Antioxidanty – vše o zdraví

Antioxidanty - Vše o zdraví

Maqui Pure obsahuje prášek z plodů Maqui, což jsou fialové bobule, podobné acai nebo nám blíže známým borůvkám. Ovoce…

Natural Medicaments Maqui Pure 90 kapslí — Antioxidanty - Vše o zdraví

Zelený ječmen BIO obsahuje šetrně sušené listy mladého ječmene, které přirozeně obsahují organicky vázané vitamíny,…

-33 %

Natural Medicaments Zelený ječmen BIO 250 g —

do 29.9. u vás 598 Kč 399 Kč

Antioxidanty - Vše o zdraví

Maitake, neboli Trsnatec lupenitý, je houba pocházející z Japonska a její doslovný překlad je tančící houba. Je…

-60 % Bestseller

Natural Medicaments Maitake 500 mg 90 kapslí —

do 29.9. u vás 499 Kč 199 Kč

Antioxidanty - Vše o zdraví

Chaga, neboli Rezavec šikmý, roste na kmenech stromů, nejčastěji bříz, v oblastech východní Evropy a Sibiře. Sbírá se…

-8 % Bestseller

Natural Medicaments Chaga 500 mg 90 kapslí —

do 29.9. u vás 599 Kč 549 Kč

Antioxidanty - Vše o zdraví

Čaga + reishi a rakytník je produkt s originálním složením pouze z přírodních zdrojů se silným antioxidačním účinkem.

Bestseller

Terezia Company Čaga + reishi a rakytník 60 kapslí — Antioxidanty - Vše o zdraví

Mumio je horská pryskyřice nazývaná také ‚Slzy hor‘ nebo ‚Černé zlato‘.

Natural Medicaments Mumio 250 mg 90 tablet — Antioxidanty - Vše o zdraví

Přípravek GS Vitamin C 1000 + šípky obsahuje vitamín C v mega dávce 1000 mg s postupným uvolňováním, který přispívá k…

GreenSwan GS Vitamin C 1000 + šípky 100 tbl. + 20 tbl. ZDARMA — Antioxidanty - Vše o zdraví

Ženšen korejský přispívá k normální hladině glukózy v krvi. Podporuje fyzický výkon, pomáhá udržovat fyzické a…

Natural Medicaments Ženšen + vitamín E 60 kapslí — Antioxidanty - Vše o zdraví

1 kapsle produktu Super česnek je ekvivalentem 1000 mg čerstvého česneku.

-31 %

Natural Medicaments Super Česnek 100 kapslí —

do 29.9. u vás 129 Kč 89 Kč

Antioxidanty - Vše o zdraví

Vitamín C prášek Premium je antioxidant, který příspívá k ochraně buněk před oxidačním stresem. Podporuje také…

-60 %

Allnature Vitamín C prášek Premium 250 g – Extra výhodné balení pro celou rodinu —

do 29.9. u vás 299 Kč 119 Kč

Bio Mladý ječmen je přírodní produkt, který obohacuje stravu o řadu vitamínů, minerálů, enzymů, chlorofyl a jiné…

-47 %

Allnature BIO Mladý ječmen prášek 250 g —

do 29.9. u vás 374 Kč 199 Kč

Lecitin normalizuje činnost srdce a oběhového systému, přispívá k normální činnosti mozkových funkcí. Má antioxidační…

Natural Medicaments Super Lecitin + E 100 tob. —

LIPO-C ASKOR FORTE obsahuje přírodní vitamin C s lipozomálním vstřebáváním (liposomal delivery, LD), bioflavonoidy z…

InPharm LIPO-C ASKOR FORTE 60 kapslí —

Selen je nekovový prvek ze skupiny chalkogenů, má pro lidský organizmus značný význam. Přispívá k ochraně buněk před…

Doprava zdarma

MedPharma Selen 100 µg 100 tbl. + 7 tbl. ZDARMA —

Ostropestřec Max obsahuje extrakt ze semen ostropestřce mariánského, který se již po staletí užívá v tradiční…

Noventis Ostropestřec Max 3500 mg 45 + 15 kapslí —

Oregáno (Dobromysl obecná) bylo odedávna používáno jeko velmi užitečná rostlina. Její základní účinnou látkou je…

EkoMedica Czech Oregáno (Dobromysl obecná) – olej 50 ml —

Acerola vitamín je nejbohatší přírodní zdroj vitamínu C. Toto balení obsahuje cca stejné množství přírodního vitamínu…

Grulich Acerola vitamín 100 g —

100% čistá Pampeliška jemně mletý kořen pro naše zdravé trávení, žaludek, játra, ale i močové cesty, ale i močové…

Salvia Paradise Pampeliška lékařská kořen mletý 100g —

Kustovnice čínská patří mezi klenoty tradiční čínské medicíny.

-15 %

Natural Medicaments Goji Kustovnice čínská – 100% Bio šťáva 500 ml —

do 29.9. u vás 315 Kč 269 Kč

Acai Slim – doplněk stravy s vysokým obsahem Acai berry. Acai Slim je určený k normální funkci metabolismu, napomáhá…

-10 %

DoktorBio Acai Slim 90 kapslí —

do 29.9. u vás 255 Kč 229 Kč

Přípravek GS Vitamin C 500 + šípky obsahuje vitamín C v dávce 500 mg s postupným uvolňováním, který přispívá k…

GreenSwan GS Vitamin C 500 + šípky 100 tbl. + 20 tbl. ZDARMA —

Vitamín E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem, který vzniká nerovnováhou mezi volnými radikály a…

Doprava zdarma

MedPharma Vitamín E 400 100 tob. + 7 tob. ZDARMA —

Alveo je harmonizační bylinné tonikum. Jedná se o směs 26 extraktů z rostlin pocházejících z různých částí naší…

Akuna Alveo 950 ml —

Green Trio Topnatur je produkt, který v jediné tabletě obsahuje tři ‚zelené ‚ potraviny. Chlorella, zelený ječmen a…

Topnatur Green Trio 540 tbl. —

100% čisté Lněné semínko mleté je bohaté na antioxidanty a příznivě působí na naše trávení, střeva, kontrolu…

Salvia Paradise Lněné semínko mleté 100 g, 300 g, 1000 g

Vitamín C normalizuje odolnost organismu obzvláště v jarních a zimních měsících.

Unios Pharma Vitamín C 1000 mg se šípkem 150 tbl. + Zinek 15 mg 60 tbl. ZDARMA —

100% čistý Kozinec blanitý kořen kapsle bohaté na antioxidanty a adaptogeny pro zdraví naší imunity, cév, srdce,…

Salvia Paradise Kozinec blanitý kapsle 60 ks, 120 ks

Měď ve formě mikročástic je nezbytná pro správný rozvoj a fungování organismu. Díky své tekuté formě je velmi dobře…

-28 %

Pharma Activ Tekutá měď 300 ml —

do 29.9. u vás 225 Kč 163 Kč

Vitamín C Time Release přispívá k normální funkci imunitního systému, je vhodný při zvýšené tělesné zátěži. Jedinečná…

Unios Pharma Vitamín C 1000 mg Time Release 100 tbl. —

Kapsle jsou vyrobeny z Ženšenu bílého BIO 6letého, kdy dosahuje nejvyšší zralosti. Ženšen má příznivý účinek na náš…

Salvia Paradise Ženšen pravý 6letý – Ginseng BIO kapsle 60 ks, 120 ks

Betavital je šetrným způsobem získaný extrakt z červené řepy obohacený o vitamín C, rutin a beta karoten. Obsahuje…

Klas Betavital 200 ml —

Hericium Korálovec ježatý patří mezi nejoblíbenější houby tradiční čínské medicíny.

-30 %

Allnature Hericium Korálovec ježatý 100 kapslí —

do 29.9. u vás 498 Kč 349 Kč

Rozchodnice růžová neboli Rhodiola rosea zvyšuje odolnost nervového systému při únavě a stresu. Působí na kognitivní…

-32 %

Allnature Rozchodnice růžová 500 mg 60 kapslí —

do 29.9. u vás 219 Kč 149 Kč

Ašvaganda (Vitánie) kapsle pro náší duševní rovnováhu, stres, vitalitu, reprodukční funkce, únavu, spánek. Bylina je…

Salvia Paradise Ašvaganda – Vitánie kapsle 60 ks, 120 ks

Černý česnek s obsahem zdraví prospěšných látek ve vysokých koncentracích se vyznačuje širokou škálou pozitivních…

Terezia Company Černý česnek 60 tablet —

Kurkumin-piperin komplex je přípravek vyrobený z prášku kurkumy dlouhé a plodů pepřovníku černého.

-11 %

Natural Medicaments Kurkumin-piperin komplex 60 tablet —

do 29.9. u vás 379 Kč 339 Kč

Glutathion je důležitým antioxidantem v lidském organismu. Je zvlášť významně zastoupen v játrech, kde podporuje…

SALUTEM Pharma Glutathion 1000 mg 60 kapslí —

100% čistý Kozinec blanitý jemně mletý kořen bohatý na antioxidanty a adaptogeny pro zdraví naší imunity, cév, srdce,…

Salvia Paradise Kozinec blanitý kořen mletý 100g —

Bivenol micro působí jako antioxidant a přispívá k normální činnosti kardiovaskulárního systému.

-10 % S dárkem

Biomedica Bivenol micro 60 + 10 tbl. —

do 29.9. u vás 210 Kč 189 Kč

100% čistý Kozinec blanitý tinkturas 0% alkoholu bohatá na antioxidanty a adaptogeny pro zdraví naší imunity, cév,…

Salvia Paradise Kozinec blanitý AF tinktura 50 ml, 30 ml

Látky obsažené v Graviole příznivě působí na celý organismus. Lze je užívat i v případě oslabené imunity a i v…

-18 %

Natural Medicaments Graviola anona (Annona muricata) 90 kapslí —

do 29.9. u vás 390 Kč 319 Kč

Spirulina má antioxidační schopnosti a navíc napomáhá k normální hladině cukru v krvi, přirozené obranyschopnosti,…

-49 %

Organis Organis Spirulina prášek 100 g —

do 29.9. u vás 219 Kč 112 Kč

Vitamín C podporuje obranyschopnost. Je to antioxidant, který přispívá k ochraně buněk před volnými radikály, ke…

Nutricius Vitamín C 100% 50 g —

Přípravek BIO Kurperin Epigemic je vytvořen z prášku z kořene kurkumy dlouhé a plodů pepřovníku černého v harmonickém…

Epigemic BIO Kurperin Epigemic 90 kapslí —

Doplněk stravy Fin Candimis obsahuje olej z oregana s hlavní účinnou složkou karvakrolem, vysoce kvalitní látkou s…

Finclub Fin Candimis 10 ml —

Lapacho, známé také jako ‚nápoj Inků‘, podporuje normální činnost ledvin, přispívá k regulaci krevního tlaku a…

Allnature Lapacho 50 g —

Lněný olej Wolfberry 250 ml panenský v RAW kvalitě je vynikajícím zdrojem esenciálních mastných kyselin. Za studena…

Wolfberry Lněný olej 250 ml —

Použití: přípravek přispívá díky bohatému zastoupení vitamínů E a C a selenu k ochraně buněk před oxidativním stresem…

Unios Pharma Selen + vitamín C a E 90 tbl. —

Dračí krev se získává ze stromu, který roste v amazonských oblastech Jižní a Střední Ameriky. Staří indiáni ji…

ORO VERDE Dračí krev (Sangre de Drago) 50 ml —

100% čistý Ženšen pětilistý – Jiaogulan Thailand tinktura s 0% alkoholu pro zdraví naší imunity, jater, žaludku,…

Salvia Paradise Ženšen pětilistý – Jiaogulan AF tinktura 50 ml, 30 ml

Doplněk stravy Moringa Premium přispívá k normální hladině glukózy v krvi.

-33 %

Natural Medicaments Moringa Premium 150 tbl. —

do 29.9. u vás 299 Kč 199 Kč

Chlorella + Spirulina – Sladkovodní řasa chlorella se sladkovodní sinicí spirulinou se vzájemně doplňují. Jejich…

Nupreme Chlorella + Spirulina 1 500 tablet —

Sladkovodní řasa chlorella se sladkovodní sinicí spirulinou se vzájemně doplňují. Jejich spojením v poměru 50 : 50…

Nupreme Chlorella + Spirulina 1500 tablet BIO —

Čistý tekutý vitamín E bez přídatných látek na bázi olivového oleje nezatěžuje žaludek, snadno se vstřebává sliznicí…

Marnys Tekutý vitamín E 30 ml —

Aronie 100% šťáva je získávána z plodů aronie černoplodé nejmodernějším způsobem výroby.

EkoMedica Czech Arónie – 100% šťáva z plodu aronie černoplodé 500 ml —

Green Trio Topnatur je produkt, který v jediné tabletě obsahuje tři ‚zelené ‚ potraviny. Chlorella, zelený ječmen a…

Topnatur Green Trio 180 tbl. —

Heřmánek bylinný čaj 50g Wolfberry. Směs šetrně usušených listů a voňavých květů heřmánku by neměla chybět v žádné…

Wolfberry Heřmánek bylinný čaj 50g —

100% čistá Lékořice lysá řezaný kořen pro naše zdravé trávení, imunitu, energii, nervy, duševní zdraví, močové a…

Salvia Paradise Lékořice koření 50 g, 150 g

100% čistá Klanopraška – Schizandra je rostlina bohatá na antioxidační a adaptogení látky, které podporují naše…

Salvia Paradise Schizandra – Klanopraška kapsle 60 ks, 120 ks

Zinek EXTRA 25 mg napomáhá k normální funkci imunitního systému, přispívá k plodnosti a dobré funkci reprodukčních…

Источник: https://www.prozdravi.cz/problematiky/antioxidanty/

Antioxidanty jako ochránci zdraví

Antioxidanty si můžeme představit jako takové uklízeče odpadků. Jak tito uklízeči v podobě antioxidantů v těle pracují, proč jsou důležití, kde je najdeme a kolik jich potřebujeme? To vše se dozvíte v následujícím článku.

Co jsou antioxidanty

Volné radikály  

K pochopení funkce a významu antioxidantů si musíme nejdříve říct, co to jsou volné radikály. Volné radikály jsou velmi nestálé a reaktivní látky, které umí způsobit v organismu pěknou neplechu.

Zajímavé:  Autismus - vše o zdraví

Volné radikály si můžeme představit jako odpadky, které je potřeba zlikvidovat, jinak napáchají velké škody.

Mají schopnost poškozovat řadu struktur v našem těle. Napadají například membrány buněk, DNA, bílkoviny, enzymy a mnoho dalších látek.    

Diabetes, cévní choroby, infarkt, revmatická onemocnění, poruchy imunitního systému, nervové choroby, oční onemocnění, záněty, rozvoj demence a vznik rakoviny. To je výčet chorob, na kterých mají volné radikály svůj podíl. V neposlední řadě jsou volné radikály jednou z příčin předčasného stárnutí.

Chlorella Pyrenoidosa – významný zdroj antioxidantů

Antioxidanty - Vše o zdraví

Jak vznikají volné radikály  

V těle každého z nás probíhá denně nespočet chemických reakcí, při kterých volné radikály přirozeně vznikají. Na jejich vzniku se ovšem také podílí řada vnějších faktorů, kterým jsme jako lidé dnes a denně vystavováni.

Faktory podporující vznik volných radikálů: 

  • toxiny a škodlivé látky v potravinách
  • konzumace alkoholu
  • kouření
  • znečištěné životní prostředí
  • bakteriální a virové infekce
  • nedostatek nebo přebytek kyslíku v organismu
  • vysoká hladina cukru v krvi
  • nadměrný/nedostatečný příjem antioxidantů
  • dlouhotrvající intenzivní fyzická zátěž

Antioxidanty - Vše o zdraví

Antioxidanty v boji proti volným radikálům 

Naštěstí máme proti volným radikálům k dispozici látky zvané antioxidanty, které brání nežádoucím činnostem těchto molekul. Antioxidanty jsou látky přírodního původu, které jsou schopné volné radikály ničit. 

Antioxidanty v podstatě udržují v těle pořádek a rovnováhu, aby volné radikály neměly dostatek prostoru porušovat buňky a tkáně. 

Kde se antioxidanty vyskytují 

Některé antioxidanty si naše tělo dokáže vyrobit a vyskytují se v těle přirozeně (enzymy, kyselina močová aj.). Velké množství velmi podstatných antioxidantů však musíme přijmout stravou. Mezi nejdůležitější antioxidanty, které musíme organismu dodat, patřívitamíny.

Nejúčinnější antioxidant z řady vitamínů je vitamín C, vitamín E a provitamín s názvem beta-karoten.

Mimo vitamínů se mezi důležité antioxidanty řadí tzv. bioflavonoidy. Jedná se o složité molekuly obsažené zejména v barevných plodech rostlin. Nalezneme je například v černém rybízu, borůvkách, červeném víně, malinách, ostružinách, rajčatech aj.

Antioxidantů nalezneme v potravinách tisíce a všechny je v rámci článku nelze probrat. Většině z nás bohatě stačí vědět, že se vyskytují převážně v rostlinné stravě

Příklady potravin bohatých na antioxidanty: 

  • ovoce (lesní plody, hroznové víno, citrusy, broskve, meruňky, švestky, kiwi aj.)
  • zelenina (brokolice, kapusta, červená řepa, paprika, zelí, česnek, cibule, mrkev aj.)
  • zelený čaj
  • káva
  • kakao
  • rostlinné oleje
  • oříšky
  • chlorella, spirulina, mladý ječmen
  • rakytník
  • bylinky (oregano, máta, šalvěj, kopr, rozmarýn, tymián aj.)
  • šípek
  • méně známé: lapacho, mumio, ženšen, ashwagandha, rozchodnice, klanopraška

Antioxidanty hrají svou roli také v potravinářském průmyslu. Jsou využívány například k zabránění žluknutí tuků.

Zajišťují delší trvanlivost, ve výrobcích s obsahem tuků brání jejich žluknutí a ochraňují řadu další látek před nežádoucí oxidací. Zejména vitamín C se přidává do mnoha potravinářských výrobků, kde brání oxidaci a slouží jako konzervační látka. Na obalech ho nalezneme pod označením E330.

Antioxidanty - Vše o zdraví

Antioxidanty jako doplňky stravy

Antioxidanty v přirozené stravě 

To nejlepší, co pro naše tělo můžeme udělat, je přijímat antioxidanty v jejich přirozené podobě, tedy zejména z ovoce a zeleniny

V těchto potravinách se mimo antioxidantů vyskytují další stovky látek, které účinek antioxidantů podporují, a navíc tělu prospívají.

Každý z nás by měl dbát spíše na pestrý jídelníček s dostatkem ovoce, zeleniny a vyváženým poměrem sacharidů, tuků a bílkovin. Zvláště velký důraz na stravu bohatou na antioxidanty by měli klást lidé vystavující se faktorům, které vedou ke vzniku volných radikálů. 

Pro koho jsou antioxidanty jako doplňky stravy vhodné?  

Antioxidanty jako doplňky stravy se hodí zejména lidem s oslabenou imunitou, při rekonvalescenci, a také výkonnostním sportovcům.

 Zařadit antioxidanty ve formě doplňku stravy by měli i ti, kterýmneříká nic pestrý jídelníček plný ovoce a zeleniny.

Tyto skupiny lidí jsou ohroženi častějším vznikem běžných onemocnění a doplňky stravy, například ve formě vitamínů, jim mohou pomoci nemocem předcházet.

Pokud patříte mezi sportovce, pořiďte si také kvalitní funkční běžecké, cyklistické a běžkařské oblečení, které vás ochrání před chladem, větrem a mrazem. Pořádné oblečení je jedna z dalších možností, jak předejít nachlazení, chřipce či oslabení organismu.

Oblečení můžeme volit dle libosti, ale s volbou antioxidantů musíme být obezřetní. Není totiž antioxidant jako antioxidant. Nadměrná konzumace některých antioxidantů v podobě doplňků stravy může vést k opačnému efektu a vznik volných radikálů dokonce vyvolat, a proto je vždy nutné řídit se maximální doporučenou denní dávkou uvedenou výrobcem. 

Antioxidanty - Vše o zdraví

Nejčastěji užívaný antioxidant 

Mezi nejčastěji využívané antioxidanty patří vitamín C. Jedná se o vitamín, který je rozpustný ve vodě, a tak není prakticky možné se jím předávkovat. 

U tohoto vitamínu nebylo prokázáno, že by jeho nadměrné množství mělo negativní účinky na zdraví, protože jeho nadbytek vyloučíme močí. Suplementace vitamínem C je bezpečná a je s oblibou a oprávněně využívána v období chřipek, a také tvrdě trénujícími sportovci. Pokud chcete po nějakém antioxidantu sáhnout, vitamínem C nic nezkazíte.

Užívejte ho dle doporučeného dávkování, vyšší dávky tělo nijak nevyužije a postrádají smysl. Přečtěte si více o vitamínu C a jeho účincích na zdraví.

Dalším velmi často používaným doplňkem stravy je vitamín E. Suplementace vitamínem E už není tak bezpečná jako v případě vitamínu C.

Jedná se totiž o vitamín rozpustný v tucích a z těla ho močí nevyloučíme. Nadbytečné množství vitamínu E může přispívat ke vzniku volných radikálů, a to v žádném případě nechceme.

Antioxidanty - Vše o zdraví

Suplementace méně známými antioxidanty  

Na trhu je řada produktů nabízejících zázračné antioxidační účinky. Projdete-li stránky s produkty pro zdraví, nevíte, který antioxidant si vybrat dříve.

Mezi velmi oblíbené doplňky stravy, které obsahují antioxidanty řadíme tzv. zelené potraviny. K zeleným potravinám řadíme chlorellu, spirulinu, zelený ječmen, matcha čaj, mladou pšenici a mnohé další.

Tyto potraviny obsahují mimo antioxidantů také velkou řádku minerálů, chlorofylu, stopových prvků a dalších zdraví prospěšných látek. Často jsou prezentovány jako zázračné potraviny.

O zázračné potraviny se ve skutečnosti nejedná, nicméně mohou být významnými pomocníky k doplnění řady výše uvedených potřebných látek.

Jedná se o látky přírodního původu, jejich užívání je bezpečné a stojí za vyzkoušení.

Antioxidanty - Vše o zdraví

V nabídce antioxidantů naleznete také řadu „exotických“ antioxidantů jako je horská pryskyřice zvaná mumio, ajurvédskou bylinu ašvagandhu, houby jako je čaga a reishi, tinktury z bylinek, které mají antioxidační vlastnosti (rozchodnice růžová, kozinec blanitý). To je pouhý zlomek výrobků, které jsou každému k dispozici. 

Pozitivní účinky látek byly skutečně prokázány, nicméně nejedná se o žádné všespásné byliny a rostliny.

Každý by měl pečlivě zvážit, zdali a proč konkrétní produkt potřebuje. Není na světě bylina, která by na něco nebyla. Ale ve větším množstvím může být i bylina nebezpečná.

O účincích konkrétních bylin a dalších látek s antioxidačními vlastnostmi je vhodné se poradit s lékárníkem či jiným odborníkem. Není vhodné je začít užívat jen tak. Pokud nemáte zdravotní problém, zbytečně byliny neužívejte. Až potíž nastane, bylinka už nemusí účinkovat.

Antioxidanty - Vše o zdraví

Antioxidanty v kostce

Co si z článku o antioxidantech odnést?  

Dostatečný příjem antioxidantů je pro zachování zdraví zcela zásadní a jejich nejlepším zdroje je bezesporu ovoce a zelenina.

Antioxidanty v podobě vitamínů by měli užívat fyzicky a psychicky vytížení lidé, aktivní sportovci nebo lidé nedodržující zásady zdravého stravování.

Nic se nemá přehánět, a o antioxidantech to platí dvojnásob. Nadměrné užívání antioxidantů může být i škodlivé. Nejlepší způsob, jak antioxidanty doplnit, je jíst pestrou, barevnou a vyváženou stravu, přijímat adekvátní množství kalorií a dodržovat pitný režim.

Pokud si s výživou nevíte rady, přečtěte si naše články, které vám odpoví na řadu otázek týkajících se zdraví, sportu a správné stravy.

Chci číst více o výživě Doplňky stravy v kostce Kofein ve sportovní výživě Kreatin pro zvýšení síly Lahodný nápoj pro sportovce

Poznejte jednou provždy svět výživy. Naučte se zařazovat do jídelníčku všechny základní živiny – sacharidy, tuky i bílkoviny. Osvojte si návyky, jak správně jíst při sportu a nastavte si co nejlépe váš denní příjem kalorií a živin, ať vám nepřebývají ani nechybí kalorie.

Při sportu pamatujte také na pitný režim a potřebné doplňky stravy, které vám mohou pomoci ke zdraví a lepším výkonům. Zjistěte, jaký užitek vám mohou přinést proteinové nápoje, BCAA aminokyseliny, gainer, glutamin, či kreatin.

Objevte také pozitivní účinky kávy a kofeinu ve sportu. Udělejte si přehled o všech dostupných a potřebných vitamínech a přesvědčte se o benefitech antioxidantů, vitamínu C, vitamínu D a omega 3 mastných kyselin.

 Znalosti, které od nás získáte vám pomohou ke zdraví, lepším výkonům a k vítězství, a to nejen na sportovním poli.

Источник: https://www.rogelli.cz/antioxidanty/

Co jsou antioxidanty a jak fungují?

Antioxidanty - Vše o zdraví

Antioxidanty jsou látky, které pomáhají neutralizovat škodlivé volné radikály. Ty se v těle tvoří při metabolických reakcích, poškozují buňky a přispívají ke vzniku řady závažných onemocnění, včetně rakoviny. Antioxidanty na sebe naváží volné radikály, čímž je neutralizují a zabrání tomu, aby v těle napáchaly škody. V tomto článku se dozvíte co jsou antioxidanty, jak fungují, jaké druhy antioxidantů existují a zda má smysl užívat doplňky stravy s antioxidanty či nikoli.

  • Přesto však jen velmi málo lidí ví co vlastně antioxidanty jsou a jak fungují.
  • Problematika antioxidantů je celkem složitá, ale tento článek vám vše důležité o antioxidantech vysvětlí tak, že to pochopí i úplný laik.
  • Antioxidanty jsou látky, které neutralizují volné radikály a chrání tak buňky před poškozením.
  • Abychom lépe porozuměli tomu jak antioxidanty fungují, je potřeba začít na úrovni molekul…
  • Jak víte, tak všechno kolem nás (a vlastně celý vesmír) se skládá z atomů.
  • Atomy obsahují jádro, ve kterém se nachází protony a neutrony a kolem jádra obíhají elektrony.
  • Tady je jednoduchý obrázek atomu.

Antioxidanty - Vše o zdraví

Ty modré kuličky s písmenem E značí elektrony, které mají záporný (-) elektrický náboj. Zatímco protony (červené kuličky) mají kladný (+) elektrický náboj a neutrony (žluté kuličky) jsou bez náboje.

  1. Spojením dvou a více atomů vznikají molekuly.
  2. Lidské tělo se skládá z bílkovin, tuků a deoxyribonukleových kyselin (DNA), což jsou v podstatě obrovské molekuly tvořené stovkami až tisíci vzájemně spojených atomů.
  3. Toto je obrázek molekuly mastné kyseliny. Každá “kulička” představuje jeden atom:

Antioxidanty - Vše o zdraví

Lidský organizmus (stejně jako organizmus dalších živočichů) si zachovává stálost vnitřního prostředí díky chemickým reakcím. Všechny chemické reakce, které organizmus potřebuje k tomu, aby se udržel při životě se dohromady označují jako metabolizmus.

Během těchto chemických reakcí dochází ke štěpení větších molekul na menší molekuly a naopak ke spojování menších molekul do větších.

Aby byla molekula stabilní, musí obsahovat správný počet elektronů. Pokud stabilní molekula ztratí elektron, může z ní vzniknout takzvaný volný radikál.

Zajímavé:  Černý kašel v těhotenství - vše o zdraví

Volné radikály jsou nestabilní, elektricky nabité molekuly v buňkách, které mohou reagovat s ostatními molekulami v buňce (například s DNA) a poškodit je.

Volné radikály mohou vyvolat také řetězovou reakci, kdy se volnými radikály poškozené molekuly stanou rovněž volnými radikály.

A v této situaci přichází ke slovu antioxidanty. Když molekula ztratí elektron a stane se z ní volný radikál, molekula antioxidantů se zapojí do reakce a “poskytne” volnému radikálu svůj volný elektron, čímž ho účinně zneutralizuje.

Funguje to tak jak vidíte na obrázku níže:

Antioxidanty - Vše o zdraví

Antioxidanty tedy fungují tak, že poskytují elektrony volným radikálům, což vede k jejich neutralizaci a brání jim v působení dalších škod.

Shrnutí: Antioxidanty jsou molekuly, které bojují s volnými radikály a škodami, které mohou v buňkách i organizmu napáchat. Protektivní působení antioxidantů spočívá v poskytování elektronů volným radikálům, což vede kjejich neutralizaci.

  • Při metabolických reakcích neustále vznikají volné radikály.
  • Kdybychom neměli antioxidanty, dokázaly by volné radikály náš organizmus velmi rychle zničit.
  • Je však potřeba mít na paměti, že i volné radikály plní v těle určité funkce, které jsou nezbytné pro přežití organizmu (1).
  • Například buňky imunitního systému využívají volné radikály k zabíjení baktérií, které nás mohou napadnout a vyvolat infekční onemocnění (2).

A stejně jako pro většinu věcí v biologii i pro volné radikály platí, že je potřeba určitá rovnováha. Nějaké volné radikály naše tělo potřebuje, ale současně potřebujeme také antioxidanty, které volné radikály udrží na uzdě.

  1. Pokud dojde k narušení této rovnováhy, může vzniknout problém.
  2. Pokud počet volných radikálů (tedy pro-oxidačních látek) překročí počet antioxidantů, může vzniknout stav, kterému se odborně říká oxidační stres.
  3. Během oxidačního stresu může dojít k závažnému poškození důležitých molekul v buňkách, což může vést i ke smrti celé buňky.

Na vzniku volných radikálů a oxidačního stresu se podílí řada faktorů. Některé z nich známe a jiné zatím nebyly objeveny.

Mezi známé faktory, které vyvolávají vznik volných radikálů a oxidačního stresu patří:

  • Znečištění vzduchu.
  • Kouření cigaret.
  • Konzumace alkoholu.
  • Toxiny a škodlivé látky přijímané v potravě.
  • Vysoká hladina cukru v krvi (hyperglykémie) (3, 4).
  • Konzumace velkého množství polynenasycených mastných kyselin (5).
  • Záření, včetně nadměrného slunění.
  • Bakteriální, houbové i virové infekce.
  • Nadměrná konzumace železa, hořčíku, mědi a zinku (1).
  • Nedostatek kyslíku v organizmu (medicínsky hypoxie) (6).
  • Příliš mnoho kyslíku v organizmu (medicínsky hyperoxie).
  • Intenzivní a dlouho trvající cvičení, při kterém dochází k poškození tkání (7).
  • Nadměrný příjem antioxidantů, jako jsou například vitamín C nebo E (1).
  • Nedostatek antioxidantů (8).

Dlouhodobý oxidační stres vede ke zvýšenému riziku vzniku nežádoucích zdravotních problémů jako jsou například kardiovaskulární onemocnění nebo některé druhy rakoviny. Oxidační stres také urychluje stárnutí organizmu.

Shrnutí: Lidské tělo potřebuje určitou rovnováhu mezi volnými radikály a antioxidanty. Pokud dojde k narušení této rovnováhy, může to vést k oxidačnímu stresu, který má celou řadu nežádoucích účinků na vaše zdraví.

Antioxidanty jsou nezbytné pro přežití všech živých organizmů.

Lidské tělo si dokonce své vlastní antioxidanty umí vyrobit. Jedním z takových antioxidantů je látka s názvem glutathion.

Rostliny a živočichové, stejně jako ostatní živé organizmy, mají svůj vlastní způsob obrany před volnými radikály a oxidačním stresem, který tyto radikály vyvolávají.

Proto lze antioxidanty nalézt prakticky ve všech potravinách rostlinného i živočišného původu.

Příjem antioxidantů z potravy je velmi důležitý. Náš život totiž do slova a do písmene závisí na některých antioxidantech, zejména na vitamínu C a vitamínu E. Ovšem nic se nesmí přehánět a nadměrná konzumace těchto vitamínů může naopak uškodit.

Antioxidanty - Vše o zdraví

Různorodost obsahu antioxidantů je jedním z důvodů, proč je strava bohatá na rostlinnou složku zdravá (9).

Masné výrobky a ryby také obsahují antioxidanty (10, 11), ale v menším množství než kolik jich najdeme v ovoci a zelenině. Bobulovité plody (například borůvky) jsou obzvlášť bohatým zdrojem antioxidantů (12).

Dalšími bohatými zdroji antioxidantů jsou například zelený čaj nebo tmavá čokoláda.

Podle některých studií je káva vůbec největším zdrojem antioxidantů v takzvaném západním způsobu stravování (západní dietě) (13, 14), ale zčásti to bude způsobeno tím, že “průměrní” Evropané nekonzumují příliš mnoho potravin bohatých na antioxidanty.

Antioxidanty také prodlužují trvanlivost přírodních i průmyslově vyráběných potravin. Proto se často používají jako potravinářské přísady (15). Například vitamín C potravinářské firmy často přidávají do svých výrobků jako konzervační látku.

Shrnutí: Naše strava je nezbytným zdrojem antioxidantů. Ty se v přirozené formě nachází v potravinách rostlinného a živočišného původu, zejména pak v zelenině, ovoci a také v nápojích, jako jsou například káva nebo čaj.

  • V potravinách se nachází obrovské množství různých druhů antioxidantů.
  • Obecně lze antioxidanty rozdělit do dvou skupin, a to na antioxidanty rozpustné ve vodě a antioxidanty rozpustné v tucích.
  • Ve vodě rozpustné antioxidanty působí uvnitř buňky i mimo ní (v intracelulární tekutině i extracelulární tekutině), zatímco antioxidanty rozpustné v tucích působí především na buněčných membránách.
  • Tady je seznam hlavních antioxidantů, které přijímáme z potravy:
  • Vitamín C: Hlavní ve vodě rozpustný antioxidant a jedna z nejdůležitějších esenciálních živin, které musíme přijímat v potravě.
  • Vitamín E: Hlavní antioxidant rozpustný v tucích, který hraje zásadní úlohu při ochraně buněčných membrán před poškozením oxidačním stresem.
  • Flavonoidy: Velká skupina rostlinných antioxidantů, které mají řadu pozitivních účinků na lidské zdraví (16).

Většina látek patřících mezi antioxidanty má také další důležité funkce.

Za zmínku stojí například kurkuminoidy (kurkumin), který se nachází v koření kurkumě nebo oleocanthal, který najdete například v extra panenském olivovém oleji. Tyto látky fungují jako antioxidanty, ale mají současně výrazné protizánětlivé účinky (17, 18).

Shrnutí: Existuje celá řada různých druhů antioxidantů, které najdete v potravinách, včetně vitamínů C a E nebo flavonoidů. Tyto látky mají kromě antioxidačních vlastností také řadu dalších funkcí, které nesouvisí s antioxidační aktivitou.

  1. Dostatečný příjem antioxidantů ze stravy je důležitý pro udržení optimálního zdravotního stavu.
  2. Nicméně mějte na paměti, že více nemusí vždy znamenat lépe.
  3. Nadměrná konzumace samotných antioxidantů může mít toxické účinky a paradoxně naopak zhoršovat vliv škodlivých radikálů a oxidačního stresu.
  4. Některé studie dokonce potvrdily, že užívání vysokých dávek antioxidantů zvyšuje riziko úmrtí (19, 20).
  5. Proto vám rozhodně nedoporučujeme užívat doplňky stravy s vysokými dávkami antioxidantů.
  6. Kromě toho, studie prokázaly, že antioxidanty v přírodní formě (získané z potravin) působí silněji proti oxidačnímu stresu než antioxidanty získané z doplňků stravy.
  7. Například šťáva z červeného pomeranče má mnohem větší oxidační účinek než stejné množství vitamínu C, rozpuštěného v oslazené vodě (21).

Pravda je taková, že v potravinách se nachází stovky (ne-li tisíce) různých druhů látek, které spolu vzájemně (synergicky) působí. Proto užívání jen jedné nebo dvou vybraných látek samostatně nebude mít nikdy stejné pozitivní účinky.

Nejlepší (a také nejzdravější) strategií jak si zajistit dostatečný příjem antioxidantů je strava bohatá na ovoce a zeleninu (22), spolu s dodržování zásad zdravé výživy.

Na druhou stranu užívání doplňků stravy, které obsahují nízké dávky antioxidantů (například multivitamínové doplňky) může být přínosné, pokud trpíte nedostatkem některých živin nebo se momentálně nemůžete stravovat podle zásad zdravé výživy.

Co si z tohoto článku odnést?

Dostatečný příjem antioxidantů je nezbytnou součástí zdravé výživy, ale užívání nadměrného množství izolovaných antioxidantů (prostřednictvím doplňků stravy) může být v některých případech škodlivé.

To nejlepší co můžete udělat, pokud si chcete zajistit příjem dostatečného množství antioxidantů je dodržovat zásady zdravé výživy a zařazovat do vašeho jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny. 

Источник: https://cs.medlicker.com/1107-antioxidanty

Antioxidanty, které by neměly chybět ve vašem jídelníčku

Antioxidanty - Vše o zdraví

Buňky vašeho těla čelí každý den hrozbám. Viry a infekce na ně útočí. Volné radikály také mohou poškodit vaše buňky a DNA. Některé buňky se mohou z poškození vyléčit, zatímco jiné nemohou. Vědci věří, že molekuly zvané volné radikály mohou přispět k procesu stárnutí. Mohou také hrát roli v nemocech, jako je rakovina, cukrovka a srdeční onemocnění.

Antioxidanty jsou chemikálie, které pomáhají zastavit nebo omezit škody způsobené volnými radikály. Vaše tělo používá antioxidanty k vyvážení volných radikálů. Tím vaše tělo chrání před poškozením buněk. Antioxidanty mohou chránit organismus a zvrátit některé již vzniklé problémy. Také posilují vaši imunitu.

Volné radikály a antioxidanty

Volné radikály jsou přírodní nebo umělé prvky. Mezi činnosti, procesy a chemikálie, které mohou vést k oxidačnímu stresu, patří:

  • chemikálie, které vaše tělo vyrábí přeměnou potravin na energii
  • environmentální toxiny, jako je tabák, alkohol a znečištění životního prostředí
  • ultrafialové paprsky ze slunce nebo solária
  • další záření
  • látky ve zpracovaných potravinách
  • mitochondriální aktivity buněk
  • nadměrné cvičení
  • poškození tkáně v důsledku zánětu a poranění
  • ischemické poškození
  • konzumace určitých potravin, zejména rafinovaných a zpracovaných potravin, trans tuků, umělých sladidel a některých barviv a přísad
  • vystavení chemikáliím, jako jsou pesticidy a léky, včetně chemoterapie
  • průmyslová rozpouštědla
  • ozón

Tyto činnosti a expozice mohou vést k poškození buněk. Můžete však pomoci tělu bojovat a omezit volné radikály a škody, které způsobují. Můžete přestat kouřit, opalovat se bezpečně a jíst zdravě. A omezit volné radikály mohou také pomoci správně zvolené antioxidanty.

Nejznámější antioxidanty

Vaše tělo produkuje některé antioxidanty. Můžete je také získat z určitých potravin. Mezi běžné antioxidanty patří: 

  • vitamín A
  • vitamín C
  • vitamín E
  • beta-karoten
  • lykopen
  • lutein
  • selen
  • koenzym Q10
  • kyselina alfa-lipoová

Většinu těchto antioxidantů můžete získat zdravou výživou. Ta zahrnuje směs barevného ovoce a zeleniny a celozrnné potraviny. Semena a ořechy také poskytují dobré živiny.

Vitamin C

je ve většině ovoce a zeleniny. Jezte ovoce, jako jsou bobule, pomeranče, kiwi, melouny a papája. A také zeleninu, jako je brokolice, papriky, rajčata, květák a růžičková kapusta.

Kromě toho, že vitamín C (kyselina askorbová) je životně důležitý pro tvorbu kolagenu a velký posilovač imunity, je také silným antioxidantem. Vitamin C snadno poskytuje elektrony k neutralizaci volných radikálů a pomáhá zabránit oxidaci ve vašem těle. Používá se také k výrobě glutathionu, jiného silného antioxidantu.

Může být však těžké získat dostatek vitaminu z potravin, takže je vhodné vitamín C doplnit v suplementech nejméně 500 mg denně.

Vitamin E

Vitamin E je v některých typech ořechů a semen. Například mandle, slunečnicová semena, lískové ořechy a arašídy. Najdete ho v zelené listové zelenině, jako je špenát a kapusta. A také v sójových, slunečnicových, kukuřičných a řepkových olejích.

Vitamin E (tokoferol) je antioxidant rozpustný v tucích a chrání tuky v buněčných membránách před oxidací a poškozením.

To hraje velkou roli v ochraně kůže před poškozením a stárnutím způsobeným volnými radikály, které se tvoří díky UV záření. Existuje 8 forem vitaminu E, i když preferovanou formou je alfa-tokoferol.

Příjem vitamínů E můžete posílit tak, že do své stravy přidáte více ořechů, semen a olivového oleje. 

Kyselina alfa-lipoová

Zajímavé:  Alkohol - vše o zdraví

Kyselina lipoová (ALA) je známá jako univerzální antioxidant pro svou schopnost zmírnit oxidační stres v celém těle.

Studie ukazují, že kyselina lipoová podporuje snižování hladiny glukózy v diabetických podmínkách, zvyšuje mitochondriální funkci a bojuje s předčasným stárnutím. ALA má také neuroprotektivní účinky a působí proti rakovině a působí i protizánětlivé.

Kromě svých vlastních výhod může ALA také přispět k opětovnému využití vitamínu C, vitamínu E a glutathionu jako antioxidantů.

Vaše tělo vytváří kyselinu lipoovou k pokrytí základních funkcí, ale vyšší množství jsou potřebná k použití jejího potenciálu jako antioxidantu. Můžete zvýšit příjem ALA ze svalových a orgánových mas nebo doplňků. Cílem je mezi 300 a 600 mg denně.

Koenzym Q10

Koenzym Q10 (CoQ10) je silný antioxidant vyrobený ve vašem těle a používaný k ochraně všech buněčných membrán. Jeho antioxidační schopnosti ho činí nezbytným pro buněčnou komunikaci, mitochondriální funkci a tvorbu ATP (energie pro buňky).

Nízké hladiny CoQ10 jsou spojeny s řadou chronických onemocnění, včetně neurodegenerativních, svalových a srdečních onemocnění, stejně jako diabetu a rakoviny. CoQ10 také pomáhá využít jiné antioxidanty a udržet tkáně mladé a pružné.

Čím jste starší, tím má vaše tělo delší čas přeměny CoQ10 do své aktivní formy ubichinonu, takže zvažte přidání doplňků nebo potravin bohatých na ubichinon, jako jsou maso a tučné mořské ryby. 

Antioxidanty - Vše o zdraví

Beta karoten

Beta karoten je v pestrobarevném ovoci a zelenině. Jezte ovoce, jako jsou broskve, meruňky, papája, manga a melouny. A také zeleninu, jako je mrkev, hrášek, brokolice a sladké brambory. Beta karoten je také v některých typech listové zelené zeleniny, jako je špenát a kapusta. 

  • Vitamin A
  • Vitamin A naleznete v mléce, másle, vejcích a játrech. 
  • Lykopen
  • Lykopen je v růžovém a červeném ovoci a zelenině, což zahrnuje růžové grapefruity, meloun, meruňky a rajčata (ta je ale třeba nejprve tepelně opracovat, jinak zůstane lykopen nevyužit).
  • Lutein

Lutein je v zelené listové zelenině, jako je špenát a kapusta. Můžete ho také najít v brokolici, kukuřici, hrachu, papáji a pomerančích. Je též součástí Beauty Complexu, který si zejména ženy velmi chválí pro své pozitivní účinky na kvalitu pleti, nehtů a vlasů.

Selen

Selen je v těstovinách, chlebu a zrnech, včetně kukuřice, pšenice a rýže. Najdete ho v živočišných produktech, jako je hovězí maso, ryby, krůta a kuře. Můžete ho také najít v ořechách, luštěninách, vejcích a sýrech. Selenu je především v České republice v půdě velmi nepatrné množství, a proto je velmi vhodné dodávat selen v doplňcích stravy anebo používat exotické potraviny.

Každý antioxidant má jiný chemický vliv na organismus. Každý z nich poskytuje různé zdravotní výhody. Příliš mnoho antioxidantů však může být škodlivé. Poraďte se se svým lékařem dříve, než změníte dietu nebo užívání doplňků stravy. 

Antioxidanty v superpotravinách

Kurkumin (kurkuma)

Kurkuma je zářivě žluté koření, které úzce souvisí se zázvorem. Původně pochází z Indie, používá se pro vaření a jeho léčebné účinky. Kurkumin je účinná látka v kurkumě. Má silné antioxidační a protizánětlivé účinky a je na něj zaměřena většina výzkumu ohledně kurkumy.

Kurkumin může být účinný při léčbě a prevenci chronických onemocnění, jako je rakovina, srdeční onemocnění a diabetes. Může také pomoci hojení ran a snížení bolesti.

Nevýhodou použití kurkuminu v medicíně je, že není snadno vstřebáván do těla, ale jeho vstřebávání může být zvýšeno spárováním s tuky nebo jiným kořením, jako je například černý pepř. 

Acai Berry

Açaí bobule se pěstují ve Střední a Jižní Americe a jsou plodem amazonské palmy. Acai mají vysoký obsah antioxidantů, zdravých tuků, vlákniny, vitamínů B, hořčíku, draslíku a fosforu. Je prokázáno, že tyto plody mohou pomoci potlačit a opravit oxidační poškození a pomáhají udržovat normální hladinu cukru v krvi.

Další bobulovité plodiny

Další odrůdy bobulí, jako jsou borůvky, jahody a brusinky, jsou také bohaté na vitamíny, rozpustnou vlákninu a fytochemikálie. Některé antioxidanty a rostlinné sloučeniny nalezené v bobulích mohou zpomalit růst rakovinných buněk a pomáhají chránit paměť a kognitivní funkce. 

Brusinky

Brusinky patří mezi bobule s nejvyšším antioxidativním účinkem. Brusinky mají mnoho vitamínu C a vlákninu a obsahují jen 45 kalorií na šálek. V antioxidantech bojujících proti chorobám převyšují brusinky téměř každé ovoce a zeleninu – včetně jahod, špenátu, brokolice, červených hroznů, jablek, malin a třešní.

Jeden šálek celých brusinek má 8 983 antioxidantů. I když jsou k dispozici zmrazené po celý rok, na podzim a v zimě si můžete koupit čerstvé brusinky. Čerstvé brusinky uložené v těsně uzavřeném plastovém sáčku v chladničce vydrží až dva měsíce.

Vařené brusinky mohou zůstat až jeden měsíc v zakryté nádobě v lednici.  Brusinky jsou k dostání i v sušené verzi, při zachování šetrné a správné technologie máte zaručeno zachování maximálního možného množství živin a bioaktivních frakcí.

 Anebo můžete užívat brusinky jako doplněk stravy.

Kustovnice čínská (goji berry)

Goji berry, také známý jako wolfberry, je plodina primárně pěstována v Číně a je již dlouho součástí tradiční čínské medicíny.

Nutričně má vysoké koncentrace mnoha vitamínů a minerálů, také fytochemikálií jako je beta karoten, zeaxanthin, a lycopen. Bobule Goji jsou červeno-oranžové barvy a vypadají podobně jako rozinky.

Všeobecně se prodávají jako sušené bobule, ale mohou se také prodávat jako mix bobulí nebo antioxidantů, stejně jako i v tekuté formě (džus).

Antioxidanty - Vše o zdraví

Withania somnifera (ašvaganda)

Ashwagandha, exotická indická bylina, má pozoruhodné vlastnosti ke zmírnění stresu srovnatelné s vlastnostmi účinných léků používaných k léčbě deprese a úzkosti.

Kromě vynikajících ochranných účinků na nervový systém může být ashwagandha slibnou alternativní léčbou řady degenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba.

Ashwagandha má silné antioxidační vlastnosti, kdy pomáhá vyhledat a ničit volné radikály, které se účastní stárnutí a četných chorobných stavů. Ještě pozoruhodnější je, že objevující se důkazy naznačují, že ashwagandha má také protirakovinné přínosy.

Stres, environmentální toxiny a špatná výživa mají negativní vliv na naše nervové systémy. Je známa schopnost ashwagandhy nejen zmírnit stres, ale také chránit mozkové buňky před škodlivými účinky našeho moderního životního stylu. 

Meruňková jádra

Meruňková jádra mají úžasné výhody, které mohou poskytnout díky jejich antioxidačním vlastnostem. Ze semen v ovoci se vyrábí také meruňkový olej. 

Meruňková jádra jsou obrovským zdrojem vitamínu B17, draslíku a železa. Jádra obsahují neuvěřitelně vysoké hladiny mononenasycených mastných kyselin. Silné antioxidanty, které jsou v jádrech, mohou pomoci eliminovat volné radikály. Pokud se používá meruňkový olej na pokožku, pak po aplikaci zanechá pokožku zdravou, hladkou a zcela revitalizovanou.

Vitamín B17 je jedním z více vzácných vitamínů v tomto světě. Není snadno dostupný, ale má obrovské výhody pro zdraví. Tento vitamín má vlastnosti, které mohou napomoci oddělení nádorových buněk.

Samotná meruňková semena obsahují nejvyšší množství této sloučeniny zabíjející rakovinu. Způsob, jakým vitamin B17 funguje, je ten, že je schopen poskytnout okamžitý nápor kyslíku do částí těla s nedostatkem kyslíku.

To je proces, kterým musí buňky projít, aby mohla proběhnout detoxikace. Celková detoxikace buněk pomáhá eliminovat ty, které mohou být poškozené.

Antioxidanty - Vše o zdraví

Chlorella

Impozantní nutriční profil chlorelly navádí k tomu, aby se chlorella nazývala jako superpotravina. I když její přesný obsah živin závisí na pěstitelských podmínkách, použitém druhu a způsobu zpracování doplňků, je jasné, že obsahuje několik užitečných živin.

Chlorella obsahuje: 

  • Protein: Chlorella obsahuje 50–60% bílkovin. Navíc je to kompletní zdroj bílkovin, což znamená, že obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin
  • Vitamín B12: Některé odrůdy chlorelly mohou také obsahovat vitamin B12
  • Železo a vitamín C: Chlorella může být dobrým zdrojem železa. V závislosti na doplňku, může poskytnout kdekoli od 6 – 40% vaší denní potřeby. Je také vynikajícím zdrojem vitamínu C, který pomáhá vstřebávat železo
  • Další antioxidanty: Malé zelené buňky chlorelly poskytují širokou škálu antioxidantů
  • Další vitamíny a minerální látky: Chlorella poskytuje malé množství hořčíku, zinku, mědi, draslíku, vápníku, kyseliny listové a dalších vitamínů B
  • Omega-3: Stejně jako u jiných řas, chlorella obsahuje omega-3. Pouze 3 gramy chlorelly poskytují 100 mg omega-3.
  • Vláknina: Ve velkých množstvích může být chlorella dobrým zdrojem vlákniny.

Kelp

Kelp, druh mořských řas, je plný dobrých živin, které mohou prospět vašemu zdraví a možná i předcházet nemocem. Tento typ mořských řas je již v mnoha asijských kuchyních základním zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů.

Možná jste viděli tuto mořskou rostlinu na pláži. Kelp je typ velké hnědé řasy, která roste v mělké a na živiny bohaté slané vodě, v blízkosti pobřežních vod po celém světě. Mírně se liší barvou, chutí a nutričním profilem podle typu.

Protože absorbuje živiny z okolního mořského prostředí, je řasa bohatá na vitamíny, minerály, stopové prvky a enzymy.

Kelp je často považován za superpotravinu díky svému významnému minerálnímu obsahu. Obsahuje zvláště vysoké koncentrace jódu, který je důležitý pro optimální funkci štítné žlázy a metabolismus.

Mořské řasy, jako je kelp, jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů jódu, což je základní složka produkce hormonů štítné žlázy. Nedostatek jódu vede k narušení metabolismu a může také vést ke zvětšení štítné žlázy známé jako struma.

Olivový olej

Olivový olej obsahuje mnoho prospěšných látek. Vitamin E (alfa-tokoferol), karotenoidy a fenolické sloučeniny (jednoduché fenoly jako hydroxytyrosol a komplexní fenoly, jako je oleuropein) jsou všechno antioxidanty, které přinášejí výhody v prevenci některých onemocnění a stárnutí.

Obsah fenolových látek v olivových olejích se mění v závislosti na klimatických podmínkách v produkční oblasti, kdy jsou olivy sklízeny a jak zralé jsou při sběru. Vliv má také způsob výroby a skladování oleje.

Fenoly mají nespočet biologických vlastností, například hydroxytyrosol inhibuje agregaci krevních destiček a je protizánětlivý a oleuropein podporuje tvorbu kyseliny dusičné, která je silným vazodilatátorem a vykazuje silný antibakteriální účinek.

Olivový olej má také příznivý ochranný účinek proti oxidaci LDL cholesterolu. Navíc také posiluje ostatní buňky v těle proti toxickým účinkům oxidantů. Zdá se, že vysoký obsah antioxidantů ve středomořské stravě významně přispívá k jeho účinku na dlouhověkost.

Vzhledem k tomu, že olivový olej je jediný olej, který lze získat z čerstvého ovoce, si tímto uchovává celou řadu látek, antioxidantů a vitamínů, které mu dodávají přidanou nutriční hodnotu.

Vysvětlením vysokého obsahu antioxidantů v olivovém oleji je pravděpodobně to, že oliva je ovoce, které je vystaveno vzduchu, a musí se tak bránit kyslíku.

Proto syntetizuje větší množství antioxidantů, které procházejí také do oleje. 

Panenský olivový olej, tj. olivový olej, který nebyl rafinovaný nebo průmyslově zpracovaný, je zvláště bohatý na tyto látky a má silný antioxidační účinek, chrání před poškozením volnými radikály a proti tvorbě rakoviny.

Antioxidanty - Vše o zdraví

Autor článku: Ing. Radek Svoboda

Источник: https://www.sci-food.cz/blog/antioxidanty--ktere-by-nemely-chybet-ve-vasem-jidelnicku/

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *