Pšeničné klíčky – Vše o zdraví

Pšeničné klíčky - Vše o zdraví

Pšeničné klíčky získáváme při mletí očištěné pšenice. Pšeničné klíčky které můžeme zakoupit jsou čisté preparované klíčky, v kterých jsou zachovaní všechny účinné látky v jejich přirozeném složení. Klíčky jsou doslova živou spižírnou vitamínů, které naše tělo potřebuje. Z vitamínů obsahují velké množství vitamínů skupiny B – (B1 1,6% mg, B2 0,7% mg) a vitamínu E (45% mg). Dalšími vitamíny jsou K, provitamíny A, D, kožní funkční látku F a vitamín proti zhoubné nedokrevnosti. Dále obsahují vysoce cenné aminokyseliny, z nenasycených tuků kyselinu linolovou a kyselinu alfalinolenovou, minerální soli a stopové prvky.

Obilniny

Jak velká škoda je, že se v dnešní době konzumují především výrobky z bílé mouky ochuzené o tyto cenné a bohaté klíčky.

Málokdo ví, že právě tyto klíčky obsahují vysoké procento bílkovin a při konzumaci celozrnné mouky nám pokryjí část jejich příjmu. Pokud se tedy chcete stát vegetariány, je nezbytné zařadit do stravy výrobky z celozrnné mouky.

Klíčky v sobě obsahují 30 % bílkovin, 9% oleje z klíčků, 38% škrobů a cukru, 5,5% minerálních látek.

Cenný vitamín E má také velký význam pro organismus. Nejen že je významným antioxidantem, ale má velký vliv na plodnost, působí rozhodným způsobem na systém nervů a svalů, ovlivňuje krevní cesty a srdce.

Octacosanol je látka, která zvyšuje odolnost a výkonnost organizmu, bojuje proti únavě a vitaminy skupiny B, E, niacin a kyselina listová jsou pomocníci hlavně v jarním období při syndromu jarní únavy.

Toto vše je v pšeničném klíčku cenným spektrem bohatství v ochraně našeho těla proti nemocem této hektické doby zatížené různými stresory.

Cukrovka – Pšeničné klíčky znatelně snižují nadměrný obsah cukru v krvi a vyměšování cukru močí, jsou tedy vhodné pro lidi s cukrovkou. Normalizují látkovou výměnu.

Vyčerpanost – klíčky také obnovují síly při vyčerpanosti a obnovují pocit síly a výkonnosti. Užívejme je i jako prevenci a lék na jarní únavu.

Výživa dětí – Pšeničné klíčky jsou vysoce koncentrovanou potravinou plnou přirozených látek v účinné kombinaci. Doporučujeme je tedy pro dětský organismus, který roste a potřebuje dostatek těchto potřebných živin, na které je dnešní strava poměrně chudá. Přidávejte je tedy kojencům a batolatům již do kaší, aby tak získaly na hodnotě.

Doporučenou denní dávku vitaminu B1, kyseliny listové, vitaminu E a manganu vám pokryje 100 gramů pšeničných klíčků, což je asi 10 polévkových lžic. Preventivně se doporučuje sníst 2 až 4 lžíce klíčků ke každé snídani.

Text: ZiskejZdravi.cz

Pšeničné klíčky - Vše o zdraví

Eshop – ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop – ekodrogerie, byliny, potraviny

Potraviny – základ pro každé zdravé jídlo

Potraviny – základ pro každé zdravé jídlo

Recepty – uvařte si něco dobrého

Recepty – uvařte si něco dobrého

Zásady stravování – zásady zdravého vaření

Zásady stravování – zásady zdravého vaření

Složení stravy – co má naše strava obsahovat

Složení stravy – co má naše strava obsahovat

Pšeničné klíčky: proč jsou tak zdravé?

Stejně jako u pšeničných otrub, jsou klíčky vedlejším produktem při výrobě mouky.
Při složitých postupech jsou tyto zárodky odděleny od zrna. Vzhledem k tomu, že jsou velmi mastné, mouka by rychleji žlukla a byla by méně trvanlivá, proto se odstraňují. Jelikož obsahují mnoho cenných živin, jsou skladovány, prodávány samostatně, popřípadě zpracovány na pšeničný olej.
 

Přínos

Jsou obzvláště bohaté na vitamíny, minerály, stopové prvky a aminokyseliny. Navíc obsahují nenasycené mastné kyseliny.Pšeničné klíčky - Vše o zdraví
 

Obsahují mnoho těchto vitaminů.

●       Vitamin B1 hraje důležitou roli ve funkci našeho nervového systému. Pokud vitamín chybí, mohou se objevit depresivní nálady a špatná paměť.
●       Vitamin B2, známý jako riboflavin, je důležitý pro metabolické procesy v těle.
●       Vitamin B3 podporuje energetický metabolismus a pomáhá absorbovat důležité výživné látky z stravy.
●       Vitamín B5, také známý jako kyselina pantothenová, je důležitý pro zdraví srdce, funkci plic a trávení. Kromě toho by měl snížit stres a zlepšit růst vlasů.
●       Vitamin B6 je důležitý pro posílení imunitního systému a nervového systému.
●       Vitamin B9, takzvaná kyselina listová, podporuje tvorbu krve, růst a regeneraci buněk.
●       Vitamin E má antioxidační účinek a chrání buňky před volnými radikály, které se podílejí na vývoji různých onemocnění. Doporučuje se, aby dospělí užívali asi 12 až 15 miligramů vitaminu E denně. Již nyní může 50 gramů pšeničných klíčků tuto potřebu splnit.Pšeničné klíčky - Vše o zdraví
Kromě toho jsou bohaté na základní živiny:
●       Obsahují cenné minerály jako:
○       vápník, ten je důležitý pro budování a udržování kostí, zubů a svalů.
○       draslík, který zlepšuje funkci svalů a nervů.
○       hořčík, který zajišťuje, že svaly mohou fungovat dobře.
○       fosfor, jehož je zapotřebí pro energetický metabolismus.
●       Kromě toho jsou v nich zahrnuty následující stopové prvky:
○       železo, to podporuje přenos kyslíku v krvi.
○       antioxidant selen.
○       zinek, který je také považován za kosmetický prvek.
 

Tyto pozitivní účinky mají pšeničné klíčky pro vaše zdraví:

●       Jedna studie naznačuje, že pravidelná konzumace pšeničných klíčků zpomaluje proces stárnutí.
●       Další studie zjistila, že složka spermidin zabraňuje degenerativním onemocněním, jako je demence.

●       Pšeničné klíčky jsou také dobrým zdrojem rostlinných bílkovin. Proteiny jsou zvláště důležité pro hladké fungování mnoha tělesných funkcí a hrají důležitou roli při budování svalů.

Pšeničné klíčky – vynikající volba v boji proti rakovině

Pšeničné klíčky jsou „koncentráty zdraví“- ve významném množství obsahují aminokyseliny, mastné kyseliny, minerální soli, bílkoviny a vitamíny.

Pšeničné klíčky jsou mimořádně bohaté na vitamíny E, které mají antioxidantní účinky, díky čemuž pšeničné klíčky účinně bojují proti stárnutí a jsou účinné také proti volným radikálům odpovědným za vznik rakoviny.

Zajímavé:  Laryngitida - Vše o zdraví

Pšeničné zrno se skládá ze čtyř částí: klíčky (embryo), vyživovací buňka (endosperm), osemení (testa) a oplodí (pericarpium). Z fyziologického hlediska jsou nejcennější klíčky, které se nacházejí na spodní straně zrna, které má embryovitý tvar.

V pšeničných klíčcích se nacházejí fytoaktivní účinné látky, vápník, draslík, fosfor, síra, zinek, měď, železo, hořčík, mangan, molybden, selen, křemík, lecitin, vitamín B komplex, vitamín A a vitamín D, a jsou mimořádně bohaté na vitamín E.

Vitamín E přirozeně zpomaluje vývoj degenerativních onemocnění způsobených znečištěním ovzduší a také účinně posiluje imunitní systém. Klíčky dále hrají výraznou roli i při léčbě rakoviny: zabraňují množení nádorových buněk, pomáhají jako prevence poškození DNA, účinně se používají proti rakovině prostaty.

Pomáhají při prevenci Alzheimerovy choroby, srdcově-cévních onemocnění a při různých chorobách plic. Další účinnou látkou pšeničných klíčků je oktakosanol, což je sycený alkohol skládající se z 28 atomů uhlíku.

I když pšeničné klíčky přispívají ke zlepšení obranyschopnosti organismu a k psychické rovnováze, jejich konzumace se obzvlášť doporučuje aktivním sportovcům a studentům. Oktakosanol posiluje plodnost u mužů, uvolňuje křečovité stažení svalstva způsobené stresem, povzbuzuje smysly a zrychluje reflexy. Účinné látky pšeničných klíčků snižují hladinu cholesterolu v krvi a udržují rovnováhu organismu.

Rafinování a mletí

Nejhodnotnější složky pšeničných klíčků se bohužel nedostávají do mouky, protože během rafinování se odstraňují spolu s vnějším obalem pšeničného zrna.

Pšeničné zrno obsahuje nerozpustnou vlákninu, vitamín B -komplex, minerální soli, proteiny a fytoaktivní látky. Tyto části pšenice se odstraňují kvůli tomu, aby byl konečný produkt trvanlivější.

Mastné kyseliny v pšeničných klíčcích totiž velmi rychle zatuchnou.

Naproti tomu celozrnná mouka, anebo pečivo a těstoviny vyrobené z této mouky obsahují pomletá celá, neoloupaná pšeničná zrna, proto tyto produkty nejsou ochuzené o původní živiny. Pšeničné klíčky se dají vyjmout poměrně jednoduchým procesem, po pomletí se mouka oseje.

Na konci procesu zůstanou drobky podobné vločkám, které můžeme konzumovat samotné anebo s jinými potravinami, smíchané s jogurtem či saláty. Náš jídelníček by měl obsahovat denně přibližně 50 gramů pšeničných klíčků.

Nejvíce zdraví prospěšných složek přitom – na rozdíl od sušených – obsahují pšeničné klíčky vyklíčené z čerstvých zrn. Z hlediska zdravé výživy se nejvíc doporučuje konzumace těchto výhonků.

Pšeničné klíčky můžeme získat i doma, a to velmi jednoduše: klíčky do vody namočených pšeničných zrn se dají konzumovat už za 3-4 dny.

Pšeničné klíčky - Vše o zdraví

Onemocnění srdce: jak pomáhá vhodná výživa? 1

„Ať tvá strava je tvým lékem a tvůj lék tvou stravou.“ Psal Hippokrates, který hlásal po celý svůj život důležitost správné výživy. Mysleme na to, když bychom rádi udělali něco pro prevenci onemocnění srdce, vždyť varování tohoto antického lékaře je dnes ještě aktuálnější než kdysi. Je dávno prokázaným faktem, že riziko jistých nemocí značně zvyšuje nezdravá výživa, a správným výběrem jídelní…

Rakovina slinivky a stanovení diagnózy 153

Revoluční metoda v diagnostice rakoviny slinivky je aplikace smartfónu, která již v raném stádiu varuje před onemocněním. Na selfie (fotografie pořízené telefónem) so speciálnim programem zkoumá oční bílko. Tento program může být vhodný nejen pro detekci rakoviny slinivky, ale také pro detekci onemocnění jater. Léčbu rakoviny slinivky delá extrémně obtížnou to, žeonemocnění je možné rozpoznat…

Řasa spirulina – super potravina 50

Řasa spirulina je jednou z nejkoncentrovanějších bílkovinných bomb na světě, která obsahuje všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro lidský organismus. Navíc bílkoviny, které obsahuje, jsou lehce stravitelné také v syrovém stavu, protože se dokážou vstřebat téměř úplně. Je mimořádně bohatá na vitamíny A, B, D a K, dále je zdrojem železa a kyseliny gama-linolenové, má přízn…
Články na internetových stránkách magazínu Vitalitas jsou vypracovány odborníky. Články napsané experty magazínu Vitalitas si nyní můžete přečíst i na vašem mobilním telefonu. Sledujte nás a dozvíte se více o prevenci nemocí.

Pšeničné klíčky jsou klíčem k fyzické i psychické pohodě

Pšeničné klíčky - Vše o zdraví foto:Flickr.com/Veganbaking.net

Pšeničné klíčky jsou součástí pšeničného zrna a jsou nezbytné pro rozmnožování rostliny. Ve většině zpracovaných pšeničných výrobků je bohužel nenajdeme, nicméně jsou hlavní nutriční složkou celozrnné pšenice. Při průmyslovém zpracování pšenice na bílou mouku je klíček odstraněn, což zajistí mnohonásobně delší skladovatelnost. Na druhou stranu pak konzumujeme pouze sacharidy bez zdravých vitamínů, minerálů a stopových prvků.

Pšeničné klíčky mají vynikající nutriční hodnotu. Jsou vydatným zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Získáte z nich také vápník, hořčík, zinek, thiamin, kyselinu listovou, draslík a fosfor.

Klíčky obsahují množství vitamínu E, esenciální živiny s antioxidačními vlastnostmi. Antioxidanty snižují výskyt volných radikálů v organismu a jsou nejlepší v prevencí řady onemocnění.

Zpomalují stárnutí pokožky, chrání před aterosklerózou a rakovinou.

Pšeničné klíčky pomáhají při podpoře imunity, posilují srdce a zdravý kardiovaskulární systém.

Americké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí uvádí, že polovina denního příjmu sacharidů pocházejího z celých zrn výrazně sníží riziko srdečních onemocnění a zajistí schopnost udržet si zdravou tělesnou hmotnost.

Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin existuje dostatek důkazů o tom, že olej z pšeničných klíčků reguluje hladinu cholesterolu v krvi. Některé výzkumy naznačují, že pšeničné klíčky mohou také léčit příznaky menopauzy.

Zařazením pšeničných klíčků do jídelníčku ovlivníme také své psychické zdraví. Vysoký obsah vitamínů skupiny B podporuje zdravé funkce mozku a celé nervové soustavy. Zbavuje podrážděnosti, depresí, úzkosti, nervozity a psychického vyčerpání.

Pšeničné klíčky lze zakoupit jako hotový výrobek v řadě obchodů nejen se zdravou výživou. Pokud z nich však chcete vytěžit maximum jejich vitální síly, je nejlepší klíčit pšenici doma. Pro probuzení potřebuje zrno dopředu asi 12 hodin namočit.

Potom je důkladně propláchněte a rozprostřete ve slabé vrsvě do nádoby s plochým dnem. Následně je důležité semínka 2 až 3 krát denně mírně zvlhčit. Při pokojové teplotě vyklíčí asi za 3 až 5 dní.

Zajímavé:  Prave nestovice - Vše o zdraví

Nespornou výhodou je možnost připravit si tímto způsobem čerstvou dávku vitamínů i v zimě.

Pšeničné klíčky využijete jako báječnou součást zeleninových salátů, polévek, pomazánek, můžete jimi ozdobit obložené chlebíčky, pizzu, úžasně vypadají a chutnají v plněných tortillách. Dejte jim v kuchyni šanci, příjemně vás překvapí.

Štítky abeceda vitaminů, antioxidant, ateroskleróza, cholesterol, deprese, klíčky, menopauza, pšenice, vitamín.Záložka pro permanentní odkaz.

Pšeničné klíčky, vitamíny a minerály nabitá potravina

Pšeničné klíčky - Vše o zdraví

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Existuje nespočet potravin, kterými si lze doslova vylepšit jídelníček, a ačkoli jsou tyto potraviny titěrné, ukrývají zajímavé množství mnohdy i deficitních látek. Na seznam takovýchto nutričních pokladů lze zařadit lahůdkové droždí, byliny, zelené natě, semínka, ořechy, melasu, ale také klíčky, ať už ty pšeničné či žitné, případně jakékoli jiné, pokud jsme zvyklí věnovat se nakličování.

Pšeničné klíčky

Dnes bych se s vámi ráda podívala na klíčky pšeničné, kterými si lze doslova vyšperkovat snídani. Samozřejmě za přispění dalších ingrediencí, které tuto surovinu doplní, neboť samotné klíčky nejsou samospasné. Nejprve si však představme pšeničné zrno, které se skládá ze čtyř částí.

Tou první bude oplodí, dále osemení, tzv. endosperm, neboli vyživovací buňka a nakonec klíček, který se nachází ve spodní části zrna. A právě ten je z celého zrnka nutričně nejhodnotnější. Na 100 g klíčků připadá 47 g sacharidů, 11 g tuků a 27 g bílkovin.

Protein pšeničného klíčku zahrnuje více než 30 % veškerých esenciálních aminokyselin pšeničného zrna. Dále je zde zhruba 9 mg železa, 80 mg vápníku, 30 mg vitamínu C, 3,2 g vlákniny.

Z dalších minerálních látek zmiňme draslík, hořčík, měď, mangan, selen, křemík, molybden, dále široké spektrum vitamínů skupiny B, B1, B2, B3, B6, B9.

Dr. George Pamplona ve své knize Encyklopedie léčivých potravin uvádí, že 10 polévkovými lžícemi denně doplníme doporučenou dávku vitamínu E, B1, B9 a manganu. A to už je co říci. Vitamín E skvěle poslouží ženám, které se snaží otěhotnět, stejně dobře pak vitamín B9, který je znám pod pojmem kyselina listová.

Kombinace vitamínu E a B1 s sebou nese jemný antidiabetický účinek. Mangan zas pro změnu poslouží při rekonvalescenci, neboť podporuje hojivé procesy těla, stejně jako růst kostí či chrupavek. Mimo jiné zlepšuje paměť, odolnost nervů, předchází ukládání LDL cholesterolu.

Jedním z jeho nejlepších zdrojů budou nejenom klíčky, ale také ananas, řepa, hrách, ořechy či listová zelenina.

Zhruba 10 % klíčku vyplňuje olej, který je ponejvíce tvořen nenasycenými mastnými kyselinami, převážně kyselinou linolovou (CLA) a alfalinolenovou (ALA). Druhou zmiňovanou kyselinu řadíme na seznam omega 3 nenasycených mastných kyselin, jež jsou esenciální.

Pro tělo jsou nezbytné, neumí si je však samo vyrobit. Jediným zdrojem bude tedy potrava. Zajímavostí je, že tuto kyselinu z velké části uvolňuje organismus kojící matky do mateřského mléka. Bodejť by ne, vždyť mozek nenarozeného dítěte je z 60 % utvářen tukem.

Jonny Bowden, americký nutricionista, píše: „Omega 3 NMK v jídelníčku těhotné ženy pomáhá rozvíjet inteligenci dítěte, jemné motorické dovednosti a rovněž předcházet vzniku rozvoje asociálního chování.

“ Pšeničné klíčky tedy může s chutí zařadit nastávající, ale i kojící maminka.

Úloha omega 3 NMK

Omega 3 NMK jsou vstřebávány do buněk, jejichž membrány činí pružnější, čímž jednotlivým buňkám usnadňují komunikovat. Zjednodušeně řečeno, platí za moudré pomocníky, které to buňkám velmi usnadňují. Vezměme si jen takový dopamin či serotonin, které si díky NMK plynou s nevídanou lehkostí, díky čemuž se my cítíme šťastnější.

Omega 3 NMK dále pomáhají eliminovat zánětlivé reakce těla a zvláště pak účinně chrání před vznikem autoimunitních poruch, které taktéž jemně zmírňují. Tyto kyseliny ředí krev, podobně, jako aspirin, ovšem, bez jakýchkoli vedlejších účinků.

Mají ten dar snížit krevní tlak, zlepšují metabolismus inzulínu a glukózy. Aby však funkčně byly co nejvýkonnější, potřebují sparing partnera a tím jsou právě Omega 6 NMK.

Adekvátní poměr těchto kyselin se zdroj od zdroje liší, osobně se přikláním k tomu, že omega 3 NMK bychom měli zkonzumovat vždy o něco víc.

Jednou z dalších účinných látek pšeničných klíčků bude také octacosanol, který kromě klíčků nacházíme v listech vojtěšky, cukrové třtině, slupkách mnohého ovoce a zeleniny.

Jeho hlavním benefitem bude vliv na zkvalitnění poměru HDL k LDL cholesterolu, kdy „hodný“ cholesterol zvyšuje, celkový naopak snižuje. Octacosanol podporuje prospívání organismu, jeho sílu a vytrvalost.

Posiluje plodnost, zlepšuje imunitu.

Za zmínku rovněž stojí vysoká koncentrace vitamínů skupiny B, které mají vliv na psychické zdraví člověka, kdy podporují bystrost, zdravou funkci mozku, nervovou soustavu celkově. Máme-li tendence zabředat do depresí, pocitů úzkosti či nervozity, pšeničné klíčky mohou napomoci zharmonizovat naše duševní zdraví.

Mnohé výzkumy dokládají, že pšeničné klíčky svým dokonalým složením mírní projevy menopauzy.

Pšeničné klíčky mohou dále zařadit do stravy, jak jsem zmínila výše, ženy, snažící se otěhotnět, těhotné, kojící, děti, senioři, sportovci, diabetici, pacienti s Crohnovou chorobou či ulcerózní kolitidou, kde je žádoucí navýšit množství mikronutrientů, pacienti v rekonvalescenci, s autoimunitními poruchami. Pozor jen u celiakie, pšeničné klíčky obsahují lepek.

Proč se pšeničné klíčky praží?

Trvanlivost čerstvého klíčku se počítá na dny, právě díky tuku, který má tendenci žluknout, proto se klíčky velmi často praží na sucho, čímž prodloužíme trvanlivost na jeden rok. Potravina tak získává jemnou, oříškovou chuť.

Zajímavé:  Morganella morganii bakterie - Vše o zdraví

Bohužel, tímto úkonem přicházíme o cenné enzymy, které zde po 20 minutovém pražení, prakticky nejsou. Chceme-li si tedy oživit jídelníček po všech stránkách, zařadit klíčky a uchovat cenné enzymy, zkusme si klíčky sami „vyrobit.

Naklíčená pšenice

Potřebujeme:

  • 1/2 kg pšenice ozimé BIO
  • vodu
  • misku

Pšenici propláchneme, nasypeme do misky a zalijeme studenou vodou zhruba centimetr nad zrnky. Takto ponecháme 24 hodin. Další den vodu slijeme, zrnka propláchneme na sítku, opět je namočíme, ale nyní již pouze jemně, spíše provlhčujeme. Takto učiníme 2 x denně po dobu 3 dní. Třetí den již lze spatřit několikamilimetrové klíčky.

Naklíčenou pšenici můžeme následně umixovat s jablky, skořicí, medem, doplnit o rozinky, vlašské ořechy a podávat jako chutnou, výživnou sní-daňovou kaši. Naklíčenou pšenici lze taktéž přidávat do smoothies, nejrůznějších zeleninových i ovocných salátů, sušit společně s ovocem a ovesnými vločkami jakožto chutné celozrnné placky.

Pšeničné klíčky vnímám jako výtečnou, zapomenutou potravinu, kterou lze použít v sušeném stavu, případně za čerstva. A oživit tak mnohdy chudý a nevyvážený jídelníček, díky čemuž se můžeme posunout ke zdraví.

Klíčky pšeničné natural 200 g EVIT

Pšeničné klíčky jsou nejbohatší část zrna plného živin a mnoha účinných látek, mají příjemnou chuť pražených oříšků. Můžeme je konzumovat bez jakékoliv další úpravy. Jsou vhodnou přísadou do mussli, kaší, smoothie, jogurtů, pomazánek, salátů, polévek, cukrářského i jiného pečiva.

Celé zrno se skládá ze 3 částí:

  • Otruba (vnější část zrna)
  • Endosperm (škrobová část zrna)
  • klíček

Cítíte se depresivní, stresující, nervózní a bez energie? Nebo žijete v neustálém psychickém stresu? Pak neváhejte a „dobíjejte své baterie“ s přírodními klíčky naplněnými vitamíny, minerály a fytosteroly.

  • Při jakých potížích ještě klíčky pomáhají?
  • Jaké živiny obsahují obilné klíčky?

Poruchy nervového systému, rakovina a srdeční onemocnění, neplodnost, diabetes, zvýšené potřeby výživy, oslabená imunita, střevní a trávicí onemocnění.

  • Bílkoviny nacházející se v bakteriích jsou obohaceny o aminokyselinový lysin, který se nenachází v pražené bílé mouce. Jsou proto složitější. Obsahují 23% bílkovin a množství esenciálních aminokyselin.
  • Vitamíny skupiny B, jako B1, B2, B3, B6. Tyto vitamíny silně podporují činnost nervového systému, srdce a metabolismu.
  • Esenciální mastné kyseliny jako je kyselina linolová a kyselina alfa – linolová, známé jako omega – 3.
  • Kyselina listová je nezbytná pro správný průběh tvorby krve. Slouží také jako koenzym kyseliny deoxyribonukleové (DNA) při tvorbě každé buňky našeho těla a při přenosu genetické informace.
  • Vitamin E je silný přírodní antioxidant. Vitamín E pomáhá zásobovat buňky kyslíkem, chrání je před škodlivými volnými radikály a zpomaluje stárnutí pokožky. Zabraňuje oxidaci tuků, čímž zabraňuje ateroskleróze a rakovině. Pomáhá udržovat svěžest těla a snižovat únavu.
  • Minerály, zejména hořčík, fosfor, železo, vápník, draslík, zinek.
  • Stopové prvky jako je mangan a selen.
  • Lecitin – podporuje svěžest a pružnost pokožky.
  • Enzymy jako je hyperoxid – dismutáza, což je silný antioxidant.
  • Oktakosanol – nalezený v tuku z pšeničných klíčků. Její chemický vzorec je C28H58O. Nedávný výzkum zjistil, že zvyšuje fyzickou výkonnost a odolnost proti únavě.

Země původu: Česká republika

Složení: pšeničné klíčky*. * alergen

Kolik klíčků mám konzumovat? Preventivně je doporučeno konzumovat ke snídani 2 – 4 polévkové lžíce. Ve 100 g pšeničných klíčků, asi 10 polévkových lžic, je doporučená denní dávka vitamínu B1, vitamínu E a kyseliny listové.

Výživové údaje na 100 g výrobku: energetická hodnota: 1210 kJ / 292 kcal; tuky: 5,3 g; nasycené mastné kyseliny: 0,88 g; sacharidy: 24,9 g; cukry: 2,2 g; bílkoviny: 16,2 g; sůl: 0,1 g.

Skladování: Při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti do 65 %. Nevystavujte přímým slunečním paprskům.

Jak prospívají našemu tělu pšeničné klíčky

  • Klíček je ta část zrna, která je bohatá na živiny a aktivní látky, především proteiny (mají dostatek lysinu, esenciální mastné kyseliny a kyselinu linolovou).
  • Pšeničné klíčky jsou součástí každého semene, které pomáhá reprodukci rostlin.
  • Pšeničné klíčky jsou bohatým zdrojem energie, vlákniny, bílkovin, komplexních sacharidů, vitamínů (kyselina listová, vitamíny E a B) a minerálů (draslík, železo, zinek, vápník, fosfor, selen).
  • Také obsahuje omega-3 mastné kyseliny a jednu z užitečných forem cholesterolu.

Zdravotní výhody

Ty zahrnují především podporu imunitního systému, působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám a rakovině. Také mohou pozitivně ovlivnit mentální bystrost, vývoj svalů, vytrvalost a podporují hojení ran. Zlepšují trávení a mohou působit podpůrně při hubnutí.

Imunitní systém

Přidáním pšeničných klíčků do stravy můžete zvýšit imunitu organismu v boji proti různým druhům chorob. Bílkovinné hydrolyzáty pozitivně zvyšují antioxidační aktivitu, antioxidanty vyhledávají a ničí volné radikály a choroboplodné zárodky v těle.

Kardiovaskulární zdraví

Studie prokázaly, že pravidelná konzumace celozrnné pšenice a pšeničných klíčků může snížit rizikové faktory spojené s ischemickou chorobou srdeční a podpořit zdraví kardiovaskulárního systému. Také zvyšují množství vlákniny v těle. Také omega-3 mastné kyseliny zvyšují zdraví kardiovaskulárního systému.

  1. Buněčný metabolismus
  2. Komplex vitamínu B je životně důležitý pro buněčný metabolismus, který pomáhá přeměnit živiny na potřebnou energii.
  3. Těhotenství
  4. Pšeničné klíčky obsahují kyselinu listovou, která je důležitým faktorem pro zdravý vývoj plodu.

Zdravotní rizika

  • Bezlepková dieta
  • Primární složkou je lepek, proto nejsou vhodné pro ty, kteří mají s lepkem problémy.
  • Vysoký obsah kalorií
  • Pozitivní přínos pšeničných klíčků může být rušen, pokud nesledujete přísun dalších kalorií během dne.
  • Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku.

Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *