vám v jídle vadí.

Omezte umělá sladidla. Až příliš jsme si navykli na sladkou chuť, a abychom eliminovali rafinovaný cukr, přešli jsme na umělá sladidla.

Pravdou ale je, že při konzumaci umělých sladidel dochází k rozvoji nesnášenlivosti glukózy, která může mít za následek křeče v břiše nebo průjmy. Nechceme tím říct, abyste se vrátili zpět k bílému cukru.

Spíše se naučte vnímat přirozenou chuť jídel, než je zbytečně doslazovat.

Jak zklidnit rozbouřený žaludek

Někdy to s jídlem můžeme přehnat více, než bychom chtěli, a náš žaludek nám to může dát zpětně pěkně najevo. Mimoto náš trávicí trakt je velice citlivý na vnější vlivy, jakým je stres, velké množství kávy či alkoholu.

Pokud nechcete hned sahat po tabletkách, vyzkoušejte například zázvorový čaj pro zklidnění žaludku a proti křečím nebo uklidňující heřmánek.

Pro podporu trávení jsou skvělým pomocníkem sušené švestky, které působí proti zácpě, řepa nebo obyčejná voda s citronem, která obsahuje flavoniody, které působí jako tonikum.

Vsaďte na zeleninu

  1. Zelenina je nejen skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny, ale mimo to mají některé druhy i pozitivní vliv na zlepšení trávení.

  2. Celer je skvělým pomocníkem proti zácpě, zklidňuje podrážděný žaludek a působí antibakteriálně.
  3. Karotka působí proti nadýmání a zácpě, stejně tak jako hrušky.

  4. A když už jsme u ovoce, takový banán neutralizuje žaludeční kyseliny a napomáhá redukovat pálení žáhy.

Co by ve vaší kuchyni nemělo chybět

Dobrým pomocníkem může být mleté lněné semínko, které mimo jiné obsahuje vitamíny jako hořčík, fosfor nebo zinek. Lněné semínko můžeme přidávat do pečení či ovesných a dalších obilných kaší.

Popíjet můžete Vincentku, která rozpouští hleny v dýchacích cestách, žaludku i střevech.

Pokud nejste dvakrát kamarád se zeleninou, v lékárnách naleznete i přírodní psyllium, které je bohaté na vlákninu. Přidat ho můžete do pečení nebo smíchat s vodou a vypít.

Přírodní pomoc získáme i od bylinek. Nejznámějším pomocníkem je fenykl obecný, který napomáhá zmírňovat nadýmání a podporuje proces trávení. Máta peprná kromě posilování trávení ještě navíc zmírňuje křeče a zvyšuje produkci žaludečních šťáv.

Vhodné je se celkově zaměřit na stravu a omezit ve svém jídelníčku sladká a příliš tučná jídla, dráždivé koření, kávu a alkohol. Tučné jídlo například zpomaluje trávicí proces a zvyšuje možnost zácpy.

Stud není na místě

Asi každý z nás si někdy zažil nepříjemné bolesti břicha, ať už po sytém nedělním obědě, nebo v rámci dlouhodobých potíží. Vždy je ale dobré to nějakým způsobem řešit – ať už změnou životosprávy, bylinkami, či v případě trvání problému návštěvou lékaře.

Ať už nadýmání, zácpa, nebo nepříjemné pocity v břiše – všechno to jsou témata, která jsou v naší společnosti tabu, a přitom jimi trpíme více či méně všichni. Nebojte se o nich více mluvit a své problémy řešit.

  • Jezte méně a častěji. Nejezte příliš těžká jídla před spaním.
  • Dbejte na dostatek vlákniny ve stravě. To znamená několik porcí ovoce a zeleniny během dne. Také dbejte na zařazení luštěnin, obilovin a celozrnných výrobků, které vlákninu přirozeně obsahují.
  • Zařazujte 3–5× do týdne rybu a mořské plody.
  • Eliminujte z vaší stravy nadbytek živočišných tuků a smažených pokrmů.
  • Zařazujte fermentované potraviny a probiotika. Probiotika jsou živé mikroorganismy v potravě, které zlepšují naši střevní mikroflóru. Mimo to vstřebávají důležité vitamíny a minerály jako železo, chrom nebo vápník, které z potraviny získáváme. Funkcí probiotik je omezení tvorby organických sloučenin, snížení kyselosti, a tím zpomalení množení škodlivých bakterií a kvasinek.
  • Mějte ve svém jídelníčku dostatek libového masa.
  • Dbejte na dostatečný pitný režim, napomáhá trávení. Zvolit můžete čistou neperlivou vodu, vodu ochucenou o citron či limetku nebo bylinné čaje.
  • Pozor na léky. Známe to všichni – něco nás bolí a už automaticky saháme po uklidňujících tabletkách. Lidé si odvykli snášet bolest, a tak každé trápení zahánějí zapíjením léků, které bolesti do pár minut utlumí. Jenže si tímto zaděláváme na problémy s vředy.
  • Dbejte na dostatečnou pohybovou aktivitu a omezte kouření.
  • Udržujte si optimální a zdravou váhu.

Nadýmání: příznaky, léčba (plynatost)

Nadýmání (plynatost) označuje tvorbu plynů ve střevě. Vnikající plyn
se označuje jako flatus. Nadměrné množství tohoto plynu se nazývá
nadměrná plynatost – meteorismus. Meteorismus se pak
projevuje nadměrný únikem plynu do okolí –
flatulence.

I přes to, že se může na první pohled jednat o velmi banální
onemocnění, se jedná o velice zátěžovou situaci pro pacienta, ať už
z hlediska silné bolesti, která může bát přítomna nebo aspekty
sociální a psychologické. V zásadě rozlišujeme dva typy flatulencí:
flatulence anální a flatulence
vaginální.

Zvuk při flatulenci je vyvolán především vibrací análního
svěrače či okolí vagíny. Vaginální flatulence se projeví emisí vzduchu
z vagíny, často po sexuálním styku, méně během něj či během
cvičení, protahování.

Vylučovaný plyn se skládá především z dusíku (20-90%), dále
z vodíku ( 0-50%), oxidu uhličitého (10-30%), kyslíku a metanu ( oba okolo
10%). Flatus je tvořen jednak plynem exogenním ( spolykání vzduch při
jídle apod.) a plyn endogenní, který vzniká jako důsledek činnosti
bakteriální flóry.

Rizikové faktory a prevence nadýmání

Velice častou příčinou meteorismu je nevhodná strava a
špatné stravovací návyky. Je zde důležité také
osazení bakteriální flórou. Potraviny, podle vztahu ke
vzniku flatu, můžeme rozdělit na tři základní skupiny:

  • a) Normoflatugenní potraviny : po jejich konzumaci
    odejde nanejvýš 10 flatů za den, jedná se především o maso ( kuřecí,
    rybí, libové hovězí) a o zeleninu ( zejména květák, brokolice, rajče a
    paprika), ořechy atd.
  • b) Středně flatugenní potraviny: po jejich
    konzumaci dojde k odchodu 20-40 flatů za den, k nim počítáme brambory,
    lilek, pečivo atd.
  • c) Silně flatugenní potraviny: po jejich
    konzumaci odchází více než 40 flatů za den, jsou to mléko a výrobky
    z něj, fazole, banány apod.

Příznaky a projevy nadýmání

Pacient obvykle trpí pocitem plnosti a nadýmání. Pokud
plyn v dostatečné míře neopouští střevo, hromadí se především
v jaterním a slezinovém ohbí tlustého střeva, kde může vyvolat kruté
bolesti břicha.

Léčba nadýmání

Lékař (gastroenterolog) zpravidla doporučuje opatření, která se
týkají stravovaní a kultury stravování. Člověk, který jídlo hltá ve
spěchu, totiž spolyká kromě jídla i značné množství vzduchu, což
plynatost přímo podporuje. Často lékař používá terapeutický test,
který trvá 14 dní, a kdy se vyřazuje mléko, pokud to nepomůže, jsou
vyřazovány další potraviny.

Ve vážných případech lékař předepisuje flatulentia (
snižují povrchové napětí plynu), různé probiotické
přípravky
, které mají obnovit správnou bakteriální flóru a
enzymatické preparáty, které usnadňují trávení.

Diskuse

  • Poradíte?
    Nadýmání
  • Náhlá
    plynatost a říhání v 30 týdnu těhotenství

Další názvy: plynatost, meteorismus, flatulence

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *